Dodaj do ulubionych

Kwaśniewski

09.05.13, 19:22
Od kilku dni media zamartwiają się, że jeśli prezydent Kwaśniewski nie będzie startował na europosła to całe przedsięwzięcie jakim jest E+ weźmie w łeb. Albo ci, którzy tak nawołują są idiotami albo chodzi o straszenie potencjalnych wyborców. Zwykłe dymienie (można mylić z "dymaniem").
Bo po co Kwaśniewski miałby być europosłem? Ten człowiek nie musi być europosłem aby rozmawiać z przywódcami państw czy europejskich partii.
Ja bym chciała aby pan Kwaśniewski zechciał pomyśleć o premierowaniu po następnych wyborach parlamentarnych ale i to nie jest przecież niezbędne, by mógł być twórcą zdarzeń.

Podobnym dymieniem jest "zdziwko" wyrażane przez media, że Kwaśniewski się nie ustosunkowuje (do słów Kalisza i Siwca) chociaż to te same media informowały, że Kwaśniewski wybiera się do szpitala na operację łękotki.

Obserwuj wątek
    • godz-0800 Re: Kwaśniewski 09.05.13, 19:51
      Nie sądzisz,że powinien się poddać procedurze wyborczej?
      Wystartować w wyborach?
      Czy uważasz,że na zawsze należy mu się "bycie na podium".
      • l_zaraza_l Re: Kwaśniewski 10.05.13, 09:51
        godz-0800 napisał:

> Nie sądzisz,że powinien się poddać procedurze wyborczej?
        > Wystartować w wyborach?
        > Czy uważasz,że na zawsze należy mu się "bycie na podium".
        >

Nie sądzę. Nie w tych wyborach. Takiej procedurze mogą się poddać szeregowi posłowie czy inni działacze partyjni lub niezależni. To jest absolutnie inna skala. Przecież nikt nie oczekiwałby, żeby Tusk szedł do ław poselskich europarlamentu.
        • remez2 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 09:56
          Przecież nikt nie oczekiwałby, żeby Tusk szedł do ław poselskich europarlamentu.
          Dlaczego?
          • l_zaraza_l Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:07
            remez2 napisał:

> Przecież nikt nie oczekiwałby, żeby Tusk szedł do ław poselskich europarlam
            > entu.

> Dlaczego?

Bo zwyczajnie nie musi. Jest już na wyższym levelu.
            • remez2 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:12
              l_zaraza_l napisała:
              > Bo zwyczajnie nie musi. Jest już na wyższym levelu.
              Homo superior?
      • scoutek Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:03
        godz-0800 napisał:

> Nie sądzisz,że powinien się poddać procedurze wyborczej?
        > Wystartować w wyborach?
        > Czy uważasz,że na zawsze należy mu się "bycie na podium".

IMHO wystarczy to, że dwa razy poddał się procedurze wyborczej i wygrał wybory prezydenckie, za drugim razem nawet w pierwszej turze
        to wystarczy by stać na podium do końca życia
        • remez2 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:09
          scoutek napisała:
          > IMHO wystarczy to, że dwa razy poddał się procedurze wyborczej i wygrał wybory
          > prezydenckie, za drugim razem nawet w pierwszej turze
          > to wystarczy by stać na podium do końca życia
          Ryzykowna teza. Jeżeli ktoś dwukrotnie zdobył złoty medal olimpijski ....
          Życie zawodowe a zwłaszcza kariera polityczna podlegają ciągłej weryfikacji.
        • godz-0800 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:16

IMHO wystarczy to, że dwa razy poddał się procedurze wyborczej i wygrał wybory prezydenckie, za drugim razem nawet w pierwszej turze
          to wystarczy by stać na podium do końca życia

Nie masz racji,każdy polityk w jakimś momencie się po prostu zużywa.
          Przykład- Berlusconi.
          Kwaśniewski jest parę lat poza "autem" polityki.
          Musi więc odświeżyć swój level.
          Tak działa demokracja.
          • l_zaraza_l Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:40
            godz-0800 napisał:

> Nie masz racji,każdy polityk w jakimś momencie się po prostu zużywa.
            > Przykład- Berlusconi.
            > Kwaśniewski jest parę lat poza "autem" polityki.
            > Musi więc odświeżyć swój level.
            > Tak działa demokracja.

Mylisz się. Kwaśniewski nie jest na aucie (a tym bardziej poza "autem" ;) ). Wciąż jest obecny w polityce. To prawda, że nie w naszej lokalnej nawalance, poza którą świata nie widzimy ale Polska, czy chcemy tego czy nie, jest tylko jednym z wielu elementów układanki.

Kwaśniewski niczego nie musi. Ale najwyraźniej dostrzegł powody, dla których mogłoby zacząć mu się chcieć. Wybory do europarlamentu nie są celem. Celem jest budowa siły zdolnej być przeciwwagą dla tego, co jest dzisiaj. A dzisiaj mamy samców alfa, z których każdy musi co dzień udowadniać, że jeszcze nie skończył. Którzy, dbają jedynie o to, by "odświeżyć swój level" przed kolejnym sondażem. A czasy są takie, że kto nie biegnie ten się cofa. Czas, w którym wystarczyło jedynie nie stać w miejscu, straciliśmy w napięciu obserwując kopiące się konie.

• godz-0800 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:58
              Kwaśniewski niczego nie musi.

Na tym krótkim stwierdzeniu pozostańmy.
              Jest ono słuszne i nie zamierzam go podważać.

Jeżeli jednak Kwaśniewski chce odgrywać jakaś rolę w polityce, budować partię, zostać premierem, to musi poddać się wyborczej weryfikacji.
              Jego "światło" już zgasło,musi je spróbować zapalić na nowo.
              • l_zaraza_l Re: Kwaśniewski 10.05.13, 11:21
                godz-0800 napisał:

> Kwaśniewski niczego nie musi.>
                > Na tym krótkim stwierdzeniu pozostańmy.
                > Jest ono słuszne i nie zamierzam go podważać.

Oczywiście, że nie musi. Może. To komfort jakiego wielu naszych "polityków" z bożej łaski nie ma. Dlatego nie walczą o nas ale o siebie.

> Jeżeli jednak Kwaśniewski chce odgrywać jakaś rolę w polityce, budować partię,
                > zostać premierem, to musi poddać się wyborczej weryfikacji.
                > Jego "światło" już zgasło,musi je spróbować zapalić na nowo.
                >

Jeżeli. Jeżeli będzie chciał zostać premierem. Architekci nie muszą własnoręcznie stawiać budowli, które zaprojektowali.
                Co do "światła" to opinie na ten temat zawsze będą subiektywne i zależne od sympatii. Jedno co jest pewne to to, że Kwaśniewski świeci lub jak wolisz, świecił, swoim własnym światłem a nie odbitym. Tę cechę ma także Tusk tylko nie wiem czy z własnej woli czy w wyniku nieszczęśliwego zbiegu okoliczności, ugrzązł w piwnicy mieszczącej zawór ciepłej wody.
                • godz-0800 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 11:38
                  l_zaraza_l napisała:

> Co do "światła" to opinie na ten temat zawsze będą subiektywne i zależne od sym
                  > patii. Jedno co jest pewne to to, że Kwaśniewski świeci lub jak wolisz, świecił
                  > , swoim własnym światłem a nie odbitym.

Oczywiście, ja to napisałem żartobliwie w odpowiedzi na post innej forumowiczki.
                  Może uściślę, od początku nie myślałem o starcie Kwaśniewski do Europarlamentu czy o takim obowiązku.
                  Myślałem,że jako lider nowo powstałej partii powinien poddać się weryfikacji wyborczej, skoro chce być premierem w przyszłości, bo prezydentem już nie może być.
                  Chyba,że chce wzorem Krzaklewskiego pozostać na tylnym siedzeniu.

Jeżeli chodzi o moją ocenę Kwaśniewskiego, to jest on również "gładki" w mowie jak Tusk.
                  Mam pecha, bo Tuska już dawno skreśliłem, ale Kwaśniewskiego z wielu powodów nie zaakceptuję również.
          • scoutek Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:41
            godz-0800 napisał:

>
            > IMHO wystarczy to, że dwa razy poddał się procedurze wyborczej i wygrał wybory
            > prezydenckie, za drugim razem nawet w pierwszej turze
            > to wystarczy by stać na podium do końca życia
            >
            > Nie masz racji,każdy polityk w jakimś momencie się po prostu zużywa.
            > Przykład- Berlusconi.
            > Kwaśniewski jest parę lat poza "autem" polityki.
            > Musi więc odświeżyć swój level.
            > Tak działa demokracja.

taaaa

a co z prezydentami USA?
            startują ciągle w jakichś wyborach czy po odejściu ze stanowiska po prostu świecą blaskiem prezydenckim?
            • godz-0800 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:54
              a co z prezydentami USA?
              startują ciągle w jakichś wyborach czy po odejściu ze stanowiska po prostu świecą blaskiem prezydenckim?

O czym Ty chcesz mnie przekonać?
              Żaden były prezydent USA nie będzie startował w wyborach po zakończeniu dozwolonej liczby kadencji.
              To standard.
              Kwaśniewski w naszym systemie społ.-polit. nie może startować już w wyborach prezydenckich ale może startować w innych wyborach parlamentarnych, do europarlamentu.

Kto broni Kwaśniewskiemu świecić światłem odbitym?
              Niech świeci.
              Niech służy jako doradca Kulczykowi czy prezydentowi Kazachstanu.
              • l_zaraza_l Re: Kwaśniewski 10.05.13, 11:29
                godz-0800 napisał:

> O czym Ty chcesz mnie przekonać?
                > Żaden były prezydent USA nie będzie startował w wyborach po zakończeniu dozwolo
                > nej liczby kadencji.
                > To standard.

A przytoczysz nazwiska tych byłych prezydentów USA, którzy po zakończeniu prezydentury w wyborach do izby reprezentantów?
              • scoutek Re: Kwaśniewski 10.05.13, 11:36
                godz-0800 napisał:
                > Żaden były prezydent USA nie będzie startował w wyborach po zakończeniu dozwolo
                > nej liczby kadencji.

Kwaśniewski też nie, bo mu też już nie wolno
                ani na prezydenta RP ani USA

a każdy prezydent USA mógłby startować (wg twoich demokratycznych standardów sprawdzania się po latach jak Berlusconi) na szefa hmmm... NATO, CIA, FBI czy tam czego by chciał
                ale tego nie robi
                bo nie musi i nie chce i nie ma takiej potrzeby
                wystarczy każdemu funkcja honorowa dożywotnia

to samo z Kwaśniewskim jest
                nie musi
                ale jak chce to może
                • godz-0800 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 11:45
                  scoutek napisała:

> godz-0800 napisał:
                  > > Żaden były prezydent USA nie będzie startował w wyborach po zakończeniu d
                  > ozwolo
                  > > nej liczby kadencji.
                  >
                  > Kwaśniewski też nie, bo mu też już nie wolno
                  > ani na prezydenta RP ani USA
                  >
                  > a każdy prezydent USA mógłby startować (wg twoich demokratycznych standardów sp
                  > rawdzania się po latach jak Berlusconi) na szefa hmmm... NATO, CIA, FBI czy tam
                  > czego by chciał
                  > ale tego nie robi
                  > bo nie musi i nie chce i nie ma takiej potrzeby
                  > wystarczy każdemu funkcja honorowa dożywotnia
                  >
                  > to samo z Kwaśniewskim jest
                  > nie musi
                  > ale jak chce to może
                  >

Ciągle się nie rozumiemy.

Kwaśniewski chce tworzyć nową partię i pewnie zostanie jej liderem.
                  Lider partii po wygranych wyborach zostaje desygnowany na premiera (załóżmy,że jego partia wygra).
                  Nie uważasz,że powinien startować jako lider partii w wyborach do parlamentu?

wystarczy każdemu funkcja honorowa dożywotnia
                  >
                  > to samo z Kwaśniewskim jest
                  > nie musi
                  > ale jak chce to może

Ja przecież podobnie cały czas nadje na tych samych częstotliwościach,tylko Ty odbierasz na innej częstotliwości.

Kwaśniewski może nawet zaśpiewać i zatańczyć.....to wolny kraj.
                  • scoutek Re: Kwaśniewski 10.05.13, 11:56
                    godz-0800 napisał:

> Kwaśniewski chce tworzyć nową partię i pewnie zostanie jej liderem.
                    > Lider partii po wygranych wyborach zostaje desygnowany na premiera (załóżmy,że
                    > jego partia wygra).
                    > Nie uważasz,że powinien startować jako lider partii w wyborach do parlamentu?

pełna zgoda, z tym, że IMHO Kwasniewski na to, by być liderem partii jakiejkolwiek jest zbyt leniwy już
                    i zbyt doświadczony, np. na pewno zdaje sobie sprawę, że mógłby przerżnąć
                    i co wtedy?

on chyba tylko marzy o patronacie honorowym

co innego o wyborze na stanowisko takie, na które nie wybiera ogół a względy formalne
                    NATO, ONZ czy UE
                    na to pewnie by się pisał
                    bo i splendor i chwała
                    a i roboty za dużo nie ma
                    • remez2 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 12:01
                      co innego o wyborze na stanowisko takie, na które nie wybiera ogół a względy formalne
                      NATO, ONZ czy UE na to pewnie by się pisał bo i splendor i chwała

Marzył o tym od dawna. Dlatego m.in. napiął do granic wytrzymałości stosunki z Rosją. A tu siupryza - mocodawcy zapomnieli o elearze.
                      a i roboty za dużo nie ma
                      I napić się można a czasami wręcz trzeba.
    • wiosnaludzikow Re: Kwaśniewski 09.05.13, 19:53
      l_zaraza_l napisała:

> Od kilku dni media zamartwiają się, że jeśli prezydent Kwaśniewski nie będzie s
      > tartował na europosła
      Urzekła mnie, opisana przez Ciebie historia.
    • haen2010 Jest w tym sporo bełkotu 09.05.13, 21:59
      Nie na żarty wystraszonej platfusiarni i komuchów Millera. Kościelni też w gacie robią, bo ludzie Palikota nie żartują ze skróceniem tej mafii.

Kandydowanie Olusia znaczenie ma, bo może jeszcze następnych z listy wyholować. Tyle, że w każdej chwili może też zrezygnować, gdyby lepszą fuchę dorwał. Ma też znaczenie symboliczne.

Najważniejsze jest dla nich poukładanie się, bo chętnych na te synekury wszędzie od ch.
    • cookies9 Re: Kwaśniewski 09.05.13, 22:09
      >Ja bym chciała aby pan Kwaśniewski zechciał pomyśleć o premierowaniu po następnych wyborach parlamentarnych

O premierowaniu i prezydenturze mysli sam panprezes PiSsu...a po nim chociazby i potop. Spełni marzenie o zniszczeniu przeciwników,wojnie polsko- polskiej itp,itd...
    • indris Re: Kwaśniewski 09.05.13, 22:38
      Pokazał, że jest pachołkiem amerykańskich konserwatystów. W Polsce się o tym nie wspomina, ale na śewiecie mu to pamiętają.
      Jego miejsce powinno być na ławie oskarżonych ( a potem w kryminale ) a nie na ławach poselskich.
      • haen2010 Re: Kwaśniewski 10.05.13, 10:00
        Ja rozumiem twoją mantrę, ale ona jest bez znaczenia. Bo wszystkie polskie elity włażą w amerykańskie dupsko bez środków ułatwiających. Od początku tzw niepodległości.

Jedynie RP stawia od początku na Europę i szydzi z tych wydymanych przez USA.
      • remez2 I znowu nudzisz. ntx 10.05.13, 10:07
      • wiosnaludzikow Re: Kwaśniewski 10.05.13, 12:07
        indris napisał:

> Pokazał, że jest pachołkiem amerykańskich konserwatystów. W Polsce się o tym ni
        > e wspomina, ale na śewiecie mu to pamiętają.
        > Jego miejsce powinno być na ławie oskarżonych ( a potem w kryminale ) a nie na
        > ławach poselskich.
        To zjawisko kundlizmu. Kundle zawsze muszą komuś służyć. Inaczej nie potrafią żyć. Kto karmi ten go ma.
    • remez2 Jeżeli już to A.Kwaśniewski 09.05.13, 22:56
      > Od kilku dni media zamartwiają się, że jeśli prezydent Kwaśniewski nie będzie s
      > tartował na europosła to całe przedsięwzięcie jakim jest E+ weźmie w łeb. Albo
      > ci, którzy tak nawołują są idiotami albo chodzi o straszenie potencjalnych wybo
      > rców. Zwykłe dymienie (można mylić z "dymaniem").
      Po przeczytaniu powyższego zastanawiałem się czy ktoś nie podszył się pod Ciebie.
      > Podobnym dymieniem jest "zdziwko" wyrażane przez media, że Kwaśniewski się nie
      > ustosunkowuje (do słów Kalisza i Siwca) chociaż to te same media informowały, ż
      > e Kwaśniewski wybiera się do szpitala na operację łękotki.
      Wiesz ile czasu trwa operacja łękotki. Z rekonwalescencją - dobę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka