Dodaj do ulubionych

CSI - Jan Ptaszyński

12.03.25, 13:11
Ktoś wczoraj wrzucił na wykop.pl jak zwykle jednostronny artykuł.

wiadomosci.onet.pl/bialystok/sprawa-jana-ptaszynskiego-prokurator-cztery-lata-analizowal-akta-wnioski-to-jedno/m9cyclc
Ktoś podał linka do do większego reportażu. Odcinki 1-4.

tygodnik.interia.pl/na-miejscu-zbrodni
Tyle to trwa... ponieważ... prowadzący... uwielbia... zawieszać... głos... prawie... po każdym... słowie.
Uwaga osobista - od razu zwróciłem uwagę na nazwę ulicy. Ja przez 2 tygodnie mieszkałem w hotelu 400 metrów dalej. Na szczęście 20 lat później.

Obserwuj wątek
    • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 12.03.25, 13:16
      Aha, ponieważ sprawa nie jest jasna i skazany a i zapewne część jego bliskich nadal żyje - upraszam o miarkowanie się w komentarzach.
    • e-zybi Re: CSI - Jan Ptaszyński 12.03.25, 14:30
      88-letni Iwao Hakamada po 46 latach wyszedł na wolność. Był najdłużej na świecie przetrzymywanym więźniem w celi śmierci. Sąd stwierdził, że dowody w jego sprawie zostały sfabrykowane. Dodano, że "dobrowolne przyznanie się do winy uzyskano w nieludzkim przesłuchaniu". Mężczyzna został pierwotnie skazany na karę śmierci za cztery morderstwa.
      Czyt. wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-prawie-pol-wieku-w-celi-smierci-sad-przyznal-ze-sfabrykowano,nId,7823449

----
      Widać, że nie tylko u nas odsiaduje się wyrok za niewinność. Układziki, powiązania mafijne zawsze miały wpływ na ocenę faktów i późniejszy wyrok. Ostatnie lata pokazały jak zdemolowano wymiar sprawiedliwości. Strach obecnie stanąć przed Temidą i oczekiwać sprawiedliwego procesu, a co dopiero kiedyś...
    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Jan Ptaszyński 12.03.25, 21:26
      Dziwna sprawa, że szum robi nie ktoś z rodziny czy nawet dziennikarze, ale biegła sądowa, która jest zupełnie obca dla tego człowieka i takie coś zupełnie jej nie służy. To znaczy, że tam rzeczywiście musi śmierdzieć.
      • borsuczyca.klusek Re: CSI - Jan Ptaszyński 12.03.25, 21:27
        A tu historia człowieka, który najprawdopodobniej został skazany za zabicie kobiety, która nie istniała:

• carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 08:52
          borsuczyca.klusek napisała:

> A tu historia człowieka, który najprawdopodobniej został skazany za zabicie kob
          > iety, która nie istniała:
          >

Ej no, kiedyś zasada była taka, że nie mieszamy spraw.
          • borsuczyca.klusek Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 08:59
            No sorry 🙄
            Ale tak to już jest, że przy jednej sprawie od razu przypomina się następna...
            • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 09:03
              Dawaj nowy wątas.
        • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 14.03.25, 11:23
          Rany, jaki irytujący prowadzący :) Sam zaraz coś wrzucę.
          • borsuczyca.klusek Re: CSI - Jan Ptaszyński 14.03.25, 20:42
            A ja go lubię, szkoda, że rzadko nagrywa
            • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 15.03.25, 07:01
              W takim razie specjalnie dla Ciebie dałem mu suba :)
      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 06:36
        borsuczyca.klusek napisała:

> Dziwna sprawa, że szum robi nie ktoś z rodziny czy nawet dziennikarze, ale bieg
        > ła sądowa, która jest zupełnie obca dla tego człowieka i takie coś zupełnie jej
        > nie służy. To znaczy, że tam rzeczywiście musi śmierdzieć.
        >

No nie, to ojciec zabitej doprowadził do ponownego procesu. W pierwszym sąd oddalił zarzuty.
        Pani przedstawiła swoją opinię, którą sąd odrzucił to co ma nie mówić?
        Zdziwiła mnie jej wypowiedź, że jak ktoś potrzebuje 2 jednostek a dostanie 6 to bez pomocy - śmierć. No jak dla mnie jak ktoś potrzebuje 2 jednostek to ma ZA DUŻO cukru we krwi, więc od dodatkowych 4 do zapaści dojść nie powinno. Pewnie to miało być takie tylko obrazowe przedstawienie sprawy. Koncepcja też z kosmosu - bo tego się na da zmierzyć a i urządzenia do pomiaru cukru nie zabezpieczono. Tylko jak to niby wyglądało? Najpierw ją pobili a potem zabili zastrzykiem?

wiadomosci.onet.pl/bialystok/podwojne-zabojstwo-w-bialymstoku-biegly-przedstawil-swoja-wersje-potem-probowal/c90165b
        • ta Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 14:06
          carte-blanche_2025 napisał:
          „ Zdziwiła mnie jej wypowiedź, że jak ktoś potrzebuje 2 jednostek a dostanie 6 to bez pomocy - śmierć. No jak dla mnie jak ktoś potrzebuje 2 jednostek to ma ZA DUŻO cukru we krwi, więc od dodatkowych 4 do zapaści dojść nie powinno”

Kłaniam się uczestnikom tego forum i gospodyni :)

Mylisz się. Reaguję dlatego, że ktoś może pomyśleć jak ty i komuś lub sobie zrobić krzywdę nawet do tej ostatecznej.
          Tak więc jeśli ktoś potrzebuje 2 jednostki insuliny by utrzymać prawidłowy poziom cukru (czyli obniżyć zbyt wysoki bez insuliny do normy z tymi dwiema jednostkami) to podanie mu trzykrotnie wyższej dawki - 6 jednostek zwłaszcza, gdy jest to insulina szybko działająca może spowodować gwałtowne obniżenie poziomu cukru znacznie poniżej normy powodując zapaść z niedocukrzenia do zgonu włącznie.

Insuliny trzeba stosować ściśle wg ustaleń. I tak dwie jednostki to dwie jednostki, nie sześć!
          Insulina to nie witamina. Wstrząs hipoglikemiczny zdecydowanie może prowadzić do zgonu.
          • e-zybi Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 17:26
            Zrozumiale, prościej się nie da :)
          • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 19:24
            ta napisała:

> Tak więc jeśli ktoś potrzebuje 2 jednostki insuliny by utrzymać prawidłowy pozi
            > om cukru (czyli obniżyć zbyt wysoki bez insuliny do normy z tymi dwiema jednost
            > kami) to podanie mu trzykrotnie wyższej dawki - 6 jednostek zwłaszcza, g
            > dy jest to insulina szybko działająca może spowodować gwałtowne obniżenie pozio
            > mu cukru

Patrzyłem w swoją rozpiskę i mi na szybko wyszło, że różnica 4 jednostek jest przy 90 mg/l. Dobijać się mam przed snem jeśli > 130, czyli na 2 by wynikało że mam co najmniej te 180 mg/l. 180 - 135 = 45 mg/l. Bardzo mało, ale miałem już i 50 co od razu odczułem osłabieniem i zlewnym potem - ale do zapaści było daleko bo spokojnie zrobiłem kanapki i je zjadłem.

Oczywiście, że przedawkowanie może skończyć się śmiercią.

Mnie głównie chodziło o rzucanie dokładnymi liczbami bez jakiejkolwiek znajomości poziomu cukru przed zdarzeniem. Bo co tam 6, gdy ampułka zawiera 300 a każdym z moich penów mogę jednorazowo sobie dać 60.
            • ta Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 20:07
              OK

Mnie również wydały się te podane przez ciebie liczby ( 2, 6 jednostek ) bardzo małe, niemniej reaguję na główną twoją myśl, że trzykrotne zwiększenie dawek nie może zrobić szkody, a takie właśnie stanowisko może doprowadzić do tragedii.

Jesteś oblatany w temacie, więc błędu nie zrobisz, ale ktoś mniej uważny, czy beztroski, czy dopiero uczący się insulin może się na takiej opinii oprzeć.

Trzymaj się :)
              • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 20:20
                Ale moją główną myślą nie było 3x tylko +4. W tym wypadku to to samo, ale jeśli ktoś ma wyliczone 10 jednostek przed śniadaniem a da 14 to też za dużo, ale co innego jakby wbił 30.

Nawet ktoś uczący się insulin ma kładzione w głowie jakie są objawy skrajnego niedocukrzenia i jak szybko przeciwdziałać (woda z dużą zawartością cukru, tego prawdziwego).

Ja widzę inne niebezpieczeństwo tej dyskusji - ktoś dotąd nieświadomy może się dowiedzieć jak w łatwy sposób popełnić czyn na s. Proponuję więc by Borsi wycięła tę gałązkę.
                • taniarada Re: CSI - Jan Ptaszyński 15.03.25, 19:46
                  Ja widzę inne niebezpieczeństwo tej dyskusji - ktoś dotąd nieświadomy może się dowiedzieć jak w łatwy sposób popełnić czyn na s. Proponuję więc by Borsi wycięła tę gałązkę. Za bardzo się nic przejmuj. Ambitny jesteś. I znowu będziesz nicka zmieniał. Ja kto się trzeba pilnować w necie😝

• e-zybi Re: CSI - Jan Ptaszyński 15.03.25, 20:01
                    Nicka można zmienić, ale co to zmienia? Wchodzisz, piszesz i wszyscy wiedzą, że to stara laska w nowej kiecce 🤣
                  • carte_blanche_2025 Re: CSI - Jan Ptaszyński 16.03.25, 06:59
                    taniarada napisał:

> Za bardzo się nic przejmuj. Ambitny jesteś. I znowu będziesz nic
                    > ka zmieniał. Ja kto się trzeba pilnować w necie😝

To nie ma nic do rzeczy.
    • taniarada Re: CSI - Jan Ptaszyński 12.03.25, 22:51
      Pewnie kiedyś wyjdzie i dostanie odszkodowanie. I pisząc kolokwialne umrze ze zgryzoty. Nie było dowodu, a mimo to został skazany. Zresztą teraz mozna zamykać ludzi w aresztach wydobywczych. A winę się będzie udowadniać w sądach. Dla Mateckiego to nawet w sobotę sąd był otwarty. Bezprawie mieszane z prawem. Przykre.
      • e-zybi Re: CSI - Jan Ptaszyński 13.03.25, 09:22
        Są ludzie, tak zwani pechowcy, wystarczy, że zwiążą się z osobami o wątpliwej reputacji, znajdą się w nieodpowiednim miejscu lub czasie i o kłopoty nie trudno. Brak dowodów nie powinno rodzić zarzutów, tym bardziej prawo powinno iść na korzyć "domniemanego" sprawcy czynu, ale nie zawsze tak jest, dlaczego? Bo Temida jest ślepa...? Nie, ma jedynie opaskę na oczach, co symbolizuje jej bezstronność. To gremium zasiadające w składach orzekających jest zbyt leniwe lub skorumpowane i stąd wyroki są takie jakie są, często dobitnie krzywdzące niewinne osoby. Co do posła Mateckiego, według prokuratury zgromadzony materiał dowodowy dostarczył podstaw do podejrzenia popełnienia przez niego sześciu przestępstw, które zagrożone są karą do 10 lat pozbawienia wolności, sąd uznał też, że istnieje obawa matactwa ze strony podejrzanego, stąd został tymczasowo aresztowany na dwa miesiące. Sam poseł wyraża obawy co do swojej niewinności; "Ja już wiem, że mnie wsadzą za obojętnie co. Coś sobie wymyślą. Najważniejsze, żeby się nie poddawać..." Poczekajmy na proces i sprawiedliwy wyrok, mam nadzieję, że poseł Matecki się myli ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka