Dodaj do ulubionych

Scenka z Banku PHO SA

13.09.14, 10:47
Wyjeżdżam do Afryki m.in Kenia, Malawi - są to kraje, gdzie często nie akceptuje się banknotów 100tu dolarowych wydanych przed 2000 rokiem. Ponieważ posiadałem 2000 dolarów w studolarówkach z 1996 roku udałem się do Banku PKO SA przy Rondzie ONZ z nadzieją na wymianę tych banknotów (będących w normalnym obiegu) na nowsze, wydane po 2000 roku. Wjechałem windą na piętro do Oddziału Walutowego, metal, szkło, kafelki, "pełna Europa" - za biurkiem ok.50 letnia typowa "bankierka", biała koszula, słaby makijaż, okulary na łańcuszku, mina asertywna. Wyłuszczyłem moją prośbę - i cała reszta sytuacji to już pełny kabaret i Orwell. Otóż ten super-hiper bankowy kaszalot powiedział z miną wielce uroczystą i formalną, że Bank PKO SA nie jest w stanie wykonać takiej usługi i poradziła mi swoim nieskazitelnie uczonym głosem abym udał się do kantoru gdzie "zapewne wymienią Panu te dolary, bo kantory są prywatne" (!!!!). Szczerze mówiąc to przełknąłbym każdą asertywną odmowę i z jakiejkolwiek przyczyny np. nie mam teraz kasjera, na taką kwotę musi Pan złożyć zlecenie itp itd - ale powiedzenie, że Bank PKO SA nie przeprowadzi takiej operacji a jedynie kantory bo są PRYWATNE - to już rozłożyło mnie na łopatki. Dalszej rozmowy nie będę opisywał bo bankowy kaszalot po mojej spokojnej ocenie jakości usług Banku PKO SA miał minę jak księgowa w głębokim PRLu. Krótko mówiąc: gdy kiedyś w Polsce znikną kantory taka operacja będzie prawdopodobnie w Polsce nie do przeprowadzenia. Bank PKO SA nie jest "prywatny" (wiem jak jest formalnie) - czyli prywatny może więcej i lepiej - to parafrazując Himilsbacha : "na ch... mi takie banki...". Wolę kantory - oby tylko on się ostały.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Scenka z Banku PHO SA 13.09.14, 10:51
      To jest Polska. Cała ona. :(
      • lionold Re: "To jest Polska. Cała ona. :(" Wiesz co to 13.09.14, 17:38
        naprawdę jest Polska ? To ludzie - nie LUDZIE tylko ludzie - jak zresztą każde inne Państwo czy kraj. Z tą różnicą, że tutaj o wiele więcej niż gdzie indziej - mnóstwo hołoty, chamstwa i sobiepaństwa na każdym kroku. Powiedz nam w swojej bezgranicznej mądrości czyja to wina lub zasługa!
        • pies_na_czarnych Re: "To jest Polska. Cała ona. :(" Wiesz co to 13.09.14, 20:01
          lionold napisał:

> naprawdę jest Polska ? To ludzie - nie LUDZIE tylko ludzie - jak zresztą każde
          > inne Państwo czy kraj. Z tą różnicą, że tutaj o wiele więcej niż gdzie indziej
          > - mnóstwo hołoty, chamstwa i sobiepaństwa na każdym kroku. Powiedz nam w swoje
          > j bezgranicznej mądrości czyja to wina lub zasługa!

To jest "zasługa" ludzi. :)
          Niekompetencja i nieuctwo to jest wąska specjalizacja polskiego urzędnika.
    • m.c.hrabia Re: Scenka z Banku PHO SA 13.09.14, 10:58
      no to pochwaliłeś się posiadaniem 2000$ ,i tym że wybierasz się do Afryki , pamiętaj
      o szczepieniach , szkoda że na głupotę takowych nie ma.
    • snajper55 Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 13.09.14, 11:02
      to sam jest sobie winien. Bank ten funkcjonuje jedynie dzięki zaufaniu wiekowych emerytów i rencistów przekonanych, iż jest to jedyny bank godny zaufania. Dlatego może mieć klientów tak głęboko w dupie jak oni mu głęboko ufają.

S.
      • eses2 Re: Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 13.09.14, 11:11
        Po niektórych wypowiedziach np. snajpera55 widzę, że w Polsce jest więcej kretynów niz tylko ta kasjerka. Gdzie jest napisane, że jestem klientem PKO SA? Gdzie o zaufaniu? Mowa jest o prostej operacji bankowej którą mozna wykonać w 5 minut w kazdym "przydrożnym" banku na zachód od Odry ( no i oczywiscie w kantorze).
        • snajper55 Re: Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 13.09.14, 20:09
          eses2 napisał:

> Po niektórych wypowiedziach np. snajpera55 widzę, że w Polsce jest więcej krety
          > nów niz tylko ta kasjerka. Gdzie jest napisane, że jestem klientem PKO SA?

Tu napisałeś, że zdecydowałeś się zostać klientem banku PKO SA:

"udałem się do Banku PKO SA"

S.
      • 99venus Re: Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 13.09.14, 13:27
        powiem ci w zaufaniu po doświadczeniach z kilkoma bankami,że one wszystkie są po to żeby rżnąć klienta.
        • snajper55 Re: Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 13.09.14, 20:11
          99venus napisał:

> powiem ci w zaufaniu po doświadczeniach z kilkoma bankami,że one wszystkie są p
          > o to żeby rżnąć klienta.

Zgadza, się ale inne robią to z klasą. A PKO BP ma urok PRLowskiej ekspedientki z mięsnego. :D

S.
          • m.c.hrabia Re: Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 13.09.14, 20:30
            Ale to był sa ,a nie bp :)
            • snajper55 Re: Jeśli ktoś wybiera bank PKO SA 14.09.14, 03:02
              m.c.hrabia napisał:

> Ale to był sa ,a nie bp :)

BP jest SA. Pełna nazwa to PKO BP SA. Nie ma innego PKO. Nie mylić z PeKaO SA, obecnie Bank Pekao SA, będący częścią UniCredit SpA.

S.
    • aniechto.only Re: Scenka z Banku PHO SA 13.09.14, 13:21

Otó
      > ż ten super-hiper bankowy kaszalot powiedział z miną wielce uroczystą i formaln
      > ą, że Bank PKO SA nie jest w stanie wykonać takiej usługi i poradziła mi swoim
      > nieskazitelnie uczonym głosem abym udał się do kantoru gdzie "zapewne wymienią
      > Panu te dolary, bo kantory są prywatne" (!!!!).

A powinna powiedzieć: chamów nie obslugujemy.
    • inocom Trzeba było założyć w jakim kolwiek banku 13.09.14, 13:56
      bezpłatne konto walutowe.
      Wpłacić walutę, przejść się do innego oddziału i wybrać. Na sto procent nie dostaniesz tych samych banknotów :)
      • volupte Re: Trzeba było założyć w jakim kolwiek banku 13.09.14, 17:29
        I mógłby powybredzac , ze tego czy innego rocznika nie chce , oraz kazac sobie wypłacic w banknotach prawie nowych.:-) Tylko po co mu 100ki , do takich krajów bierze się drobniejsze.
        • inocom Re: Trzeba było założyć w jakimkolwiek banku 13.09.14, 20:14
          volupte napisał:

> I mógłby powybredzac , ze tego czy innego rocznika nie chce , oraz kazac sobie
          > wypłacic w banknotach prawie nowych.:-) Tylko po co mu 100ki , do takich krajów
          > bierze się drobniejsze.

Ba może sobie awizować, by mu wypłacili w jednodolarówkach.
    • volupte Re: Scenka z Banku PHO SA 13.09.14, 17:26
      W PKO BP to jeszcze by mozna to zrozumieć . Babie sie po prostu nie chciało dupy ruszyć.
      • m.c.hrabia Re: Scenka z Banku PHO SA 13.09.14, 17:47
        W PKO BP to jeszcze by mozna to zrozumieć

a niby co zrozumieć ? w bankach nie mają nic innego do roboty ,tylko zajmować się frustratami którym rocznik nie pasuje, ciekawe czy w swej pracy podobnych schizoli obsługujecie bez zmrużenia powieki.
        • pies_na_czarnych Re: Scenka z Banku PHO SA 13.09.14, 20:06
          m.c.hrabia napisał:

> W PKO BP to jeszcze by mozna to zrozumieć
          >
          > a niby co zrozumieć ? w bankach nie mają nic innego do roboty ,tylko zajmować s
          > ię frustratami którym rocznik nie pasuje, ciekawe czy w swej pracy podobnych sc
          > hizoli obsługujecie bez zmrużenia powieki.

Co ty pierwdzielisz? Przecież to nie jego wymysł.
    • wiosnaludzikow Zły dotyk 13.09.14, 17:50
      Prezesem tego banku był Bielecji szef doardców gospodarczych premiera Tuska. To musiało się odcisnąć piętnem na rozsądku działania tego banku.
      • pies_na_czarnych Re: Zły dotyk 13.09.14, 20:04
        wiosnaludzikow napisał:

> Prezesem tego banku był Bielecji szef doardców gospodarczych premiera Tuska. To
        > musiało się odcisnąć piętnem na rozsądku działania tego banku.

Wina Tuska. Jak zwykle zresztą.
        • adherent1 Nie wytrzymałem :-(. 13.09.14, 21:17
          Wypowiadający się tutaj w odpowiedzi Esesa2 może intencje mają dobre
          ale mylą pojęcia i tak:
          PKO SA jest bankiem prywatnym! należącym zresztą w większości do
          włoskiego banku a przy okazji jest spółką notowaną na polskiej giełdzie.
          Proszę nie mylić PKO SA z PKO BP który też jest bankiem notowanym
          na giełdzie ale większość akcji jest w posiadaniu polskich podmiotów,
          to PKO BP jest bankiem polskich emerytów i rencistów.
          Bielecki był kiedyś prezesem PKO SA, spuszczony przez Włochów
          zmienił front i przypomniał sobie że lepiej by banki bardziej były
          zależne od "narodowych" akcjonariuszy.

• titerlitury Re: Nie wytrzymałem :-(. 13.09.14, 23:36
            Dla porządku: Pko BP S.A. i Pekao S.A.
          • snajper55 A trzeba było wytrzymać 14.09.14, 03:13
            adherent1 napisał:

> Wypowiadający się tutaj w odpowiedzi Esesa2 może intencje mają dobre
            > ale mylą pojęcia i tak:
            > PKO SA jest bankiem prywatnym! należącym zresztą w większości do
            > włoskiego banku a przy okazji jest spółką notowaną na polskiej giełdzie.
            > Proszę nie mylić PKO SA z PKO BP który też jest bankiem notowanym
            > na giełdzie ale większość akcji jest w posiadaniu polskich podmiotów,
            > to PKO BP jest bankiem polskich emerytów i rencistów.
            > Bielecki był kiedyś prezesem PKO SA, spuszczony przez Włochów
            > zmienił front i przypomniał sobie że lepiej by banki bardziej były
            > zależne od "narodowych" akcjonariuszy.

To byś bzdur nie napisał.

Są dwa banki, które się niektórym mylą.

PKO BP (czyli Bank Polski) SA wcześniej PKO BP (czyli Bank Państwowy)
            pl.wikipedia.org/wiki/PKO_Bank_Polski
            oraz

Bank Pekao SA (część UniCredit SpA), kiedyś PeKaO SA, jeszcze wcześniej PeKaO.
            pl.wikipedia.org/wiki/Bank_Pekao
            Wątek dotyczy tego pierwszego.

S.
          • wiosnaludzikow Re: Nie wytrzymałem :-(. 14.09.14, 06:22
            Dokładnie tak. Jak Włosi przejęli faktycznie już bank to zapewne stwierdzili, że niepotrzebny im dyletant , który chronił przyjmowany bank tylko politycznie i podziękowali.Wtedy Bielecki zmienił radykalnie poglądy ( może duch święty to uczynił) na temat bankowości w Polsce.
        • wiosnaludzikow Re: Zły dotyk 14.09.14, 06:17
          Masz obsesję na punkcie obrony Tuska.
    • maciej219 Re: Scenka z Banku PHO SA 15.09.14, 13:41
      Mieszkam niedaleko Ronda ONZ i jest tam Pekao SA, a nie żaden PKO BP - niestety bo konto mam w BP i dla mnie byłaby wygoda. a jeśli chodzi o wymianę waluty , to przerabiałem to i u mnie nie było z tym problemu. Tylko dobrze to wcześniej zgłosić bo zależnie od kwoty, może im kasy w sejfie brakować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka