Dodaj do ulubionych

IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1980

31.08.10, 21:02
Długo grzebałam w necie, aby znaleźć jakieś notki nt. działalności Jarosława
Kaczyńskiego w sierpniu 1980 roku. Znalazłam jedną jedyną pozycję!
Białostocki oddział IPN wydał opracowanie pt. POCZĄTKI „SOLIDARNOŚCI” W
PÓŁNOCNO-WSCHODNIEJ POLSCE
(1980–1981)
. Jest tam jedno jedyne zdanie na temat Jarka!!!

"Nie wszyscy członkowie komitetów założycielskich nowych związków chcieli
przystąpić do zarejestrowanego już MKZ. Przedstawiciele z „Biazetu”,
BZGraf., Politechniki Białostockiej i Spółdzielni Remontowo-Budowlanej podjęli
się organizacji drugiego MKZ. Grupa ta nawiązała kontakt z istniejącym w
Warszawie NSZZ „Solidarność” i zaczęła opracowywać statut z zamiarem
samodzielnej rejestracji. Pomocy prawnej MKZ udzielał, na prośbę prof.
Andrzeja Stelmachowskiego, przybyły ze stolicy Jarosław Kaczyński, adiunkt na
Wydziale Administracyjno-Ekonomicznym filii Uniwersytetu Warszawskiego w
Białymstoku."

Plik zapisany jest w pdf.

www.sierpien1980.pl/download.php?s=10&id=15923
Obserwuj wątek
    • lombelico_del_mondo to już było sierpniu 31.08.10, 21:08
      Jak już było bezpiecznie. W sierpniu był na wakacjach nad morzem.
    • etta2 [...] 31.08.10, 21:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • retronick Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 01.09.10, 21:42
      Pomocy prawnej MKZ udzielał, na prośbę prof.
      > Andrzeja Stelmachowskiego, przybyły ze stolicy Jarosław Kaczyński,
      adiunkt na
      > Wydziale Administracyjno-Ekonomicznym filii Uniwersytetu Warszawskiego w
      > Białymstoku."
      >

----

No proszę, walczył z "bronią w ręku".
      • remez2 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 01.09.10, 22:22
        No proszę, walczył z "bronią w ręku".
        To taka tradycja rodzinna - po kądzieli.
        -----------
        iza.bella.iza napisała:
        I to by było na tyle , chamie.
    • witoldzbazin [...] 01.09.10, 22:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • klara551 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 18:03
        Każdemu według jego zasług drogi Witoldzie. Jak pracujesz tak ci płacą,ile umiesz tyle dostajesz. I
        to jest w pańskim przypadku sprawiedliwość społeczna. A na przyszłość,nie żyj ponad stan to i
        rachunki będą mniejsze. A na przyszłośc proszę pisać w swoim imieniu,czyli ja mało zarabiam,dużo
        wydaję i płacę duże rachunki. A odnośnik do matołków świadczy o poziomie odsyłacza,bo każdy
        sądzi według siebie.
    • grand_bleu Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 01:28
      Jarosław Kaczyński w lipcu 1980 wspomagał strajki we Wrocławiu, w
      sierpniu 1980 został aresztowany, zwolniony po podpisaniu
      Porozumień Sierpniowych.

Więcej w Encyklopedii Solidarności...
      encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Jaros%C5%82aw_Kaczy%C5%84ski
      • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 07:10
        Nie aresztowany, tylko zatrzymany, nie w sierpniu 1980, tylko w
        czerwcu 2010, nie na 48 godzin, tylko na 20 minut i nie milicyjnej
        izbie zatrzymań, tylko na drodze Warszawa-Lublin:

auto.dziennik.pl/artykuly/165018,policja-zlapala-kaczynskiego.html
        • sclavus :) n/t 02.09.10, 08:39
          Jaki ten świat mały: Bydgoszcz - Wrocław... i te daty - tak bliskie
          sobie...
          Może dlatego, że Jacek i Placek?
          ;)
        • snajper55 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 12:22
          ayran napisał:

> Nie aresztowany, tylko zatrzymany, nie w sierpniu 1980, tylko w
          > czerwcu 2010, nie na 48 godzin, tylko na 20 minut i nie milicyjnej
          > izbie zatrzymań, tylko na drodze Warszawa-Lublin:
          >
          > auto.dziennik.pl/artykuly/165018,policja-zlapala-kaczynskiego.html

No patrz pan, po tylu latach, ale jednak ta komuna go dopadła.

S.
        • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 16:27

ayran napisał:

(...)

kompletnie nie na temat.

Na temat byłoby, gdybyś zaprzeczył zacytowanym informacjom. Przypuszczam, że Cię
          na to nie stać, stąd ta czysto erystyczna deformacja niewygodnej informacji,
          której dokonałeś.
          • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 18:52
            Ale jaki sposób zaprzeczenia by cię satysfakcjonował?
            Nie mam pojęcia, na ile wiarygodna jest cytowana encyklopedia i w oparciu o jakie źródła byly
            tworzone hasła, ale nigdzie indziej nie natknąłem się na infromację, by Jarosław Kaczyńskii w sierpniu
            był aresztowany. Informacja o tym, że w lipcu wspomagał strajki we Wrocławiu nie znajduje
            potwierdzenia w oficjalnych informacjach o Jarosławie jako kandydacie na prezydenta, który wedle
            tychże wspomagal wtedy pracownikow z Białegostoku i Warszawy, ale cóż, Wroclaw od
            Białegostoku nie jest w końcu aż tak daleko - jeśli jechać z prędkością 149 km/h to wystarczą
            cztery godziny.
            • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:13
              ayran napisał:

> Ale jaki sposób zaprzeczenia by cię satysfakcjonował?

Bezpośredni.

> Nie mam pojęcia, na ile wiarygodna jest cytowana encyklopedia i w oparciu o
              jakie źródła byly
              > tworzone hasła, ale nigdzie indziej nie natknąłem się na infromację, by Jarosła
              > w Kaczyńskii w sierpniu był aresztowany.

Słabo szukałeś, ja znalazłem w 2 minuty np. relację nieprzychylnego Kaczyńskiemu
              Bogdana Lisa, są też dalej idące tezy Piniora.

wpolityce.pl/view/1497/Bogdan_Lis_deprecjonuje_udzial_L__Kaczynskiego_w_wydarzeniach_sierpnia_80__w_Gdansku__Lech_Kaczynski_w_stoczni_byl_jakas_godzine_.html
              • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:20
                To nie jest informacja´o tym, by Jarosław był aresztowany, tak że twoja satysfakcja z szybkiego jej
                znalezienia jest cokolwiek na wyrost.
                • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:27

No tak, tam jest tylko mowa o zatrzymaniu na 48. A aresztowanie to zupełnie co
                  innego, przecież.
                  • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:31
                    To drobiazg.
                    Wklejałłeś też tego linka twierdząc, że jest tam jakaś relacja nieprzychylnego Kaczyńskiemu Lisa,
                    potwierdzającą wersję o aresztowaniu (czy też zatrzymaniu). Jesteś tego pewny?
                    • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:47

Masz rację, starając się utrzymać w limicie 2 minut źle odczytałem ten paragraf;
                      to o zatrzymaniu, to nie są słowa Lisa, tylko do Lisa. Dziękuję za korektę.

O zatrzymaniu Jarosława Kaczyńskiego w sierpniu 80 powiedział Józef Pinior i,
                      ponoć, naisał Piotr Zaremba. Źródła całkiem przyzwoite.
                      • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:50
                        vargtimmen napisał:
                        > O zatrzymaniu Jarosława Kaczyńskiego w sierpniu 80 powiedział Józef Pinior i,
                        > ponoć, naisał Piotr Zaremba. Źródła całkiem przyzwoite.

O zatrzymaniu we Wrocławiu, czy w mieszkaniu Kuronia?
                        Czy może o spotkaniach opozycji w domu Kaczyńskich?
                        • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:54
                          wariant_b napisał:

> vargtimmen napisał:
                          > > O zatrzymaniu Jarosława Kaczyńskiego w sierpniu 80 powiedział Józef Pinio
                          > r i,
                          > > ponoć, naisał Piotr Zaremba. Źródła całkiem przyzwoite.
                          >
                          > O zatrzymaniu we Wrocławiu, czy w mieszkaniu Kuronia?

Pinior nie precyzuje miejsca zatrzymania, Rzepa i Zaremba wskazują na naradę u
                          Kuronia.

Są dwie możliwości: mówią o tym samym zatrzymaniu, albo zatrzymania były dwa.
                          • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:02
                            vargtimmen napisał:

> Są dwie możliwości: mówią o tym samym zatrzymaniu, albo zatrzymania były dwa.

Jest więcej możliwości. O wiele więcej. :D
                          • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:02
                            vargtimmen napisał:
                            Są dwie możliwości: mówią o tym samym zatrzymaniu, albo zatrzymania były dwa.

I oba 30, i oczywiście oba na 48 godzin!
                            A mamuśka Jadwiga oczywiście nie sięgnęła po telefon.
                          • woda_woda Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:05
                            vargtimmen napisał:

> Są dwie możliwości: mówią o tym samym zatrzymaniu, albo zatrzymania były dwa.
                            >
                            >
                            Tak, tak - dwa w tym samym czasie w różnych miejscach. Brawo! :)
                            • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:09
                              woda_woda napisała:

> vargtimmen napisał:
                              >
                              > > Są dwie możliwości: mówią o tym samym zatrzymaniu, albo zatrzymania były
                              > dwa.
                              > >
                              > >
                              > Tak, tak - dwa w tym samym czasie w różnych miejscach. Brawo! :)

Nie, protesty we Wrocławiu i narada u Kuronia nie pokrywały się czasowo.
                      • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:01
                        Te dwie minuty, to sam sobie wyznaczyłeś po to, by wykazać jak bardzo jestem nieporadny w
                        wyszukiwaniu informacji.
                        • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:04
                          ayran napisał:

> Te dwie minuty, to sam sobie wyznaczyłeś po to, by wykazać jak bardzo jestem ni
                          > eporadny w wyszukiwaniu informacji.
                          >

:)

Cóż, tym razem pomyliłem się, więc korzystaj, to nie zdarza się często ;)

Ad. meritum - Pinior i Zaremba to wiarygodne źródła dla Ciebie, czy nie?
                          • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:09
                            vargtimmen napisał:

> Ad. meritum - Pinior i Zaremba to wiarygodne źródła dla Ciebie, czy nie?

Pinior w tej sprawie - byłby, Zaremba - jako spisywacz podyktowanej przez braci autobiografii -
                            niekoniecznie.
                            Z tym że póki co, raczej relacjonujesz ich (rzekome czy autentyczne) wypowiedzi, niż
                            przywołujesz, do tego z zastrzeżenie, że "o ile pamiętasz".
                            • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:12
                              ayran napisał:

> vargtimmen napisał:
                              >
                              > > Ad. meritum - Pinior i Zaremba to wiarygodne źródła dla Ciebie, czy nie?
                              >
                              > Pinior w tej sprawie - byłby, Zaremba - jako spisywacz podyktowanej przez braci
                              > autobiografii -
                              > niekoniecznie.
                              > Z tym że póki co, raczej relacjonujesz ich (rzekome czy autentyczne)
                              wypowiedzi, niż
                              > przywołujesz, do tego z zastrzeżenie, że "o ile pamiętasz".

Owszem, relacjonuję wypowiedzi przytaczane w gazetach, co oznacza, że te
                              informacje mają ograniczoną wiarygodność. Tym niemniej wyższą, niż Twoje całkiem
                              bezźródłowe kpiny.
                              • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:16
                                Myślę, że gdybyś przywołał cytat z autentycznej wypowiedzi Piniora, to można by o tym
                                porozmawiać. Ale z jakiegoś powodu tego nie robisz, mimo że nikt ci nie wyznaczał
                                dwuminutowego limitu na wyszukiwanie.
                                • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:24
                                  ayran napisał:

> Myślę, że gdybyś przywołał cytat z autentycznej wypowiedzi Piniora, to można by
                                  > o tym
                                  > porozmawiać. Ale z jakiegoś powodu tego nie robisz, mimo że nikt ci nie wyznacz
                                  > ał
                                  > dwuminutowego limitu na wyszukiwanie.
                                  >
                                  >

Tę wypowiedź przytacza "Fakt", gazeta, której nie znam, więc ręczyć nie mogę

www.fakt.pl/Co-Kaczynski-robil-w-sierpniu-80-,artykuly,81047,1.html
                                  Nie mam jednak powodu sądzić, by podali ten cytat fałszywie, to dla poczytnej
                                  gazety byłoby bardzo ryzykowne.
                                  • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:32
                                    vargtimmen napisał:
                                    > Tę wypowiedź przytacza "Fakt", gazeta, której nie znam, więc ręczyć nie mogę

A to bardzo nieładna wiadomość:

"Był wśród nich Jarosław Kaczyński, ale w jego aktach również ten fakt nie
                                    został odnotowany."
                                    To oznacza, że w razie wylegitymowania Kaczyńskiego funkcjonariusze nie mieli
                                    informacji
                                    o tym, że Jarosław jest związany z opozycją. Ktoś chronił Jarka. Pewnie Układ?
                                    • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:41

Ja tam myślę, że akurat teczka Jarka była nudna. Żadnych informacji o jego
                                      kolegach. Cienki był z niego opozycjonista, nadal widać po nim tę uległość wobec
                                      status quo i establishmentu... to pewnie właśnie ze względu na tę
                                      koncyliacyjność jest tak mocno atakowany...

Innymi słowy, parafrazując klasyka (dziś taki język wydaje się być językiem
                                      elit, więc pozwalam sobie zaadaptować na potrzeby rozmowy z Tobą)

Ach tam, wy parszywi forumowi, odp....cie się od Jarosława....

on niewątpliwie działał na rzecz opozycji w roku 1980, a jego słowa parę dni
                                      temu, o zaangażowaniu w Sierpień dotyczyły zmarłego niedawno Lecha. W naszej
                                      kulturze, eksponowanie zasług świeżo zmarłego jest przyjętym, dobrym
                                      zwyczajem... Więc, jeszcze raz, drogie dziatki:

"od...... się".
                                      • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:50
                                        vargtimmen napisał:
                                        > Ach tam, wy parszywi forumowi, odp....cie się od Jarosława....

Niby niuans, ale jednak generał okazał się być człowiekiem honoru.
                                        • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:53
                                          wariant_b napisał:

> vargtimmen napisał:
                                          > > Ach tam, wy parszywi forumowi, odp....cie się od Jarosława....
                                          >
                                          >
                                          > Niby niuans, ale jednak generał okazał się być człowiekiem honoru.

To chyba chybił.
                                          • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 00:08
                                            vargtimmen napisał:
                                            > To chyba chybił.

Chyba nie, ale podobno lepiej nie rozmawiać ze ślepym o kolorach...
                                  • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:35
                                    Jedno się wyjaśniło - informacje o Piniorze i Zarembie pochodzą z jednego źródła jakim jest "Fakt".
                                    Ale należy przyjąć, że Jaroslaw w sierpniu we Wrocławiu był, w co powiątpiewałem, oraz że nie był
                                    aresztowany, czego byłem pewny.
                                    • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:44
                                      ayran napisał:

> Jedno się wyjaśniło - informacje o Piniorze i Zarembie pochodzą z jednego źródł
                                      > a jakim jest "Fakt".
                                      > Ale należy przyjąć, że Jaroslaw w sierpniu we Wrocławiu był, w co powiątpiewałe
                                      > m, oraz że nie był
                                      > aresztowany, czego byłem pewny.
                                      >

Tak, czy inaczej, nie można nazwać go pasywnym w sierpniu 80.
                                      • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:52
                                        vargtimmen napisał:

> Tak, czy inaczej, nie można nazwać go pasywnym w sierpniu 80.

Tak czy inaczej vargtimmen nie może nazwać Jarosława Kaczyńskiego pasywnym w
                                        sierpniu 80. A ja w świetle aktualnie ogólnodostępnych faktów mogę:)
                                      • indeed4 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:53
                                        Abstrahując od sierpnia - informacje ( prawdopodobnie ) na podst. " Alfabetu Braci Kaczyńskich"
                                        P. Zaremby

Jarosław Kaczyński w latach 80. był członkiem jawnych oraz doradcą podziemnych władz krajowych
                                        NSZZ "Solidarność", m.in. w 1980 r. był sekretarzem Krajowej Komisji Wykonawczej, a w latach
                                        1981-1982 kierownikiem działu w Ośrodku Badań Społecznych Regionu Mazowsze. W grudniu 1981
                                        r., w pierwszych dniach stanu wojennego przedostał się do strajkującej Huty "Warszawa", później
                                        zajmował się kolportowaniem ulotek i deklaracji. Nie był na liście do internowania i nie został
                                        internowany. 17 grudnia 1981 r. został zatrzymany na kilka godzin. Twierdzi, że odmówił wówczas
                                        podpisania deklaracji lojalności, a dokument został sfałszowany. Jesienią 1987 r. został sekretarzem
                                        już jawnej Krajowej Komisji Wykonawczej NSZZ „Solidarność”. W maju i sierpniu 1988 r. był
                                        doradcą strajkujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina. W obradach Okrągłego Stołu uczestniczył w
                                        zespole ds. reform politycznych.

interia360.pl/artykul/jaroslaw-i-lech-kaczynscy,30542
                                        • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 00:00
                                          Dociekamy co robił Jarek zanim powstała Solidarność.
                                          • indeed4 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 00:07
                                            W linku są tez dane na ten temat tego okresu ( przed 80 rokiem ), najlepiej byłoby jednak
                                            zapoznać się z tym opracowaniem P. Zaremby.
                                            • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 00:11
                                              Opracowanie Zaremby? Kpisz czy o drogę pytasz? Zaremba z tego, co mówili mu
                                              Kaczyńscy nie raczył niczego zweryfikować w innych źródłach. Znam te jego
                                              "opracowanie" od dawna.
                                            • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 00:13
                                              indeed4 napisał:
                                              > najlepiej byłoby jednak zapoznać się z tym opracowaniem P. Zaremby.

"O dwóch takich...Alfabet braci Kaczyńskich" Piotr Zaremba, Michał Karnowski.

O życiu Lecha i Jarosława Kaczyńskich, ich działalności w podziemiu oraz na arenie politycznej po 1989
                                              roku opowiada książka "O dwóch takich... Alfabet braci Kaczyńskich". Książkę stanowi cykl wywiadów
                                              przeprowadzonych przez publicystów Piotra Zarembę i Michała Karnowskiego z braćmi Kaczyńskimi.
                                    • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:48
                                      Z wczorajszego wywiadu J. Kaczyńskiego dla firmowego portalu PiS:

""Każdy normalny tabloid..."

Odniósł się również do artykułu "Faktu", który napisał, że prezes PiS na
                                      zjeździe "Solidarności" przekazał mu "ściągawkę" - To jest nadużycie. Bo co
                                      wynika z umieszczenia na pierwszej stronie wielkiego tytułu o ściągawce
                                      Kurskiego dla Kaczyńskiego? Ni mniej ni więcej tylko tyle, że Kaczyński wygłasza
                                      przemówienia wedle ściągawki Kurskiego. Ale jest jeszcze inna sprawa. Każdy
                                      normalny tabloid na świecie zamieściłby na pierwszej stronie wiadomość o
                                      niekorzystnym dla pana Wałęsy wyroku sądu w sprawie o zniesławienie , którą
                                      wniósł przeciwko Krzysztofowi Wyszkowskiemu. Panowie z "Faktu" jednak zrobić
                                      tego nie mogą. Współczuję im. Bardzo to - powiedzmy sobie szczerze - mizerna
                                      rola, ale może przynajmniej odczepią się od innych - twierdzi."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8330450,Zjazd__Solidarnosci____wersja_Jaroslawa_Kaczynskiego_.html
                                      Red. Warzecha dostał ochrzan i natychmiast się zrehabilitował artykułem o
                                      rzekomym, nigdzie niezarejestrowanym zatrzymaniu Wielkiego Bohatera:)
              • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:28
                vargtimmen wykrył ciekawostkę:

Jarosław Kaczyński został zatrzymany 30 sierpnia we Wrocławiu. W areszcie spędził dwa dni. Nie mogło go zatem być w Stoczni Gdańskiej podczas podpisywania słynnych porozumień, które doprowadziły do utworzenia NSZZ "Solidarność"

Jarosław Kaczyński nie mógł znaleźć się w tamtych dniach w Gdańsku, ponieważ 30 sierpnia 1980 roku został zatrzymany przez Służbę Bezpieczeństwa na 48 godzin razem z innymi uczestnikami narady u Jacka Kuronia.

No to licytujmy dalej - gdzie jeszcze został zatrzymany Jarosław Kaczyński, by nie móc
                uczestniczyć w podpisaniu Porozumień.
                • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:33
                  wariant_b napisał:

> No to licytujmy dalej - gdzie jeszcze został zatrzymany Jarosław Kaczyński, by
                  > nie móc
                  > uczestniczyć w podpisaniu Porozumień.

Ja obstawiam jednak Żoliborz, ale nie pl. Wilsona, gdzie mieszkali Kuroniowie,
                  lecz pewną słynna willę. Zatrzymania dokonała TW Albina:)
                  • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:42
                    iza.bella.iza napisała:
                    > Ja obstawiam jednak Żoliborz...

Kupuję - wizja Prezesa otoczonego zewsząd przez agentów będzie wszystkim pasowała.
                    Nawet w domu i na uczelni.

A kto to jest TW Albina i co robi w zbiorze zastrzeżonym IPN?
                    • iza.bella.iza Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:50
                      TW Albina od kilku miesięcy przebywa w klinice na szaserów a nie w jakimś
                      zbiorze zastrzeżonym!
                      • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:08
                        iza.bella.iza napisała:
                        > TW Albina od kilku miesięcy przebywa w klinice na szaserów a nie w jakimś
                        > zbiorze zastrzeżonym!

Czyli nie na koszt IPN - no, to odetchnąłem z ulgą.
                        Nie zabraknie pieniędzy na nowe życiorysy dla słusznych opozycjonistów.
                • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:51

Dla mnie nie jest zbyt istotne to, gdzie został zatrzymany, istotne jest dla
                  mnie to, że został zatrzymany.

Stocznia to symbol i zwieńczenie "S", co nie oznacza, że ludzie walczący z
                  komuną w innych miejscach byli gorsi.
                  • iza.bella.iza Radio Erewań:) 02.09.10, 22:54
                    vargtimmen napisał:

>
                    > Dla mnie nie jest zbyt istotne to, gdzie został zatrzymany, istotne jest dla
                    > mnie to, że został zatrzymany.
                    >
                  • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 22:57
                    vargtimmen napisał:
                    > Dla mnie nie jest zbyt istotne to, gdzie został zatrzymany, istotne jest dla
                    > mnie to, że został zatrzymany.

I to podwójnie. Pewnie na 96 godzin, czyli kilkanaście pączków.

A senator Romaszewski podobno go widział w stanie wojennym.
                    Ale nie ma pewności, czy to nie był przypadkiem brat bliźniak, bo trochę podobny.
                    Tak, wiem.
                    • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:07
                      wariant_b napisał:

> vargtimmen napisał:
                      > > Dla mnie nie jest zbyt istotne to, gdzie został zatrzymany, istotne jest
                      > dla
                      > > mnie to, że został zatrzymany.
                      >
                      > I to podwójnie. Pewnie na 96 godzin, czyli kilkanaście pączków.
                      >

Zdarzyło mi się być przy próbie zatrzymania a 48 działacza Solidarności, próbie
                      zablokowanej przez przyjaciół ofiary. To zupełnie nie wyglądało śmiesznie.
                      Doradzam umiar.
                      • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:20
                        vargtimmen napisał:
                        > Zdarzyło mi się być przy próbie zatrzymania a 48 działacza Solidarności, próbie
                        > zablokowanej przez przyjaciół ofiary. To zupełnie nie wyglądało śmiesznie.

Mieliśmy niedawno powtórkę pod krzyżem.
                        • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:25
                          wariant_b napisał:

> vargtimmen napisał:
                          > > Zdarzyło mi się być przy próbie zatrzymania a 48 działacza Solidarności,
                          > próbie
                          > > zablokowanej przez przyjaciół ofiary. To zupełnie nie wyglądało śmiesznie
                          > .
                          >
                          > Mieliśmy niedawno powtórkę pod krzyżem.

Też tak to widzisz?
                          • wariant_b Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:40
                            vargtimmen napisał:
                            > Też tak to widzisz?

Oczywiście. Widok bezradności służb każe sobie uzmysłowić, że nie odczuwają one
                            prywatnej wrogości do swoich "przeciwników".
                  • ayran Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:00
                    Prawdę powiedziawszy, każde kolejna relacja o kolejnym miejscu zatrzymania w tym samym czasie,
                    zamiast uwiarygodnić to, ze zatrzymanie rzeczywiście miało miejsce, raczej stawia je pod coraz
                    większym znakiem zapytania.
                    • vargtimmen Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 23:18
                      ayran napisał:

> Prawdę powiedziawszy, każde kolejna relacja o kolejnym miejscu zatrzymania w ty
                      > m samym czasie,
                      > zamiast uwiarygodnić to, ze zatrzymanie rzeczywiście miało miejsce, raczej staw
                      > ia je pod coraz
                      > większym znakiem zapytania.
                      >

Odnośnie Ciebie, myślę, że tylko udajesz, że nie rozumiesz, że strajki w Gdańsku
                      rozpoczęły się w połowie sierpnia, we Wrocławiu 26 sierpnia, a komunikacja
                      Wrocławia z KORem mogła zacząć się wcześniej.
                      • yoma Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 18:38
                        I dlatego Jarosław został zatrzymany w połowie sierpnia, 26 sierpnia, a potem
                        jeszcze wcześniej.
                • etwas-geheimnis Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 18:19
                  I jeszcze pod sukienka mamusi ze zwiazanymi sznurowadlami , aby nigdzie
                  przypadkiem nie wyszedł i nie narobił przykrosci rodzicom.:-)
      • ave.duce Zmień źródło bt. 02.09.10, 12:16
      • vargtimmen Ciekawe :) 02.09.10, 16:30

...a reakcja forumowiczów (?) bardzo symptomatyczna.

Zero odniesienia do tamtych wydarzeń, nic nie wiedzą, ale próbować przyłożyć
        musieli..

Prawda prawdą, ale Wróg ma oberwać...
        • iza.bella.iza Re: Ciekawe :) 02.09.10, 21:21
          Ciekawe to jest to, że jak dwa dni temu byłam na tym portalu to biogram
          Jarosława był jeszcze niegotowy i że ten portal utworzony został przez
          śniadkowych:) Mimo tego, może bym i uwierzyła w te rewelacje, gdyby autor
          biogramu wskazał źródło swojej wiedzy.
          • zielonamysz Re: Ciekawe :) 02.09.10, 21:26
            Byl aresztowany na chwile w kotle u Kuronia i zaraz go zwolniono.
            • iza.bella.iza Re: Ciekawe :) 02.09.10, 21:29
              Też już to słyszałam, ale też nikt mi żadnego wiarygodnego źródła tej informacji
              nie wskazał. Kuronia zwinęli 20 sierpnia i dostał areszt. M.in. jego dotyczyły
              stoczniowe postulaty wypuszczenia więźniów politycznych. Nigdy nie słyszałam,
              żeby wtedy zwinęli również Jarka.
        • grand_bleu Re: Ciekawe :) 05.09.10, 18:30

vargtimmen napisał:

>
          > ...a reakcja forumowiczów (?) bardzo symptomatyczna.
          >
          > Zero odniesienia do tamtych wydarzeń, nic nie wiedzą, ale próbować przyłożyć
          > musieli..

A najlepszy jest Wariant rozliczający Kaczyńskiego z (nie dość) opozycyjnej działalności - opozycyjnej
          wobec takich jak Wariant ;)

Pozdrawiam :)
          • vargtimmen Re: Ciekawe :) 05.09.10, 22:01
            grand_bleu napisała:

>
            > vargtimmen napisał:
            >
            > >
            > > ...a reakcja forumowiczów (?) bardzo symptomatyczna.
            > >
            > > Zero odniesienia do tamtych wydarzeń, nic nie wiedzą, ale próbować przyło
            > żyć
            > > musieli..
            >
            > A najlepszy jest Wariant rozliczający Kaczyńskiego z (nie dość) opozycyjnej
            > działalności - opozycyjnej wobec takich jak Wariant ;)
            >

:)))

Cóż tu dodać ;)
      • notozobaczymy Enc. Solida. podrasowała biogram? 02.09.10, 22:16
        bo do niedawna na bank takich "rewelacji" nie było
        • iza.bella.iza Re: Enc. Solida. podrasowała biogram? 02.09.10, 22:23
          Dwa dni temu, jak zkładałam ten wątek, tam byłam i nic takiego nie znalazłam.
          Widać śniadkowi czytają forum i szybko reagują.
          • notozobaczymy Re: Enc. Solida. podrasowała biogram? 03.09.10, 17:53
            No jak dla mnie to jakiś wymysł ;)
          • grand_bleu Re: Enc. Solida. podrasowała biogram? 05.09.10, 18:41
            iza.bella.iza napisała:

> Dwa dni temu, jak zkładałam ten wątek, tam byłam i nic takiego nie znalazłam.
            > Widać śniadkowi czytają forum i szybko reagują.
            >

Nie kłam, strona dostępna jest od kwietnia.
            • iza.bella.iza Głupota czy bezczelność? 05.09.10, 18:53
              Paczula niech przeczyta trzy razy post, na który odpisuje - może wtedy uniknie
              kompromitacji. A teraz niech udowodni, że biogram Jarosława Kaczyńskiego z
              informacją o aresztowaniu go w sierpniu 1980 roku wisi na inkryminowanej stronie
              od kwietnia.
              • grand_bleu Re: Głupota czy bezczelność? 05.09.10, 19:08
                Nie, Ty twierdzisz, że go tam nie było, więc dowód należy do Ciebie.
                • iza.bella.iza Jednak i głupota, i bezczelność:) 05.09.10, 19:15
                  A niech sobie paczulka tupie i wymachuje piąstkami. Mam to głęboko w nosie. Ja
                  wiem, że w chwili zakładania wątku w biogramie Jareczka informacji o jego
                  działalności w sierpniu 1980 roku nic nie było. I wiem, że żadne ogólnodostępne
                  źródło nie potwierdza rewelacji ze śniadkowej "encyklopedii", nawet osobiste
                  wyznania Kaczyńskich w zebranych książkach Zaremby i Karnowskiego.
      • cookies9 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 04.09.10, 09:03
        grand_bleu napisała:

> Jarosław Kaczyński w lipcu 1980 wspomagał strajki we Wrocławiu, w
        > sierpniu 1980 został aresztowany, zwolniony po podpisaniu
        > Porozumień Sierpniowych.
        >
        > Więcej w Encyklopedii Solidarności...
        > encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Jaros%C5%82aw_Kaczy%C5%84ski
        >
        >
        >
        >
        We Wrocławiu "S" zakładał Frasyniuk,który o Jarosławie Kaczyńskim nie ma dobrego zdania

"W opinii Frasyniuka, prezes PiS nie ma prawa wypowiadać się na temat pierwszej "Solidarności",
        ponieważ nie uczestniczył w jej działalności. - Nie był, niech nie gada - powiedział krótko. Dodał, że
        podpisuje się pod tym, co mówiła w Gdyni Henryka Krzywonos.

I mówiąc językiem JK nie nie powie.że 'białe jest białe..."
        • grand_bleu Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 05.09.10, 18:26
          cookies9 napisała:

> grand_bleu napisała:
          >
          > > Jarosław Kaczyński w lipcu 1980 wspomagał strajki we Wrocławiu, w
          > > sierpniu 1980 został aresztowany, zwolniony po podpisaniu
          > > Porozumień Sierpniowych.
          > >
          > > Więcej w Encyklopedii Solidarności...
          > > encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Jaros%C5%82aw_Kaczy%C5%84ski
          > >
          > >
          > >
          > >
          > We Wrocławiu "S" zakładał Frasyniuk,który o Jarosławie Kaczyńskim nie ma dobreg
          > o zdania

A ja nie mam dobrego zdania o Frasyniuku i co z tego?

Mowa jest o strajkach lipcowych, Solidarności wtedy jeszcze nie było.

> "W opinii Frasyniuka, prezes PiS nie ma prawa wypowiadać się na temat pierwszej
          > "Solidarności",
          > ponieważ nie uczestniczył w jej działalności. - Nie był, niech nie gada - powie
          > dział krótko.

Frasyniuk pie...li, nie było go tam.

Dodał, że
          > podpisuje się pod tym, co mówiła w Gdyni Henryka Krzywonos.

Frasyniuk może się podpisywać pod czym chce, ja wierzę osobie, która była uczestnikiem tamtych
          zdarzeń...
          www.youtube.com/watch?v=4jTzYRkSPCg
          • iza.bella.iza To jest wątek o bohaterskim Jarosławie 05.09.10, 18:59
            W wypowiedzi Walentynowicz nie ma o nim ani słowa, więc nie wiem co paczula
            chciała udowodnić. Zatem niech paczula wypada z filmikiem na wątki o Krzywonos.
            Sio!
    • prawieemeryt Re: Zaintrygowało mnie w tym 02.09.10, 08:11
      wiekopomnym dziele białostockiego IPN - cytuję: „Skład i łamanie -
      Stanisław Żukowski“. No. Jestem już spokojny. Na resztę tekstu nie
      miałem już cierpliwości, ostał mi się jeno ciepły mocz.
      • zoro_wieczorowo_poro Re: Zaintrygowało mnie w tym 02.09.10, 08:24
        "uczestnik nieformalnego seminarium prof. Stanisława Ehrlicha nt. zależności
        Polski od ZSRS."

co to za twór to ZSRS ?
        • prawieemeryt Re: co to za twór to ZSRS ? 02.09.10, 08:32
          To twór PiS_dzielski jak bowiem powinieneś wiedzieć, że czego się
          PiS_owe dotkną to spie...lą nawet proste wydawałoby się skróty.
        • wanda43 Re: Zaintrygowało mnie w tym 02.09.10, 11:26
          Czy mie pamiec nie myli? Ten Ehrlich to zdaje sie jego promotor. Ciekawa postac.
          pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Ehrlich
    • henry.rollins to wyjaśnia zerowe zainteresowanie ze strony SB 02.09.10, 08:48
      albo ziobrowe jak kto woli
    • nurni.pl Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 02.09.10, 21:25
      lzabella napisała:

> Długo grzebałam w necie,

Oj chyba nie :)
    • woda_woda Prezes nie był nigdy aresztowny. 02.09.10, 22:22

I dobrze, bo to nic przyjemnego.
      • remez2 Re: Prezes nie był nigdy aresztowny. 02.09.10, 22:27

A powinien być.

---------------------
        • ave.duce Re: Prezes nie był nigdy aresztowny. 05.09.10, 19:14
          Zrobić Prezesowi TAKIE świństwo :(
          • uu1 Re: Prezes nie był nigdy aresztowny. 05.09.10, 22:24
            ave.duce napisała:

> Zrobić Prezesowi TAKIE świństwo :(
            Przysługę. Wyleczono by faceta na koszt państwa.
            • wariant_b Re: Prezes nie był nigdy aresztowny. 05.09.10, 22:59
              Nigdy nie obiły mi się o uszy informacje o jakichkolwiek protestach w obronie
              aresztowanego Kaczyńskiego.
              Ale może żyją jeszcze funkcjonariusze, którzy go zatrzymali i dowiemy się dlaczego
              MUSIELI go wypuścić przed upływem 48 godzin. I skąd te pączki.
      • iza.bella.iza Re: Prezes nie był nigdy aresztowny. 02.09.10, 22:35
        To nie znaczy, że już nigdy nie będzie:)
    • iza.bella.iza Mam coś jeszcze:) 03.09.10, 01:50

Krzysztof Łoziński

www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Krzysztof_%C5%81ozi%C5%84ski
      o działalności Jarosława w Solidarności

www.kontrateksty.pl/index.php?action=show&type=news&newsgroup=5&pf=1&id=5263
      • etwas-geheimnis Re: Mam coś jeszcze:) 03.09.10, 18:16
        Oto bohater sierpnia:-))
    • cookies9 Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 03.09.10, 18:03
      Wiemy,już wiemy - mówił,że zakładał "S":-)
      • grand_bleu Re: IPN odkrył co robił J. Kaczyński w sierpniu 1 05.09.10, 18:47
        cookies9 napisała:

> Wiemy,już wiemy - mówił,że zakładał "S":-)

W 1976, po tzw. wydarzeniach czerwcowych, rozpoczął współpracę z Komitetem Obrony
        Robotników, następnie z Biurem Interwencyjnym KSS KOR, gdzie badał m.in. przypadki zabójstw
        dokonanych przez funkcjonariuszy MO i SB. Od 1979 należał do redakcji kierowanego przez Antoniego
        Macierewicza niezależnego miesięcznika "Głos".
        W 1980 zaangażował się w działalność "Solidarności", kierował sekcją prawną Ośrodka Badań
        Społecznych przy Regionie Mazowsze

/Wikipedia/

Od 1976 współpracownik KOR, nast. KSS KOR, w 1976 zbierał informacje o represjach wobec
        uczestników wydarzeń Czerwca ’76, uczestnik akcji pomocy, w czasie wyjazdu do Płocka zatrzymany.
        Od 1977 współpracownik Biura Interwencyjnego KSS KOR, badał m.in. przypadki morderstw
        popełnionych przez funkcjonariuszy MO i SB. Uczestnik akcji ulotkowych: w 1978 w związku z procesem
        Kazimierza Świtonia, w 1980 w obronie Edmunda Zadrożyńskiego. W 1978 przez kilka miesięcy p.o.
        kierownik Biura Interwencyjnego w zastępstwie Zofii Romaszewskiej. Od 1979 w redakcji niezależnego
        pisma „Głos”. W 1980 uczestnik opracowywania dokumentu Raport Madrycki. O przestrzeganiu praw
        człowieka i obywatela w Polsce.
        W VII 1980 wspomagał strajki we Wrocławiu, w VIII 1980 aresztowany, zwolniony po podpisaniu
        Porozumień Sierpniowych; od IX 1980 w „S”, kierownik sekcji prawnej Ośrodka Badań Społecznych przy
        MKZ, nast. Regionie Mazowsze.

/Encyklopedia Solidarności/
        • iza.bella.iza Spam! 05.09.10, 19:02
          Najpierw paczula wkleja link, a jak to nie pomaga to cytuje cały tekst z linka.
          Po co? Żeby na nowo rozpętać dyskusję o rzekomych aresztowaniach Jareczka w
          sierpniu 1980 roku? Nie ma paczula nic nowego do powiedzenia, to niech nie spamuje.
          • grand_bleu Re: Spam! 05.09.10, 19:06
            Wiedza nie boli, zamiast zaprzeczac faktom zapoznaj się z biografią J.K.
            • iza.bella.iza Re: Spam! 05.09.10, 19:09
              Z biografią obu kaczyńskich zapoznałam sie dawno temu i dlatego ani paczula, ani
              śniadkowa "encyklopedia" nie zrobia mi wody z mózgu.

EOT !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka