Dodaj do ulubionych

Bunt lemingów?

27.05.15, 06:41
Tak dobrze "żarło", że trudno się dziwić, że na główne przesłanie kampanii Komorowskiego wzięto na sztandary: Zgoda i Kontynuacja.
Przeszczęśliwi konsumenci ośmiorniczek byli święcie przekonani, że równie przeszczęśliwa jest armia pracujących jak woły pańszczyźniane lemingów. Którym np. zamiast obiecanego obniżenia podatków zafundowano wzrost VAT i składki rentowej etc... Na której, bez wstydu w oczach, politycy koalicji PO/PSL żerowali. Spotkania w Sowie i przyjaciele przejdą do legendy. Czarnej legendy sposobu sprawowania władzy.

A tu ups... przytomne przebudzenie ok. miliona Polaków, Obywateli (Nazywam się milion... rzekłby Mickiewicz) I powiedzieli, że nie chcą, żeby ich przyszłość miała na imię "Niesiołowski i przyjaciele..." cynizm i kłamstwo...
Obserwuj wątek
    • aniechto.only Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 06:58
      sawa.com napisała:

> A tu ups... przytomne przebudzenie ok. miliona Polaków, Obywateli (Nazywam się
      > milion... rzekłby Mickiewicz) I powiedzieli, że nie chcą, żeby ich przyszłość m
      > iała na imię "Niesiołowski i przyjaciele..." cynizm i kłamstwo...

Ach ,jak romantycznie i nie/rozważnie. Ze wzruszeniem czytam liczne wątki i posty zachwytu nad Duda ,jego rodziną, i mądzroscią obywateli.

A szara rzeczywistość jest taka ,ze w kolejce do Sowy i Przyjaciół stoją za pleckami PO inni cynicy i kłamcy, wyposzczeni i niecierpliwi, bo to ich kolej na osmiorniczki, a PO bezczelnie się zasiedziało.
    • tinley Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:03
      Woły pańszczyźniane widza dlaczego taką składkę rentową i ZUS musza płacić. Widzą też kto jej nie płaci albo czerpie profity z ZUS niewspółmiernie do wkładów. I PIS jest gwarantem ze ta patologia się utrzyma. To górnicy, rolnicy, zwiazkowcy i weszlkiej maści roszczeniowa socjalistyczna hołota. Przy PISIE Po wyglada jak gołąbki budżetowego pokoju. Smieciówkarze i osoby pracujące poza budżetówką dopiero poczują co znaczy demokracja po pisowsku. Ja oświadczam otwarcie. Na czas rządów PIS idę na 1/4 etatu i reszte wypłay odbiore 'in kind'. Dokładac sie do tego budżetowego złodziejstwa nie mam zamiaru poza niezbędnym minimum. Gornicy niech sobie sami pracują na przywileje i podwójne składki jakie rozmnaża im ZUS.
      Rządy PO były katastrofą ale o taką nietrudno gdy ma się w sejmie PIS i PSL + SLD - partie skrajnie populistyczne i socjalistyczne - a właściwie klientystyczne i etatystyczne . Zablokują kazda zmianę która przymknie dopływ kasy z budżetowego kurka. I tu masz wytłumaczenie podwyżki podatków.
      A to ze ta hołota od ośmiorniczek się rozbestwiła jak La noblesse za Ludwika XIV to rzecz oczywista, ale stawiam Tolka przeciw bananom że za PIS będzie jeszcze weselej b wspomniec nominację Kownackiego w Orlenie i zajumanie póltorej bańki odprawy
      • sawa.com Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:41
        tinley napisał:
        Ja oświadczam otwarcie. Na
        > czas rządów PIS idę na 1/4 etatu i reszte wypłay odbiore 'in kind'. Dokładac
        > sie do tego budżetowego złodziejstwa nie mam zamiaru poza niezbędnym minimum.
        > Gornicy niech sobie sami pracują na przywileje i podwójne składki jakie rozmnaż
        > a im ZUS.
        > Rządy PO były katastrofą ale o taką nietrudno gdy ma się w sejmie PIS i PSL +
        > SLD - partie skrajnie populistyczne i socjalistyczne - a właściwie klientysty
        > czne i etatystyczne . Zablokują kazda zmianę która przymknie dopływ kasy z budż
        > etowego kurka. I tu masz wytłumaczenie podwyżki podatków.
        > A to ze ta hołota od ośmiorniczek się rozbestwiła jak La noblesse za Ludwika XI
        > V to rzecz oczywista, ale stawiam Tolka przeciw bananom że za PIS będzie jeszcz
        > e weselej b wspomniec nominację Kownackiego w Orlenie i zajumanie póltorej bańk
        > i odprawy

Rozumiem twój niepokój bo sama mam podobny. Mam tylko nadzieję, że przyszłość nie będzie miała "gęby" (w znaczeniu w jakim użył tego określenia Gombrowicz) z przedstawiania PiS wg PO.
        Przyszłość pokaże nam swoje racjonalne oblicze. Komuś zaufać trzeba. Ja wierzę po prostu w to, że przy pomocy pewnego wysiłku intelektualnego możliwe jest stworzenie np. racjonalnego systemu emerytalnego... dobrze zorganizowanej podstawowej służby zdrowie... edukacji... etc
        • tinley Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:48
          A masz jeszcze jakies złudzenia co do tego że to będzie powtórka rządów SLD.PSL, PIS i PO? Bo ja nie mam absolutnie żadnych. Wiem co sie dzieje w powiatach i samorządach. Pis jest taką samą partią władzy jak wszystkie wymienione. Nic się nei zmieni a będzi ejeszcze gorzej bo wystarczy przeczytac kilka lat wstecz co PIS ma do powiedzenia o gospodarowaniu publicznym groszem aby stwierdzić że jak było szabrowanie kasy dla wybrany za PO/PSL tak teraz bedzie szabrowanie dla wszystkich. Dla wszystkich któzy dostąpią tej łaski. Krus nieruszony przez nastęne lata, ładowanie kasy w kopalnie zamiast nowe technologie, pielęgniarki znów wydymane (sorry za obrazowe porównanie) a rolnicy dalej beda kpić i zwiększac dochody nei płacac za ubezpieczenie zdrowotne. Do czego to doprowadzi? Do złotówki słabej jak nigdy a reszty mozna sobie dopowiedzieć zważywszy na to ze więkzosć rzeczy importujemy. Niektórzy nei rozumieją że pewnych patologii nie da się utrzymac a mimo wszystko dalej chcą wleźć komuś na barana i poganiac batem. Dosyć tego. Dla mnie PIS z Kukizem nie jest zadnym rozwiazaniem - to budżetowi szabrownicy na pasku zwiazkó zawodowych z państwowych molochów.
          • sawa.com Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:57
            tinley napisał:

Krus nieruszony przez
            > nastęne lata, ładowanie kasy w kopalnie zamiast nowe technologie, pielęgniarki
            > znów wydymane (sorry za obrazowe porównanie) a rolnicy dalej beda kpić i zwięks
            > zac dochody nei płacac za ubezpieczenie zdrowotne. Do czego to doprowadzi? Do z
            > łotówki słabej jak nigdy a reszty mozna sobie dopowiedzieć zważywszy na to ze w
            > iękzosć rzeczy importujemy. Niektórzy nei rozumieją że pewnych patologii nie da
            > się utrzymac a mimo wszystko dalej chcą wleźć komuś na barana i poganiac batem
            > . Dosyć tego. Dla mnie PIS z Kukizem nie jest zadnym rozwiazaniem - to budżetow
            > i szabrownicy na pasku zwiazkó zawodowych z państwowych molochów.

To jaka jest alternatywa tej beznadziei wg Ciebie?
            • tinley Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:28
              Dam głos kazdemu kto przynajmiej zadeklaruje zmiane ordynacji wyborczej (dwukadencyjność), zniesienie przywilejow emerytalnych dla wybranych, wyczyści krus (zlikwidowac sie prawdopodobnie nie da), da szanse normalnego oszczędzania młodym ludziom na emerytury (dziś nawet lokata w banku jest opodatkowana a co dopiero zyski z rynków kapitałowych).KOmus kto przestanie mamic ludzi perspektywami utrzymania kopalni bo to jest zbrodnia na budżecie i konstytucji która ma wpisaną zasadę gospodarki rynkowej. Obecna sytuacja w niektórych branżach jest gospodarką socjalistyczną w którj dokonuje się nacjonalizacja strat i pryatyzacja zysków. Ja do tego dopłacac nie zamierzam.
              Słowem to panstwo trzba odbiurokrtyzować a pomagac najbiedniejszym a nie najbogatszym. Koniec z przywożeniem prezesów w teczce przez Pawlaka czy Piechocinskiego. Jełsi kopalnie mają być - niech działają na zasadach rynkowych a mówienie o strategicznej roli węgla kopanego 1.5km pod ziemią to absurd absurdów. Jełśi cały kraj dźwiga koszty przemian to czemu nie górnicy i rolnicy? Powiaty są do zlikwidowania bo sami starostowie są po cichu za tym Przynajmniej ci z którymi rozmawiałem twierdzą ze to mrnowanie pieniędzy . Urzedy i tak w dużej większosci by zostały nawet po likwidacji. Zlikwidowalibyśmy za to bałagan administracyjny i niepotrzebnych starostów, rady i kosztowną obsługę prawną dla tychże. Niech urzedy wojewódzkie wezma część zadan powiatów a reszte doskonale wypełniały przez kilkadziesiąt lat gimny
              Słowem jest tu kupa pola do zaorania. A przede wszystkim należy zabrać politykom i samorządowcom zabawki do mielenia kasy. Spółki samorządowe stana się pod rządami PIS kopalnią drewna n stołki - beda to usprawiedliwac tym co zrobił Orban. Tylko nie powiedzą ze to jest patologia w polskich warunkach a Orban dalej nie ruszył Vat który mają najwyższy w EU praktycznie. z czegoś trzeba te stolki utryzmać
            • lepkie.lapki Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 09:31
              sawa.com napisała:

> To jaka jest alternatywa tej beznadziei wg Ciebie?

Jedyny ratunek dla tego kraju to odsocjalistycznienie społeczeństwa poprzez partyzanckie nauczanie podstaw ekonomii w szkołach już od podstawówki. Partyzanckie, gdyż pasożytnicza władza nigdy nie zgodzi się na wprowadzenie oficjalnego nauczania tego przedmiotu, gdyż po pewnym czasie straciłaby organizm, na którym jeszcze przez kilka lat będzie mogła pasożytować.

Oczywiście jest to nierealne. Bardziej prawdopodobny jest scenariusz grecki, hiszpański, latynoamerykański, czyli ten rozgrywający się obecnie w wielu miejscach na świecie.
              • sawa.com Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 09:44
                lepkie.lapki napisał:

> Jedyny ratunek dla tego kraju to odsocjalistycznienie społeczeństwa poprzez par
                > tyzanckie nauczanie podstaw ekonomii w szkołach już od podstawówki. Partyzancki
                > e, gdyż pasożytnicza władza nigdy nie zgodzi się na wprowadzenie oficjalnego na
                > uczania tego przedmiotu, gdyż po pewnym czasie straciłaby organizm, na którym j
                > eszcze przez kilka lat będzie mogła pasożytować.

Jestem ZA wprowadzeniem nauki ekonomii do szkół. Jest równie ważna jak matematyka.
                > Oczywiście jest to nierealne. Bardziej prawdopodobny jest scenariusz grecki, hi
                > szpański, latynoamerykański, czyli ten rozgrywający się obecnie w wielu miejsca
                > ch na świecie.
      • x2468 Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:59
        Bez przesady.Ośmiorniczki w Biedronce po 3,80NPL śledzie po 20. Za kg.
    • maszmi Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:39
      przyszłość na na imię : wyszło Szydło z worka
      • sawa.com Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 07:45
        maszmi napisała:

> przyszłość na na imię : wyszło Szydło z worka

Jeśli pani Szydło miałaby być tak dobrym premierem jak była szefem kampanii wyborczej Andrzeja Dudy to jestem ZA. I bardzo sie cieszę, ze wyszło Szydło z worka
        • kosel_maruvi Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:11
          sawa.com napisała:

> maszmi napisała:
          >
          > > przyszłość na na imię : wyszło Szydło z worka
          >
          > Jeśli pani Szydło miałaby być tak dobrym premierem jak była szefem kampanii wyb
          > orczej Andrzeja Dudy to jestem ZA. I bardzo sie cieszę, ze wyszło Szydło z wo
          > rka

Ja rowniez bo etnografow nigdy nie za wiele.
          Problem tylko z tym ze po wygranych wyborach trzeba bedzie prowadzic realna polityke a nie obiecywac gruszki na wierzbie.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:16
            Kamilek napisze wówczas: marna etnograf z Oświęcimia.
    • 13kisiel Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:14
      Jesienią będzie jeszcze gorzej dla polszewików,Kukiz nadciąga :-)))
      • kosel_maruvi Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:23
        13kisiel napisał:

> ,Kukiz nadciąga :-)))
        >

tvn24bis.pl/z-kraju,74/belka-ostro-o-wyborach-mlodzi-zaglosowali-na-komedianta,545623.html
      • kosel_maruvi Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:27
        13kisiel napisał:

> Jesienią będzie jeszcze gorzej dla polszewików,Kukiz nadciąga :-)))
        >
        Co kukiz ma do zaproponowania ?
        Lasuje JOWy a wiekszosc z tych ktorzy na niego oddalo glos nie wie nawet co to jest.
        Co poza tym ?
        • tinley Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:33
          Kukiz lansuje jowy bo to prosta droga do zainstalowania na SLąsku polityków których sztandarowym hasłem jest autonomia Śląska. Jowy idealnie się do tego nadają i tym sie skończą. Nie żebym był przeciw zmianom ale przeciw demagogii. Tylko patentowany albo osoba skrajnie cyniczna kretyn upiera się przy rozwiązaniu które pogrąży kraj w jeszcze gorszej bryndzy niż obecnie. No ale Kukiz wie lepiej. widocznie ma plan wygodny dla siebie a nie dla kraju bo jowy w polskim systemie partyjnym skończą się katastrofą rządów 2 partii
      • nachlany_wolak Łysy, pożyjemy, zobaczymy 27.05.15, 08:35
    • sclavus Re: Bunt lemingów? 27.05.15, 08:36
      :>
      Wściekłość pelikanów??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka