Dodaj do ulubionych

Złodzieje z Samoobrony

25.03.04, 22:49
Wiem, że wątek jest tuż obok, ale artykuł ma niewłaściwy tytuł, więc otwieram
nowy wątek z bardziej trafnym tytułem:

"Chodzi o działalność Zdunowskiego w spółce Polkar utworzonej przez kółka
rolnicze, gdzie główny ekspert Leppera działał razem z Januszem Maksymiukiem,
dzisiaj szefem biura Samoobrony, kiedyś posłem SLD (Maksymiuk ma sprawę o
fałszowanie dokumentów Polkaru). Spółkę utworzyli razem z Irmindo Bocheniem,
również byłym posłem lewicy pozbawionym immunitetu za składanie fałszywych
oświadczeń, a dzisiaj... kierownikiem doradców Agencji Nieruchomości Rolnych.

7 kwietnia 2000 r. sąd w Otwocku skazał Zdunowskiego na dwa lata w
zawieszeniu i zakaz pełnienia funkcji kierowniczych za wyłudzenie 3,6 mln zł
kredytu na podstawie fałszywej dokumentacji dotyczącej handlu paliwami. Druga
sprawa, w której jest już gotowy akt oskarżenia, to wyłudzenie 1,2 mln zł z
banków w Lublinie i Sandomierzu na podstawie fikcyjnych faktur obrotu
nawozami".

Dedykowane stefanowi_zero, indrisowi i homosiowi i paru milionom ogłupiałych
Polaków. Chłopaki z SLD mogliby od chłopaków z Samoobrony uczyć się krowy
pasać.
Obserwuj wątek
    • bratek4 są przy tym "dowcipni" 25.03.04, 23:11
      "Kiedy Zdunowski w piątek rozmawiał z "Gazetą" na temat ekspertów Samoobrony,
      przyjął nas w siedzibie partii pod wielkim plakatem z reklamą Centrum
      Informacji Aferalnej, którego jest pomysłodawcą. Mówił, że Samoobrona to partia
      ludzi o czystych rękach i będzie walczyć z nadużyciami i aferami".
    • Gość: wartburg zamulanie IP: *.b.dial.de.ignite.net 26.03.04, 00:12
      Uważaj na atak Homosia. Zaraz zrobi Ci wklejkę z jakiegoś eseju, fragmentów
      pracy doktorskiej, bądź też powiastki filozoficznej z "Respubliki" albo
      z "Tygodnika Powszechnego", obojętne, na jaki temat i w jakim kontekście, ale z
      której wynikałoby niezbicie, że nie wiesz, o czym piszesz, względnie piszesz
      nie na temat. To jest jego najnowsza strategia wkładania kija między szprychy,
      czyli zamulania krytycznych wypowiedzi na temat Samoobrony.

Z jednej strony zamula, a z drugiej udawadnia, że Samoobrona i Lepper górują
      nad takimi kiciusiami jak Ty, którzy pojęcia nie mają o wyrafinowanych grach
      intelektu. Uważaj.
      • katarsis Re: zamulanie 26.03.04, 00:17
        Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Uważaj na atak Homosia. Zaraz zrobi Ci wklejkę z jakiegoś eseju, fragmentów
        > pracy doktorskiej, bądź też powiastki filozoficznej z "Respubliki" albo
        > z "Tygodnika Powszechnego", obojętne, na jaki temat i w jakim kontekście, ale
        z
        >
        > której wynikałoby niezbicie, że nie wiesz, o czym piszesz, względnie piszesz
        > nie na temat. To jest jego najnowsza strategia wkładania kija między szprychy,
        >
        > czyli zamulania krytycznych wypowiedzi na temat Samoobrony.
        >
        > Z jednej strony zamula, a z drugiej udawadnia, że Samoobrona i Lepper górują
        > nad takimi kiciusiami jak Ty, którzy pojęcia nie mają o wyrafinowanych grach
        > intelektu. Uważaj.

Ja tylko jestem ciekawa, czyimi rękami została wklejona jakiś czas temu Summa
        Theologica Tomasza z Akwinu, jako próba udowodnienia, ze istnieje coś takiego
        jak zaplecze intelektualne Samoobrony :)
      • Gość: bratek ostrożnie, lecz stanowczo IP: 82.139.129.* 26.03.04, 00:25
        Sorry, nie będę uważał, mam go w d.
        • bush_w_wodzie niedobrze 26.03.04, 00:31
          oj niedobrze miec homosia w takim miejscu. trzeba bylo jednak uwazac.

Gość portalu: bratek napisał(a):

> Sorry, nie będę uważał, mam go w d.
          • Gość: b o doświadczeniu IP: 82.139.129.* 26.03.04, 00:44
            ...oj niedobrze miec homosia w takim miejscu....

Skoro tak mówisz, wierzę Ci na słowo. Ja użyłem przenośni.
            • bush_w_wodzie slusznie 26.03.04, 00:51
              Gość portalu: b napisał(a):

> ...oj niedobrze miec homosia w takim miejscu....
              >
              > Skoro tak mówisz, wierzę Ci na słowo.

a i owszem powinienes mi uwierzyc bo ta fraza wygladala paskudnie

>Ja użyłem przenośni.

moze powinienes staranniej dobierac slowa bo jeszcze ktos je wezmie serio?
              • Gość: b Re: slusznie IP: 82.139.129.* 26.03.04, 01:01
                nie martw się, w każdym razie krzywda spotka mnie, nie Ciebie.
                • bush_w_wodzie nie martwie sie 26.03.04, 01:06
                  coz chcialem zazartowac a wyszlo dretwo. zdarza sie. bez urazy. rubaszny zart
                  ale bez intencji obrazenia. wolalbym juz dalej nie zamulac watku ok?
                  • Gość: b Re: nie martwie sie IP: 82.139.129.* 26.03.04, 01:08
                    ok, ja cały czas żartowałem anyway i żadnych intencji nie dostrzegałem.
                    • bush_w_wodzie Re: nie martwie sie 26.03.04, 01:12

> ok, ja cały czas żartowałem anyway

no to fajnie

> i żadnych intencji nie dostrzegałem.

bo tez ich nie bylo

• iza.bella.iza Re: zamulanie 26.03.04, 00:30
        Lepper ma biografię. Nie jest ona tajna, trzeba tylko dobrze poszukać. Jak ktoś
        chce to znajdzie informacje na jego temat i dowie się, że był członkiem PZPR,
        że Samoobrona, tak jak KPEiR i Partia X (założona prze Stana Tymińskiego),
        zostały powołoane przez działaczy komunistycznego aparatu, po to żeby w czasach
        niechęci do spadkobierców PRL zmylić elektorat. Wszystkie te formacje
        skierowane są do ludzi, którzy byli niechętni komuchom i jednocześnie mają małe
        zorientowanie polityczne, ale też przestraszyli się transormacji systemu, bądź
        na niej stracili. Zawsze szafowały one hasłami skierowanymi przeciwko elitom
        rządzącym, upominali się o najbiedniejszych i obiecywały cud gospodarczy. Z
        początku uwodzili tylko naiwnych, teraz udaje się im również przyciągnąć część
        młodej inteligencji, która czuje się sfrustrowana i w odruchu buntu, na
        zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" chce głosować na ludzi Leppera.
        Oby jednak tych uszu nie stracili a reszta razem z nimi.
        • bush_w_wodzie Re: zamulanie 26.03.04, 00:43
          iza.bella.iza napisała:

> Lepper ma biografię. Nie jest ona tajna, trzeba tylko dobrze poszukać. Jak
          ktoś
          >
          > chce to znajdzie informacje na jego temat i dowie się, że był członkiem PZPR,

michnik i balcerowicz tez chyba byli i?

> że Samoobrona, tak jak KPEiR i Partia X (założona prze Stana Tymińskiego),
          > zostały powołoane przez działaczy komunistycznego aparatu, po to żeby w
          czasach
          >
          > niechęci do spadkobierców PRL zmylić elektorat.

mysle ze troche upraszczasz.przeciez komuchy nie byly monolitem. byl kapital
          polityczny mas z sentymentem za prl to rozne sepy sie nim zywia

> Wszystkie te formacje
          > skierowane są do ludzi, którzy byli niechętni komuchom i jednocześnie mają
          małe
          >
          > zorientowanie polityczne, ale też przestraszyli się transormacji systemu, bądź
          > na niej stracili. Zawsze szafowały one hasłami skierowanymi przeciwko elitom
          > rządzącym, upominali się o najbiedniejszych i obiecywały cud gospodarczy.

to jest zwykly populizm nawet niezbyt specyficzny.

> Z
          > początku uwodzili tylko naiwnych, teraz udaje się im również przyciągnąć część
          > młodej inteligencji, która czuje się sfrustrowana i w odruchu buntu, na
          > zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" chce głosować na ludzi Leppera.

bardzo watpie ze to "mloda inteligencja" jakos szczegolnie zasila samoobrone.
          raczej wyglada mi to na byly elektorat sld i psl i to ten ubozszy oraz starszy.

> Oby jednak tych uszu nie stracili a reszta razem z nimi.

dopuszczenie do ponad 20% bezrobocia z perspektywa wzrostowa to objaw glebokiej
          choroby obecnego ukladu dlatego ludzie szukaja desperacko czegokolwiek co jest
          w stanie ten uklad zmienic.
          • iza.bella.iza Re: zamulanie 26.03.04, 01:22
            bush_w_wodzie napisał:

> iza.bella.iza napisała:
            >
            > > Lepper ma biografię. Nie jest ona tajna, trzeba tylko dobrze poszukać. Jak
            > ktoś
            > >
            > > chce to znajdzie informacje na jego temat i dowie się, że był członkiem PZ
            > PR,
            >
            > michnik i balcerowicz tez chyba byli i?
            >

Ale nie w chwili, kiedy Rakowski sztandar wyprowadzał. Michnika wyrzucono z
            partii w 1968, a Balcerowicz sam się wyrzucił w 1980. Czyżbyś nie czuł tej
            róznicy, czy oniej nie widziałeś?

> > że Samoobrona, tak jak KPEiR i Partia X (założona prze Stana Tymińskiego),
            >
            > > zostały powołoane przez działaczy komunistycznego aparatu, po to żeby w
            > czasach
            > >
            > > niechęci do spadkobierców PRL zmylić elektorat.
            >
            > mysle ze troche upraszczasz.przeciez komuchy nie byly monolitem. byl kapital
            > polityczny mas z sentymentem za prl to rozne sepy sie nim zywia

Nic nie upraszczam. Komuchy pierwsze to dostrzegły, potrafiły i miały
            możliwości wykorzystać. Mieli wpływy na służby specjalne i media. Inni
            kontestujący zachodzące w Polsce zmiany, to były tylko piskliwe myszki.

> > Wszystkie te formacje
            > > skierowane są do ludzi, którzy byli niechętni komuchom i jednocześnie mają
            > małe
            > >
            > > zorientowanie polityczne, ale też przestraszyli się transormacji systemu,
            > bądź
            > > na niej stracili. Zawsze szafowały one hasłami skierowanymi przeciwko elit
            > om
            > > rządzącym, upominali się o najbiedniejszych i obiecywały cud gospodarczy.
            >
            > to jest zwykly populizm nawet niezbyt specyficzny.

To oczywiste, że populizm. Tak oczywiste, że nie widział potrzeby, żeby użyć
            tego słowa.

> > Z
            > > początku uwodzili tylko naiwnych, teraz udaje się im również przyciągnąć c
            > zęść
            > > młodej inteligencji, która czuje się sfrustrowana i w odruchu buntu, na
            > > zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" chce głosować na ludzi Lepper
            > a.
            >
            > bardzo watpie ze to "mloda inteligencja" jakos szczegolnie zasila samoobrone.
            > raczej wyglada mi to na byly elektorat sld i psl i to ten ubozszy oraz
            starszy.

Może nie szczególnie, ale trochę tak. Wystarczy poczytać niektóre posty
            popierające Leppera, przyjrzeć się ich autorom. To nie są ludzie starsi ani
            były elektorat postkomuszy.

• bush_w_wodzie Re: zamulanie 26.03.04, 01:36
              iza.bella.iza napisała:

> bush_w_wodzie napisał:
              >
              > > iza.bella.iza napisała:
              > >
              > > > Lepper ma biografię. Nie jest ona tajna, trzeba tylko dobrze poszukać
              > . Jak
              > > ktoś
              > > >
              > > > chce to znajdzie informacje na jego temat i dowie się, że był członki
              > em PZ
              > > PR,
              > >
              > > michnik i balcerowicz tez chyba byli i?
              > >
              >
              > Ale nie w chwili, kiedy Rakowski sztandar wyprowadzał. Michnika wyrzucono z
              > partii w 1968, a Balcerowicz sam się wyrzucił w 1980. Czyżbyś nie czuł tej
              > róznicy, czy oniej nie widziałeś?

masz racje oczywiscie ze to jest roznica choc nie jest to roznica istotna z
              punktu widzenia dzisiejszego wyborcy w 15 lat po rozwiazaniu pzpr prawda?

>
              > > > że Samoobrona, tak jak KPEiR i Partia X (założona prze Stana Tymiński
              > ego),
              > >
              > > > zostały powołoane przez działaczy komunistycznego aparatu, po to żeby
              > w
              > > czasach
              > > >
              > > > niechęci do spadkobierców PRL zmylić elektorat.
              > >
              > > mysle ze troche upraszczasz.przeciez komuchy nie byly monolitem. byl kapit
              > al
              > > polityczny mas z sentymentem za prl to rozne sepy sie nim zywia
              >
              > Nic nie upraszczam. Komuchy pierwsze to dostrzegły, potrafiły i miały
              > możliwości wykorzystać. Mieli wpływy na służby specjalne i media. Inni
              > kontestujący zachodzące w Polsce zmiany, to były tylko piskliwe myszki.

mysle ze posadzenie leppera o agenturalnosc (jakkolwiek byc moze prawdopodobne)
              trudno byloby podeprzec mocnymi dowodami. a jesli tak to raczej nie przekona
              jego zwolennikow bo tez u nich pierwsze skrzypce graja emocje a nie intelekt. on
              jest w "polityce" na tyle dlugo ze zyskal juz znaczenie zupelnie autonomiczne

> > > Wszystkie te formacje
              > > > skierowane są do ludzi, którzy byli niechętni komuchom i jednocześnie
              > mają
              > > małe
              > > >
              > > > zorientowanie polityczne, ale też przestraszyli się transormacji syst
              > emu,
              > > bądź
              > > > na niej stracili. Zawsze szafowały one hasłami skierowanymi przeciwko
              > elit
              > > om
              > > > rządzącym, upominali się o najbiedniejszych i obiecywały cud gospodar
              > czy.
              > >
              > > to jest zwykly populizm nawet niezbyt specyficzny.
              >
              > To oczywiste, że populizm. Tak oczywiste, że nie widział potrzeby, żeby użyć
              > tego słowa.

a szkoda bo to sprowadza problem na uniwersalna plaszczyzne

>
              > > > Z
              > > > początku uwodzili tylko naiwnych, teraz udaje się im również przyciąg
              > nąć c
              > > zęść
              > > > młodej inteligencji, która czuje się sfrustrowana i w odruchu buntu,
              > na
              > > > zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" chce głosować na ludzi L
              > epper
              > > a.
              > >
              > > bardzo watpie ze to "mloda inteligencja" jakos szczegolnie zasila samoobro
              > ne.
              > > raczej wyglada mi to na byly elektorat sld i psl i to ten ubozszy oraz
              > starszy.
              >
              > Może nie szczególnie, ale trochę tak. Wystarczy poczytać niektóre posty
              > popierające Leppera, przyjrzeć się ich autorom. To nie są ludzie starsi ani
              > były elektorat postkomuszy.

mam nadzieje ze nie uwazasz tego forum za reprezentatywne w jakimkolwiek sensie?
              stefan i homos wykazuja cos co nazywam przewtrotnoscia intelektualna. nie wiem
              czy to taka czesta cecha.
              • Gość: b Re: zamulanie IP: 82.139.129.* 26.03.04, 02:29
                >
                > Ale nie w chwili, kiedy Rakowski sztandar wyprowadzał. Michnika wyrzucono z
                > partii w 1968, a Balcerowicz sam się wyrzucił w 1980. Czyżbyś nie czuł tej
                > róznicy, czy oniej nie widziałeś?

masz racje oczywiscie ze to jest roznica choc nie jest to roznica istotna z
                punktu widzenia dzisiejszego wyborcy w 15 lat po rozwiazaniu pzpr prawda?

Pozwól, że teraz ja zwrócę się z poradą: powinieneś zaznaczać, z jakiej
                perspektywy piszesz, czy wypowiadasz własne zdanie czy też referujesz punkt
                widzenia "ludu". Bo porównanie Michnika i Balcerowicza z Lepperem w
                jakimkolwiek sensie jest intelektualnie jałowe. Wnioskuję przeto, że
                przekomarzasz się z Izą z punktu widzenia wyobrażonej ciemnej masy, która
                będzie głosowała na Leppera.
                • Gość: b poprawka niestety IP: 82.139.129.* 26.03.04, 02:31
                  wyobrażonej lub, co gorsza, realnej (choć niewyobrażalnej wcale).
                • bush_w_wodzie Re: zamulanie 26.03.04, 02:54

> >
                  > > Ale nie w chwili, kiedy Rakowski sztandar wyprowadzał. Michnika wyrzucono
                  > z
                  > > partii w 1968, a Balcerowicz sam się wyrzucił w 1980. Czyżbyś nie czuł tej
                  >
                  > > róznicy, czy oniej nie widziałeś?
                  >
                  > masz racje oczywiscie ze to jest roznica choc nie jest to roznica istotna z
                  > punktu widzenia dzisiejszego wyborcy w 15 lat po rozwiazaniu pzpr prawda?
                  >
                  > Pozwól, że teraz ja zwrócę się z poradą: powinieneś zaznaczać, z jakiej
                  > perspektywy piszesz, czy wypowiadasz własne zdanie czy też referujesz punkt
                  > widzenia "ludu".

mnie sie zdawalo ze dyskutujemy o tym jak pokazac kim naprawde jest lepper. w
                  tym kontkscie stwierdzenie ze nalezal do pzpr do roku 1989 nie robi na mnie
                  wiekszego wrazenia i na ludzie tez nie zrobi zareczam. sa wazniejsze rzeczy
                  takie jak pobicia oszustwa i wyludzenia i te sa istotniejsze. epatowanie
                  etykietka "byl w pzpr" po 10 letniej prezydenturze kochanego przez lud
                  kwasniewskiego brzmi zabawnie i nieprzekonywujaca.

> Bo porównanie Michnika i Balcerowicza z Lepperem w
                  > jakimkolwiek sensie jest intelektualnie jałowe.

nie porownuje osob. tlumacze czemu etykietka "byl w pzpr" nic sie nie zalatwi.

> Wnioskuję przeto, że
                  > przekomarzasz się z Izą z punktu widzenia wyobrażonej ciemnej masy, która
                  > będzie głosowała na Leppera.

bynajmniej. badam argumenty z punktu widzenia ich jakosci. moze cie to zaskoczy
                  ale przez mysl mi nie przeszlo aby siebie ta dyskusja utwierdzac w przekonaniu
                  ze nie warto glosowac na leppera
        • Gość: wartburg powstanie Samoobrony IP: *.b.dial.de.ignite.net 26.03.04, 00:43
          iza.bella.iza napisała:

> Lepper ma biografię. Nie jest ona tajna, trzeba tylko dobrze poszukać. Jak
          ktoś
          >
          > chce to znajdzie informacje na jego temat i dowie się, że był członkiem PZPR,
          > że Samoobrona, tak jak KPEiR i Partia X (założona prze Stana Tymińskiego),
          > zostały powołoane przez działaczy komunistycznego aparatu, po to żeby w
          czasach
          >
          > niechęci do spadkobierców PRL zmylić elektorat. Wszystkie te formacje
          > skierowane są do ludzi, którzy byli niechętni komuchom i jednocześnie mają
          małe
          >
          > zorientowanie polityczne, ale też przestraszyli się transormacji systemu,
          bądź
          > na niej stracili. Zawsze szafowały one hasłami skierowanymi przeciwko elitom
          > rządzącym, upominali się o najbiedniejszych i obiecywały cud gospodarczy. Z
          > początku uwodzili tylko naiwnych, teraz udaje się im również przyciągnąć
          część
          > młodej inteligencji, która czuje się sfrustrowana i w odruchu buntu, na
          > zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" chce głosować na ludzi Leppera.
          > Oby jednak tych uszu nie stracili a reszta razem z nimi.

Bardzo fajnie to nazwałaś. Zastanawia mnie tylko, dlaczego owe fragmety
          biografii Leppera są dostępne jedynie dla dociekliwych. Przecież to powinno
          być wciąż przypominane. Dobrze się składa, że L. pozwał teraz Kaczyńskiego za
          poniżanie :). Wbrew jego intencjom (mam nadzieję) utrwali to w świadomości
          społecznej wątpliwości dotyczące powstanika Samoobrony...
          • jaa_ga Re: powstanie Samoobrony 26.03.04, 00:48
            Przypominam również o procesie
            Lepper vs Rokita.
      • homosovieticus Re: zamulanie ????? 26.03.04, 10:20
        Gość portalu: wartburg napisał(a):

> Uważaj na atak Homosia. Zaraz zrobi Ci wklejkę z jakiegoś eseju, fragmentów
        > pracy doktorskiej, bądź też powiastki filozoficznej z "Respubliki" albo
        > z "Tygodnika Powszechnego", obojętne, na jaki temat i w jakim kontekście, ale
        z
        >
        > której wynikałoby niezbicie, że nie wiesz, o czym piszesz, względnie piszesz
        > nie na temat. To jest jego najnowsza strategia wkładania kija między
        szprychy,
        >
        > czyli zamulania krytycznych wypowiedzi na temat Samoobrony.
        >
        > Z jednej strony zamula, a z drugiej udawadnia, że Samoobrona i Lepper górują
        > nad takimi kiciusiami jak Ty, którzy pojęcia nie mają o wyrafinowanych grach
        > intelektu. Uważaj.

Chciałeś żebym nie przeszkadzał więc nie przeszkadzałem. Miałeś pole do popisu.
    • Gość: jack Re: Złodzieje z Samoobrony IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 02:32
      Panie bratek, lobuzy, aferzysci i kryminalisci sa obecni w kazdej polskiej
      partii politycznej.
      Pytanie: jak zachowa sie w stosunku do niego Lepper?
      • iza.bella.iza Re: Złodzieje z Samoobrony 26.03.04, 02:35
        Gość portalu: jack napisał(a):

> Panie bratek, lobuzy, aferzysci i kryminalisci sa obecni w kazdej polskiej
        > partii politycznej.
        > Pytanie: jak zachowa sie w stosunku do niego Lepper?

Tak, jak wobec Łyżwińskich.
        • Gość: jack Re: Złodzieje z Samoobrony IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 02:44
          Jesli SO chce byc partia polityczna nie moze sobie pozwolic na aferzystow.
          W przeciwnym wypadku charyzma przewodniczacego bedzie odpadala jak tynk ze
          starych budowli. I ruch wyladuje w rynsztoku historii.
          Na dzis jednak nie wydawalbym pochopnych sadow.
          • Gość: b pochopne sądy IP: 82.139.129.* 26.03.04, 02:49
            co przewodniczącego? przewidziałem się czy tam naprawdę stoi "charyzma"?
            Co za czasy! Wystarczy wykrzykiwać hasła przez megafon, nosić kiczowaty krawat
            w kolorowe paski, wyłudzać kredyty z banków i oskarżać innych o przestępstwa,
            żeby w oczach maluczkich nabyć charyzmy! y Gasset już dawno pisał o buncie
            mas, chociaż nie mógł znać Leppera i jego wyznawców.

:) Nie wydawałbym pochopnych sądów - paradne. Poczekajmy aż L. zacznie urządzać
            publiczne kaźnie, jak zapowiada, wtedy już nie będą pochopne sądy, prawda?
            • Gość: jack Re: pochopne sądy IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 02:57
              A co stalo za Walesa? Caly swiat uwazal go za charyzmatycznego przywodce.
              Bo byl nim w istocie, abstrahujac od oceny jego osoby.
              Jesli ma Pan watpliwosci, prosze wyjsc na ulice i przyciagnac w swym
              wystapieniu zblizona ilosc ludzi.
              Czy Pan dobrze rozumie to slowo w polityce?
              ZDOLNOSC przyciagania tlumow. Co w wypadku Leppera jest FAKTEM.
              • Gość: b sięgajmy po przykłady z wyższej półki IP: 82.139.129.* 26.03.04, 03:08
                charyzma - wiąże się z łaską bożą, szczególnymi talentami, w tym, owszem,
                zdolnością przekonywania tłumów. Ale jeśli to pozytywne określenie chce Pan
                wykorzystać na użytek każdego warchoła, który wychodzi na ulicę i przyciąga
                swym wystapieniem wielką liczbę ludzi, to proszę nie poprzestawać na Lepperze.
                Zapewniam, że Hitler był znacznie bardziej charyzmatyczny od naszego warchołka.

p.s. Czyli charyzma w polityce jest czymś innym niż charyzma w ogóle, tak? Czy
                warchołem-charyzmatykiem można być tylko w polityce, czy też jeszcze w jakiś
                innych dziedzinach?
                • Gość: jack Re: sięgajmy po przykłady z wyższej półki IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 03:15
                  Byc moze Pan jest tez charyzmatyczny w swojej dziedzinie.
                  Pytanie podstawowe: czy sluchacze Panu wierza va bank?
                  A to ma miejsce w polityce.
                  Niemrawy Tusk nie ma co szukac w poltyce. Schizofrenik Rokita ma.
                  • Gość: 2 zielone do góry 2 IP: 82.139.129.* 26.03.04, 03:18
                    z tego wynika, że należy kochać schizofreników oraz bandytów?
                    Nie wiem, co uprawnia Pana do wydawania sądów na temat moich "zdolności"
                    w "mojej dziedzinie", ale ja, czytając Pańskie posty, mam prawo stwierdzać, że
                    Pańska moralność jest do dupy. W związku z czym nie chce mi się więcej gadać.
                    • Gość: jack Re: zielone do góry 2 IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 03:23
                      CZY ja Pana do czegos namawiam?
                      Czy nie za szybko ze swoimi stwierdzeniami i wkladania mi do ust filozofii nie
                      pasujacej forumowiczowi? I niech Pan ochlonie.
                      Ja stwierdzam FAKT.
      • Gość: b pytania i zaraz odpowiedź IP: 82.139.129.* 26.03.04, 02:40
        > Panie bratek, lobuzy, aferzysci i kryminalisci sa obecni w kazdej polskiej
        > partii politycznej.

Pan to wie? Przeprowadził badania? Czy widać gołym okiem?
        A może, nawet jeśli ta wielce oryginalna teza jest prawdziwa, są partie, w
        których to się zdarza rzadziej i takie, w których to jest na porządku dziennym?
        Nie wiem o innych partiach tak dobrze jak pan, ale w SLD i Samoobronie to co
        rusz jakiś złodziej, malwersant albo przynajmniej pijany kierowca. Zauważa pan
        może?
        Pytanie zw. z Lepperem mogłoby brzmieć tak: jak się zachowywał do tej pory w
        stosunku do przestepców we własnej partii? Nijak, bo musiałby sam siebie
        najpierw ukarać.
        • Gość: jack Re: pytania i zaraz odpowiedź IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 02:52
          W ocenie przestepstw leppera jestem osobiscie wstrzemiezliwy.
          Wiekszosc to sprawy podlegajace grzywnie nie wiezieniu.
          Nie byloby zmian w Polsce w 80r. gdyby ludzie trzymali sie obowiazujacego prawa.
          Wykladnikiem jest skala przestepstwa.
          Nie mozna w jednym rzedzie stawiac babci kradnacej batonik, facetki falszujacej
          widzenie w wiezieniu i defradaucji milionow ze skarbu panstwa. Nieprawdaz?
          • Gość: B ślepy z głuchym IP: 82.139.129.* 26.03.04, 03:00
            W ocenie przestepstw leppera jestem osobiscie wstrzemiezliwy.
            JA BYM NIE BYŁ, BO NIE MA POWODU POBŁAŻAĆ PRZESTĘPCY

Wiekszosc to sprawy podlegajace grzywnie nie wiezieniu.

:)) aLE MNIEJSZOŚĆ PODLEGA JEDNAK WIĘZIENIU, NIEPRAWDAŻ? CHCE PAN POWIEDZIEĆ,
            ZĘ LEPPER NIE TAKI ZŁY, BO TYLKO ZA NIEKTÓRE PRZESTEPSTWA POWINIEN SIEDZIEĆ, A
            ZA INNE "ZALEDWIE" WYŁOŻYĆ KASĘ? mAM NADZIEJE, ŻE TO NIE TACY JAK PAN BĘDĄ
            STANOWILI PRAWO W POLSCE

Nie byloby zmian w Polsce w 80r. gdyby ludzie trzymali sie obowiazujacego prawa.

A TO JUZ JEST IDIOTYZM PIERWSZEJ KLASY, PRZEPRASZAM ZA OKREŚLENIE. JEŻELI MÓWI
            PAN O ZMIANACH SOLIDARNOŚCI A POTEM OKRĄGŁEGO STÓŁU I PRZYRÓWNUJE JE DO
            ROZPIERDUCHY, KTÓRA SZYKUJE LEPPER, TO O CZYM WŁAŚCIWIE GADAĆ? CHYBA ZE MÓWI
            PAN O "ZMIANACH" WPROWADZONYCH PRZEZ WOJTKA JARUZELSKIEGO 13 GRUDNIA 1981 -
            TAK, WTEDY MOŻEMY PRZYRÓWNYWAĆ JE DO "ZMIAN" LEPPEROWYCH. PROSZĘ O
            PRECYZYJNIEJSZE WYRAŻANIE SIĘ.

Wykladnikiem jest skala przestepstwa.
            Nie mozna w jednym rzedzie stawiac babci kradnacej batonik, facetki falszujacej
            widzenie w wiezieniu i defradaucji milionow ze skarbu panstwa. Nieprawdaz?

NIE SŁYSZAŁEM, ŻEBY LEPPER UKRADŁ BATONIK, ALE JESLI TAK, TO NIEŁADNIRE,
            POWINIEN ODDAĆ. NATOMIAST SŁYSZAŁEM O WYŁUDZONYCH POŻYCZKACH Z BANKU ORAZ O
            PRZEMOCY FIZYCZNEJ WOBEC INNYCH LUDZI. A PAN SŁYSZAŁ?
            • Gość: jack Re: ślepy z głuchym IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 03:10
              Ale to nie Pan i sedziowie przyciagaja tlumy ludzi, tylko Lepper, ktoremu
              ludzie po prostu wierza jako swojemu przywodcy.
              Taka charyzme mial i Gomulka i Wyszynsky po powrocie z wiezienia.
              I nawet gierek pytajacy "pomozecie".
              I jest to rzadkie zjawisko ale ISTNIEJE.

Innemu, jak Pan nikt nie uwierzy, bo Pan nie ma charyzmy.

• Gość: b ślepy z głuchym 2 IP: 82.139.129.* 26.03.04, 03:14
                A ja Panu nie wierzę, chociaż ma Pan jakieś 15 kilo charyzmy. Może nawet umie
                Pan zgrabnie kraść batoniki albo wysyłać Żydów do gazu? Co robić, że ja tych
                rzeczy nie lubię?
                • Gość: b wyjaśnienie: zielone do góry IP: 82.139.129.* 26.03.04, 03:16
                  "liczba ludzi" a nie "ilość ludzi"
                  na tej samej zasadzie jakość, a nie ilość.
                  Nawet jeżeli Pan nie kuma, to juz więcej nie będę tłumaczył. Proszę tylko
                  przeanalizować sobie jeszcze raz przykład z charyzmatykiem-Hitlerem.
          • Gość: marynat Re: a ja się dopytywam i mogę nawet założyć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 03:11
            Jeśli się nie mylę, to ten Zdunowski raz zadymał 3,6 miliona, kiedy indziej -
            1,2. Ani babci, ani batonika nie ruszył, choć, gdyby to zrobił - też by mu sie
            upiekło. A ta paniusia od fałszowania przepustki, to w sejmie robiła za
            wiceprzewodniczącą sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka.
            Mogę się założyć, że gdyby w Polsce wymiar sprawiedliwości działał sprawnie, a
            sędziowie, w całej swej niezawisłości, nie byli tak łaskawi - to "Samoobrona"
            byłaby co najwyżej wewnętrznym problemem zakładów penitencjarnych. Taką
            specyficzną formą "grypsery".
            • Gość: jack Re: a ja się dopytywam i mogę nawet założyć... IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 03:18
              Ale Polska na dzis to BAGNO i wszelkie porownania z normalnie funkcjonujacym
              soleczenstwem sa od rzeczy.
              • Gość: marynat Re: a ja się dopytywam i mogę nawet założyć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 03:33
                Podobno przed wojną, na Podolu złodziejami zostawali ludzie, którzy mieli
                wielkie stopy, ktore sie tak nie zapadały i mogli uciekać po bagnach. Dzisiaj -
                do tego celu jeszcze lepiej słuzy zapisanie się do takiej partii jak
                Samoobrona. Uzyskuje sie immunitet i status NIEZATAPIALNEGO.
                Wyobrażasz sobie amerykańskiego kongresmana, wiceprzewodniczącego komisji
                Kongresu, który na podrobioną na ksero przepustkę odwiedza synka w ciupie?
                I wszyscy się o tym dowiadują, a on nadal jest kongresmanem? I prawa ręką szefa
                partii, ktory się zastanawia, czy woli byc prezydentem czy premierem? To sie u
                Ciebie nazywa charyzma? To są kwalifikacje na drobnego gangstera, co wymusza
                drobne od przekupek na targu i straszy drobnych biznesmanów, ze im zorganizuje
                strajk załogi. To jest partner dla posterunkowego policji. No, może - sierżanta.
                A potem szybko - prokurator, sad, wiezienie.
                • Gość: jack Re: a ja się dopytywam i mogę nawet założyć... IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 03:40
                  Wie Pan, ja o tym wiem.
                  I to co sie dzieje w Posce przekracza od dawna moja percepcje.
                  Jakos tak sie stalo ...ze narod zaczal glupiec w tempie przyspieszonym na
                  wskutek rzucanych mu obietnic od lat.
                  Moze pora na zimny prysznic?
                  • Gość: marynat Re: też się nad tym nieraz zastanawiam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 04:01
                    Faktycznie - wyglada to kiepsko. Ale na pewno sposobem nie jest ani głosowanie
                    na postkomunistów z SLD (ktore własnie sie rozpada), ani na takich samych post
                    ubeków i postkomunistów z "Samoobrony". Do Platformy Obywatelskiej też sie
                    sporo nieciekawego towarzystwa przyczepiło. Czemu uczciwi ludzie nie potrafia
                    się zorganizować i wystawić jakichś porządnych kandydatów, na których możnaby
                    bez wstydu głosować w wyborach? Pewnie dlatego, ze ten system sie broni m. in.
                    taka ordynacja wyborczą, ktora daje przewagę wielkim partiom politycznym. Male,
                    lokalne partie i komitety obywatelskie nie sa w stanie konkurować i to ludzi
                    zniechęca. Dużo mądrych ludzi zajmuje się biznesem, jakaś działalnoscią nie
                    polityczna, szukają szans poza granicami kraju. Ale wciąż żyję nadzieją, że
                    Polacy się z tego marazmu jakos otrząsną. Może bliższa współpraca z państwami
                    Zachodniej Europy przyśpieszy ten proces. Ale napewno uleganie "charyzmie"
                    drobnego zlodziejaszka i wiecowego krzykacza niczego dobrego nie przyniesie ani
                    krajowi ani Polakom
                    • Gość: jack Re: też się nad tym nieraz zastanawiam... IP: *.proxy.aol.com 26.03.04, 04:29
                      Mowiac o charyzmie mialem na mysli, ze Polska w dalszym ciagu jest na etapie
                      "przywodcy ludowego", co przyjdzie i wszystko uporzadkuje.
                      Ja zaczalem watpic w autorytety, ktore Polska wlasciwie ma i w ich mala sile
                      przebicia.
                      Rozwiazanie silowe narzuca sie samo w sobie.
                      Narod przestal ODROZNIAC blichtr od rzeczywistego obrazu.
                      Czy mozna to podciagnac pod polska wiare w cuda?
                      Podpisuje sie pod tym co napisales... i ja wierze ze narod sie obudzi
                      "po drzemce" i tego wszystkim zycze.
                      pzdr.
                      • Gość: marynat Re: też się nad tym nieraz zastanawiam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 04:37
                        pzdr:)
                        U nas już późno, ide spać. Dobranoc Jack.
    • Gość: homoś Ojciec Chrzestny "złodziei" - początek przemian IP: *.gdynia.mm.pl 26.03.04, 08:33
      Rafał Krawczyk jeszcze przed 89` ostrzegał przed strategią prywatyzacyjną PZPR -
      Balcerowicza

LESZEK BALCEROWICZ
      Polacy maja az nazbyt wiele powodow, aby nie lunic partyjniactwa, sluzacego
      obcym - antynarodowym interesom. Boleslaw Bierut, zanim z soboty na niedziele
      zosyal I sekretarzem partii, przedstawiany byl nie tylko jako bezpartyjny, ale
      nawet jako katolik.

Pisalem w swoim czasie, w zwiazku z "typowaniem" Kuronia, jak to jego
      ojciec, "juz w roku 1947 zorientowal sie w oszukanczej grze, ktora prowadzily
      wladze PRL". Byl to rok 1957 i mimo ze opowiadal mi o tym "czerwony harcerz",
      zdziwilem sie jednak: - Dlaczego jego ojciec zorientowal sie tak pozno?". W
      odpowiedzi uslyszalem od Jacka, ze PARTIA popelniala rozne bledy taktyczne, le
      nigdy nie sprzeniewierzyla sie swoim zasadom, a dopuscil sie tego Bierut
      przysiegajac na krzyz".

Moral tej ponurej opowiesci byl i pozostal dla mnie taki, ze komunisci i post-
      komunisci sklonni sa wybaczac sobie wszystko, z jednym wszakze wyjatkiem -
      nigdy i w zadnych warunkach nie wolno im zrezygnowac z walki z Kosciolem
      katolickim, ktory w Polsce byl dla nich i pozostal wrogiem nr. 1.

Te wlasnie prawde trzeba barc pod uwage, gdy tak bardzo irracjonalnie wydawalo
      sie nam zgloszenie kandydatury Kuronia na urzad prezydenta RP i
      powolywanie "bezpartyjnego" Balcerowicza - na szefa Unii Wolnosci.

Wszystko to zmierza jednoznacznie do rzucenia sie w ramiona SLD. "Uwecja" wie
      oczywiscie, ze aby nie byc odrzucona, musi sie wyzbyc nawet pozorow cnoty i
      wykazac swoje przywiazanie do programu niezlomnej walki z Kosciolem. Jednym z
      gwarantow tej sprawy ma byc Leszek Balcerowicz, wyprobowany nie tylko jako
      wieloletni czlonek PZPR, ale takze gorliwy "Europejczyk".

Kim byl i kim jest? Dlaczego postkomunisci, ktorzy znaja sie przeciez na
      socjotechnice, tak bardzo nie doceniaja polskiej pamieci na temat
      oslawionego "Planu Balcerowicza", ktory okazal sie kompromitacja nie tylko
      ekonomiczna, ale rowniez polityczna. Kolejne kleski wyborcze tych ugrupowan,
      ktore propagandowo utozsamiano z rzadami "Solidarnosci", lacznie z wyborczym
      sukcesem SLD i PSL we wrzesniu 1993 r., zwiazane byly z katastrofalnymi
      skutkami "Planu Balcerowicza".

Czy "plan" byl zwiazany z tymi silami spoleczno-politycznymi, ktore w
      dziesiecioleciu 1980-1990 skupialy sie w Solidarnosci? W rozmowie opublikowanej
      w "GW" )z 19-20 marca 1994 r.), najzupelniej jednoznancznie wyjasnil to sam
      Balcerowicz" "W grudniu 1989 r. projekt reformy popierala i "Solidarnosc" i
      PZPR. A ja, jako wicepremier i minister finansow, nigdy nie
      traktowalem "Solidarnosci" inaczej niz OPZZ". Przy takich okazjach Balcerowicz
      woli oczywiscie przemilczac konsekwentnie te wplywy, ktore na plan nazwany jego
      imieniem, wywieral Zachod, a scislej miedzynarodowe instytucje finansowe, dla
      ktorych glownym zmartwieniem byl problem odzyskania kredytow udzielonych PRL,
      no i "last but not least" - poprawienie kondycji wlasnej gospodarki. Naciskiem
      zachodniej finansjery nie nalezy sie az tak bardzo dziwic albo gorszyc. Prawem
      poszczegolnych panstw i narodow jest przede wszystkim dbalosc o wlasne interesy.

Dziwic i gorszyc trzeba sie tym, ze osoby, ktore tak ochoczo i bez zadnych
      skrupulow wyslugiwaly sie interesom ZSRR, po zmianie sytuacji przeszly na
      sluzbe innych obcych potencji, lekcewazac polskie interesy, nawet w tych
      sytuacjach, gdy uzyskanie lepszych warunkow z partnerami zachodnimi bylo realne.

Jakie sa podstawy, aby brak poczucia patriotyzmu i satelicka wobec obcych poteg
      mentalnosc, przypisywac Leszkowi Balcerowiczowi?

Otoz nawet przy zalozeniu, ze sama przynaleznosc do PZPR nie jest okolocznoscia
      dyskwalifikujaca, za niesporne nalezy uznac to, ze Balcerowicz zasili szeregi
      tzw. "przewodniej sily klasy ronotniczej", a nastepnie sluzyl jej wiernie, jako
      lektor Komitetu Centralnego, w latach jawnego juz zaklamania i cynizmu. Byl to
      rok 1969, bezposrednio po "wydarzeniach marcowych" i po militarnym
      stlamszeniu "Praskiej Wiosny".

Przejdzmy jednak do porzadku nad ta przeszloscia, w ktorej Leszek Balcerowicz
      mial dwadziescia kilka lat i byl partyjnym studentem Szkoly Glownego Planowania
      i Statystyki - SGPiS. Najbardziej znaczacy i obciazajacy dla Balcerowicza jest
      okres od wrzesnia 1989 r. do grudnia 1991 r. gdy pelnil on funkcje wiceprezesa
      Rady Ministrow i ministra finansow. Bez wiekszego znaczenia jest oczywiscie to,
      ze "program" firmowany nazwiskiem Balcerowicza nie zostal wymyslony ani prze
      niego, ani prze innych akademickich "geniuszy" Harvardu, w rodzaju Jeffreya
      Sachsa. Programy tego rodzaju bardzo praktycznie byly juz wczesniej wymuszane i
      wypraktykowane przez miedzynarodowa finansjere w kilku panstwach Ameryki
      Poludniowej.

Proceder tego rodzaju "programow" jest tak prosty, ze az prostacki. Dlawiac
      hiperinflacje ustala sie sztywny, a w powszechnym odczuciu sztuczny kurs walut
      wymienialnych, dolarow. Ich kurs w latach 1990-1991 ksztaltowal sie w granicach
      10,000 zl. Cala sztuka polegala na tym, aby utrzymywac ten sztuczny kurs, przez
      wysoka podaz dolarow na wolnym rynku. Bylo to Eldorado dla kantorow wymiany
      walut i nie tylko dla nich. A ktoz mial te wysoka podaz zagwarantowac? Ano ci,
      ktorzy dobrze wiedzieli, ze sztywny kurs dolarow zostanie utrzymany, a bankowe
      oprocentowanie zlotowek bedzie roslo az do 80% w skali roku. Efekty
      takiego "programu" mogly byc i byly najzupelniej jednoznaczne: bankructwo
      rodzimej produkcji, olbrzymi naplyw towarow z importu o rownie olbrzymi odplyw
      dewiz z kraju.Po latach, rowniez wsrod zwolennikow tak pojmowanej kontynuacji
      reform rzpoczetych przez Balcerowicza, dywagowano na temat rzeczywistosci
      gospodarczej ostatnich lat i stwierdzono ze: "Recesja nie powinna byc tak
      gleboka. Kurs walutowy byl przewartosciowany, a pozniej byl zbyt dlugo
      utrzymywany n nie zmienionym poziomie. Kurs pelzajacy zostal wprowadzony zbyt
      pozno i w sposob niewlasciwy. Spadek plac byl za duzy, a kontrola ich wzrostu
      przez popiwek byla dodatkowym czynnikiem dlawiacym rodzima wytworczosc. Zrodla
      inflacji byly zle rozpoznane, a metody walki z nia porownywalne z likwidowaniem
      goraczki chorego przez chlodzenie, a nie leczenie".

W stwierdzeniach tego rodzaju jest oczywiscie duzo prawdy, ale prawdy tej na
      pewno nie wolno oslaniac dobrymi rzekomo intencjami. Powinnismy wiedziec, jakie
      jest pieklo i kto je wybrukowal. Zastanawiajac sie nad rola, ktora Leszek
      Balcerowicz jeszcze chce odgrywac, jako nowy szef "uweckiej" partii, trzeba
      odpowiedziec na zasadnicze pytanie dotyczace znanych i prze nikogo nie
      kwestionowanych afer (FOZZ, banderolowanie wyrobow alkoholowych i
      tytotoniowych, ruble transferowe, skandale w tzw. "prywatyzacji", itp.), ktore
      kosztowaly Polske kilkaset bilionow zl. Czy wiceminister i minister finansow
      moze byc zwolniony od wszelkiej, rowniez politycznej odpowiedzialnosci za
      tzw. "luki prawne". ktore umozliwialy bezkarna grabiez majatku narodowego?

anToni, "GAZETA", Toronto
    • Gość: Homoś Uczciwa , dziewicza,mądra, godna zaufania PO IP: *.gdynia.mm.pl 26.03.04, 08:48
      Czy Oni mogą dokonać poważnych zmian?
      Czy po to została utworzona platforma ratunkowa?
      Sojusz z SLD - ten po rozłamie - zaczyna się zarysowywać coraz bardziej
      widocznie, ale nasi gęgacze forumowi, zjednoczeni pod sztandarem bić chama
      Leppera, niczego już - zaślepieni nienawiscią - nie widzą.
      Zapomnieli ,że też z chamów wyrośli, nieco wczesniej tylko i konkurencji się
      obawiają.Tylko tym tą bezinteresowną nienawiść wytłumaczyć sobie mogę.

www.republika.pl/xyz234/artykuyz3.htm#Miejsce%20do%20wynajęcia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka