anwad 17.07.10, 16:41 Bezideowość, brak poglądów, zmienność poglądów. To główne cechy wyborców PO. Właśnie na to wpadłam. I dlatego tak łatwo nimi sterować. Innym bezideowcom. Tym cwańszym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kora3 Re: Bezideowość 17.07.10, 16:53 Co cechuje cwańszych ludzi bez pogladów zdolnych do zmiany pogladów (których nie maja hihi)? Mnie nie obraziłaś, od lat nie głosuje na żadną partie :) mam stałe poglady na temat polityków:) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Bezideowość 17.07.10, 17:01 Jest ci obojętne kto krajem rządzi. No to wyobraź sobie że jesteś Niemką, jest rok 33 i własnie są wybory. Masz możliwość glosowania PRZECIWKO pewnemu psychopacie z Austrii. Ale tobie jest wszystko jedno bo masz wyrobione zdanie o politykach.... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Bezideowość 17.07.10, 17:06 nie jestem Niemką :) i nie musze sobie wyobrazać :) JK to też psychopata i latego zagłosowałam tym razem na Komora (którego fanka bynajmniej nie jestem), ale nie nazwałabym siebie wyborą zadnej partii, bo zagłosowałam pierwszy raz od X czasu, w sytuacji ekstremalnej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: ech... 17.07.10, 17:15 cwicz, ja sie musze opierac na faktach, a nie na wyobraźni, co nie znaczy, ze takowej nie mam - po prostu stosuje w przyjemnisjzych sprawach niż wybory :) Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 Chowając głowę w piasek,nigdy tych faktów nie 17.07.10, 19:00 kora3 napisała: ja sie musze opierac na faktach ---> ... zauważysz i nadal będziesz głosować w ciemno. Czy kwestionujesz prawdziwość któregoś z tych faktów: "Sprawa Romualda Szeremietiewa, czy zbieranie haków na Radosława Sikorskiego – nie są jedynymi, w których Bronisław Komorowski występuje w roli faktycznego rzecznika interesów „czerwonych” generałów. Ten „łagodny konserwatysta” opanował perfekcyjnie umiejętność eliminowania osób stojących na drodze jego kariery politycznej. Z zadziwiającą prawidłowością okazuje się zwykle, że są to osoby niewygodne również dla wojskowego lobby, zarządzającego ogromnym obszarem polskiego życia publicznego. W takich przypadkach, można się jedynie zastanawiać - czy polityczny patron WSI stanowi jedynie „narzędzie” w realizacji interesów środowiska wojskowej bezpieki, czy też stał się już reprezentantem tego układu?" Tekst linka Twój głos na Komora był zaprzeczeniem deklarowanej wcześniej apartyjności, jest wsparciem Politycznych Oszustów i akceptacją całego układu przestępczych powiązań części klasy politycznej z byłymi służbami. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Bełkot polotruka nie robi na mnie wrazenia :) 17.07.10, 19:09 normalnyczlowiek1 napisał: > > Twój głos na Komora był zaprzeczeniem deklarowanej wcześniej apartyjności, Pitu pitu :) mój głos nie był w ciemno, był przemyslany :) jak mam do wyboru goscia za którym nie przepadam, ale jest normalny o psychopate, który najchetniej by mnie rozstrzelał, gdyby mógł:) to jak myslisz : kogo wybiore?:) Obu panów poznałam osobiscie dodam Na cła reszte pozwol, ze spuszcze zasłone milczenia, bo gadki z wieców mnie nie krecą :) Odpowiedz Link Zgłoś
normalnyczlowiek1 No i wszystko jasneNie ściemniaj,udając obiektywną 17.07.10, 19:27 kora3 napisała: Bełkot polotruka nie robi na mnie wrazenia :) ---> i bezstronną, będąc w rzeczywistości zaangażowaną propagandzistką. Ten sposób "argumentacji", "rozprawiania się" z faktami jest dla was typowy... A fakty są takie, że popierasz mafijne układy, niewyjaśnione afery, "samobójstwa", walkę z polskością, z naszą historią, tożsamością ... to w czym tkwi po uszy m.in. taki Komorowski. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: No i wszystko jasneNie ściemniaj,udając obiek 17.07.10, 19:35 normalnyczlowiek1 napisał: > > ---> i bezstronną, będąc w rzeczywistości zaangażowaną propagandzistką. rozszyfrowałeś mnie:) jak na to wpadleś? faktycznie prowadze propagande - mniej solarium, wiecej słońca np. :) Ten > sposób "argumentacji", "rozprawiania się" z faktami jest dla was typowy... Was? uwazasz, e mam siostr blixniaczke syjamską, czy dwie osobowosci?:) > A fakty są takie, że popierasz mafijne układy, niewyjaśnione afery, > "samobójstwa", walkę z polskością, z naszą historią, tożsamością ... to w czym > tkwi po uszy m.in. taki Komorowski. po nie zagłosowałam na wariata? Zartujesz:) > Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: No i wszystko jasneNie ściemniaj,udając obiek 17.07.10, 21:55 A fakty są takie, że popierasz mafijne układy, niewyjaśnione afery, "samobójstwa", walkę z polskością, z naszą historią, tożsamością ... to w czym tkwi po uszy m.in. taki Komorowski. Taki jest nasz, wspóczesny, polski Don Quijote... :) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: No i wszystko jasneNie ściemniaj,udając obiek 17.07.10, 22:47 Ja nadal nie jestem pewna jak można walczyć z historią - zamieniać ją na duńską...? A może stwierdzając, że została sfałszowana...? Odpowiedz Link Zgłoś
hal9000 Re: No i wszystko jasneNie ściemniaj,udając obiek 17.07.10, 23:04 Aby nie było wątpliwości - to normalnyczłowiek1 jest dla mnie współczesnycm Don Quijote. Ja nadal nie jestem pewna jak można walczyć z historią - zamieniać ją na duńską...? A może stwierdzając, że została sfałszowana...? Historia to nie tylko fakty - także ich ocena. I tutaj właśnie PiS kreuje "rzeczywistość" wynajdując Polsce zagrożenia. I potem taki normalnyczłowiek1 zaczyna walczyć z tymi urojeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Bezideowość 17.07.10, 16:55 anwad napisała: > Bezideowość, brak poglądów, zmienność poglądów. =================================================== Wypisz wymaluj definicja PiS. Powiedz mi ty, jakie poglądy ma prezes pis? Jakie poglądy ma ta banda przebierańcow udających hipuisów w czasie żaloby? Prezes najpierw chcial walczyć z postkomunom (pisownioa oryginalna), bratał sie z Lepperem i Giertychem, potem wychwalał Gierka i bratał sie z olinem, a Polska była dla niego najważniejsza. Teraz ustawia Prezydenta RP w jednym szeregu z Zapatero i Napieralskim a najważniejszy jest dla niego Smoleńsk i ruska trumna! No toajak to jest? Czy pis to organizacja ideowa czy tez trupa teatralana grające spektakle pod publikę!? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Bezideowość 17.07.10, 18:02 Kaczyński jest bardzo spójny ideowo. Nie każdy rozumie to, co on mówi i robi, zwłaszcza jak bezmyślnie opiera się na przekazie "GW", TVN itp. Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Bezideowość 17.07.10, 18:13 Bo GW i TVN nadal uparcie odmawiają zatrudnienia tłumaczy z Wolskiego. I dlatego tak latają po Sejmie prosząc o komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Bezideowość 17.07.10, 18:14 anwad napisała: > Kaczyński jest bardzo spójny ideowo. ======================================== Tak? To udowodnij to! Ja uważam że jest on bezideowym karierowiczem, który pragnie tylko władzy głównie dla prestizu z jakim ją utożsamia (o te żyrandole mu chodzi) ============================================= Nie każdy rozumie to, co on mówi i robi, ============ No tak, malo kto poza pismenami posiadł umiejętność dwójmyslemnia! Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Bezideowość 20.07.10, 02:03 > No tak, malo kto poza pismenami posiadł umiejętność dwójmyslemnia! to jest trujmyślenie (pisownia zamierzona) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Bezideowość 17.07.10, 18:33 anwad napisała: > Kaczyński jest bardzo spójny ideowo. Nie każdy rozumie to, co on mówi i robi, z > właszcza jak bezmyślnie opiera się na przekazie "GW", TVN itp. > Kaczyńskiego rozumieją tylko jego wyznawcy. I nic ich nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne. Chyba, że prezes zarządzi akurat inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kmianka Re: Bezideowość 17.07.10, 22:33 rozwiń proszę oświeć tą, która nie rozumie prezesa o ile potrafisz, bo jednak śmiem wątpić, że dasz radę Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Niestety jest odwrotnie 17.07.10, 16:57 To nadmierna ideowość wyłącza pisuarom mózg, czym sprawnie posługują się szumowiny takie jak Kaczyński czy Rydzyk! Tego kota odwrócić się nie da:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Czy Ciebie bobie nie zastanawia, jak technicznie 17.07.10, 17:00 mozna zmienić poglady, których sie nie ma ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Czy Ciebie bobie nie zastanawia, jak technicz 17.07.10, 17:05 kora3 napisała: > mozna zmienić poglady, których sie nie ma ?:) Nie twierdzę, że oni posiadają jakąś ideologię , twierdzę tylko, że sprytnie i cynicznie się nią posługują. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Czy Ciebie bobie nie zastanawia, jak technicz 17.07.10, 17:08 ale mnie chodzi o pierwszy post autorki watku: wyborców PO cechuje bezideowoc, brak pogladów, zmiennosc pogladów ... jak mozna na logike zmienic poglad, którego się nie ma :)? Mozna WYROBIC sobie, przyjąc jakis ppglad, ale zmienić?:) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Czy Ciebie bobie nie zastanawia, jak technicz 17.07.10, 17:17 To jest żywcem wzięte z pisiąt: nie mają poglądów więc zmiana braku poglądów przychodzi im łatwiutko i stąd oklaski baranów... tfu!! - pisiątek, przecie... A wygląda to mniej więcej tak: dzisiaj nie mają poglądu na gospodarkę.. trzask, prask - zmieniają i już jutro nie mają poglądu na finanse... i trzask, prask - znowu zmieniają więc pojutrze nie mają poglądu na państwo prawa... W ten sposób ad mortem defekatam można i widać, że mogą! I wprawę mają... niebywałą! Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Czy Ciebie bobie nie zastanawia, jak technicz 17.07.10, 17:17 Nie można. Ale nie licz na to, że na Anwad ta sprzeczność zrobi większe wrażenie. Ponadto - brutalnie się czepiasz. Widać przecież, że Anwad zadbała, by tą sprzecznośc rozdzielić, dostawiając w środek synonim beideowości. A Ty zamiast docenić wysiłek i dobre chęci, czepiasz się. Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Czy Ciebie bobie nie zastanawia, jak technicz 17.07.10, 17:20 kora3 napisała: > ale mnie chodzi o pierwszy post autorki watku: wyborców PO cechuje > bezideowoc, brak pogladów, zmiennosc pogladów ... > > jak mozna na logike zmienic poglad, którego się nie ma :)? Mozna > WYROBIC sobie, przyjąc jakis ppglad, ale zmienić?:) Ten drobny brak logiki jej już darowałem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Zdefinuj idee jaki im przyświecają 17.07.10, 17:02 czego pismeni chcą dokonać? Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky Re: Zdefinuj idee jaki im przyświecają 17.07.10, 17:09 korci powyżej właśnie napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Witam sobotnie 17.07.10, 16:58 i więcej luzu www.youtube.com/watch?v=PSh7444zG4Q Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Bezideowość 17.07.10, 17:00 Najdziwniejsze w tym co piszesz jest to, że to w cudowny sposób odnosi się do pisiąt... Jedyna możliwa konkluzja: piszesz z autopsji... doświadczeń własnych... Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 chyba także z doswiadzceń pana prezesa umiłowanej 17.07.10, 17:04 partyi :) wszak jak słusznie zauważył Wkkr zmienił on na czas jakiś poglady na temat Gierka i Oleksego, np Dziwny też poglad przedstwił podczas kampanii do euriparlamentu "Jesli zagłosujecie na Pałtforme Obywatelską zrobicie dobrze sobie i Polsce":) stado baranów, bo inaczej tych włazidupasów nie mozna nazwac zareagowało oklaskami:) - to pokazuje, ze poglady maja stałe, zawsze takie jak prezes :) - jak sprostował "ozywiscie chciałem powiedzieć PiS" barany tez klaskały - jakże szybka zmiana pogladów :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Bezideowość 17.07.10, 17:06 Ideowość to: Picie gorzały w Magdalence a następnie wrzask że to zdrada, agitacja za Wałęsą na prezydenta za rok palenie kukły Wałęsy to jest czysta ideowość ,najczystsza:))) przy tych "ideowcach" to nawet niejaki Jurek Marek jest konformistą. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Bezideowość 17.07.10, 17:20 Marka Jurka nie jestem sobie w żaden sposób wyobrazić jako... nonkonformisty :) Odpowiedz Link Zgłoś
1tobi Re: Bezideowość 17.07.10, 17:06 Ależ jesteś zakłamana. To kto ostanio się zmienił parę razy PO? daj spoks , nie bądź złodzijem co drze mordę "łapaj złodzieja." Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Dobrze... 17.07.10, 17:13 Powiedzcie zatem, jakie idee Wam przyświecają? Jakie macie poglądy? Co musieliby zrobić politycy PO, żebyście przestali ich popierać? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr To ty powiedz jakie idee przyświacają PiSmenom? 17.07.10, 17:16 powiedz jakie poglądy ma prezes tej teatralnej organizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A poczytaj sobie, wieśniaku :-D 17.07.10, 17:18 Najwyższy czas trochę się odchamić i podnieść poziom IQ :-> www.polityka.pl/kraj/rozmowy/1507116,1,powyborcza-rozmowa-jacka-zakowskiego.read Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Masz tu : 17.07.10, 17:22 Znaj moje dobre serce :-) PO jest typową partią zadaniową. Jej zadaniem jest rządzenie. Gdzie może, przywłaszcza sobie dodatkowe flanki. - PiS też. PiS jest jednak partią integralną. Ma myśl polityczną. - Ma myśli prezesa. Nie chodzi o to, że Kaczyński jest prezesem, człowiekiem autorytarnym, wodzem. Istota polega na tym, że Jarosław Kaczyński ma pomysł na Polskę. - Tusk też. Tusk ma pomysł na sprawne rządzenie. Ale to nie jest żadna ideowa wizja. Idea polega na tym, żeby wszystkim żyło się lepiej. To jest klasyczny ideał drobnomieszczański. W politycznej praktyce jego realizacja co chwilę oznacza co innego. A Kaczyński z góry wie, jak ma być i jak to osiągać. Dlatego Kaczyński buduje nowe instytucje, a Tusk nie. Najwyżej ich tworzenie popiera albo je przejmuje – jak IPN albo CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Masz tu : 17.07.10, 17:34 Hitler też miał pomysł na Niemcy, a Stalin na Rosję. W tego wywiadzie Kaczor wcale nie jest przedstawiony pozytywnie. Jest przedstawiony prawdziwie, ale bynajmniej niepozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Masz tu : 17.07.10, 17:43 I znów to samo - długo jezcze w XXI wieku będziemy śłuchać histerycznych bredni o pradziadku Hitlerze i Stalinie ? :-) Wyleźta wy wreszcie prowincjonalni "demokraci" z dziupli i zacznijcie myśleć bardziej współczesnymi kategoriami :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Masz tu : 17.07.10, 17:54 A uważasz, że ten wywiad jest o dobrym Jarku i złym Tusku? Bo ja uważam wprost przeciwnie. To znaczy Czapiński nie wartościuje, ale ja jako czytelnik odbieram ideowość prezesa jako swego rodzaju zagrożenie. A na pewno nie jest to pean na cześć ideowości I przestań czepiać się rozmówców i ich obrażać, a zacznij odpowiadać na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Masz tu : 17.07.10, 18:29 Nie imteresuje mnie jak TY to odbierasz "jako czytelnik" :-D Już raczej jako wyborca - żeby gadać o "odczuciach" i wieść dyskusje o dyskusji poszukałbym bardziej odpowiedniego forum :-D Zwracam ci tylko uwagę, że trzeba mieć ciekawą mentalność, aby odczytywać artykuł profesora socjologii pod kątem promowania czy też piętnowania jakiejś opcji :-) Czy sondaże poparcia też tak dojmująco oddziaływują na twoją psychikę ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Masz tu : 17.07.10, 18:36 on jest psychologiem społecznym, a nie socjologiem. A to jest zasadnicza różnica. Odsyłam do wikipedii, czym się zajmują psychologowie społeczni. To Ty zacząłeś wartościować, nie ja zatem nie rób z siebie za przeproszeniem idioty, zachowując się tak agresywnie. I to zupełnie bez potrzeby. Kompleksy? Ten wywiad nie przedstawia cudownego ideowego Jarkacza, a Ty to tak usiłowałeś nam wmówić, co świadczy no niestety o Twojej niewielkiej wiedzy w tym kawałku :) Nie sondaże poparcia - wykształcenie i doświadczenie życiowe pozwalają mi czytać teksty tego typu z pewna umiejętnością:) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Masz tu : 17.07.10, 18:52 Bla, bla, bla ... ło matko boska ! No druga olga_w_ogrodzie :-) Pytam po raz kolejny : nie potrafisz czytać ?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Tu : 17.07.10, 18:53 forum.gazeta.pl/forum/w,28,114283464,114286273,Ejze_.html Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Tu : 17.07.10, 18:56 Sorry, ale jesteś tak straszliwie niekumaty jeśli chodzi o psychologię społeczną, że żal. Nawet nie warto Ci nic tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Czy ta idea też cię tak przeraża, specjalistko ? 17.07.10, 18:59 ekai.pl/europa/jaka_jestes/x4307/idea-europy-projekt-wiecznego-pokoju/ :-D Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Agresja zupełnie niepotrzebna zwłaszcza, że... 17.07.10, 18:17 podany w linku wywiad, żadna miarą nie tłumaczy jaką literalnie ideę ma JK. Raczej konstatuje fakt iż JK zwraca się do wyborców , którzy z różnych względów oczekują od polityków takowej idei i stara się przemawiać językiem sugerującym iż on takową posiada. Pytanie czy z tego zbioru haseł głoszonych przez JK (nawiasem mówiąc językiem własnie XX jeśli nie XiX wiecznym, który raczyłeś obśmiać w następnym poście) jakaś idea wynika a jeśli tak to jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Oj - tłumaczy, tłumaczy .... 17.07.10, 18:44 iq-ok napisał: > podany w linku wywiad, żadna miarą nie tłumaczy jaką literalnie ideę ma JK. Tłumaczy - trzeba tylko dokładnie czytać :-) A poza tym rząd Buzka był pod koniec tak nieestetyczny, że lewica robiła wrażenie formacji krystalicznej. I nie była tak ważna polityka historyczna, aksjologiczna, tożsamościowa. Dziś miejsce Polski w świecie, duma narodowa, sprawy obyczajowe stały się najważniejsze. A tu odpowiedź lewicy jest w społeczeństwie wyraźnie mniejszościowa. Polacy się wzbogacili, więc motywy ekonomiczne straciły na znaczeniu. www.polityka.pl/kraj/rozmowy/1507116,1,powyborcza-rozmowa-jacka-zakowskiego.read Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Oj - tłumaczy, tłumaczy .... 17.07.10, 18:54 Po pierwsze wyborcy PiS się w większości nie wzbogacili, po drugie odpowiedzi na zagadnienia podane prze profesora psychologii ideologiczny PIS, co prawda daje, ale są to odpowiedzi nie satysfakcjonujące ponad połowy głosujących i niemal wszystkich, którzy nie głosowali. Bo naprawdę niewielu wzbogaconych wyborców interesuje Polska taka, jaką ja widzi Kaczyński, duma z takiej Polski i taka obyczajowość, która on proponuje. Czapiński w pewien ubolewa nad bezideowością Platformy, która nie daje np. odpowiedzi obyczajowych, ale jednocześnie to platforma jest miejscem, z którym z braku laku mogą się identyfikować ci wzbogaceni, albowiem wg Czapińskiego, Tusk reaguje na nastroje i zapotrzebowania społeczne, a nie proponuje wyłącznie z góry narzuconych idei. O tym jest ten artykuł między innymi :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Oj - tłumaczy, tłumaczy .... 17.07.10, 19:07 Czapiński "ubolewa" :-D Ale jaja ... z czego wyczytałaś ten tajemny przekaz emocjonalny - z pierwszych liter tekstu czytanych poziomo czy kierunku ułożenia fryzury na zdjęciu profesora :-) Pewnie też "ubolewa" też nad tym, że społeczeństwo się wzbogaciło w związku z czym obecnie ważniejsze są dla niego wartości niż kasa ; a już kompletnie załamuje go to, że w efekcie powyższych zmian lewica z najbliższych latach najprawdopodobniej będzie skazana na marginalizację i niebyt polityczny - nieprawdaż ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Oj - tłumaczy, tłumaczy .... 17.07.10, 20:01 czy Ty nie rozumiesz, że te problemy to też antykoncepcja, parytety, aborcja na życzenie, związki partnerskie, feminizm, rozdział kościoła od państwa, mniejszości religijne, narodowe i seksualne nawet legalizacja miękkich narkotyków itd. to są problemy nurtujące dużą część Polaków. I póki nie ma lewicy z prawdziwego zdarzenia w Polsce to ludzie myślący inaczej niż PIS ze swoją XIX wieczną kościółkową ideologią prosto z Sienkiewicza, zagłosują znacznie prędzej na partię "bezideową", jaka jest Twoim zdaniem PO. Bo chociaż nie podziela ona do końca czyichś idei to przynajmniej ich nie potępia z ambony i poprzez rydzykowe radio. To takie trudne do zrozumienia, ze partie ideowe typu PiS są we współczesnych społeczeństwach absolutnym anachronizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Oj - tłumaczy, tłumaczy .... 17.07.10, 20:11 Nie za bardzo rozumiem komu to wszystko tłumaczysz - Czapińskiemu, wyborcom PO czy też PiS ? Czy też tzw. "lewicy", która razem ze swoimi "fundamentalnymi" problemami z woli wyborców została zmielona w żarnach pomiedzy tymi dwoma konserwatywnymi partiami właśnie z tego powodu : > nie ma lewicy z prawdziwego zdarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Oj - tłumaczy, tłumaczy .... 17.07.10, 19:02 Przestań wymachiwać tym cytatem (nawyraźniej bez zrozumienia). Oczywiście pewna część społeczeństwa stała się podatna na hasła odwołujące się do polityki historycznej i godnościowej co nie oznacza że stali się ideowcami a przestali być drobnomieszczanami lub zgoła kołtunami. Nie oznacza to także , że z haseł tych płynie jakakolwiek idea. Zresztą historia zna już takie przypadki gdy drobnomieszczanie o ciasnych horyzontach zachłysnęli się wielkością swego narodu i odczuli nagły przypływ dumy i potrzebę zajęcia należnego miejsca pod słońcem. Choćby Niemcy pod koniec XiX w. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Pytanko : 17.07.10, 19:41 Amerykanie głosujący na partię republikańską to ( cyt. ) "kołtuneria" twoim zdaniem ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pytanko : 17.07.10, 19:50 A to PiS jest polskim odpowiednikiem Partii Republikańskiej:). Z którego akapitu wywiadu którym tak wymachujesz to wywiodłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Pytanko : 17.07.10, 20:01 A kto powiedział, że jest odpowiednikiem ? Amerykańscy republikanie programowo są neoliberalni gospodarczo w przeciwieństwie do PiS, na którym prosocjalny ( również odziedziczony po SO i LPR ) elektorat wymusza program tzw. solidaryzmu społecznego :-) Gdyby nie to JK w życiu by nie poszedł na lewo, z tej dwójki lewicowy był Lech Kaczyński, w żadnym razie nie prezes :-) news.money.pl/artykul/komentatorzy;w;usa;po;i;pis;jak;demokraci;i;republikanie,246,0,640502.html Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pytanko : 17.07.10, 20:13 Tym bardziej nie rozumiem jaki sens miało Twoje "pytanko":). W jaki sposób przybliżyło nas ono do wyjaśnienia jakie idee przyświecają JK. A o to wszak pytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Pytanko : 17.07.10, 20:28 Zadałeś pytanko - odpowiedziałem, czy zamiast uciekać od tematu byłbyś teraz łaskaw odpowiedzieć na moje ? Zatem powtarzam :-) Czy Amerykanie głosujący na Partie Republikańską ( podobnie jak PiS stojącą na straży tradycyjnych wartości ) to ( cyt. ) "kołtuneria" ? Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pytanko : 17.07.10, 20:55 A więc podsumujmy. Uparcie twierdzisz, że PiS jest partią ideową i ponoć wynika to w sposób oczywisty z wywiadu z Czapińskim choć nie bardzo potrafisz powiedzieć w jaki sposób. Pytany wprost jakie idee przyświecają JK uciekasz w mętne opowieści o republikanach w USA choć i o ich ideeach równieś nie jesteś w stanie powiedzieć nic konkretnego poza komunałami z Wikipedii. Ponadto chętnie nazywasz adwersarzy ignorantami i głupcami. A co do pytania o kołtunerię (zabolało?) odpowiem, że kołtuneria i u nas i w USA ma się dobrze. Więc pewnie na Republikanów głosują i kołtuni. Są tacy co utrzymują, że nawet znacznie chętniej niż na demokratów. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Pytanko : 17.07.10, 21:17 Zatem zreasumujmy : Pięknie - przynajmniej wiemy, że niektórzy obywatele naszego pięknego kraju mają tak wysokie poczucie dumy narodowej, że nawet amerykańskich zwolenników partii republikańskiej okreslają mianem kołtunów :-) Aby na pewno nigdy nie myślałeś o tym, żeby się zasilić szeregi PiS ? :-) A tutaj po raz n-ty link dotyczacy ideowości PiS - musisz przyznać,że jestem bardzo wyrozumiały i cierpliwy :-> forum.gazeta.pl/forum/w,28,114283464,114290232,Re_Tak_republikanie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pytanko : 17.07.10, 21:26 No i jak na dłoni widac na czym polega Twój problem. Umiejetnośc czytania ze zrozumieniem nieporównywalnie miejsza niż poziom agresji słownej. Otóż ideowość PiSu w takim samym stopniu wynika z tekstu Czapińskiego jak to co przed chwilą raczyłeś napisać z mojej wcześniejszej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Pytanko : 17.07.10, 21:29 Ależ oczywiście - jakżeby inaczej :-D Rżnij sobie głupa dalej - powodzenia :-) B/o Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pytanko : 17.07.10, 21:36 Wybacz. Nie chciałbym być niegrzeczny, ale odnoszę wrażenie, że w Twoim przypadku "rżnięcie " nie jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr i co to ma być? 17.07.10, 18:25 "A Kaczyński z góry wie, jak ma być i jak to osiągać." ================ No ja sie pytam jaka jest wizja Polski Kaczyńskiego i jakimi środkami chce to osiągnąć!? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 skleroze masz? :) 17.07.10, 18:31 Sorry, ale Kaczyński jeszcze nie tak dawno był premierem:) nie pamietasz co chciał osiagnać? władze, za wszelka cene takze przy pomocy przystawek, które poten wyeliminował :) wizja Polski? podsłuchy, zastarszanie, kupczenie stanowiskami, obrazanie ludzi, demostrowanie dyktafonów:) jako gwoździ:), doprowadzenia ludzi do samobójstwa Jak to chce osiagnąc? Przy pomocy miernych ale wuernch wyznawców swych - bezmózgowii, które bedą klaskac na wszystko co powie (jak klaskali, gdu mówił, zeby na PO głosowac hehe) i slepo wykonywac jego polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Ejże ..... :-) 17.07.10, 18:38 I nie była tak ważna polityka historyczna, aksjologiczna, tożsamościowa. Dziś miejsce Polski w świecie, duma narodowa, sprawy obyczajowe stały się najważniejsze. A tu odpowiedź lewicy jest w społeczeństwie wyraźnie mniejszościowa. Polacy się wzbogacili, więc motywy ekonomiczne straciły na znaczeniu. www.polityka.pl/kraj/rozmowy/1507116,1,powyborcza-rozmowa-jacka-zakowskiego.read Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Ejże ..... :-) 17.07.10, 18:50 ale co mnie lewica, ja tylko przypomniałam koledze, bom myslala, ze zapomniał, ale na szczescie nie:P Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Ja się tego pismena pytam! 17.07.10, 18:39 Ja doskonale wiem na co stać i co potrafi PiS i jego prezes! Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Ja się tego pismena pytam! 17.07.10, 18:47 ja tylko tak, gwoli przupomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Brawo, anwad :-) 17.07.10, 17:16 Przyznaj się - czytałaś to ? ;-) www.polityka.pl/kraj/rozmowy/1507116,1,powyborcza-rozmowa-jacka-zakowskiego.read Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Brawo, anwad :-) 17.07.10, 17:43 Nie czytam "Polityki":), ale ta analiza interesująca i dość chyba trafna. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Dobrze... 17.07.10, 17:18 Etam, etam. Ty mi lepiej powiedz, czy Ty naprawdę uważasz, że "Dolina nicości" to jest literatura? Bo dla każdego "bezideowego" czytelnika to grafomania najczystszej wody. Chyba drugie miejsce po Mniszkównie w panteonie polskich Tarabuków się Bronisławowi W. za to arcydzieło należy. Czy ideowość niszczy bezpowrotnie gust i inteligencję? - takie mam pytanie przy upalnej sobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Dobrze... 17.07.10, 17:25 Nie szkaluj tak Mniszkówny! Na taką grafomańską wyżynę się wspięła, że pamięć o tym rekordowym osiągnięciu przetrwała pokolenia! Wildek mam nadzieję nie przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Dobrze... 17.07.10, 17:30 Jak napisałam to od razu wiedziałam, że przegięłam. Przy Tędowatej można umrzeć ze śmiechu, co można zrobić przy DN nie będę komentować :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Muzycznie :) 17.07.10, 17:19 anwad napisała: > Powiedzcie zatem, jakie idee Wam przyświecają? Jakie macie poglądy? www.youtube.com/watch?v=3Ii8m1jgn_M Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Muzycznie :) 17.07.10, 17:39 Nie mogę teraz odtwarzać muzyki, ale oglądałam film i z tego, co pamiętam, to było to bardzo posępne (choć wciągające)... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Muzycznie :) 17.07.10, 18:06 anwad napisała: > Nie mogę teraz odtwarzać muzyki, ale oglądałam film i z tego, co pamiętam, to b > yło to bardzo posępne (choć wciągające)... Jak posłucham The Warsaw to mam zawsze dobry dzień. A facet miał za cienką skórę na swą wrażliwość. To wszystko. Kilka lat temu był świetny film masz tu zajawkę. www.youtube.com/watch?v=xUz6y6ANIgE Bez niego nie byłoby innych w tym The Cure. Wychowałem się na punk'u i we wspólnocie. Trudno mówić o bezideowości, choć stojąc z boku tak mogłoby się wydawać postronnym obserwatorom. Zresztą spójrz na tę fajną dziewczynę www.youtube.com/watch?v=xNGNJ3OAj2M Z tą bezideowością trochę przesadziłaś. Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. Znikam pod Wieluń do znajomych. Poznałem ich, idąc bez idei, kilka lat temu po Bieszczadach. Swój do swego ciągnie... Mniej więcej w takie tematy www.youtube.com/watch?v=l4efME9Vnlc Choć dziewucha fałszuje nieziemsko. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Pytanie dla mnie źle zadane :) 17.07.10, 17:23 Powinno dla mnei brzmiec co powinni zrobic, ebym zaczeła ich popierać :) Mam nadzieję,ze nawet ty jesteś w stanie dostrzec subtlną:) róznice :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkodyl Re: Dobrze... 17.07.10, 17:23 a kto ci powiedział że popieram PO w każdej sprawie , za to Pis w każdej ma minus bo Pis zagląda ludziom do wyrek, gardzi ludźmi którzy nie mają tego samego zdania. Albo jesteś z Pis albo wróg ,zadnych szarości.Tylko białe, czarne /pomijając że to prezesowi to się rypie w przenośni i w życiu/ on powinien zarządzać na Kubie, byłby szczęśliwy i ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Dobrze... 17.07.10, 17:26 A Kubańczykó ci nie zal? mało im Fidela, jeszcze tego chcesz im wcisnać?:) Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Bezideowość 17.07.10, 17:22 Bezideowasc obywateli to bardzo pozytywne zjawisko. Wybieraja wtedy politykow skutecznych a nie nawiedzonych. Lepsza kanapka z kielbasa u "bezideowego" Tuska niz celebrowanie brania w dupe w 44 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 To jest twój punkt widzenia :-) 17.07.10, 17:27 Typowo drobnomieszczański, ale uprawniony - inni mają inny :-) To jest właśnie pluralizm polityczny, kolego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 no ja mam inny :) 17.07.10, 17:31 nie jadam kiełbasy, ani innego miesiwa, ale tez uwazam, ze im mniej jakis ideologii narzucanych innym, tym lepiej. Przykładami na to są: Szwecja, Dania itp kraje. Mało tam ideowców, za to duzo ludzi zamoznych, zyjacych godnie i nie wtykających nosa w cudze sparwy, a jak sie komu noga powinie, to owe pozbawione ideologii państwa potrafią mu zapewnic nezły socjal Cos w tym jest, nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 No to mamy identyczne poglądy :-) 17.07.10, 17:37 Z tym, że to mi nie przeszkadza widzieć i rozumieć również racje strony przeciwnej - bardziej ideowej i konserwatywnej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: No to mamy identyczne poglądy :-) 17.07.10, 17:41 Tobie nie, ale Prezesowi bardzo przeszkadza istnienie innego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 miło :) 17.07.10, 17:45 racje powiadasz, an racje to ja tez jestem w stanie pojąc:) tylko nie wówczas, gdy ta strona chce, zeby owe racje stały się przyumusowo i obligatiryjnie takze moimi, to mi mniej pasi :) Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: To jest twój punkt widzenia :-) 17.07.10, 19:59 Nie zgadzam sie ze to drobnomieszczanski punkt widzenia. Nazisci, czyli partia wyjatkowo ideologiczna miala poparcie glownie wsrod drobnomieszczanstwa. Z kolei ideologia komunistyczna dzie drobnomieszczanstwo potepiono doprowadzila do materialnej nedzy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
liberus Re: Bezideowość 17.07.10, 17:26 anwad napisała: > Bezideowość, brak poglądów, zmienność poglądów. To główne cechy wyborców PO. Wł > aśnie na to wpadłam. I dlatego tak łatwo nimi sterować. Innym bezideowcom. Tym > cwańszym. > Lepiej już być bezideowcem, niż mieć chore i szkodliwe idee. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica najbardziej ideowy jest dżihad 17.07.10, 17:26 i to tyle w temacie. Bezideowość jest współcześnie zaletą, a nie wadą :) Szczególnie dla dużej partii politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Bezideowość 17.07.10, 17:28 anwad napisała: > Bezideowość, brak poglądów, zmienność poglądów. To główne cechy wyborców PO. Wł > aśnie na to wpadłam. No, wpadłaś jak śliwka w kompot:) Trzeba było nie siedzieć tyle "pod krzyżem" na tym upale! Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica i jeszcze jedno 17.07.10, 17:29 czy potrafisz Anwad wymienić dziesięć partii "ideowych" Twoim zdaniem. Bo mnie się kojarzą NSDAP, PZPR, KPZR, partie na Kubie, w Korei Północnej, Chinach itd. I nie myl wartości z ideami! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 No i to jest właśnie zaścianek :-) 17.07.10, 17:34 Zarzucacie Kaczyńskiemu zacofanie i ciągłe grzebanie w przeszłości, a sami robicie to samo :-) Amerykańscy repunlikanie to też "NSDAP" rozumiem ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: No i to jest właśnie zaścianek :-) 17.07.10, 17:37 A jaka jest idea republikanów? Doprecyzuj. I nie wyzywaj nikogo, bo sam nie podałeś żadnej informacji tylko same slogany i ogólniki. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 17:39 Po korepetycje z tematu zwróć się może gdzie indziej :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 17:44 Przecież wikipedia jest be. Republikanie maja poglądy, jak każda partia, ale partia ideowa to jest partia zbudowana wokół jednej idei zatem podaj mi te jedna ideę republikanów, która ich łączy, o którą walczą, za którą gotowi są oddać życie. Jak się coś twierdzi to sie to coś definiuje i argumentuje. Odsyłanie do wiki to żaden argument. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 17:46 Bo widzisz - jak chcesz to potrafisz :-) Resztę tego o co dopytujesz też na pewno znajdziesz - spróbuj, na pewno ci się uda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 17:48 Na pewno mi się nie uda, bo republikanie po prostu nie sa partia ideową. Podobnie jak większość współczesnych partii politycznych w cywilizowanych krajach. Może dlatego te kraje są cywilizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:10 Już wiem jaką myśl przewodnią mają Republikanie - the right to bear arms! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:16 ploniekocica napisała: > republikanie po prostu nie sa partia ideową. Och ! Tak po prostu nie są , bo ty tak uważasz ? :-) Pozwolisz może, że jednak pozostanę przy ocenach bardziej kompetentnych osób :-D N Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:20 Tak ja tak uważam, a Ty mnie nie chcesz oświecić. Ale to Ty masz racje rzecz jasna. Kocham dyskutować z takimi gentlemanami dyskusji :))) Po prostu kocham. Póki nie powiesz mi jaka jest idea republikanów póty będą partią bezideową. Chyba, że oni są partią ideowa bez idei (jak PIS?)? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:33 A to, że być może źle uważasz nie przyszło ci do głowy ? :-) Zacytowałem fragment wywiadu, w którym łopatologicznie wręcz jest przez profesora socjologii wyłożone jaką partią jest PiS - nie potrafisz czytać ? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:36 Ciąg dalszy wywiadu - jeśli dalej nie łapiesz w czym rzecz :-) I nie była tak ważna polityka historyczna, aksjologiczna, tożsamościowa. Dziś miejsce Polski w świecie, duma narodowa, sprawy obyczajowe stały się najważniejsze. A tu odpowiedź lewicy jest w społeczeństwie wyraźnie mniejszościowa. Polacy się wzbogacili, więc motywy ekonomiczne straciły na znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:39 rozmawiamy o republikanach, a nie o PIS, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:58 O republikanach i PiS :-) forum.gazeta.pl/forum/w,28,114283464,114285853,Re_A_co_to_nie_ma_wikipedii_.html Ach cóż to się stało, że nagle o ideowym ( tak jak republikanie ) PiS już rozmawiać nie chcesz :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:38 Profesora psychologii społecznej. Widać niełopatologicznie skoro Ty nic z tego wywiadu nie zrozumiałeś. Ja ciągle pytam o republikanów? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:50 Psycholog społeczny ?! To jeszcze lepiej - taki spec będzie bardziej przekonujący dla twej wrażliwej natury :-) A teraz poszukaj hasła " republikanizm", co znaczy, czym jest - i potem sobie porozmawiamy :-) Na razie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 18:59 Nie rozmawiam z facetem, który nie odpowiada na pytania. Po prostu nie masz bladego pojęcia ani o dziedzinie takiej, jaka jest psychologia społeczna, ani o ideowości republikanów. Znaczy, że sobie nie pogadamy. Nie mam wrażliwej natury, mam wykształcenie kierunkowe po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 19:13 No fakt - jeśli nadal nie dokształciłaś się w temacie repunlikanizmu, to rzeczywiście nie pogadamy :-) A co do twojego rzekomego "kierunkowego wykształcenia" - na twoim przykładzie świetnie widać, że nie zwalnia ono od totalnej ignornacji i głupoty :-) Jako osoba światła powinnaś wiedzieć kto jest autorem tego powiedzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 20:47 słoneczko, jako osoba swoim zdaniem światła powinieneś wiedzieć, że stwierdzenie, iż wykształcenie nie zwalnia od ignorancji i głupoty jest logicznym idiotyzmem i stylistycznym potworkiem. Zatem daruj sobie resztę dyskusji, bo po pierwsze nie wiesz nic o republikanizmie, po drugie nie wiesz nic o niczym, po trzecie jako dyskutant jesteś zwyczajnym chamem. I od razu Ci powiem daruj sobie śledzenie mnie po innych forach, jak to zrobiłeś jak ostatni .... w przypadku Olgi w ogrodzie, bo nic nie wyśledzisz :) Po tej akcji, którą uskuteczniłem wówczas z Olga powinieneś dostać bana - to był zwyczajny mobbing bardzo kulturalnej forumowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A co to - nie ma wikipedii ? 17.07.10, 20:54 Słoneczko - a może jednak odpowiesz zamiast tak się skandalicznie miotać :-D forum.gazeta.pl/forum/w,28,114283464,114288565,Re_Oj_tlumaczy_tlumaczy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 A tu czeka jeszcze jedno pytanko :-) 17.07.10, 20:56 forum.gazeta.pl/forum/w,28,114288172,114289553,Re_ten_TVN_24_to_Bardzo_Kurewska_Stacja_.html Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Republikanie...? 17.07.10, 17:45 Oj, chyba sam nie poczytałeś, bo z tym to trafiłeś jak Anwad ze swoim pomysłem. Republikanie to partia historycznie bardzo zmienna (i termin przerzucany z jednej strony sceny politycznej na drugą od Washingtona), a co do obecnych jej poglądow, to choć są wyraźnie konserwatywne społecznie, gospodarczo bujają się to tu to tam. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Tak - republikanie :-) 17.07.10, 17:48 Rozmawiamy tutaj zgoła o czymś innym niż poglądy gospodarcze partii, mam rację ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 18:07 A czym Twoim zdaniem są podyktowane poglądy gospodarcze partii, jeśli nie ideą? Ideą dotyczącą stopnia odpowiedzialności państwa za obywatela, etc.? Nie mówiąc o tym, że w kwestiach społecznych republikanie też się średnio nadają - przecież o Terry Shiavo nawet między sobą się tłukli. I plus, to partia z tak zmienną historią, że sama do siebie podchodzi mniej poważnie. To nie świeży wysyp, jak PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 19:46 Z tym różnie to bardzo bywa :-) Weź choćby konserwatywnych liberałów ( obok socjalliberałów najgorsze paskudztwo jakie może być moim zdaniem ) - konserwatywnych światopoglądowo i neoliberalnych gospodarczo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 19:55 indeed4 napisał: > Z tym różnie to bardzo bywa :-) Weź choćby konserwatywnych liberałów > ( obok socjalliberałów najgorsze paskudztwo jakie może być moim > zdaniem ) - konserwatywnych światopoglądowo i neoliberalnych > gospodarczo :-) Tak, tak, indeed, tak, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 20:39 Ależ wszystko jest tak. Ty jesteś najmądrzejszy, najwspanialszy i zawsze z wielką uwagą sluchasz argumentów strony przeciwnej. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 20:51 Aha ! Już wiem - jesteś konserwatywnym liberałem ... tak ? :-) Wiesz kto to jest Guy Sorman ? Guru liberałów .... więc Sorman również uważa, że takie połączenie jest nieporozumieniem ; ja to czuje intuicyjnie - ty nie ? :-) Jak mozna mówić o miłości bliźniego i jednocześnie promować nieludzki system, w którym pracownik zostaje zredukowany do roli niewolnika ; system generujący tak ogromne nierówności wbrew zwykłej ludzkiej przyzwoitości - ... no nie rozumiem, sorry :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 20:55 Mam poważne wątpliwości, czy Ty wiesz co znaczy 'partia ideowa'. Ale ponieważ nigdy nie śmiałabym wątpić, że Ty zawsze znasz Prawdę, zepchnę te jakże nieśmiałe niepokoje głęboko w siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 21:06 Jeśli nadal masz wątpliowości, to może ci Czapiński i Żakowski pomogą ci rozwikłać ten problem ;-) PO jest typową partią zadaniową. Jej zadaniem jest rządzenie. Gdzie może, przywłaszcza sobie dodatkowe flanki. - PiS też. PiS jest jednak partią integralną. Ma myśl polityczną. - Ma myśli prezesa. Nie chodzi o to, że Kaczyński jest prezesem, człowiekiem autorytarnym, wodzem. Istota polega na tym, że Jarosław Kaczyński ma pomysł na Polskę. - Tusk też. Tusk ma pomysł na sprawne rządzenie. Ale to nie jest żadna ideowa wizja. - Idea polega na tym, żeby wszystkim żyło się lepiej. To jest klasyczny ideał drobnomieszczański. W politycznej praktyce jego realizacja co chwilę oznacza co innego. A Kaczyński z góry wie, jak ma być i jak to osiągać. Dlatego Kaczyński buduje nowe instytucje, a Tusk nie. Najwyżej ich tworzenie popiera albo je przejmuje – jak IPN albo CBA. Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Tak - republikanie :-) 17.07.10, 21:22 Wybacz, Światły, ale moja wrodzona głupota i wtórny analfabetyzm uniemożliwiają mi samodzielne konstruowanie wniosków na podstawie czytanej lektury. I choć staram się i staram - nie mogę dociec jaka jest ta centralna idea, będąca podstawą ideowości PiS. :-( Miszczu, ratuj! Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 O ! 17.07.10, 21:31 Może to pomoże - jak nie, to niestety ... - no przykro mi ogromnie, ale dla iq_ok i ciebie już nie ma żadnego ratunku :-) forum.gazeta.pl/forum/w,28,114283464,114286273,Ejze_.html Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: O ! 17.07.10, 21:57 Czyli centralną ideą PiS jest a) polityka zagraniczna (i tak se myśle, że to chodzi, żeby twardym być, nie miętkim, wobec EU i takich tam przyjaciół, jak Rosja) b) narodowość (co sie wiąże z powyższym) c) sprawy obyczajowe I tu mój móżdżek stanoł, bo Czapiński mówi też: "O ile w wymiarze ekonomicznym wyborcy dzielą się mniej więcej pół na pół, o tyle w sprawach obyczajowych postawy lewicowe reprezentuje zdecydowana mniejszość." Czyli my wszyscy jesteśmy w większości obyczajowo prawicowi. Więc sprawy obyczajowe nie mogą stanowić idei centralnej PiS, skoro przeciwna strona ma zasadniczo takie same poglądy :-( Czyli zostaje się, że PiS jest partią narodową, nacjonalistyczną wręcz! Więc jest partią ideową, której wyróżnikiem jest jej narodowościowy charakter! To patriotyzm, troska o naród i polskość integruje PiS i skupia wokół niej ludzi ideowych. Ale tak przecie nie może być. Bo Tyś twierdził, że partią ideową jest tyż Partia Republikańska USA, a przycież Republican Party nie kręci się wokół jednej wyróżniającej idei :-( Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Bezideowość 17.07.10, 17:36 Zmienność poglądów to cecha wyborców PO? W takim razie Kaczyński na pewno głosuje na Platformę. Innych też już do tego nawoływał. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Bezideowość to wspólna cecha PiS i PO. 17.07.10, 17:45 To z powodu zasyfionego bolkowego korzenia ... . Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:00 Abstrahując od wyborców tej czy innej partii, po prostu: dlaczego jest z załozenia zła? Czy do wszystkiego trzeba zaraz jakas ideologię miec i zaraz natychmiast wciskac ja na siłe innym? Co złego jest w tym, że np ktos nie ma zdania na jakis temat, nie popiera, czy nie wyznaje jakiejś ideologii, a jest mu ona obojetna? Dlaczego owładneci ieologiami ludzie zawsze chca na siłę wcisnac ja innym? Nie mogą sobie być ze swoją ideologia po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:04 kora3 napisała: > Abstrahując od wyborców tej czy innej partii, po prostu: dlaczego > jest z załozenia zła? Czy do wszystkiego trzeba zaraz jakas > ideologię miec i zaraz natychmiast wciskac ja na siłe innym? Co > złego jest w tym, że np ktos nie ma zdania na jakis temat, nie > popiera, czy nie wyznaje jakiejś ideologii, a jest mu ona obojetna? > > Dlaczego owładneci ieologiami ludzie zawsze chca na siłę wcisnac ja > innym? Nie mogą sobie być ze swoją ideologia po prostu? Chyba wszystko zależy od idei ? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:08 i tak i nie :) bo czasem zalezy od człowieka Są ludzie, którzy nie czują potrzeby narzucania innym swego stylu zycia, np Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:06 Na przykład: korupcja, nepotyzm itp. - tego dopuszczają się i to akceptują ludzie bezideowi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:09 anwad napisała: > Na przykład: korupcja, nepotyzm itp. - tego dopuszczają się i to akceptują ludz > ie bezideowi. > Nepotyzm w wykoniu rodziny Kaczyńskich to już przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 a skad wiesz, że bezideowi ? 17.07.10, 18:12 moze maja taka idee akurat i wcielaja ja w zycie?:) a całkiem powaznie: "odeowi ludzie" TEZ się tego dopuszczaja, no w akzdym razie ludzie deklaruyjacy się jako ideowi, w tym człokowie Twej ukochanej partii. albo przyjmujemy zatem, ze członkami Twej partii sa ldzie bezideowi udający ideowych, albo .nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:29 anwad napisała: > Na przykład: korupcja, nepotyzm itp. - tego dopuszczają się i to akceptują ludz > ie bezideowi. ================== Prezes połaszczył sie na 300zł. Czy to znaczy że jest bezideowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 jest ideowcem, ale nie ma konta :) 17.07.10, 18:33 zrozum człowieka, wszystko musi oddawac mamie i moze mu zabrakło kieszonkowego. zresztą to katolik wszak, jako i Ty to wuesz, ze moze upasc, ale zaraz powstanie, wyspowiada się i po sprawie:) to tylko 300 złotych, to tylko zmieszany z błotek kardiochirurg, to tylko przystawki, to tylko Barbara Blida, to tylko podsłuchy To tylko słabosci, kazdy je ma , kto nie ma , niech rzuci kamieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: no tak... 17.07.10, 20:35 wkkr napisał: > Ale idea jest słuszna, a postep wymaga ofiar. a cel zapewne wg pana prezesa uswieca wszelkie środki Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr A co powiesz o 17.07.10, 18:30 Lipińskim i korumpowani Begerowej? Co taki bezideowiec robi w PiS? Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:31 A to dobre:). Otóż fanatyzm i nietolerancja wobec myślących inaczej tego z reguły dopuszczają się ludzie uważający się za ideowych zaś korupcja i nepotyzm wcale nie jest wśród nich rzadsza. Więc jeśli mam wybierać to osobiscie wolę ludzi wolnych o ideologicznego bzika. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:31 anwad napisała: > Na przykład: korupcja, nepotyzm itp. - tego dopuszczają się i to akceptują ludz > ie bezideowi. > Czyli Kaczyńskiego można spokojnie uznać za bezideowca. Może dlatego łatwo mu manipulować ludźmi o zmiennych poglądach. Ty, wiesz co? Masz rację. Tylko wektory pomyliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
liberus Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:43 anwad napisała: > Na przykład: korupcja, nepotyzm itp. - tego dopuszczają się i to akceptują ludz > ie bezideowi. > Ależ wszystko zależy od idei. Jeśli twoja idea polega np. na rozliczeniu komunistów za wszelką cenę, to pewnie dopuścisz się nawet i korupcji i nepotyzmu, aby osiągnąć swój cel. Z kolei bezideowiec może być porządnym człowiekiem, który korupcją gardzi. Odpowiedz Link Zgłoś
liberus Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 18:44 Zresztą, przykłady świadczą, że w partiach uważanych za ideowe, np. PiS, taki nepotyzm święcił triumfy. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 19:26 Wszyscy wyborcy PO akceptują np. korupcję i kolesiostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Pisanie głupot najwyraźniej sprawia ci przyjemność 17.07.10, 19:54 Inaczej nie umiem sobie wytłumaczyć tak piramidalnie głupich uogólnień. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Pisanie głupot najwyraźniej sprawia ci przyje 17.07.10, 20:03 Wszyscy wyborcy PO zaakceptowali aferę hazardową i zdymisjonowanie tego, który ją wykrył. Jeden z licznych przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Pisanie głupot najwyraźniej sprawia ci przyje 17.07.10, 20:20 Tak samo jak wszyscy wyborcy PiSu zaakceptowali robienie gwałciciela wicepremierem rządu jeśli bawi cię taki poziiom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 jest wiecej takich kwiatków 17.07.10, 20:35 wyborcy Pis zaakceptowali gładko, ze członkowie ich ukochanej partii nie uznaja powszechnie przyjetej zasady moralnej, ze na swoje dziecko trzeba płacić np. zaakceptowali, że członkowie ich partii upcza stanmowiskami i to jeszcze z dziadami typu samabrona :), zaakceptowali, ze szef klubu o godz 9 rano mówi, ze z tą bandą juz rozmów nie bedzie, a o godz 12, ze jest jeszcze szansa na kolalicję:) ze ren sam szef klubu nie olał wyrok sadowy nakazujący mu przeproszenie goscia i nawiazkę, ze robi przekrety z ziemią w Bieszczadach, ze pisowski mnister obrazał lekarza i tearz ma wyrok - to wszystko jest w pisie najwyraźniej po prostu norma, taka idea: głosimy pieknie, robimy, tak, zeby nam było wygodnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 20:01 anwad napisała: > Wszyscy wyborcy PO akceptują np. korupcję i kolesiostwo. Tak, oto mój post w tym temacie z innego forum w reakcji na: Dywagacje adwokatów Jacka Dubois, Grzegorza Majewski,Aleksandra Pocieja i Krzysztofa Stępińskiego Otóż kancelaria panów Dubois, Pociej i wspólnicy od lat obsługuje prawnie partię PO. Wstępnie na początku rządów Tuska dostała bezprzetargowo fuchę na obsługę prawną Euro 2012. Prawny pełnomocnik Jacek Dubois, od lat zasiada w radzie nadzorczej J&S Energy (to właśnie tej spółce wicepremier Waldemar Pawlak skasował prawie pół miliarda złotych kary). Mecenas Dubois został też 'obrońcą społecznym' byłej posłanki Platformy Obywatelskiej oskarżonej o korupcję, Beaty Sawickiej; nie dość, że za jej obronę nie wziął grosza, to na dodatek pożyczył Sawickiej 300 tysięcy zł na kaucję. Kilka miesięcy później kancelaria mecenasa Dubois dostała od rządu Platformy Obywatelskiej, w trybie bezprzetargowym, kontrakt wart 600 tysięcy na obsługę prawną budowy stadionu narodowego. Tekst linka Znany warszawski adwokat Jacek Dubois jest oskarżony o utrudnianie jednego ze śledztw w sprawie tzw. grupy pruszkowskiej - podaje środowa "Rzeczpospolita". Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 17.07.10, 20:13 Cała PO. O tym w większości mediów cichutko. Odpowiedz Link Zgłoś
liberus Re: Pytanie: dlaczego bezieowośc jest zła? 18.07.10, 00:36 anwad napisała: > Wszyscy wyborcy PO akceptują np. korupcję i kolesiostwo. Wszyscy wyborcy PiS powinni pójść w takim razie do psychiatryka :) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To są bardzo ideowi ludzie :) 18.07.10, 20:20 anwad napisała: > Na przykład: korupcja, nepotyzm itp. - tego dopuszczają się i to akceptują ludz > ie bezideowi. Ideą jest przechytrzyć innych. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Dorbymi ideami pieklo jest wybrukowane 17.07.10, 18:27 na Jarka już w piekle czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Najlepsza Partia 17.07.10, 19:32 Partia żartownisiów bije konkurencję. "To szok" "Najlepsza Partia", żartobliwe ugrupowanie założone po kryzysie finansowym w Islandii przez telewizyjnego komika Jona Gnarra, wygrała weekendowe wybory komunalne w Reykjaviku, zdobywając aż 34,7 proc. głosów. Żartownisie, którzy w kampanii wyborczej obiecywali bezpłatne ręczniki dla każdego przy każdym gejzerze oraz sprowadzenie misia polarnego do stołecznego zoo, będą mieli sześciu ludzi w 15-osobowej radzie miejskiej stolicy Islandii, tzn. będą w tym gremium największą frakcją. Gnarr przyznawał w kampanii wyborczej, że jego Najlepsza Partia może obiecywać więcej niż ktokolwiek inny, ponieważ w żadnym razie nie zamierza dotrzymywać obietnic. Najwyraźniej trafiło to do przekonania wyborcom. forum.gazeta.pl/forum/w,50,112221958,112221958,Najlepsza_Partia.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Bezideowość 17.07.10, 18:30 anwad napisała: > Bezideowość, brak poglądów, zmienność poglądów. To główne cechy wyborców PO. Wł > aśnie na to wpadłam. I dlatego tak łatwo nimi sterować. Innym bezideowcom. Tym > cwańszym. > Możesz zdefiniować 'ideowość'? Bez tego twój wywód jest o kant rozbić. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 19:31 Tak się chciałam zapytac, w swietle tej dyskusji o ideowosc znajomego członka (nie jakis tam szeregowiec) lokalnego PiS-u Otóz znajomy ten wczoraj w luźnej rozmowie, wyjaswił mi, ze dzis bedzie jechal do stolicy na kontrparade, czy kontrmanifestację. wyraziłam głeboki żal, bynajmniej nie z powodu celu wyjazdu, a tego, ze wybieram się z grupa znajomych na imprezke wieczorna, no i myslałam, ze dołaczy, ale skoro jedzie...Gosc z nagła zaczął sam sobie tłumaczyc, ze daleko, gorąco, a takie kontrparady tylko homo zachęcają do ich parad - ja sobie dyplomatycznie milczałam :) Jak sobie już wytłumaczył do zadzwonił do kolegii z parytii, z którym miałe jechac i powiedział, ze zal wielki, ale rodzina mu sie z druugiego krańca Polski niespodziewanie zwaliła o klops. Na imprezke się wybiera, własnie niecietpliwie dzownił o której, ale jeszcze bo skwar straszny :) No i takie pytanie: czy on jest bezideowy? Z jednej strony homo nie popiera:), ale z drugiej sam jest hetero:) no i na te imprezke chetnie się wkrecił:) która idea wazniejsza? Pójsc na imprezke, gdzie bedzie kobitka, która mu się podoba, czy tluc sie z kolega pare godzin w jedną strone, zeby znim razem połazic i popatrzec na ludzi, którzy go wkurzają? Ideowy, czy nie? I dlaczego idea "jestem bardziej hetero, niz przeciw homo" zwycieżyła?:) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 20:51 Hahaha, smaczna historyjka ;-) Myślę, że to ideowiec satelita, a w gruncie rzeczy pragmatyk. A co do dlaczego bardziej hetero niż przeciw homo... a czy kiedykolwiek idea ma szanse zwyciężyć z seksem? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 20:55 zaraz tam smaczna :) smaczna to byłaby, jakby był zonaty chłop z trójka dzieci:) np. a ze jest on rozwiedzion, to raczej normalna sprawa, ze mu się jakaś kobitka podoba z którą flirtuje Z tym seksem to bym tak daleko nie planowała na Twoim i jego miejscu :) ale mozna powiedziec: czy kiedykolwiek idea ma szanse zwyciezyc z pociagiem seksualnym? No chyba nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 21:02 Zdecydowanie nie ;-) Ale to chyba tak prosto działa tylko u singli, bez stałego "zaplecza". Gdy już stadko założone, bezpieczne, wtedy czas na pwrót do ideowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 21:07 zdecydowanie się mylisz :) ja nie ejstem singielka, ale nie ukrywam, ze lubie flirtować (tylko tyle), co do faceta nie wiem - znam stan cywilny, mieszka sam z tego co wiem, ale czy był sam i jest od rozwodu (12 lat) to powatpiewam :) natomiast powiem co, ze faceci zonaci typu ideowego sa znacznie bardziej nachalni w onicjowaniu jakis romansowych sytuacji, niż singlowi Single, zwłaszcza po przesjciach sa z reguły ostrzniejsi po prostu. Nie widze poza tym nic zdroznego w tym, ze gosciowi wolnemu podoba się babka o której nic nie wie, zeby była zajeta (a nie wie:)). Niemniej idea partyjna z tym podobaniem sie przegrała po całosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
heofon Re: Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 21:26 No może... może trzeba mieć zakorzenione skłonności do fanatycznej ideowości, żeby nie dać się zwieść ze światłej trasy urodzie płci przeciwnej. Może typ ideowy tak po prostu ma? Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Członek PiS- ideowy, czy nie? 17.07.10, 21:34 heofon napisała: > No może... może trzeba mieć zakorzenione skłonności do fanatycznej ideowości, > żeby nie dać się zwieść ze światłej trasy urodzie płci przeciwnej. no wiesz, homoseksualizm to raczej nie idea:D, a rzadko homo kreci płec akurat przeciwna :) > > Może typ ideowy tak po prostu ma? Powiem brutalnie i wprost: nie ma takich ideowych typów:) sa natomiast ludzie mający zasady, ale własne, nie zrodzone z jakiejś idei cudzej, przyjetej jako własna. Wieszosc "ideologów" jakich znam bardzo chetnie leci na pec przecowna (dwóch na wlasną) wbrew swej ideologii, tylko po cichutku :) Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Bezideowość to dewiza wolnego człowieka! 18.07.10, 20:44 Każda zinstytucjonalizowana idea/religia to proteza wolnego i samodzielnego umysłu oraz knebel zakładany na wolne słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
psiogon Re: Bezideowość 18.07.10, 21:36 To samo określenie polityki PO pojawiło się w "Fakcie" i w "Gazecie Polskiej". Konkluzja - partia do załatwiania interesów. Odpowiedz Link Zgłoś