Dodaj do ulubionych

Czy Unia Europejska nie powinna -

20.07.14, 20:33
- zaproponować Ukrainie zawieszenia walk wewnętrznych i podjęcia rozmów w sprawie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukrainy),
- zaproponować Rosji członkostwa?
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 20:40
      i sfinansowac caly ten bajzel bo amerykance tak chca?
      • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 20:46
        szwampuch58 napisał:

> i sfinansowac caly ten bajzel bo amerykance tak chca?
        Chyba nie zrozumiałem. Co konkretnie sfinansować?
        Natychmiastowy efekt podjęcia rozmów o federalizacji - przestaną ginąć ludzie.
        • m.c.hrabia Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 20:47
          Natychmiastowy efekt podjęcia rozmów o federalizacji - przestaną ginąć ludzie.

CCCP bis :))
        • inocom Dziś gorąco. 20.07.14, 20:50
          remez2 napisał:

> szwampuch58 napisał:
          >
          > > i sfinansowac caly ten bajzel bo amerykance tak chca?
          > Chyba nie zrozumiałem. Co konkretnie sfinansować?
          > Natychmiastowy efekt podjęcia rozmów o federalizacji - przestaną ginąć ludzie.

W czasach ZSRR tylko w zimę 1932 Rosjanie zamordowali 10 mln ludzi i tylko na Ukrainie.
          A ty mówisz, że jak wrócą republiki to ludzie przestaną ginąć.
        • szwampuch58 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 20:53
          Co ma do zaoferowania Ukraina UE?
          • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 20:57
            szwampuch58 napisał:

> Co ma do zaoferowania Ukraina UE?
            RFU nie będzie automatycznie członkiem UE, natomiast zniknie casus belli. Będzie obowiązywać normalna procedura stowarzyszeniowa
            • humbak Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 07:50
              > natomiast zniknie casus belli.

Dobre. Nawet przyjmując, że rebelianci złożą broń po rozpoczęciu rozmów o federalizacji- co jest raczej wątpliwe, bo już wcześniej w momentach słabszego powodzenia Kijów o tym przebąkiwał a pozytywnego odzewu nie było- jest to sposób na zamrożenie problemów Ukrainy i zaszkodzi temu krajowi prędzej niż pomoże. Pomijam już że jest to dobry sposób na zwiększenie roli oligarchów.
          • kolter-nr Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 07:44
            szwampuch58 napisał:

> Co ma do zaoferowania Ukraina UE?

46 milionowy rynek zbytu w połączeniu z tanią siłą roboczą .
            • szwampuch58 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 09:29
              gostek jaja sobie robisz z Ukraincow, maja robic jak niewolnicy ?
        • kolter-nr Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 07:42
          remez2 napisał:

> szwampuch58 napisał:
          >
          > > i sfinansowac caly ten bajzel bo amerykance tak chca?
          > Chyba nie zrozumiałem. Co konkretnie sfinansować?
          > Natychmiastowy efekt podjęcia rozmów o federalizacji - przestaną ginąć ludzie.

Jaja robisz ? przecie to zemsta Putina za proeuropejskie dążenia Ukraińców. Tam długo nie będzie spokoju. Terroryści będą co dwa dni stawiali nowe żądania.
    • mariner4 Niw powinna 20.07.14, 20:51
      Rosja to bandycki kraj.
      Liczą się tylko z silą.
      M.
      • remez2 Szkoda. 20.07.14, 21:00
        mariner4 napisał:

> Rosja to bandycki kraj.
        > Liczą się tylko z silą.
        I w dodatku w każdym zakątku świata wtrąca się w ... wewnętrzne sprawy USA.
        • mariner4 Nie chcę, aby ktoś nas najeżdżał, ale 21.07.14, 08:04
          Gdybym już musiał wybierać najeźdźcę, to wolałby, Amerykanów od Rosjan. A ty?
          Jakaś różnica jednak jest.
          M.
          • kolter-nr Re: Nie chcę, aby ktoś nas najeżdżał, ale 21.07.14, 08:07
            mariner4 napisał:

> Gdybym już musiał wybierać najeźdźcę, to wolałby, Amerykanów od Rosjan. A ty?
            > Jakaś różnica jednak jest.
            > M.

No tak, było by więcej czarnych dzieci .
            • humbak Re: Nie chcę, aby ktoś nas najeżdżał, ale 21.07.14, 08:10
              Ponoć mieszanie krwi daje wielce pozytywne efekty w urodzie pokłosia;)
              • kolter-nr Re: Nie chcę, aby ktoś nas najeżdżał, ale 21.07.14, 08:12
                humbak napisał:

> Ponoć mieszanie krwi daje wielce pozytywne efekty w urodzie pokłosia;)

No to czemu żałować krwi tej z dalekiej północy CCCP ? ;))
                • humbak Re: Nie chcę, aby ktoś nas najeżdżał, ale 21.07.14, 08:17
                  Z dalekiej północy CCCP to co najwyżej krew reniferów i innych takich można pozyskać.
                  • kolter-nr Re: Nie chcę, aby ktoś nas najeżdżał, ale 21.07.14, 08:19
                    humbak napisał:

> Z dalekiej północy CCCP to co najwyżej krew reniferów i innych takich można pozyskać.

E tam sybirak to wysoki blondyn , a nie czarny kurdupel.
      • m.c.hrabia Re: Niw powinna 20.07.14, 21:00
        Rosja to bandycki kraj.
        Liczą się tylko z silą.

czyli norma , jak 98% krajów.
        • karbat Re: Niw powinna 20.07.14, 21:54
          inocom napisał:
          > W czasach ZSRR tylko w zimę 1932 Rosjanie zamordowali 10 mln ludzi i tylko na U
          > krainie.

a teraz marsz ( wikipedia) i zapoznac sie ze znaczeniem , pojeciem CCCP .
          a teraz marsz ( wikipedia) i zapoznac sie kto to byl Stalin , Beria itd ,
          pomoze ci to zrozumiec CCCP - ZSRR ;).

• inocom Re: Niw powinna 20.07.14, 22:16
            karbat napisał:

> inocom napisał:
            > > W czasach ZSRR tylko w zimę 1932 Rosjanie zamordowali 10 mln ludzi i tylk
            > o na U
            > > krainie.
            >
            > a teraz marsz ( wikipedia) i zapoznac sie ze znaczeniem , pojeciem CCCP .
            > a teraz marsz ( wikipedia) i zapoznac sie kto to byl Stalin , Beria itd ,
            > pomoze ci to zrozumiec CCCP - ZSRR ;).

Naprawdę chciałeś to napisać w tym miejscu?
    • putin_lebioda Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 22:30
      remez2 napisał:

> - zaproponować Ukrainie zawieszenia walk wewnętrznych i podjęcia rozmów w spraw
      > ie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukrainy),
      > - zaproponować Rosji członkostwa?

Czy UE nie powinna, a co Putin powinien... Przede wszystkim uwolnić swoją żonę,a nie ją bić... Człowiek, który bije kobiete jest damskim bokserem, a widać na pierwszy rzut oka, że bił Ludmiłe Putin, bo kosmetyczki i fryzjerzy szarpania jej włosów nie ukryją, bo nie jesteśmy idiotami...

Teraz człowiek, który potrafi bić kobiety i w dodatku drugi raz utrudnia śledztwo, bo wcale się nie kwapił ze Smoleńskiem, by wyjaśnić i dziś także utrudnia działania śledztwa to człowiek do dyskusji i rozmów politycznych i negocjacji?

Szantaż mięsny to także powód do lubości z Putinem... Nie chodzi o Rosje, bo rosjanie cierpią z powodu oblędu rosyjskie Plutonoidy, która tylko bawi się komu strzelić i nawet nie ma odwagi pogadać z własną matką, która przecież jest Gruzinką...

Wielki Putin, boi się matki i własnej żony oraz własnych dzieci i opozycji we własnym kraju... Jest właściwie w pełni strachu i bije jak to robił za młodu, bo wtedy czuje się silny...
      • szwampuch58 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 09:31
        a dzieci pozera na sniadanie,nie wiesz przypadkiem czubek?
    • humbak Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 20.07.14, 23:44
      W żadnym razie.
      Poponowanie w tej chwili członkostwa Rosji to czysty idiotyzm. Wybacz dosadność, ale przeholowali już dawno, a twoje pytanie jest oderwane od rzeczywistości.
    • aniechto.only Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 07:21

Jasne , Rosja do UE. Ale tylko ten kawałek do Uralu.
      A na poważnie, spełnia kryteria?

remez2 napisał:

> - zaproponować Ukrainie zawieszenia walk wewnętrznych i podjęcia rozmów w spraw
      > ie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukrainy),

A dlaczego UE ma spełniać życzenia Putina?
      • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 09:22
        aniechto.only napisała:
        > Jasne , Rosja do UE. Ale tylko ten kawałek do Uralu.
        Pod warunkiem, że przyjmie zwierzchnictwo Polski.
        > A na poważnie, spełnia kryteria?
        Pomiędzy propozycją wstąpienia a przyjęciem musi się wiele zdarzyć.
        > remez2 napisał:
        >
        > > - zaproponować Ukrainie zawieszenia walk wewnętrznych i podjęcia rozmów w
        > spraw
        > > ie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukra
        > iny),
        >
        > A dlaczego UE ma spełniać życzenia Putina?
        Nie wiem czy jest to życzenie W.Putina. W zachodniej prasie też o takim pomyśle czytałem. Ale z całą pewnością jest to sposób na przerwanie walk - przestaną ginąć ludzie, głównie obywatele Ukrainy. Można również pójść drogą eskalacji konfliktu i stanąć przed groźbą III WŚ.
        • humbak Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 11:05
          Z całą pewnością? No no...
        • aniechto.only Re: To juz było 21.07.14, 18:34
          > Nie wiem czy jest to życzenie W.Putina. W zachodniej prasie też o takim pomyśle
          > czytałem. Ale z całą pewnością jest to sposób na przerwanie walk

„Przywiozłem wam pokój!”.
          Co było potem , wszyscy wiemy.

Ale tak dla przypomnienia:

W niecały rok po objęciu władzy przez Hitlera, Niemcy zaczęły dyplomatyczne naciski na Czechosłowację, zgłaszając roszczenia terytorialne i polityczne dotyczące niemieckiej mniejszości. Strona niemiecka skutecznie wykorzystywała napięcia w wewnętrznej polityce Pragi dotyczące współpracy z mniejszościami. Przy pomocy Partii Niemców Sudeckich i jej lidera Konrada Henleina, reprezentujących interesy niemieckiej mniejszości, która w istotny sposób ucierpiała w czasie załamania gospodarczego na początku dekady, Berlin realizował interesy, dążąc do aneksji ziem zamieszkanych przez Niemców. Problem konfliktu z władzami centralnymi i dużego bezrobocia w Czechosłowacji powodował wzrost aktywności niemieckich społeczności zamieszkujących powiaty w Sudetach. Dla nich autonomia nie była optymalnym rozwiązaniem. Postulaty równouprawnienia wysuwały również polskie i węgierskie mniejszości

Czy podobieństwo sytuacji Ukrainy do ówczesnej Czechosłowacji nie jest uderzające?
          • remez2 Re: To juz było 21.07.14, 22:51
            Nie, nie jest.
            • aniechto.only Re: To juz było 22.07.14, 06:53
              Z cała pewnością?
              No cóz, to ze czegoś nie widziśz, nie znaczy,że to nie istnieje;)
              • remez2 Re: To juz było 22.07.14, 09:05
                aniechto.only napisała:

> Z cała pewnością?
                Tak, z całą pewnością.
                > No cóz, to ze czegoś nie widziśz, nie znaczy,że to nie istnieje;)
                Oczywiście. Tak samo z faktu, że coś widzisz, nie wynika, że to coś istnieje. Np. różowe słonie. :-)
    • kolter-nr Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 07:40
      remez2 napisał:

Dlaczego wolne państwo ma poddać sie presji terrorysty ??
    • chateau Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 19:02
      > ie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukrainy)
      Nie, bo za chwilę nie będzie z kim rozmawiać. Potencjalni partnerzy, którzy przyjechali do Doniecka-Zdroju na urlop są zbyt słabego zdrowia i padają jak muchy.

Nie, bo Rosja już wybrała i buduje swoją unię. Euroazjatycką.
      • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 22:50
        chateau napisał:

> > - zaproponować Ukrainie zawieszenia walk wewnętrznych i podjęcia rozmów w
        > spraw
        > > ie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukra
        > iny)
        > Nie, bo za chwilę nie będzie z kim rozmawiać. Potencjalni partnerzy, którzy prz
        > yjechali do Doniecka-Zdroju na urlop są zbyt słabego zdrowia i padają jak muchy.
        Fantastyczne poczucie makabrycznego humoru.
        > > - zaproponować Rosji członkostwa?
        > Nie, bo Rosja już wybrała i buduje swoją unię. Euroazjatycką.
        Lepiej sprowokować III WŚ.
        • inocom Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 23:00
          remez2 napisał:
          > Fantastyczne poczucie makabrycznego humoru.
          > > > - zaproponować Rosji członkostwa?
          > > Nie, bo Rosja już wybrała i buduje swoją unię. Euroazjatycką.
          > Lepiej sprowokować III WŚ.

Terrorystom mówi się nie. A, że Putin oszalał, to już inna bańka.
        • chateau Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 21.07.14, 23:36
          Prosty ze mnie człowiek i lubię konkrety. Kto prowokuje III WŚ?
          • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 09:18
            chateau napisał:

> > Lepiej sprowokować III WŚ.
            > Prosty ze mnie człowiek i lubię konkrety. Kto prowokuje III WŚ?
            Ci, którzy doprowadzają do konfliktów zbrojnych a następnie (poprzez dostawę broni) nie pozwalają im wygasnąć.
            btw - pamiętasz sprawę pięciu pracowników polskiego przemysłu zbrojeniowego sądzonych w USA?
            • chateau Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 14:15
              Nie chodzi mi o to, że "na całym świecie, koledzy, źle się dzieje" tylko o to kto i w jaki sposób prowokuje III WŚ. W tym konkretnym przypadku, tj. stosunków Rosja-UE, Rosja-USA, Rosja-Ukraina.
          • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 09:21
            "Prezydent Obama i prezydent Komorowski zgodzili się co do znaczenia podniesienia wydatków na obronność przez europejskich członków NATO" - stwierdza komunikat. Ponadto podkreślili znaczenie wkładu NATO w bezpieczeństwo Europy Środkowej i Wschodniej.
        • l_zaraza_l Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 17:34
          remez2 napisał:

A II WŚ nie wybuchła chociaż Hitler brał co chciał?
          • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 18:53
            l_zaraza_l napisała:

> remez2 napisał:
            >
            > > Lepiej sprowokować III WŚ.
            > A II WŚ nie wybuchła chociaż Hitler brał co chciał?
            Sorki ale w wątku chodzi o coś innego.
            PS - skoro wybuchła II WŚ to może i trzecia? Sprawdzanie w praktyce teorii Malthusa? Dziękuję, nie piszę się.
    • inocom Po co? 21.07.14, 23:49
      remez2 napisał:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16354946,Separatystycznym_batalionem_Wostok_dowodzil_byly_dowodca.html
      "Po rozbiciu przez Ukraińców sił separatystycznego batalionu Wostok w okolicach Ługańska przy życiu pozostał tylko jego dowódca i siedmiu jego najbliższych współpracowników, którzy zostali aresztowani."
    • qmarzanna Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 06:18
      Według mnie cała Europa (Zachodnia, Wschodnia) powinny się zjednoczyć pod hasłem: KONIEC WOJEN.
      Najwyższy na to czas aby podjąć działania zmierzające do POKOJU na świecie. Europa może pokazać światu, że możemy zgodnie współistnieć. SOLIDARNIE.
      Powinno to być jasno określone aby nikt spoza Europy próbujący tu mieszać i robić interesy nie wtrącał się w nasze wzajemne stosunki i nie rozbijał krajów wewnętrznie zasiewając nienawiść.

Uważam, że to jest możliwe. A przede wszystkim konieczne.
      Jeśli ktoś uważa, że jest za dużo ludzi na Ziemi, to niech sam się zabije, a nie prowadzi do zabijania innych. Każdy kto chce robić interesy na wojnie, na zabijaniu, powinien być w Europie piętnowany.

Zaznaczam, że pisząc Europa mam na myśli wszystkie kraje leżące w Europie.
      Natomiast Unia Europejska, uważam, powinna wrócić do korzeni i opierać się na współpracy, a nie zarządzaniu i narzucaniu innym krajom swoich dyrektyw. Inaczej stanie się tyranem od którego wszyscy będą się odwracać.
      • taziuta My Słowianie :) 22.07.14, 08:16
        qmarzanna napisała:

> Według mnie cała Europa (Zachodnia, Wschodnia) powinny się zjednoczyć pod hasłem:
        > KONIEC WOJEN.
        > Najwyższy na to czas aby podjąć działania zmierzające do POKOJU na świecie. Europa może
        > pokazać światu, że możemy zgodnie współistnieć. SOLIDARNIE.
        > Powinno to być jasno określone aby nikt spoza Europy próbujący tu mieszać i robić interesy
        > nie wtrącał się w nasze wzajemne stosunki i nie rozbijał krajów wewnętrznie zasiewając
        > nienawiść.
        /.../

Hmm, brzmi mi to ciut jak przeróbka lansowanego przez Rosjan hasła 'MY SŁOWIANIE'. :)
        Wg nich powinniśmy się zjednoczyć pod hasłem:
        'KONIEC WOJEN.
        Najwyższy na to czas aby podjąć działania zmierzające do POKOJU na świecie. Słowianie mogą pokazać światu, że możemy zgodnie współistnieć. SOLIDARNIE.
        Powinno to być jasno określone aby nikt spoza Europy zamieszkanej przez Słowian, próbujący tu mieszać i robić interesy nie wtrącał się w nasze wzajemne stosunki i nie rozbijał krajów wewnętrznie zasiewając nienawiść.'
        Oczywiście każdy związek wymaga silnego przywództwa. Naszym naturalnym przywódcą jest ROSJA, no bo przecież nie jakaś popierdółka jak Czechy, na ten przykład. ;)
        • mariner4 Re: My Słowianie :) 22.07.14, 08:28

> Oczywiście każdy związek wymaga silnego przywództwa. Naszym naturalnym przywódcą jest ROSJA
          Pogięło Cie na morzu?
          M.
          • taziuta Re: My Słowianie :) 22.07.14, 08:47
            mariner4 napisał:

>
            > > Oczywiście każdy związek wymaga silnego przywództwa. Naszym naturalnym przywódcą
            > > jest ROSJA
            > Pogięło Cie na morzu?
            > M.

Mnie?! To Ciebie morze wyprało z poczucia humoru, najwyraźniej. :)
            Nigdy nie spotkałeś się (np. w na statu, pracując z Rosjanami) z lansowanym przez nich hasłem 'My Słowianie'? To autentyk! Powinniśmy się trzymać razem, razem bronić przed obcymi plemionami. No a w plemiennej praktyce potrzebny jest wódz. Itd., ...
            • mariner4 Spotkałem się i to parę razy 22.07.14, 10:07
              Mój 1 oficer, Rosjanin roztaczał przede mną wspaniałe perspektywy mocarstwa wielko słowiańskiego pod oczywiście ich przywództwem.
              Obraził się, kiedy spytałem go ilu Polaków z tego ocaleje.
              Ja pracowałem z nimi s;poro. Jeden tylko z okręgu kaliningradzkiego, po cichu w wielkiej tajemnicy przed krajanami mówił mi, że jego marzeniem jest odłączenie tego regionu od Rosji.
              A tak? Jak tylko jest ich więcej niż 3, to budują imperium słowiańskie.
              Bohater opozycji rosyjskiej, Sołżenicyn, którego książek nie da się wprost przecenić, też był Wielkorusem.
              M.
              A to wynika z ich mentalności niewolniczej. Ten naród od początku swojej państwowości żył pod butem. W końcu założyciel ich państwa, Ruryk był Wikingiem.
              Mnie nie przeraża Putin. Mnie przeraża masowe poparcie dla tego mordercy.
              M.

• qmarzanna Re: My Słowianie :) 22.07.14, 11:20

taziuta
          Przeczytaj raz jeszcze mój post a dostrzeżesz, że jest tam również uwaga dotycząca UE. Otóż uważam, że UE powinna zmienić obecny mechanizm zarządzania.
          Niektórzy tak się przyzwyczaili, że nie wyobrażają sobie innego modelu zarządzania. A można.
          NIE TRZEBA PRZYWÓDCY ani tej potężnej biurokracji. Decydować powinni przywódcy państw (a nie jak teraz jest, że istnieje prezydencja, której i tak nie widać, bo i tak jest bez znaczenia).
          Raz na jakiś czas powinni się zbierać przywódcy wszystkich krajów europejskich i uzgadniać sprawy dotyczące współpracy i omówieniu ważnych spraw dotyczących świata. Spośród wszystkich krajów europejskich powinno być wybranych kilku, którzy będą reprezentowali Europę. Te osoby (reprezentanci) powinny się co roku zmieniać (aby nie doszło do zawłaszczenia Europy przez jakieś silniejsze państwo). Wtedy każdy kraj czułby się równy, suwerenny (a nie zniewolony). Wtedy każdy kraj by wypracowywał swoje sposoby, z którymi by się dzielił z innymi
          Różnorodność wzbogaca. Wtedy dopiero w Europie każdy czułby co to jest jedność w różnorodności. Nie byłoby wtrącania się w sprawy innego kraju, narzucania mu czegoś (także innej kultury), a byłaby tylko współpraca.
          ZGODA. POKÓJ.

Aż uwierzyć mi się nie chce, że mogłeś zawęzić, co napisałam, tylko do Słowian. Ale to chyba dlatego, że niezbyt uważnie przeczytałeś mój poprzedni tekst. Mam nadzieję, że ten zrozumiesz.
          W takiej Unii Suwerennych Europejskich Państw nikt nawet nie pomyśli o roszczeniach terytorialnych, wyzysku, a przede wszystkim o toczeniu między sobą wojny.
          No proszę nawet skrót Zjednoczonej Europy jest ładny, USEP.
          Europa stałaby się przykładem zgodnego cywilizowanego współistnienia.
    • mariner4 Nie o Putnina chodzi 22.07.14, 08:25
      Chodzi o to, aby większość Rosjan poczuła na własnej skórze skutki tej zbrodni.
      Zawsze mawiano, że wszelkie sankcje uderzają w niewinnych ludzi. Entuzjazm Rosjan dla Putina wskazuje, że tam nie ma "zwykłych ludzi" To naród morderców, który trzeba wziąć głodem. Zero litości!
      M.
      • m.c.hrabia Re: Nie o Putnina chodzi 22.07.14, 08:28
        To naród morderców, który trzeba wziąć głodem. Zero litości!

fiu,fiuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......
        • taziuta Re: Nie o Putnina chodzi 22.07.14, 08:50
          m.c.hrabia napisał:

> To naród morderców, który trzeba wziąć głodem. Zero litości!
          >
          > fiu,fiuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......

No, Mariner całkiem odleciał. 'Zero litości', skąd my to znamy. Zdaje się, że podobnie postępowali banderowcy, wyrzynając Lachiw, czy teraz separatyści w Doniecku. Dzięki takim charakterom, jak Marinera, takie jatki są możliwe...
          • mariner4 Troche się rozemocjonowałem 22.07.14, 10:09
            Ale tylko wtedy, kiedy Rosjanie na własnej skórze odczują sankcje, to może pomóc.
            M.
    • taziuta Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 08:52
      remez2 napisał:

> /.../

Jakiej Rosji chciałbyś proponować członkowstwo? Dzisiejszej, tej w której upaństwowiono socjopatię? :/

forum.gazeta.pl/forum/w,50,152162720,152162720,Rosja_socjopatia_upanstwowiona_.html
      • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 09:08
        taziuta napisał:
        > Jakiej Rosji chciałbyś proponować członkowstwo? Dzisiejszej, tej w której upańs
        > twowiono socjopatię? :/
        Póki co innej nie ma.
        • taziuta Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 09:55
          remez2 napisał:

> taziuta napisał:
          > > Jakiej Rosji chciałbyś proponować członkowstwo? Dzisiejszej, tej w której upaństwowiono
          > > socjopatię? :/

> Póki co innej nie ma.

Więc póki co nie należy im proponować członkostwa.
          • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 10:50
            taziuta napisał:
            > > Póki co innej nie ma.
            > Więc póki co nie należy im proponować członkostwa.
            Czy gdyby Rosją rządził B.Jelcyn byłbyś za?
            • taziuta Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 15:08
              remez2 napisał:

> Czy gdyby Rosją rządził B.Jelcyn byłbyś za?

Byłbym za gdyby Rosja zgodziła się wprowadzić unijne prawa i zadeklarowała przestrzeganie zasad/wartości, na których opiera się UE. Jelcyn też tego nie deklarował, więc nie, nie byłbym za.
              • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 15:46
                taziuta napisał:

> remez2 napisał:
                >
                > > Czy gdyby Rosją rządził B.Jelcyn byłbyś za?
                >
                > Byłbym za gdyby Rosja zgodziła się wprowadzić unijne prawa i zadeklarowała prze
                > strzeganie zasad/wartości, na których opiera się UE. Jelcyn też tego nie deklar
                > ował, więc nie, nie byłbym za.
                Jeżeli wstępuje się do dowolnej organizacji oznacza to deklarację przestrzegania jej statutu.
                • taziuta Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 15:51
                  remez2 napisał:

> Jeżeli wstępuje się do dowolnej organizacji oznacza to deklarację przestrzegania jej statutu.

Tyle, że Rosja wcale nie chce wstępować do UE, i wyznaje zupełnie inne wartości (choćby ichnia homofobia wpisana w prawo). I dlatego to co napisałeś w poście założycielskim ma się nijak do realiów. Fajno by było, gdyby ludzie przestali się wzajemnie zabijać, ale nie przestaną tak długo jak Rosja będzie tam mieszać...
                  • qmarzanna Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 16:33
                    taziuta napisał:
                    >
                    > Tyle, że Rosja wcale nie chce wstępować do UE, i wyznaje zupełnie inne wartości
                    > (choćby ichnia homofobia wpisana w prawo). I dlatego to co napisałeś w poście
                    > założycielskim ma się nijak do realiów. Fajno by było, gdyby ludzie przestali s
                    > ię wzajemnie zabijać, ale nie przestaną tak długo jak Rosja będzie tam mieszać.

Jest na to inny, pokojowy sposób.
                    Unię Europejską należy stworzyć od nowa, inną, na nowych zasadach. Zasadach uzgodnionych ze wszystkimi europejskimi państwami.

W wielu krajach narasta bunt, ponieważ ta Unia, która jest nie spełnia ich oczekiwań (opiera się na zasadach narzuconych, kiedyś stworzonych i zmusza inne państwa do ich akceptacji). To nie jest wolność ani równość. Wspaniale określił to jeden z forumowiczów pisząc, że obecna Unia próbuje wszystkich (jak Giertych) ubrać w te same mundurki. A to powinna być różnorodność.
                    Wolność i równość będzie wtedy gdy zasady zostaną wypracowane przez wszystkie państwa europejskie. Wtedy nie będzie buntu. I taka USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw - będzie potęgą zbudowaną na zdrowych zasadach.
                    • qmarzanna USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw 22.07.14, 17:17

Proszę, bardzo proszę niech ktoś, niech któryś poseł dopracuje ten pomysł i przedstawi w UE jako swój własny.
                      Wydaje mi się, że jest to najlepszy sposób w obecnej sytuacji na trwały pokój w Europie.
                      Zasady wypracowane przez wszystkie państwa europejskie będą przez wszystkich przestrzegane. Każdy uzna je za swoje. Nikt -nie będzie czuł się lepszy ani gorszy, nie będzie podziałów.
                      Proszę niech ktoś to dopracuje i zaproponuje jako swój sposób na rozwiązanie teraźniejszej sytuacji, uwzględniający pokój w przyszłości.
                      • m.c.hrabia Re: USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw 22.07.14, 17:22
                        Każdy uzna je za swoje.

nie bardzo wiem o co ci chodzi , przecież tak jest teraz ,każdy kraj uznaje zasady unii za swoje ,
                        przecież nie ma przymusu przynależności .
                        • taziuta Re: USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw 22.07.14, 17:44
                          m.c.hrabia napisał:

> Każdy uzna je za swoje.
                          >
                          > nie bardzo wiem o co ci chodzi , przecież tak jest teraz ,każdy kraj uznaje zasady unii za
                          > swoje ,
                          > przecież nie ma przymusu przynależności .

No i dodałbym jeszcze, że na bieżąco negocjowane są i uchwalane kolejne konwencje.
                          Negocjowane i przyjmowane przez większość. A mniejszość ma oczywiście wybór, należeć lub nie, przyjąć to co przyjęła większość, lub nie. Ale nie widzę innej drogi. Trudno by większość podporządkowywała się mniejszości, i akceptowała każdy mniejszości pomysł. Np. pomysły JKM, który nie ukrywa, że chciałby UE rozbić. Ups!
                          • m.c.hrabia Re: USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw 22.07.14, 17:55
                            że na bieżąco negocjowane są i uchwalane kolejne konwencje.

i tak cichutko wspomnę, jedynego na tysiąclecie, który z jedyną na stulecie minister, wynegocjował jedyny na wieki traktat Lizboński.
                          • qmarzanna Re: USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw 25.07.14, 12:46

Czym według Ciebie jest wolność i suwerenność?
                            Czy uważasz, że państwa powinny być wolne i suwerenne?
                            Czy uważasz, że różnorodność wzbogaca?

Unia Europejska skupia tylko część państw europejskich, co nie zapewniło, nie zapewnia i nie zapewni pokoju w Europie. Federalizacja też nie rozwiąże tego problemu (to najgorsze co mogłoby się Europie przydarzyć).
                            Jedynie USEP – Unii Suwerennych Europejskich Państw – zagwarantuje trwały pokój w Europie.
                        • qmarzanna Re: USEP - Unia Suwerennych Europejskich Państw 25.07.14, 11:06

m.c.hrabia napisał:

> nie bardzo wiem o co ci chodzi , przecież tak jest teraz

Nie. Nie jest. To nie to samo. Różnic pomiędzy UE a USEP jest dużo. Szczególnie w sposobie funkcjonowania i zarządzania (o czym pisałam wcześniej).
                          UE jednocząca tylko część Europy, nie gwarantuje trwałego pokoju w tej części świata. USEP natomiast daje gwarancję pokoju w całej Europie.

USEP to zjednoczenie całej Europy, wszystkich (46 plus) państw europejskich jest możliwe (jeśli nie będzie narzucać się swoich warunków, a będą one wspólne.

Ważne jest to, aby wszystkie państwa europejskie same ustaliły wspólnie zasady ich łączące. Właśnie to wspólne ustalanie zasad jest bardzo ważne, bo każdy kraj uzna je za swoje „dziecko”, które będzie pielęgnował. Teraz ten związek odczuwają tylko państwa, które były kiedyś założycielem obecnej UE. A gdy powstanie

USEP to silne połączenie wszystkich europejskich państw. Wszystkie kraje będą działać na rzecz pokoju w Europie. Nie będzie więcej wojen w tej części świata. Wszystkie kraje będą mogły się suwerennie rozwijać bez dyrektyw kogoś silniejszego. Będzie wolność, zgoda, współpraca. Równość. Suwerenność.

Każde państwo będzie założycielem USEP. To ważne.
                          Każde państwo będzie równe, (a nie jak teraz jest w UE, że dzieli państwa na lepsze i gorsze). UE dzieli kraje wewnątrz siebie i dzieli kraje Europy, a to nie gwarantuje trwałego pokoju w Europie.
                          UE dąży do federalizacji. To błąd, bo Europa podzieli się jeszcze bardziej. Powstaną dwie potęgi (Zachód i Wschód), które będą się wzajemnie zwalczać. I będziemy mieć w Europie ciągłe konflikty. Po co? Albo powstać może jeszcze trzecia potęga składająca się z krajów Europy środkowej (które obecnie traktuje się jako gorsze). Pytam po co? Nie jestem za tym aby Europę dzielić, bo nic dobrego z tego nie przyjdzie. Lepiej się porozumieć, stworzyć USEP i żyć w pokoju w tej części kontynentu.
                          Obecna UE jest przeżytkiem. Nie przystaje do dzisiejszych czasów, nie gwarantuje pokoju w Europie, a federalizacja jeszcze bardziej pogorszy sytuację. Najlepszym rozwiązaniem jest USEP.
                  • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 18:57
                    taziuta napisał:

> remez2 napisał:
                    >
                    > > Jeżeli wstępuje się do dowolnej organizacji oznacza to deklarację przestr
                    > zegania jej statutu.
                    >
                    > Tyle, że Rosja wcale nie chce wstępować do UE, i wyznaje zupełnie inne wartości
                    > (choćby ichnia homofobia wpisana w prawo). I dlatego to co napisałeś w poście
                    > założycielskim ma się nijak do realiów.
                    A ktoś proponował?
                    J. Kaczyński o posłach Cymańskim, Kurskim i Woźniaku: Najlepiej śpiewają Woźniak i Cymański. Z tej dwójki według mojego rozeznania lepiej śpiewa Cymański, bo Woźniaka jeszcze nie s ł y s z a ł e m.
                    > Fajno by było, gdyby ludzie przestali s
                    > ię wzajemnie zabijać, ale nie przestaną tak długo jak Rosja będzie tam mieszać.
                    Only Russia?
                    • taziuta Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 19:32
                      remez2 napisał:

> taziuta napisał:
                      > > Fajno by było, gdyby ludzie przestali się wzajemnie zabijać, ale nie przestaną tak długo
                      > > jak Rosja będzie tam mieszać.

> Only Russia?

Dostawami uzbrojenia i ludzi, tak. Tylko Rosja.
                      Bo doradzać to sobie może każdy, również kler i Marsjanie. Tyle, że tego mieszaniem bym nie nazwał.
                      • remez2 Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 20:13
                        taziuta napisał:
                        > > Only Russia?
                        > Dostawami uzbrojenia i ludzi, tak. Tylko Rosja.
                        > Bo doradzać to sobie może każdy, również kler i Marsjanie. Tyle, że tego miesza
                        > niem bym nie nazwał.
                        Mam nieco inne informacje (nie z Moskwy czy Doniecka) ale nie jest to tematem wątku.
    • xystos Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 10:19
      zmianynaziemi.pl/wiadomosc/rosja-oskarza-ukraine-o-sprowokowanie-ataku-mh17-wzywa-usa-opublikowania-zdjec-satelitarny

"Generał Andriej Kartopolow oświadczył, że ukraiński SU-25 leciał 3 do 5km od MH17. Padły sugestie, że to ten samolot mógł zestrzelić MH17, a potem oddalił się. Oficer zachęca USA do opublikowania tego co zarejestrował ich satelita, który w chwili zestrzelenia B777 znajdował się akurat nad wschodnią Ukrainą."

komentarz zbyteczny
      Banderowcy sa prozachodni wie sa tymi dobrymi ludzmi,o !

ZEN
    • indris Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 11:37
      remez2 napisał:
      - zaproponować Ukrainie zawieszenia walk wewnętrznych i podjęcia rozmów w sprawie utworzenia Ukraińskiej Republiki Federalnej (Republiki Federalnej Ukrainy),
      - zaproponować Rosji członkostwa?

Pierwsze: oczywiście tak.
      Drugie: oczywiście nie.
    • l_zaraza_l Re: Czy Unia Europejska nie powinna - 22.07.14, 18:08
      remez2 napisał:

Nie.
      To nie są żadne walki wewnętrzne. Od początku nimi nie były. To agresja Rosji na Ukrainę, która miała wyglądać jak wojna domowa.
      Jeśli ludność rosyjskojęzyczna chce żyć w Rosji to istnieje już taki kraj i nie trzeba go tworzyć na terytorium Ukrainy.
      Federalizacja nie jest żadnym rozwiązaniem bo de facto oznacza oddanie Rosji (lub oddawanie co jakiś czas) kolejnych kawałków Ukrainy. Jak wyglądały referenda organizowane przez Rosjan na okupowanych terenach wschodniej Ukrainy, już widzieliśmy. Putin nie zadowoli się okręgami donieckim i ługańskim bo potrzebuje mieć swobodny dostęp lądem do Krymu. Potem weźmie całe południe, by odciąć Ukrainę od morza i zrobić sobie dojście do Naddniestrza.
      Jeśli UE ustąpi Putinowi i poświęci Ukrainę to pewnego dnia będzie musiała zaproponować federalizację Polsce - część weźmie Putin a część "uratują" Niemcy.

W UE? Jeszcze całkiem niedawno byłam za. Gdyby Rosja nie napadła na Ukrainę ale wraz z UE wykorzystała ją jako pomost, z pewnością nadal uważałabym to za możliwe.
    • adalberto3 Unia Europejska ma komisarza d/s zagranicznych 25.07.14, 15:01
      ale nie ma i nigdy nie bedzie miec wspolnej polityki zagranicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka