maksimum 03.06.04, 04:12 Najwyzszy czas kryminalistow odsunac od rzadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maksimum Re: Ordynacja - bicz na Leppera? 03.06.04, 04:13 No i cwokow bez studiow tez do Sejmu nie wpuszczac,bo to jedna wielka granda. Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Ordynacja - bicz na Leppera? 03.06.04, 06:04 Określenie "wina umyślna" jakiego użył w jednej z wypowiedzi publicznych p. Tusk jest dla mnie trochę niejasne. Skazani za "winę umyślną" mieliby nie mieć prawa do kandydowania. Sądzę że warunkiem możliwości kandydowania powinna być też niekaralność za "przestępstwa kryminalne", ale może "wina umyślna" dotyczy wyłącznie przestępstw kryminalnych a ja, nie znając gwary prawniczej, o tym nie wiem? Poprawka dotycząca niekaralności - może być wprowadzona do ordynacji wyborczej czyli jest łatwiejsza do przeprowadzenia, ale obawiam się, Maksimum, że wprowadzenie statusu wykształcenia wymaga zmian w Konstytucji... Przyznaję że szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Nie należy stanowić prawa, tylko po to, aby IP: 194.146.248.* 03.06.04, 08:59 rozwiązać pojedynczą sprawę. W Polsce zbyt często zmienia się ustawy i przepisy prawa tylko, bo ktoś ma taki kaprys. Wystarczy przyjrzeć się jak często zmieniało się ustawodastwo dotyczące ochrony zdrowia i do czego to doprowadziło. Podobne pomysły były ostatnio z policją. Dotyczy to również ordynacji wyborczej. Wymyślanie nowej ordynacji, tylko po to, aby Samoobrona nie dostała się do Sejmu jest totalnym nonsensem. Aby ktoś nie miał biernego prawa wyborczego, to musi być prawnie pozbawiony praw obywatelskich. Nie wyobrażam sobie zmian konstytucyjnych idących w kierunku, aby obywatele nie byli równi wobec prawa. a więc również mieli nierówne prawa wyborcze. Kiedyś wydawało mi się, że jednomandatowe okręgi wyborcze, to dobry pomysł bo doprowadzą do zmiejszenia ilości partii. Teraz jestem jednak przekonany, że byłoby odwrotnie. Mielibysmy np. PO powiatu Płockiego, PiS powiatu Miechowskiego, PSL gminy Kozia Wólka itd. Demokracji trzeba się uczyć i nie da się przejść tego procesu bezboleśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman To nie jest niestety pojedyńcza sprawa... 04.06.04, 00:36 To nie jest niestety pojedyńcza sprawa... Gdybyż to tylko jeden członek obecnego parlamentu miał kłopoty z prawem - wcześniej lub obecnie... Niestety, jak naród, wybraliśmy sobie reprezentantów, którzy nie płacą kredytów, kradną, fałszują dokumenty, jeżdżą po pijaku, kumplują się z mafią... Nie wspominając już o takich drobnostkach jak głosowanie "na cztery ręce" i majstrowanie przy ustawach dla własnych korzyści. To nie jest pojedyńcza sprawa - to kwestia zapobieżenia takiemu zjawisku, jak ucieczka przestępców w politykę i popełnianie przestępstw przez polityków. Jeżeli chcemy, by ci, którz w Polsce stanowią prawo, byli wzorami w jego przestrzeganiu, musimy mieć taką ustawę. Do Sejmu, Senatu i na urząd Prezydenta RP nie mogą kandydować przestępcy, a jeżeli poseł, senator lub prezydent złamią prawo, powinni tracić mandat/stanowisko. Jeżeli chodzi o JOW-y. Nie chodzi o to, by w każdym okręgu kandydata wystawiała inna partia. PO, PSL czy UW mogą wystawić swoich w każdym okręgu, jednak nie głosowałoby się na LISTĘ PO, PSL czy UW, ale na konkretnego JEDNEGO kandydata. Wtedy byłaby jasność - głosowałem na tego a tego człowieka, jeżeli reprezentuje mnie dobrze, zrobię to ponownie, jeżeli nie - wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutu Re: Ordynacja - bicz na Leppera? IP: 151.157.129.* 03.06.04, 10:41 Zawezanie kryteriow w ordynacji wyborczej przeczy elementarnym zasadom demokracji.Kryterium wyzszego wyksztalsenia to antydemokratyczny bubel. Rownie dobrze mozna dyskwalifikowac kandydatow z n.p. teologicznym albo wojskowym wyksztalceniem bo studia tego typu moga przytepic demokratyczna wrazliwosc. Znajac natomiast praktyki polskich sadow latwo sobie wyobrazic lipne wyroki ferowane by niszczyc przeciwnikow politycznych. Przed nami dluga droga uczenia sie demokracji i nie stwarzajmy sobie dodatkowych utrudnien w stylu krubych krech. Zle wybory maja jedna zalete - najlepiej uczymy sie na bledach Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Ordynacja - bicz na Leppera? WINA UMYSLNA 03.06.04, 14:56 inaww napisała: > Określenie "wina umyślna" jakiego użył w jednej z wypowiedzi publicznych p. > Tusk jest dla mnie trochę niejasne. Skazani za "winę umyślną" mieliby nie mieć prawa do kandydowania. Sądzę że warunkiem możliwości kandydowania powinna być też niekaralność za "przestępstwa kryminalne", ale może "wina umyślna" dotyczy wyłącznie przestępstw kryminalnych a ja, nie znając gwary prawniczej, o >tym nie wiem? Wina umyslna znaczy planowane przestepstwo.Osoba ktora go dokonala miala swiadomosc ze lamie prawo. Wina nieumyslna,to jest np wypadek samochodowy,gdzie mozna byc uznanym winnym,mimo ze nie mialo sie zamiaru spowodowania niczyjej szkody. > Poprawka dotycząca niekaralności - może być wprowadzona do ordynacji wyborczej > czyli jest łatwiejsza do przeprowadzenia, ale obawiam się, Maksimum, że > wprowadzenie statusu wykształcenia wymaga zmian w Konstytucji... Przyznaję że > szkoda. Wytlumacz spoleczenstwu,na jakiej zasadzie,menadzer nawet malego przedsiebiorstwa musi miec wyzsze wyksztalcenie i praktyke na stanowisku kierowniczym,a przed poslami i senatorami rzadzacymi calym krajem nie stawia sie takich wymagan. Pozniej masz te kwiatki w Sejmie jak z Begerowa,Anita i Jedrkiem,ze o innych nie wspomne. Jesli chcesz zyc lepiej w swoim panstwie,to nie mozesz sie obawiac zmieniania konstytucji na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sasser.g SLD popiera pomysła PO - gdzie odpowiedzialność? 03.06.04, 06:04 Krzysztof Janik, szef SLD, na wczorajszym spotkaniu z dziennikarzami poparł pomysł PO i jest gotowy do uściślenia stanowiska w sprawie głosowania nad tym projektem. Spotkanie odbyło się wczoraj popołudniu więc panowie dziennikarze proszę o więcej rzetelności a nie gnębienie tych na których jest koniunktura polityczna, bo to zaprzecza etyce żurnalisty, która i tak kona w spazmach w jakimś polskim rynsztoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Ordynacja - bicz na Leppera? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.06.04, 06:06 >Proszę pamiętać, że nigdzie na świecie nie ma takiego prawa, że poseł, który jest skazany, traci mandat poselski lepierskiemu pomylily sie standardy u mnie, jak ktos jest TYLKO podejrzany, to natychmiast, w szybkich podskokach SAM REZYGNUJE, z WSZYSTKICH stanowisk i dopiero potem sie broni robi to dla siebie, i owszem, ale przede wszystkim dla swej partii ten fagas, znaczy lepierkowski, to prawdziwy GNOJ wyslac gnoja do diabla,niech sie broni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr I znowu ten poroniony "konstytucjonalista"? IP: *.abhsia.telus.net 03.06.04, 06:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re:SLD popiera pomysła PO - gdzie odpowiedzialność IP: *.eseenet.com 03.06.04, 06:58 To ciekawe ze popiera . Za kilka lat wszystkie ich przekrety wyjda na jaw i pewnie beda osadzone . Kto ich bedzie reprezentowal w Sejmie ??. Chyba dostana w koncu lekcje odpowiedzialnosci . Karnej . :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Długosz Problem mogłaby załatwić demokratyczna tłuszcza.. IP: *.acn.waw.pl 03.06.04, 08:21 po prostu nie wybierając przestępców. Nasi obywatele mają zawse restensje do wszystkich tylko nie do siebie. Przecież to Oni wybierają ten Chłam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentencius wolnosc w wyborczej zagrodzie IP: *.introweb.nl 03.06.04, 09:30 Gość portalu: Jan Długosz napisał(a): po prostu nie wybierając przestępców. Nasi obywatele mają zawse restensje do wszystkich tylko nie do siebie. Przecież to Oni wybierają ten Chłam! Baranki wyborcze podazja tylko za podsunieta im przez przekaziory wiazka trawy w efekcie czego zawsze wygrywaja "pewne" partie,ktore potem bezkarnie lokuja sobie w Sejmie juz przez siebie wyselekcjonowany Chlam.Myslisz,ze obowiazujaca ordynacja wyborcza psu spod ogona wyleciala?Proba wprowadzenia JOW moze nawet doprowadzic do wprowadzenia nowego stanu wojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detektyw101@wp.pl Re: Ordynacja - bicz na Leppera? IP: *.brzesko.net.pl 03.06.04, 09:41 Polityk powiniem być POZA WSZELKIMI PODEJRZENIAMI - mam na myśli prawdziwego polityka, o którym w Polsce mozna pomarzyć i policzyć ich na palcach. Powiniem byc zakaz kandydowania kazdego, wobec którego są nie tylko wyroku, ale tez i zarzuty. Zakaz kandydowania tych, wobec których toczy sie jakiekolwiek postępowanie karne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Ordynacja - bicz na Leppera? IP: *.oepd.com.pl / 83.136.227.* 03.06.04, 12:01 Za przeproszeniem byle prezes byle spółki aby sprzedać coś w przetargu publicznym musi spowiadać się ze swego życiorysu i przedzstawiać zaświadczenie o niekaralności. Nie widzę więc powodu dla którego m.in prezesi którzy nie mogą startować w przetargach mogli startować do Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Bez znaczenia ! IP: *.ipt.aol.com 03.06.04, 12:31 Od dawna znany jest fakt, że władza ma destrukcyjny wpływ na człowieka. Być może w przyszłości adepci socjologii i psychologii będą pisali prace o kryminogennych wpływach polskiego Sejmu na jednostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Zakazac glupote ? IP: *.adsl.highway.telekom.at 03.06.04, 12:38 Zycie jest ciekawe i plata figle.Zakaz moglby byc zacheta do "wyrokow politycznych".Czy nie bija sie w piersi ci co wybrali SLD ? Kazdy wyborca musi pomyslec nim wybierze karanego lub partie ktora trzyma karanych.Tak w ogole to w SLD karanych jeszcze nie ma.Niektorzy nie maja immunitetu lub przezornie zmienili partie.Czy to wystarczy aby SLD wybierac ? Aborcja tez jest zakazana i.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achu Re: Ordynacja - bicz na Leppera? IP: *.icpnet.pl 03.06.04, 12:45 A co ze sprawą Bergerowej??? Dostała ten wyrok już? Jakieś wieści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Ejze... co to ma byc?! IP: *.grpleg.net 03.06.04, 13:48 Czy ten kto napisal, ze prawo nie dziala wstecz wiec lepper moze kandydowac bo zaliczyl "karniaki" przed wprowadzeniem ustawy (jesliby weszla) - przez przypadek sie nie pomylil? Prawo nie dziala wstecz, to racja. To oznacza tyle, ze gdyby taka ustawa weszla w zycie teraz to niestety nie mozna Leppera wywalic z rzadu bo w momencie gdy do niego wstepowal, ustawy nie bylo wiec nic nie zabranialo mu do rzadu kandydowac i wejsc. Na moj gust nie dotyczy to wiec tylko tych wyrokow, ktore ktos dostal PO wprowadzeniu ustawy. To zakaz OD MOMENTU WPROWADZENIA USTAWY kandydowania dla KAZDEGO kto ma wyroki karne na swoim koncie. Gdyby ten ktos mial racje to co, do parlamentu moze kandydowac kazdy recydywista, z dziesiatkami wyrokow nawet - byle nie dostal ich po wejsciu do rzadu? Nie ma obawy, nie dostalby bo mialby cholerny immunitet i znow wyprawialby cuda... Albo tez ja sie myle i 5 lat studiow prawniczych poszlo na marne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro bicz na Samoobronę IP: 212.87.5.* 03.06.04, 14:51 Proszę Państwa, zapraszam do blokowania skrzynki pocztowej biura Samoobrony samoobrona@samoobrona.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk bicz na biczującego IP: 82.160.16.* 04.06.04, 20:41 Ciekawy jestem Pana(i) reakcji na takie np. zawołanie: - Proszę Państwa, zapraszam do blokowania gościa portalu "miro". Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: bicz na biczującego BLOKADA 04.06.04, 22:26 Gość portalu: Henryk napisał(a): > Ciekawy jestem Pana(i) reakcji na takie np. zawołanie: > - Proszę Państwa, zapraszam do blokowania gościa portalu "miro". A kto to wymyslil blokady drog i torow kolejowych?? Wysypywal zboze z zablokowanych wagonow? Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Popieram zdecydowanie! 04.06.04, 00:27 Wybieramy w Polsce 460 posłów, 100 senatorów i prezydenta. W sumie - 561 osób. Chyba znajdzie się w naszym kraju tyle osób niekaranych, które mogliby wybrać obywatele na wzmiankowane stanowiska... A że Lepper, Hojarska, Beger nie będą mogli kandydować? Cóż, trzeba było myśleć o tym wcześniej, kiedy łamało się prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Popieram zdecydowanie! 04.06.04, 03:47 shawman napisał: > Wybieramy w Polsce 460 posłów, 100 senatorów i prezydenta. W sumie - 561 osób. > Chyba znajdzie się w naszym kraju tyle osób niekaranych, które mogliby wybrać > obywatele na wzmiankowane stanowiska... A że Lepper, Hojarska, Beger nie będą > mogli kandydować? Cóż, trzeba było myśleć o tym wcześniej, kiedy łamało się > prawo... Jesli Samoobrona i SLD beda u szczytu popularnosci,to rzeczywiscie mozna nie znalezc az 561 osob bez przeszlosci kryminalnej i na dodatek z maturami. Odpowiedz Link Zgłoś