Dodaj do ulubionych

herbaciany glod :P

06.03.25, 17:29

wiecie, ze mam fiola na punkcie herbaty, czarnej, porzadnej

staram sie robic zakupy (UK, Hongkong) regularnie, zeby nie bylo brakow ale teraz sie tak cholernie pechowo zlozylo, ze przesylka a UK utknela na cle - zupelnie niezrozumiale, tzn pewnie zastepcza ekipa urlopowa celnikow chciala sie wykazac, bo wszystkie przesylki, ktore doszly w styczniui w lutym utknely, teraz powoli sie odkorkowuje
a przesylke z Dragona wyslali dopiero dzisiaj! mimo zakupu 11 lutego- po mailu z przypomnieniem (nosz, kurde kupujemy u nich juz chyba z 15 lat), owszem przeprosili, dali znizke na nastepne zakupy, tlumaczenie w stylu 'mielismy chinski nowy rok i co nam pani zrobi'

w ten sposob zostalismy kompletnie bez herbaty :( ostalo sie tylko 'ciastko' z bialej, dobra, ok ale to nie to co czarna i dzisiaj juz naprawde na wielkim glodzie herbacianym, przekopalam wszelkie mozliwe miejsca, gdzie bym mogla sie jakas herbata z ktorejs dostawy 'zagubic' i znalazlam! :)

radocha niczym u alkoholika czy innego cpuna po znalezeniu potrzebnej butelki :P

jestesmy uratowani 🤣
Obserwuj wątek
    • leziox Re: herbaciany glod :P 06.03.25, 19:08
      Rozumiem, bo mam tak samo.
      Tyle że w Jewropie łatwiej o te przesyłki, zwłaszcza że Anglia nieco bliżej.
      • mysiulek08 Re: herbaciany glod :P 06.03.25, 20:20
        akurat z UK przesylki dochodza do nas w ciagu tyg max 10 dni ale tym razem jakis sluzbista przegial przesadnie, przesylka zgodna ze wszelkimi przepisami, nie ma zadnych podstaw do zatrzymania

ale Dragon dal ciala po calosci

jak gustujesz w dobrych herbatach to polecam

dragonteahouse.biz/

maja najlepsze yunany na swiecie
        • leziox Re: herbaciany glod :P 06.03.25, 21:49
          A dziękuję, z pewnością się tam rozejrzę.
          :)
    • e-zybi Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 07:20
      Są smakosze herbaty i smakosze kawy i tacy jak ja, którym oba trunki przypadły do gustu, ze wskazaniem na kawę. Brak jednego nie psuje mi humoru, zawsze alternatywny w zapasie ;-) Wiem, że powiesz...herbata to napój duszy, ale ja wolę coś dla ciała ;-)

• mysiulek08 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 12:56
        nie dorabiam ideologii do herbaty, najzwyczajniej w swiecie po herbacie typu torebka liptona jest mi zle na ciele 😉 wiec nie pije a kawy po prostu nie lubie i moze byc najlepsza w swiecie i tak nie wypije

fakt, w samolocie kawa jest lepszym wyborem, bo herbata to obrzydliwosc nad obrzydliwosciami, dlatego wybieram soki i koniaczek 😝
        • a74-7 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 15:15
          A nie masz tam jakiegos sklepu azjatyckiego w najblizszym miescie ,ktory posiadal by chocby najmniejsza selekcje chinskich ?
          • mysiulek08 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 17:45
            nie mam ani w najblizszym ani lokalnie online. owszem jest oddzial adagio ale to co sprzedaja to jest pod gust lokalsow czyli glownie zielone a czarne aromatyzowane a najbardziej popularne sa torebkowe, to jest kultura kawy ;)

'najwyzsza' polka w czarnych to sieczka typu ahmad/basirul/dilmah a to jest niepijalne, twinnigs byl jakas opcja ale od czasu 'produkcji' w PL jest jeszcze gorszy od ahmad

sprowadzanie ze swiata nam nie przeszkadza, mamy dwie dobre mety, do rewizji przez SAG od czasu do czasu sie przyzywczailismy - zreszta stala ekipa juz kojrzay nazwisko na przesylce :P najgorzej jest w wakacje jak przychodza zmiennicy i tak sie nam wlasnie trafilo

a poza tym yunany to ja wole kupic u zdrodla bez posrednikow, a te w dragonie sa poza wszelka konkurencja
            • dunajec1 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 18:08
              Tez jestem smakosz herbaty, A jeszcze te indyjskie czy cejlonskie.
              Kiedys lata temu dostalem herbate do picia na...plebani, jesoooo, jak to pachnialo, jaki smak.
              Pewnie to byla robiona w samowarze ruskim, i nie byla to to chinska, podejrzewam.
              • borsuczyca.klusek Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 18:14
                Ha mam gdzieś ze dwa samowary na strychu, może warto by przetestować 😀
                • a74-7 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 18:46
                  A taki samowar moze byc?:)
                  Tam chodzi przeciez o to zeby imbryk/ czajniczek z esencja byl dobrze wygrzany przed zalaniem woda dla aromatu . Ruski , nie ruski - a dziala:D
                  • borsuczyca.klusek Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 18:54
                    Śliczny 🙂
                    • mysiulek08 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 19:28
                      ja mam bardzo gustowny imbryczek z kruseta a i tak bez zadnego nabozenstwa sypiemy kilka listow do 0,5l kubasa i zalewamy wrzatkiem :P
              • mysiulek08 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 19:23
                indyjskie/cejlonskie/kenijskie/tureckie sa zbyt taninowe i o ile kiepskiego yunana da sie wypic tak przy kiepskiej cejlonskie i pochodnych, garbniki gardlo laminuja :P
              • mysiulek08 Re: herbaciany glod :P 07.03.25, 19:26
                jak lata temu, to mogl byc jak najbardziej yunan z GS'u

lata cale szukalam tego smaku, z kartonowego pudeleczka w blekitnozlote chinskie malunki :P i znalazlam! wlasnie w dragonie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka