mariner4 25.09.11, 16:47 Chwalił się, że lewice wprowadziła Polskę do UE. Sukces jest jeszcze większy, bo lewica wprowadziła nas tez do RWPG! Ciekawe, gdzie jeszcze nas wprowadzi? M. P.S. Komentarze PiSuarów mnie nie interesują Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
veglie POkrak Halicki. 25.09.11, 16:54 "Premier jest Mojżeszem, który przeprowadza nasz lud przez Morze Czerwone ku tej "zielonej wyspie".:D Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Właśnie oglądałem spot Grzesia Kabanosa 25.09.11, 16:58 Bredzisz. Do RWPG wprowadził nas Stalin przy współpracy z Churchillem i Rooseveltem. Byli niezwykle przewidujący, ponieważ zaplanowali to jeszcze w 1943 roku. :P I tyle komentarza ci wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A tatusie takich Grzesiów dzielnie w tym 25.09.11, 17:44 pomagali. Ja te czasy pamiętam bardzo dobrze. Młodzi często nawet w to nie wierzą. Po Tobie się refleksji nie spodziewam. SLD NIGDY się nie odcięła od tradycji PZPR, nawet procesowali się z Moczulskim. A PZPR to była organizacja przestępcza. Niektórzy wstępowali tam z powodów oportunistycznych, kariery zawodowej, ale np Kwaśniewski, Miller dla KARIERY. Kariery PARTYJNEJ dobra kobieto. M. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 [...] 25.09.11, 17:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nobody is perfect, ale 25.09.11, 17:53 nie przypominam sobie, abym kogoś ostatnio przepraszał? M. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 [...] 25.09.11, 18:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Tamtą panią bardzo lubię. 25.09.11, 18:58 I ostatnią rzeczą jaką chciałbym zrobić, to ja urazić. M. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Odzywa się wtobie pisowiec-prymityw bogojczyźniany 25.09.11, 17:55 mariner4 napisał: > A PZPR to była organizacja przestępcza. > Niektórzy wstępowali tam z powodów oportunistycznych, kariery zawodowej, ale n > p Kwaśniewski, Miller dla KARIERY. Kariery PARTYJNEJ dobra kobieto. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson PZPRem i Polską Ludową też pogardzasz 25.09.11, 18:58 i to w stopniu takim jak typowy pisowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: A tatusie takich Grzesiów dzielnie w tym 25.09.11, 18:07 mariner4 napisał: > pomagali. > Ja te czasy pamiętam bardzo dobrze. Młodzi często nawet w to nie wierzą. > Po Tobie się refleksji nie spodziewam. SLD NIGDY się nie odcięła od tradycji PZ > PR, nawet procesowali się z Moczulskim. A PZPR to była organizacja przestępcza. > Niektórzy wstępowali tam z powodów oportunistycznych, kariery zawodowej, ale n > p Kwaśniewski, Miller dla KARIERY. Kariery PARTYJNEJ dobra kobieto. > > Ja też te czasy pamiętam, ale nie wiem na kogo się zapatrzyłeś, że z oburzenia aż caps lock'iem "krzyczysz"... Sam piszesz, że ludzie powodowani różnymi motywami wstępowali do PZPR; Mieszkanie, stanowisko, kariera taka czy inna. ale i byli tam ideowcy... Nigdzie w statucie PZPR, nie było nic takiego, co mogłoby ją jako "organizację zbrodniczą" określić... Za sku...syństwa popełnione w tamtych czasach należy winić poszczególne jednostki, a nie w czambuł wszystkich. Stosując odpowiedzialność zbiorową, czym odbiegasz od tego czym słusznie gardzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To nie tak. Ja zawsze byłem przeciwny lustracji 25.09.11, 18:17 właśnie z powodów takich o jakich piszesz. Gorzej jak były prominentny działacz tamtej partii zaczyna pouczać innych. Dlatego "czepiam" się takich ludzi jak w/w ale także do sędziego Kryże i innych podobnych przeflancowanych na "prawicę". Nawet jeszcze bardziej bo "zmiana" poglądów była głębsza. Nie ma obowiązku być politykiem. Jest mnóstwo innych pożytecznych zajęć. Ja wiem, że do opery się nie nadaję więc się tam nigdy nie pchałem. Dobrze by było, żeby ludzie w polityce też tej zasady przestrzegali. Dlatego nigdy nie atakowałem gen Jaruzelskiego. Nie jest hipokrytą. Jest jaki jest i ja go szanuję nawet. Brzydzę się tymi, co teraz udają demokratów, albo wtedy udawali komunistów. M. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: To nie tak. Ja zawsze byłem przeciwny lustrac 25.09.11, 19:07 mariner4 napisał: > właśnie z powodów takich o jakich piszesz. Gorzej jak były prominentny działacz > tamtej partii zaczyna pouczać innych. > Dlatego "czepiam" się takich ludzi jak w/w ale także do sędziego Kryże i innych > podobnych przeflancowanych na "prawicę". Nawet jeszcze bardziej bo "zmiana" po > glądów była głębsza. > Nie ma obowiązku być politykiem. Jest mnóstwo innych pożytecznych zajęć. Ja wie > m, że do opery się nie nadaję więc się tam nigdy nie pchałem. Dobrze by było, ż > eby ludzie w polityce też tej zasady przestrzegali. > Dlatego nigdy nie atakowałem gen Jaruzelskiego. Nie jest hipokrytą. Jest jaki j > est i ja go szanuję nawet. Brzydzę się tymi, co teraz udają demokratów, albo wt > edy udawali komunistów. > M. > Kwaśniewski, Miller, Kalisz, czy nawet Jaskiernia, to przecież nie Berman, Różański, Bierut... A mierzysz wszystkich jedna miarką. Najbardziej jednak wku...a mnie, gdy dzieciom każe się odpowiadać za czyny rodziców. Piszesz, że nie pchasz się do opery, bo to nie miejsce dla ciebie... Z kolei np. Kwaśniewski nie pcha się z tych samych powodów do roli zduna. Hipokryzja, to zła przywara, ale tkwienie w durnocie jeszcze gorsza... Gdybyś miał jedyną alternatywę; PiS, czy SLD, jaki byłby wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 W tym wątku już pisałem, że 25.09.11, 20:55 głosowałbym na SLD, ale zgrzytając zębami z wściekłości. Bo moim zdaniem jest mniej groźna od PiS. M. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: W tym wątku już pisałem, że 25.09.11, 21:03 mariner4 napisał: > głosowałbym na SLD, ale zgrzytając zębami z wściekłości. > Bo moim zdaniem jest mniej groźna od PiS. > Mimo wszystko uważam, ze przez fakt generalizowania, daleki jesteś od obiektywizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: A tatusie takich Grzesiów dzielnie w tym 25.09.11, 18:40 Tak, tak ty 43 rok pamiętasz bardzo dobrze. Refleksji trochę by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 No bez przesady! 25.09.11, 18:56 Ale w PRL żyłem dostatecznie długo, żeby to pamiętać. Ciągle powtarzam, że nie ma obowiązku być w polityce. Nie jest wiarygodny ten, kto przed 1989 rokiem chciał "bronić socjalizmu, tak jak broni się niepodległości". Nie mam pretensji, jak ktoś był w PZPR. Mam tylko pretensje, jak były członek tej partii bierze czynny udział w obecnej polityce. Grzesio jest młody i w tej sprawie czysty, ale trzyma z tamtymi. W Polsce potrzebna jest lewica, albo raczej centrolewica, tak jak i centroprawica. Ale fakt, że SLD nigdy nie odciął się od niechlubnej przeszłości. Ale PiS uważam za gorsze zło. M. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: No bez przesady! 25.09.11, 19:00 mariner4 napisał: > Ale w PRL żyłem dostatecznie długo, żeby to pamiętać. Dość krótko jednak by z autopsji poznać jakiego niewyobrażalnego skoku cywilizacyjnego dokonał ten kraj od zakończenia IIWŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 19:05 ci nie przeszkadzają? Choćby zamordowanie rtm Pileckiego? To jest ten skok cywilizacyjny? Na szczęście tylko popyszczyć sobie możesz bez mocy sprawczej. M. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 19:31 mariner4 napisał: > ci nie przeszkadzają? Choćby zamordowanie rtm Pileckiego? Fakt, ze względu na zasługi z IIWŚ nie powinien dostać kary śmierci i pewnie by nie dostał gdyby poprosił Bieruta o akt łaski. Ale niestety prowadził działalność wywiadowczą na rzecz Londynu, olał skorzystanie z amnestii ogłoszonej w 1947, więc taki krystalicznie czysty niestety nie był. Zresztą stalinizm skończył się w Polsce w 1956 roku. > To jest ten skok cywi > lizacyjny? > Na szczęście tylko popyszczyć sobie możesz bez mocy sprawczej. Skok cywilizacyjny to industralizacja kraju, zapewnienie powszechnej edukacji na wszystkich stopniach, powszechnej opieki medycznej, pełnego zatrudnienia, godnych warunków życia, wyraźnego i systematycznego awansu cywilizacyjnego dla wszystkich obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 19:40 Ty też jesteś niezły! Słyszałeś może, że obietnic amnestyjnych nie dotrzymano? tornson napisał: ale niestety prowadził działalność wywiadowczą na rzecz Londynu, olał skorzystanie z amnestii ogłoszonej w 1947, więc taki krystalicznie czysty niestety nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 20:03 tytanya napisała: > Ty też jesteś niezły! Słyszałeś może, że obietnic amnestyjnych nie dotrzymano? > > tornson napisał: ale niestety prowadził działalność wywiadowczą na rzecz Londyn > u, olał skorzystanie z amnestii ogłoszonej w 1947, więc taki krystalicznie czys > ty niestety nie był. Za stalinizmu popełniono wiele złych rzeczy, ale Pilecki niestety sam sobie zapracował na swój los. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 20:04 Szkoda czasu na ciebie. Idź złożyć kwiaty Radkiewiczowi. :( Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 20:14 tytanya napisała: > Szkoda czasu na ciebie. Idź złożyć kwiaty Radkiewiczowi. :( Takie są niestety fakty, za działalność szpiegowską wszędzie dawano wtedy czapę, nawet w waszych kochanych USA. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson I do tego. 25.09.11, 20:17 Wina Pileckiego nie podlega dyskusji nawet dla jego obrońców, nikt nie przeczy że szpiegował dla Londynu. A takich Rosenbergów w USA zabito bez udowodnienia winy, tylko za to że byli komunistami. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: I do tego. 25.09.11, 20:28 Ty sobie poczytaj o owych latach w Polsce więcej, wtedy będziesz partnerem do dyskusji. Koniec tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Morderstwa polityczne tamtych czasów 25.09.11, 20:25 Fakty są takie, że Polska nie była wtedy normalnym krajem. Amnestia posłużyła wyłapaniu przeciwników i w wielu przypadkach ich rozstrzelaniu, Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: No bez przesady! 25.09.11, 19:08 Wracając do UE. Nie podoba ci się członkostwo Polski w tej organizacji? Jakoś nie zauważyłam. I żebyś nie wiem ile razy tupał nogą kijem Wisły nie zawrócisz, bo to Miller negocjował w grudniu 202 roku w Kopenhadze. A następnego dnia w sejmie cieszył się z wyników wraz z innymi, którzy do PZPR nie należeli nigdy, bo stali po przeciwnej stronie 'barykady'. Męczy mnie to czytanie ,że Polsce potrzebna jest lewica, ale inna lewica. To ją sobie do cholery załóżcie i działajcie. Na szczęście mamy system wielopartyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 W koncu lewica nas wyprowadziła z Europy 25.09.11, 20:49 więc Miller&Co łaski nam nie zrobili. To oczywiście żart, bo tak jak teraz PiS przymawia się do sukcesów innych, tak SLD twierdzi, że wejście do UE (jestem za!) to ich jedynych zasługa. Sfinalizowali działania wielu. Ale to dobrze, ze nie pamiętasz PRL. Łatwiej Ci. M. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: W koncu lewica nas wyprowadziła z Europy 25.09.11, 20:58 SLD nie twierdzi, ze to tylko ich zasługa. mariner4 napisał: Ale to dobrze, ze nie pamiętasz. Dobrze pamiętam. I widzę co było czarne, białe, a co szare. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 [...] 25.09.11, 17:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Towarzyszka się wnerwiła? 25.09.11, 17:46 Ale gratuluję proletariackiej czujności. M. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Zarówno UE jak i RWPG były lepsze niż klechistan 25.09.11, 17:48 do którego prowadzi nas prawica, tym bardziej lepsze też od zagłady do której doprowadziła nas prawica w 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Dominacja kleru też mi się nie podoba 25.09.11, 17:52 ale PRL to było dno kamieniste. M. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson PRL to był akurat najlepszy okres w historii 25.09.11, 18:57 Polski, nigdy wcześniej ani później kraj nie zaznał takiego skoku cywilizacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tt33 Nie do wiary, 25.09.11, 20:33 że można tak bredzić wystarczy przecież najpierw porównać Polskę z lat 30 z krajami cywilizowanej Europy i porównać dystans jaki dzielił Polskę od nich w 1990 roku to są koszty alternatywne prlu Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Płyń mariner4 25.09.11, 20:56 full_marks napisał: > Arbiter elegantiae się odezwał Pisz po polsku.Chamy w łacinie niekumate.Pomyśli,że o piłce nożnej to jest.;) Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Płyń mariner4 25.09.11, 21:08 veglie napisał: > full_marks napisał: > > > Arbiter elegantiae się odezwał > > Pisz po polsku.Chamy w łacinie niekumate.Pomyśli,że o piłce nożnej to jest.;) > > Vertere scripta.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
boblebowsky A to dobre:))) 25.09.11, 21:23 Kultura szpagatowa się odezwała, heheh.... veglie napisał: > full_marks napisał: > > > Arbiter elegantiae się odezwał > > Pisz po polsku.Chamy w łacinie niekumate.Pomyśli,że o piłce nożnej to jest.;) > > Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya I dlaczego boblebowsky musiał czekać na amnestię.. 25.09.11, 21:30 boblebowsky napisał:Kultura szpagatowa się odezwała, heheh.... Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Gdyby ktoś napisał: 25.09.11, 21:43 właśnie przeczytałem post Marinera Przemytnika uznałbyś to za dowcipne? ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Gdyby ktoś napisał: 25.09.11, 21:48 Gdyby to był Old Smuggler to czemu nie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Gdyby ktoś napisał: 25.09.11, 21:49 chateau napisał: > Gdyby to był Old Smuggler to czemu nie ;-) Pełnoletni. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Gdyby ktoś napisał: 25.09.11, 21:53 Wyłącznie. Inaczej to na krawędzi legalności. Nie wspominając, że niepełnoletni Old Smuggler jest mało wiarygodny, także w smaku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Gdyby ktoś napisał: 25.09.11, 21:58 chateau napisał: > Wyłącznie. Inaczej to na krawędzi legalności. > Nie wspominając, że niepełnoletni Old Smuggler jest mało wiarygodny, także w smaku ;-) Bez uwag. :-) ------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Niestety do roboty i do domu 25.09.11, 21:53 podróżujemy samolotami, więc jedną butelkę "przemycić" można. Ale to nie jest mój ulubiony gatunek. Ale Remez i tak na bimbrze wychowany. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Niestety do roboty i do domu 25.09.11, 21:59 mariner4 napisał: > podróżujemy samolotami, więc jedną butelkę "przemycić" można. > Ale to nie jest mój ulubiony gatunek. > Ale Remez i tak na bimbrze wychowany. To jest odpowiedź na moje pytanie? ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś