Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Andor

20.06.25, 13:20
Męczyłam, męczyłam i w końcu zmęczyłam dwa sezony Andora. I się tak zastanawiam co mnie w ogóle skłoniło, żeby się tego czepić skoro nie przepadam za Gwiezdnymi Wojnami, nic mnie nie obchodzą ci ludzie i nic mnie nie obchodzi ta ich rebelia. I tak serial można oglądać w oderwaniu od całego uniwersów Star Wars, nie trzeba tu znać 10 wcześniejszych filmów i 15 innych seriali, wszystkie wątki rozwijają się na bieżąco i są klarowne dla widza, ale nie zmienia to faktu, że nie ma tu za bardzo komu kibicować. Może gdyby główny bohater był bardziej w moim typie wizualnym to przynajmniej całość bardziej działała by na wyobraźnie a tak niestety się męczyłam. A szkoda, bo serial wygląda bardzo dobrze wizualnie i od strony produkcyjnej, buduje bardziej ciekawy, żywy świat tylko nie potrafi wypełnić go równie ciekawymi bohaterami. Najciekawsze są droidy, tylko jest ich niestety mało.

W dodatku serial nie ma konkretnego finału, żeby dowiedzieć się jak potoczyły się dalsze losy bohaterów i do czego doprowadziły rozpoczęte wydarzenia trzeba obejrzeć film Łotr 1, którego Andor jest prequelem. A żeby dowiedzieć się do czego doprowadziły wydarzenia z Łotra 1 to trzeba obejrzeć Nową nadzieję czyli pierwszą część oryginalnej trylogii.

Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 13:21
      Jakby ktoś chciał podjąć wyzwanie to tutaj lista filmów i seriali według ichnologii wydarzeń:

Gwiezdne wojny: Część 1 - Mroczne widmo (film aktorski)
      Gwiezdne wojny: Część 2 - Atak klonów (film aktorski)
      Gwiezdne wojny: Wojny klonów (film animowany)
      Gwiezdne wojny: Wojny klonów (serial animowany)
      Gwiezdne wojny: Część 3 - Zemsta Sithów (film aktorski)
      Han Solo: Gwiezdne wojny – historie (film aktorski)
      Obi Wan (serial aktorski)
      Star Wars: Rebelianci (serial animowany)
      Andor (serial aktorski)
      Łotr 1. Gwiezdne wojny – historie (film aktorski)
      Gwiezdne wojny: Część IV - Nowa nadzieja (film kinowy)
      Gwiezdne wojny: Część V - Imperium kontratakuje (film kinowy)
      Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi (film kinowy)
      Gwiezdne wojny: Resistance (serial animowany)
      Mandalorian (serial aktorski)
      Księga Bobby Fetta (serial aktorski)
      Gwiezdne wojny: Przebudzenie mocy (film aktorski)
      Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi (film aktorski)
      Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie (film aktorski)
      • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 13:52
        Właśnie o tym równocześnie pisałem. Jesteś pewna, że to kompletna lisa? A gdzie są książki, komiksy - nie mówiąc o fan-fiction?
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:03
            Chyba nawet kiedyś widziałem, ale uwaga: breaking news! czyli pierwszy z komentarzy.
            Zapomniałeś serial o Kenobim
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:13
              carte_blanche_2025 napisał:

> Chyba nawet kiedyś widziałem, ale uwaga: breaking news! czyli pierwszy z koment
              > arzy.
              > Zapomniałeś serial o Kenobim

Podobno serial o Kenobim jest wyjątkowo zły poza tym psuje lore, więc można sobie odpuścić 😂
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:13
                Widziałeś, bo już kiedyś wklejałam 😉
              • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:25
                borsuczyca.klusek napisała:

> Podobno serial o Kenobim jest wyjątkowo zły poza tym psuje lore, więc można sob
                > ie odpuścić 😂

I tu dochodzimy do prawdziwych wojen fanów czyli co należy a co nie należy do kanonu...
                To samo zresztą stało się w pewnym momencie z "uniwersum" Star Treka.
                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:36
                  Stark TReka to już w ogóle nie ogarniam a w dzieciństwie lubiłam bardziej niż SW
                  • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:53
                    O to może temat na inny wątek. Tu czy u mnie?
                    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 18:11
                      Może być u ciebie dla odmiany
    • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 13:45

> A żeby dowiedzieć się do czego doprowadziły wydarzenia z Łotra 1 to trzeba obejrzeć Nową nadzieję czyli pierwszą część oryginalnej trylogii.

Obawiam się, że to dalece jednak nie wystarczy.
      Pierwsza część oryginalnie się nazywała GW i koniec, bez podtytułu. Potem zrobiono film o kontrataku imperium i trzeci o powrocie Jedi. Imperium zostaje ostatecznie pokonane, koniec bajki na wieeeeele lat.

Potem dopiero zaczęto wymyślać kolejne części kanonu (i wtedy dopiero oryginał został nazwany Nową nadzieją), rozliczne seriale, w tym animowane.
      Konia z rzędem temu, kto się w tym wszystkim połapie.

https://img.joemonster.org/upload/rbx/16463014a5b8fe5comment_FVzSmkRjcwPO.jpg

• leziox Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:38
        Obejrzałem najpierw Gwiezdne Wojny, potem Imperium kontratakuje i Powrót Jedi.
        Wystarczy na zawsze.
        Dupa Galaktyki daleko być.
        Jak to mówił Joda.
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:44
          Yoda prawdziwy master mind 🙄
          • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:50

> Yoda prawdziwy master mind 🙄
            >

To akurat nie Yoda. To George Lucas jak zobaczył jak żre pierwsza część szybko oświadczył, że jeszcze zrobi 2 a w ogóle to ma pomysła na 9, ale jeszcze nie ma odpowiednich możliwości technicznych, czy cuś. I jak się pojawiły (CGI) to najpierw niestety zaczął przerabiać stare części, więc też nikt do końca już nie wie, jak oryginalnie wyglądały...
        • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:47
          No jaszcze parę innych obejrzałem, nawet niektóre nie były takie złe - ale generalnie się z Tobą zgadzam.
          Hej twórcy - twórzcie coś nowego a nie odcinacie kupony od dawnej sławy.
          • leziox Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:55
            Trzeba by rzec słówko Predatorowi, aby z nimi pogadał na stronie.
            :D
            • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 14:59
              No masz, właśnie mi przypomniałeś jak tfurcy postanowili zderzyć Predatora z uniwersum Obcego i wyszła totalna kupa. Znaczy, wielu to się podobało...
              • leziox Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 15:04
                No ale to od chyba drugiego czy trzeciego odcinka było wiadomo, że Predatory używają Alienów do treningu survivalowego.
                W którejś z części Predator sprzymierzył się nawet z jakąś Panią, aby wyjść cało z labiryntu pod Antarktydą.
                Potem w podzięce walnął jej tatuażyk kwasem Aliena na policzku.
                :)
                • carte_blanche_2025 Re: Serial na dziś - Andor 20.06.25, 15:08
                  Sory, ale ja tego gónwna nie oglądałem dalej.
                  Mnie w filmie wystarczy jeden gatunek "forfitera", który stanowi śmiertelne zagrożenie dla ludzi.
                  Po co mam oglądać, jak 2 różne się napieprzają? Niech oba zdechną. "No i chuj no i cześć".

• mysiulek08 Re: Serial na dziś - Andor 22.06.25, 01:24
          ja podobnie jak leziox, po trzech czy czterech czesciach, przestalam ogarniac te galaktyczna kuwete 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka