Dodaj do ulubionych

To juz nie jest dualizm,

IP: *.idea.pl 21.02.04, 13:48
Obserwuj wątek
    • Gość: Camille~Pissarro To już nie jest groteska IP: *.idea.pl 21.02.04, 15:25
      to jest dualizm do kwadratu - mianowany przez jednego z najbardziej ideowo
      zaangazowanych polityków w poprawę wizerunku swojej partii Józefa Oleksego pan
      Andrzej Brachmański przedstawia na łamach GW swój punkt widzenia ostatnich afer
      korupcyjnych.
      Pierwszy raz słyszę o tym rezerwowym, lecz to co przeczytałem utwierdza mnie
      w przekonaniu, że nie osiagnęlismy jeszcze dna.
      Jak mozna okreslac te wszystkie przekrety, przewały dokonywane przez ludzi z
      mieniacej, szczycącej się ideami socjaldemokracji partii jako błahostki,
      humbugami ( to ciekawe , pierwszy tego określenia uzył ptrzewodniczący OPPZ )
      czy nadmuchanymi bańkami mydlanymi.Co jest grane, toz to podważanie całego
      resortu Wymiaru Sprawiedliwosci.Ja rozumiem , ze ten resort tez się kwalifikuje
      do dogłębnej przemiany ba bardziej opcji zerowej , ale wszak w nim aktualnie
      funkcjonuje kolega Brachamńskiego Kurczuk, a ten ostatni nie widzi , zadnych
      powodów aby traktować w/w sprawy w takiej optyce jaką zaprezentował nam nowy
      wiceszef MSWiA.
      Co jest grane, domagam sie wyjaśnien od złotoustego - określonego przez
      ulubionego mojego poetę jako "lagos rea", czy to jest w porządku i czym sie
      kierował przy wyborze takiej kreatury ( to i tak jest eufemizm , powinny paść
      dosadniejsze epitety ).Jakim prawem , ten typ moze stosowac bez żadnych
      reperkusji taka woltyżerkę słowną na temat tych faktycznych wynaturzeń w naszym
      zyciu społecznym i politycznym.To jest idealny przykład na stosowanie takiej
      nieskomplikowanej dialektyki "państwa kolesiów".
      Boże , gdzie my , żyjemy ??? Nie znam dobrze lubuskiego , spedziłem tam tylko 6
      miesiecy na praktyce w SOR , prawie kilkakrotnie dłuzej obcowałem z
      Amerykaninami , Anglikami , poznałem wielu ludzi z RPA, Australii, Serbii,
      Czech także i Niemców czy w końcu Żydów ale tak rozumianego :koleżeństwa" i
      przyjaźni nie zaobserwowałem.
      Tak T.Lis w swojej ostatnij książce ma rację ( nota bene ja tez uważałem ,
      znacznie wcześniej ), że nie dokonało sie w kraju po demarkacyjnej linii jaka
      były wybory 1989 dokonac podziału na tego co dobre i złe i byłych towarzyszy
      z PZPR ( mówimy o aparatczykach a nie szeregowych członkach )skazać na
      ostracyzm we wszystkich przejawach zycia społecznego a przede wszystkim
      ekonomicznego - sic !!
      Tak jak to zrobiono w Nimczech po II wojnie światowej z nazistami, tak samo jak
      dokonano tego w Niemczech po zjednoczeniu z towarzyszami i wiecej z agentami
      Stasi, czy wreszcie to czegogo dokonali w w tym wzgledzie Czesi.A My podobnie
      jak Węgrzy "wozimy" sie tym problemem - teraz aksamitna dekomunizacja
      prawdopodobnie sie dokona sama w wyborach po prawdziwej "pokazówce" SLD ( i to
      w ciagu zaledwie albo ze względu na koszty 2,5 roku ich rządów przywracajacych
      normalność ).Moze warto bylo , żeby Ci z SLD sie odłonili i pokazali wreszcie
      swoje prawdziwe oblicze jak chociazby te Andrzeja Brachmańskiego.To są ogromne
      koszty , ale może to jest trzecia droga do oczyszczenia społeczeństwa
      z "republiki kolesi"......

Takowoz mam nadzieję i z tego co widze ani chybi ona się ziści
      • Gość: Camille~Piossarro I jeszcze jedno spostrzeżenie IP: *.idea.pl 21.02.04, 16:01
        Za "miedzą " odbywa sie procedura "impeachmentu" Rolandasa Pauskasa ( ewidentne
        dowody i wszyscy członkowie komisji jednomyslni) a co robia Polacy ano
        organizuja pikiety z poparciem dla aktualnego prezydenta , bo obiecał im pewne
        prerogatywy. Jak to nazwać , a prtzecież moze sie zdarzyc tak , ze trzeba
        bedzie współpracować z ta bardziej nacjonalistyczną opcja i co wówczas -
        "lament i płacz " , że Polacy sa dyskryminowani ...
        Brakuje słów do okreslenia tych naszych przywar narodowych.A sam prezydent
        Rolandas gdzie chciał szukać pocieszenia i poparcia ????
        Kwach dobrze wie , ze takiej wolty juz nie może wykonać bo naraziłby się na
        śmiesznośc nie tylko nas Polaków ale całej Europy nie mówiąc o "grizzli" za
        Atlantyku .
        • Gość: Homosovieticus Re: I jeszcze jedno spostrzeżenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 16:28
          Nie wiem czy pamietasz o propozycjach dawnego PC dotyczącychdekomunizacji w
          Polsce.
          DZIESIĘĆ LAT POZA ŻYCIEM PUBLICZNYM, ADMINISTRACYJNYM I EKONOMICZNYM DLA
          DAWNYCH DYGNITARZY władzy z PRL-u
          • Gość: Camille~Pissarro Pamitam cos innego IP: *.chello.pl 21.02.04, 18:32
            pamiętam listy A.Macierewicza i przesilenie rządu J.Olszewskiego.Znałem jednego
            z młodych ludzi , którzy u Antoniego je przgotowywali.Wtedy , wiekszość
            określała jako polityczna hucpę, ja mioałem odczucia ambiwalentne, teraz z
            perspektywy uważam , że to był błąd , iż po przesileniu w 1989 nie określono
            jednoznacznie tego podziału tzn. to czym był PRL wraz z całym aparatem co nam
            go wcielała w życie a do czego zmierzamy i czym , jakimi wartościami będziemy
            sie kierować - stad prawdopodobnie dzisiejsze zagubienie naszego społeczeństwa.
            Ci ludzie nie są w stanie identyfikować w dzisiejszych czasach jednoznacznie i
            napietnować ludzi o "skrzywionym morale" ( eufemizm ). Ale i dawne PC i
            dzisiejszey PiS ma potocznie mówiąc" za uszami" ( vide burmistrz dzielnicy
            Żoliborz, nakręcał interes z nową towarzyszka życia i jej matką w organizowaniu
            szkoleń dla pielęgniarek (- to onre brały kasę ( niezłą )).Przykład burmistrza
            przytoczyłem bo to stosunkowa osobista kwestia , znałem jego żonę niezłą
            pediatrę , chodziłem z własnymi dziecmijak były chore. Zostawił tą wspaniałą
            babkę i zaczął ostro dziąłać w polityce ( sam ginekolog ) .Doprawdy nie jestem
            w stanie zrozumieć tego co sie dzieje mio tych 15 lat wolności , ludzie wcale
            nie myśla o Polsce jako wspólnym dobrze, wspólnym interesie nas wszystkich a
            wyłacznie tym jak szybko osiagnąć wysoki status materialny nie bacząc na zasady
            moralne i zwykła ludzką przyzwoitość......
            Teraz jestem pewien, że i u nas powinno dojść do tego co postanowiono w
            Czechach,
            tzn. powinna zostać rzyjeta uchwała o zakazie piastowania i obejmowania
            państwowych stanowisk przez ludzi dawnego aparatu na 15 lat bez wyjatku, to na
            pewno pzryzcyniłoby sie , że ludzie mieliby wskazówke, ze zaczęło sie coś
            nowego , coś co funkcjonuje w oparciu o inne reguły i zasady niz w poprzednim
            systemie.

"Nulla aetas ad discendum sera"
      • indris Do SLD mam swoje pretensje... 21.02.04, 16:47
        ...ale w tym co powiedział Brachmański "Gazecie" jest sporo racji. Ludzie z SLD
        mają pewnie na sumieniu sporo afer, ale dziennikarz niefortunnie wybrał
        przykłady. W Starachowicach byli jacyś drobni kombinatorzy (tak wynikało z aktu
        oskarżenia), ostrzegł ich też jakiś cwaniaczek - poseł, Sobotka jest obwiniany
        przez tego cwaniaczka, a zrobiono z tego niemal gang pruszkowski.
        Rywingate jest w oczywisty sposób nadmuchana.
        Znacznie większe pretensje miałbym do SLD za ich pomorskiego barona, za
        sprzedaż STOEN-u, za antyspołeczne posunięcia, za poparcie awantury irackiej.
        No ale takich pretensji dziennikarzowi GW nie wypada zgłaszać.
        Mamy więc chyba równie nagatywny stosunek do SLD, ale z różnych powodów. No i
        ja staram sie nawet najbardziej nielubianym politykom czy partiom nie dokopywać
        za wszelką cenę.
        Ale w walce politycznej stosuje się wszelkie chwyty. Kiedu w 1990 Tymiński
        wszedł do 2 tury wyborów prezydenckich, telewizja nadała film, jak to bije żone
        i głodzi dzieci (w KAnadzie). Przeprosiny były wyemitowane po 2 latach...
        • homosovieticus Re: Do SLD mam swoje pretensje...CZYŻBY? 21.02.04, 17:11
          indris napisał:

> ...ale w tym co powiedział Brachmański "Gazecie" jest sporo racji. Ludzie z
          SLD
          >
          > mają pewnie na sumieniu sporo afer, ale dziennikarz niefortunnie wybrał
          > przykłady. W Starachowicach byli jacyś drobni kombinatorzy (tak wynikało z
          aktu
          >
          > oskarżenia),

Widziałeś ten akt?

ostrzegł ich też jakiś cwaniaczek - poseł, Sobotka jest obwiniany
          > przez tego cwaniaczka, a zrobiono z tego niemal gang pruszkowski.

Rozumiem, że dajesz do zrozumienia ,że Sobotka jest własciwie niewinny, bo
          oskarza GO JAKIŚ CWANIACZEK -POSEŁ.

> Rywingate jest w oczywisty sposób nadmuchana.

CO TO ZNACZY "JEST W OCZYWISTY SPOSÓB NADMUCHANA"?
          Jak Twoim zdanie powinna być przedstawiona.Czy nie widzisz albo nie
          rozumiesz ,że żyjemy w Państwie kolesi i aferzystów.Nie przeszkadza Ci to?

> Znacznie większe pretensje miałbym do SLD za ich pomorskiego barona,

A co możesz powiedzieć o Jedykiewiczu?.Znasz jego interesy?

za
          > sprzedaż STOEN-u, za antyspołeczne posunięcia, za poparcie awantury irackiej.
          > No ale takich pretensji dziennikarzowi GW nie wypada zgłaszać.

A Tobie wypada wypisywać takie androny?

Z czego to wynika ?
          Z twoich sympatii politycznych?
          A powinno moim zdaniemm ze zdrowego rozsadku i myslenia niezaleznego od
          polityki.

> Mamy więc chyba równie nagatywny stosunek do SLD, ale z różnych powodów. No i
          > ja staram sie nawet najbardziej nielubianym politykom czy partiom nie
          dokopywać
          >
          > za wszelką cenę.

A skąd się wziął taK KULTURALNY FACET O SYMPATIACH JAK NIŻEj?

Re: FORUMOWY SONDAŻ WYBORCZY
          Autor: indris
          Data: 05.02.2004 12:14 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
          a) komitet obywatelski przeciwny awanturze irackiej
          b) jak w (a) albo Nowa Lewica albo Samoobrona albo LPR

> Ale w walce politycznej stosuje się wszelkie chwyty. Kiedu w 1990 Tymiński
          > wszedł do 2 tury wyborów prezydenckich, telewizja nadała film, jak to bije
          żone
          >
          > i głodzi dzieci (w KAnadzie). Przeprosiny były wyemitowane po 2 latach...
          • indris Myślenia niezależnego od polityki... 21.02.04, 17:34
            NIE MA, jeżeli mowa jest o sprawach publicznych. Bo politykla, to
            właśnie "troska o dobro wspólne" (słowa Jana Pawła II).
            Afera Rywina jest nadmuchana, bo jedynym naprawdę interesującym zzjawiskiem
            byłoby to, gdyby rzeczywiście za pieniądze ktoś dokonywał zmian w ustawie. A
            musieliby to być zarówno pracownicy rządu jak i posłowie (bo oni przzecież
            głosują). Ale jak dotychczas komisja ustalała głównie, kto wprowadzał do
            PROJEKTU ustawy zapisy antykoncentracyjne, tak jakby to samo w sobie było
            przestępstwem. Po roku pracy komisji dalej nic nie wiadomo, jak miałby Rywin
            wywiązać się z "umowy". Nawet gdyby rzeczywiście kogoś reprezentował, bo tego
            też nie dowiedziono.
            Ze są w pańśtwie kolesie i aferzyści, to wiem. Ale oni sa wszędzie, gdzie jest
            władza. "Układ warszawski" jest tu niezłym przykładem.
            O Jędykiewicza miałby do SLD pretensje za to, że koło Stella Maris była gęsta
            atmosfera już dawno, a ten pan nie tylko przeszedł weryfikację, ale pozostał
            lokalnym "baronem". No i o to, że nie bardzo wypada partii
            socjaldemokratycznej powoływać na lokalnego przywódcę rekina biznesowego.
            Ale co do SLD, to podzielam opinię o nim, że jest to "grupa samopomocy byłych
            działaczy PZPR".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka