Dodaj do ulubionych

Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzonych

01.10.12, 21:45
PiSiaków, licznie gromadzących się na tym Forum w ostatnim czasie i świętujących swe zwycięstwo (?) nad PO, to myślę sobie, że w przypadku gdyby jakimś cudem Jarosławowi udało się wygrać wybory i stanąć na czele rządu, większość z nich będzie PIERWSZYMI, którzy po niedługim czasie zaczną na tym rządzie wieszać psy, a prezesa odsadzać od czci i wiary.

To jest typowe dla, jak już to ktoś dobitnie nazwał wcześniej, "motłochu", który głosuje tak jak im się wmawia, bez żadnej autorefleksji z nadzieją za to, na niczym nieuzasadnioną "mannę z nieba". A zmiana premiera czy rządu nie spowoduje, że nagle staniemy się bogaci, zarówno jako kraj jak i ludzie.
Wszystkie dotychczasowe zapowiedzi nowo powołanych premierów, wygłaszane z mównicy sejmowej, okazały się przeważnie zbiorem pobożnych, nigdy niezrealizowanych życzeń. I dotyczy to wszystkich partii, PiS również (2005-2007).

Tak było już w przypadku prezydentury Lecha Wałęsy, tak było również w przypadku koalicji AWS-PO z premierem Buzkiem na czele.
Poczałkowo euforia i wniebowzięcie, ale rozczarowanie przyszło bardzo szybko.
Co ciekawe, taka radykalna zmiana nastrojów społecznych dotyczy bardziej ludzi popierających ugrupowania tzw prawicowe.
Obserwuj wątek
    • bozon.higsa Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 21:51

> Tak było już w przypadku prezydentury Lecha Wałęsy, tak było również w przypadk
      > u koalicji AWS-PO z premierem Buzkiem na czele.

Gdzie była taka koalicja AWS-PO ?
      Na Marsie?
      • rickky Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 21:56
        bozon.higsa napisał(a):

>
        > > Tak było już w przypadku prezydentury Lecha Wałęsy, tak było również w pr
        > zypadk
        > > u koalicji AWS-PO z premierem Buzkiem na czele.
        >

No tak, masz rację, chodziło oczywiście o koalicję AWS-UW.
        Dziękuję za zwrócenie uwagi i prostuję swój błąd: AWS-UW.
        > Gdzie była taka koalicja AWS-PO ?
        > Na Marsie?
        • bozon.higsa Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:01
          rickky napisał:

> bozon.higsa napisał(a):
          >
          > >
          > > > Tak było już w przypadku prezydentury Lecha Wałęsy, tak było równie
          > ż w pr
          > > zypadk
          > > > u koalicji AWS-PO z premierem Buzkiem na czele.
          > >
          >
          > No tak, masz rację, chodziło oczywiście o koalicję AWS-UW.
          > Dziękuję za zwrócenie uwagi i prostuję swój błąd: AWS-UW.
          > > Gdzie była taka koalicja AWS-PO ?
          > > Na Marsie?

Nie ma sprawy, żartowałem z tym Marsem.

• rzewuski1 Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 21:55
      masz racje rickky

Ich wiara w prezesa i słowo pisane i mówione przez ich media karze sadzić ze albo są płatnymi propagandzistami PIS lub ich działaczami albo dziećmi wierzącymi w bajki .
      • bozon.higsa Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:00
        rzewuski1 napisał:

> masz racje rickky
        >
        > Ich wiara w prezesa i słowo pisane i mówione przez ich media karze sadzić ze al
        > bo są płatnymi propagandzistami PIS lub ich działaczami albo dziećmi wierzącym
        > i w bajki .

Nie ma racji, wyborcy PO również wierzą w bajki.
        Przy okazji naucz się odmiany czasownika "kazać". To nie przystoi wykształconemu zwolennikowi PO nie znać tej odmiany.
        • rzewuski1 Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:04
          Nie ma racji, wyborcy PO również wierzą w bajki.
          > Przy okazji naucz się odmiany czasownika "kazać". To nie przystoi wykształconem
          > u zwolennikowi PO nie znać tej odmiany

Nie jestem zwolennikiem PO tylko zadeklarowanym ateistą i wrogiem kato prawicy, PO tez do nich zaliczam.
          Co do słowa kazać, cóż mój błąd.
          • bozon.higsa Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:08
            rzewuski1 napisał:

> Nie ma racji, wyborcy PO również wierzą w bajki.
            > > Przy okazji naucz się odmiany czasownika "kazać". To nie przystoi wykszta
            > łconem
            > > u zwolennikowi PO nie znać tej odmiany
            >
            > Nie jestem zwolennikiem PO tylko zadeklarowanym ateistą i wrogiem kato prawicy,
            > PO tez do nich zaliczam.
            > Co do słowa kazać, cóż mój błąd.

Nareszcie spotkałem przeciwnika kato prawicy.
            Witaj na pokładzie.
            • sclavus Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:33
              Phi...!!
              Też jestem przeciwnikiem kato-prawicy!
              ... co wcale nie znaczy, że jestem zwolennikiem kato-lewicy lub choćby nawet, samej lewicy ;)
              Tak między nami, nie jestem zwolennikiem żadnej partii na polskiej scenie politycznej, ani żadnej kanapy, w kulisach tej sceny...
              PeeS - mam niepłonną nadzieję, że żadnego błędu nie znalazłeś... :O
      • rickky Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:07
        rzewuski1 napisał:

> masz racje rickky
        >
        > Ich wiara w prezesa i słowo pisane i mówione przez ich media karze sadzić ze al
        > bo są płatnymi propagandzistami PIS lub ich działaczami albo dziećmi wierzącym
        > i w bajki .

To jest z ich strony taka cyniczna podpucha, aby prostemu ludowi, który niewiele jest w stanie zrozumieć, zohydzić codzienna rzeczywistość, i wmówić, że jak prezesem zostanie Jarek z PiS, to wszystko się im, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki poprawi.
        Oczywiście nic z tego nie będzie, poza tym, że Jarek zostanie premierem. A lud po raz kolejny zostanie zawiedziony (żeby nie powiedzieć dobitniej) i znów znajdzie się ktoś, kto będzie tę sytuację próbował wykorzystać dla swoich celów.

O ile oczywiście, nie stanie się tak, tak jak na Bialorusi, że wszyscy będą musieli chwalić miłosiernie nam panujących, niezależnie od obiektywnej rzeczywistości. I wtedy nie bardzo można będzie juz wyjść na ulicę aby zaprotestować, czy też, o zgrozo, złożyć protest, że telewizja źle relacjonowała manifestację. A prezes wybierze się sam na kolejne kadencje aż do śmierci.
        Jestem tylko ciekaw, ilu z piszących na tym forum apologetów Jarosława, to cynicy mający za zadanie "urobić" naród a ilu to biedni i nawiedzeni ludzie, szczerze wierzący w bełkot tych pierwszych i oczekujących szczęśliwości pod przyszłymi rządami.
        • bard333 no przecież tak jak na Białorusi jest własnie 01.10.12, 23:30
          teraz!

jak nie dość głośno chwalisz tą ryżą łajzę, to o 6 rano masz wizyte kolesi z kałachami (vide Antykomor), a jak nie usiądziesz na swoim miejscu np w kinie (vide dziewczyna Starucha) to nad ranem kolbami w drzwi załomoczą...

no pełna wolność normalnie! nigdzie na świecie czeławiek tak wolno nie oddychajet jak nad Wisła...
          • rickky Re: no przecież tak jak na Białorusi jest własnie 02.10.12, 00:09
            bard333 napisał:

> teraz!
            >
            > jak nie dość głośno chwalisz tą ryżą łajzę, to o 6 rano masz wizyte kolesi z ka
            > łachami (vide Antykomor), a jak nie usiądziesz na swoim miejscu np w kinie (vid
            > e dziewczyna Starucha) to nad ranem kolbami w drzwi załomoczą...
            >
            > no pełna wolność normalnie! nigdzie na świecie czeławiek tak wolno nie oddychaj
            > et jak nad Wisła...

Ty jesteś jednym z tych cynicznych graczy, o których wspominam.
            Szkoda tylko, że jednocześnie taki prymitywny.
            Taki cham, po prostu.
            • bard333 Re: no przecież tak jak na Białorusi jest własnie 02.10.12, 00:24
              tja... donieś gdzie trzeba i niech przyjda o szóstej, przynajmniej moje psy sie rozerwą...
          • obraza.uczuc.religijnych Lening bardzik jakzwykle głupio 02.10.12, 07:56
            ale po linii propagandowej a uciskanym antykomorze i biednej dziewczynie Starucha, co to zamieniła przypadkowo miejsce.
    • allspice Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 01.10.12, 22:03
      >a prezesa odsadzać od czci i wiary.<

Zanim do tego dojdzie, chcą panu prezesowi dać porządzić - nie da się dojśc do władzy
      dzieki ulicznej rewolcie,to sprytem - przez tworzenie technicznego,pozaparlamentarnego
      rządu.Teraz sciąga mohery do stolicy,obiecuje gruszki na wierzbie,szydzi z obecnego premiera, kreuje ciemny obraz rzeczywistosci...Chory z nienawiści człowiek chce przejac władzę ...A potem przyjdzie wspomniane wyżej rozlicznie.
    • bard333 może choc przestana tak kraść jak teraz 01.10.12, 22:10
      i kilometr autostrady będzie kosztował tyle co w Niemczech (czyli 70% ceny dzisiejszej polskiej) nie mówiąc już o jakości...
      • rickky Re: może choc przestana tak kraść jak teraz 01.10.12, 22:16
        bard333 napisał:

> i kilometr autostrady będzie kosztował tyle co w Niemczech (czyli 70% ceny dzis
        > iejszej polskiej) nie mówiąc już o jakości...

Niewątpliwie, 6 (sześć) kilometrów autostrady wybudowanej przez Jarosława et co. kosztowało zdecydowanie mniej od kilkuset kilometrów wybudowanych przez Tuska.
        I nawet, gdyby łączna ilość dziur w nowo wybudowanych autostradach "tuskowych" miała długość równą nowo wybudowanym autostradom "jarkowym" to i tak przewaga po stronie Tuska jest miażdżąca.
        • bard333 tja... 01.10.12, 22:27
          te wszystkie fundusze, które ta łajza w większości nie potrafi wykorzystać, zostały wynegocjowane przez rząd PIS (yes, yes, yes), cykl produkcyjny autostrady trwa około 5 lat, od projektu, poprzez wykup ziemi, do budowy.

chyrzy rój dostał wszystko na tacy, projekty, pieniądze i ludzi... Zmarnował 5 lat! jedyne co mu sie udało, to napaść swoich kolesi, jakaś pitera ma swoje ministerstwo, kierowców, fryzjerów, zastępców i kogo tam jeszcze... fryzjerczyk na stanowisku ministra od infrastruktury, położył co mógł, nic nie robi, nowe autostrady budowane za kolosalne pieniądze, po tygodniu mają dziury, a firmy je budujące plajtują

i ty chcesz poważnie dyskutować...?
          • rickky Re: tja... 01.10.12, 22:35
            bard333 napisał:

> i ty chcesz poważnie dyskutować...?

Przestań pieprzyć, bo to co piszesz to jest zwykły rynsztok.
            Kaczor dostał podpisana umowę na autostradę A2 , ale szukał przekrętów, więc kontrakt zerwał, za co zapłaciliśmy dodatkowo kupę kasy i powstało opóźnienie.
            A ustawę o wykupie ziemi, decydującą o rozpoczęciu budowy na szeroką skalę przeprowadził przez Sejm rząd Tuska i od tego zaczęła się poważna budowa autostrad.
            O ile dobrze pamiętam, to PiS nie mógł sobie poradzić z jakimś protestującym dziadkiem na trasie planowanego przebiegu autostrady.
            • bard333 Re: tja... 01.10.12, 22:58
              nie dostał tusk 300 mln euro od kaczora? cykl budowy autostrady to nie 5 lat? więc czego jazgoczesz? prawda boli? a że może czasem POsługuje sie rynsztokowym językiem to zrozumiałe, każdemu wg potrzeb, z kundlem trzeba rozmawiać po psiemu, co by zrozumiał...
              • rickky Re: tja... 01.10.12, 23:11
                bard333 napisał:

> nie dostał tusk 300 mln euro od kaczora? cykl budowy autostrady to nie 5 lat?

to napisz, które autostrady PiS rozpoczął przed oddaniem władzy?
                Dla jasności dodam, że chodzi o realnie rozpoczęte, (a nie ukończonych 6 km) i projektowane.

w
                > ięc czego jazgoczesz? prawda boli?

Owszem, prawda boli, ale ciebie, bo wyjesz jak pies

a że może czasem POsługuje sie rynsztokowym
                > językiem to zrozumiałe, każdemu wg potrzeb, z kundlem trzeba rozmawiać po psiem
                > u, co by zrozumiał...

Rozumiem, że po psiemu, to z błędami ortograficznymi, które zasadziłeś w ostatnim zdaniu?
                Chciałeś mi dopiec, ale mnie rozśmieszyłeś swoim analfabetyzmem.
                Po prostu żal mi ciebie, żałosna pisiacka kreaturo.

PS. Jak będziesz pisał o tych autostradach, o które cię prosiłem, to najpierw sprawdź pisownię w słowniku, aby nie robić kolejnych błędów w ortografii.

coby
                • bard333 hmm... 01.10.12, 23:21
                  nie wiem co prawda jak będzie po twojemu, bo choc sie staram, szczekanie kundla w moich uszach brzmi zawsze jak szczekanie kundla i nic po za tym...

to ile tych autostrad wg ciebie miał wybudować przez dwa lata, skoro cykl budowy trwa 5?

wiem, że ciężko to ogarnąć, ale nawet ktos taki jak ty do 5 liczyc potrafi. Choć PO elektoracie Umiłowanego PrzywUTCy spodziewać można sie wszystkiego
                  • rickky Re: Ortografia głupczeeee!!!!!!! 01.10.12, 23:38
                    bard333 napisał:

> nie wiem co prawda jak będzie po twojemu, bo choc sie staram, szczekanie kundla
                    > w moich uszach brzmi zawsze jak szczekanie kundla i nic po za tym...

Prosiłem cie, abyś pisał do mnie poprawnie po polsku!
                    Rozumiem, ze być może jesteś Polakiem dopiero w pierwszym pokoleniu, ale to nie jest usprawiedliwieniem kolejnych błędów w swojej pisaninie.
                    Doprawdy, tak trudno napisać ci jedno poprawne zdanie ????

> to ile tych autostrad wg ciebie miał wybudować przez dwa lata, skoro cykl budow
                    > y trwa 5?

Co to znaczy "cykl budowy autostrady"?
                    Jeden kilometr w pięć lat???
                    Jarosław wybudował 6 km przez 2 lata, a Tusk kilkaset przez 5 lat.
                    Być może to porównanie nic ci nie powie, bo widać, żeś nieuk i gbur, ale tych faktów nie zdyskredytujesz swoimi debilnymi zagrywkami propagandowymi.

> wiem, że ciężko to ogarnąć, ale nawet ktos taki jak ty do 5 liczyc potrafi. Cho
                    > ć PO elektoracie Umiłowanego PrzywUTCy spodziewać można sie wszystkiego

Znam zarówno matematykę, jak i, w przeciwieństwie do ciebie, ortografię, więc o mnie się nie martw.
                    Tobie zaś polecam nieco więcej pokory.

• bard333 może i do 5 zliczysz potrafisz 01.10.12, 23:47
                      ale nic poza tym, więc jak juz tak wyjesz, to gdzie te ortograficzne błedy (prócz literówek) ciołku widzisz?

i wg ciebie autostrady planuje sie po 1 kilometrze...?

kilkaset z planowanych tysięcy, przez 5 lat... Planowanych, rozpisanych na papierze sfinansowanych i na koniec rozkradzionych... a teraz ciolku zacznij szukać literówek, bo zdaje się, że o ortografii masz takie same pojęcie jak o "cyklu budowy autostrad"

każdy inzynier ci powie co to jest cykl budowy, autostrady, domu, maszyny, samochodu, czy czego tam jeszcze, technologiczny znaczy... no to gdzie tam jest "z" zamiast "ż"? a... widzę, powinno być "ciołku", zamiast "ciolku", faktycznie od razu lepiej brzmi...;)
                      • rickky Re: może i do 5 zliczysz potrafisz 02.10.12, 00:06
                        bard333 napisał:

> ale nic poza tym, więc jak juz tak wyjesz, to gdzie te ortograficzne błedy (pró
                        > cz literówek) ciołku widzisz?

Poszukaj sobie sam.
                        Jak nie znasz ortografii, to może zapytaj pana nauczyciela z podstawówki.
                        A swoją droga, to głupio zadawać publicznie takie pytania, nie sądzisz?
                        No, ale z drugiej strony, wykazywanie się głupotą, to dla PiSiaka powód do dumy, nie obciachu.

> i wg ciebie autostrady planuje sie po 1 kilometrze...?
                        >
                        > kilkaset z planowanych tysięcy, przez 5 lat... Planowanych, rozpisanych na papi
                        > erze sfinansowanych i na koniec rozkradzionych...

Tak rozkradzionych. Walnij się w łeb.
                        W tym roku w czasie wakacji jeździłem po tych "rozkradzionych".
                        Napisz jeszcze coś bardziej idiotycznego na ten temat!

a teraz ciolku zacznij szukać
                        > literówek, bo zdaje się, że o ortografii masz takie same pojęcie jak o "cyklu
                        > budowy autostrad"

Już ci napisałem nieuku: swoich błędów szukaj sam. Może się w końcu czegoś nauczysz.
                        Ja nie jestem twoja niańką, he he
                        Dla ułatwienia, dodam tylko, że użyty w twoim ostatnim zdaniu wyraz "pojęcie" jest rodzaju nijakiego.
                        Ale, podejrzewam, że nawet nie jesteś w stanie tej podpowiedzi zrozumieć.
                        Dla ciebie za trudne.

> każdy inzynier ci powie co to jest cykl budowy, autostrady, domu, maszyny, samo
                        > chodu, czy czego tam jeszcze, technologiczny znaczy... no to gdzie tam jest "z"
                        > zamiast "ż"? a... widzę, powinno być "ciołku", zamiast "ciolku", faktycznie od
                        > razu lepiej brzmi...;)

No tak, ale Kaczor przez 2 lata wybudował 6 km, a Tusk przez 5 lat, ponad 1000 km.
                        I chociażbyś nie wiem jak się napinał, nie zmienisz tego.
                        • bard333 Re: może i do 5 zliczysz potrafisz 02.10.12, 00:19
                          nieuka masz w lustrze, o czym z takim tlukiem dyskutować, skoro nie ma pojęcia o niczym? Wiesz ile i jakiej jakości żwiru zużywa się na metr sześcienny, wiesz jakie sa normy stosowane w Europie, czy może wiesz jakie w Polsce i jak często nawet te mocno zaniżone w Polsce i tak nie sa dotrzymywane...?

do nauki byś sie wziął, zamiast wypisywac te swoje brednie! Dzis przyjechał do mnie partner z Niemiec na spotkanie i pukał sie w głowe! Cena benzyny o 10 centów u nas tańsza (przy polskich zarobkach), ale za to autostrady (przy prawdziwej autostradzie to nawet nie stalo) najdroższe w Europie!

Dla takich niedouczonych baranów jak ty, wszystko jest ok, oczywiście dopóki można doić na państwowym a pan ryży waaadca daje zatrudnienie kolejnym tobie POdobnym nieukom...

Później wszystko wygląda, tak jak wygląda, sędzia bierze ruki pa szwam, juz tylko na samą wzmianke o tej ryżej łajzie, a najdroższą droge w Europie trzeba remontować jeszcze przed oddaniem... a teraz szukaj literówek pacanie, tylko wcześniej naucz sie wstawiać przecinki...
                          • obraza.uczuc.religijnych Lening bardzik wie i nam napisze 02.10.12, 07:58
                            przecież jest taki mądry i oczytany.
                    • bard333 te... ortografist... 02.10.12, 00:06
                      po "i" nie stawia się przecinka...
                      • rickky Re: te... ortografist... 02.10.12, 00:12
                        bard333 napisał:

> po "i" nie stawia się przecinka...

He he, zależy w jakim kontekście.
                        Nie bądź mądrzejszy niż jesteś.
                        • dystans4 Re: te... ortografist... 02.10.12, 02:44
                          On by Ci dał nie taką nauczkę, jak stawiania przecinków. Gdyby mógł.
                          Na szczęście tyle może, co umie. W najmniej istotnej kwestii stawiania przecinków takoż. W języku wolskim i, być może, Ojca Dyrektora, jest to napisane poprawnie. Ale tu nie Wolska, ani portal Ojca Dyrektora.
                          Proponuję, żebyś zaczął rozmawiać z nim, kiedy się nauczy pisać po polsku. Przyjęcie propozycji zwolni Cię z rozmowy z nim bezterminowo :)
                          Pozdrowienia
                          bul.
    • ave.duce Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gdyby 01.10.12, 22:10
      Nigdy więcej nie/rządów kaczystów&co.
      • bozon.higsa Re: Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gd 01.10.12, 22:17
        ave.duce napisała:

> Nigdy więcej nie/rządów kaczystów&co.

Tego samego życzę platformie.
        • rickky Re: Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gd 01.10.12, 22:21
          bozon.higsa napisał(a):

> ave.duce napisała:
          >
          > > Nigdy więcej nie/rządów kaczystów&co.
          >
          >
          > Tego samego życzę platformie.

Trochę się spóźniłeś z życzeniami.
          Tak około 5 lat.
          • bozon.higsa Re: Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gd 01.10.12, 22:23
            rickky napisał:

> bozon.higsa napisał(a):
            >
            > > ave.duce napisała:
            > >
            > > > Nigdy więcej nie/rządów kaczystów&co.
            > >
            > >
            > > Tego samego życzę platformie.
            >
            > Trochę się spóźniłeś z życzeniami.
            > Tak około 5 lat.

Tak,na razie rządzą.
            Niestety zaliczam ich tak samo do szkodników jak i PiS.

• rickky Re: Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gd 01.10.12, 22:26
              bozon.higsa napisał(a):

> rickky napisał:
              >
              > > bozon.higsa napisał(a):
              > >
              > > > ave.duce napisała:
              > > >
              > > > > Nigdy więcej nie/rządów kaczystów&co.
              > > >
              > > >
              > > > Tego samego życzę platformie.
              > >
              > > Trochę się spóźniłeś z życzeniami.
              > > Tak około 5 lat.
              >
              >
              > Tak,na razie rządzą.
              > Niestety zaliczam ich tak samo do szkodników jak i PiS.
              >
              >
              W demokracji nigdy nie ma i nie było idealnego rządu, który podobałby sie wszystkim. Zawsze ktos będzie niezadowolony.
              Dlatego rządy się zmieniają.
              Dobrze byłoby jednak, aby na lepsze, ale co to znaczy "lepsze", jak każdy pojmuje to na swój sposób?
              • bozon.higsa Re: Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gd 01.10.12, 22:27
                W demokracji nigdy nie ma i nie było idealnego rządu, który podobałby sie wszystkim. Zawsze ktos będzie niezadowolony.
                Dlatego rządy się zmieniają.
                Dobrze byłoby jednak, aby na lepsze, ale co to znaczy "lepsze", jak każdy pojmuje to na swój sposób?

Zgadzam się.
      • wiosnaludzikow Re: Żadnego "sprawdzania", co by było (na FK), gd 02.10.12, 06:07

ave.duce napisała:

> Nigdy więcej nie/rządów kaczystów&co.
        Zgoda ! Jednak to wybiórcze hasło. Nigdy więcej rządów obłudników i nieudaczników z PO !
    • wiosnaludzikow Re: Jak czytam te wszystkie mądre wywody nawiedzo 02.10.12, 06:01
      No i sam napisałeś rickky "wywód nawiedzonego".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka