wariant_b 01.02.18, 22:27 Jak w zgodzie z nową ustawą przetłumaczyć określenie "polish jokes"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqazz Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 01.02.18, 22:30 A co to ma do tej nowej ustawy o której piszesz? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 01.02.18, 22:43 Czyli dopuszczasz przypisywanie autorstwa "polish jokes" Polakom? Odpowiedz Link Zgłoś
piq qqazz z nagła stał się bolszewikiem,... 01.02.18, 22:45 ...a miałem o nim niegdyś dobre zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Twórczość artystyczna wyjęta jest spod IPN 01.02.18, 23:06 wariant_b napisał: > Czyli dopuszczasz przypisywanie autorstwa "polish jokes" Polakom? Mnie np. bawią kawały o Polaku, Niemcu i Rosjaninie. Idzie syryjski uchodźca po Niemczech, podchodzi do napotkanego przechodnia i mówi: - Dziękuję za przyjęcie do kraju. - Nie ma za co, jestem Turkiem - odpowiada przechodzień. Syryjczyk idzie dalej, podchodzi do następnego człowieka i mówi: - Dziękuję za przyjęcie do kraju. - Nie ma za co, jestem Pakistańczykiem - odpowiada przechodzień. Syryjczyk idzie dalej i próbuje kolejny raz: - Dziękuję za przyjęcie do kraju. - Nie ma za co, jestem Romem - odpowiada przechodzień. Syryjczyk na to: - Hmm... to gdzie są Niemcy? Rom patrzy na zegarek i odpowiada: - O tej porze w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Twórczość artystyczna wyjęta jest spod IPN 01.02.18, 23:15 inocom napisał: > Mnie np. bawią kawały o Polaku, Niemcu i Rosjaninie. > Idzie syryjski uchodźca po Niemczech... A gdzie tu Polak? Pewnie na zasiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Twórczość artystyczna wyjęta jest spod IPN 01.02.18, 23:19 wariant_b napisał: > inocom napisał: > > Mnie np. bawią kawały o Polaku, Niemcu i Rosjaninie. > > Idzie syryjski uchodźca po Niemczech... > > A gdzie tu Polak? > Pewnie na zasiłku. Polak nagrywa reportaż. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Twórczość artystyczna wyjęta jest spod IPN 01.02.18, 23:22 > Polak nagrywa reportaż. Już wiem - Cezary Gmyz! Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Np. 01.02.18, 23:57 wariant_b napisał: > > Polak nagrywa reportaż. > > Już wiem - Cezary Gmyz! Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Sam Np. 02.02.18, 00:20 "Piłeś, nie pisz... i lecz się pajacu." (to tak a propos Gmyza) Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Sam Np. 02.02.18, 00:35 wariant_b napisał: > "Piłeś, nie pisz... i lecz się pajacu." > (to tak a propos Gmyza) Spadaj alkoholiku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Sam Np. 02.02.18, 00:49 > Spadaj alkoholiku. O tym nie było: wiadomosci.wp.pl/awantura-na-prawicy-o-piotra-rybaka-jacek-miedlar-do-gmyza-piles-nie-pisz-i-lecz-sie-pajacu-6188647670515841a Jakiś link masz? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 01.02.18, 22:50 qqazz napisał: > A co to ma do tej nowej ustawy o której piszesz? > > > pozdrawiam > Jak to co? Slyszales kiedys polish jokes? :D Odpowiedz Link Zgłoś
cronny Wstyd ino, że PiS pucuje te psikusy na eksport 01.02.18, 23:08 oczywiście, te psikusy, które PiS pucuje na rynek wewnętrzny też są dokuczliwe, ale przynajmniej wstyd trochę mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
danillko Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 01.02.18, 22:50 wariant_b napisał: > Jak w zgodzie z nową ustawą przetłumaczyć określenie "polish jokes"? = "polskie obozy śmierci" Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 01.02.18, 22:55 A co powiedzielibyście na takie rozwiązanie: "Amerykańskie dowcipy, których rzekomym miejscem akcji jest teren Rzeczypospolitej Polskiej" Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 02.02.18, 00:01 albo: dowcipy o pisich uchodźcach w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 02.02.18, 00:19 To akurat nie jest dowcip.Niedługo wyląduje tam połowa Komisji Nieleczonego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy jest tu jakiś językoznawca? 02.02.18, 01:01 Zadanie raczej dla logika, niż językoznawcy. Syntaktycznie bez zarzutu. Natomiast określenie "nieporozumienie semantyczne" wydaje się już wytarte i zużyte, a sensy mogą być tu całkiem inne. Odpowiedz Link Zgłoś