Dodaj do ulubionych

"Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tuska

17.12.11, 13:55
et consortes , no i oczywiście sprzyjających tej formacji mediów.Na pierwszy rzut oka dla przybywającego nad Wisłę obcokrajowca wszystko jeśli chodzi o demokratyczne procedury wygląda w porządku - funkcjonuje parlament z większą i mniejszą izbą, działa Trybunał Konstytucyjny , działają inne ,ważne urzędy jak RPO, NIK, życie toczy w rytmie przyzwoitej demokracji , może nie tak dojrzałej i utrwalonej, ale solidnej...

Gdy przybysz spędzi w RP nie dłużej niż tydzień taki mniej więcej obraz jak wyżej utrwali mu się w pamięci. Jeśli do tego doda wrażenia z wizyt w centrach, galeriach handlowych czy nawet postronnym sklepie , stacji benzynowej ( niejednokrotnie wyglądających lepiej niż te rodzime nad Tamizą, Sekwaną, Tagiem, Ebro czy te USA ( nie mam na myśli tych na Manhattanie ) pomyśli sobie, że rzeczywiście ma do czynienia z krajem ,. który osiągnął w krótkim czasie niebywały sukces. Są może jeszcze pewne niedociągnięcia na przykład w infrastrukturze kraju ( autostrady, koleje ), ale per saldo wrażenia z pobytu są pozytywne Może nieco zdziwić go fakt, że w większości mediów w programach informacyjnych i publicystycznych bardzo często pojawia się ostra i zajadła krytyka opozycyjnej partii ( głównie jej przywódcy ) , ale przecież u siebie czasami taka sytuacja ma miejsce, a zwłaszcza gdy zbliżają się wybory...

Problem zaczyna się wówczas gdy taki cudzoziemiec przybywa na nieco dłuższy okres do RP ( dajmy na to 5 i więcej lat ) i nie funkcjonuje jako menadżer, dyrektor w jakieś korporacji tylko jest na przykład z kręgu ludzi "Work & Travel" ( lektorzy, native speakers ) lub co mniej prawdopodobne, ale mimo wszystko już możliwe "Work & Study" .
Uderzy go przede wszystkim fakt, że programy informacyjne, publicystyka w tzw. mainstreamowych mediach nie tylko przez pierwszy tydzień zajmuje się dezawuowaniem opozycyjnej partii, a przede wszystkim jej lidera, tylko ta sytuacja ma miejsce 4 lata i dłużej.To nic, że obecna formacja jest już 4 lata u władzy , większość wszystkiego złego co wydarzyło się i obecnie ma miejsce w RP jest pochodną dwuletnich rządów dzisiejszej opozycji, takie wykładnie są obecne nie tylko w propagowanych w mediach opiniach komentatorów i luminarzy szerokiej mainstreamowej publicystyki , ale przemycane w okolicznościowych przemówieniach, w exposé nowego , starego szefa rządu i jego współpracowników.Na pewno będzie musiał prosić o przysługę autochtonów o co chodzi z tym np. "dorżnięciem watahy" ( a i to jest mało prawdopodobne, że młodzi ludzie będą w stanie mu precyzyjnie wyjaśnić co miał na myśli bliski współpracownik szefa rządu )...
Następne co go uderzy, to uświadomi sobie ( lub zostanie uświadomiony, jeśli trafi na w miarę obiektywnego interlokutora ) , że te wszystkie instytucje demokratycznego państwa są w rękach jednej i tej samej formacji, która obecnie jest u steru władzy. Pomyśli sobie , przecież mam do czynienia z fasada demokratycznego systemu , a nie w miarę stabilnym, , solidnym państwem demokratycznym. Zaraz czy ja gdzieś czegoś takiego nie doświadczyłem ? Może to nie było preparowane tak sprytnie ( za pomocą medialnego PR ), może to nie było robione w białych rękawiczkach ( wyszukana socjotechnika ), ale z czymś podobnym już się zetknąłem. Gdzie to było ? Nie, niemożliwe, ale podobieństwo narzuca się samo ,zaraz, zaraz czy to podobieństwo nie dotyczy...

Ze świątecznym pozdrowieniem dla tych, z którymi w poglądach jest mi po drodze, ale także dla tych wszystkich hunwejbinów i zapatystów , którzy widzą tylko jedyną słuszną opcję nad Wisłą by zawiesili przynajmniej na okres świąt swe maczety i wszelaką broń ;-))) - ja tymczasem wyruszam by zobaczyć jak się miewa dobra, utrwalona i stara demokracja rządzona obecnie przez konserwatystów i liberałów ( a nie socjaldemokratów jak w większości w EU - no w Hiszpanii jeszcze nastąpiła istotna zmiana ) , która okazała całkowite "disinterest" dla przedsięwzięcia "Merkozy" ...

--"Wszystko jest piękne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć" /Camille~Pissarro/
Obserwuj wątek
    • cwiercinteligentzpis Camillku - dłuższe posty zawierają więcej głupot 17.12.11, 13:59
      • zapijaczony_ryj Re: Camillku - dłuższe posty zawierają więcej głu 17.12.11, 14:02
        miech pisze długie, to będzie miał mniej czasu na kapowanie
    • szmul.bender Re: "Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tus 17.12.11, 14:03
      A ja wole polski "zamordyzm" niz super liberalny i super demokratyczny orwelizm w UK.
      • camille_pissarro Re: "Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tus 17.12.11, 14:06
        Rosjanie tez uwielbiali Putina, choć ostatnio jakby coraz mniej ;-)))
    • damakier1 Zastygłam w podziwie i zachwycie 17.12.11, 14:08
      dla Autora juz przy celnie i ze swadą zastosowanym zwrotem "et consortes".
      Ciąg dalszy odpuściłam.

---------
      Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
      (aut.: ToJaJurek)
      • szmul.bender Re: Zastygłam w podziwie i zachwycie 17.12.11, 14:36
        Twoj zachwyt jest calkowicie uzasadniony - niewielu w dzisiejszych czasach jest takich erudytow ktorzy znaja lacinskie zwroty. Szkoda ze na tym ta erudycja sie konczy....
        • bogucjusz Skoro już tą łaciną się zachwycamy... 17.12.11, 19:39
          podsumujmy post Camille - cicer cum caule.

---
          "Ląduj, dziadu!"
    • boblebowsky Czy myślisz że my nie wiemy 17.12.11, 14:12
      jak wygląda równoległa rzeczywistość w której żyjesz? Czasy ci nie szkoda?
    • zoil44elwer Re: "Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tus 17.12.11, 14:48
      Tuska wina-kompleks niższości wobec Merkel i Putina.
    • cillian1 Re: "Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tus 17.12.11, 14:56
      Za tydzień przyjdzie gruby św. mikołaj

Życzę aby doopa nie scypała - i żeby nie był gruby!
      Choć na jedno wychodzi - no, żeby nie był on święty!
      Podobno im mniej święty - tym mniej scypie doopa!

:D
      Trochę odskoczyłem od tematu - tak wigilijne!
    • haen2010 To dość glupawa analiza. 17.12.11, 15:10
      To, że platfusy i gumofilce do spółki z Kościołem skolonizowali Polskę w skali tak nepotycznej jak nikt przedtem jeszcze do takich wniosków nie upoważnia. Po prostu ludziska jeszcze tego pod wszechmocnym bajerem medialnym nie dostrzegli, ale proces ten jest nieubłagany i oczy się otwierają.

Świadczy o tym 10% Ruchu Palikota w ostatnich wyborach. Praktycznie teraz, to Tusk, Pawlak i mafia watykańska mogą już tylko łupić na zapas, ich rząd dusz się kończy defintywnie.

Tusk i jego ferajna mogą nam tylko naskoczyć ze swoją putinizacją. To cyniczne i egoistyczne gnojki, żadna dyktatura.

• cillian1 Re: To dość glupawa analiza. 17.12.11, 15:15
        Na razie to skacze nam ksiądz - nazwisko mało ważne!
        :)
      • camille_pissarro może i głupawa , ale trafna ;-)) 17.12.11, 17:29
        To, że formacja "Alibaby i 40 zbójów" uzyskało około 10 % poparcia polskiego społeczeństwa, to podobnie jak w przypadku PO rezultat przychylności mediów , a nie praca organiczna, u podstaw błazna z Biłgoraju. Wystarczy sobie przypomnieć jak wyglądała ta jego praca u podstaw w przypadku szumnie ogłaszanego "projektu - przyjazne państwo" ;-)) Daj se chłopie siana i nie zaklinaj rzeczywistości, bo korekta będzie szybka i bolesna dla tych durni i "think tanku" tego pospolitego ruszenia I( Urbana ) ;-))
        • cwiercinteligentzpis Trafne analizy to głupawe analizy. 17.12.11, 20:19
    • wilk_z_wolfow Gdzies ten tekst juz czytalem .... 17.12.11, 20:17
      Gdzies ten tekst juz czytalem , niepamietam jednak gdzie .
      Zostawiam sobie pare dni a dam napewno odpowiedz .

Fasade demokracji wpoil nam nie kto inny jak Stanislaw August Poniatowski .
      O reszte trzeba zapytac , Pana , Wojta i Plebana .
      Fraszka Mikolaja Reya , pochodzi jeszcze za czasow wolnosci religijnej w Polsce ,
      ktorej Polska nie ma od czasow Jagiellonow .
      Czy o to chodzilo ci opowiadaczu ?
      • camille_pissarro ;-)) 17.12.11, 20:26
        tekst jest wyłącznie mego autorstwa, byłbym wdzięczny za link do źródła jeśli uważasz, że powieliłem czyjeś prawa autorskie...
        Czekam ze zniecierpliwieniem.Scharakteryzowałem wielkim relatywistycznym skrócie , w jaki postrzegam dotychczasowe i przyszłe rządy formacji Donalda Tuska...
        • wilk_z_wolfow Re: ;-)) 17.12.11, 21:31
          camille_pissarro napisał:

> tekst jest wyłącznie mego autorstwa, byłbym wdzięczny za link do źródła jeśli
          > uważasz, że powieliłem czyjeś prawa autorskie...

Byc moze , bowiem podobny tekst juz czytalem , a wiec j/w za kilka dni dam odpowiedz .

> Czekam ze zniecierpliwieniem.Scharakteryzowałem wielkim relatywistycznym skróc
          > ie , w jaki postrzegam dotychczasowe i przyszłe rządy formacji Donalda Tuska...

Jednak mimo wszystko nie odniosles sie do mojego tekstu , w ktorym wspominam fakt ,
          odebrania Polsce suwerennosci przez KRK a ktorej (suwerennosci) nie odzyskalimy po
          dzis dzien .
          Nie mamy wyboru , albo jezuici z sB (Servizio Bertone ) albo ludzie z C18 , NOP-u i ONR-u
          co wlasciwie na jedno wychodzi , bowiem cale te ultra prawicowe organizacje sa w rekach
          Watykanu ( biedak E.Sendecki jedynie to podejrzewa ) , czy lewica Palikota albo
          Millera , albo umiarkowany prawicowiec Tusk .
          Najmiejszym zlem jest europejska chadecja z Merkel i Tuskiem , ktorzy maja swiadomosc
          zagrozen i podzialow , kiedys akurat Tuska nigdy o to nie podejrzewalem .
          Myslalem kiedys , ze to Lech Kaczynski moze byc chadekiem z krwi i kosci .
          Jednak , po przeanalizowaniu wielu tekstow , stwierdzilem , ze L.Kaczynski stal na strazy
          nie wyrzuconych w 1968 Zydow .
          Mial szczescie , moze dlatego ze tow. "Wieslaw" potraktowal R. Kaczynskiego z niebywala
          pieczczotliwoscia , mozliwe jest tez , ze to dzieki R.Kaczynskiemu , namierzono
          wiekszosc opozycjonistow w Polsce , dzieki pracy R.Kaczynskiego jako kreta .
          Cos musi byc takze na rzeczy z choroba psychiczna w rodzinie Kaczynskich , bowiem
          ojciec ,Rajmund Kaczynski zmarl w Szpitalu Psychiatrycznym w Tworkach .

Nie mysl , ze mam poglad antyizraelski , wrecz przeciwnie , mam do Izraela wielki
          sentyment i wiare w to ze po 2400 latach ,jak przepowiedzial Izajasz , powstalo panstwo
          Izrael .
          Dlaczego wiec Kaczynski , Dorn , Waszczykowski , Niesiolowski , Michnik , JKM ,JKR ,
          Blumstein,Wildstein , Gizynski , Hofman , Kwasniewski , Urban i wielu innych nie chca wracac
          do ojczyzny ?
          Dlaczego taki Rydzyk czy inny z poludniowej Polski ksiezulko nadaje hasla nienawisci ?
          Przeciez gdyby Jezus byl Polakiem , Polacy zrobili by to samo co zrobili Zydzi , wobec
          swojego ziomka !!!
          To widac na kazdym kroku w Polsce , ponoc najbardziej chrzescijanskim kraju UE !!!
          • camille_pissarro Re: ;-)) 17.12.11, 22:30
            Bardzo dobry tekst o suwerenności państwa jest w dzisiejszym dodatku do "Rzepy" "Plus Minus" radzę kupić i przeczytać - Marek Cichocki - "Suwerenność do demontażu"

Już sam leitmotiv - "Rosnąca współzależność między państwami nie unieważniła, ale wręcz przeciwnie - coraz bardziej wymusza jej praktykowanie" do tej lektury zachęca...
            • wilk_z_wolfow Re: ;-)) 18.12.11, 13:28
              camille_pissarro napisał:

> Bardzo dobry tekst o suwerenności państwa jest w dzisiejszym dodatku do "Rzepy"
              > "Plus Minus" radzę kupić i przeczytać - Marek Cichocki - "Suwerenność do demon
              > tażu"
              >
              > Już sam leitmotiv - "Rosnąca współzależność między państwami nie unieważniła,
              > ale wręcz przeciwnie - coraz bardziej wymusza jej praktykowanie" do tej [b][ur
              > l=http://www.rp.pl/artykul/773133-Plus-Minus-poleca.html]lektury[/url][/b] zach
              > ęca...
              >
              >

Mam akurat wlasne zdanie na temat suwerennosci , ktora utracilismy wraz wyborem
              na krola Polski Zygmunta III Waze .
    • camille_pissarro Re: "Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tus 01.01.12, 11:08
      J.Staniszkis dopiero teraz to zauważa?
    • mietowe_loczki Re: "Aksamitna putinizacja" RP w wykonaniu D.Tus 01.01.12, 11:34
      "Putinizacja" - kolejne słowo, obok "patriotyzmu", "totalitaryzmu", "niepodległości", "zdrady", "dyktatury" i wielu innych, które poprzez swoje nieadekwatne użycie straciło swój pierwotny sens.

Teraz trzeba poszukać nowego słowa, które będzie adekwatnie opisywało to, co się dzieje w Rosji, bo wiemy już, że "putinizacja" to m.in. demokratyczne rządy demokratycznie wybranego premiera w demokratycznych, legalnych wyborach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka