Dodaj do ulubionych

niech idzie z Prezesem w pochodzie...

01.12.11, 22:26
...każdy, kto 13 XII 1981 obudził się w południe, potem poszedł do kościoła i tam mu ludzie powiedzieli, że jest stan wojenny i opozycjonistów wyłapują; kto wracał potem z mamą; także ten, kogo na przesłuchaniu w ubecji nakarmiono pączkiem i herbatką, uznano za kandydata na TW, wypuszczono do domu jako nieszkodliwego i kto stojąc przed budynkiem sądów łapał potem okazję żeby zdążyć na zupę. Ten ci jest Prawdziwym Bohaterem.

!3 grudnia 1981 w tym czasie Ambroziak Adolf (ur. 8 VI 1939-zm. 2 VI 2004) (Tarnów), tokarz, prac. Fabryki Silników Elektrycznych „Tamel”, był już internowany.
Obserwuj wątek
    • manny-jestem Ja poszedlbym z Jaroslawem w pochodzie 01.12.11, 22:33
      chociaz o stanie wojennym wiedzialem duzo wczesniej niz w poludnie, chociaz oznaczalo to ze przez pare lat nie bede widzial mojego ojca, choc to byl jeden z momentow o istotnym wplywie mojego zycie anwet jesli wtedy bylem jeszcze smarkaczem.

Poszedlbym poniewaz nawet jezeli Jaroslaw myli sie w 99 z 100 sprawach to akurat w tej ma racje.
      • kum.z.antalowki gdybyś mu powiedział, że myli sie w 99 z 100 spraw 01.12.11, 22:45
        to by cię uznal za wroga, zdrajcę, szpiega, zaprzańca, ukrytą opcję, agenta śpiocha itd, itp.
        I g..no by go obchodziło, że akurat w tej jednej sprawie się z nim zgadzasz.

manny-jestem napisał:
        > ...nawet jezeli Jaroslaw myli sie w 99 z 100 sprawach to
        > akurat w tej ma racje.
      • piq zadam ci manny podstawowe pytania:... 02.12.11, 01:29
        ...czy ty odróżniasz strefę euro od Jujnii Ewropejskiej? Oraz czy odróżniasz interes państw spoza strefy euro od interesów państw wewnątrz strefy euro, a zwłaszcza na czym polega interes Niemiec? Czy zdajesz sobie sprawę co oznacza przejście Ojropy w kryzysie na realizację poszczególnych interesów narodowych? Czy zdajesz sobie sprawę ze skutków polityki protekcjonizmu na największych rynkach unijnych? Oraz czy zdajesz sobie sprawę z tego, że brak wpływu państw spoza strefy ojro na decyzje strefy ojro grozi zepchnięciem tych pierwszych (w większości) do statusu ekonomicznych i politycznych pariasów Europy?

Poglądy tego wykładowcy prawa dla ubeków w Białymstoku w 1981 r., który teraz bezwstydnie stawia się na czele marszu w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego prowadzą prosto do niemieckiej dominacji w Europie oraz zapewne porozumienia Niemiec i Rosji w przeciągu mniej niż 10 lat. Żeby tego nie widzieć, trzeba być ślepym.

Są jeszcze inne kwestie o które mógłbym cię pytać, ale nagle odechciało mi się pisać. Po co ja mam ci czegokolwiek dowodzić, skoro w tej sprawie nie napisałeś ani jednego merytorycznego postu, manny?
        • marouder-pl A w czym to maja sie tak niby porozumiewac Rosja.. 02.12.11, 02:01
          ..i Niemcy, co?!
          Niemcy beda zasiedlac ziemie riazanska bałerami, pobuduja se jeszcze z 10 gazo i naftociagow? Moze zelaza na swiecie brakuje, innych kopalin?!
          A moze Niemcy znow popadly w obled i teraz nie z Rosja a za Rosje beda sie na roznych polah bic? Chocby z Chinami i wzrastajaca gospodarka indyjska?!

Co ty pjordolisz, Piq?!
          • gini Re: A w czym to maja sie tak niby porozumiewac Ro 02.12.11, 02:53
            marouder-pl napisał:

> ..i Niemcy, co?!
            > Niemcy beda zasiedlac ziemie riazanska bałerami, pobuduja se jeszcze z 10 gazo
            > i naftociagow? Moze zelaza na swiecie brakuje, innych kopalin?!
            > A moze Niemcy znow popadly w obled i teraz nie z Rosja a za Rosje beda sie na r
            > oznych polah bic? Chocby z Chinami i wzrastajaca gospodarka indyjska?!
            >
            > Co ty pjordolisz, Piq?!

Cos mu sie pozajaczkowalo widocznie innego wyjscia nie widze.
          • piq na pewno nie w tym, co będzie jutro... 02.12.11, 15:02
            ...na wyprzedaży w uniwiermagu. Ale wyobraź sobie, marudny, sytuację rozkładu Europy i przejście do stadium "egoizmu państw", to w ciągu trzech lat masz dominację Niemiec. Natychmiast Rosja zdominowuje swoją część Europy i dochodzi do zetknięcia się obszarów interesów obydwu państw (bez względu na to, co myślę o markowanej w gruncie rzeczy potędze Rosji, to ona będzie wiodącą siłą na wschodzie Europy, bo nie ma konkurencji; dzisiaj jest miarkowana samym istnieniem Jujnii i przynależnością lub aspirowaniem europejskich krajów b. ZSRS do wspólnoty ojropejskiej). Mają zatem Niemcy i Rosja dwie drogi: albo iść na konfrontację, cokolwiek by to miało znaczyć, albo się dogadać i podzielić wpływy. To nie tylko kwestia bałerów albo gazociągów, maruda, nie podejrzewam, żebyś tego nie rozumiał, cokolwiek byś nie zażył lub nie wypił.
            • piq okazało się, że w pojedynkę jestem mądry,... 02.12.11, 15:51
              ...jak cały amerykański instytut:
              www.tvn24.pl/-1,1726525,0,1,stratfor-upadek-euro-postawi-polske-w-tragicznym-polozeniu,wiadomosc.html
              Może by to sobie przeczytały wszystkie głąby, które by chciały za Karłem polecieć demonstrować "za niepodległością", za tym Karłem, któremu 13 XII 1981 nic się szczególnego nie przydarzyło. Poza tym, że z ube wyszedł nie niepokojony.
              • manny-jestem Szybko na ten post 02.12.11, 20:04
                ten glab odpowiada tak.

PO pierwsze sprobuje znalezc ten tekst po angielsku bo z tlumaczeniami to jest roznie. W GW juz calkiem.

A biorac polski tekst to zauwaz ze Strafor prorokuje ze rozpad strey euro i UNII spowodalby tak niekorzystan sytuacje dla Polski. Oczywiscie. CZego ja nie rozumiem dlaczego nby rozpad strefy euro mialby spowodowac rozpad Unii. Czuje to raczej lewacka probe wykorzystania istniejacego kryzysu a la rahm emanuel u nas i wywolania paniki ktora doprowadzi do zbudowania federacyjnego molochu ktory im sie marzy od dawna. A sikorski jak widac to kupil. Ale do Sikroskiego i waznych spraw wroce pozniej w drugiej czesci mojej odpowiedzi.
        • manny-jestem Re: zadam ci manny podstawowe pytania:... 02.12.11, 19:50
          piq napisał:

> ...czy ty odróżniasz strefę euro od Jujnii Ewropejskiej?

Oczywiscie .

Oraz czy odróżniasz in
          > teres państw spoza strefy euro od interesów państw wewnątrz strefy euro, a zwła
          > szcza na czym polega interes Niemiec?

Jak najbardziej.

Czy zdajesz sobie sprawę co oznacza przej
          > ście Ojropy w kryzysie na realizację poszczególnych interesów narodowych?

Chwila, chwila, po pierwsze w koncu koncow wszystkie panstwa czlonkowskie i tak stawiaja interes narodowy wyzej niz unijny. Kto mysli inaczej jest naiwny. To balwochwalcze poparcie dla pomyslu bardziej zintegrowanej Europy zaklada ze Nimecy, Francuzi i inni bede w tym przedsiewzieciu alturuistami. Pobozne zycznia. Moze dobrze zastanowic sie jak wiec taka federacja bedzie wygladac z punktu widzenia polskich interesow zanim sie w nia wejdzie.

Czy z
          > dajesz sobie sprawę ze skutków polityki protekcjonizmu na największych rynkach
          > unijnych?

To pytanie sugeruje ze uwazasz rozpad strefy euro za rownoznaczne z upadkiem Unii. Nie rozumiem tego naprawde. Unia miala sie doskonale przez kilka dekad zanim stworzyla euro, wlasnie jak dziala przede wszystkim jako strefa wolnego handlu. Nie widze powodu dlaczego mialoby po rozpadniecu sie euro byc inaczej. Mozna przeciez powiedziec ze stworzenie strefy euro postawilo Unie na krawedzi - przy wyborze sojcliastyczna-zbiurokratyzowana-libertynska federacja europejska (na czym niewatpliwie sie skonczy) vs Unia bez euro dumny z siebie koliber powinienen chyba optowac za opcja druga a nie owczym pedem za lewakami wspierac budowe ZKRE.

Oraz czy zdajesz sobie sprawę z tego, że brak wpływu państw spoza str
          > efy ojro na decyzje strefy ojro grozi zepchnięciem tych pierwszych (w większośc
          > i) do statusu ekonomicznych i politycznych pariasów Europy?

Pewnie. Zakladam tez ze rozpad strefy euro najprawdopodbniej bylby blogoslawienstwem dla europejskiej rpawicy bo nikt przeciez rozpadu Unii nie chce i skonczyloby sie najprawdopodbniej na powrocie do strefy wolnego handlu bez wszystkich dodatkowych lewackich dodatkow.

Na reszte odpowiem w drugim poscie poniewaz mam rpzeczucie ze jak odpowiem na wszystko w tym to dostane wiadmosc ze nie powinienem tyle cytowac.
      • lionold Re: raczej bym powiedział, że 02.12.11, 07:40
        PiS_menel jestes a nie żaden manny - cokolwiek to oznacza.
    • woda_woda Dajże spokój. 01.12.11, 22:38
      Przecież "pochód prezesa" nic wspólnego ze stanem wojennym nie ma.
      Nie uchodzi mieszać do tego rzeczywiście represjonowanych.
    • gini piq 02.12.11, 02:50
      tak Cie czytam ostatnio i sie zastanawiam jak to mozliwe by czlowiek tak szybko oglupnal jak t
      Ty.
      Jak mi jeszcze raz hasz napisze, ze jestem Twoja fanka to jak mi Bog mily zdziele go miotla po glowie.
      • piq ja jestem litościwy, więc... 02.12.11, 14:47
        ...zważywszy na twój staż forumowy nie pisałem do Ciebie w ogóle, a o tym, że wypisujesz brednie, a już zwłaszcza lotniczo-zamachowo-smoleńskie, to w szczególności nie. Szczególnym przypadkiem jest zawsze taki ktoś, kto nie mogąc pojąć czegoś, twierdzi, że to głupie, za argument mając to, że nie może tego pojąć.
    • zoro_wieczorowo_poro i komu Lesiak teczke sfałszował 02.12.11, 08:23
      też niech idzie
      • marouder-pl A czyje dane wywiadowcze ma Adas Michnik.. 02.12.11, 08:31
        ..znany wywiadowca opozycyjny z poczatku III RP, niech raczej nie idzie:/
        • zoro_wieczorowo_poro Re: A czyje dane wywiadowcze ma Adas Michnik.. 02.12.11, 16:04
          te co ma cukier puder z pączka pod nosem?
    • fiu-bzdziu2010 Re: niech idzie z Prezesem w pochodzie... 02.12.11, 14:57
      i koniecznie niech zabierze, jako rekwizyt, milusią pierzynkę.
      bo śnieg tamtego 13 -go grudnia to bardziej puch cieplutkiej maminej pierzynki
      • cookies9 Re: niech idzie z Prezesem w pochodzie... 02.12.11, 16:22
        panprezes w roli opozycjonisty i rewolucjonisty:-))) hahaha,dobre...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka