Dodaj do ulubionych

NIE MAM TAKIEJ WIARY a skad Wy ją macie?

22.04.04, 11:02
Przypominam kilka zdań, które od lat nie dają mi spokoju i są głównym powodem
moich wypowiedzi na tematy polityczne. Mam bardzo poważne wątpliwości czy
potrafiliśmy do tej pory zbudować takie zalążki nowego społeczeństwa, o
którym w naszym imieniu, mówił wtedy całemu światu Lech Wałęsa? I czy bez
zasadniczej zmiany dotychczasowej strategii „pookrągłostołowej”, mamy choćby
na to, teoretyczne szansę?

Kilka zdań z poniższego tekstu nie daje mi spokoju.

Przemówienie Lecha Wałęsy w Kongresie Stanów Zjednoczonych – listopad 1989

"My naród! Oto słowa, od których chcę zacząć moje przemówienie. Nikomu na tej
Sali nie muszę przypominać, skąd one pochodzą, nie muszę też przypominać, że
ja elektryk z Gdańska też mam prawo się nimi posługiwać.
My naród! Stoję przed Wami jako trzeci w historii cudzoziemiec, nie
piastujący żadnych wielkich funkcji państwowych, którego zaproszono, aby
przemówił przed połączonymi Izbami Kongresu Stanów Zjednoczonych. Tego
Kongresu, który dla wielu uciśnionych i pozbawionych swoich praw ludzi na
świecie wydaje się być światłem wolności i ostoją praw człowieka.... Stoję
przed Wami, by w imieniu swojego narodu mówić do Ameryki, do obywateli
państwa i kontynentu, u którego wrót stoi słynna Statua Wolności. ... Pojęcie
Stanów Zjednoczonych kojarzy się ludziom w Polsce z wolnością i demokracją,
ze wspaniałomyślnością i ofiarnością, z ludzką przyjaźnią i przyjaznym
człowieczeństwem. ...Świat pamiętał o wspaniałej zasadzie amerykańskiej
demokracji, o rządach ludu, przez lud i dla ludów. Pamiętam też o niej ja,
robotnik z gdańskiej stoczni, który całe swe życie wraz z innymi członkami
Ruchu ,,Solidarności”, poświęcił dla tej właśnie zasady rządów ludu, przez
lud i dla ludów..... Przeciw przywilejom i monopolowi, przeciw łamaniu prawa,
przeciw deptaniu ludzkiej godności, przeciw pogardzie i niesprawiedliwości.
Wiem, że Amerykanie są ludźmi zarazem idealistycznymi, ale i praktycznymi,
ludźmi zdrowego rozsądku i logicznego działania. Łączą te cechy z wiarą w
ostateczne zwycięstwo dobra, ale wolą skuteczną pracę od wygłaszania
przemówień. Bardzo dobrze ich rozumiem. Ja też nie kocham się w
przemówieniach, wolę fakty i pracę, cenię skuteczność."

Zastanawiam się nad tym, co jest najważniejsze w tym przemówieniu, jaka myśl
poruszyła wtedy mój maleńki rozumek i serduszko, oraz umysły i serca
milionów Polaków. Może się mylę , ale dla mnie kluczowymi były te dwa zdania:

"Pamiętam też o niej ja, robotnik z gdańskiej stoczni, który całe swe życie
wraz z innymi członkami Ruchu ,,Solidarności”, poświęcił dla tej właśnie
zasady rządów ludu, przez lud i dla ludów. Przeciw przywilejom i monopolowi,
przeciw łamaniu prawa, przeciw deptaniu ludzkiej godności, przeciw pogardzie
i niesprawiedliwości."

Czy w Polsce, w której ca 65 % ludzi walczy o przeżycie , a 15 % żyje w
skrajnej biedzie, potrafiono zbudować podwaliny zasad, które wtedy
zaakceptowali prawie wszyscy Polacy w Kraju i za granicą?

Co zostało zrealizowane z tego, co było dla mnie kluczowym?
Z ręką na sercu NIC.

Ale za to wyrósł URBAN (rzeczywista antyreligijność, ukryta pod płaszczykiem
antyklerykalizmu, nie mylić z agnostycyzmem lub ateizmem), MICHNIK
(antynarodowość-nie mylić z szowinizmem), rożne partyjne i niepartyjne
formy "złodziei"(afery) i w końcu miliony niesolidarnych , kłamliwych i
nieuczciwych Rodaków.
Czy wiara ,że te "brzydactwa" da się usunąć skutecznie rękoma tych co je
współtworzyli, jest wiarą ludzi roztropnych i dojrzałych?
Przyznaję się ; nie mam takiej wiary.
Homoś nie ma tez wiary w dobry dla Narodu sens, dalszego kształtowania
polskiej opinii publicznej przez Michnika i np.Urbana.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jorg Zapomniales kochanenki IP: 200.141.76.* 22.04.04, 11:40
      Dlaczego nie napisales o KK, ktory jest glownym profitentem postkomunistycznej
      rzeczywistosci demoralizujacym spoleczenstwo swoja chciwoscia i bezkarnoscia ?
      Radze ci przepracowac twoj tekscik wlaczajac do twoich przemyslen rowniez moja
      uwage.
      • Gość: omo Re: Zapomniales kochanenki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:47
        Kościół jest jednym z najwięszych beneficjentów umów Okrągłego Stołu - zwrot
        majątku z naruszeniem wszelkich norm przyzwoitości, umowa konkordatowa i wiele
        innych spraw. Kościół zyskał najwięcej po 1989 r. i powodzić mu się będzie
        vardzo dobrze w odróżnieniu od jego owieczek.
        • Gość: Jorg klerykalny propagandzista homosovieticus IP: 200.141.76.* 22.04.04, 11:50
          celowo przeinacza polska rzeczywistosc robiac pseudointelektualne analizy rodem
          z wsiowej kruchty.
          • Gość: Palnick Maryjan vel homosovieticus jest wszak kiecuchem ! IP: *.stenaline.com 22.04.04, 11:51
            Gość portalu: Jorg napisał(a):

> celowo przeinacza polska rzeczywistosc robiac pseudointelektualne analizy
            rodem
            >
            > z wsiowej kruchty.
      • Gość: homo Re: kochanenki niczego nie zapomniałem IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.04, 11:53

> Dlaczego nie napisales o KK, ktory jest glownym profitentem
        postkomunistycznej
        > rzeczywistosci demoralizujacym spoleczenstwo swoja chciwoscia i bezkarnoscia ?
        > Radze ci przepracowac twoj tekscik wlaczajac do twoich przemyslen rowniez
        moja
        > uwage.
        Dlatego, że w tym przemówieniu Wałesy na temat walki z KK, nie ma ani słowa i
        jeszcze dlatego ,że gdyby nie KK w osobie Jankowskiego to w sierpniu 80-tego
        nie narodziłaby sie "SOLIDARNOSĆ" w Gdańsku i nie byłoby "GW" ani "NIE".I
        jeszcze dlatego ,ze nigdy nie słyszałem demonstrujacych na ulicach ludzi z
        okrzykiem precz z Kosciółem.Może do tego dojdzie i to też uważam za bardzo
        niedobre, o czym nikt w latach 80-tych nie myslał.Kosciół nigdy nie był WROGIEM
        Narodu..
        • Gość: omo Re: kochanenki niczego nie zapomniałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:56
          Gówno wiesz. Jankowski nic dla "S" w 80 roku nie zrobił poza odprawieniem mszy.
          Nie zapominaj o księdzu Dutkowskim i innych
          • Gość: homo Re: kochanenki niczego nie zapomniałem IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.04, 12:06
            Daj spokój.Gdyby nie te msze i spowiedzi to strajk by nie wytwał.Ludzie bardzo
            sie bali.Widziałem to na własne oczy.Nosiłem zarcie pod bramę.
            • Gość: omo wszystko ci sie plącze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:21
              To i tak sprawy nie zmienia. Jedna msza i kilka paciorków i tak nie miało
              wpływu na rozwój wypadków. Ludzie z pewnością byli bardzo zdeterminowani i
              gotowi na takie poświęcenie jak w 1970 r.
              Kościół i tak najwięcej skorzystał na przemianach po 1989 roku. Wymień mi
              jakąkolwiek inną grupę zawodową, która zyskała tyle co kler. Cały wysiłek
              partii postsolidarnościowych, ale i SLD, zamiast w stronę ludu szedł w stronę
              kościoła. Dzieje tak się nadal - czy słaszałeś by jakakolwiek partia coś
              krytycznego mówił w kierunku kleru?
              • Gość: homo Re: Nie znasz rzeczy, o których piszesz IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.04, 12:44
                OMO Byłeś kiedyś w grupie ludzi, która sie bała o życie swoje?
                Wtedy myśli i czuje sie inaczej.Młody pętak jestes i nigdy pewnie nie
                biłeś "urzedowo" bity.

Narzucić sie starasz żem głupiec i wariat. To albo ze mna nie rozmawiaj albo
                zmień ton bo ja przestanę z Toba rozmawiać.
                Chę rozmawiać nie o tym kto najwiecej skorzystał na przemianach tylko dlaczego
                LUD skorzystał tak mało?
        • Gość: Jorg Re: kochanenki niczego nie zapomniałem IP: 200.141.76.* 22.04.04, 12:10
          Zainteresowanie bylo po obu stronach. KK wiedzial co robi i dlatego pierwsza
          rzecza ,ktora zrobil bylo domaganie sie podpisania Konkordatu i zwiazane z tym
          wszelkie przywileje majatkowe oraz wplyw na amatorskich politykow.
          • homosovieticus Re: kochanenki niczego nie zapomniałem 22.04.04, 15:11
            Przecież konkordaty z Watykanem maja podpisane prawie wszystkie państwa na
            swiecie.
            Komunistyczna władza ograniczała systematycznie prawa KK.Dopiero za Gierka
            pozwolono kosciołowi na dalsza ewangelizacje a do tego potrzebne są kościoły.
            Pamietac tez musisz ,że w KK było sporo ksiezy współpracujacych z
            komunistycznymi władzami.
            • Gość: jack Re: kochanenki niczego nie zapomniałem IP: *.proxy.aol.com 22.04.04, 19:23
              Duzo do wszystkich brakuje. Aktualnie podpisanych jest 128, ale nie panstw
              (same Niemcy maja podpisanych kilka zupelnie roznych).
              Roznie dla Vatykanu korzystne.
              Polski konkordat kosztuje panstwo pow.10 mlrd. rocznie.
    • Gość: Palnick bój się BOGA Maryjanie.... IP: *.stenaline.com 22.04.04, 11:49
      Post ciekawy.

Od momentu włączenia tu (ni z gruchy ni z pietruchy) Urbana i Michnika czar
      prysł. Wróciłeś na kompromitujący poziom argumentacji i wnioskowania.

Zdobądź się na szersze spojrzenie na poruszony problem. Możesz pisać o M i U
      jak chcesz ale wygląda to tak jakby po drodze nie miały miejsca rzeczywiste
      problemy:
      - skundlenie ludzi etosu solidarności
      - brak dbałości o interes Polski (chorobliwy antyrusycyzm paraliżujący
      gospodarkę, otwarcie granic na towary z UE z zachowaniem kontyngentów na nasz
      tam eksport, przekształcenie się CAŁEJ elity politycznej w zorganizowaną grupę
      przestępczą, zabójczy fiskalizm Państwa, brak gospodarczej interwencji Rządu w
      trakcie transformacji ustrojowej kreujący bezrobocie i masowe bankructwa
      naszych firm, szkodliwy konkordat, wojna w Iraku itd, itp....)
      - degrengolada etyczna i moralna kościoła katolickiego (Śliwiński, Paetz,
      Gocłowski, Tylawa....)wyzwalająca mechanizm - ksiądz może = ja podążam jego
      śladem:)

Przemyśl to,
      Palnick
      • Gość: omo Re: bój się BOGA Maryjanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:54
        Dlaczego rząd piszesz dużą literą?
        • Gość: Palnick Re: bój się BOGA Maryjanie.... IP: *.stenaline.com 22.04.04, 12:03
          Gość portalu: omo napisał(a):

> Dlaczego rząd piszesz dużą literą?
          ------------
          To zwykły błąd w pisaniu :)
          Czy to wszystkie Twoje refleksje. Jeżeli tak to nie wiem czy ci współczuć, czy
          się cieszyć, że sądzisz podobnie.
          A swoją drogą jak pięknie byłoby dożyć rządu, o którym możnaby pisać z dużej
          litery...:)
          Pozdr.
          P.
      • Gość: homo Re: Spoko Palnicku wyjasnijmy sobie! :) IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.04, 12:02
        Moj drogi Palnicku !
        Żeby się skundlić to oprócz tego rasowego pieska (KOR)potrzebny jest jakiś
        kundel (LUD).Czyzbys uwazal że Michnik i Urban bratali sie z ludem.A moze
        osmielasz się gienerałów nazwać kundlami?
        Ale nie oto chodzi mi przecież w poscie .Chodzi mi o to ,że NIC dobrego dla
        LUDU nie wunikło do tej pory z tych "okrągłowostołowych" strategii.
      • Gość: Jorg Re: bój się BOGA Maryjanie.... IP: 200.141.76.* 22.04.04, 12:04
        To co zaistnialo w Polsce jest typowe dla wszystkich postkomunistycznych
        krajow, za wyjatkiem oczywiscie paranoidalnego wielkiego i destrukcyjnego,jak
        zwykle w historii Polski,udzialu w zyciu KK.Kraje postkomunistyczne nie
        posiadaja ani tradycji obywatelskich ani elit politycznych, godnych tego miana.
        Obywatele i politycy kieruja sie doraznymi korzysciami nie majac ani wizji
        calosci, ani zainteresowania wspolnym dobrem.
        • Gość: homo Re: bój się BOGA Maryjanie....i boję się spoko! IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.04, 12:17

Jorg

Jeśli przyjąć za prawdę to co piszesz, to KK nie ponosi winy za wytworzoną po
          89 roku sytuacje w Polsce, bo analogiczna sytuacja jest i w innych byłych
          demoludach.Czy dobrze zrozumiałem ciebie?
          Jesli chcesz powiedzieć ze temu niedobremu losowi LUDU w Polsce winien jest
          koscioł to poprzednie Twoje zdania zaprzeczaja temu.
          • Gość: omo Re: bój się BOGA Maryjanie....i boję się spoko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 12:22
            W innych byłych demolodach kościól nie ma takiej pozycji jak w Polsce. Wskaż mi
            taki kraj.
            • Gość: homo rozmawiajmy spokojnie i myślmy przy tym IP: *.gdynia.mm.pl 22.04.04, 12:36
              I tam w tych innych demoludach też jest bardzo kiepsko.Wszędzie LUD dostał w
              dupę a dawni promineci obrosli w kasę .Z kosciołem nie ma to nic
              wspólnego.Zwalenie winy na KK za brak kasy u LUDU jest własnie - zdaniem moim
              wynikiem perfidnej polityki medialnej srodowisk GWi NIE.Brutalniej to robi NIE
              ale GW robi to samo tylko pod pretekstem troski o DOBRO KK jako całosci.
              Nie uciekaj od głównego watku.Napisałem,że nie mam wiary w "skutecznosć dobrych
              przemian" dla LUDU robionych przez "umoczonych w dotychczasowym psuciu tegoż
              LUDU.
              Postaraj sie zarazić mnie swoja wiara, że jest nadzieja, że złodzieje zaczną
              mysleć- to ich obowiazek bo rządza nami - o reszcie społeczeństwa.
          • Gość: Jorg Re: bój się BOGA Maryjanie....i boję się spoko! IP: 200.141.76.* 22.04.04, 12:25
            Zdaje sie napisalem zarowno o podobienstwach jak i wyjatkowosci
            sklerykalizowanej RP w porownaniu z innymi krajami postkomunistycznymmi. W
            zwiazku z powyzszym uwazam dalej, ze Polska zostanie w tyle pod wzgledem
            rozwoju swiadomosci obywatelskiej i ksztaltowania elit politycznych na miare
            XXI wieku.
            • homosovieticus Re: bój się BOGA Maryjanie....i boję się spoko! 22.04.04, 13:11
              Czy potwierdzasz ,że przyczyna niezadawalajacych większosć społeczeństwa
              skutków przemian, leży w obecnosci KK w Polsce?
              Jeśli tak, to dowody materialne wskazują na coś przeciwnego.
              A jesli nie, to poszukaj tych przyczyn samodzielnie, a nie powtarzaj ich za
              innymi.
              • Gość: Jorg Re: bój się BOGA Maryjanie....i boję się spoko! IP: 200.141.76.* 22.04.04, 13:29
                Twoje "dowody materialne" to co ?
                • homosovieticus Re: bój się BOGA Maryjanie....i boję się spoko! 22.04.04, 14:33

> Twoje "dowody materialne" to co ?

Jeżeli sytuacja w innych , byłych demoludach, jest podobna do naszej, to z tego
                  logiczny wniosek wypływa, że przyczyna jest poza KK, ponieważ w tych innych
                  demoludach albo go prawie niema albo jest b.słaby.
                  To nazywam materialnym dowodem.Bo to jest dowód.
      • homosovieticus Re: bój się BOGA Palnicku zacznij prawdę mówić 22.04.04, 15:01
        Odpowiedz mi proszę na pytania:
        1-sze
        Najprostrze przyczyny skundlenia etosu solidarnosci?
        Komu na tym skundleniu zależało? Etosowi, czy jego przeciwnikom?
        2- gie
        Kto perfidnie podsycał antyrusycyzm w Polsce i na czyje polecenie to robił?.Kto
        do cholery wmawiał Narodowi ze Go obronił przed Ruskimi? Ja ? Etos "S"? Czy
        może krasnale w mundurach genieralskich? Wcale nie czerwone, tylko strachliwe
        małe karzełki.Wydaje sie im dzisiaj, że pod skrzydłami amerykanskiego orła
        znależli bezpieczną przystań.Amerykanie też ich odzrzuca , własnie jestesmy
        swiadkami tego procesu.
        3- podobnie jest - zdaniem miom - ze wszystkimi sprawami dotyczacymi tzw,afer
        moralnych w KK. Jaki jest cel nagłaśniania tych afer z jednej stony a z drugiej
        strony propagowanie miłosci gejów i lesbijek? To ukryta forma walki o rzad dusz
        w Polsce i Ty Palnicku robisz to na tym forum.Wstąp do KK i wtedy go zmieniaj
        na lepszy szlachetniejszy kosciół.Tak jak robili to swiatli reformatorzy
        PZPR.Tak jak zrobił to URBAN.
        Resztę pytań potrafisz sobie sam Palnicku postawić, nie wiem tylko czy zechcesz
        uczciwie na nie odpowiedzieć?
    • leszek.sopot Re: NIE MAM TAKIEJ WIARY a skad Wy ją macie? 22.04.04, 12:42

homosovieticus napisał:
      > Zastanawiam się nad tym, co jest najważniejsze w tym przemówieniu, jaka myśl
      > poruszyła wtedy mój maleńki rozumek i serduszko, oraz umysły i serca
      > milionów Polaków. Może się mylę , ale dla mnie kluczowymi były te dwa zdania:
      > "Pamiętam też o niej ja, robotnik z gdańskiej stoczni, który całe swe życie
      > wraz z innymi członkami Ruchu ,,Solidarności”, poświęcił dla tej właśnie
      > zasady rządów ludu, przez lud i dla ludów. Przeciw przywilejom i monopolowi,
      > przeciw łamaniu prawa, przeciw deptaniu ludzkiej godności, przeciw pogardzie
      > i niesprawiedliwości."

Dla mnie ważniejsze chyba były słowa odwołujące się do amerykańskiej
      konstytucji, co przyjąłem jako znak, że Polska powraca do grona państw
      demokratycznych i jej wzorem ma być właśnie amerykańska demokracja. Dalszą
      część przemówienia traktuję jako coś okazjonalnego, wygłoszonego pod adresem
      Amerykanów by jak najlepiej wypaść. I wypadł znakomicie - choć głównie dzięki
      genialnemu tłumaczeniu Kalabińskiego, który zresztą podobno ten tekst napisał.

> Czy w Polsce, w której ca 65 % ludzi walczy o przeżycie , a 15 % żyje w
      > skrajnej biedzie, potrafiono zbudować podwaliny zasad, które wtedy
      > zaakceptowali prawie wszyscy Polacy w Kraju i za granicą?

Winisz za to Wałęsę???????????

> Co zostało zrealizowane z tego, co było dla mnie kluczowym?
      > Z ręką na sercu NIC.

Jakto nic, zdejmij okulary!!! Gdyby rzeczywiście było tak jak piszesz, czyli o
      wiele gorzej niż za komuny to UNESCO i ONZ dawno słąłyby tu konwoje z
      humanitarną pomocą a na cmentarzach pełno byłoby grobów ludzi zmarłych z powodu
      głodu i chorób. Zdarzyły sie niestety takie przypadki, ale winić za to trzeba
      znieczulicę sąsiadów i urzędników.

> Ale za to wyrósł URBAN (rzeczywista antyreligijność, ukryta pod płaszczykiem
      > antyklerykalizmu, nie mylić z agnostycyzmem lub ateizmem), MICHNIK
      > (antynarodowość-nie mylić z szowinizmem), rożne partyjne i niepartyjne
      > formy "złodziei"(afery) i w końcu miliony niesolidarnych , kłamliwych i
      > nieuczciwych Rodaków.

Boże, ty tylko o tych fobiach, które uniemożliwiają tobie bardziej wnikliwe i
      szersze spojrzenia.

> Czy wiara ,że te "brzydactwa" da się usunąć skutecznie rękoma tych co je
      > współtworzyli, jest wiarą ludzi roztropnych i dojrzałych?
      > Przyznaję się ; nie mam takiej wiary.
      > Homoś nie ma tez wiary w dobry dla Narodu sens, dalszego kształtowania
      > polskiej opinii publicznej przez Michnika i np.Urbana.

Czy Urban i Michnik to jakieś herosy polskiej rzeczywistości??? Co ty
      opowiadasz. Najłatwiej winą obarczyć kogoś innego a nie szukać jej w sobie.
      Jest to intelektualna łatwizna!!!
      Swoją drogą też uważam, że szanse na zbudowanie w Polsce krainy mlekiem i
      miodem płynącej, raju na ziemi - to niestety marzenia. Szkoda.
      • homosovieticus Re: NIE MAM TAKIEJ WIARY a skad Wy ją macie? 22.04.04, 12:57
        Daj spokój tym dialektycznom sztuczkom.
        Z Twojego rozumowania wynika że np. stocznie gdańską trafił szlag z winy samych
        stoczniowców.A kopalnie węgla kamiennego z winy samych górników.Indianie też
        sami sobie byli winni że takimi naiwniakami sie okazali.Chcę męskiej rozmowy
        czy w Kraju,który kocham i którego kultura przesiakłem od pokoleń zbudowano
        zalazki lepszego społeczeństwa takiego o którym mówił Wałesa. I nie ważne kto
        mu to pisał.Ważne ,że władza ma być dla ludu i przez lud.To pierwsze jest u nas
        zaprzepaszczone.Pisałeś kiedyś, że masz Rodzine .Dzieci, czy Ci, którzy je
        wychowuja ponosza najwieksza winę jeśli dzieci zeszły na złą drogę.Myśle ,ze
        tak stało sie z nami.Z Tobą też.
        • leszek.sopot Re: NIE MAM TAKIEJ WIARY a skad Wy ją macie? 22.04.04, 13:14
          homosovieticus napisał:

> Daj spokój tym dialektycznom sztuczkom.
          > Z Twojego rozumowania wynika że np. stocznie gdańską trafił szlag z winy
          samych stoczniowców.

A pamiętasz kto był prezesem stoczni z nadania stoczniowej "S" i Lecha Wałęsy
          (chyba Szyc mu było?). Zapytaj go dlaczego kontraktował budowę statków za cenę
          poniżej kosztów produkcji. Znam Karola Guzikiewicza bardzo dobrze, wiem jak
          ludziom z KZ stoczni bardzo na firmie zależy, ale i przez nich stocznia miała
          kłopoty.

> A kopalnie węgla kamiennego z winy samych górników.

Kurde, a jak długo jeszcze mamy dopłacać do ich pensji. Kto mi dopłaci do
          każdej godziny, kto mi da roczną odprawę bym sobie mógł założyć inny interes.

> Indianie też sami sobie byli winni że takimi naiwniakami sie okazali.

??????????????????????????????????????? Jesteś w beznadziejnym stanie
          psychicznym. Trzymaj się!

> Chcę męskiej rozmowy czy w Kraju,który kocham i którego kultura przesiakłem
          od pokoleń zbudowano zalazki lepszego społeczeństwa takiego o którym mówił
          Wałesa. I nie ważne kto mu to pisał.Ważne ,że władza ma być dla ludu i przez
          lud.To pierwsze jest u nas zaprzepaszczone.Pisałeś kiedyś, że masz
          Rodzine .Dzieci, czy Ci, którzy je wychowuja ponosza najwieksza winę jeśli
          dzieci zeszły na złą drogę.Myśle ,ze tak stało sie z nami.Z Tobą też.

Moim zdaniem dlatego jesteśmy na takiej drodze a nie innej, gdyż:
          1) nie było żadnej koncepcji drogi dalszego rozwoju po 1988 roku
          2) wskoczyliśmy w 1989 w wielki nurt światowej ekonomii i nie mogliśmy jak na
          bezludnej wyspie stworzyć nowych zasad
          3) idee samorządności pracowniczej i wspólnoty samorządowej nigdy nie zostały
          przez nikogo jasno i otwarcie przedstawione.
          Hasło "władza ma być dla ludu i przez lud" było często, może w innych słowach,
          formułowane przez Jana Pawła II. Niestety jest to apel do sumień osób
          sprawujących władzę i zajmujących się polityka oraz gospodarką, ale nie są to
          propozycje przebudowy systemu politycznego w Polsce, które takie zachowania
          wymusiłyby na rządzących. Jedynie świadome decyzje wyborców, którzy podejmują
          decyzję o wyborze takiego a nie innego kandydata, mogą zmienić krąg osób
          decydujących o decyzjach politycznych w kraju. Niestety nasze społeczeństwo nie
          dojrzało do podejmowania świadomych i samodzielnych decyzji. Kieruje się
          plotką, pomówieniem, reklamą, złością itd. itp. Ludzi świadomie udzielających
          poparcia ze względu na walory moralne kandydatów chyba nie ma.
          • Gość: Jorg Re: NIE MAM TAKIEJ WIARY a skad Wy ją macie? IP: 200.141.76.* 22.04.04, 13:35
            A kto mial "sta&wiac idee samorzadnosci" ? Moze jakis bozek egipski ? Takie
            rzeczy rodza sie w glowach spoleczenstwa i jego niezaleznych od nikogo
            organizacji. Nie ma idei samorzadowych, bo spoleczenstwo jest niedojrzale
            obywatelsko, nie wie czego chce i nie ma wizji osiagniecia celu.
            • leszek.sopot Re: NIE MAM TAKIEJ WIARY a skad Wy ją macie? 22.04.04, 13:44

> A kto mial "sta&wiac idee samorzadnosci" ? Moze jakis bozek egipski ? Takie
              > rzeczy rodza sie w glowach spoleczenstwa i jego niezaleznych od nikogo
              > organizacji. Nie ma idei samorzadowych, bo spoleczenstwo jest niedojrzale
              > obywatelsko, nie wie czego chce i nie ma wizji osiagniecia celu.

Stawiał takie idee np. śp. Lech Bądkowski i do dziś chyba Bratkowski. Jednak
              nie porwały one mas i nie przekonały ekonomistów ani w "S" ani byłych członków
              PZPR. Chyba dlatego, że nigdzie na świecie tej idei nie wprowadzono w życie a
              światowa ekonomia ciągnie w inną stronę. Mam w swoim archiwum jednak kilka
              stanowisk "S" ze stanu wojennego dotyczących ekonomii. Byłoby może ciekawe je
              przypomniec, ale chyba w innym wątku.
          • homosovieticus Zrób o co proszę Leszku ! 22.04.04, 13:51
            Stocznia: przyczyna upadku polityczna , tereny były potrzebne pod dalszą
            rozbudowę śródmieścia Gdańska. (realizacja po wejsciu do UE)
            Kopalnie; górnicy węgiel tylko WYDOBYWAJA i nie ustalają cen.Upadek kopalń
            potrzebny jest kapitałowi zagranicznemu, który z łatwoscia uczyni wydobycie
            polskiego węgla opłacalnym i zarobi na tym krocie na rynku UE.
            Indianie; pamietam taki głosny tytuł publikacji Urbana o tych co dali się w
            h... zrobić,czyli o indianach - robotnikach.Rozumiem ,że w wyniku automatyzacji
            i informatyzacji prac wielu ludzi staje sie zbyteczymi, ale na Boga można byc
            zbytecznym w pracy ale nie w życiu.Bo co niby to oznacza?Że przychodzimy na
            swiat wyłącznie dla zarabiania i wydawania pieniedzy?
            Wyborcy; Przez celową pracę mediów utrzymywani są wyborcy w stanie bardzo
            ograniczonej świadomosci. Inna rzecz że gonitwa za kasą nie pozwala na
            zajmowanie się czymś co zarobkowania nie dotyczy, z wyjatkiem żarcia grila,
            gapienia sie w tv lub durnego drinkowania.Ale taki zywot organizują nam własnie
            ELYTY.
            Stan psychiczny moj: jestem wkurzony na siebie bo odmienność w widzenia świata
            jest bardzo męcząca.

ODPOWIEDZ na przedstawione moje wątpliwoscii powiedz SKĄD masz WIARĘ ,że sprawy
            ida w dobrym kierunku i moje dzieci rozumnymi ludzmi, a nie członkami
            ogłupiałego od żądzy złota i zabaw stada, zostaną.
            Błagam, skup się tylko na tym ostatnim, przeczytaj uwaznie moj pierwszy post i
            nie truj mi dialektycznie. Zrób to!
            :))
            • leszek.sopot Re: Zrób o co proszę Leszku ! 22.04.04, 14:17
              homosovieticus napisał:
              > ODPOWIEDZ na przedstawione moje wątpliwoscii powiedz SKĄD masz WIARĘ ,że
              sprawy ida w dobrym kierunku i moje dzieci rozumnymi ludzmi, a nie członkami
              > ogłupiałego od żądzy złota i zabaw stada, zostaną.
              > Błagam, skup się tylko na tym ostatnim, przeczytaj uwaznie moj pierwszy post
              i nie truj mi dialektycznie. Zrób to!

Nie mam wiary, ale za stryczek nie sięgam choć o zdrowie nie dbam, mam
              nadzieję, że się krócej męczyć będę na tym ziemskim padole. Ni szczęścia ni
              miłości już nie zaznam, ale jak widzę chamstwo to stać mnie jeszcze by próbować
              coś zaradzić. I tyle
              • homosovieticus Re: Zrób o co proszę Leszku ! 22.04.04, 14:37
                No to w końcu, pomaleńku,chociaż wtej kwestii znależliśmy jakieś porozumienie.
                Stryczek w rodzinnnej tradycji miejsca nie znalazł.
                Walka i modlitwa, tak.
                cześć Leszku.
                Dzięki.
                :))
    • panidalloway Re: Bądź, co bądź dajemy radę 22.04.04, 13:19
      Homo, Ty cierpisz, a mnie przy tobie nie ma! Biedne małe serduszko i rozumek w
      rozterce, a tu pocieszenia z nikąd.
      Wszystkiemu winne zbyt bombastyczne przemówienia. Jak się zbyt często odmienia
      lud, ludowi, dla ludu, narodu, z narodem to się, chcący czy nie, ciężki los
      temu ludonarodowi szykuje.
      Jeśli słuchasz czyjejś mowy, a ona cię porywa, łzę słuszną czujesz w oku,
      napełnia cię wiara, że teraz już jak aniołowie wolni ku świetlanej przyszłości
      żeglujemy, to mały albo i duży paluch diabłu podajesz.
      Rozczarowanie przyjść musi, to oczywiste, a wtedy wszystkie przyczajone
      straszydła z nor ciemnych wyłażą i tym rozczarowaniem żonglują, żeby hodowanej
      w serduszku biednym nienawiści dać upust.
      Na forum pogląd, że wszystkiemu winny jest Michnik, jest powszechnie wyznawany.
      Sam bohater wydaje się już mocno przetrącony, bo i dostał w kość mocno. Ale
      biedne serduszko Homo wciąż niepocieszone, nie spocznie, póki wszystkich
      Michników nie przegoni w swiat daleki, bo od tego właśnie, zdaniem Homo,
      szczęśliwość Polski zależy.
      A z twierdzenia, że w Polsce nic się na lepsze nie zmieniło, wyspowiadać się
      radzę. Zmieniło się na nieprawdopodobnie lepsze, choć to nie powód, by wielkich
      błędów i cierpień nie zauważać i o zaradzeniu im nie myśleć.
      Nadzieja płynie właśnie stąd, że mimo przekrętów i złodziejstwa jaśnie
      wielmożnych i słabości maluczkich, pchamy te taczki do przodu. I jeśli żadna
      wścieklizna nam nie przeszkodzi i taczek nie przewróci, jakoś z Bożą pomocą
      damy radę. Już dajemy.
      Zyjemy w takim miejscu świata, gdzie pamięć o tym, jak się w imię ludu (
      autentycznie krzywdzonego) władzę przejmuje, a potem także w jego imieniu ją
      sprawuje i co lud z tego ma, jest jeszcze świeża. Stąd nadzieja, że się tym
      razem taki numerek nie uda.
      Jeśli chciałbyś, jak zwykle, pałą mnie zdzielić w łeb, lub spluć nieco, uważaj,
      Basia gotowa pomyśleć, że mnie podszczypujesz i nawet nakrzyczeć cię może.
      • homosovieticus Re: Bądź, Pani przy mnie, serce ukoi i rozumek też 22.04.04, 14:25
        Dzieki ,że raczyłaś Pani odczytać to, co było między wierszami.Dzieki raz
        jeszcze.
        Z Bożą pomocą, to damy radę, ale bez niej? Tak jak wiekszość forumowa chyba
        chce, to mi straszno jakoś zabierać się, do dalszego pchania taczek.
        Zapewniam Cię Pani ,że Dam nawet kwiatem nie uderzam.A podszczypywać lubię
        tylko te piekne a tak właśnie sobie teraz Ciebie wyobrażam.
        Dzieki.
        :)
        • xxxx44 Ileż można 22.04.04, 16:14
          Na miejscu KościKatoli zwyczajnie bałbym się Ludu, za to że doprowadził swoich
          wiernych do wyniszczenia i biedy, samemu mając się tłusto i dostatnio.

Według widocznej i odczuwalnej opini Ulicy, największym beneficjentem
          Demokracji są księża, i wyznawców tej tezy przybywa, cokolwiek by nie pisać
          przeciw temu zdaniu.
          Fakty są takie, jak 20 lat temu pisał brzydki Żyd Urban : buduje się Kościoły-
          tylko po co to robicie ? Nie ma domów i mieszkań, dróg i miejsc pracy, szkół i
          szpitali, ale za to modlić możecie się do samej usr.j śmierci.
          Ktoś napisał , mniej więcej tymi słowy : Wszystkiemu winne zbyt bombastyczne
          przemówienia. Jak się zbyt często odmienia- Lud, Ludowi, dla Ludu, Narodu, z
          Narodem, to -chcąc czy nie- wzbudza się podejrzenie: Ale o co chodzi ? tak na
          prawdę: O co chodzi ?!
          No i własnie Lud , czyli Naród, znalazł odpowiedź, i nie jest ona korzystna dla
          KoścKato, o nie.
          • homosovieticus Re: wytłumaczmi bo nie rozumiem Twego myślenia 22.04.04, 16:34
            xxx44

Sam LUD znalazł tę nikorzystna dla KK odpowiedź? Czy też dzieciom LUDU
            podsunęła ją wszechobecna perfidna propaganda rozpowszechniana przez
            prawdziwych winowajców obecnej ludzkiej biedy.To Kośćiół prywatyzuje dawny
            państwowy majątek poprzez upadłość firm. Przecież żaden Kościół w Polsce ani
            ksieża czy pastorzy nie otrzymują dotacji z budżetu.Wszystko jest z
            dobrowolnych datków własnie tego LUDU.
            To kosciół schładzał gospodarkę która rozwijała się wspaniale w poczatkowych
            latach przemian.To Kosciół ustalił tak wysokie koszty pracy ,że musimy uciekać
            do szarej strefy.To jakiś biskup wysłał Lwa Rywina do Michnika po ustawe za
            foesę.To kościół realizuje te wszystkie wielomiliardowe afery?
            Co ty piszesz?
            • Gość: omo Re: wytłumaczmi bo nie rozumiem Twego myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 16:58
              Mylisz się, z budżetu są opłacane m.in. lekcej religii w szkołach i KUL
              • homosovieticus Re: wytłumacz mi bo nie rozumiem Twego myślenia 22.04.04, 17:20
                Może masz w tym wypadku racje ale tylko częściowo, duża część katechetów nie
                pobiera żadnego wynagrodzenia a to pobierane wynika ze stawek w szkołach i jest
                smiesznie niskie,bo stanowi część pensji pozostałych nauczycieli. KUL nie jest
                opłacany, tylko w jakis stopniu dofinansowywany.To te wydatki budżetu według
                Ciebie powodują tak poważne jego obciażenie , że ma on tak potworne zadłuzenie.
                Jakoś rząd nie wspominał nigdy o takich przyczynach. Urban też nie tu widzi
                przyczynę rozszerzajacej sie strefy biedy.Palnick, forumowy przeciwnik koscioła
                też inaczej formułuje problem. Zreszta znudzony własna demagogia milczy jużi na
                pytania nie odpowiada.
                Ale nie o tym jest watek.Pytałem skąd masz wiarę ,że sprawy idą w Polsce w
                dobrym kierunku i nie ma potrzeby zmiany strategii "pookrągłostołowej.
                Czy Twoja odpowiedż brzmi: usunać KK i bedzie lepiej, bo on najwiecej
                przeszkadzal w budowie uczciwego społeczeństwa.Czy tak?
                • Gość: omo Re: wytłumacz mi bo nie rozumiem Twego myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 17:34
                  KK powinien zająć się wiarą i szerzeniem moralności a nie nieufności i
                  zaprzestać czychania na różne sposoby do wzbogacenia się. Po co Gocłowski
                  kupuje super samochód za ponad 100 tys. zł gdy komornik puka do jego drzwi?
                  A skąd ty wiesz, że sprawy idą w złym kierunku. Jesteśmy w Europie i będzie
                  tylko lepiej a nie gorzej. Politycy nauczą się w końcu, że nie można ludzi
                  oszukiwać bo przegraja wybory. Ludzie nie są matołami i na nieudaczników
                  głosowac nie będą.
                  Kościół mimo wszystko zajął się sam sobą i odzyskiwaniem majątku. W tym celu
                  łasił się do każdej władzy, a każda władza na razie łasiła się do kościoła.
                  Także politycy łaszą się do kleru by oszukać wyborców i po błogosławieństwie
                  kleru zdobyć mandat poselski. Niech to się w końcu skończy. Byc może dlatego,
                  że ludzie zobaczyli jak kler ich oszukuje i mami, tak nisko upadło morale w
                  kraju. Jeśli więc kler nie będzie choćby tylko przeszkadzał, to w kraju powinno
                  być lepiej.
                  • homosovieticus Re: wytłumacz mi bo nie rozumiem Twego myślenia 22.04.04, 17:44

Ostatnie pytanie Ci zadam, wybacz, czy interesowałeś się kiedyś historią Polski
                    i tam też postrzegasz zgubny wpływ KK na losy Kraju?

To nie jest żadne podstepne pytanie, chce sobie pomóc w ten sposób, ze
                    zrozumieniem tego fenomenu, jakim dla mnie jest aktualna niechęć młodych ludzi
                    do KK.
                    • Gość: omo Re: wytłumacz mi bo nie rozumiem Twego myślenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 18:05
                      Wtedy nie było wolnych wyborów. Teraz na grzbiecie koscioła robią kariery
                      głupcy, którzy tylko modlić sie chyba potrafią - nawet w Sejmie. A by zyskać
                      poparcie tym mocniej atakują wszystkich, którzy nie są z nimi w jednej partii.
                      Kościół więc przykład rękę do szerzenia nienawiści i niech się nie dziwi, że im
                      więcej będzie mówił o żydokomunie i masonach tym więcej sam będzie atakowany.
                      W tym kraju trzeba walczyc o rozsądek i edukację ale nie pod krzyżem o to sie
                      modlić i z modlitwą na ustach rozsiewać zło...
                      • xxxx44 Re: Ileż można ! 22.04.04, 18:13
                        > skąd masz wiarę ,że sprawy idą w Polsce w dobrym kierunku i nie ma potrzeby
                        zmiany strategii "pookrągłostołowej.<
                        > Czy Twoja odpowiedż brzmi: usunać KK i bedzie lepiej, bo on najwiecej
                        przeszkadzal w budowie uczciwego społeczeństwa. <
                        > ze zrozumieniem tego fenomenu, jakim dla mnie jest aktualna niechęć młodych
                        ludzi do KK. <

Ten FENOMEN nieźle dołoży KościKato, wg mojego wyczucia biegu spraw .

" Sprawy idą w dobrą stronę " , mimo wszystko, dobrze idą, należy powiedzieć.
                        Wyliczanie, jakich to pieniędzy nie biorą księża na dowód swej bezinteresowności
                        jest przyczyną nienawistnej alergii, na takie teksty, u młodzieży - to jest
                        właśnie klasyczne zakłamanie. Przykład Goclowera jest jednym, i nie największym.
                        Zresztą , zgodnie z powiedzeniem 'Uderz w stół - nożyce się odezwą ' nie pytany
                        o pieniądze sam h. odpowiedział.
                        Ja miałem pretensje do hierarchii o wodzenie ideowe mas społecznych, a nie
                        bezpośrednie drenowanie kieszeni. No, ale skoro h. poczuwa się do tłumaczenia,
                        to - wolna droga, przecież można.

ps. czy na tym forum we wszystkich wątkach muszę czytać h. i tego z radia ??
                        • homosovieticus Re: Ileż można ! aż myśl zagości w głowie 22.04.04, 18:30
                          primo-nikt nikogo na forum nie zmusza do czytania postów.
                          secundo-odpowiedziałes na moje pytanie i za to Ci dziekuję.

Myśł oswieceniowa Lenina o opium- "religia to opium dla mas" - podawany masom
                          przez kosciół, tkwi w Twej głowie, bo ktoś ją tam umieścił.Zastanów się kto i
                          po co?
                          Napomknę niesmiało, że były generał KGB, a obecny prezydent Rosji Putin, jest
                          już innego zdania jak Ty.I to ON ma rację.
                      • homosovieticus Re: wytłumacz mi bo nie rozumiem Twego myślenia 22.04.04, 18:15
                        Zrozumiałem co nie co.
                        Dzieki.
                        • leszek.sopot Re: wytłumacz mi bo nie rozumiem Twego myślenia 22.04.04, 19:14
                          Znalazłem pewien tekst w Dużym Formacie. Jest to przykład człowieka, który bez
                          układów okrągłostołowych dorobił się ogromnej fortuny. Może ten teks pocieszyć
                          lub wbić w kompleksy.
                          serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2025502.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka