Dodaj do ulubionych

Zmarł Jacek Kuroń

• sebekwww Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 12:15
      [`][`][`]

• tomt Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 12:19
      Odejście od nas Jacka Kuronia jest symbolem końca pewnej epoki, końca nadziei
      na inny, lepszy świat polityki. Od początku w centrum uwagi jego myśli, słów i
      czynów stało cierpienie człowieka bezbronnego w obliczu Systemu. Tracąc
      znacznie wcześniej od innych złudzenia co do ideologii mającej ziścić sen o
      powszechnym szczęściu ludzkości, podjął się beznadziejnej z pozoru obrony praw
      i wolności słabych jednostek wobec autorytarnej machiny PRL-u. Po przełomie ’89
      roku kontynuował swą pracę niosąc pomoc ludziom wyrzuconym na margines życia
      społecznego przez rodzący się chaotycznie kapitalizm. Mimo iż wszedł na salony
      polityki, w sposób absolutnie wyjątkowym dochowywał wierności własnym ideałom.
      Brud codziennych gier, układów i zgniłych kompromisów nigdy nie przyległ do
      niego. On po prostu robił swoje, niosąc pomoc ludziom zagubionym i wykluczonym.
      Był samotną jeansową koszulą otoczoną przez morze krawatów. Symbolicznie to my,
      wyborcy, odrzuciliśmy podczas elekcji prezydenckiej w 1995 roku ten, jakże
      niepolityczny, typ uprawiania polityki. Być może nawet stało się dobrze, gdyż z
      pewnością nie czułby się On dobrze w oddalonym od ulicy szpalerami ochroniarzy
      i wyniosłym Pałacu Prezydenckim. Z drugiej jednak strony śmierć Jacka Kuronia
      dogłębnie uświadomiła mi, że nigdy już nie powróci człowiek, który na każdym
      kroku najpierw świecił własnym przykładem zanim podjął się krytyki innych.
      Teraz możemy jedynie wybierać mniejsze zło – reklamę i marketing kreujący
      bezbarwnych przywódców, lub populistyczne pieniactwo wycierające sobie gębę
      ideami, które nigdy nie są celem, lecz tylko środkiem zdobycia władzy.
    • Gość: Julia_T Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:34
      święte słowa. I od kogo teraz się uczyć?
    • Gość: negativo Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.client.comcast.net 17.06.04, 12:35
      szkoda goscia , nawet bardzo.
    • Gość: michał gdańsk Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 12:45
      to był mój wielki i patriotyczny autorytet lat młodzieńczych i idealistycznych.
      przeczytałem jego wszystkie książki. miałem szczęście poznać osobiście
      gdy "siła spokoju" konkurowała z "nowym początkiem", a potem gdy rodziła się
      unia demokratyczna. to był człowiek wielkiego serca, wyobraźni i inteligencji.

• Gość: iwona Żelechów Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:45
      TYLKO ŻAL
    • Gość: damk Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.wreczyca.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 12:46
      Jacku ! Nie zapomnij o nas, patrząc na nas z góry...
    • Gość: Małgorzta Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 12:47
      Był jednym z niewielu politykiem ktorym ufalam i dażyłam go sympatią uwazam ze
      zrobil dla nas polaków bardzo dużo jest symbolemprawości i utzywosci
    • Gość: leszek Kuron IP: 213.25.91.* 17.06.04, 12:48
      Szkoda, ze tak malo ludzi widzialo go prezydentem. Bylby idealny, taki
      autorytet moralny jest nieosiagalny teraz w Polsce. Wyczucie spoleczne i
      polityczne, zadnego partyjniactwa i prywaty, interes kraju nadrzedny. Zadnego
      kunktatorstwa, cwaniactwa, kretactwa powszechnego u naszych dzisiejszych "elit".
      Szkoda go ...!
      • Gość: serek tak naprawde to szkoda ze cie matka upusicila IP: 62.233.230.* 17.06.04, 14:45
        na glowke i masz ten staly bol ktory kaze ci pieprzyc glupoty.
    • Gość: wojtek Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.unicity.pl / 80.51.254.* 17.06.04, 12:51
      Odszedł człowiek, dla którego słowa:Honor i Ojczyzna, nie były sloganem.Do
      spotkania w lepszym świecie Panie Jacku.
    • murza.chatus Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 12:53
      Smutno. Temu Człowiekowi ufałem.
    • Gość: abc Jacek Kuroń IP: 208.48.188.* 17.06.04, 12:55
      bez przesady, takich jak on pelno w Polsce - tyle ze nie zaangazowani, ani nie
      glosuja, ani nie sa wybierani....
    • Gość: Andrzej W Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.06.04, 12:56
      Po co zapisywał się do partii komunistycznej /stalinowskiej/ już jako 18-to
      latek ? W tym okresie najwiekszego teroru mordowano w kazamatach UB najlepszych
      synów naszego narodu. Po co mu było "Czerwone Harcerstwo"?? Czy to był przejaw
      tylko zwykłego OPORTUNIZMU ? Czy może coś więcej ? Czy Jacek Kuroń
      wyspowiadał się kiedyś z tego okresu swojego życia ? Mimo wzsystko szkoda mi
      tego człowieka i będę modlił się za jego duszę.
    • Gość: ala Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:59
      odszedł wspaniały człowiek,uczciwy, odany Polsce,patriota.Niestety w Polsce
      ludzi o takim formacie jak Jacek Kuroń można policzyć na palcach. I to jest
      bardzo smutne.
    • Gość: drk182 Jeden z niewielu, ktory zrobil tak wiele... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 12:59
      niech spoczywa w pokoju...
    • Gość: Robert Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.devs.futuro.pl 17.06.04, 13:04
      :-((
    • Gość: sep prezydent IP: *.jtb.pl 17.06.04, 13:08
      duza szkoda ze wtedy nie zostal wybrany, powinien
    • slubicz Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 13:15
      Zamiast rozpisywać się,piać peony na cześć-warto byłoby ,chociaż przez
      moment ,zastanowić się:co Jacek Kuroń uważał za najważniejsze w życiu, mało
      tego-sam postępował zgodnie z głoszonymi tezami. I...Panowie politycy(przez
      małe p)-dajcie spokój!!! Pamiętam, nie tylko ja, Wasze krytykanctwo i polemiki
      z tym Wspaniałym Człowiekiem,którego miałem Zaszczyt znać osobiście.
      Myślę,że najbardziej uczcicie pamięć Pana Jacka,jeśli nie będziecie próbować
      zbijać jakiegokolwiek kapitału. Po prostu Wasze nazwiska nie pasują do tego ,co
      było dla Niego Najważniejsze-prawość i uczciwość aż do bólu.
      Najbliższym-Żonie,Synowi i całej Rodzinie składam, wykorzystując gościnne
      łamy "Gazety" wyrazy współczucia. Wszyscy ponieśli stratę, lecz Wasz ból jest
      największy.
      Sławomir Lubicz-Sienicki
    • Gość: Pimpek Zmarł Jacek Kuroń IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 13:16
      żal... żal po wspaniałym człowieku! tacy ludzie nie rodzą się codziennie, są
      naprawdę wyjątkowi.
    • Gość: wojkrza@poczta.one Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 213.25.164.* 17.06.04, 13:16
      BĘDZIESZ DLA MNIE ZAWSZE WIELKIM WZOREM JAK DZIAŁAĆ PRACOWAC I POSTEPOWAC
      CZŁOWIEKIEM WIELKIEJ UCZCIWOŚCI I DIALOGU WALKI I PRACY POMOCY I POJEDNANIA
      POROZUMIENIA I TROSKI.
      SZKODA ŻE WIELCY LUDZIE JAK JACEK TAK SZYBKO ODCHODZĄ .pamięć pozostanie i
      książki i ten glos co dzwieczy mi do teraz głos dobrego człowieka.
      DOBRY BÓG WZIOŁ CIE DO SIEBIE BO PEWNIE JUZ I TAM NIEMAM KOMU ŁACZYĆ I DBAC O
      SŁABYCH NIEMA KOMU ZUPY GOTOWAC MUSIAAŁ CIEBIE ZABRAC.
    • Gość: MarcinT Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: 62.29.134.* 17.06.04, 13:24
      Walczył o to żeby runęły mury i udało mu się. On był częścią i symbolem czasów
      PRL - jasnym punktem na końcu tunelu i jedną z tych mocnych cegieł, które
      wyjęte ze starego, zburzonego muru, stworzyły nową rzeczywistość.

Niestety wraz jego odejściem powoli i ta nowa, pełna radości i entuzjazmu
      epoka, przechodzi w zapomnienie. Upadek wartości w polityce to bolączka naszych
      czasów. Kiedyś walczyło się dla idei, dla lepszego jutra - teraz politykuje się
      dla sławy i pieniędzy.

Żal człowieka, któremu zawdzięczamy wolność.
    • Gość: Igor Pamiętajmy IP: *.telenergo.pl 17.06.04, 13:27
      Umarł wybitny człowiek, ale myślę że On powiedziałby, że TYLKO człowiek.
      Swoim życiem, każdego dnia demonstrował swoją niezgodę na obojętność, małość i
      bylejakość. Jeden z nielicznych, którzy potrafili szczerze przyznać się do
      błędów popełnionych w swoim życiu, mówiąc jednocześnie dlaczego to uczynił.
      Myślę, że najbardziej byłby szczęśliwy, gdyby idee które siał przez całe życie,
      zakiełkowały i zakwitły w sercach nas wszystkich.
      Niech nie umierają wraz z nim.
    • Gość: riru O NIE NIE NIE NIE NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 13:32
    • pazio Re: Zmarł Jacek Kuroń 17.06.04, 13:33
      Szkoda chłopa!!! Miał wyobrażenie i marzenia o wolności i demokracji już w
      czasach, gdy inni myśleli, że ten nasz zatęchły komunizm to norma. Imponował mi
      odwagą i wrażliwością.
    • Gość: cZYTELNIK Re: Zmarł Jacek Kuroń IP: *.tulane.edu 17.06.04, 13:35
      CZESC JEGO PAMIECI.
      Odszedl polityk i osoba powszechnie znana, a w przekonaniu takich malutkich
      nieznajacych go osob jak ja pozostaje zal ze odeszla osoba prawa i uczciwa.
      Niewielu potrafiloby tego dokonac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka