Dodaj do ulubionych

Zapomniane seriale...

13.11.25, 21:14
Każdy chciałby się wybić, natłuc kilkanaście sezonów i mieć zapewnioną robotę na lata. Ale to udaje się tylko niektórym, inni przepadają gdzieś w pomrokach dziejów, nie ma powtórek, nie ma streamingu, czasem też zwyczajnie nie ma czym chwalić.
W nawiązaniu do wątku obok, proponuję stworzyć listę seriali, które kiedyś tam obiły nam się o oczy, ale nigdy nie zagościły dłużej w sercu i myślach i dziś są jedynie mglistym wspomnieniem.
Ja się na razie skupię na pozycjach polskich, bo tych zagranicznych jest pewnie multum, ale jak coś macie godnego wspomnienia to też dawajcie:

- Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście (2003 - 2005). Polska odpowiedź na Seks w Wielkim mieście tylko z męskiej perspektywy w wykonaniu Cezarego Pazury.
- Faceci do wzięcia (2006 - 2008) . Pazura i Wilczak na zagranicznej licencji. To chyba aż takie złe nie było, ale leciało w jakimś paśmie dla bezrobotnych i nie miało szans się odbić szerszym echem.
- Przypadki Cezarego P. (2015) - Znowu Cezary Pazura a raczej jego ostatnie podrygi przed serią grania w naprawę paskudnych paździerzach. Ale ocenia 1.5/10 od krytyków nie mogła zwiastować niczego dobrego.
- I kto tu rządzi? (2007 - 2008). Kończymy z Cezarym Pazurą i przechodzimy do kolejnej ikony kina lat 90tych, czyli Bogusława Lindy, który postanowił dorobił jako gosposia u Małgorzaty Foremniak. Himalaje krindżu.
- Dziki (2004), znowu Linda tu jako wiejski gangster. Chyba nikomu za bardzo do gustu nie przypadło, bo serial ma 4.1 na filmwebie.
- Palce lizać (1999) - tu znowu Krzysztof Kowalewski i klimaty tym razem gastronomiczne. Pamiętam, że obejrzałam cały i pamiętam, że było to wyjątkowo drętwe.
- Miasteczko (2000 - 2001). Produkcja własna Polsatu. Zaczęło się ciekawie, ale i bardzo szybko skończyło. Pamiętam tylko, że Anna Samusionek grała wredną babę, którą już później zawsze grała.
- Duża przerwa (2000). Serial o szkole, który oglądałam z wielką nadzieją, że będzie śmieszny, bo przecież szkoła to kopalnia lol kontentu. O ludzie jakie to było drętwe, jakie wymuszone, jak źle zagrane, bezbectwo w najczystszej formie. Do dzisiaj bolą mnie zęby jak sobie przypomnę te "żarty".
- Klub szalonych dziewic (2010). Takie przyjaciółki przed sukcesem przyjaciółek. W sumie nie wiem co się stało, że się skończyło i w czym przyjaciółki okazały się lepsze. W obu przypadkach widziałam tylko fragmenty pojedynczych odcinków.
- Zostać miss (2001). Kolejny paździerz od Polsatu. Mam wrażenie, że w tamtym okresie był to wręcz synonim serialowego paździerza.
- Adam i Ewa 2000 - 2001. Serial miał poruszać temat tabu jaki na tamte czasy był związek młodszego faceta ze starszą kobietą. Kojarzę, że miał całkiem sprawny marketing z dobrą piosenką Budki Suflera na czołówkę. Niestety pamiętam też najgorsze zakończenie w historii polskiej telewizji (tu też pasuje Budka i cytat: "scenarzysta forsę wziął, potem zaczął pić".
- Czułość i kłamstwa (1999 - 2000). Telenowela szpitalna. Coś tam pamiętam jak przez mgłę, że Paweł Deląg był przystojny...
- Bao-Bab, czyli zielono mi (2003). Żarty z wąsem o kobietach w wojsku 🤢

Dobra na dzisiaj starczy. Jak sobie coś przypomnę to dodam. Dawajcie też swoje typy, mogą być też z lat wcześniejszych.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 13.11.25, 21:14
      O ludzie, ale ścianę tekstu naprodukowałam 😁
    • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 08:09
      borsuczyca.klusek napisała:

Kojarzę tylko 2

> - I kto tu rządzi? (2007 - 2008).

Moim zdaniem nie był taki zły. Trafiały się śmieszne dialogi i Linda dobrze uniósł rólkę. Bo to nie tylko "co ty wiesz o zabijaniu" ale i Przypadek Kieślowskiego. Natomiast powtórki w TV chodziły, nawet kilka lat temu trafiłem gdzieś u mamy. No i polsat się go nie wstydzi:

polsatboxgo.pl/wideo/i-kto-tu-rzadzi/7003055/autoplay
      Więc nie spełnia kryterium niedostępności w streamingu - a skoro tak, to ufff, mogę zaraz podać swój typ.

> - Duża przerwa (2000). Serial o szkole, który oglądałam z wielką nadzieją, że b
      > ędzie śmieszny, bo przecież szkoła to kopalnia lol kontentu. O ludzie jakie to
      > było drętwe, jakie wymuszone, jak źle zagrane, bezbectwo w najczystszej formie.

Oj tak. Niech każdy sobie wyrobi opinię:

www.youtube.com/watch?v=PUF_dABd94Y

> Dobra na dzisiaj starczy. Jak sobie coś przypomnę to dodam. Dawajcie też swoje
      > typy, mogą być też z lat wcześniejszych.

Może być dobry? :D

Parada oszustów 1976 - 1978

Trudno to nazwać serialem, przez 3 lata zrobili raptem 4 odcinki. Osadzone w latach przedwojennych. Wspaniali aktorzy, ciekawe historie.

Jest na vod TVP, za darmo z reklamami.

• borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 08:44
        4 odcinki spełniają kryteria miniserialu a miniserial to rodzaj serialu, więc jak najbardziej nadaje się do wątku.

Puszczę to Staremu Borsukowi, on lubi takie starocie. Może nawet to zna.
        • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 08:56
          W sensie przedwojnia? A to widział? Też jest na vod tvp.

https://ecsmedia.pl/cdn-cgi/image/format=webp,width=544,height=544,/c/na-klopoty-bednarski-b-iext132662095.jpg

• borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 09:21
            To jest znane. Nawet ja coś kojarzę, że oglądałam
            • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 10:16
              A to?
              No proszę, i Pazura potrafił coś na poważnie zagrać...

vod.tvp.pl/rekonstrukcja-filmowa,158/pogranicze-w-ogniu-odcinki,278108
              • borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 10:20
                Tytuł jakby znany, ale opis nic mi nie mówi
                • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 10:24
                  To zapraszam - się klika i leci.
      • borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 17:06
        carte_blanche_2025 napisał:

> Oj tak. Niech każdy sobie wyrobi opinię:
        >
        > www.youtube.com/watch?v=PUF_dABd94Y
        >

P ludzie ta piosenka! Ta czołówka! Jakie to jest złe...
        O dziwo w komentarzach głosy wspominające produkcję z sentymentem 🙄
        • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 17:32

> O dziwo w komentarzach głosy wspominające produkcję z sentymentem 🙄

A widziałaś kto to pisze?
          Pamiętam jak to leciało w tv, 9 lat miałem..

No ja miałem 30+ i zbierałem się boleśnie z podłogi jak w tym gównie zobaczyłem:

• borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 17:36
        Jeszcze zależy w jaką widownię celujesz. W Kiepskich nie przeszkadzało fanom ograniczenie się do fraz
        - zasadził ktoś panu kopa w dupę
        - wyp... pan bo pan tu nie mieszkasz itd.
        To może być też problem z Dużą przerwą - no nie chcesz się narażać zwłaszcza w TV całej grupie zawodowej, więc chcesz zrobić groteskę. A to już jest wyższa szkoła jazdy. A na dobrego tekściarza cię nie stać...

Pozwoliłam sobie na przeklejenie, żeby było w jednym miejscu.
        • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 14.11.25, 17:43
          Spoko - dodam innym, że to końcówka rozmowy ogólnie o dialogach w serialach.
    • borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 16.11.25, 15:38
      Obiecana druga część:

- Pokój na czarno (2002). Żarty z wąsem o czarnoskórych 🤢. Ale zastanawiające dobre oceny na Filmweb
      - Kocham Klarę (2001 - 2002). Nikt nie pokochał i nikt nie zapamiętał
      - Wszyscy kochają Romana (2011). Też nikt nie pokochał, ale o tym już kiedyś gadaliśmy...
      - Halo Hans (2007). Próba pożenienia Hansa Klossa i Allo Allo. Brzmi źle a wygląda jeszcze gorzej. Człowiek aż się wstydził jak to oglądał
      - Badziewiakowie (1999). Tutaj sam tytuł robi za rekomendację.
      - Graczykowie (1999 - 2001). Graczykowie startowali razem z Kiepskimi, ale nie osiągnęli nawet 1/10 ich sukcesu.
      - Graczykowie, czyli Buła i spóła (2001 - 2002). Próba reaktywacji z innym bohaterem na czele. Znów bez sukcesu.
      - Dziupla Cezara (2004). Znowu klimaty gastronomiczne, tym razem z młodym Adamczykiem. Niestety całość obejrzało może ze 3 osoby a nie zapamiętał nikt.
      - Dylematu 5 (2007). Wyjątkowo paskudna próba wskrzeszenia po latach jednego z najbardziej znanych i lubianych seriali polskich. Dla wielu najgorsze co spłodziła TVP.
      - Lot 001 (1999).Sitcom lotniczy, który leciał na jakimś bardzo niszowym kanale, więc nawet jakby był dobry to byłoby ciężko mu się wybić. A nie był...
      • a74-7 Re: Zapomniane seriale... 16.11.25, 16:52
        Dziii, moja 'edukacja' serialowa stanela gdzies na pierwszych odcinkach czterdziestolatka :-/
        • borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 16.11.25, 16:57
          A pamiętasz, że była kontynuacja czyli Czterdziestolatek. Dwadzieścia lat później?
      • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 16.11.25, 19:42

> - Badziewiakowie (1999). Tutaj sam tytuł robi za rekomendację.

Przecież to prowadził kabaret. Koń polski. "Marian, czy ty mnie kochasz czy mnie nie kochasz?"

> - Graczykowie (1999 - 2001).

"Podaj mi piwo, kobieto."

• borsuczyca.klusek Re: Zapomniane seriale... 16.11.25, 20:33
          carte_blanche_2025 napisał:

> "Podaj mi piwo, kobieto."
          >
          >

Jeszcze utrwalał szkodliwe wzorce 🙄
          • carte_blanche_2025 Re: Zapomniane seriale... 16.11.25, 21:06
            Oj tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka