Gość: adi z Bałut IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 11.10.04, 08:03 Wreszcie ktoś pomyślał!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: student 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: 212.191.80.* 11.10.04, 08:06 a co za problem zlapac zlodzieja, problem w tym by byl prawdziwy, a nie jakis zgarnięty dla pieniędzy żul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Airwalk Ciekawe kiedy wy****ola Pania Komendant IP: *.70.76.83.cust.bluewin.ch 11.10.04, 08:11 Ciekawe kiedy Pania Aldone politycy wypierdola bo jest dobrym managerem. Do tej pory tak bylo w Polsce. W sumie dobry system ale ona dlugo na tym nie pojedzie bo komus sie to nie spodoba. Ale i tak gratuluje bo faktycznie ktos pomyslal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger To co Policja robiła dotychczas ? IP: *.net.pl 11.10.04, 09:17 Czy to znaczy, że dotychczas Policja po prostu dłubała z nudów w nosie ? - Czy to znaczy że poza łodzią Policja w Polsce dłubie teraz w nosie ? - Czy ktoś wyciągnie wnioski z tej lekcji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc System jest do obejscia... IP: *.unifr.ch 11.10.04, 10:33 No to teraz policja bedzie sie umawiala ze zlodziejaszkami, ze oni beda regularnie przyznawac sie, ze cos przeskrobali i ze policja zlapala ich na goracym uczynku, a w zamian za to policja bedzie im odpalac 50% z tych 200 PLN. Polak potrafi;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: System jest do obejscia... IP: *.msz.gov.pl 11.10.04, 10:40 Sam jesteś do obejścia. Przejawiasz typowe zachowanie.. Jak jest jakiś dobry pomysł poparty kasą to zaraz trzeba kombinować. Czasami wstyd mi że jestem Polakiem. Wszyscy nas widzą jako kombinatorów i oszustów. Szkoda gadać! Ja tam gratuluje pani komendant. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: System jest do obejscia... IP: *.chello.pl 11.10.04, 11:02 Jacek, ty jesteś jakiś idealista i marzyciel. A niestety ludzie tacy już są że wykorzystają kazdą sytuację - tą też. POza tym co z tego, że złodzieja złapią, jak potem go wypuszczą ze względu na małą szkodliwość społeczną czynu, a nawet jak go skażą to kolejka do więzienia trwa 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto łapówkarze to NIE ludzie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:11 Gość portalu: Basia napisał(a): > Jacek, ty jesteś jakiś idealista i marzyciel. Nie, on po prostu chce aby policja działała JAK W KAŻDYM NORMALNYM KRAJU. Dlaczego Polska nie może być NORMALNYM krajem, choć udaje się to nawet krajom sąsiednim z Europy Środkowej (Czechy, Słowacja, kraje bałtyckie) ?? Dlaczego u nas ciągle musi być na odwrót? Ja chcę wydajnego państwa, skutecznej policji, i systemu, w którym 'mucha nie siada'. I mam do tego prawo, bo za coś qrcze podatki płacę. > A niestety ludzie tacy już są że > wykorzystają kazdą sytuację - tą też. Nie ubliżaj LUDZIOM nazywając nimi łapówkarzy - oni ludźmi BYLI i przestali być. Łapówkarstwo to totalne zbydlęcenie. Mam nadzieję, że prowokacje dziennikarskie (takie jak te pokazywane w programie TVNowskim "Uwaga") położą mu kres, albo mocno je ograniczą. A przy okazji, ja łapówki NIGDY nie dałem ani nie wziąłem -bo jestem uczciwy i NIE BIORĘ, NIE DAJĘ. > POza tym co z tego, że złodzieja złapią, > jak potem go wypuszczą ze względu na małą szkodliwość społeczną czynu, a nawet > jak go skażą to kolejka do więzienia trwa 2 lata. To już nie zależy od Policji. A poprawę systemu trzeba zacząć od poprawy Policji właśnie. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fikander Re: łapówkarze to NIE ludzie!!! IP: *.gdynia.mm.pl 11.10.04, 13:34 Hahaha, Critto a Ty co tu porabiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tete Re: System jest do obejscia... IP: w3cache.* / *.2-0.pl 11.10.04, 14:03 Racja Basia zawsze trzeba szukac ciemnych stron zycia i dopierdalać tym co mają pomysły. Żyjemy w krainie smerfów skąd uciekli wszyscy poza Marudami POdobne akcje były już na Śląsku i chyba w Krakowie. Jak znam Łódź to na sam Widzew szybko wydadzą wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szach^ Re: System jest do obejscia... IP: *.imp.lodz.pl 11.10.04, 13:33 Nie twierdziłbym, że jest mi wstyd być Polakiem. Zwłaszcza pisząc z takiej domeny. A jak tam z poczuciem uzasadnionego wstydu za swoje postępowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druga basia Re: System jest do obejscia... IP: *.info 11.10.04, 14:47 Jacku, proponuję, wzorem pani komendant, płacić strażakowi za każdy ugaszony pożar,urzędnikowi za każdą wydaną w terminie decyzję, lekarzowi za każdego wyleczonego pacjenta. Tylko nie mów że to ich obowiązki wynikające z bycia zatrudnionym w tym a nie innym miejscu, mnie analogia nasuwa się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macov powinna placic za tych ktorych sad skaze IP: *.ihh-stud.hj.se 11.10.04, 12:20 a nie za aresztowanych, zlapanie to za malo. Trzeba nam skazanych bandytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fv nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:10 Trzeba skazywać, ale policjanci nie mają możliwości wypływanai na prokuraturę i sądy. Poza tym - masz pojęcie ile trwa skazanie bandziora? Pieniądze muszą być natychmiast, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek1-73 Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.10.04, 08:11 bardzo dobra sprawa przedtem to policja nie miala żadnej motywacji do pracy a 200 stówy piechota nie chodzi jak bedzie dobry miesiąc to i druga pensje sie uzbiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Dokładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:03 200 zł piechotą nie chodzi ... Albo raczej chodzi, czytaj: ucieka z kradzionym radiem na sam widok munduru :) Wystarczy że policjant zlapie 10 złodziei, już będzie 2000 złotych ... Czyli więcej niż pensja ... Podejrzewam, że w parę miesięcy Łódź zrobi się najspokojniejszym miastem w Polsce, tak jak NYC stał się najspokojniejszym miastem w USA. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobra oczywiście IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 08:34 płacić i wymagać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc SPRYWATYZOWAC POLICJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 08:34 dlaczego policjant ma lapac przestepcow, jesli a/ te same pieniadze dostanie siedzac za biurkiem b/ gratisy dostanie od ustosunkowanych osob ze 1/2 'swiatka' c/ jego komenda oszczedza na paliwie i olowkach? :) d/ latwiej mu ganiac dzieciaki-z-marihuana niz bandziorow z bejzbolami ? - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shymekk Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.icpnet.pl 11.10.04, 08:36 A co będzie jeśli złodzieje przebiją stawkę Pani komendant? W normalnym kraju policjanci nie poszliby na to, ale nie ręczyłbym za naszyh profesjonalistów z Policji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jOzio Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.10.04, 08:42 Mi się pomysł podoba. Powinno się jeszcze dorzucić % od mandatów, grzywn wlepianych przez sąd, premie od wyroków skazujących. Oczyiście za tym powinno pójść w ślad rozsądne karanie przestępców w sposób niedemoralizujący, czyli prace publiczne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies z Sopotu Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: 81.219.87.* 11.10.04, 08:47 hehehe jasne !!!! Brawo a co maja powiedziec ci co nie pracuja na ulicy tylko za biurkami ????? zabrali im nalezne premie na poczet tych co lapia i ida do domu a ktos musi ich rozliczac z popelnionych przestepstw ....wniosek jasny ... lapiesz dostajesz... siedzisz za biurkiem masz wiecej pracy i mniej kasy .. wlasciwie to lapanie przestepcoow to obowiazek policjanta a nie praca na akord ehh ta jeb... polityka i walka o statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.pool.mediaWays.net 11.10.04, 09:09 Ja pracuję w drukarni i nigdy pieniędzy na dzień drukarza nie widziałem. To samo na gwiazdkę! A do pracy za biurkiem w policji to chętnych długo nie trzeba szukać! Jeśli polićjanci mają mieć system akordowy, to bardzo dobrze niech wtedy zarabiają nawet 8tyś, przynajmniej każdy będzie wiedział za co. teraz natomiast jest tak że młody policjant zabija się prywatnym Lexusem na Karwinach i nikt nie bada gdzie on na to zarobił. Może też lepsi ludzie będą chcieli w policji pracować i konkurencja wzrośnie i będą tam szli ludzie którzy odróżniają politykę od dobrego zarządzania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lko Kobieta a myśli dziwne !! IP: 80.244.142.* 11.10.04, 08:49 Brawo Pani Aldono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal S. Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.ipt.aol.com 11.10.04, 08:53 Brawo i jeszcze raz brawo Pani Komendantka Policji w mojej rodzinnej Lodzi! Upowszechnic ten system w calej polskiej policji! Pani Aldona bedzie pierwsza kobieta-generalem policji, tak jej to wroze i zycze. Michal S., Londyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.crowley.pl 11.10.04, 08:58 Troszkę znam tę pracę dlatego też zastanawiam sie ile w tej liczbie jest i będzie nietrzeżwych ROWERZYSTÓW (tak,tak to też jest przestestwo) oraz tzw.sprawców gróżb karalnych ( czytaj mąż w awanturze grozi żonie że dostanie twarz i jest już gorący uczyneczek).90 % zatrzymań to kategorie które nigdy nie powinny być traktowane jako tzw.gorące uczynki.Ale czym mogła by się wtedy pochwalić Policja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutka Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.wirba.net / 80.51.246.* 11.10.04, 09:33 Nawet nietrzeźwy rowerzysta może zrujnować komuś zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:08 tak jest. Małe dziecko taki typ może zabić. Dorosłemu - przetrącić kręgosłup. A jak go potrąci z dużą prędkością, a pieszy się potknie przez to i uderzy głową w chodnik - to może go i zabić. Kierowca, który nagle zahamuje przez takigeo idiotę, może spowodować wypadek, gdy ktoś w jego samochód walnie z tyłu. Inny rowerzysta, z którym taki debil się zderzy, może zostać ciężko poturbowany w wypadku (pijak zresztą też, ale mniejsza z nim). Pijany rowerzysta to BARDZO NIEBEZPIECZNY CZŁOWIEK. Pozdrawiam, Critto, trzeźwy rowerzysta (nigdy nie jeżdżę po wypiciu nawet jednego piwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto I DOBRZE, NIECH ICH ŁAPIĄ !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:10 Nietrzeźwi rowerzyści WIOZĄ ŚMIERĆ, tak samo jak nietrzeźwi kierowcy. Przemoc domowa zaś to poważny problem, który musi być zwalczany - im szybciej Policja się o nim dowie, tym lepiej, bo sąsiedzi zwykle nie interesują się tym, i nie chcą 'kablować' (choć byłoby to słuszne) na sąsiada który bije żonę i grozi jej). Pozdrawaim, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek 567 Wspanialy pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:01 brawo Pani Komendant , moze bedzie jak w NY - a i policjanci poczuja sie dowartosciowani nie tylko finansowo ale i docenieni przez spoleczenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Wspanialy pomysl IP: *.kabel.telenet.be 11.10.04, 09:13 1. Zastanawiam sie czy to zgodne z prawem pracy. Mam na mysli zlikwidowanie premi rocznej. 2. Do jakich naduzyc tym razem doprowadzi taki system. 3. Gdzie beda zamykali te wszystkie plotki, ktore niby sa warte 200 zl, a moze prokurator bedzie ich od razu wypuszczal na ulice ze wzgledu na blachosc sprawy i brak miejsca w areszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Wspanialy pomysl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:45 już się znalazł malkontent. Idź się wyśpij i nie martw się na zapas. Brawo Pani komendant!Rozwiązanie proste jak cep,a dotychczas awansowali i dostawali premie ci co się dopisywali do wyników. Mam obawy, że właśnie ci już pracują nad tym jak się pozbyć Pani komendant i jak zrobić, by ten pomysł nie "zainfekował" innych jednostek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Wspanialy pomysl IP: *.kabel.telenet.be 11.10.04, 10:04 Gość portalu: andrzej napisał(a): > już się znalazł malkontent. Pisze widzac co sie dzieje w Belgii. Sprawe przestepczosci nie rozwiazesz takimi srodkami. Tutaj jest potrzebna gruntowna reforma policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Wspanialy pomysl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 11:27 na bezrybiu i rak rybą. Tak krawiec kraje, jak mu materiału staje. Nikt nie twierdzi, że jest to remedium na pracę policji. Reforma reformą, a doraźnie bardzo dobry pomysł. Za pieniądze ksiądz się modli..... Wyrażam nadzieję, że malkontenctwo nie zniechęci Panią komendant od kolejnych nietypowych rozwiazań, a nie siedzenie z założonymi rączkami w oczekiwaniu na "gruntowne reformy". Szybciej nadejdą mundurowe emerytury, niż oczekiwane reformy, tym bardziej, że już kilku reformatorów było, a efekt taki, iż przestępczość maleje poprzez zniechęcanie do zawiadomień o takowych. Zauważam, że w promowaniu takiego zachowania mamy nie tylko łapaczy, ale również solidnych świadków przestępstw dla celów procesowych. Już nie musi biedna emerytka ponownie przeżywać starcie ze sprawcami na sali rozpraw, teraz przeciwko bandziorkom świadczyć będą dzielni policjanci. I to jest drugi, bardzo ważny, aspekt tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarny ;-) Re: Wspanialy pomysl IP: *.kabel.telenet.be 11.10.04, 13:48 Gość portalu: andrzej napisał(a): > ..... Wyrażam nadzieję, że > malkontenctwo nie zniechęci Panią komendant od kolejnych nietypowych >rozwiazań, Ona udowodnila jedynie, ze mozna wiecej. Teraz kolej na znalezienie sposobu, aby bylo lepiej. Zycze jej powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjant Re: Wspanialy pomysl IP: *.toya.net.pl 11.10.04, 09:54 Nie ma systemów idealnych. Ten jednak daje szanse na przerwanie zbyt dlugo juz trwajacego w KMP marazmu, zniechecenia i bylejakosci. Co do obaw: 1. Nikt nie likwiduje premii rocznej. 2. Chyba wszystkim uczciwym ludziom zalezy, zeby naduzyc nie bylo... 3. Prokuratura ma teraz wiele innych problemów. Wniosek: Brawo Pani Komendant, szczególne uznanie za odwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woda Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:13 Znowu Łódź, na szczescie pozytywnie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezłodzi Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.kalisz.mm.pl 11.10.04, 09:45 Byłem w Łodzi na Piotrkowskiej 2.10 wieczorek (około 22). Przeszedłem ponad połowę jej długości. To naprawdę wyjątkowa ulica (przyjnajmniej w sobotę wieczorem). Prawie sami pijani i zaczadzeni. Riksiarze po pijaku wożą pijanych pasażerów, a gdy ich brak robią wyścigi. Agresywne podpite grupy szczyli szukaję zaczepki. Nigdzie dotąd nie widziałem tylu żygających co na Piotrkowskiej. W tym czasie policja łapała przestępców chyba w innych dzielnicach bo na Piotrkowskiej nie zobaczyłem ani jednego funkconariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemas Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.0-136-217.adsl.skynet.be 11.10.04, 09:40 Czyżby początek polityki "zero tolerancji"? Wygląda ciekawie, może by tak jeszcze wprowadzić to w Warszawie, Gdańsku i paru innych miejscach? Gratulacje dla pani Komendant i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.eranet.pl 11.10.04, 09:48 System motywacyjny musi być, z tym nie ma żadnej wątpliwości. Ale pomysł Pani Komendanta nie jest dobry. System 200 zł za złodzieja, moim zdaniem może wkrótce doprowadzić do nadużyć, konfliktów, a co więcej, każdy bodziec z biegiem czasu traci na atrakcyjności i co wtedy Pani Komendant może zrobić - podwyższyć kwotę, gdzie jest granica? Skoro 200 za żywego na gorącym uczynku może wkrótce należy oczekiwać 500zł za zastrzelonego? To jest chore! A co to znaczy że na gorącym uczynku? A co z zasadnością takich aresztowań - kto to będzie oceniał? A może ze 100 takich aresztowań zasadne tylko 5 to co? Ludzie to nie hamburgery ... Motywacja tak ale nie taka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slon Prostacy do władzy IP: 217.97.129.* 11.10.04, 09:53 Niestety jest to jeszcze jeden z wielu sygnałów, że to państwo musi upaść. Jeszcze tylko jakaś kometa przeleci, urodzi się jakaś świnia o dwóch głowach i będzie definitywny koniec. Wszystko co mogli zrobić ludzie już zostało zrobione, teraz tylko ten jeden mały nadprzyrodzony kamyczek i wszystko trafi ... A ja idę do szefa i jak mi nie zaproponuje dodatku do pensji za stuknięcie w klawisz to .... zobaczy. A ile by było dodatków w policji, jakby tego kretyńskiego systemu za miliony nie kupili! Slon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksz50 Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 09:56 zapraszam panów policjantów na giełdę do Grójca w niedzielę 100 szt mogę sam wskazać w ciągu 1h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja, Polak MOTYWACJA - to zródlo zaangazowania! IP: *.atm2-0-1111047.0x50c5d30a.odnxx7.customer.tele.dk 11.10.04, 09:57 Dobry pomysl. Ktos nareszcie zrozumial, ze w relacjach z pracownikami liczy sie nie tylko "kij" ale moze wiecej "marchewka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: MOTYWACJA - to zródlo zaangazowania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:06 tak jest !! marchewka jest najważniejsza. Kijem byle głupi potrafi bić, aby dawać marchewkę trzeba trochę BIZNESOWEGO rozsądku ... Który jest jak olej na zardzewiałe tryby machiny państwowej ... Pozdrawiam, Critto PS. "kiedy osioł nie chce ci iść, Długo cmokaj i czule go głaszcz Broń cię Boże byś osła bił, Sam już lepiej swoje worki taszcz. Rób jak mówił mądry Ali Bej, Aby na tym świecie żyło ci się lżej ..." (była taka piosenka, całkowicie słsuzna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biurwakiller proponuję 500 za zlikwidowanego na gorącym IP: *.rudanet.pl 11.10.04, 10:03 uczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeta Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 10:05 Tak, może to i motywujące, a co jak złodziej da 300?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.pl 11.10.04, 10:30 nie dość że w polsce nie ma prawa to jeszcze policja tworzy przestępców i to nie zadarmo to wszystko jest chore tak jak pani komendant policjant nie pracuje ale służy czy nie tak powinno być? i co się stanie jak zabraknie pieniędzy? pewnie przestępczość wzrośnie o 1000% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Jak zadowolić Polaka-buraka? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 10:46 Niektórym nie da się dogodzić, tak źle, tak niedobrze, typowe Polactwo- buractwo. Kobieta usiłuje coś robić, to zaraz się znajdą buce gotowe pomarudzić. W rezultacie nikomu się nie chce wychylać - po cholerę, skoro tylko cię zgnoją, lepiej siedzieć cicho, a wtedy nikt się nie przyczepi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto tjak, niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:07 a ja życzę tym malkontentom, aby to ta 'drobnica' przestępcza ich dopadła kiedyś, i jak Policja spoza Łodzi nie jest w stanie ich złapać ... I aby w tym samym dniu dowiedzieli się od kolegi z Łodzi, jak skutecznie i szybko Policja złapała złodziei, którzy ukradli mu radio ... I temu malkontentowi będzie łyso, oj łyso ... Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: tjak, niestety 11.10.04, 12:35 Lewactwo, malkontentwo... Jak wszystko można ubrać w słówka! A wojsko jak będziemy opłacać, od wygranej bitwy (rozumiem, że od przegranej będą płacić kary, nie wiem tylko co będą robić w czasie pokoju)? To wszystko są SŁUŻBY MUNDUROWE, nie banda akwizytorów na prowizji, tu nie "Dziki Zachód". Jak myślicie, co zrobi w takiej sytuacji zwykły "krawężnik", chcąc zarobić nie przemęczając się zanadto?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: tjak, niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:48 albert.flasz napisał: > Lewactwo, malkontentwo... Jak wszystko można ubrać w słówka! A wojsko jak > będziemy opłacać, od wygranej bitwy (rozumiem, że od przegranej będą płacić > kary, nie wiem tylko co będą robić w czasie pokoju)? To wszystko są SŁUŻBY > MUNDUROWE, nie banda akwizytorów na prowizji, tu nie "Dziki Zachód". Ech ... W służbach mundurowych też są LUDZIE, ZWYKLI LUDZIE, nie anioły, nie bogowie, nie herosi nawet. Podlegają wszystkim schematom motywacyjnym wśród LUDZI. To , co dobre wobec akwizytorów, może być nawet tym lepsze wobec policjantów, bo oni zwykle marnie zarabiali, a teraz pojawiła się szansa na poprawę bytu. I trzeba tak postępować - REALISTYCZNIE. Ja nie jestem idealistą, nie wierzę, że Policja będzie działać SUPER bo będą tam "lepsi ludzie" - tylko realistą, który patrzy, jak można ich zmotywować, i co działa w innych grupach. Teorii trochę znam, teoria X i Y McGregora (z Teorii Organizacji i Zarządzania) się kłaniają :) Inny przykład na genialność pieniędzy to wózki zakupowe 'na monety' w marketach ... Nawet jeśli ktoś zostawi tą monetę, to ktoś inny, chcąc ją wyjąć, postawi wózek na właściwe miejsce - i będzie porządek ... Trzeba iść po linii pieniędzy,oczywiście uczciwie zarobionych lub znalezionych, to jest właściwa linia. > Jak > myślicie, co zrobi w takiej sytuacji zwykły "krawężnik", chcąc zarobić nie > przemęczając się zanadto?... Niech zgadnę ... Zmieni zawód ?? :) Ja bym tego chciał w każdym razie, bo tak jak płaci się murarzowi za murowanie, tak policjantowi za łapanie złodziei. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: tjak, niestety 11.10.04, 13:24 Ja też jestem realistą, tyle że już od dawna bardziej praktykiem. Policja, wojsko, straz pożarna..., cała służba cywilna - to również nie market.... A "krawężnik" zawodu nie zmieni (gdyby chciał - może to zrobić już dziś, bez takiego "systemu motywacyjnego", w końcu są firmy prywatne: ochroniarskie, detektywistyczne...). "Krawężnik" zapewne chętniej zainteresuje się np. nieprawidłowym parkowaniem lub "siniakami" pod mostem, natomiast mniej chętnie np. "dresami" lub narkotykowymi dealerami w szkołach (bo i napracować się trzeba więcej i w pysk można dostać...). Poza tym, co przy takiej "zarobkowej" działalności zostało by z całej działalności prewencyjnej (która już i tak mocno "kuleje")? Moim zdaniem w całej tej zadymie chodzi przede wszystkim o czyjeś osobiste ambicje, o politykę oraz - jak zwykle o kolejną gazetową "sensację dnia". Policja, oczywiście powinna być doinwestowana, dobrze opłacana, odpowiednio liczna, a także bez kretyńskiej biurokracji ale takie rozwiązania mogłyby być dobre ewentualnie w jakichś tworach pomocniczych (ale dajej nie pójdę, bo zaraz ktoś mi zarzuci, że podoba mi się ORMO). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: tjak, niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 14:02 niech zarzucają że podoba Ci się ORMO, a ja Ci tutaj akurat przyklasnę (choć w innych sprawach możemy się nie zgadzać). Bo mi się też podoba. Gdyby nie było używane przez komunę w celach opresyjnych, to byłaby to świetna organizacja, tak jak amerykańska milicja czy straże obywatelskie. Obywatele powinni pomagać policji i dostawać za to wynagrodzenie. A donoszenie na sprawców przestępstw przeciw życiu, zdrowiu, mieniu i bezpieczeństwu powinno być traktowane jako POWINNOŚĆ, a nie jako podłość. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: tjak, niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 14:14 albert.flasz napisał: > Ja też jestem realistą, tyle że już od dawna bardziej praktykiem. Policja, > wojsko, straz pożarna..., cała służba cywilna - to również nie market.... Może właśnie w tym problem? Bez obrazy, ale wielu praktyków naprawdę powinno przejść na emeryturę, i zrobić miejsce nowym, MŁODYM WILKOM, które napatrzą się na dobre wzorce z Zachodu (np. z NYC za Giulianiego) i zechcą je wdrażać? Na Zachodzie też kiedyś 'praktycy' nie widzieli szans na zmiany, aż przyszły Młode Wilki (i Wilczyce) - osoby ambitne, wykształcone, chcące zmienić coś na lepsze, również (a możę przede wszystkim) dla SWOJEJ CHWAŁY i SŁAWY; zaczęły wdrażać nowoczesne metody zarządzania i motywowania, które sprawdzają się w innych organizacjach (tych komercyjnych jak firmy, i niekomercyjnych jak stowarzyszenia), bo nie chciały być gorsze od managerów firm i prezesów stowarzyszeń, i przez to poprawiły stan tych służb ... > A "krawężnik" zawodu nie zmieni (gdyby chciał - może to zrobić już dziś, bez > takiego "systemu motywacyjnego", w końcu są firmy prywatne: ochroniarskie, > detektywistyczne...). "Krawężnik" zapewne chętniej zainteresuje się np. > nieprawidłowym parkowaniem lub "siniakami" pod mostem, natomiast mniej chętnie > np. "dresami" lub narkotykowymi dealerami w szkołach (bo i napracować się > trzeba więcej i w pysk można dostać...). Lepiej żeby zajął się tym parkowaniem (czasem jest bardzo uciążliwe) niż niczym. I lepiej, aby brał 200 zł uczciwie z budżetu, a nie od łapówkarza. > Poza tym, co przy takiej "zarobkowej" > działalności zostało by z całej działalności prewencyjnej (która już i tak > mocno "kuleje")? No jak to co? Właśnie na tym polega prewencja - policja zaczyna się wszystkim interesować i jest jej 'wszędzie pełno', podczas gdy dotychczas spała sobie smacznie. > Moim zdaniem w całej tej zadymie chodzi przede wszystkim o > czyjeś osobiste ambicje, o politykę oraz - jak zwykle o kolejną > gazetową "sensację dnia". Zawsze chodzi o ambicje, bo tak już skonstruowana jest ludzka natura. Gdy ktoś robi coś dobrego, robi to zwykle z egoistycznych pobudek, i to jest właśnie wspaniałe - jak ludzie troszcząc się o swój własny interes przyczyniają się do dobra wspólnego. Bo przecież inny komendant mógłby dbać o swój interes w inny sposób - wspierając łapówkarstwo i nepotyzm. A tutaj - nie. Ja to doskonale rozumiem, i znam z autopsji. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: tjak, niestety 11.10.04, 15:13 Gość portalu: Critto napisał(a): > Może właśnie w tym problem? Bez obrazy, ale wielu praktyków naprawdę powinno > przejść na emeryturę, i zrobić miejsce nowym, MŁODYM WILKOM, które napatrzą się > na dobre wzorce z Zachodu (np. z NYC za Giulianiego) i zechcą je wdrażać? Na > Zachodzie też kiedyś 'praktycy' nie widzieli szans na zmiany, aż przyszły Młode > Wilki (i Wilczyce) - osoby ambitne, wykształcone, chcące zmienić coś na lepsze, > również (a możę przede wszystkim) dla SWOJEJ CHWAŁY i SŁAWY; zaczęły wdrażać > nowoczesne metody zarządzania i motywowania, które sprawdzają się w innych > organizacjach (tych komercyjnych jak firmy, i niekomercyjnych jak > stowarzyszenia), bo nie chciały być gorsze od managerów firm i prezesów > stowarzyszeń, i przez to poprawiły stan tych służb ... Wybacz, ale taką śpiewkę już parę razy w życiu słyszałem i zawsze koszty były znacznie wyższe niż zyski. Mam dosyć eksperymentów tam, gdzie nie ma na nie miejsca. Skoro tak Ci sie podoba NYC za Giulianiego, zapewne wiesz również jak zorganizowane tam są służby odpowiadające naszej Policji, ich współpraca z innymi strukturami, ile pieniędzy się na nie wydaje, ile osób zatrudniają... > No jak to co? Właśnie na tym polega prewencja - policja zaczyna się wszystkim > interesować i jest jej 'wszędzie pełno', podczas gdy dotychczas spała sobie > smacznie. "Sęk" w tym, że takie rozwiązanie wcale nie gwarantuje, że policja będzie się wszystkim interesowała bardziej niż teraz, wręcz przeciwnie - zadziała raczej stara zasada: maksymalny zysk minimalnym kosztem, nie mówiac już o nadużyciach. > Zawsze chodzi o ambicje, bo tak już skonstruowana jest ludzka natura. Gdy ktoś > robi coś dobrego, robi to zwykle z egoistycznych pobudek, i to jest właśnie > wspaniałe - jak ludzie troszcząc się o swój własny interes przyczyniają się do > dobra wspólnego. Bo przecież inny komendant mógłby dbać o swój interes w inny > sposób - wspierając łapówkarstwo i nepotyzm. A tutaj - nie. Ja to doskonale > rozumiem, i znam z autopsji. Coś mi tu zaczyna zalatywać UPR albo unnym podobnym... Przykro mi, ale uważam że takie struktury jak policja są częścią systemu państwa. Egoizm, konkurencja, "wyścig szczurów" i inne takie są może dobre wśród handlarzy lub maklerów giełdowych ale nie w instytucjach, gdzie najważniejsza jest uczciwość, rzetelność i żmudna praca, obliczona raczej na dłuższą metę. Nie tędy droga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto McGregor, McGregor,McGregor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:45 > Coś mi tu zaczyna zalatywać UPR albo unnym podobnym... Przykro mi, ale uważam > że takie struktury jak policja są częścią systemu państwa. Egoizm, > konkurencja, "wyścig szczurów" i inne takie są może dobre wśród handlarzy lub > maklerów giełdowych ale nie w instytucjach, gdzie najważniejsza jest uczciwość, > > rzetelność i żmudna praca, obliczona raczej na dłuższą metę. > Nie tędy droga! Jestem sympatykiem UPRu, ale nie w tym rzecz. Mógłbym w ogóle nie mieć poglądów politycznych albo popierać np. lewicę. Jako realista, patrzę po prostu na ludzi jako na stworzenia troszczące się o swój interes, bo tacy są. Jeszcze raz, Teoria X i teoria Y Mc Gregora. Nie wierzę w idealistów i w uczciwość, i uważam że nic nie przekonuje tak do 'długiej żmudnej pracy' jak dobra motywacja finansowa. Skoro egoizm, konkurencja i wyścig szczurów sprawdzają się w biznesie, to mogą też i w strukturach państwa. Nie usłyszałem od Ciebie żadnego sensownego argumentu, dlaczego tak nie mogłoby być. Natomiast w idealizm - jak już powiedziałem - nie wierzę. I też myślę o długookresowych (LT) osiągnięciach, tyle że dla mnie są one wypadkową osiągnięć krótkookresowych (ST) -jeśli ST są , to i LT się z tego 'zrobią'. Uważam że nie ma powodu, aby uważać państwo za jakąś magiczną, na poły mityczną Instytucję, gdyż jest ono tylko zwykłą, kolejną organizacją jak każda inna, i obowiązują w niej TE SAME zasady. Naczelna zasada racjonalizacji i ergonomii w społecznościach ludzkich: "Zaprząc ludzkie słabości w dążenie do dobra." Pozdrawiam, Critto PS. teoria X McGregora: "człowiek jest z natury leniwy, tchórzliwy, unika odpowiedzialności i wysiłku" teoria Y McGregora: "teoria X jest prawidłowa, ale tylko dlatego, że to organizacja (społeczność, szkoła , rodzina) wychowała człowieka w taki sposób" oraz ważne słowa Adama Smitha: "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest." podano za: en.thinkexist.com/quotation/It_is_not_from_the_benevolence_of_the_butcher-the/222762.html "To nie po dobrotliwości rzeźnika, piwowara czy piekarza spodziewamy się, że będziemy mieli co jeść, lecz po ich trosce o własny interes" dorzucić do tego urzędników państwowych ... i zrobić im system motywacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: McGregor, McGregor,McGregor 11.10.04, 16:04 Myślę, że kontynuowanie tej dyskusji jest bezcelowe. Mam "gdzieś" doraźne ambicje jakiejś i mizdrzenie się do Mediów jakiejś Pani Komendant oraz teorię Mac Gregora. Uwazam, że głęboka reforma policji jest konieczna: policjanci powinni być dobrze zorganizowani, wyposażeni, MĄDRZE motywowani (a więc powinni dobrze zarabiać), ich praca powinna być osadzona w klarownych ramach prawnych, pozbawiona niepotrzebnej biurokracji... Jednocześnie nie chcę, by mojego bezpieczeństwa pilnowała jakaś kolejna mutacja firmy "AMWAY". Co do sensownych argumentów natomiast - wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: tjak, niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:59 > Wybacz, ale taką śpiewkę już parę razy w życiu słyszałem i zawsze koszty były > znacznie wyższe niż zyski. Mam dosyć eksperymentów tam, gdzie nie ma na nie > miejsca. Skoro tak Ci sie podoba NYC za Giulianiego, UWIELBIAM Giulianego i dobro, które uczynił w Nowym Jorku !! Ten człowiek (i wszyscy jego pracownicy, oczywiście) powinien dostać Pokojową Nagrodę Nobla za zwalczanie przestępczości, również tej groźnej, i za uratowanie ponad 30 tysięcy osób z tragedii WTC (11 września 2001). > zapewne wiesz również jak > zorganizowane tam są służby odpowiadające naszej Policji, ich współpraca z > innymi strukturami, Przede wszystkim z LUDŹMI, którzy tam CHĘTNIE informują policję o złodziejach, lumpach, chuliganach ... Polacy wreszcie powinni przełamać swoją niechęć do 'donosicielstwa' i zerwać solidarność z przestępcami. Zacznijmy patrzeć na przestępców jak na naszych WROGÓW, a nie jak na rodaków, bo oni nie są pełnoprawnymi rodakami. > ile pieniędzy się na nie wydaje, A o czym ja mówię jeśli nie o PIENIĄDZACH? Tyle, że ja jestem za systemem wynagradzania opartym na OSIĄGNIĘCIACH, a takim jest niewątpliwie system 'wypłat od głowy', a nie na zetatyzowanym, bo ten drugi prowadzi do postawy typu 'czy się stoi czy się leży 1500 się należy'. Policjanci to LUDZIE, LUDZIE i jeszcze raz LUDZIE, w dodatku o myśliwskich instynktach. Więc traktujmy ich jak LUDZI o myśliwskich instynktach, i dawajmy motywację taką, jakiej chcą. > ile osób zatrudniają... 500 tysięcy policjantów na 12 milionów mieszkańców; 1 policjant na 24 osoby; z 24 20 to spokojni ludzie, z pozostalych 4 - to pewnie 3 to drobni zlodzieje, zostaje jeden groźny bandyta, który nie ma tak dobrej organizacji z innymi bandytami jak policjant z innymi policjantami ... W Polsce potrzeba by było na 38 milionów obywateli trochę ponad _półtora miliona_ policjantów, aby wdrożyć _dokładnie_ program nowojorski. Ale to za drogo, więc lepiej uciekać się do innych metod motywacyjnych. Mam nadzieję że "model łódzki" w Policji obejmie cały kraj. Serdecznie powitam go w Gdańsku. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Lapia drobnice !!! 11.10.04, 10:32 A co z prawdziwymi bandziorami i przestepcami w bialych rekawiczkach ???? Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz Re: Lapia drobnice !!! 11.10.04, 11:03 Jak to co??? Oni płacą lepiej - "byznes ys byznes"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto i bardzo dobrze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:03 od tego są zwykli policjanci aby łapać 'drobnicę', bo to ta drobnica jest najbardziej uciążliwa dla zwykłych mieszkańców. Aferzystów i mafiosów łapią zupełnie inni policjanci. Aferzysta czy mafioso nie będzie okradał przechodniów czy szukał zaczepki do bójki na ulicy. ja wolę, aby wyłapano tą 'drobnicę', z mafią nie każdy ma kontakt (na szczęście). Pozdrawiam, Critto PS. inna sprawa, że jak się wyłapie 'drobnicę', to 'rekiny' nie będą miały gdzie szukać sobie 'żołnierzy'. Tak w NYC zrobił Giuliani ... Teraz to najbezpieczniejsze DUŻE miasto w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druga basia Re: i bardzo dobrze!!! IP: *.info 11.10.04, 14:55 Za łapanie "drobnicy",mafiosów też zresztą, policjant dostaje pensję. Nie słyszałam jeszcze żeby policjanci łapali na umowę- zlecenie. Giuliani nie płacił za głowę, program "zero tolerancji" nie na tym polegał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto Re: i bardzo dobrze!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:51 skąd wiesz jaki jest system wynagradzania policjantów w Nowym Jorku? Ja sporo wiem o reformach Giulianiego, ale niewiele na temat tego systemu - to błąd, który powinienem naprawić,zgadza się. Wiem jedno: tym, którzy mają osiągnięcia, towarzyszy sława (również w gazetach), różne benefity, nagrody i premie. Może 'od głowy', a może miesięcznie czy kwartalnie. W Polsce zaś wszystkich traktuje się jednakowo, i tworzy się 'etatyzacja pracy', która prowadzi do zasady 'czy się stoi czy się leży, 1500 się należy'. W USA wiedzą, jak pogonić ludzi do pracy. Tam też w Policji znacznie lepiej się zarabia w ogóle. Chodzi o to, aby wykorzystać typowo _ludzkie_ cechy i instynkty dla zaprowadzenia lepszego porządku. W przypadku policjantów jest to _instynkt myśliwego_. Złapany przestępca to jego łup, upolowana zwierzyna, na której myśliwy chętnie stawia nogę i daje się fotografować, a policjant - jest dumny i obnosi się wśród kolegów z tego sukcesu, jest mu też miło jak napiszą w gazetach. Ale nie czarujmy się, GŁÓWNYM celem polowania jest JEDZENIE (bądź pozyskanie skóry), a głównym celem pracy w Policji - zarobek (jak w każdej pracy) - więc 200 zł działa lepiej niż wszelkie 'pochwały', które są niewątpliwie korzystnym dodatkiem. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś
chilum Re: Lapia drobnice !!! 11.10.04, 12:04 feliks-50 napisał: > A co z prawdziwymi bandziorami i przestepcami w bialych rekawiczkach ???? Odpowiem cytując byłego Kom.Woj. Policji w Katowicach. Na pytanie podobne w treści tzn: "Dlaczego łapiecie nastolatków z 0,6g hashish`u ,takie płotki,a grube ryby narkotykowego biznezsu są bezkarne?", odpowiedział: "Płotka też ryba i w dodatku smaczna" Miłego dnia ;-) -- " Talk is cheap " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBYWATEL Przypomniał się mi dowpcip IP: *.gorzow.mm.pl 11.10.04, 10:51 kiedy to policjanci mieli przyprowadzić żyrafę, a ostatecznie przyprowadzili słonia, który był mocno poturbowany. Na stwierdzenie komendanta, iż jest to słoń, ten bijąc się w pierś krzyczał:" PRZYSIĘGAM JESTEM ŻYRAFĄ !!!". Myślę że nie tak wygląda łapanie przestępców w Łodzi bo strach padnie na wieczornych spacerowiczów, ale pomysł uważam za motywacyjny, więc powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: 200 zł za złodzieja płaci policja w Łodzi IP: *.chello.pl 11.10.04, 10:59 W tej sytuacji powinno się całkowicie sprywatyzować usługę wyłapywania złodziei tudzież innych rzezimieszków - wzrosłaby wtedy zarówno skutecznosć jak i konkurencyjność (cenowa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto też dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 12:05 jeszcze w XIX wieku w Anglii działał system Stowarzyszeń Przeciw Przestępczości, złożonych z obywateli, którzy - albo ochotniczo, albo za pieniądze - wyłapywali wskazanych przez Scotland Yard złodziei. "Łowcy nagród" oczyściliby ulice ze złodziei i bandytów. Bardzo dobra idea. Pozdrawiam, Critto Odpowiedz Link Zgłoś