Dodaj do ulubionych

Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny

01.06.21, 10:10
jaki stworzyła PiSia ferajna. I jak zwykle tak jak za każdym razem za jakiś czas będą to poprawiać, bo przepisy, które wprowadzili je dne są nieprecyzyjne (nie prezyzują kogo nalezy uznać za wchodzącego na przejście) i głupie, a wręcz idiotyczne ( prędkość 50 km/h w nocy to kretynizm).
Idę o zakład, że ilość wypadków z udziałem pieszych na przejścia się zwiększy, bo do tej pory chodzili jak niewidomi, a reraz będą wchodzić pod koła samochodów:

autokult.pl/41401,zmiana-przepisow-od-1-czerwca-wszystko-co-musi-wiedziec-pieszy-i-kierowca
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 01.06.21, 10:52
      Na zachodzie jakoś działa. Tylko głupie polaczki nie potrafią...
    • tbernard Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 01.06.21, 11:26
      mienkiszon napisał:

> Idę o zakład, że ilość wypadków z udziałem pieszych na przejścia się zwiększy,
      > bo do tej pory chodzili jak niewidomi, a reraz będą wchodzić pod koła samochodów:

Możesz mi wytłumaczyć ten fenomen, że piesi, którzy nie są egzaminowani z przepisów nagle zasiądą do wertowania zmian w paragrafach? Założę się, że piesi będą zachowywać się tak jak do tej pory i wraz z upływem czasu, gdy kierowcy zostaną wytresowani (solidne mandaty i punkty karne za wymuszenia, a więzienie za wymuszenia skutkujące wypadkiem), to może piesi chętniej zaczną przechodzić nieco wcześniej nie zmuszając kulturalnego kierowcy do całkowitego zatrzymania, gdy wystarczy tylko zwolnić. Teraz to zwolnienie będzie już wymogiem a nie tylko zdaniem się na kulturę lub na enigmatyczne "zachowanie szczególnej ostrożności".
      • mienkiszon Tego się nie da wytłumaczyć, bo prezes nie ma 02.06.21, 17:57
        tbernard napisał:
        >
        > Możesz mi wytłumaczyć ten fenomen, że piesi, którzy nie są egzaminowani z przep
        > isów nagle zasiądą do wertowania zmian w paragrafach? Założę się, że piesi będą
        > zachowywać się tak jak do tej pory i wraz z upływem czasu, gdy kierowcy zostan
        > ą wytresowani (solidne mandaty i punkty karne za wymuszenia, a więzienie za wym
        > uszenia skutkujące wypadkiem), to może piesi chętniej zaczną przechodzić nieco
        > wcześniej nie zmuszając kulturalnego kierowcy do całkowitego zatrzymania, gdy w
        > ystarczy tylko zwolnić. Teraz to zwolnienie będzie już wymogiem a nie tylko zda
        > niem się na kulturę lub na enigmatyczne "zachowanie szczególnej ostrożności".

prawa jazdy, a on o tym decyduje!
    • qwardian Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 01.06.21, 11:41
      Bez zastanowienia pchają się na pasy rowerzyści, hulajnogi i piesze starsze osoby, które codziennie przemierzają tą samą trasę..
      • snajper55 Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 01.06.21, 16:42
        qwardian napisał:

> Bez zastanowienia pchają się na pasy rowerzyści, hulajnogi i piesze starsze oso
        > by, które codziennie przemierzają tą samą trasę..

Wogóle powinni zlikwidować pasy i zakazać przechodzenia przez jezdnię. To by zwiększyło bezpieczeństwo. Chcesz znaleźć się po drugiej stronie? Wsiadasz w autobus, jedziesz na pętlę, wracasz i już jesteś po drugiej stronie. Albo wypozyczasz rower czy hulajnogę, włączasz się do ruchu, zawracasz...

S.
        • qwardian Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 01.06.21, 16:54
          Pomyślałeś Snajperze, że dziesięć firm kurierskich, karetki pogotowia, służby odpadów, elektryczne, wodne, gazowe, telekomunikacyjne, policja, straż pożarna, miejska, przemierzają te ulice? A może lekarze, inżynierzy, geodeci, budowlańcy, nauczyciele, pielęgniarki i księża katoliccy do umierających ludzi. Myślisz, że samochody to blaszane skorupy? Tak nie jest..
        • mienkiszon Paralotnia byłaby lepsza 01.06.21, 17:03
          snajper55 napisał:

> qwardian napisał:
          >
          > > Bez zastanowienia pchają się na pasy rowerzyści, hulajnogi i piesze stars
          > ze oso
          > > by, które codziennie przemierzają tą samą trasę..
          >
          > Wogóle powinni zlikwidować pasy i zakazać przechodzenia przez jezdnię. To by zw
          > iększyło bezpieczeństwo. Chcesz znaleźć się po drugiej stronie? Wsiadasz w auto
          > bus, jedziesz na pętlę, wracasz i już jesteś po drugiej stronie. Albo wypozycza
          > sz rower czy hulajnogę, włączasz się do ruchu, zawracasz...
          >
          > S.
          • taziuta A jeszcze lepsze katapulty przydrożne 01.06.21, 17:53
            mienkiszon napisał:
            Re: Paralotnia byłaby lepsza

Katapulty i siatkowe 'trampoliny' do wyłapywania przerzucanych przez jezdnię.
        • mienkiszon Ja maam lepszą propozycję z poczatków motoryzacji 02.06.21, 18:04
          snajper55 napisał:

> qwardian napisał:
          >
          > > Bez zastanowienia pchają się na pasy rowerzyści, hulajnogi i piesze stars
          > ze oso
          > > by, które codziennie przemierzają tą samą trasę..
          >
          > Wogóle powinni zlikwidować pasy i zakazać przechodzenia przez jezdnię. To by zw
          > iększyło bezpieczeństwo. Chcesz znaleźć się po drugiej stronie? Wsiadasz w auto
          > bus, jedziesz na pętlę, wracasz i już jesteś po drugiej stronie. Albo wypozycza
          > sz rower czy hulajnogę, włączasz się do ruchu, zawracasz...
          >
          > S.

Żeby przed kazdym automobilem biegł facet z flagą i ostrzegał, ze jedziec automobil.
          Przeczytałem z książki Historioa motoryzacji Rychtera!
          Przebijesz?
          • inocom Re: Ja maam lepszą propozycję z poczatków motoryz 02.06.21, 23:05
            mienkiszon napisał:

> Żeby przed kazdym automobilem biegł facet z flagą i ostrzegał, ze jedziec autom
            > obil.
            > Przeczytałem z książki Historioa motoryzacji Rychtera!
            > Przebijesz?

Kiedy byłem pierwszy raz w Chinach na początku XXI wieku, przejście pieszego przez pasy na zielonym graniczyło z cudem. Był najsłabszym ogniwem. Obecnie Chińczyk się upewnia, czy pieszy przeszedł. Potrącenie pieszego, to raz koszt kierowcy w jego hospitalizacji. Dwa dożywotnia renta. Stąd też paru szaleńców szukających łatwego sposobu na życie.

demotywatory.pl/5073372/Potraciles-mnie
            Na szczęście są kamerki :)
    • inocom Spowolniło to ruch i dobrze 01.06.21, 16:31
      50 km/h wystarczy. W Polsce i tak policja nie łapie nieznacznie przekraczających prędkość.
      • mienkiszon Do czasu, kiedy Kaczyński odpuści śledzenie 01.06.21, 17:15
        inocom napisał:

> 50 km/h wystarczy. W Polsce i tak policja nie łapie nieznacznie przekraczającyc
        > h prędkość.
        >
        >

Babci Kasi i napierdalanie kobiet!
      • qwardian Re: Spowolniło to ruch i dobrze 01.06.21, 18:01
        W Poznaniu nie da się jechać szybciej niż 30 km/h nawet gdyby ktoś chciał..
        • inocom Re: Spowolniło to ruch i dobrze 01.06.21, 19:52
          qwardian napisał:

> W Poznaniu nie da się jechać szybciej niż 30 km/h nawet gdyby ktoś chciał..

Szczęściarz. We WRO 15 km/h jest nie osiągalne.
        • mienkiszon SOP może! 02.06.21, 18:38
          qwardian napisał:

> W Poznaniu nie da się jechać szybciej niż 30 km/h nawet gdyby ktoś chciał..
          >
      • mienkiszon No, chyba , że babcia Kasia popierdala szybciej 02.06.21, 18:44
        inocom napisał:

> 50 km/h wystarczy. W Polsce i tak policja nie łapie nieznacznie przekraczającyc
        > h prędkość.
        >
        >
        Z buta!
        • inocom Re: No, chyba , że babcia Kasia popierdala szybci 02.06.21, 22:59
          mienkiszon napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > 50 km/h wystarczy. W Polsce i tak policja nie łapie nieznacznie przekracz
          > ającyc
          > > h prędkość.
          > >
          > >
          > Z buta!

Nie znam babci Kasi. Ale słyszałem, że ma nierówno pod deklem.
          • taziuta Re: No, chyba , że babcia Kasia popierdala szybci 02.06.21, 23:18
            inocom napisał:

> Nie znam babci Kasi. Ale słyszałem, że ma nierówno pod deklem.

Wiesz, ja bym na Twoim miejscu nikomu zarzutu, z tej akurat przypadłości nie robił.
            • inocom Re: No, chyba , że babcia Kasia popierdala szybci 03.06.21, 00:51
              taziuta napisał:

> inocom napisał:
              >
              > > Nie znam babci Kasi. Ale słyszałem, że ma nierówno pod deklem.
              >
              > Wiesz, ja bym na Twoim miejscu nikomu zarzutu, z tej akurat przypadłości nie ro
              > bił.

Przyganiał kocioł garnkowi...
    • yoma Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 01.06.21, 17:22
      O, będą sprzątać smartfonowe zombie z jezdni? Ale fajnie 😀
    • mama303 Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 02.06.21, 17:57
      chodzi o to, żeby pieszy stojący przed pasami już miał pierwszeństwo
      • zdybex Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 02.06.21, 18:38
        każdy pieszy na ulicy powinien mieć zapięte pasy!~i białe światło z przodu a czerwone z tyłu. Wyborcy PiS w odblaskowych kamizelkach aby łatwiej było trafić.
    • yoma Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 03.06.21, 19:07
      No to powiem wam, że przetestowałam. Zbliżałam się do przejścia, a kierowca już praktycznie przednimi kołami dotykał pasów. Chciałam go puścić, niech sobie jedzie, zwłaszcza że miałam do tych pasów jeszcze z 5 m - ale zanim zdążyłam machnąć, już depnął po hamulcu. Z miną tak zrezygnowaną, że śmiałam się jeszcze do następnego skrzyżowania :)
      • behemot17-13 Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 03.06.21, 19:41
        Przecież. Wszystko musi być racjonalne i dostosowane do sytuacji na drogach. Jadę sobie rowerkiem, zamierzam skręcić w lewo, więc ustawiam się blisko środkowego pasa I "mknę" przepuszczając kolejne autka. Se jadą bo po prostu ich kolej, a nie, wytworzyła się niewielka luka i pani za kierownicą mrugnęła "oczkami" mnie przepuszczając. Ta pani na pewno umie, bez dwóch zdań.
        • yoma Re: Dzisiaj wchodzi w życie kolejny bubel prawny 03.06.21, 19:53
          I to pani, powiadasz? Mała rzecz, a cieszy.
          • mienkiszon Święta krowa wchodzi na jezdnię 11.06.21, 09:20
            zgodnie z nowymi kretyńskimi przepisami, które pozwalają jej wejść na pasy bez rozglądania się na boki:

tvn24.pl/bialystok/lukow-za-pozno-zauwazyl-pieszego-nagranie-ku-przestrodze-5118006
            • inocom Nie potrafisz jeździć nie jedź. 11.06.21, 10:26
              mienkiszon napisał:

> zgodnie z nowymi kretyńskimi przepisami, które pozwalają jej wejść na pasy bez
              > rozglądania się na boki:
              >
              > tvn24.pl/bialystok/lukow-za-pozno-zauwazyl-pieszego-nagranie-ku-przestrodze-5118006

Nie ma żadnego przymusu.
              • mienkiszon Re: Nie potrafisz jeździć nie jedź. 11.06.21, 10:32
                inocom napisał:

> mienkiszon napisał:
                >
                > > zgodnie z nowymi kretyńskimi przepisami, które pozwalają jej wejść na pas
                > y bez
                > > rozglądania się na boki:
                > >
                > > tvn24.pl/bialystok/lukow-za-pozno-zauwazyl-pieszego-nagranie-ku-przestrodze-5118006
                >
                > Nie ma żadnego przymusu.
                >

jeżdżę od 1965 roku bez wypadku, a przedtem miałem kartę rowerowa i jeździłem po ulicach rowerem.
                MOże się takim stażem pochwalić?
                Czy nie rozumiesz kretyństwa tego przepisu, który stwarza niebezpieczeństwo dla pieszych?

To ja zapijaczony_ryj gnojony przez moderatora z Nowogrodzkiej od 2018 roku'
                Chcesz wiedzieć dlaczego mnie gnoi, to wysłuchaj do końca:www.youtube.com/watch?v=s5TnSF04RCE
                • yoma Re: Nie potrafisz jeździć nie jedź. 11.06.21, 14:42
                  Ryj, ale ten przepis NIE każe ci przyspieszać przed przejściem :)

To go zignoruj. Zabiorą ci twoje nieskazitelne prawko i będzie spokój.
            • yoma Re: Święta krowa wchodzi na jezdnię 11.06.21, 13:10
              Kurde, ryj, nie marudź, pieszy na pasach ma ZAWSZE pierwszeństwo. Widać, że to prawko robiłeś w czasach tramwajów konnych.
              • mienkiszon Re: Święta krowa wchodzi na jezdnię 11.06.21, 14:20
                yoma napisała:

> Kurde, ryj, nie marudź, pieszy na pasach ma ZAWSZE pierwszeństwo. Widać, że to
                > prawko robiłeś w czasach tramwajów konnych.
                >
                Ten na filmiku wiedział aż nadto i dosłownie to sprawdził na własnej dopie
              • taniarada Czasami to żal cię czytać 11.06.21, 14:28
                yoma napisała:

> Kurde, ryj, nie marudź, pieszy na pasach ma ZAWSZE pierwszeństwo. Widać, że to
                > prawko robiłeś w czasach tramwajów konnych.
                >
                Jestem kierowcą i zawsze przepuszczam samochody .Gdy pierwszy się zatrzyma drugi cię rozjedzie.Rozumowanie blondynki.
                • mienkiszon Re: Czasami to żal cię czytać 11.06.21, 14:50
                  taniarada napisał:

> yoma napisała:
                  >
                  > > Kurde, ryj, nie marudź, pieszy na pasach ma ZAWSZE pierwszeństwo. Widać,
                  > że to
                  > > prawko robiłeś w czasach tramwajów konnych.
                  > >
                  > Jestem kierowcą i zawsze przepuszczam samochody .Gdy pierwszy się zatrzyma drug
                  > i cię rozjedzie.Rozumowanie blondynki.

A o zasadzie ograniczonego zaufania to nikt z Was na tym forum nie słyszał?
                  Ten z filmuku już na pewno bez spojrzenia w lewo na jezdnię nie wejdzie, ale ilu innych co się jak on na własnej doopie nie przekonali z tego powodu, zginie?
                  • taniarada Re: Czasami to żal cię czytać 11.06.21, 14:54
                    mienkiszon napisał:

> taniarada napisał:
                    >
                    > > yoma napisała:
                    > >
                    > > > Kurde, ryj, nie marudź, pieszy na pasach ma ZAWSZE pierwszeństwo. W
                    > idać,
                    > > że to
                    > > > prawko robiłeś w czasach tramwajów konnych.
                    > > >
                    > > Jestem kierowcą i zawsze przepuszczam samochody .Gdy pierwszy się zatrzym
                    > a drug
                    > > i cię rozjedzie.Rozumowanie blondynki.
                    >
                    > A o zasadzie ograniczonego zaufania to nikt z Was na tym forum nie słyszał?
                    > Ten z filmuku już na pewno bez spojrzenia w lewo na jezdnię nie wejdzie, ale il
                    > u innych co się jak on na własnej doopie nie przekonali z tego powodu, zginie?
                    >
                    > Właśnie o tym piszę .Bo wiedziałem dużo takich wypadków że drugi kierowca uderzył pieszego lub rowerzystę .Ciała fruwały .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka