Dodaj do ulubionych

Recykling znów

18.07.25, 12:12
Radio powiedziało, że chyba PCK ogłosiło rozpoczęcie wycofywanie z ulic pojemników na odzież.
Odkąd niedawno wszedł przepis, że zużytych szmat nie wolno wyrzucać do komunalnych odpadów, tylko trzeba w zębach odwieźć na pszok (dzień dobry!) - ludzie zaczęli je masowo wywalać do takich pojemników.
No kto by się tego spodziewał...

https://www.dictionary.com/e/wp-content/uploads/2018/03/that-escalated-quickly-300x300.jpg
Obserwuj wątek
    • louger.n Re: Recykling znów 18.07.25, 12:31
      Ludzie to jednak brudasy. I nie jest to nowy problem. Od kilkunastu lat pomagam przy akcjach pomocowych. Połowy zebranych rzeczy byłoby mi wstyd przekazać dalej.
      • brun_on_ten Re: Recykling znów 18.07.25, 12:53
        Ludzie są jacy są - i w takich zmianach systemu to jednak by trzeba uwzględniać.
        Wcześniej to działało - ja mam na przykład taki zwyczaj, że stare, przepocone koszulki drę na szmaty i używam do sprzątania balkonu, pomocy przy malowaniu itp itd. No taki recycling zamiast zużywania nowych ręczników papierowych.
        Dotąd oficjalnie mogłem to wywalić do zmieszanych, teraz już nie. Cóż, ponieważ i tak u nas nikt tego nie kontroluje, to dalej to robię. Co innego, gdybym miał osobny dom i śmieciarze by mi kontrolowali co jest w którym worku...

> Połowy zebranych rzeczy byłoby mi wstyd przekazać dalej.

Ej, a to nie jest tak, że zawsze większość rzeczy z takich pojemników i tak szła na przemiał na jakieś szmaty do użytku w przemyśle? Przecież domy dziecka i organizacje zajmujące się bezdomnymi najczęściej oczekują na żywność nie mówiąc o gotówce - dostają przejęte podróbki odzieży po wypruciu "oryginalnych" logo.
        • borsuczyca.klusek Re: Recykling znów 19.07.25, 10:55
          brun_on_ten napisał(a):

> Ej, a to nie jest tak, że zawsze większość rzeczy z takich pojemników i tak szł
          > a na przemiał na jakieś szmaty do użytku w przemyśle?

No właśnie też słyszałam, że część towaru idzie na czyściwo i tako jakoś w proporcji 40 -60. Poza tym warto też wspomnieć o aferkach jak się później ciuchy z PCK znajdowały w lumpeksach.
          • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 20:46
            No i co w tym złego - z tego jest lepszy przychód niż z towaru na czyściwo.
            • borsuczyca.klusek Re: Recykling znów 19.07.25, 20:52
              Jednak ludzie wrzucający ciuchy do kotucha (tak się u nas mówi) robili to dlatego, że myśleli że pójdą na cele charytatywne a nie zarobkowe. Gdyby to było od razu jasne i przejrzyste to nie byłoby oburzu.
    • brun_on_ten Re: Recykling znów 18.07.25, 12:39
      Co mi przypomniało, że wczoraj widziałem coś takiego: gość wymienił sobie plastikowy zderzak do samochodu. No to ze starym pojechał na pszok - ale my nie możemy przyjmować cześć motoryzacyjnych... Choćby były czystym plastikiem. No tak lepili ustawę, że nie podumali.
      Po cichu mu powiedzieli, że ma to pociąć, porąbać i wywalić do osiedlowego pojemnika na plastiki.
      Czyli widzicie - jak macie sprzęt elektryczny i elektroniczny w plastikowej obudowie to pszok może.
      Ale jak sam plastik z samochodu - to nie może.

https://pobierak.jeja.pl/images_screens/8/7/HWQZKVXC_thumb200.jpg
      • leziox Re: Recykling znów 18.07.25, 13:44
        W Rzeszy wręcz należy wyrzucać zużyte ubrania do pojemników osiedlowych. Także buty.
        Na początku pojemniki były pełne, teraz sytuacja wróciła do normy. Najpewniej ludzie najpierw powywalali stare rzeczy, walające się jeszcze po mieszkaniu, a potem, kiedy pierwsza fala przeszła, jest już dobrze.
        A plastikowe rzeczy na wysypisko - tam są miejsca nie tylko na drewno,ziemię, gruz, metal i chemię, ale także takie "na wszystko". Tylko tam już płaci się na wagę. Ważą auto przed i po, wywala się i wraca do czystej chaty.
        :)
        • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 06:10
          U nas takie pojemniki są znane od lat - ale właśnie prowadzone przez PCK (czy dokładnie ze współpracą z nimi, albo na bezczela); też ktoś robi zbiórki typu "wystaw worek".

> A plastikowe rzeczy na wysypisko

To już nie macie "na ulicach" pojemników na kubeczki po jogurcie itp drobnicę?
          • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 07:38
            Na marginesie - w reichu kolorowe pojemniki pojawiły się dużo wcześniej niż u nas - to tam się z nimi po raz pierwszy zetknąłem. W Polsce wszystkie były na odpady zmieszane - za to na przykład funkcjonowały punkty SKUPU makulatury.
            W wieku szkolnym córa zbierała stare gazety, książki, opakowania od nas i sąsiadów - nawet nie po to, żeby osobiście sprzedać, bo ile by tego było na raz... Tak samo robiły inne dzieciaki. Zawoziło się to przy okazji do szkoły, ta sprzedawała zbiorczo i miała dodatkowy pieniążek dla danej klasy.
            To był zły sposób na kształtowanie odruchów recyklingu i to od młodego?
            Teraz póki co są pod blokiem pojemniki, ale ciekawe kiedy każą mi i to zawozić na pszok.

• leziox Re: Recykling znów 19.07.25, 14:15
            brun_on_ten napisał(a):

> U nas takie pojemniki są znane od lat - ale właśnie prowadzone przez PCK (czy d
            > okładnie ze współpracą z nimi, albo na bezczela); też ktoś robi zbiórki typu "w
            > ystaw worek".
            >
            > > A plastikowe rzeczy na wysypisko
            >
            > To już nie macie "na ulicach" pojemników na kubeczki po jogurcie itp drobnicę?

Mamy pojemniki. Ale nie na ulicach, tylko w domach. Na te przysłowiowe kubeczki po jogurcie. Zółty worek w większej części został zastąpiony przez żółty pojemnik, z reguły 120-240 L.
            Ale w tym przypadku miałem na myśli coś podobnego, jak ten wspomnianym przez Ciebie samochodowy zderzak i podobne wielkgabarytowe plastykowe monstery.
            • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 21:06
              Ci co mieszkają w mieszkaniach też segregują w mieszkaniu? :D

Wracając do zderzaka, a szerzej części samochodowych to znalazłem tak

Stare opony samochodowe – PSZOK.
              Zużyty akumulator – PZON.
              Fotele, szyby, zderzak – te części (oraz większość elementów karoserii) można oddać do każdej stacji demontażu pojazdów. Nie wymaga to dodatkowych opłat.
              Żarówki – te halogenowe lub ksenonowe wyrzucić można do zwykłego pojemnika na odpady zmieszane oświetlenie LED należy natomiast odnieść do PSZOK

Że też jeszcze nikt nie uruchomił Teleporad dla osób zagubionych w segregacji śmieci :D
              • borsuczyca.klusek Re: Recykling znów 19.07.25, 21:09
                brun_on_ten napisał(a):

> Że też jeszcze nikt nie uruchomił Teleporad dla osób zagubionych w segregacji ś
                > mieci :D

Bo niestety większość ludzi ma i będzie mieć to w dupie i wyrzuca gdzie im bliżej.

--
                • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 22:27
                  No ale widzisz, że ktoś chciał zderzak na pszok, to tam mu radzili porąbać i do żółtego...
      • borsuczyca.klusek Re: Recykling znów 19.07.25, 11:00
        Niezły absurd jest też z domkami letniskowymi. Przed ustawią śmieciową gmina wystawiała kontener i każdy sobie wyrzucał co chciał. Teraz trzeba by było podpisać indywidualną umowę z firmą śmieciową czego oczywiście nikt nie zrobi.
        Dalej gmina ma PSZOK, ale tylko dla mieszkańców a to, że płacisz podatek za domek letniskowy (nie mały) to nie czyni cię jeszcze mieszkańcem i się bujaj 🙄
        • leziox Re: Recykling znów 19.07.25, 14:16
          A potem dziwne, że śmieci walają się po lesie.
        • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 21:31
          borsuczyca.klusek napisała:

> Niezły absurd jest też z domkami letniskowymi. Przed ustawią śmieciową gmina wy
          > stawiała kontener i każdy sobie wyrzucał co chciał. Teraz trzeba by było podpis
          > ać indywidualną umowę z firmą śmieciową czego oczywiście nikt nie zrobi.

No to o co chodzi? Gmina ma odbierać za darmo czy jak?

> Dalej gmina ma PSZOK, ale tylko dla mieszkańców a to, że płacisz podatek za dom
          > ek letniskowy (nie mały) to nie czyni cię jeszcze mieszkańcem i się bujaj 🙄

Nie wiem o jakiej gminie mówisz ale w Lublinie masz tak:
          przyjmuje odpady dostarczone przez wszystkich właścicieli nieruchomości zamieszkałych z terenu Lublina
          w ramach uiszczonej opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi

Jak dla mnie to nieruchomość ma być z Lublina - a nie właściciel.
          Przecież u mnie tak samo - właścicielem łosiedla jest firma z całkiem innej części kraju, w czynszu pobiera opłatę śmieciową i przekazuje na miejscu.
          • borsuczyca.klusek Re: Recykling znów 19.07.25, 21:37
            Gmina zgarnia podatek za domek letniskowy i nie robi absolutnie nic. Nie, tu nie chodzi o Lublin
            • brun_on_ten Re: Recykling znów 19.07.25, 22:39
              Co ma podatek od nieruchomości, który zależy od metrażu itp
              do opłaty śmieciowej zależnej od liczby zamieszkujących osób?

Tak, w przypadku domku letniskowego jest problem z określeniem ile osób w jakim czasie itp - ale sama napisałaś że oczywiście nikt umowy nie podpisał, to nie wiesz jakie tu są rozwiązania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka