indeed-44 28.08.15, 00:27 twitter.com/KatarzynaPawlak/status/637017040893648896 "nakrzyczal na Prezesa podczas jednego ze spotkan. I trzasnal drzwiami jego gabinetu. True story" Tyle lat w PiS i gamoń nie wie, że nie zadziera się z Prezesem?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nicki.santoro Widzisz indeed 28.08.15, 00:35 Tusk grał niby wodza, ale popełnił straszny błąd. Był pobłażliwy dla wielu swoich kompanów z KLD. Skutek był taki, że w PO zapanowała całkowita bezkarność. Pomijam, że oni nigdy nie byli uczciwy, ale brak dyscypliny to jest katastrofalna sprawa. Kiedy złodziejstwo i prywata całkowicie wymsknęły się spod kontroli, Tusk zwiał i zostawił cyrk na kółkach. Kaczor nie może powtórzyć tego błędu jeśli za 4 czy 8 lat nie chce skończyć jak Tusk. Musi mieć posłuch a jego karząca ręka nie może odwoływać się do jakichkolwiek sentymentów. To nie jest przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Widzisz indeed 28.08.15, 00:58 > brak dyscypliny to jest katastrofalna sprawa. Dla mnie katastrofalną sprawą jest to, że z PiS odeszły dziesiątki posłów i to tylko dlatego, że prezes poczuł się zagrożony na swojej pozycji. Ile razy pisałem, że mądrze prowadzony PiS miałby dziś nie 30-40 proc. ale 45-50 proc. poparcia już nie zliczę... Odpowiedz Link Zgłoś
rozbawiony77 Re: Widzisz indeed 28.08.15, 06:54 Co racja, to racja. Kaczyński usuwając architekta zwycięstw wyborczych PiS, odwraca trend. A sam Duda, bez większości konstytucyjnej, nie wydoli. Ale Kaczyński zawsze wkraczał na czas by sp...ć robotę lepszym od niego.:))))))) To że PO rządziła za długo, to także jego zasługa. Dziś bez Kaczyńskiego i Antka bombardiera PiS miałby już ponad 50 procent. I PO mogłaby już szykować szczoteczki do zębów. A tak- cud będzie, jeśli PiS znów nie przegra na własne życzenie. Bo jest duuużo do schrzanienia. No chyba że z Kaczora zrobi szybko prezia honorowego:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Widzisz indeed 28.08.15, 08:42 "Ugrupowanie zostało założone przez działaczy zgrupowanych wokół Jarosława Kaczyńskiego" Tekst linka Nie zapominaj, że bez Kaczyńskiego by nie było PC i sukcesów PiS. Taka już uroda polskiej republikańskiej patriotycznej prawicy - Kaczyński zawsze był radykałem i nic na to nie poradzimy, a PiS jest taki jak prezes i nie spodziewałbym się, że to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Poza tym 28.08.15, 09:03 Kaczyńskiemu trzeba oddać, że mimo swoich wad odnosi polityczne sukcesy. PiS przez ostatnie 8 lat był największą opozycyjną partią w kraju, dziś ma swojego prezydenta i szykuje do przejęcia władzy. Ci, którzy mają na punkcie Kaczyńskiego obsesję i jeżdżą po nim jak po łysej kobyle nie zdają sobie sprawy, jacy są śmieszni - zwłaszcza do lewicy pasuje powiedzenie "krytyk i eunuch z jednej są parafii, obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Poza tym 28.08.15, 09:52 Kaczyńskiemu trzeba oddać, że mimo swoich wad odnosi polityczne sukcesy. No to ci nowość! Które z 11 przegranych wyborów to był sukces? PiS przez ostatnie 8 lat był największą opozycyjną partią w kraju, dziś ma swojego prezydenta i szykuje do przejęcia władzy. No właśnie! A wiesz dlaczego? Bo schowano panaprezesa! !!! Gdyby był w pierwszym szeregu to budyń by dostał 20 procent. Tu akurat nawalony77 ma rację. Dobrze że nie wpuszczono panaprezesa przed 24 maja bo by znowu coś sperd..... Bez Antka i panaprezesa plus lekko łagodniejszy przekaz i pis ma 60 proc, więc indyk, panprezes jest kamieniem u szyi pis a nie politycznym geniuszem Ci, którzy mają na punkcie Kaczyńskiego obsesję i jeżdżą po nim jak po łysej kobyle nie zdają sobie sprawy, jacy są śmieszni - zwłaszcza do lewicy pasuje powiedzenie "krytyk i eunuch z jednej są parafii, obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi". ;-) W ogóle cały sukces obecny, pis zawdzięcza nie sobie, bo ani intelektu, ani pomysłu, ani kadr tam nie ma , tylko bardzo źle prowadzącej się i aroganckiej PO. A u wyszło na jaw dzięki przestępczej działalności pis czyli podsłuchom. Tu jedynie oddaję spryt pisowi , byle nikt im nie udowodnił że to oni stoją za podsluchami. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze dramatycznie słaba lewica, czemu po części sami sobie są winni. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Poza tym 28.08.15, 09:55 > W ogóle cały sukces obecny, pis zawdzięcza nie sobie, bo ani intelektu, ani pomysłu, ani kadr > tam nie ma , tylko bardzo źle prowadzącej się i aroganckiej PO. No to jak, jest sukces czy nie ma? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Poza tym 28.08.15, 10:08 Budyń prezydentem, tak, to jest sukces. W końcu po 8 latach i 11 przegranych wyborach. I dzięki schowaniu panaprezesa. Jeśli ten wyjdzie z antkiem przed 25 października to zapomnij o rządzie pisu Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Poza tym 28.08.15, 10:28 Chłopie, dalej nie rozumiesz. PiS od 8 lat jest drugą największą partią w kraju i ugrupowaniem o największych po Platformie wpływach. Kiedyś nr 1. było PO, potem PiS i długo, długo nic - teraz liderem jest PiS. Większość frustratów (zwłaszcza lewicowych) wściekle ujadających na Kaczora to typowe karawanowe pieski. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Poza tym 28.08.15, 10:36 Chłopie, dalej nie rozumiesz. Akurat mi się wydaje ze to Ty nie rozumiesz PiS od 8 lat jest drugą największą partią w kraju > i ugrupowaniem o największych po Platformie wpływach. Kiedyś nr 1. było PO, po > tem PiS i długo, długo nic - teraz liderem jest PiS. No i pełna zgoda. PIS nie mogło wygrać dopóki PO się nie spaliła a panaprezes był na swieczniku. Panprezes schowany i pis od razu numer 1 Większość frustratów (zwła > szcza lewicowych) wściekle ujadających na Kaczora to typowe karawanowe pieski. Daj jakiś przykład bo nie wiem o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Poza tym 28.08.15, 11:00 Tiaaa - od 8 lat jest drugą największą partią w kraju też "dzięki PO" i wściekle ujadającej na Kaczora reszcie politycznego planktonu, który o takiej pozycji może tylko pomarzyć :-))) Zrozumże wreszcie, że ja mówię o faktach - twoje antykaczystowskie obsesje i wnioskowanie na poziomie 12-latka mnie nie interesują. Definitywne EOT. PS. Skoro wygrana z PO jest taka prosta, dlaczego nie wygrywa Petru, Kukiz, Palikot, SLD etc.? Jeśli odpowiesz sobie na to pytanie, zrozumiesz dlaczego piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: Poza tym 29.08.15, 17:08 Jedno pytanie. PiS przez 8 lat ( lemingi co chwila wyśmiewali się, że idzie od porażki do porażki ) , a tymczasem przez te 8 lat ta formacja nie zniknęła ze sceny politycznej RP , ba dziś ma szansę sięgnąć po władzę tak by rządzić samodzielnie. Ile czasu PO wytrwałaby jako formacja bez dostępu do konfitur ? Nota bene jest to jedyne spoiwo, która trzyma w kupie tę formację. Odpowiedz Link Zgłoś
13kisiel Re: Poza tym 29.08.15, 17:10 PO ogłosiła żałobę po Mastarelku i Kurskim,czy ma dopiero zamiar ??? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Poza tym 29.08.15, 17:20 Dlaczego pis może wygrać? 1) pozakladali po Warszawie nielegalne podsłuchy i złapali niestety niezbyt chlubne zachowania powców 2) schowano prezespana i antka, wywleczono szydło, no i do oporu wciskają ciemnemu ludowi ruiny i zgliszcza wg najlepszej praktyki pana Goebbelsa. Odpowiedz Link Zgłoś
camille_pissarro Re: Poza tym 29.08.15, 17:49 Jeśli PiS będzie miał możliwość rządów samodzielnych, to będzie u steru władzy co najmniej 8 lat :-) W tym czasie będzie transfer polityków PO do partii Kaczyńskiego. Jeśli opisany przeze mnie scenariusz się sprawdzi, a do tego dojdzie jeszcze solidny audyt 8 letnich rządów PO, to ta formacja rozleci się jak przysłowiowy domek z kart, bo jak napisałem wyżej , jedyne co spaja tę formacje to zapewnienie intratnych synekur ( czytaj dostęp do wspomnianych konfitur ). Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Poza tym 29.08.15, 18:38 No i za 8 lat zmiana, każda władza degeneruje. Ale nie wątpię że zepsuty, złodziejski i skorumpowany pis będziesz bronił do upadłego Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Poza tym 30.08.15, 14:20 > zepsuty, złodziejski i skorumpowany pis będziesz bronił do upadłego Tak jak ty swojej umiłowanej Platformy? Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Poza tym 30.08.15, 16:09 Ile razy mam indyk pisać że nie bronie PO, wskazuję ich błędy i generalnie PO, SLD czy PSL uznaję za partie które rządzą nieudolnie ale obliczalnie. Dla mnie wrogiem jest PiS, to sekta świrów którzy w 2 lata wyjałowią ten kraj ze wszystkiego, po 8 latach PO masz przynajmniej jakieś autostrady. Za pisu będzie wielkie NIC. Żaden przetarg nie przejdzie bo wszyscy będą się bali cokolwiek podpisać. Jeszcze zatesknisz za PO, mind my words.... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Poza tym 30.08.15, 17:57 > ile razy mam indyk pisać że nie bronie PO Nie bronisz, tylko na nich głosujesz, nawiedzony antykaczysto - to wystarczy :-))) Głupszy jesteś adams, niż przewiduje ustawa - nie dziwota, że ludzie mają taki ubaw z platformerskich lemingów. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa01 Re: Widzisz indeed 28.08.15, 00:59 Kaczor już skończył. Wysypali mu si e na widok publiczny oszuści, złodzieje, durnie, pijaczkowie, kłamcy. Już nad tym nie panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Widzisz indeed 28.08.15, 01:36 nicki.santoro napisał(a): > Kaczor nie może powtórzyć tego błędu jeśli za 4 czy 8 lat nie chce skończyć jak > Tusk. Znaczy jako przewodniczący Rady Europejskiej? Kaczor? Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Widzisz indeed 28.08.15, 09:50 nicki.santoro Wątek zdaje się nie jest o Tusku, ale jak dygresje to dygresje. Otóż straszny błąd popełnił nie Tusk tylko Wałęsa wyciągając z niebytu dwie bliźniacze małpki i obdarzając je stanowiskami i wpływami. A owe dwa kurduple potrafiły się tak znakomicie maskować udając patriotów i nieskazitelnie uczciwych że nikt z otoczenia Wałęsy również się na nich nie poznał. A należało ukręcić łeb hydrze wtedy kiedy była jeszcze w powijakach, pogonić w cholerę i spuścić z powrotem do szamba tam gdzie jest jej miejsce i skąd wylazła. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Widzisz indeed 28.08.15, 10:31 Napisz jeszcze coś o A. Dudzie "doodbytniczym czopku Kaczyńskiego" w oryginalnym stylu twoim i twojej wielce pedagogicznej żonki. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Dla niezorientowanych 28.08.15, 09:14 wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/498993,pis-zatwierdzil-listy-wyborcze-mastalerek-i-kurski-nie-wystartuja-w-wyborach-kaczynski-jedynka-w-warszawie.html Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Dla niezorientowanych 28.08.15, 09:32 Giertych wystartuje, Bulterier nie. Trudno powiedzieć z jakiego powodu, PiS wykazał więcej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
artexe Re: Dla niezorientowanych 28.08.15, 09:34 buldog2 napisał: > Giertych wystartuje, Bulterier nie. Trudno powiedzieć z jakiego powodu, PiS wyk > azał więcej klasy. > Trudno by było się nie zgodzić z tym co napisałeś. A Misiek Kamiński? Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Dla niezorientowanych 28.08.15, 09:56 buldog2 Nie jestem fanem Długiego Romka, nie podzielam jego poglądów w wielu sprawach. Ale w walce o Polskę przydadzą się każde ręce, przyda się każdy kto zdaje sobie sprawę jaką patologią jest PiS, kto poznał się na Kaczyńskich i jego przydupasach i kto ich poznał od środka. I - przed wszystkim - kto będzie ich zwalczał. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dla niezorientowanych 28.08.15, 09:59 > Nie jestem fanem Długiego Romka, nie podzielam jego poglądów w wielu sprawach. > Ale w walce o Polskę przydadzą się każde ręce i dlatego przy każdej okazji będziesz wyciągał PiSowi A. Kryże - nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
artexe Re: Dla niezorientowanych 28.08.15, 10:02 erte2 napisał: > buldog2 > Nie jestem fanem Długiego Romka, nie podzielam jego poglądów w wielu sprawach. > Ale w walce o Polskę przydadzą się każde ręce, przyda się każdy kto zdaje sobie > sprawę jaką patologią jest PiS, kto poznał się na Kaczyńskich i jego przydupas > ach i kto ich poznał od środka. I - przed wszystkim - kto będzie ich zwalczał. Masz rację, szczególnie że Romek ma długie ręce i znajomości z Rydzykiem. daro727.wrzuta.pl/obraz/2RKyz2WUspz/giertych_w_objeciach_ojca_rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 09:29 Marcin to mlody polityk,znajdzie ciepla posadke przy Szydlo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
artexe Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 09:33 a74-7 napisał: > Marcin to mlody polityk,znajdzie ciepla posadke przy Szydlo:-) Nie znam się na tym, ale widocznie musiał prezesowi podpaść, a jeżeli faktycznie mu się postawił, to jest to raczej powód do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Obawiam się 28.08.15, 09:37 że Warzecha ma rację. "Usunięcie Mastalerka robi wrażenie fatalne. Z powodów oficjalnie nieznanych wyborcom z list znika człowiek, który bez wątpliwości przyczynił się do wygranej Andrzeja Dudy. W jakim stopniu – pozostaje sprawą oceny. Jak to zwykle bywa przy wyborach, każdy jest gotowy przypisywać sobie zasługi, o ile kampania zakończyła się wygraną. Nie ma jednak wątpliwości, że Mastalerek faktycznie był w wielu sytuacjach czynnikiem tonującym zapędy do rezygnacji ze względnie umiarkowanej linii, która wyróżniała kampanię Dudy i z pewnością była jednym z głównych czynników wygranej" co do motywów Prezesa również - Mastalerek (podobnie jak kilka lat temu Kluzik &co.) w czasie kampanii za bardzo wyrósł, a tego Prezes nie lubi... "Tej okazji nie przepuszczą, rzecz jasna, media niechętne PiS, wytykając – powiedzmy szczerze, nie całkiem bezzasadnie – prezesowi apodyktyczność i kasowanie mających własne zdanie" Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
lepkie.lapki Re: Obawiam się 28.08.15, 13:55 > "Tej okazji nie przepuszczą, rzecz jasna, media niechętne PiS, wytykając – > ; powiedzmy szczerze, nie całkiem bezzasadnie – prezesowi apodyktyczność > i kasowanie mających własne zdanie" Jak to się red. Warzesze przecisnęło przez palce? Już sobie wyobrażam ten trud, te tytaniczne zmagania z oporem materii nieożywionej. Właściwie ktoś mógłby ułożyć poemat heroiczny, którego kanwą byłoby to wydarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nachlany_wolak Josef, weź go do siebie do centrali telefonicznej 28.08.15, 13:25 Odpowiedz Link Zgłoś
1zzarda Indyk odpowiedz na jedno kluczowe pytanie? 28.08.15, 10:01 Czy po Twoim wpisie uprawnione jest twierdzenie, że popierasz taki model partii polityczych, która się składa z lidera i lizusów bez własnego zdania? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Po reakcjach na tt 28.08.15, 10:03 widać, że sympatycy PiS nie są tymi decyzjami specjalnie zachwyceni twitter.com/katarynaaa/status/637110977314582528 Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Po reakcjach na tt 28.08.15, 10:08 indeed4 napisał: > widać, że sympatycy PiS nie są tymi decyzjami specjalnie zachwyceni > > twitter.com/katarynaaa/status/637110977314582528 > moj stary tez obstawia ze pojdzie do kancelarii Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Po reakcjach na tt 28.08.15, 11:46 Możliwe, albo do Beaty Szydło. Nie wygląda na specjalnie załamanego ;-) www.gazetaprawna.pl/artykuly/890842,mastalerek-poza-listami-wyborczymi-pis-na-pewno-znajda-sie-dla-mnie-nowe-obowiazki.html Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 11:06 Czy nakrzyczenie było efektem braku Mastalerka na listach czy odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 11:43 Nie wiem, zapytaj na tt Krakusa twitter.com/KrakusPL/status/637014335529852928 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 13:18 Nie nooo, indyk... koleżance tak ważnej informacji z tłiterka nie wygrzebiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 13:25 Co z tobą, yomochłon - sama nie potrafisz?! Ot kolejny, prawdziwie "inteligencki" czytelnik GW, hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 13:36 A nie. Nie używam tłiterka. Ani fejzbuka. Wiem, wiem, w twoich dwóch komórkach szarych to się nie pomieści... Sam nie umiesz, bo zwalasz na mnie. Wielki Użytkownik Tłiterka Indyk nie umie znaleźć jednej informacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Kogo obchodzi ? 28.08.15, 11:54 zamieszanie w wolskim szambie,idyczek,eeeeee wicie,eeeeee,wisi mi to,eeeeee,rytmicznie,eeeee Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: no ten"osobnik" wie nawet 28.08.15, 12:15 jak z Polski zrobic KRLD ,tylko mu zawsze ktos do zupy pluje Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: No i po Mastalerku... 28.08.15, 12:41 Ja nigdy w życiu nie krzyczałem na nikogo, a już tym bardziej mojego przełożonego, kiedy natomiast widziałem pewne sprzeczności to wyrażałem sugestię, nigdy sprzeciw. To jest dla mnie nowość, którą bym traktował jako brak dyscypliny, a w pracy organizacyjnej to fundament. Facet musi wydorośleć. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 ... i po Zalewskim :-))) 29.08.15, 13:24 twitter.com/300polityka/status/637559070900285440 Jako komentarz wpis Brudzińskiego: "Czekamy na konferencję kolegów Zalewski Paweł, panów Klicha i Święcickiego oburzonych dyktaturą panującą w PO. Obłuda i faryzeizm" twitter.com/jbrudzinski/status/637562121107206144 -- Odpowiedz Link Zgłoś
artexe Re: ... i po Zalewskim :-))) 29.08.15, 13:55 indeed4 napisał: > > twitter.com/300polityka/status/637559070900285440 > > Jako komentarz wpis Brudzińskiego: > > "Czekamy na konferencję kolegów Zalewski Paweł, panów Klicha i Święcickiego ob > urzonych dyktaturą panującą w PO. Obłuda i faryzeizm" > > twitter.com/jbrudzinski/status/637562121107206144 Cóż, pozostaje tylko nieśmiertelna pieśń Wieśka Gołasa ..... "Tupot białych mew o pokład pusty" www.tekstowo.pl/piosenka,wieslaw_golas,tupot_bialych_mew.html Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: ... i po Zalewskim :-))) 29.08.15, 15:12 zwłaszcza, że dziś sobota ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
xystos Re: No i po Mastalerku... 29.08.15, 13:47 Pan Prezes dobre serce ma chociaz chore Mastalerka z kleczek podniesie,przytuli i grzechy mu wybaczy Jeszcze Mastalerek wyplynie,porywczy ale charakterny. ZEN Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: No i po Mastalerku... 29.08.15, 16:37 aj tam, prezes wie dokladnie co robi.Na razie hartuje Mastalerka. "Jeszcze Mastalerek wyplynie,porywczy ale charakterny." Absolutna prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
nachlany_wolak Re: No i po Mastalerku... 29.08.15, 16:46 Josef, ale ciebie Kaczor olewa całkowicie. Pewno nie lubi takich przebierańców w damskie stroje Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Dobrze widzę, że Szydło postawiła się Prezesowi? 30.08.15, 14:16 www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/szydlo-mastalerek-bedzie-jednym-z-moich-najblizszych-wspolpracownikow,572657.html Ładne kwiatki, wyleci razem z Mastalerkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Ale ustawka! Niczym swego czasu 30.08.15, 18:04 stryjeczny dziadek Kaczyński J. na spacerze z wnuczkami na Cytadeli ;) indeed4 napisał: > Dobrze widzę, że Szydło postawiła się Prezesowi? > > www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/szydlo-mastalerek-bedzie-jednym-z-moich-najblizszych-wspolpracownikow,572657.html > > Ładne kwiatki, wyleci razem z Mastalerkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce A mnie nie obchodzi, jak ktoś chce - niech 30.08.15, 18:13 się nabiera na te pisgierki. Odpowiedz Link Zgłoś
xystos Re: No i po Mastalerku... 30.08.15, 18:02 ..nie krakaj,bedzie dobrze. ZEN Odpowiedz Link Zgłoś