Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Spider Noir

02.06.26, 12:31
Jeden z najbardziej oczekiwanych seriali tego roku...

Osobiście spodziewałam się czegoś bardziej w stylu Pingwina czyli mrocznego i gęstego kryminału z elementami komiksówki a dostałam geriatryczne super hero ze starym i grubym Nicolasem Cagem.
Naprawdę trzeba bardzo wysoko zawiesić niewiarę, by uznać, że to on lata po tych budynkach.
Jeżeli chodzi o elementy kina noir to dla mnie było to bardziej odhaczenia kolejnych pozycji checklisty. No nic specjalnego.

Z ciekawostek serial jest dostępny w dwóch wersjach - kolorowej i czarno-białej. Można sobie wybrać i w każdej chwili zmienić.

Dostępny jest na Prime Video
Obserwuj wątek
    • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 22:05
      borsuczyca.klusek napisała:

> super hero ze starym i grubym Nicolasem Cagem.
      > Naprawdę trzeba bardzo wysoko zawiesić niewiarę, by uznać, że to on lata po tych budynkach.

Nie no. To jest konsekwencja idiotycznego założenia tego "uniwersum".
      Losowy młodzieniec zostaje ugryziony przez pająka i nagle doznaje mocy strzelania nicią o wielkiej sile. To i innych mocy mógł dostać.

Batman był szczególnym człowiekiem z super gadżetami.
      Xmeni byli mutantami od urodzenia.
      Superman był synem kosmity.

Spiedrman jest kompletnie z dupy.
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 22:54
        No nie wiem, ni mniej ni więcej z dupy niż inni super bohaterowie. Mnie akurat Cage w ogóle do tego roli nie pasuje, humor też nie przypadł mi do gustu, ale jestem w mniejszości, bo głównie słychać zachwyty o tym serialu.
        • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:00
          No właśnie przedstawiłem Ci trzy kontr-przykłady.
          Spidermanem to nawet ja mogę zostać jutro - jeśli tej nocy mnie pająk ugryzie.
          Niestety najwyraźniej to był pająk jednorazowego użytku - bo nikogo innego nie zdążył ugryźć.

Takie to uniwersum ktoś ulepił.
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:02
            Ale to był specjalny, zmutowany pająk a nie pierwszy lepszy z brzegu.
            • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:05
              Fajnie. To czemu nie kąsał na prawo i lewo?
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:07
                Może był jak pszczoła? Ukąsił raz i padał na pysk 😁

Poza tym w serialu to nie był pająk, ale to bym musiała wejść w spojlery
                • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:32

> Poza tym w serialu to nie był pająk, ale to bym musiała wejść w spojlery

Y...?!?!
                  Zanegowali mit założycielski uniwersum?!
                  • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:33
                    carte_2026 napisał:

> Y...?!?!
                    > Zanegowali mit założycielski uniwersum?!

To jest multiwersum
                    • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:49

> To jest multiwersum

No wtedy to są alternatywne wersje. Zanegowanie podstawy "wielkiego wybuchu" całego uniwersum to coś zupełnie innego.

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/kurna-co-za-pojebana-akcja-chlopaki-z-barakow.jpg
                      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Spider Noir 03.06.26, 23:58
                        carte_2026 napisał:

> No wtedy to są alternatywne wersje. Zanegowanie podstawy "wielkiego wybuchu" ca
                        > łego uniwersum to coś zupełnie innego.
                        >

To jest po prostu inny człowiek-pająk i ma inny background. Rzecz też się dzieje w innych czasach.
                        Od razu mówię, że na Spidermanach znam się bardzo średnio, żeby nie powiedzieć w ogóle, ale coś tam kojarzę.
                        • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 04.06.26, 00:03
                          Aha. INNY Spider. Czyli to inne uniwersum. Aha. No biedni nie słyszeli, że było już inne uniwersum...

No tak, moje wypowiedzi to po prostu hejterski atak polityczny na politykę firmy :D

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Spider Noir 04.06.26, 00:19
                            Multiwersum 🙄

Multiwersum Spider-Mana to pomysł, że istnieje nieskończenie wiele równoległych rzeczywistości, a w każdej może istnieć inna wersja Człowieka-Pająka.

Na przykład:

Peter Parker – klasyczny Spider-Man.
                            Miles Morales – nastolatek, który również zdobywa pajęcze moce.
                            Spider-Gwen – świat, w którym to Gwen została ugryziona przez radioaktywnego pająka.
                            Spider-Man 2099 – Spider-Man z roku 2099
                            Spider-Man Noir – detektywistyczna, mroczna wersja Spider-Mana żyjąca w realiach przypominających lata 30. XX wieku.
                            • carte_2026 Re: Serial na dziś - Spider Noir 04.06.26, 08:19
                              To ja zaliczam do tego multiwersum:

The Fly (1986)

i proponuję przewidzieć kontynuację, gdzie Flyman będzie walczył ze Spidermanem :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka