Dodaj do ulubionych

Pytanie do tych co potępiają Camerona

08.01.14, 09:20
Co byście powiedzieli, gdyby Wietnamczycy pracujący w Polsce brali zasiłki na swoje dzieci żyjące w Wietnamie?
Ja wiem, przepisy Unii Europejskiej. Fakt. Ale mnie chodzi o zasady zwykłej uczciwości.
To tak jak lewe zwolnienia lekarskie, wyłudzone renty inwalidzkie. Cwaniactwo.
Kiedy mnie się kończył kontrakt, z punktu widzenia prawa byłem bezrobotnym. Byli tacy co biegli po zasiłek. ja bym się pod ziemię ze wstydu zapadł, gdyby mnie ktoś mnie zobaczył w Urzędzie Pracy, ubiegającego się o zasiłek.
Jeżeli ktoś pracuje w UK i tam ma dzieci, to OK, ale jak dzieci są w Polsce?
M.
Obserwuj wątek
    • gtxl Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 09:24
      Ja wiem, przepisy Unii Europejskiej. Fakt.

No....i co ci więcej potrzeba do wyjaśnienia?

Pewnego razu cesarz Napoleon jechał przez niewielki miasteczko francuskie.Zdziwiony tym, ze nie przywitały go salwy armatnie pyta burmistrza:
      - Dlaczego nie strzelacie z armat na moją cześć :?:
      - Powodów jest ze......dwadzieścia.Po pierwsze nie mamy armat.Po drugie......
      - Dziękuje to pierwsze wystarczy - odrzekł cesarz.
      • mariner4 Formalnie masz rację, ale 08.01.14, 09:42
        ja tych ludzi nazywam "Polaczki-cwaniaczki"
        Na podstawie mediów można odnieść wrażenie, że Polacy tam pojechali tylko po to, żeby ratować brytyjską gospodarkę. Niczym żołnierze walczący "za wolność waszą i nasza".
        Mój sprzeciw budzi tylko to, że premier wybrał sobie akurat nas za przykład, a tam jest kocioł z cudzoziemcami.
        M
        • tornson Re: Formalnie masz rację, ale 08.01.14, 14:24
          mariner4 napisał:

> ja tych ludzi nazywam "Polaczki-cwaniaczki"
          > Na podstawie mediów można odnieść wrażenie, że Polacy tam pojechali tylko po to
          > , żeby ratować brytyjską gospodarkę. Niczym żołnierze walczący "za wolność wasz
          > ą i nasza".
          > Mój sprzeciw budzi tylko to, że premier wybrał sobie akurat nas za przykład, a
          > tam jest kocioł z cudzoziemcami.
          > M
          A co powiesz o polaczkach-cwaniaczkach którzy działalność prowadza w Polsce rejestrują sobie firmy w UK by nie płacić podatków w Polsce (tam gdzie zarabiają) tylko w UK?
          A co powiesz o pasożytach z instytucji finansowych londyńskiego City, którzy na potęgę korzystają w wyjątkowo podły i patologiczny sposób z możliwości jakie daje wolny przepływ kapitału w UE i niczego nie produkując pasożytują na wielu organizmach gospodarczych w Europie?
          • wiosnaludzikow Re: Formalnie masz rację, ale 09.01.14, 05:00
            > A co powiesz o polaczkach-cwaniaczkach którzy działalność prowadza w Polsce rej
            > estrują sobie firmy w UK by nie płacić podatków w Polsce (tam gdzie zarabiają)
            > tylko w UK?
            A co w tym złego ?
            Chcą być traktowani przez władze fiskalne i inne jak ludzie a nie krojeni i traktowani jak złodzieje, jak w Polsce.
      • lionold Re: "Jakby ktoś puszczał bąki." 10.01.14, 15:36
        To wszędobylskie gó... tak śmierdzi - jest tego tyle, że gdybym wymieniał po nazwisku to wyszłaby cegła jak nie przymierzając książka telefoniczna w erze przed komórkowej.
    • sverir Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 09:32
      > Co byście powiedzieli, gdyby Wietnamczycy pracujący w Polsce brali zasiłki na swoje dzieci
      > żyjące w Wietnamie?

Zakładając,że zasiłki są słuszne i sprawiedliwe? Nic bym nie powiedział. Skoro warunkiem otrzymania zasiłku jest posiadanie dziecka, to niech ustawodawcy nie interesuje, gdzie to dziecko się znajduje.
      • sclavus Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 16:50
        Troszkę ciekawe jest to, co prawisz...
        Może trochę inna beczka, ale sytuacja podobna:
        Facet przepracował we Francji trzy lata (u Polaka, krewniaka jakiegoś bo gdzie indziej, nikt by go nie zatrudnił) i zbliżył się do wieku emerytalnego. Krewniak go zwolnił i facet poszedł na zasiłek i na tym zasiłku dotrwał do wieku emerytalnego.
        Nie mając wypracowanej żadnej emerytury, przyznano mu tak zwany, zasiłek starczy (to było z 15 lat temu i wtedy to było cóś koło 550 euro)
        Szczęśliwy, spakował bagaże i wrócił do Polski.
        Ku własnemu zdziwieniu, po dwóch miesiącach kasa emerytur przestała płacić a facio się zdenerwował, wrócił do Francji i zaczął się awanturować, że jak to!!
        Dowiedział się, że taki zasiłek wypłacany jest wyłącznie rezydentom Francji!!
        Narobił sobie kosztów bo jakiegoś adwokata wziął i wrócił do Polski z niczym!!

Wyszło na to, że chciał się wycwanić... i się wycFanił!
        • sverir Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 17:01
          > Może trochę inna beczka, ale sytuacja podobna:

Francja, 15 lat temu, ustawowo przysługuje wyłącznie rezydentom... Na czym polega podobieństwo? Tylko na tym, że facet wyjechał z Francji? Polacy, którzy są tu problemem, nigdzie z Wielkiej Brytanii nie wyjeżdżają.
          • sclavus Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 19:01
            dzieci - nawet jeśli były - wyjechały...
            Tak sobie myślę, że wysokość zasiłku na dziecko, ma jakiś związek z poziomem życia w kraju, w którym się go przyznaje... a który jest inny dla człowieka, który ma dzieci w innym kraju, z poziomem życia nieporównywalnym...
            Dla mnie - cwaniactwo!!
            • sverir Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 22:37
              > dzieci - nawet jeśli były - wyjechały...

Ale to nie dzieci dostają zasiłek.
    • l_zaraza_l Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 13:30
      Mariner, postaraj się złapać sens.
      Taki Wietnamczyk pracujący w Polsce tu odprowadza podatki i składki. To dlatego musi być traktowany dokładnie tak samo jak jego polski kolega z firmy. a nie dlatego, że jego dziecko jest tu lub tam. A teraz pomyśl sobie, ze dwaj koledzy z firmy, Polak i Wietnamczyk, wpadli na pomysł edukowania swoich dzieci w Szwajcarii i tam przez wiele lat będą mieszkały pociechy z mamami.
      • mariner4 Znam opinię Polaków z UK, którzy myślą 08.01.14, 14:13
        podobnie jak ja. Na nich spada odium otoczenia za cwaniactwo części Polaków tam przebywających.
        Intencją istnienia zasiłku na dziecko jest pomoc tu i teraz, a nie tam. W tym przypadku na dzieci żyjące w UK
        Sienkiewicz za wymyślenie Kalego powinien dostać Nobla, a nie za Quo Vadis.
        M.
        • tacx Re: Znam opinię Polaków z UK, którzy myślą 08.01.14, 14:23
          Zobaczycie jakie bedą cyrki jak sie zaczną pierwsze wypłaty emerytur dla naszych "emigrantów". Pierwej mi kaktus na ręce wyrośni eniż obędzie się bez próby zrobienia emigrantów w bambuko bo przecież dla Anglików to tykająca bomba zegarowa. Wiecznie boomu gospodarcego nie będzie, będzie niż demograficzny a zobowiazania emerytalne oni będa mieć olbrzymie
        • sverir Re: Znam opinię Polaków z UK, którzy myślą 08.01.14, 15:24
          > Intencją istnienia zasiłku na dziecko jest pomoc tu i teraz,

Czyli jeżeli tu i teraz pracownik wydaje pieniądze na dziecko, to zasługuje na zasiłek. Ale jeżeli te same pieniądze wysyła do kraju, to już nie. Kwotowo się zgadza, celowość również, zmienia się tylko miejsce pobytu beneficjenta końcowego tych pieniędzy. To za mało, żeby mówić o jakieś nieuczciwości.
          • mariner4 A co brytyjskiego podatnika obchodzi dziecko 08.01.14, 15:32
            w Polsce?
            M.
            • sverir Re: A co brytyjskiego podatnika obchodzi dziecko 08.01.14, 17:02
              > w Polsce?

Polak pracujący w Wielkiej Brytanii zazwyczaj tam jest właśnie podatnikiem. Chcesz zgadywać, co go obchodzi dziecko w Polsce?
            • l_zaraza_l Re: A co brytyjskiego podatnika obchodzi dziecko 08.01.14, 17:15
              mariner4 napisał:

> w Polsce?
              > M.

A co brytyjskiego podatnika może obchodzić brytyjskie dziecko w Szwajcarii?
            • douglasmclloyd Polskiego powinno obchodzić 08.01.14, 21:06
              Rodzice pracują w Anglii, tam mieszkają, płacą podatki, wydają kasę, a w Polsce mały pasożyt za darmo do szkoły chodzi i ma darmową służbę zdrowia i inne przywileje i korzyści.
        • ayran Re: Znam opinię Polaków z UK, którzy myślą 08.01.14, 16:31
          mariner4 napisał:

> Sienkiewicz za wymyślenie Kalego powinien dostać Nobla, a nie za Quo Vadis.

Rzecz w tym, że Nobel Sienkiewicza wcale nie jest za Quo Vadis:

www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1905/sienkiewicz-facts.html
        • l_zaraza_l Re: Znam opinię Polaków z UK, którzy myślą 08.01.14, 17:13
          mariner4 napisał:

> podobnie jak ja. Na nich spada odium otoczenia za cwaniactwo części Polaków tam
          > przebywających.
          > Intencją istnienia zasiłku na dziecko jest pomoc tu i teraz, a nie tam. W tym p
          > rzypadku na dzieci żyjące w UK
          > Sienkiewicz za wymyślenie Kalego powinien dostać Nobla, a nie za Quo Vadis.
          > M.

Myślą jak wielu wolaków nienawidzących Polaków. Myślę, ze twoi znajomi codziennie mijają Polaków i nie mają o tym pojęcia, bo wyjeżdżając ze swojej wioski zapamiętali rodaków odzianych w waciaki i walonki.
          O jakim cwaniactwie mówisz?! To wypracowane przywileje dostępne dla wszystkich, którzy spełniają określone warunki. To nie jest jednorazowa zapomoga na "tu i teraz".
          A tu masz stanowisko KE
          Jeśli imigrant z jakiegoś kraju Unii płaci podatki i świadczenia socjalne w Wielkiej Brytanii, ma prawo do zasiłku na dzieci, nawet jeśli nie przyjechały one z nim i zostały w rodzimym kraju.
      • ave.duce Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 15:00
        Pozwoliłam sobie dać link do Twojego postu tam, gdzie wiesz ;)
    • szwampuch58 Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 14:05
      z wstydem bezrobocie nie ma nic wspolnego,szpanowac mozesz ale zycie to nie bajka czasem daje w kosc
      • remez2 Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 14:18
        ale zycie to nie bajka
        Bracia Czesi mówią - "i ne je bitwa".
    • tornson Wietnam nie należy do UE. 08.01.14, 14:21
      Nie łączą nas z tym krajem umowy o wolnym przepływie ludzi, towarów i usług.
      • titerlitury Re: Wietnam nie należy do UE. 08.01.14, 15:14
        Ale nas z Wielka Brytanią łączą umowy o swobodnym przepływie ludzi towarów i usług, nie o swobodnym przepływie pomocy społecznej.
        • tornson Re: Wietnam nie należy do UE. 08.01.14, 16:00
          titerlitury napisała:

> Ale nas z Wielka Brytanią łączą umowy o swobodnym przepływie ludzi towarów i us
          > ług, nie o swobodnym przepływie pomocy społecznej.
          Swobodny przepływ ludzi i równe traktowanie, pod to podchodzi.
    • superspec Premier Wielkiej Brytanii to rasowy demokrata. 08.01.14, 14:24
      " Coraz większy odsetek tradycyjnego elektoratu Partii Konserwatywnej premiera Davida Camerona skłania się do oddania głosu na antyimigrancką Partię Niepodległości Zjednoczonego Królestwa (UKIP), co osłabi szanse zwycięstwa konserwatystów.

UKIP nie posiada obecnie reprezentacji w parlamencie, ale - według Reutera - ma ona obecnie poparcie ok. 17 proc. wyborców."
      Tylko głupi by nie kierował się sondażami w państwie gdzie panuję ludowładztwo!
      www.tvn24.pl/sondaz-3-4-brytyjczykow-chce-ograniczenia-imigracji,385185,s.html
    • volupte Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 14:41
      mariner4 napisał:

> Co byście powiedzieli, gdyby Wietnamczycy pracujący w Polsce brali zasiłki na s
      > woje dzieci żyjące w Wietnamie?
      Ja bym powiedział że jest OK , jeśli ten Wietnamczyk tu pacuje i tu płaci podatki , a nie tylko mieszka i liczy na socjal. Jeśl płaci podatek od wynagrodzenia to nie mozna go gorzej traaktowac od innych podatników.
      • titerlitury Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 15:17
        Istotą takiej pomocy jest wsparcie obywatela w wychowaniu potomka, który w przyszłości w danym kraju podejmie prace i będzie odprowadzał podatki. W wypadku Polaków pracujących w WB, a wychowujących dzieci w Polsce nie zachodzi taka okoliczność.
        • chateau Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 16:10
          No to powiedzmy uczciwie, że tak naprawdę chodzi o to gdzie są kupowane pieluchy i podręczniki ;-)

Cameron chce zjeść ciastko i je mieć. Się nie da.
        • volupte Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 18:45
          Inna jest istota:-) To ulga za sam fakt posiadania dzieci. Gdziekolwiek jest wychowywane , rodzic ponoszą koszty utrzymania. Jesli ulga w podatku się nalezy w GB , to nie ma znaczenia gdzie jest dziecko. Angielskie moze byc np. z dziadkami na Wysp. Kanaryjskich. Sprawa wyglada inaczej ,w tym wypadku gdy ktos w GB nie pracuje, a kombinuje na jakichś zasilkach itp.
      • lech1966 Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 20:58
        Zobaczcie jaka jest różnica w podatkach w krajach UE, a dopiero później krytykujcie CameronaTu sobie zobaczcie
    • man_sapiens Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 16:44
      Jeżeli imigranci mieliby mieć ograniczony dostęp do świadczeń socjalnych, to powinni płacić niższe podatki (składki socjalne). Inaczej będzie to wyzysk podobny do niewolnictwa.
      Swoją drogą, regularnie czytam się, że w Austrii i w Niemczech Gastarbeiterzy więcej wpłacają do systemu socjalnego niż z niego biorą, inaczej niż tubylcy.
    • douglasmclloyd W Angli zasiłek w Polsce pomoc z opieki społecznej 08.01.14, 19:00
      Rodacy bardzo zaradni są.
    • jureek Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 08.01.14, 23:32
      mariner4 napisał:

> Co byście powiedzieli, gdyby Wietnamczycy pracujący w Polsce brali zasiłki na s
      > woje dzieci żyjące w Wietnamie?

Nic bym na to nie powiedział. Skoro Wietnamczyk w Polsce pracuje, w Polsce tak jak wszyscy płaci podatki, to dlaczego niby nie miałby też tak samo jak wszyscy korzystać ze świadczeń, które są z podatków właśnie finansowane?
      Powiedziałbym natomiast, że Polacy są cwaniakami, gdyby wymagali od Wietnamczyka 100% płacenia podatków, a nie dawali mu 100% prawa do korzystania z takich samych świadczeń, z których korzystają inni podatnicy.
      Takim cwaniaczkiem jest właśnie Cameron, który nie ma nic przeciwko temu, żeby Polacy pracujący w Anglii płacili tam pełne podatki, a jednocześnie chciałby, żeby ze świadczeń korzystali tylko w części.
      Jura
      • douglasmclloyd Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 09.01.14, 00:27
        jureek napisał:

> Takim cwaniaczkiem jest właśnie Cameron, który nie ma nic przeciwko temu, żeby
        > Polacy pracujący w Anglii płacili tam pełne podatki, a jednocześnie chciałby, ż
        > eby ze świadczeń korzystali tylko w części.

Zamiast Camerona powinien zadziałać polski rząd. Rodzice pasożytów, których dzieci korzystają z darmowego szkolnictwa, opieki medycznej, itd. w Polsce, pracjujący za granicą i tam płacący podatki powinni za w/w darmowe przywileje płacić.
        • volupte Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 09.01.14, 01:16
          Ciekawe jak ? Do tego by trzeba jakies 50tys. nowych urzedników :-)
          • douglasmclloyd Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 09.01.14, 05:02
            volupte napisał:

> Ciekawe jak ? Do tego by trzeba jakies 50tys. nowych urzedników :-)

Zaświadczenie o zatrudnieniu w Polsce dostarczane co miesiąc do szkoły zastąpi 50 tys. urzędników.
        • jureek Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 09.01.14, 08:56
          douglasmclloyd napisał:

> Zamiast Camerona powinien zadziałać polski rząd. Rodzice pasożytów, których dzi
          > eci korzystają z darmowego szkolnictwa, opieki medycznej, itd. w Polsce, pracju
          > jący za granicą i tam płacący podatki powinni za w/w darmowe przywileje płacić.

O ile zasiłek na dzieci można nazwać przywilejem, to bezpłatna szkoła nie jest przywilejem, lecz prawem gwarantowanym konstytucją.
          Jura
    • wiosnaludzikow Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 09.01.14, 05:05
      mariner4 zgadzam się z Twoją refleksją. Nasze państwo zachowuje się wobec imigrantów jakby Polska była oazą bogactwa, natomiast jak my coś chcemy w tej dziedzinie to zupełnie odwrotnie.
      To nasz stały fragment gry. Przykład inny to "unia Europejska" na ustach wszystkich polityków, którzy wzajemnie zarzucają sobie nieeuropejskość a w konkretach to jesteśmy w czołówce państw nie przestrzegających prawa unijnego. Wręcz je olewamy !
      Strach pomyśleć jak będziemy się zachowywać jak po 2020 roku będziemy tą 20 potęgą świata i nie będziemy z UE otrzymywać ale dawać.
      • sectral Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 10.01.14, 12:24
        Czy rzeczywiście w Polsce zasiłek na dziecko, becikowe i inne świadczenia rodzinne otrzymują przebywające za granic dzieci pracujących tu imigrantów? Nie jestem pewien. Raczej wątpię.
      • mariner4 Jak nam porzestaną płacić, to 10.01.14, 15:46
        się wypiszemy z UE.
        W końcu to UE starała się przystąpić do Polski. No nie?
        M.
    • sectral Re: Pytanie do tych co potępiają Camerona 10.01.14, 12:36
      Zasiłki socjalne wszelkiej maści tylko w części biorą się z podatków osób, które je pobierają. To trochę jak ze składkami ubezpieczeniowymi. W przypadku konieczności wypłaty składają się na nią inni ubezpieczeni/podatnicy. Jest to wyraz solidarności społecznej. Widocznie takiej solidarności Brytyjczycy nie odczuwają wobec "obcoplemieńców", czasowo wśród nich przebywających.
      W takiej sytuacji, sprawiedliwie byłoby gdyby podatek płacony przez"obcoplemieńców" obniżyć o część odpowiadającą owej "składce socjalnej" . Ta część podatku ,która idzie na świadczenia, które każdy pracujący w GB otrzymuje (drogi, policja etc) pozostałaby nienaruszona. Niestety jest to chyba nierealne.[/b]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka