Dodaj do ulubionych

Niesioł zdrajca!

15.05.10, 14:15
Niemcom kibicował. Niemcom, uwierzycie?
Swołocz.

Wydaje się to niemożliwe, a jednak był ktoś, kto w 1974 roku nie tylko nie
kibicował jedenastce Górskiego, ale wręcz w każdym meczu Polski trzymał kciuki
za rywali. Nawet, a zwłaszcza z Niemcami! To senator Platformy Obywatelskiej
Stefan Niesiołowski, który od czerwca 1970 roku odsiadywał czteroletni wyrok
za próbę wysadzenia w powietrze muzeum Lenina w Poroninie.

- Życzyłem Polsce porażki, bo wiedziałem, że komuniści wykorzystają sukces dla
umocnienia władzy.Tak samo jak dziś na Białorusi przez Łukaszenkę. Jako
emigrant wewnętrzny i antykomunista traktowałem władzę ludową jako całkowicie
obcą i okupacyjną - tłumaczy. - Ponieważ jednak siedziałem w Barczewie z
kryminalistami, musiałem się pilnować podczas transmisji. Ale zwierzyłem się z
wątpliwości kilku światlejszym i w cały więzieniu rozgorzał spór, czy to
zwycięża Polska Ludowa, czy po prostu "nasi piłkarze".

Ten sam spór rozgorzał podczas mundialu w Hiszpanii w 1982 roku. - Internowany
byłem już wtedy z elitą intelektualną, więc mogliśmy bez strachu dyskutować. Z
jednej strony wiadomo było, że jak Polska wygra, sukces umocni generała
Jaruzelskiego i jego WRON-ę. Ale w meczu z ZSRR chciałem, żeby Polska wygrała,
bo choć to był mecz komunistów z komunistami, to jak trzymać kciuki za
kacapów? Nieżyjący już Jacek Berezin nawoływał, że to nie żadne kacapy, ale
"Święta Ruś", a Geremek, Mazowiecki i Drawicz bardzo się z tego śmiali.

- Mundial w Niemczech kojarzy mi się z wielkim zawodem z jeszcze jednego
powodu - dodaje Niesiołowski. - Podczas jednej z transmisji, zdaje się, że
meczu z Brazylią, wśród radosnych okrzyków i wrzawy nagle w głośnikach
zabrzmiał komunikat strażnika więziennego. Ogłoszono, że amnestia będzie o
wiele mniejsza, niż się spodziewano. I nagle podczas tej radosnej transmisji w
całym więzieniu zapadła lodowata cisza...
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 14:22
      No i? Gdzie tu zdrada? Co zdradził? Komu?
    • bodo.2 Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 14:23
      kapusta i zdrajca do tego nawiedzony matoł,pierwsza liga PO,czy trzeba coś więcej?
      • a.adas Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 14:53
        czyli, jak rozumiem, powinien kibicować drużynie Polskiej Republiki Ludowej? I w
        74 i w 82?
      • behemot17-13 Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 23:38
        bodo.2 napisał:

> kapusta i zdrajca do tego nawiedzony matoł,pierwsza liga PO,czy trzeba coś więc
        > ej?
        ty czytasz i odpowiadasz, czy odpowiadasz nie czytając.
    • trzymilionowy.post "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 14:34
      "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... Kazimierz Górski"
      :-)))
      • zoil44elwer Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 14:51
        Kazimierz Dolny przemianować na Kazimierz Deyny!Dla eliciarza i fajansiarza
        każdy radziecki sportowiec był komunistą,tak jak polscy sportowcy i trenerzy jak
        np J Mulak(wunderteam lekkoatletyczny)i K Górski(złota jedenastka).To narawdę
        trzeba mieć nieżle poszeluntane we łbie.
        • trzymilionowy.post Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 14:54
          Obyśmy nigdy więcej nie mieli podobnego typu dylematów. Jakoś tak już
          jest od lat wielu, że polityka ze sportem jest bardzo powiązana.

A z samego Górskiego uwielbiam:
          "Winko popijam na trawienie, piwko na nerki, koniaczek na serce, a
          wódeczka najlepiej robi mi na żołądek... A woda? A wodę to niech żaby
          piją."
          :-)))
          • a.adas Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 15:11
            Jest. Praktycznie od samego początku nowożytnych igrzysk. Nawet nie IO 36 były
            tego procesu apogeum, raczej wzorem dla powojennych reżimów, ale nie tylko reżimów.

Polski sport w PRLu nie był zresztą specjalnie wychylony w którąś stronę. Polacy
            sami z siebie sportsmenami raczej nie są, ale też nie hodowaliśmy czempionów w
            specjalnie drakoński sposób. Może szkoda, bo realnie w żadnej dyscyplinie nie ma
            czegoś takiego jak polska szkoła. Zależni byliśmy od charyzmatycznych
            szkoleniowców (Stamm, Wagner, Górski - choć tu można zrobić pewne zastrzeżenie,
            Mulak) dziś wręcz sportowców.

Tak swoją drogą, można przyjąć że polski/prlowski sport swe apogeum osiągnął w
            latach 1964-1976. Dwie sprawy tu odegrały wielką rolę - dorastanie pokolenia
            nieskażonego wojną, ale także coraz większe środki przeznaczane nie tylko na
            sport. Nie wiem czy w pierwszej połowie lat 70. np. piłkarze nie mieli
            najbardziej zbliżonych warunków w porównaniu z zachodem. Organizacyjnie,
            treningowo, ale też... finansowo. Początek epoki Gierka.
            • ayran Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 15:36
              a.adas napisał:

> Tak swoją drogą, można przyjąć że polski/prlowski sport swe apogeum osiągnął w
              > latach 1964-1976. Dwie sprawy tu odegrały wielką rolę - dorastanie pokolenia
              > nieskażonego wojną, ale także coraz większe środki przeznaczane nie tylko na
              > sport. Nie wiem czy w pierwszej połowie lat 70. np. piłkarze nie mieli
              > najbardziej zbliżonych warunków w porównaniu z zachodem.

W pierwszej połowie lat 70-tych największym mocarstwem sportowym (poza dwójką
              oczywistych liderów) była NRD. Nich nas Bóg broni przed taką organizacyjną
              doskonałością.
              • a.adas Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 15:41
                Pełna zgoda. Mi by najbardziej odpowiadał model węgierski, choć to
                nieporównywalne sprawy. Madziarzy mają gigantyczne tradycje w niektórych
                sportach (szermierka!, piłka wodna) sięgające nawet ck monarchii. Ale to też nie
                gwarantuje sukcesów.

W latach 70. NRD dopiero "wyrastało na potęgę", pierwszy samodzielny start
                olimpijski to IO 68. Apogeum koksowania osiągnęli w latach 80. Choć trzeba
                przyznać, ze w kilku sportach się wyspecjalizowali także organizacyjnie. Np. w
                bobslejach czy kajakarstwie Niemcy praktycznie do dziś w jakiejś mierze jadą na
                "dorobku" enerdowców.
                • ayran Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 15:51
                  Cóż - są narody, gdzie talenty rodzą się na kamieniu (Kenia, Jamajka, Serbia) i
                  takie, które do sukcesów sportowych dochodzą dzięki masowości i/lub organizacji.
                  Polska nie należy do żadnej z tych kategorii, ale i tam mamy więcej mistrzów
                  olimpijskich niż miliardowe Indie.
          • zoil44elwer Re: "Przemianować miasto Kazimierz Dolny na... 15.05.10, 17:05
            Ale!Między Bogiem a prawdą nie spotkałem w swym długim życiu by "Polak"nie
            cieszył się w czasach PRL z sukcesu polskich sportowców,w/g Niesioła
            komunistycznych sportowców.Chyba tylko Niesioły i Komory mówiły że to byli
            polskojęzyczni sportowcy.Takie mendy doprowadziły że mistrzowie olimpijscy jak
            np J Szmidt(2-krotny złoty medalista-trójskok)wyjechał do Efu.
    • ayran Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 14:40
      Znałem ten tekst wcześniej, ale i tak jest zabawny.
      Jeśli chodzi o 1982 (o którym pisze Niesiołowski w kontekście meczu
      Polska-ZSRR), to mam swoje własne wspomnienia. Mecz Brazylia - ZSRR oglądałem w
      domu proboszcza małej parafii pod Ustrzykami Dolnymi. To była bodaj
      najefektowniej w historii grająca Brazylia (trenera Tele Santany z Socratesem,
      Zico, Juniorem, Falcao - starsi kibice mogą pamiętać). Kibicowała tej drużynie
      cała Polska, a ksiądz proboszcz był za ZSRR. Nawet mój argument, że Brazylia to
      katolicy, a ZSRR - raczej nie - go nie przekonał.
      • a.adas Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 15:00
        Fajna anegdotka.

Brazylia mnie nie obchodzi, kibicuję Argentynie i zawsze sprawdzam wyniki tych
        urugwajskich patałachów. Przynajmniej w Ameryce Płd. To jest klasyczna
        rywalizacja, derby La Platy, a nie jacyś canarinhos! Ale się boję, bo Brazylia
        przez ostatnie 40 lat wygrywa, gdy wysyła "rzemieślników", a nie "artystów",
        więc Dunga może mieć w tym roku rację.

Ten fragment tekstu o Górskim mógł być nawet tutaj cytowany, nie wiem czy nie
        czytałem go pierwszy raz z linku na FK. Wkleiłem go, bo kilka sąsiednich wątków
        zahacza o tematykę co było "normalne, a co heroizmem w PRL. Co zdradą, a co
        narodem" czy jakoś tak. Przed wyborami będzie się problem nasilał, więc myślę
        sobie, że warto przedstawić logikę Niesiołowską;)
        • oby.watel Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 15:10
          Tak czy owak w drużynie Polski musieli znajdować się sami sprawdzeni towarzysze,
          bo co by to się działo jakby na pierwszym wyjeździe na Zachód cała drużyna
          poprosiła o azyl?
          • ayran Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 15:25
            Nie całkiem. FIFA w pełni wówczas uznawała PZPN i piłkarz ze statusem
            uciekiniera nie mógłby grać w zachodnich klubach. Zresztą część czołowych
            piłkarzy z tamtej drużyny (Lato, Szarmach) grała już wtedy za granicą, Boniek
            wybierał się właśnie do Juventusu i było ich czym poszantażować. Ci, którzy
            dopiero liczyli na wyjazd na Zachód, też raczej nie chcieli konfliktować się ze
            związkiem.
            • a.adas Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 15:37
              W latach 60. uciekło kilku Ślązaków w ten sposób, w tym ocierających się o
              kadrę. Chyba Słomiany, na pewno Jan Banaś. Z nim to jest jeszcze inna historia.
              Rocznik bodaj 44 urodzony w Berlinie, matka Ślązaczka, ojciec "prawdziwy"
              Niemiec. Jak miał 20 lat, został na Zachodzie, bo mu fater obiecał grę w klubie.
              Wrócił do Polski (nie pamiętam, do Polonii Bytom czy już Górnika) i do kadry.
              Grał bardzo dobre i ważne mecze w 71-73, ale nie pojechał na IO 72 (żeby się nie
              czepiali "amatorstwa") i na MŚ w 74. Z tym też jest anegdotka, bo żaden z
              piłkarzy tej kadry nie był ur. przed 9 maja 45. Przypadek? Asio Marx mógł
              pojechać, Banaś, może kilku innych.

Ale jest prawdą, ze ucieczki sportowców (piłkarzy) to raczej druga połowa lat
              80. Gdy się wszystko posypało, nie tylko w sporcie. Głównie do RFN. Inna sprawa,
              ze komercjalizacja sportu na wielką skalę, to także na Zachodzie wynalazek lat
              dopiero 80. w zasadzie. Ba, nawet dziś w wielu dyscyplinach wysyłają na IO
              (nawet medalistów) sportowców, którzy według dzisiejszych polskich standardów
              byliby prawie amatorami.
              • zoil44elwer Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 17:20
                Słomiany,Gorgoń....i ojciec Mira Klosego piłkarz Odry Opole Kłos....!Polskie drogi?
          • zoil44elwer Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 17:13
            Wow!J Pawłowski(szablista)nawet po wpadce szpiegowskiej nie chciał być
            wymieniony w Berlinie Zachodnim za ruskiego szpiona.Wolał pozostać w
            Polsce?!Starsi kibice znają to wydarzenie!
    • yo-s-t Jeju, jeju, co na to Kuczyński Waldek 15.05.10, 16:08
      czy red. Michnik? Przecież PRL to był nasz kraj, może nie w pełni samodzielny,
      ale innej Polski nie było. To była też nasza młodość. I Jaruzelskiemu,
      bohaterowi naszemu narodowemu, honornemu, też bruździł. Normalnie ja bym
      oszołomowi zoologicznemu, który zamiast łączyć jątrzy, już ręki nie podał.
      • a.adas Re: Jeju, jeju, co na to Kuczyński Waldek 15.05.10, 16:10
        Bądź wolny. Nie mów Michnikiem, mów sobą

Takie to - mniej więcej, pamięć mi szwankuje - hasło było trendy kilka sezonów temu?
        • yo-s-t Bądź młody, wykształcony i inteligenty 15.05.10, 16:32
          Miłuj Niemców, nie mów PiS-owskim językiem nienawiści. Te hasła chyba obowiązują
          cały czas?
          • a.adas Re: Bądź młody, wykształcony i inteligenty 15.05.10, 16:45
            Nie wiem. Nie spijam każdego słowa z ust PRemiera, mam ciekawsze rzeczy do
            robienia i godniejszych polityków do podziwiania.
            • yo-s-t Za to spijanie z ust Pana Prezesa 15.05.10, 19:57
              idzie Ci, widzę, całkiem zgrabnie.
              • a.adas Re: Za to spijanie z ust Pana Prezesa 15.05.10, 23:53
                w końcu to jedyny, a piszę to z prawdziwym bólem, jedyny mąż stanu w Polsce.
                Czułbym się źle nie bacząc na każde Jego słowo. On mówi zresztą nawet wtedy
                kiedy milczy.
                • x2468 Re: Za to spijanie z ust Pana Prezesa 16.05.10, 00:19
                  To ciota stanu.Mezem stanu to jest Balcerowicz i Tusk.
    • oddaj_babci_dowod Oni tak mają 15.05.10, 16:24
      Oto słowa Waldemara Kuczyńskiego (PZPR, UD, UW, PD) po zaprzysiężeniu premiera Jarosława Kaczyńskiwgo:
      "Życzę porażek na wszystkich frontach, bo każde zwycięstwo tego Układu to porażka Polski i zagrożenie dla wolności. Życzę także porażek gospodarczych, choć za to płacą ludzie. Ale tylko one mogą wstrząsnąć bazą wyborczą tej wstecznej władzy i uniemożliwić dalsze hodowanie chwasta zwanego IV RP."
      • zoil44elwer Re: Oni tak mają 15.05.10, 17:26
        Jak widza na ekranie TV unego korowca to aże mi sie chce podreptać do keleru po
        panzerfausta.
    • szmul.bender Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 16:54
      Rozumiem Niesiolowskiego.
      Sukces pilkarzy byl oglaszany jako sukces slusznej polityki partii.
      Gdy sukcesow zabraklo komuna zaczela sobie przypisywac inne, np
      wybor Wojtyly na papieza byl wynikiem wzrostu miedzynarodowego
      prestizu PRLu. Ba, nawet nagroda Nobla dla Milosza byla
      ukoronowaniem polityki kulturalnej po wojnie.
      • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 18:01
        Gdy sukcesow zabraklo komuna zaczela sobie przypisywac inne, np
        wybor Wojtyly na papieza byl wynikiem wzrostu miedzynarodowego
        prestizu PRLu.

To nie tak. Polski Episkopat zgłosił kandydaturę kard. S.Wyszyńskiego, E.Gierek
        zgłosił E.Babiucha, i krakowskim targiem wybrany został K.Wojtyła.
        • iza.bella.iza Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:14
          Remez po raz kolejny stracił okazję by nie zepsuć powietrza swym "dowcipem" :(
          • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:31
            iza.bella.iza napisała:

> Remez po raz kolejny stracił okazję by nie zepsuć powietrza swym "dowcipem" :(
            Jako kobieta "ustępliwa" jesteś szczególnie wrażliwą na zapachy?
    • wiem_ze_wiem Re: Niesioł zdrajca! 15.05.10, 23:57
      a.adas idiota.
      • iza.bella.iza Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:15
        wiem_ze_wiem napisała:

> a.adas idiota.

a wiem_ze_wiem nie kuma:)
        • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:32
          iza.bella.iza napisała:

> wiem_ze_wiem napisała:
          >
          > > a.adas idiota.
          >
          > a wiem_ze_wiem nie kuma:)
          Nie jest kumą jak Ty.
          • iza.bella.iza Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:35
            Masz jeszcze coś "dowcipnego" do dodania?
            • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:50
              iza.bella.iza napisała:

> Masz jeszcze coś "dowcipnego" do dodania?
              Tak. Jesteś chodzącym dowcipem ... kiepskim.
              • iza.bella.iza Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:55
                Stare przysłowie pszczół mówi:
                "Mądry głupiemu ustępuje, a głupi się z tego raduje".
                Raduje się więc, Remezie :D
                • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 01:01
                  Raduje się więc, Remezie :D
                  Masz z czego.
                • zoil44elwer Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 01:03
                  Mądry głupszemu ustępuje,zwłaszcza gdy głupszy ma silniejsze argumenty.
                • iza.bella.iza Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 01:05
                  Bardzo mi miło, że literówką sprawiłam ci taka frajdę. Niech ci idzie na zdrowie :P
                  • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 01:19
                    > Bardzo mi miło, że literówką sprawiłam ci taka frajdę. Niech ci idzie na zdrowie
                    Jeżeli to do mnie (z drzewka nie wynika), to przyjmij do wiadomości, że ani
                    frajdy ani przykrości nie jesteś mi w stanie sprawić. Ziobro.
                    • iza.bella.iza Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 02:30
                      remez2 napisał:

> > Bardzo mi miło, że literówką sprawiłam ci taka frajdę. Niech ci idzie na
                      > zdrowie
                      > Jeżeli to do mnie (z drzewka nie wynika)

Wynika, że do was, tow, Remez:) Czas na nowe okularki;)

>, to przyjmij do wiadomości, że ani
                      > frajdy ani przykrości nie jesteś mi w stanie sprawić. Ziobro.

Czyżby? To czemu się tow. Remez z uporem godnym lepszej sprawy podczepia pod
                      moje posty?

Słodkich snów o Grzesiu na pudle :D
                      • remez2 Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 09:27
                        Czyżby? To czemu się tow. Remez z uporem godnym lepszej sprawy podczepia pod
                        moje posty?

Triumf wyobraźni nad rzeczywistością. :-))))
    • zoil44elwer Re: Niesioł zdrajca! 16.05.10, 00:39
      Stadion Śląski i szpil w 1957 Polska-CCCP:2-1.Gerard Cieślik(2 tory)to byl
      komunist.57 Sztockholm i Wunder Team to byli szportowcy komunisty.Rzym 60
      AD,Paliński gold i Pietrzykowski w finałowej walce z Casjuszem Clayem(Muchamedem
      Alim),J Szmidt-trójskok,itd i itp.Menda w rodzaju Myszkiewicza-Niesiołowskiego
      chce kibicom polskim odebrać duma ze sportowców polskich,bo byli z
      PRL.Menda,menda i wesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka