Dodaj do ulubionych

Harmonizacja

IP: *.idea.pl 22.01.04, 19:45
jak to wspaniale brzmi , ale Ci nasi przedstawiciele , którzy majstrują przy
podatku Value Added Tax (VAT ) nadali znaczeniu tego słowa pierwiastek
zdecydowanie pejoratywny. Otóż podatek na gazety , na książki na internet
chca podwyższyć do 22% argumentując tą zwyzkę właśnie harmonizacja cen u nas
z cenami w UE.A ja sie pytam gdzie jest napisane w traktacie akcesyjnym do UE
, ze UE wymaga od nas wprowadzenia najwyższych stawek??.Podobnie sprawa się
przedstawia z usługami i materiałami w budownictwie.Nie byłem euroentuzjastą
co najwyzej eurorealistą, teraz widzę , że nie myliłem się, wiecej
antycypowałem , że Ci trzymający władzę nie omieszkają skorzystać z tej
furtki i jak dostosowywać nasze wejście w struktuy UE to na wysokim poziomie.
Oto cała filozofia bycia i dbania o interesy z perspektywy EUropejczyka a nie
Polaka - i prosze mi nie zarzucać nihilizmu czy nacjonalizmu bo ta wypowiedź
jest i tak w swej formie eufemistyczna. Jak to bowiem jest , że Francuzi
dbaja o swoje interesy , Niemcy, Hiszpanie ,Holendrzy tez walczą o swoje jak
lwy, podobnie inni ( zwłaszcza te w sferze rolnictwa ) a nasza świeżo
upieczona komisarz ( Francuzi i Niemncy tylko przebierali nogami aby to ona
została wyznaczona ) Danusia czuje sie w pełni Europejką i jak zaznaczyła ona
wszystkie kwestie w tym i ekonomiczne widzi z perspektywy interesu całe EU a
nie Polski.....
Powoli zaczynam mieć dość tych naszych speców, komisarzy ( wydaje mi sie
zamiast unijnych śmiało mozna trawestować "ludowych ").....

"Zawsze marzyłem aby przenieść sie do Szwajcarii, gsie góry sa wyższe od
podatków "/autora nie pamiętam/
Obserwuj wątek
    • goniacy.pielegniarz Re: Harmonizacja 22.01.04, 20:19
      Miałem założyć podobny wątek, ale trochę zahaczyć o tę sprawę z innej strony.
      Zobaczyłem jednak ten, więc tu wyrzucę swoją złość. To już jest nie do
      zniesienia, co wyprawia telewizja Kwiatkowskiego. Materiał o podatku VAT był
      dzisiaj zarówno w Faktach, jak i w SLD NEWS w TVP. Nie muszę chyba nikogo
      przekonywać o różnicach, jakie były w obu materiałach. Zostawiając trochę na
      boku samą stawkę "obowiązkową" VAT-u(jak rozumiem jest spór w tej kwestii, a
      sam nie jestem ekspertem w tej sprawie), to samo przedstawienie tej kwestii
      przez organ medialny SLD był po prostu obrzydliwy. Po pierwsze pominięto
      porównanie (jakie zrobiono w Faktach) wysokości stawek VAT w krajach UE (są
      kraje, gdzie stawki są niższe, a nawet zerowe - UK), a pokazano tylko rzecznika
      Ministerstwa Finansów, który stwierdził, że takie jest prawo unijne i nic się
      nie da zrobić oraz jednego posła PO, który powiedział, że są różne ekspertyzy.
      Poza tym reporter uraczył nas specyficznym językiem, jakiego używał podczas
      całego marteriału. Padały więc zdania, mówiące o tym, że mamy do czynienia z
      naciskiem LOBBYSTÓW (podejrzewam, że to nie jest przypadkowe słowo w tym
      materiale), których wspiera Platforma Obywatelska. Szczerze mówiąc, to mało
      mnie interesuje lobbing wydawców książek. Mnie interesuje tylko to, aby
      książki były jak najtańsze. To samo z gazetami, z transmisjami telewizyjnymi,
      itd. Nie wiem zresztą, czy w sprawie na przykład książek działa jakieś silne
      lobby, które można by porównać z lobby paliwowym, energetycznym, czy choćby z
      panem Kulczykiem. Ale samo słowo "lobbing" ma swoje pejoratywne znaczenie i
      organ SLD nie przez przypadek zapewne rzucał tym sformułowaniem. Wszystko się
      zrobi, żeby ratować twarz towarzyszy partyjnych. Jak widać, nawet z wydawców
      książek można zrobić jakichś ciemnych biznesmenów. Dołączono do tego kilka słów
      o podatku budowlanym. Otóż dowiedziałem się z TVP, że budownictwo w Polsce
      wychodzi z zapaści i prężnie się rozwija. Ciekawe tylko, czy ten wzrost w
      budownictwie nie jest właśnie wynikiem tego, że VAT ma wzrosnąć, więc wszyscy,
      którzy mogą, korzystają z ostatniej okazji. Ale tego to już się pewnie nie
      dowiem z TVP. A szkoda, bo bardzo bym chciał.
      • Gość: Camille~Pissarro Media IP: *.idea.pl 22.01.04, 22:56
        Obecnie nie prowadzę juz porównań serwisów między np. TVP i TVN24 ( ostatnio
        wyłącznie obcuję z serwisem z tej drugiej stacji ).To co jest artykułowane prze
        J.Pienkowską w Wiadomościach z reguły dla mnie nie jest zaskoczeniem.A propos
        budownictwa i jego swietnej kondycji to jak tłumaczyć realny zastój w tym
        sektorze na poczatku roku kiedy VAT jest jeszcze 7% ? Z tego wynika , że TVP
        kreuje rzeczywistość wirtualną, która nijak nie przystaje do tej faktycznej.
        Stąd moje wyzwanie "na pohybel" tym wszystkim "majsterkowiczom" i "wizjonerom"
        i twórcom kreatywnej księgowosci typu A.Raczko, M.Pol itd.

• robisc Świetna kondycja budownictwa? 22.01.04, 23:45
          Ktoś tu chyba jest mało zorientowany w temacie.

(...)Wskaźnik koniunktury w budownictwie na poziomie minus 22

Wskaźnik klimatu koniunktury w budownictwie w styczniu ukształtował się na
          poziomie minus 22, nieco wyższym niż w grudniu - podał w czwartek GUS.

Wśród badanych przedsiębiorstw 12 proc. sygnalizuje poprawę koniunktury, a 34
          proc. jej pogorszenie, podczas gdy w grudniu odpowiednio 14 proc. i 38 proc.
          Pozostałe przedsiębiorstwa uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.

Z badań wynika, że portfel zamówień na roboty budowlano-montażowe jest
          oceniany negatywnie.

GUS podaje, że w konsekwencji zmniejszającego się bieżącego portfela zamówień,
          negatywne są też i gorsze niż przed miesiącem oceny bieżącej produkcji
          budowlano-montażowej.

Według GUS prognozy produkcji na najbliższe trzy miesiące są również
          negatywne, choć lepsze od odpowiednich ocen sprzed miesiąca, zarówno dla firm
          publicznych jak i prywatnych.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/20040122/56004/?p=newsl
          GUS pisze, że utrzymuje się trudna sytuacja finansowa przedsiębiorstw
          budowlano-montażowych.
          • Gość: Camille~ Pissarro Re: Świetna kondycja budownictwa? IP: 194.9.223.* 23.01.04, 17:32
            Witaj, robi
            oczywiście , że masz racje , ja tez zaznaczyłem , że kondycja była w grudniu
            zeszłego roku nadmuchana przez "developer'ów" ( straszyli podwyzkami VAT i
            właśnie harmonizacja z UE). Część ludzi zdobyła się na wysiłek i rozpoczęła
            budowę swoich domów i wykupiła mieszkania ale to był chwilowy , wymuszony
            niewielki skok .Teraz jest bryndza i będzie bryndza , ponieważ aktualny wzrost
            PKB zawdzięczamy wyłacznie dzieki eksportowi ( korzystna relacja PLN <-> EURO ,
            zwiekszenie wydajności pracy tych , którzy jeszcze "gdzieś" pracują - nie ma
            szans aby w takich realiach stopnialo bezrobocie ) a nie zwiększonemu popytowi
            wewnętrznemu.

Pozdrawiam
    • indris Harmonizacja 22.01.04, 20:19
      Niestety, 22% jest w Polsce właśnie stawką PODSTAWOWĄ. Kto tak ustalał i
      dlaczego, to już oddzielna historia
      • Gość: Camille~Pissarro Re: Harmonizacja IP: *.idea.pl 22.01.04, 20:44
        Czy aby na pewno jest gdzieś zapisane , że to ma być 22 % VAT dla omawianych
        artykułów i usług ?? Rozumując przy takich warunkach brzegowych i zniesieniu
        ceł w ramach UE to nalezałoby zastosować np. wariant Kluski aby np. polskim
        zakładom poligraficznym opłacało sie wprowadzać ksiązki i prasę na nasz rynek ,
        w innym przypadku konkurencja z innych państw UE nasze sektory w wymienionych
        usługach sprowadzi do "parteru" - sic !!
      • Gość: ...---... Profesor Karol Modzelewski ustalal, jak pamietam IP: *.arcor-ip.net 23.01.04, 17:37
        A potem zalozyl firme, ktora radzi ( do dzisiaj ? ) jak te podatki omijac.

• Gość: Camille ~Pissarro Zamiana miejsc IP: *.idea.pl 24.01.04, 00:06
          Zdaje sie pomyliłeś profesorów historyk to właśnie Karol Modzelewski ( KOR-
          owiec, były członek UP ) a Ty pewnie myślałeś o Witoldzie Modzelewskim -
          ekonomistą i finansistą ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka