Dodaj do ulubionych

To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac w PL?

21.01.15, 08:40
I nie Jarek... To dopiera jaja!
Obserwuj wątek
    • 13kisiel Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 21.01.15, 08:44
      zamiast importować zboczenia z zachodu zacznijmy od zachodnich zarobków....jestem za :-)
      • 1zzarda Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 21.01.15, 08:51
        Niestety to pakiet!
    • 1zzarda Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 08:40
      Niemcy nie ustąpią zwłaszcza że PL zz ich wspierają,,,,,
    • man_sapiens Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 10:32
      Mam dla ciebie złą wiadomość. Jeżeli wzrosną płace, to wzrosną też ceny krajowych produktów i usług.
      • profil_anonima Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 10:57

unia zapewnia nam równy dostęp do produktów, usług cen i płac
      • der-chef Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 11:09
        Udowodnij.
        • man_sapiens Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 11:24
          > Udowodnij.
          Dobrze że o to poprosiłeś, przemyślałem jeszcze raz i teraz wiem - pomyliłem się. :D

Przecież firmy nie pokrywają kosztów pracy z przychodów ze sprzedaży tylko z manny, która im spada co miesiąc z nieba. A przychody ze sprzedaży to nie sprzedana ilość pomnożona przez cenę tylko dowolna liczba wpisana do ksiąg rachunkowych i na konto bankowe, którą co miesiąc księgowa uzgadnia z zarządem przy pomocy losowania. I wreszcie koszty pracy to nie suma płac brutto plus przeróżne składki płacone przez pracodawcę tylko kwota podana przez radę pracowniczą.
        • 1zzarda Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 11:58
          A co tu udowadniać - przyjedź na pogranicze i zobacz, że poziom życia się wyrównuje!
      • 1zzarda Re: To Merkel a nie Duda z S wymusi wzrosty płac 22.01.15, 11:47
        Mnie chodzi o to, że wczoraj Jan Guz sugerował, że poprzez niemieckie związki zawodowe będą chcieli utrącić jakiekolwiek porozumienie w tej sprawie pomiędzy rządek RP i D. A prawdopodobnym rozwiązaniem miało być rozłożenie w czasie dochodzenie do tych stawek!
    • wagonetka a kto sfinansuje wyższe płace? 22.01.15, 11:13
      klienci?
      • mariner4 To ptanuie wymaga 22.01.15, 11:45
        odrobinę wyobraźni. Nieosiągalne dla autorki wątku.
        M.
        • mariner4 Pytanie 22.01.15, 11:45
          M.
        • wagonetka podrożeje transport, 22.01.15, 13:00
          a więc i towary

będzie płacz?
      • man_sapiens Re: a kto sfinansuje wyższe płace? 22.01.15, 11:45
        Jeżeli nie klienci to chyba tylko papież ;-)
    • mariner4 To koniec firm transportowych 22.01.15, 11:43
      w Polsce. Cieszysz się? Kierowcy polecą na zbnitą mordę z pracy. A jednoosobowe firmy zostaną zlikwidowane.
      Merkel ustąpi.
      M.
      • 1zzarda Re: To koniec firm transportowych 22.01.15, 11:50
        Po pierwsze jeszcze jest możliwe porozumienie pomiędzy rządem PL i D, po drugie - raczej zwolnienia kierowców lub też przeniesienie tych firm do D i prawdopodobnie upadek wielu firm. Po trzecie polskie zz poprzez niemieckie zz chcą uniemożliwić porozumienie między rządami PL i D - a więc jest to jakby bardzo poważny problem i bardziej poważny jak kopalnie!
      • der-chef Re: To koniec firm transportowych 22.01.15, 12:01
        Ja się cieszę. Kuzyn takiemu polskiemu właścicielowi firmy transportowej zostawił samochód we Włoszech i do kraju wrócił samolotem bo za 2 tys. to sobie może właściciel sam tyrać i spać, sr..., jeść w kabinie a w domu być 2 x w miesiącu. We Francji pomiędzy Bensacon a Lyonem na parkingu (bo się polskiemu przewoźnikowi autokar spie...ł i nie potrafił zapewnić ani jedzenia ani noclegu ani drugiego autokaru) rozmawiałem z polskimi kierowcami. Wielu z nich jeździ u Belgów czy Holendrów a ci jeżdżący u Polaków klną jak szewcy na swoich tzw. pracodawców. Jeśli właściciel firmy musi za rok zarobić na chatę i nowego Lexusa kosztem pracownika to lepiej niech go szlag trafi.
        • mariner4 Tak bywa nie tylko w Polsce 22.01.15, 12:40
          A czy slyszałeś o takiej podstawowej zasadzie, że suma wszystkich dochodów ludności powinna odpowiadać sumie wartości towarów i usług?
          Jak kierowcy zaczną wylatywać z pracy, to przestaną się cieszyć.
          M.
          • wariant_b Re: Tak bywa nie tylko w Polsce 22.01.15, 12:55
            > Jak kierowcy zaczną wylatywać z pracy, to przestaną się cieszyć.

Myślisz, że spadnie zapotrzebowanie na międzynarodowy transport samochodowy?
            No ro wzrośnie na żeglugę i kolej.
            • mariner4 Nie, nie sądze, ale 22.01.15, 13:45
              polskich miejsce kierowców zajmą inni.
              M.
      • mara571 Jednoosobowa firma wlasciciela ciezarowki 22.01.15, 14:01
        nie jest problemem. On nie musi zarabiac 8,5 € na godzine.
        Gorzej z malymi i srednimi przewoznikami, ktorzy kierowcow zatrudniaja.
        Przewozy autobusowe to nastepna grupa firm dotknietych tym niemieckim zyczeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka