08.12.14, 14:09
...Elektric biznes.onet.pl/praca/bezrobocie/ge-buduje-fabryke-zatrudnienie-znajdzie-do-1-2-tys-osob/gjss9 Wkleiłem ze powodu tych symptomatycznych komentarzy.
Obserwuj wątek
    • des_4 Re: General 08.12.14, 14:17
      musisz pamiętać, że na forach większość stałych dyżurantów to gimbaza, emeryci i tzw "renciści", którym to mianem określam wszelkiego rodzaju nieudaczników robiących z hejtowania codzienny rytuał

"Po raz setny powtarzasz że świat jest szpetny
      Taki z ciebie sceptyk na bok sentymenty
      Mnie od wygranej dzielą centymetry.
      Finisz!,
      A ty mnie wciąż za to winisz
      Masz prawo do własnej opinii ,ok.
      Ja mam prawo mieć swoją filozofię
      Ten image, optymizm jest ważny
      Bez niego świat był by straszny
      A wszystko zaczyna się w waszych głowach
      Możesz przyjąć co zawarte w naszych słowach
      Albo powtarzać hasła że wszyscy kradną,
      A Polska to jedno wielkie bagno.
      To nie poprawi raczej sytuacji,
      W naszej demokracji nie wykorzystano okazji,
      By jeszcze raz uwierzyć w słowo ?człowiek?
      Uwierzyć tak aby to weszło w krwiobieg. "
      • 14pol Re: General 08.12.14, 16:18
        coś jest z tą gimbazą... tzw ludźmi na POziomie gimbazy, którym tytuły do szczęścia wystarczą...
    • ayran Re: General 08.12.14, 14:30
      Z tymi komentarzami to najszczersza góralska prawda.
      W tytule wiadomości jest:

GE buduje fabrykę. Zatrudnienie znajdzie do 1,2 tys. osób

W samej treści wiadomości:

Nowy zakład zastąpi cztery istniejące obiekty, w których pracuje 800 osób, ale docelowo zatrudnienie będzie mogło znaleźć w nim jeszcze 400 pracowników.

A tymczasem jak zwykle zadowolony polski czytelnik zrozumiał tyle:

~marta :

GE likwiduje 4 zakłady pracy. Na bruk trafi ponad 800 osób.

Ta sama informacja tylko bez PRowego bełkotu.

Innymi słowy - skoro do tej pory pracę miało 800 osób, a teraz będzie mieć 1.200, to znaczy że (bez PR-owego bełkotu), 800 osób trafi na bruk.
      • adam111115 Re: General 08.12.14, 14:37
        Marta musi być klasyczną do bólu sekciarą pisowską
    • remez2 Re: General 08.12.14, 14:37
      volupte napisał:
      > Wkleiłem ze powodu tych symptomatycznych komentarzy.
      Np. tego?
      ~ktoś do ~zek: Dla jasności: ja pracuję jako grafik (3500 na rękę)
      Chodzi o wszechobecny wyzysk, który dotyka wszystkich " bez fachu w rękach"
      Jesteśmy murzynami Europy, a większość posad w Polsce, to nie praca, tylko forma nowoczesnego niewolnictwa.
      Kumasz bazę?
      • wykress Re: General 08.12.14, 14:40
        Polacy to dziwny naród! ... siedzi w szambie po szyje i cieszy się z każdego nowego gówna! ;-)
        • des_4 Re: General 08.12.14, 14:45
          jakiego g...a? napisz dokładniej z czego się cieszysz...
          • volupte Re: General 08.12.14, 14:53
            To chyba jasne ze gównem jest jakis obsrany zakladzik który zatrudni 1200 ludzi jako niewolników za zasrane pieniadze , zamiast Polakom zapłacic im nalezne np. 10tys?mc ;-)
            • sverir Re: General 08.12.14, 15:03
              Lud ma pretensje, że fabryki przenoszą się do nas ze względu na niskie koszty zatrudnienia. Woleliby po prostu, żeby nikt się nie przenosił. Polski patriota może umierać z głodu, ale swój honor ma. Z reguły wtedy, gdy jest studentem lub w inny sposób na utrzymaniu rodziców, albo gdy jest politykiem przy korycie.
              • volupte Re: General 08.12.14, 15:51
                A potem nasyceni honorem biegaja na czworaka po Madrycie:-)
                • taniarada Re: General 08.12.14, 16:06
                  volupte napisał:

> A potem nasyceni honorem biegaja na czworaka po Madrycie Napisz od razu ,że chodziło ci o Madryt ,a nie gó...any post .W tym nowoczesnym kraju ciemnoty i opętania i zwalania winy na wszystkich , nie ma miejsca na prawa pracownicze .Nie ma miejsca na dobre zarobki.Nikt nie zlikwiduje umów śmieciowych jak nie dopuszczą PIS do władzy.Garstka tumani większością .Wciska w im w głowy ,że największym zagrożeniem jest kościół katolicki.I tradycyjnie baranki boże w to wierzą .A reszta się bogaci.Paru sługusów tego systemu tu urzęduje stale ,ale tego des-4 nie dopowiedział.
                  • volupte Re: General 08.12.14, 16:11
                    Baranki boze to 90% społeczeństwa , wiec jak moga zagrażać KK? To KK dzieki nim zyje. Mylisz sie , honor madrycki wyszedl przy okazji i wcale mnie nie bulwersuje łażenie na czworaka , bardziej drazni ze za ode mnie wyłudzone. A to co tam wyzej nap[isałes to socjalistyczne dyrdymały i nie chce mi sie o tym gadać.
                    • wykress Re: General 08.12.14, 16:21
                      ... to Ty się volupte mylisz! ... ale nie chce mi sie tracić czasu na tłumaczenie oczywistości.

p.s. ... powinienes chyba jednak zastanowić się, dlaczego drażni Cię "wyłudzanie od Ciebie" ... przez pisiorów? .... a przez "innych" już nie?! .... ;-)

• volupte Re: General 08.12.14, 16:22
                        A gdzie napisałem ze inne wyłudzanie mnie nie drazni ?
                        • wykress Re: General 08.12.14, 16:53
                          volupte napisał:

> A gdzie napisałem ze inne wyłudzanie mnie nie drazni ?

.... a napisałeś?

hmmm(?) ... musiało mi umknąć ;-/
                          • sverir Re: General 08.12.14, 17:18
                            > hmmm(?) ... musiało mi umknąć ;-/

I to wielokrotnie musiało. Ale jakoś mnie to nie dziwi. Gdyby volupte narzekał tutaj na PO, to nawet byś nie zwrócił uwagi, że coś Ci "umknęło".
                          • volupte Re: General 08.12.14, 18:04
                            Nie odpowiada sie pytaniem , na pytanie :-P
                            • wykress Re: General 08.12.14, 20:17
                              volupte napisał:

> Nie odpowiada sie pytaniem , na pytanie :-P

upss! ... przepraszam!

chyba nie uraziłem Twojego poczucia estetyki i smaku ?! ... nie mógłbym spokojnie spać ;)
                  • sverir Re: General 08.12.14, 17:16
                    > Nikt nie zlikwiduje umów śmieciowych jak nie dopuszczą PIS do władzy.

PiS też nie zlikwiduje. Coś tam na ten temat gada, bo temat chwytliwy, ale nie zrobi tego. Choćby dla własnej wygody - nie zatrudnią całej masy pomocników, asystentów i doradców prezesa, wiceprezesów i posłów na umowę o pracę. Mogą co najwyżej zmodyfikować, ale same śmieci pozostaną.
              • spokojny.zenek Re: General 08.12.14, 17:21
                sverir napisał:

> Lud ma pretensje, że fabryki przenoszą się do nas ze względu na niskie koszty z
                > atrudnienia. Woleliby po prostu, żeby nikt się nie przenosił. Polski patriota m
                > oże umierać z głodu, ale swój honor ma.

Tu nie ma żadnej sprzeczności. Te pieniądze (albo lepiej większe) po prostu się należą. Nie żeby jakiś obcy kapitalista żądał w zamian jakiejś pracy.
                • volupte Re: General 08.12.14, 18:03
                  Najlepiej w formie zasilku z budźetu :-)
                  • spokojny.zenek Re: General 08.12.14, 19:09
                    To właśnie mówię. Tworzenie miejsc pracy jest niekorzystne bo odwraca uwagę od konieczności walki z nieludzkim, niesprawiedliwym państwem o zasiłki. Remik ci to wszystko objaśni, poleje odpowiednim sosem hipokryty i finezyjnie zasugeruje, że biednych chciałbyś posłać do gazu.
                    • wykress Re: General 08.12.14, 19:21
                      Mowa jest o 1200 pracownikach najemnych, zapewne na różnych stanowiskach i z różnym uposażeniem! ... ale rozumiem, że pracownik najemny w Polsce kojarzy sie bezpośrednio z biedakiem!

p.s. ... I nie mów palancie o opiece państwa nad najbiedniejszymi obywatelami, bo ci obywatele płacą jako jedyni na świecie podatek od dochodów poniżej minimum egzystencjalnego! ...

Na bis!!!!
                      www.youtube.com/watch?v=vqeFWhcA71k
                      • spokojny.zenek Re: General 08.12.14, 19:41
                        wykress napisał:

> Mowa jest o 1200 pracownikach najemnych, zapewne na różnych stanowiskach i z ró
                        > żnym uposażeniem! ... ale rozumiem, że pracownik najemny w Polsce kojarzy sie b
                        > ezpośrednio z biedakiem!

Różnie. Niektórym kojarzy się - jak widać - z ciężkim frajerem, który woli pracować zamiast wywalczyć sobie "należny" zasiłek.

• wykress Re: General 08.12.14, 19:59
                          spokojny.zenek napisał:

> Różnie. Niektórym kojarzy się - jak widać - z ciężkim frajerem, który woli prac
                          > ować zamiast wywalczyć sobie "należny" zasiłek.
                          >

Chcesz powiedzieć ... pracownik najemny w Polsce to ciężki frajer albo drobny cwaniaczek ...

hmmm(?) jest jeszcze jedna grupa drobnych cwaniaczków! .. "z budżetówki" .. niby pracownicy a na państwowym garnuszku!!!
                          • sverir Re: General 08.12.14, 21:11
                            > Chcesz powiedzieć ... pracownik najemny w Polsce to ciężki frajer albo drobny
                            > cwaniaczek ...

To akurat ty sugerujesz.
    • 14pol Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 16:17
      bo w bielsku-białej de facto 400 miejsc pracy powstanie

inna sprawa że w ich miejsce pojedzie jeszcze więcej z Zagłębia Dąbrowskiego....

ale leming się cieszy bo tytuła przeczytał, choć reszty nie doczytał....
      • sverir Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 17:17
        Masz rację - budowa zakładów produkcyjnych i fabryk to cios dla polskiej gospodarki. Oczywiście nie byłoby problemu, gdyby inwestor był polski. To przynajmniej zawsze polski cios.
        • spokojny.zenek Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 17:22
          Problem też by był, ale nieco mniejszy.
        • wykress Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 18:05
          Nie odróżniasz kapitalizmu ... od kolonializmu (neokolonializmu)

...o wirtualnych rynkach finansowych o sztucznie regulowanych czyt:manipulowanych!!! cenach surowców/pracy/nośników energii itd.... o ekologicznym terrorze o rynkach farmaceutycznych, ubezpieczeniowych, lobbingu ustawodawczym... i starzeniu się społeczeństwa i stałym wzroście wskaźnika samobójstw w Polsce, tez mam Ci mówić? ... czy tylko wydaje Ci sie, że tak powinno być???
          • volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 18:20
            Ciekawe co ty na te tematy wymienione wiesz? A nawet jesli wiesz to jak najbardziej te ,,regulacje" pasuja do opcji politycznej która wspierasz. Kaczyński kiedys mówil cos tak -,, nie mozna zostawić niczego bez regulacji"
            • wykress Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 19:01

volupte napisał:

> Ciekawe co ty na te tematy wymienione wiesz?

.... Twoja wiedza, jest niewątpliwie szeroka a przede wszystkim powszechna!!!

A nawet jesli wiesz to jak najbard
              > ziej te ,,regulacje" pasuja do opcji politycznej która wspierasz.

.... nie wiem czemu ubzdurałeś sobie, że popieram pis????...

Kaczyński kie
              > dys mówil cos tak -,, nie mozna zostawić niczego bez regulacji"

..... j.w.

Ale przyznaje się :-)
              www.youtube.com/watch?v=vqeFWhcA71k
              ... i popieram
              www.youtube.com/watch?v=zqOLPxIEA7s

• volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 22:40
                Kukiz ......i wszystko jasne:-)
                • taniarada Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 22:47
                  volupte napisał:

> Kukiz ......i wszystko jasne:-)
                  Fajnie ludzi osądzasz .Myślisz ,że wszyscy idioci to z PIS lub PO.Albo z SLD i innych popieprzonych .Radykalnych i wszystkich zakręconych .Po prostu nikt nie lubi zakłamania .
                  • volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 22:48
                    Nie pleć . Gdzie ty jakis osąd widzisz?
                • wykress Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 08:09
                  volupte napisał:

> Kukiz ......i wszystko jasne:-)

.... znowu Ci się coś wydaje! :-)
              • volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 22:47

> www.youtube.com/watch?v=vqeFWhcA71k
                Dobre na hymn partii (?) Kukiza :-)
                • wykress Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 08:08

.... nie słyszałem nic o partii Kukiza!

• volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 13:03
                    Ma tysiące wyznawców a nie potrafi zorganizować. Wszystko mozna kontestować , w czym Kukiz jest niezły , ale budowac nic nie potrafi . To tez mój ulubiony anarchista:-)
                    • wykress ........ 10.12.14, 14:50
                      Najważniejsza jest diagnoza ... i świadomość choroby!

p.s. ... nie jestem wyznawcą Kukiza, równie dobrze mógłbym przytoczyć Peszek, Kazika ... JKM, Palikota czy chociażby Donalda Tuska .... sprzed lat :-/
          • sverir Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 21:14
            > Nie odróżniasz kapitalizmu ... od kolonializmu (neokolonializmu)

Śmiem twierdzić, że raczej radzę sobie z odróżnianiem kapitalizmu od kolonializmu i innych pojęć spoza ekonomii. Odważę się nawet na stwierdzenie, że najczęściej krytycy kapitalizmu mają problem z właściwym nazwaniem rzeczy i kapitalizmu dopatrują się tam, gdzie nie ma miłości do zabezpieczeń socjalnych (i tyle wystarczy).

• volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 22:35
              I słusznie w kapitalizmie nie ma miłości do zabezpieczeń socjalnych , ale jest rozsadek i czysta kalkulacja , ze to sie opłaca. Spokój społeczny też ma cenę.
              • sverir Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 00:03
                > I słusznie w kapitalizmie nie ma miłości do zabezpieczeń socjalnych , ale jest rozsadek i czysta
                > kalkulacja , ze to sie opłaca. Spokój społeczny też ma cenę.

Kapitalizm nie wyklucza tych zabezpieczeń, po prostu koncentruje się na przepływie kapitału. Tylko tyle i aż tyle.
                • wykress Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 08:13
                  Masz racje! .... krytycy kapitalizmu ale też zwolennicy, nie bardzo rozumieją na czym polega! .... :-)
                  • sverir Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 08:22
                    > Masz racje! .... krytycy kapitalizmu ale też zwolennicy, nie bardzo rozumieją na czym polega!
                    > .... :-)

Masz rację, nie wiem, na czym polega. Ale dziękuję, że mnie oświeciłeś. Dzięki Tobie wiem, że kapitalizm w założeniach zakłada wyzysk robotników przez bogatą burżuazję. Całe gadanie o kapitale, swobodzie umów, wolnym handlu, przepływie dóbr i pracowników, to tylko przykrywka dla rzeczywistego celu kapitalistów: zgnojenia każdego, kto nie jest jednym z nich.
                    • wykress Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 09.12.14, 09:10
                      sverir napisał:

> Masz rację, nie wiem, na czym polega. Ale dziękuję, że mnie oświeciłeś. Dzięki
                      > Tobie wiem, że kapitalizm w założeniach zakłada wyzysk robotników przez bogatą
                      > burżuazję. Całe gadanie o kapitale, swobodzie umów, wolnym handlu, przepływie d
                      > óbr i pracowników, to tylko przykrywka dla rzeczywistego celu kapitalistów: zgn
                      > ojenia każdego, kto nie jest jednym z nich.

.... nigdy czegoś takiego o kapitalizmie nie powiedziałem!

Napisałeś "kapitalizm koncentruje się na przepływie kapitału" ..... informuje Cię! system społeczny/ustrój, który nie koncentruje sie na przepływie kapitału ... nigdy nie istniał! nie istnieje! i nie bedzie istniał!

....i nigdzie na świecie nie ma systemu kapitalistycznego ani żadnego innego w czystej postaci! .... w praktyce drobne różnice sprowadzają się do sposobu pozyskania dóbr i metody(proporcji!) ich podziału ... 20/80 to na dzisiaj uśredniony współczynnik .....(?);-/

cyt: " Całe gadanie o kapitale, swobodzie umów, wolnym handlu, przepływie d
                      > óbr i pracowników, to" ..... to pic na wodę!
                      ... nie ma żadnej swobody gospodarczej, swobody umów, czy wolnego handlu... system ogranicza się do tworzenia poczucia wolności i pobierania haraczu za zgodę na cokolwiek!..

.. rzeczywistość jest taka, że całe społeczności stawiane są w sytuacji bez alternatywy! ...

• snajper55 Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 18:33
          sverir napisał:

> Masz rację - budowa zakładów produkcyjnych i fabryk to cios dla polskiej gospod
          > arki. Oczywiście nie byłoby problemu, gdyby inwestor był polski. To przynajmnie
          > j zawsze polski cios.

Dla gospodarki jak dla gospodarli ale dla PiS to cios prosto w tę wykrzywioną nienawiścią gębę.

S.
          • volupte Re: huuuuraaa nasi z wysp wracają!!!! 08.12.14, 18:35
            Przeciez buduja po to , aby mieć gdzie niewolników przetrzymywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka