Dodaj do ulubionych

Zmarł Jacek Kuroń

• Gość: dorota67 Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.client.comcast.net 17.06.04, 10:35
      Smutno bardzo,coraz wiecej odchodzi ludzi ktorzy byli wazna czescia zycia
      mojego pokolenia.Czlowiek przez duze C.Niepowetowana strata.Glebokie wyrazy
      wspolczucia dla Rodziny.
    • Gość: Sopelek Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.06.04, 10:37
      Zawsze byłeś Wielkim człowiekiem i o człowieka Walczyłeś i Taki pozostaniesz w
      naszej Pamieci.NA ZAWSZE......
    • Gość: gosia.s Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 82.254.201.* 17.06.04, 10:40
      tak bardzo mi szkoda ze od nas odszedl, byl dla mnie przykladem czlowieka
      polaka ktory walczyl o dobro polski, takich ludzi jest juz tak nie wielu,
      dlaczego ci najlepsi musza tak szybko odchodzic??????????????????????????
    • Gość: Vlad Duży respekt. IP: 62.87.182.* 17.06.04, 10:40
      Ciężko napisać coś co chociaż odrobinę pasowałoby do formatu tej postaci.
      Dziękuję Panu za Pańskie życie.
    • Gość: Prote Hyle Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 10:44
      Odszedł jeden z najlepszych z ludzi. Szczere kondolencje dla rodziny. Wszyscy
      zapamiętamy Jacka Kuronia jako wibitnego polityka, człowieka, który całe życie
      nawet na moment nie przstał walczyć o swoje idee. Zawsze będzie dla nas wzorem
      i obyśmy nigdy o nim nie zapomnieli. Jest się od kogo uczyć.
      Wielka, wielka szkoda, bo wiele rzeczy zostało jeszcze do zrobienia. Oby
      następcy Pana Jacka mieli w sobie chociaż połowę tej siły, którą miał on.
    • Gość: ROBERT CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 17.06.04, 10:45
      Brak mi słów. Był ON jednym z nielicznych polityków o których powinno się mówić
      Pan Polityk.
    • Gość: b00g13 ['] IP: 213.25.190.* 17.06.04, 10:45
      będziemyCię pamiętać Panie Jacku
    • Gość: sw Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 10:47
      ['] ['] [']
      Odszedł ktoś wielki i wspaniały...
    • Gość: P Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 10:48
      Wielka szkoda. Wielki człowiek.
    • Gość: Sergiusz Wolicki Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 5.5R4D* / *.oracle.com 17.06.04, 10:48
      Wielka, ogromna strata...
    • Gość: anty Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.06.04, 10:50
      Slabo mi sie robi kiedy slysze wypowiedzi Kwasniewskiego itp. na temat smierci
      J. Kuronia. Teraz to wielki czlowiek a kiedy "warchol polityczny", czy byli
      aparatczycy PZRP maja moralne prawo sie wypowiadac na ten temat???
    • tallinn ['][']['] 17.06.04, 10:51
      cześć Jego pamięci!
      • Gość: Prawda [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:08
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • dem0kryt JEDNEGO MĄDREGO W POLSCE MNIEJ... 17.06.04, 11:21
          kilku idiotów wciąż więcej...
          • Gość: http://pamietamy.t Re: wlicz siebie IP: *.block.alestra.net.mx 17.06.04, 12:12
            • dem0kryt Re: jeśli cię to ma usatysfakcjonować... 17.06.04, 12:24
        • Gość: ws Niewielu widac tych Polakow IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 11:28
          "> Kuroń wśród Polaków ma inną ocenę niż u Żydów. Nie wzbudza zachwytów."

Z tego co wyglada, to w Polsce wiekszosc ludnosci jest Zydami, bo jednak u
          wiekszosi Kuron "wzbudza zachwyty".
        • Gość: ws Niewielu widac tychWy Polakow IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 11:36
          "> Kuroń wśród Polaków ma inną ocenę niż u Żydów. Nie wzbudza zachwytów."

Z tego co wyglada, to w Polsce wiekszosc ludnosci jest Zydami, bo jednak u
          wiekszosi Kuron "wzbudza zachwyty".
          Wy, antysemici (czyli ci, ktorzy nie maja nic przeciwko Zydom, ale...) to z
          kazdego zrobicie Zyda, kto wam zawadza.
          Jak Kuron Zyd, to dlaczego nie papiez? Przeciez on taki dla Zydow przyjazny.

Przedwojenni antysemici byli przynajmniej na tyle rozsadni, ze swoich
          niezydowskich przeciwnikow nazywali szabes-gojami. Bo oni wiedzieli jeszcze o
          czym mowia, znali jeszcze Zydow rzeczywistych a nie tylko urojonych.
          Nasi wspolczeni zydozercy robia z kazdego, kto im sie nie podoba zaraz Zyda.
          • Gość: --- To Żydzi okupują to forum i stukają w klawiatury. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:09
            W ten sposób produkuje się określone wrazenie o rozpaczy Polaków.
            Prosruję więc, Polacy nie wpadną w rozpacz po śmierci Kuronia.
            Polacy oddzielą ziarno od plew, dobre i zło, którego dopuścił
            się Kuroń. Ideałem nie był.
            • Gość: aga Re: To Żydzi okupują to forum i stukają w klawiat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:10
              To czy był żydem nie jest ważne, ważne to jakim był czlowiekiem
            • Gość: ws Re: To Żydzi okupują to forum i stukają w klawiat IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 12:15
              Pewnie, ze tak.
              To Zydzi wypisuja antysemickie posty, zeby potem Polakow o antysemityzm oskarzac.
              Ty, -
            • Gość: JHT Re: To Żydzi okupują to forum i stukają w klawiat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 08:49
              nikt nie jest ideałem, czego dowodem jest twoja wypowiedź. wstyd mi, że takie
              bydlęctwo wciąż sie panoszy. Prawdziwi Polacy oddzielą ziarno od plew, docenią
              dobro, a takich jak ty po prostu zignorują.
              A o Żydach masz takie pojęcie jak kura o astronomii.
    • Gość: KoniecŚwiata AludzieMichnika zasłaniają notę oKuroniu reklamami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 10:53
      Ludzie! Nie wieszajcie reklam na klepsydrze Jacka Kurona!!!
      Gdzie jest Adam Michnik, że na taką profanację na internetowej stronie głównej
      GW pozwala!!!!!!
      Skandal!!!
      • Gość: karo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:14
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: ws Alez wy antysemici nudni jestescie IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 11:25
          Ciagle te same brednie o zydowskich "geszeftach".
          Tego to sie juz nawet ignorowac nie chce.
    • Gość: *<:o( Czesc jego pamieci... nie widze juz takich ludzi.. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 10:53
      po prostu ich nie ma. A dziennikazom radze sie do jezyka polskiego przylozyc!
      Studjuje sie nie "w" Uniwersytecie Warszwskim, a "na" UW...
    • Gość: anty Re: "Warchoł polityczny" IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.06.04, 10:55
      Slabo mi sie robi kiedy slysze wypowiedzi Kwasniewskiego itp. na temat smierci
      J. Kuronia. Teraz to wielki czlowiek a kiedy "warchol polityczny", czy byli
      aparatczycy PZRP maja moralne prawo sie wypowiadac na ten temat???
      • Gość: ups Re: "Warchoł polityczny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:26
        Masz rację - rzygać chciało mi się słysząc zbolały głos Oleksego - powinien być
        zakaz wypowiadania sie przez tych ludzi o tych, którzy sobie tego na pewno nie
        życzą.No cóż Jacek już się nie obroni!
    • k-kenar Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 10:55
      bardzo, bardzo żal. Mimo ostatnich wiadomości miałam nadzieję, że to jeszcze
      nie teraz. Wielka szkoda.
      • Gość: Puchatek Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.crowley.pl 17.06.04, 11:04
        W wielu sprawach się z Jego poglądami nie zgadzałem. Na wiele zjawisk patrzę
        zupełnie inaczej. Ale Jacek Kuroń był jednym z nielicznych ludzi w Polsce, z
        którym można było - jak pisał Norwid - "różnić się mocno, ale pięknie". Był
        UCZCIWY i AUTENTYCZNY. Można było się z nim nie zgadzać - ale nie miało się
        wątpliwości, że naprawdę wierzy w to, co mówi, że nie szuka swojego interesu i
        korzyści...
        Coraz mniej takich ludzi wokół nas...
        • keram48 Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 12:47
          Nic dodać.Cześć Jacka Kuronia pamięci.
    • Gość: zbyszek Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 157.25.92.* 17.06.04, 10:58
      Można polemizować z jego ideałami, ale nie można negować jego wierności ideałom
      oraz uczciwości. Napewno nigdy nie kierował się swoim własnym interesem.
    • Gość: przemexx Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 212.14.14.* 17.06.04, 11:00
      Jest to ogromna strata gdyż odszedł człowiek który wierzył w lepsze jutro i ze
      w Polsce może coś się zmienić. To człowiek epoka
    • Gość: Vick Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:01
      Wielka szkoda. Odszedł jeden z nielicznych UCZCIWYCH polityków. Cześć jego
      pamięci.
    • Gość: x Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:05
      Żegnaj. Zrobiłeś cholernie dobrą robotę.
      • Gość: Nędza_w_Polsce Zrobiłeś cholerną robotę, wychodzi nam bokiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:12
        //
        • Gość: () Szkoda, że Kuroń odszedł... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.06.04, 11:21
          Każdej osoby, która odchodzi z tego świata jest szkoda, bo przecież mogła
          jeszcze pożyć, życiem się nacieszyć, coś dobrego dla ludu zrobić...

Ale i tak pan Jacek był arcysocjalistą, czasami wręcz komunistą...
          Nikt już nie pamięta o Walterowcach ? Agitkach za PRL ?
          Lud jest biedny, ubogi i smutny, więc potrzebuje opiekuna... A w szczególności
          ten polski lud - zmaltretowany, doświadczony przez historię i totalitarne
          ideologie...

Jednak o tych, którzy odeszli mówi się dobrze lub wcale, więc niech mu dobrze
          będzie na tamtym świecie... Może będzie szczęśliwym człowiekiem...
    • Gość: chilum Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.06.04, 11:05
      W latach kiedy jeszcze w Polsce panował socjalizm,Gierek,MO&SB jego nazwisko brzmiało jak powiew wolności.
      Dla mnie wtedy był legendą,ON,KOR i wszyscy,którzy walczyli z sowiecką okupacją i PZPR.
      Kiedy na studiach w 80-tym usłyszalem,ze przyjeżdża na spotkanie Kuroń i Michnik uświadomiłem sobie,że zobacze żywe wcielenie legendy Wolnej Polski.

Dzisiaj rano,jeszcze póśpiący słyszałem w pólśnie,że umarł ktoś.
      Ktoś ważny.

Kiedy zrozumiałem,ze to Jacek Kuroń poczułem smutek,pustkę i chyba jednak koniec jakiegoś okresu w moim życiu.

Zawsze będę o Nim pamiętał.
      Takich jak On nie ma wielu.
      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Niemen,Kaczmarski,Kuroń,.....

--

Stop War on Drugs
      • Gość: Nor Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:10
        Wielka szkoda, że ta druga osoba, którą wymieniasz obok Kuronia wspominając
        zapowiedź przyjazdu na spotkanie w latach 80tych tak bardzo odeszła od
        ówczesnych ideałów.
        • Gość: chilum Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.06.04, 11:31
          >Wielka szkoda, że ta druga osoba, którą wymieniasz obok Kuronia wspominając
          > zapowiedź przyjazdu na spotkanie w latach 80tych tak bardzo odeszła od
          > ówczesnych ideałów.

Zgadzam się.

Ale nie mogłem napisać,ze to było spotkanie tylko z Jackiem Kuroniem,bo bym skłamał i kreował przeszłość swoją.
          W tamtych latach nazwiska-Kuroń i Michnik- były tym o czym napisałem.
          Symbolem walki o wolność.
          I możliwsć spotkania osób,które są wrogami nr.1 systemu była naprawde czymś na miarę przeżycia metafizycznego.
          "Naprawdę zobaczę Kuronia,Michnika,ja chilum,student z małego miasteczka na drugim roku kulturoznawstwa? Kim ja jestem,ze ma taką szansę?"
          Takie myśli wtedy szalały mi po głowie.
          Kto żył na przełome 60/70/80 chyba mnie zrozumie.

Pozdrawiam
          --
          Stop War on Drugs

• Gość: robertzen Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 194.181.36.* 17.06.04, 11:07
      Pozostanie dla mnie bardzo ważnym facetem. Jego życiorys uznałem - przed laty -
      za drogowskaz, pomysł na życie. Wierzył, Kochał, Pracował, Chciał. Był wierny
      sobie. Energetyczny. Optymistyczny. Pełen nieznośnych wad. Tak Go widziałem.
      Napisał kilka książek. Przez te książki - zachłysnąłem sie nim. A potrzeba
      wzoru, autorytetu (wcale nie świętego) była wówczas we mnie wielka. To że
      istniał pozwalało mi wierzyć, że są na świecie ludzie, których jest sens
      podziwiać i szanować. (Naśladować może nawet). Łączył codzienność z wielkośćią.
      Dzięki Niemu zainteresowałem sie historią i polityką. I człowiekiem w tym
      wszystkim. (Dziś historia to mój zawód.) No i zanajdowałem potwierdzenie, jak
      ważna jest osobowość, charakter, słuchanie samego siebie i równocześnie uwaga
      skierowana na innych.
      Choć, gdy włożył tę kraciastą marynarkę i, niczym model, paradował na
      zdjęciach "Wyborczej", jako kandydat na prezydenta - zawiódł mnie. (Przeprosił
      potem za ten błąd).
      Szlachetny człowiek o trudnym charakterze; dobrze, że był właśnie taki. Gdy
      mowił, nie toretyzował. Nie piepszył. Działał. I było po nim widać uczucia,
      emocje. Bo żył.
      Dla mnie to ważne, że był.
    • Gość: JK Jacek Kuroń IP: 208.48.188.* 17.06.04, 11:09
      ... nie przesadzaj znowu. Swiat sie zmienia i duzo ludzi o ktorych nie jest
      glosno umieraja. Byl wspanialym czlowiekiem ale swiat sie nie konczy i mamy
      duzo wiecej takich tyle ze wybieramy zawsze idiotow, matolow, i
      niewyksztalconych, niewykwalifikowanych ludzi na kierowanie tym krajem...

ALE CO TU MOWIC GLUPIE SPOLECZENSTWO TO I GLUPI RZAD, NAWET NIE CHCE WAM SIE
      GLOSOWAC ALE DO NARZEKANIA NA KONCZACY SIE SWIAT TO SA WSZYSCY -
      SAMIZGOTOWALISCIE SOBIE TAKI LOS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Maria Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 11:11
      Odszedł od nas Wielki i Prawy Człowiek.
      Będzie nam go brakowało. Miejmy nadzieję,
      że jego śladem pójdą inni, młodzi.

A światłość wiekuista niechaj mu świeci
    • Gość: Marek Erbert-DOL Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:12
      Byl moim idolem od 68 r. Od Niego zaczolo sie moje dorosle i swiadome zycie.
      Dobrzy i madrzy ludzie odchodza a zostaja ludziki. Trudno bedzie o nastepce.
      Niech pozostanie w pamieci i joko wzor do nasladowania. Maerk
      • Gość: Rottenbergowy BEZ KURONIA ŻYCIE NIE MA SENSU !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:15
        Zbierzmy się wszscy Zydzi w Polsce i popełnijmy zbiorowe samobójstwo.
        Bo jak tu żyć, kiedy nie ma Jacka?
        • Gość: ups Re: BEZ KURONIA ŻYCIE NIE MA SENSU !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:29
          A żyjcie sobie spokojnie wszyscy Żydzi w Polsce - ON miał was w dupie!
        • Gość: ws Zmiencie plyte IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 11:40
          Nudziarze, nic ciekawszego wam do glowy nie przyjdzie niz wszedzie Zydow weszyc?

Wy, antysemici (czyli ci, ktorzy nie maja nic przeciwko Zydom, ale...) to z
          kazdego zrobicie Zyda, kto wam zawadza.
          Jak Kuron Zyd, to dlaczego nie papiez? Przeciez on taki dla Zydow przyjazny.

Przedwojenni antysemici byli przynajmniej na tyle rozsadni, ze swoich
          niezydowskich przeciwnikow nazywali szabes-gojami. Bo oni wiedzieli jeszcze o
          czym mowia, znali jeszcze Zydow rzeczywistych a nie tylko urojonych.
          Nasi wspolczeni zydozercy robia z kazdego, kto im sie nie podoba zaraz Zyda.
          • Gość: JAC Re: Zmiencie plyte IP: 213.17.204.* 17.06.04, 12:06
            Niezależnie od poglądów, prawda jest prawdą. Kuroń był Żydem i się do tego
            przyznawał.
            Jest w twojej wypowiedzi jakiś brak logiki. Niby jesteś przeciwny
            antysemityzmowi, ale bronisz Kuronia, przed jego Żydostwem.
            A co, czy Żyd to ktoś gorszy??? Wg mnie NIE. Ty tez twierdzisz, ze nie.

NO WIĘC NA LITOŚĆ, DLACZEGO BRONISZ KURONIOWI BYC NARODOWOŚCI ŻYDOWSKIEJ.
            KUROŃ BYŁ POLAKIEM NARODOWOŚCI ŻYDOWSKIEJ, A JEGO ZASŁUGI i błędy WYNIKAJĄ Z
            JEGO CHARAKTERU, SPOSOBU NA ZYCIE, A NIE Z NARODOWOŚCI.
            • Gość: ws Re: Zmiencie plyte IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 12:28
              "Natychmiast, na sali sądowej, zażądałem, byśmy dostali po tyle samo, bo
              przecież robiliśmy to samo. A na to prokurator Pietrasiński, że to Modzelewski
              jako Żyd musiał być prowodyrem."

Z tego tekstu wynika, ze Kuron, w odroznieniu od Modzelewskiego Zydem nie byl.
              Jezeli Kuron sie do jakiegos zydowstwa "przyznawal" to raczej tak jak Charlie
              Chaplin, ktory, nie bedac Zydem powiedzial, OK, jezeli nazizci. mowia, ze ja
              Zyd, to dobra, niech bedzie, to zadna hanba, wrecz przeciwnie, narod, ktorego
              nazisci nienawidza nie moze byc taki zly.

"A JEGO ZASŁUGI i błędy WYNIKAJĄ Z
              > JEGO CHARAKTERU, SPOSOBU NA ZYCIE, A NIE Z NARODOWOŚCI."

Dobrze wiesz, ze to tez moje zdanie a tylko sie zgrywasz, ze nie rozumiesz.
              Przeciez moj post skierowalem wlasnie do tych, ktorzy w kazdym temacie zawsze na
              Zydow schodza.
              Wiec nie strugaj idioty.
              • Gość: JAC Re: Zmiencie plyte IP: 213.17.204.* 17.06.04, 12:32
                1. Nie strugam idioty. Piszę prawdę.
                2. Nie wiem co było na tej rozprawie. Wiem natomiast, że Kuroń mówił oficjalnie
                o swoim żydostwie (i bardzo dobrze bo to też świadczy o uczciwości).
                A Kuroń w sprawach ważnych nie był komikiem.
                • Gość: ws Re: Zmiencie plyte IP: *.reverse.qsc.de 17.06.04, 16:34
                  "A Kuroń w sprawach ważnych nie by3 komikiem.

"

W sprawach waznych nie.
                  Ale pochodzenie to akurat nie jest wazna sprawa.
                  Sam to przeciez w twoim ostatnim poscie napisales.
            • dem0kryt Re: Zmiencie plyte 17.06.04, 12:42
              Jac, nie zastanawiałeś sie kiedyś na tym, dlaczego jeśli w Polsce spotyka się ludzi, których nazwiska brzmią z francuska, włoska lub węgierska to raczej nie pyta sie ich o rodowód (kto by w końcu chciał kwestionować polskość Chopina?). Ale w przypadku podejrzeń o pochodzenie żydowskie - to inna sprawa. To jest dla wielu wciąż SKAZA. Niezależnie od tego, co ci ludzie zrobili i jacy są. Dla wielu nie jest ważne, że np. ojciec Kuronia walczył w wojnie polsko - bolszewickiej, nie jest ważne, co Kuroń zrobił dla tego kraju - ważne, że Żyd. I to jest zarzut koronny. Pochodzenia tatarskiego pewnie by mu nie wyrzucali...

Jak sam piszesz Kuroń był Polakiem narodowości żydowskiej. Nie wiem, nie zaglądałem w jego rodowód. Dla mnie po prostu był Polakiem. Za takiego się uważał. I tylko o to chodzi - żeby przerwać to nieustanne grzebanie w rodowodach... Żeby pochodzenie nie było zarzutem... I już.
              • Gość: ws Masz racje Demokryt IP: *.reverse.qsc.de 17.06.04, 16:30
                w 100%.
                Ale antysemickich paranoikow nie przekonasz.
              • Gość: JHT Re: Zmiencie plyte/Nareszcie głos humanisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 08:53
                Ostatnie linijki to najlepsze epitafium dla Kuronia. Pięknie. Więcej takich
                umysłów, to może wygrzebiemy się z błota Ciemnogrodu.
              • behemot.to.kot Żeby pochodzenie nie było zarzutem.. 18.06.04, 09:21
                bardzo dobrze napisane i takie przecież oczywiste.

ale ja w tej chwili (dzisiaj, wczoraj) nie chcę budować idealnego
                społeczeństwa, natychmiast naprawiać państwa.
                chciałbym tylko, żeby chociaż te dwadzieścia kilka godzin po śmierci człowieka
                dać mu spokój. to jest przecież naturalne.
                nie chodzi przecież o to, aby wszyscy uznali Jacka za świętego. niech mają o
                nim zdanie, jakie chcą.
                jednak tego, że ludzie nie wiedzą, co czynić w obliczu śmierci nie mogę pojąć.

nie chce mi się polemizować z każdym podniesionym wątkiem ze względu na czas i
                miejsce. z niektórymi nie ma sensu bez względu na czas i miejsce.
                pewnym wyjściem byłoby umieszczenie informacji, że liczba postów w wątku jest
                miarą uznania dla Jacka - może chociaż to zamknęłoby kilka głupich mord.

dem0kryt napisał:

> Jac, nie zastanawiałeś sie kiedyś na tym, dlaczego jeśli w Polsce spotyka się
                l
                > udzi, których nazwiska brzmią z francuska, włoska lub węgierska to raczej nie
                p
                > yta sie ich o rodowód (kto by w końcu chciał kwestionować polskość Chopina?).
                A
                > le w przypadku podejrzeń o pochodzenie żydowskie - to inna sprawa. To jest
                dla
                > wielu wciąż SKAZA. Niezależnie od tego, co ci ludzie zrobili i jacy są. Dla
                wie
                > lu nie jest ważne, że np. ojciec Kuronia walczył w wojnie polsko -
                bolszewickie
                > j, nie jest ważne, co Kuroń zrobił dla tego kraju - ważne, że Żyd. I to jest
                za
                > rzut koronny. Pochodzenia tatarskiego pewnie by mu nie wyrzucali...
                >
                > Jak sam piszesz Kuroń był Polakiem narodowości żydowskiej. Nie wiem, nie
                zagląd
                > ałem w jego rodowód. Dla mnie po prostu był Polakiem. Za takiego się uważał.
                I
                > tylko o to chodzi - żeby przerwać to nieustanne grzebanie w rodowodach...
                Żeby
                > pochodzenie nie było zarzutem... I już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka