Dodaj do ulubionych

Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a bogatą

06.09.11, 12:44
mniejszością.
Biedniejemy wsprinterskim tempie i na potęgę.

Wiekszości, szczególnie tej mlodszej zapracowanej po łokcie drastyczne podwyzki opłat za przedszkole. Drogie (VAT na książki) podręczniki szkolne. Drozyzna w sklepach w artykułach pierwszej potrzeby. Spada liczba kupowanych popularnych samochodów.

Ale bogaczy stać na luksusowe fury. Liczba sprzedazy samochodów luksusowych wzrosła.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,10236238,W_Polsce_sprzedaz_aut_popularnych_spada__luksusowych.html
Rynek nieruchomości w stagnacji.

Taki jest efekt 4 letniej kadencji rządów PO. Tym panom już dziekujemy!
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:47
      Dokładnie, to najbogatszym PO obniżyła podatki z 40 do 32% a najbiedniejszym z 19 do 18%
      • 1u Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:50
        będą slamsy w Polsce
      • sawa.com Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:52
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Dokładnie, to najbogatszym PO obniżyła podatki z 40 do 32% a najbiedniejszym z
        > 19 do 18%

Był to bląd. Nalezało obnizyć tez o jeden punkt. Było jednak 4 lata, zeby to skoregować.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 13:01
          Żeby słuchać narzekań takich jak ty że znów podnosi się podatki?
      • zoil44elwer Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:56
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Dokładnie, to najbogatszym PO obniżyła podatki z 40 do 32% a najbiedniejszym z
        > 19 do 18%
        Nie zapominaj o podatkowych ulgach,odpisach,wypisach,zwolnieniach,itd i itp.Np D Tusk od przychodu 220 tys/rok,oddał fiskusowi(państwu),20 tys PLN.Czyli mniej niż 10 %!!A chatę,wikt,opierunek,trunek,taxi(powietrzne)sługi i usługi ma za friko.
    • scoutek Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:48
      sawa.com napisała:
      Tym panom już dziekujemy!

a co z paniami?
    • zoil44elwer Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:50
      Panuje cisza nad założeniami przyszłorocznego budżetu.Po wyborach dopiero zacznie się dziać.Wróci mantra liberałów:Podwyżki i reformy są konieczne choć bolesne!
    • hal9000 Jak również przepaść między ludźmi rozsądnymi 06.09.11, 12:50
      i wyznawcami PiS. A ich bojówki poczynają sobie coraz śmielej.
    • tornson To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 12:50
      polityki po 1989 roku. A PiS obniżając podatki bogaczom ostro się do zwiększania tych nierówności przyczynił.
      • 1u Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 12:52
        mamy przecież erę liberalizmu w Europie, potrzebna jest jakaś świeża myśł
        • wos9 Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 13:41
          1u napisał:

> mamy przecież erę liberalizmu w Europie, potrzebna jest jakaś świeża myśł

Proponujesz neobolszewizm?
        • tornson Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 15:30
          1u napisał:

> mamy przecież erę liberalizmu w Europie, potrzebna jest jakaś świeża myśł
          Ale to to nie jest żaden liberalizm, to jest neo-liberalizm gospodarczy, rynkowy radykalizm, to to z ideami prawdziwego liberalizmu nie ma nic wspólnego.
          • wojtekwojtek44 Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 18:10
            Rozumem, że to co proponuje Yaro ma z liberalizmem wiele punktów wspólnych, nie mówiąc, ze całośc?
            • tornson Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 08.09.11, 12:15
              wojtekwojtek44 napisał:

> Rozumem, że to co proponuje Yaro ma z liberalizmem wiele punktów wspólnych, nie
              > mówiąc, ze całośc?
              Ani PiS ani PO nie są liberalne, to są przegniłe konserwy ślepo wierne klechistanowi.
      • sawa.com Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 12:55
        tornson napisał:

> polityki po 1989 roku. A PiS obniżając podatki bogaczom ostro się do zwiększani
        > a tych nierówności przyczynił.

To był blad. Z ucieczkami do rajów podatkowych trzeba walczyć innymi metodami. Ale sam PiS tego nie uchwalił. Gdzies w analach sejmowych jest zapisane jak i kto glosował za ta ustawą.
        • sierzant_nowak Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 14:27
          > To był blad.

Bogaczom?? Ten prog wchodzil od ilu? 80k PLN? Czyli od pensji ok 8.000 /mc. Bogacz, jak sk....

Na zachodzie niekiedy maja wyzsze progi dla bogatych, ale to sa progi od setek tysiecy euro liczone. Zwiekszysz limit - i tak (mnie na przyklad) mozesz w plecy pocalowac, bo siedze na liniowym CIT jako samozatrudniony. Bo za duzo mnie oplacanie gornikow i innych by kosztowalo, bedac na etacie. A to PiSowczyki razem z SLD dalo im w 2005 przedluzenie emerytur, kosztujacy miliardy zlotych rocznie.
        • tornson Re: To jest efekt całej poronionej neoliberalnej 06.09.11, 15:32
          sawa.com napisała:

> To był blad. Z ucieczkami do rajów podatkowych trzeba walczyć innymi metodami.
          > Ale sam PiS tego nie uchwalił. Gdzies w analach sejmowych jest zapisane jak i k
          > to glosował za ta ustawą.
          Ale od PiSu wyszły te poronione pomysły. Głosowała oczywiście za tym cała prawica, tylko lewica była przeciw. Tak samo jak protoplaści PO-PiSu (zwani wtedy AWS-UW) próbowali wprowadzić podatek liniowy, na szczęście lewica była wtedy na tyle silna że uwaliła ten chory pomysł.
      • boblebowsky Socjalizm ci się widzę marzy:)) 06.09.11, 16:47
        Jaj byś nie wiedziała to ten poniósł klęskę już dawno i to na całym świecie.
    • v.t.s Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:51
      Ech, wzruszyła mnie czekistowska troska o los małorolnych i biedniaków
      • sawa.com Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 12:57
        v.t.s napisał:

> Ech, wzruszyła mnie czekistowska troska o los małorolnych i biedniaków

Rzecz w tym, że to nie tylko malorolni i typowi biedacy to chyba gdzies okolo 85 - 90 % rodzin w Polsce.

Minister Fedak powinna mieć takie wyliczenia.
        • ave.duce Kto to jest "typowy biedak"? 06.09.11, 13:05
        • wos9 SKĄD wzięłaś te 85-90%,zasłaniając się chytrze sło 06.09.11, 13:47
          wem "chyba"?

sawa.com napisała:

> Rzecz w tym, że to nie tylko malorolni i typowi biedacy to chyba gdzies okolo
          > 85 - 90 % rodzin w Polsce.
          >
          > Minister Fedak powinna mieć takie wyliczenia.
          >
          >
          • ave.duce Jak to skąd? Z głowy ;) bt. 06.09.11, 13:56
            • polskawbudowie Re: Jak to skąd? Z głowy ;) bt. 10.09.11, 11:50
              Lepiej z głowy niż z d....
    • lepkie.lapki Biedna sawo 06.09.11, 12:56
      Biedna sawo, gdybyś ty sobie zdawała sprawę, jak biedni są nasi bogacze w porównaniu z bogaczami z zamożnych krajów, to byś się dobrowolnie samoopodatkowała na ich rzecz, co by Polska nie musiała się wstydzić na arenie międzynarodowej (wierzę w twój patriotyzm!).

Daj znać, kiedy ta przepaść między bogatymi a biednymi będzie się zmniejszać - to wtedy (za hipotetycznych rządów neokomunistycznego PiSu) trzeba się będzie martwić i bać.
      • zoil44elwer Re: Biedna sawo 06.09.11, 13:04
        Różnica w dochodach między biednymi i bogatymi w Polsce kształtuje się jak 15 do 1.W Niemczech 10 do 1,we Francji jak 8 do 1 a w liberalnych Stanach Zjednoczonych jak 6 do 1.
        • polskawbudowie To za trudne dla ludzi z PO 06.09.11, 13:48
          Nie zrozumie tych różnic w proporcjach. Polska Nigerią Europy...
          • lepkie.lapki Re: To za trudne dla ludzi z PO 06.09.11, 14:50
            Razem z kolegą "górnikiem" umacniałeś władzę ludową, która przez 50 lat zrobiła z (prawie) wszystkich Polaków biedaków? Mnie nie tęskno do proporcji 1:1. No ale bolszewii co innego w głowie...

Co do rozumienia pewnych spraw, to już dzisiaj wykazałem twoją ignorancję w innym wątku, więc się nie ośmieszaj.
            • sawa.com Re: To za trudne dla ludzi z PO 06.09.11, 15:22
              lepkie.lapki napisał:

> Razem z kolegą "górnikiem" umacniałeś władzę ludową, która przez 50 lat zrobiła
              > z (prawie) wszystkich Polaków biedaków? Mnie nie tęskno do proporcji 1:1. No a
              > le bolszewii co innego w głowie...

To ty sie osmieszasz bredzeniem o bolszewii. Wiesz doskonale, ze nie o to chodzi. I ze czlowiek zarabiający 15 tysiecy zlotych miesięcznie nie jest bogaczem. Przynajmniej ja go za takiego nie uważam. Szczególnie jesli ma kredyt na mieszkanie czy dom do spłacenia i dwójke dzieci chodzacych jedno do przedszkola drugie do szkoły
              Polski podatnik z tego przedziału dochodowego nie kupuje luksusowych samochodów bo jest za krótki na to. Byc może szanuje jakimś używanym cackiem 10 lub 20 letnim.
              • lepkie.lapki Re: To za trudne dla ludzi z PO 06.09.11, 15:47
                Jeżeli ja jestem śmieszny, to ty, kobieto, jesteś Czomolungmą kabaretu, twierdząc, że ludzie zarabiający 15k śmigają 20-letnimi rupieciami. Ale z tego powodu to właśnie ty, a nie ja jesteś ulubienicą kilku osób na tym forum.
        • wos9 Re: Biedna sawo 06.09.11, 13:50
          zoil44elwer napisał:

> Różnica w dochodach między biednymi i bogatymi w Polsce kształtuje się jak 15 d
          > o 1.W Niemczech 10 do 1,we Francji jak 8 do 1 a w liberalnych Stanach Zjednoczo
          > nych jak 6 do 1.

Znów ta tęsknota za PRL-em - zarobkami górników i całą resztą...
          • polskawbudowie Re: Biedna sawo 06.09.11, 13:58
            A kurcze, to USA i Niemcy ci się z PRL-em kojarza?Niezłe stadium choroby...
            • wos9 Re: Biedna sawo 06.09.11, 14:07
              polskawbudowie napisał:

> A kurcze, to USA i Niemcy ci się z PRL-em kojarza?Niezłe stadium choroby...

Górnik zrozumiał (mam nadzieję), co napisałam.
          • zoil44elwer Re: Biedna sawo 06.09.11, 14:53
            wos9 napisała:

>
            > Znów ta tęsknota za PRL-em - zarobkami górników i całą resztą...

Na te górnicze zarobki i przywileje Ślązaków jakoś Poloki sie nie ciśli.
          • sawa.com Re: Biedna sawo 06.09.11, 15:24
            wos9 napisała:

> zoil44elwer napisał:
            >
            > > Różnica w dochodach między biednymi i bogatymi w Polsce kształtuje się ja
            > k 15 d
            > > o 1.W Niemczech 10 do 1,we Francji jak 8 do 1 a w liberalnych Stanach Zje
            > dnoczo
            > > nych jak 6 do 1.
            >
            > Znów ta tęsknota za PRL-em - zarobkami górników i całą resztą...

Jeśli masz głupio odpowiadać i bez związku z poruszanym tematem... to lepiej nie mów nic. Tak jest madrzej.
      • hal9000 Re: Biedna sawo 06.09.11, 13:05
        Daj znać, kiedy ta przepaść między bogatymi a biednymi będzie się zmniejszać - to wtedy (za hipotetycznych rządów neokomunistycznego PiSu) trzeba się będzie martwić i bać.

No cóż - socjalistom wszelkiej maści sprawia trudność zrozumienie, że wzrost gosporarczy wymaga kumulacji kapitału.
        • sawa.com Re: Biedna sawo 06.09.11, 15:30
          hal9000 napisał:

> No cóż - socjalistom wszelkiej maści sprawia trudność zrozumienie, że wzrost go
          > sporarczy wymaga kumulacji kapitału.

Nikt nie zaprzecza, ze jest potrzebna kumulacja kapitału. Ważne, zeby to sie odbywalo na równych dla wszystkich zasadach.
          • polskawbudowie Re: Biedna sawo 11.09.11, 12:38
            a
    • michas_z_pkp To akurat nic złego. Problem jest inny. 06.09.11, 13:51
      Problem w tym, że polscy plutokraci nic nie tworzą. Dorabiają się tylko na śmierdzących dealach polegających na dojeniu naszych podatków.
      • zoil44elwer Re: To akurat nic złego. Problem jest inny. 06.09.11, 14:45
        Np Kluczyk na pośrednictwie w sprzedaży państwowej Telekomunikacji Polskiej francuskiej ,państwowej firmie telekomunikacyjnej France Telekom,zarobił kilkaset milionów PLN.RP3 sprzedała Południowe Zakłady Energetyczne na G Śląsku za 2,5 mld szwedzkiemu(państwowemu) Vattenfallowi.Vattenfall przez kilka lat zarobił na czysto 20 mld PLN i odsprzedał GZE Skarbowi Państwa(Enei) za 8 mld PLN.Ale (A)kumulacja polskiego kapitału gdy zarabiają firmy zagraniczne i polscy,swoi kolesie pośrednicy.
    • sierzant_nowak To jest efekt m.in swiatowego kryzysu 06.09.11, 14:23
      A na kogo ja mam glosowac, poza PO i RPP? Czerwonych z lewa (SLD) czy z prawa (PiS)? Tych, co 2 lata temu chcieli zwiekszac deficyt? Pieeeknie by bylo, gdybysmy ich wtedy sluchali...
      • zoil44elwer Re: To jest efekt m.in swiatowego kryzysu 06.09.11, 14:49
        Na tych co chcieli z pozycji opozycji zwiększyć polski dług,czy na tych co w ramach rządu nie chcieli zwiększyć długów a zwiększyli? Wybór należy do ciebie.
        • sierzant_nowak Re: To jest efekt m.in swiatowego kryzysu 07.09.11, 17:01
          > Na tych co chcieli z pozycji opozycji zwiększyć polski dług,czy na tych co w ra
          > mach rządu nie chcieli zwiększyć długów a zwiększyli? Wybór należy do ciebie.

Opozycja chciala zwiekszac wydatki, rzad chcial je ciac (i szanowny wawelski bohater ze swoim dworem i innymi bugajami się o to rzucali).

Po zmniejszeniu wydatkow deficyt i tak wzrosl. Utrzymal sie jednak w progach ostroznosciowych i nie zagrozil naszej wyplacalnosci.

Co by sie stalo, gdyby sluchano glosu opozycji wtedy? Gdzie bylby nasz deficyt?

Co znaczy "z pozycji opozycji chcieli zwiekszac dlug" (a tak naprawde wydatki, w wyniku czego dlug wzroslby duzo bardziej niz teraz)?? Znaczy "z pozycji opozycji" mozna pieprzyc dowolnie grozne i nieodpowiedzialne glupoty? To na podstawie czego ja mam oceniac czy nie zaglosowac na ta opozycje, jak nie przez to co i kiedy mowili/robili/postulowali???
          • sierzant_nowak jakas cieta riposta? 08.09.11, 11:01

• tw_wielgus Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 14:32
      Skoro wzrosła sprzedaż aut luksusowych i spadła sprzedaż marek klasy kompakt to znaczy że bogacimy się a nie biedniejemy.
      Ileś tam osób przesuneło się z segmentu średnio zamożny do b. zamożny.
      Żle interpretujesz statystykę.
      A skoro już przy tym temacie jesteśmy. Poweidz mi Sawo, tak z ręką na sercu. Czy Ty jesteś komunistką?
      Zadając to pytanie mam rzecz jasna na myśli poglądy a nie sakrament.
      • sawa.com Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 15:43
        tw_wielgus napisał:

> Skoro wzrosła sprzedaż aut luksusowych i spadła sprzedaż marek klasy kompakt t
        > o znaczy że bogacimy się a nie biedniejemy.
        > Ileś tam osób przesuneło się z segmentu średnio zamożny do b. zamożny.
        > Żle interpretujesz statystykę.
        > A skoro już przy tym temacie jesteśmy. Poweidz mi Sawo, tak z ręką na sercu. Cz
        > y Ty jesteś komunistką?
        > Zadając to pytanie mam rzecz jasna na myśli poglądy a nie sakrament.

Jestem centrystką. Nie wyrzekam sie liberalizmu. Bo jest on powietrzem dla gospodarki. Ale liberalizm nie osadzony na dobrym przejrzystym prawie. Z jasnymi zasadami rownymi dla wszystkich jest barbarzyństwem. Uważam ponadto, ze pewne branże takie jak energetyka, komunikacja i drogownictwo etc powinny byc przedsiębiorstwami państwowymi. Mit totalnej prywatyzacji uważam za bzdurę na którą daja sie nabierać naiwni. Jestem też przeciwniczką wielkich międzynarodowych koncernów... szczególnie kiedy różnymi kretymi drogami dążą do monopolu w swojej branży.
        • tw_wielgus Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 17:00
          sawa.com napisała:

> Jestem centrystką. Nie wyrzekam sie liberalizmu. Bo jest on powietrzem dla gosp
          > odarki. Ale liberalizm nie osadzony na dobrym przejrzystym prawie. Z jasnymi za
          > sadami rownymi dla wszystkich jest barbarzyństwem. Uważam ponadto, ze pewne bra
          > nże takie jak energetyka, komunikacja i drogownictwo etc powinny byc przedsiębi
          > orstwami państwowymi. Mit totalnej prywatyzacji uważam za bzdurę na którą daja
          > sie nabierać naiwni. Jestem też przeciwniczką wielkich międzynarodowych koncer
          > nów... szczególnie kiedy różnymi kretymi drogami dążą do monopolu w swojej bran
          > ży.
          >
          Otóż wprost nie wynika to z Twojej forumowje twórczości abyś w jakimś chociaż calu reprezentowała poglądy centrowe i jak to napisałeś nie wyrzekałaś się liberalizmu.
          Zgodze się z Tobą, że są pewne branże, których prywatyzacja wydaje się bezsensowna i podyktowana jedynie bieżącymi potrzbami finansowania dziury budżetowej. Na pewno energetyka, przemysł obronny czy wydobywczy powinny pozostać pod kontrolą państwa acz nie koniecznie państwowe. Służba zdrowia tylko prywatna - niekoniecznie.
          Ale czy budowa dróg...!? Dlaczego?

Koncerny zawsze tworzą monopole. Po kolei kupiują lub wykańczają mniejszą konkurencję. I tutaj właśnie jest pole do państwowej interwencji, do zadbania o zrównoważony rozwój rynku tak aby nie był kontrolowany przez międzynarodowe kartele dyktujące konsumentom warunki.
      • polskawbudowie Uwaga -płatny propagandzista PO na forum! 06.09.11, 18:55
        Bo nikt za darmo takich bredni by nie pisał!
    • aniechto.only Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 15:02
      sawa.com napisała:
      Spada liczba kupowanych popularnych
      > samochodów.
      >
      > Ale bogaczy stać na luksusowe fury. Liczba sprzedazy samochodów luksusowych wzr
      > osła.
      Rzecz w tym, że to nie tylko malorolni i typowi biedacy to chyba gdzies okolo 85 - 90 % rodzin w Polsce.

90 % ubogich rodzin? Nieżle manipulujesz .
      Tylko ze że twoje dywagacje o wszechogarniającym ubóstwie rodzin w Polsce nijak się mają do rzeczywistości.
      Dane GUS:
      Odsetek gospodarstw domowych zyjacych w sterfie ubóstwa:
      2007- 17,4%
      2010- 12,9%
      • zoil44elwer Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 15:33
        Skala statystycznego kłamstwa,1.-Półprawda,2.-ićwierćprawda,3.-psinco prawda GUSowa(GUŚlana)4.-Zerowa prawda Pinokia z Zoppot.
        • aniechto.only Re: Rośnie przepaść miedzy biedna wiekszością a b 06.09.11, 15:57
          Wiem, wiem-świętą prawdę podawali tylko za Gierka a biednych nie było. Wszyscy byli bogaci.
    • douglasmclloyd Oddaj trochę swojego bogactwa biednym nt 06.09.11, 15:28
    • woda_woda "Tym panom już dziękujesz", sawo ? 06.09.11, 17:19
      sawa.com napisała:

> Tym panom już dziekujemy!

Żadna nowość, w każdym swoim wątku to piszesz do znudzenia.
      • douglasmclloyd Re: "Tym panom już dziękujesz", sawo ? 06.09.11, 17:30
        woda_woda napisała:

> sawa.com napisała:
        >
        > > Tym panom już dziekujemy!

Sawie też.
    • pan_ryj_zapijaczony_banow_26 NAczelny idiota o to zadbał obnizając im podatki.. 06.09.11, 17:45
      i składkę rentową:
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,128562923,128562923,Czy_pamietacie_ze_to_Jaroslaw_Kaczynski_zadbal_o.html
      Nie pamiętasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka