jozef.moneta
26.01.12, 19:30
Znalazłem ciekawy wpis, który wyjaśnia całą rozpierduchę
"No cóż, mój komentarz jako nowoczesnego człowieka - aktywnego zawodowo, intelektualnie i uczestniczącego w życiu politycznym jest dziś skrajnie negatywny dla posunięć rządu człowieka na którego głosowałem.
Marzył mi się prawdziwy mąż stanu, doświadczony polityk, człowiek robiący dobra robote dla Polaków, a nie posłuszny wykonawca dla grup nacisku i lobbystów spod znaku wielkiej piątki firm fonograficznych i "hollywoodzkich wytwórni marzeń"
Wszyscy silni i liczący się politycy (czytaj: także kraje z którymi się liczą) nie pozwalają sobie na tak spektakularne wpadki przed własnym elektoratem, no chyba że robią to celowo bo wiedza że nie maja juz czego szukać w polityce.
Dwa lata temu kiedy pracowałem w Rosji i miałem możliwość bliskiego obserwowania tamtejszej sceny politycznej podnoszone były kwestie ochrony własności intelektualnej w związku z batalią wstąpienia ROSJI do WTO.
Jak wiadomo w Rosji podjecie do tzw. "praw autorskich" jest delikatnie mówiąc dużo bardzie liberalne niż w Uni Europejskiej czy Polsce. A dobitniej to określając - piractwo ma sie dość dobrze. Ale uwaga. Dokładny obserwator tego rynku mógłby zauważyć coś wręcz innego. A mianowicie ogromny postęp w nabywaniu przez Rosjan legalnej muzyki, programów, filmów i wszystkiego co z tym związane.
A dlaczego? Otóż w pełni procesu negocjacyjnego WTO kiedy wszystkie organizacje skupiające twórców i koncerny oraz Microsoft krzyczeli, że Rosja w takim stanie nie spełnia "standardów" wystąpił premier Putin. Publicznie w TV i oczywiście na arenie międzynarodowej. Powiedział tym wszystkim organizacją i twórcom że jeśli chcą aby Rosjanie kupowali ich oryginalne produkty muszą dostosować ceny do jak się wyraził: "kieszeni przeciętnego Rosjanina". I dodał oczywiście że nie popiera piractwa, że trzeba z tym walczyć, ale ... no właśnie ale to już były tylko dyplomatyczne ukłony. Dał jasno pojąć - chcesz w ROSJI zarabiać GRAJ WEDŁUG NASZYCH REGUŁ.
Dodam tylko że w Moskwie w tym czasie średnia płaca była w granicach równowartości 900 USD.
Dziś Rosjanie chętniej kupują legalne programy, filmy i gry - bo sklepy, internet i wszystkie markety np. Auchan sa zalane legalnymi płytami wielkich koncernów fonograficznych w cenie 9-12 PLN za NAJWIĘKSZA NOWOŚĆ WYDAWNICZA. Każdy film DVD premierowy - kosztuje około 12-19 PLN za absolutną nowość światową.
Legalny licencyjny Windows 7 - kosztuje w wersji DVD - 1200 RUBLI - czyli 130 PLN
CZYLI JEDNAK MOŻNA?
Ale do tego trzeba mieć jaja i najlepszą dyplomacje na świecie.
Ale tak się pracuje na szacunek wśród narodu.
I tak wygrywa sie w kolejnych wyborach! "