Dodaj do ulubionych

Pilityka historyczna PiS

05.01.19, 10:19
1. Zakłamany IPN.
2.Zakłamane podręczniki w kwestiach naszej historii najnowszej.
3.Kretyńska ustawa o IPN, która wywołała lawinę protestów na świecie i nieomal skłóciła nas z
USA i Izraelem.
4.Przymierzanie się do usunięcia Muzeum Wojska Polskiego z dotychczasowej lokalizacji i
przekazanie budynków i terenów tego muzeum na rzecz Muzeum Narodowego.

No, to ja sią zapytam pana Glińskiego:
Co bardziej obrazuje naszą historię, historia naszego oręża, czy malarstwo?
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: Pilityka historyczna PiS 05.01.19, 10:37
      Zapomniałaś o Muzeum II Wojny, o marginalizowaniu AK (zupełnie jak za komuny) i w to miejsce gloryfikowaniu tzw. "żołnierzy wyklętych", że o debilnym serialu p.t. "Korona kruluf" nie wspomnę.
      No i ta przemożna chęć ręcznego sterowania kulturą, te ingerencje w repertuary teatrów, w wystawy i nawet koncerty.
      Gdyby w latach '70. ub. wieku ministrem kultury był tablet to gwarantuję że "Człowiek z marmuru" byłby co najwyżej "półkownikiem", a prawdopodobnie w ogóle nie mógłby powstać.

Najnowszym "osiągnięciem" jest doklejone zdjęcie kurdupli (z lat '90.!) na wystawie z okazji 100.lecia niepodległości na Zamku.
      • wiatrwgaciach Re: Pilityka historyczna PiS 05.01.19, 10:43
        erte2 napisał:

> Zapomniałaś o Muzeum II Wojny, o marginalizowaniu AK (zupełnie jak za komuny) i
        > w to miejsce gloryfikowaniu tzw. "żołnierzy wyklętych", że o debilnym serialu
        > p.t. "Korona kruluf" nie wspomnę.
        > No i ta przemożna chęć ręcznego sterowania kulturą, te ingerencje w repertuary
        > teatrów, w wystawy i nawet koncerty.
        > Gdyby w latach '70. ub. wieku ministrem kultury był tablet to gwarantuję że "Cz
        > łowiek z marmuru" byłby co najwyżej "półkownikiem", a prawdopodobnie w ogóle ni
        > e mógłby powstać.
        >
        > Najnowszym "osiągnięciem" jest doklejone zdjęcie kurdupli (z lat '90.!) na wyst
        > awie z okazji 100.lecia niepodległości na Zamku.

Z Klerem sobie nie dali rady, bo sam na siebie zarobił, ale Tablet uważa ten film za paszkwil zakłamujący rzeczywistość. JAk jego synek dorośnie i zostanie ministrantem, to pewnie zmieni zdanie.
        A co do tych żołnierzy wyklętych, to rzeczywiście przeginają, tak jak z WEsterplatte to zrobili. Nie wiem dlaczego, ale Oni wsytko muszą przewrócić do góry nogami, tak by podzieliło los stadniny koni w Janowie.
        • erte2 Re: Pilityka historyczna PiS 08.01.19, 10:26
          wiatrwgaciach napisała:
          Nie wiem dlaczego, ale Oni wsytko muszą przewrócić do góry nogami, tak by podzieliło los stadniny koni w Janowie.

A ja nie wiem dlaczego piszesz "Oni" dużą literą. Duża litera jest oznaką szacunku, jakiejś estymy czy poważania. "On" można napisać o Wałęsie, Bartoszewskim czy, jak kto lubi, o Wojtyle.
          Natomiast to towarzystwo na dużą literę nie zasługuje; czasami żałuję że nie ma w alfabecie liter jeszcze mniejszych; byłoby to bardziej adekwatne.*

*Pisząc o nich personalnie również używam tylko małych liter (np. kaczyński jarosław) i stawiając (na wzór węgierski) nazwisko przed imieniem. Niech mają ten wymarzony Budapeszt, ale tylko na własny użytek.
          • ukos Re: Pilityka historyczna PiS 08.01.19, 13:28
            erte2 napisał:

> nie wiem dlaczego piszesz "Oni" dużą literą.
            > Duża litera jest oznaką szacunku

W tym przypadku nie chodzi bynajmniej o wyraz szacunku, tylko o zaznaczenie, że "Oni" to nazwa własna. Teraz to oni są "Onymi".
      • zapijaczonyryj [...] 05.01.19, 17:36
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • titerlitury Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 16:57
          To nie jest żadna falsyfikacja. Obejrzyj sobie na zdjęciach te pomniki - podobne do ròżnych ludzi, tylko ze dwa trochę przypominają braci K. To są po prostu figury uniwersalne, zmienisz podpis i ròwnie dobrze mogą stać się pomnikami Rydzyka, Schetyny, Czarzastego, czy Martyniuka.
          • horpyna4 Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 17:07
            Zgłaszam wniosek patentowy: pomnik z odkręcaną głową. Po każdym zawirowaniu ustroju wystarczy tylko łeb wymienić na bardziej słuszny, to duża oszczędność...
            • yoma Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 17:29
              Zgłoś, poważnie :) Mogę ci napisać wniosek, bo umiem.
              • horpyna4 Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 18:11
                Też umiem, opatentowałam pewną technologię dawno temu. Ale ten pomysł nie jest oryginalny, podobny można znaleźć w jednej z powieści Bruce'a Marshalla. Tam chodziło o manekiny sklepowe, żeby nie wymieniać całych, jak się zmieni moda.
            • eiran Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 17:35
              Głowa Lecha Kaczyńskiego dokręcona do sylwetki de Gaulle'a? Kupuję to.
              • yoma Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 07.01.19, 20:05
                Głowa Lecha Wałęsy dokręcona do sylwetki Kaczyńskiego? :)
            • buldog2 Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 17:43
              Zgłosić możesz, ale patentu raczej nie dostaniesz.
              Coś podobnego zdarzało się już zmodernizowanym popiersiom Stalina. Po obaleniu Chruszczowa (nie miał pomników) i wykolegowaniu Szelepina rządziła trzyosobowa junta - Breżniew, Kosygin, Podgorny. Pewnie nie było wiadomo, kto zostanie...

--
              Partia Interesów Sowieckich - Obraza
              • eiran Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 17:50
                Pamiętam nawet taka mutację "Kolorowych Jarmarków" Janusza Laskowskiego"

"że najbardziej mi żal ... Leonida Breżniewa, Wasilija Czapajewa, Nikołaja Podgornego z Kremla wypierdolonego"

Kosygina tu nie było, pojawił się natomiast w innej piosence, którą tez pamiętam
                • buldog2 Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 06.01.19, 18:13
                  Świetny pomysł, niestety, ta część kontrkultury w znacznej części mnie ominęła.
              • yoma Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 07.01.19, 20:03
                Nie szkodzi. W ogromnym skrócie, jak do tej pory nieopatentowane i nie stosowane powszechnie, to można. Nie sądzę, żeby to ktoś patentował.

Matki Boskie z odkręcanymi główkami to tak, ale jako wzór przemysłowy, to co innego :)
                • pies_na_czarnych Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 07.01.19, 21:38
                  Żadna nowość yoma. Kolega pływając do Murmańska pasjonował się w zbieraniu znaczków Lenina, takich do wpinania w klapę. Wśród nich miał kilka „dzieciątko Lenin.”
            • titerlitury Re: POmniki, tablice, podręczniki, mauzolea i ... 07.01.19, 20:17
              Kiedy tam nawet głowy zamieniać nie trzeba, gdyż statuły te z twarzy podobne do nikogo.
    • adalberto3 Trzeba będzie przeprosić za wrzesień `39 ? 08.01.19, 08:46
      Polska poltyka historyczna oceniana z perspektywy ostatnich 30 lat to jedna wielka porażka. Jedynym jasnym punktem jest Muzeum Powstania Warszawskiego. Ale nawet do tego projektu można mieć zastrzeżenie - informacja dla zwiedzających powinna być w dwóch językach: polskim i niemieckim (ku pamięci tych dwóch narodów). Sześć lat okupacji był to jedyny okres w polskiej historii, w którym był zagrożony byt biologiczny całego narodu. Piszą o tym nawet Niemcy, w polskiej historii ten temat jest rozmyty. W sumie przyjdzie chyba nam przeprosić za podjęcie walki we wrześniu 1939 roku. Są niemieccy historycy, którzy nam to zarzucają. Nawet sam Hitler zwlekał z rozpocząciem wojny, czekał na polskie ustępstwa.
      • m.c.hrabia Re: Trzeba będzie przeprosić za wrzesień `39 ? 08.01.19, 09:10
        Polska poltyka historyczna oceniana z perspektywy ostatnich 30 lat to jedna wielka porażka.

możesz podać kto oceniał?
        • adalberto3 Re: Trzeba będzie przeprosić za wrzesień `39 ? 08.01.19, 09:56
          To moja własna ocena, ale z perspektywy niemieckiej polityki historycznej. Od czasów kanclerza Adenauera zdecydowanej i jednoznacznej, nastawionej na rozmywanie własnej odpowiedzialności. Niestety mają w tym sporo sukcesów. A Polacy karmieni są jakby inną wersją historii. Czy o historii zagłady Borowa musiałem się dowiedzieć z niemieckojęzycznej książki niemieckiego autora ? Francuzi czy Włosi mogli zaprosić niemieckich prezydentów do spacyfikowanych miejscowości, nas prześladuje pytanie - czy to wypada ? Nawet Palmiry są za daleko od Warszawy.
          • m.c.hrabia Re: Trzeba będzie przeprosić za wrzesień `39 ? 08.01.19, 10:02
            To moja własna ocena,

wszystko jasne.
          • erte2 Re: Trzeba będzie przeprosić za wrzesień `39 ? 08.01.19, 10:53
            adalberto3
            Samo pojęcie "polityka historyczna" jest dla mnie śmierdzące; z daleka capi kłamstwem, manipulacją i hipokryzją. Celują w tym reżimy totalitarne, zakłamując prawdę historyczna pod pretekstem owej "polityki historycznej" która nie ma nic wspólnego z prawdą.
            "Politykę historyczną" uprawiał Stalin, Hitler, Bierut i różne inne genseki, historię zakłamuje dziś Putin, a Korea Północna wprowadziła ją na skalę niespotykaną.
            W historii każdego kraju są chwile wzniosłe i godne szacunku, ale też i momenty wstydliwe o których chciałoby się zapomnieć. Ale one były, i należy o nich również pamiętać choćby po to żeby się już nie powtórzyły.
            • m.c.hrabia Re: Trzeba będzie przeprosić za wrzesień `39 ? 08.01.19, 11:02
              W historii każdego kraju są chwile wzniosłe i godne szacunku, ale też i momenty wstydliwe o których chciałoby się zapomnieć

i cała masa dwuznacznych, dla jednych wzniosłe dla innych głupie czy wręcz zbrodnicze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka