Dodaj do ulubionych

Zna ktoś Konstytucję?

17.10.23, 22:38
Szukam informacji, że Prezydent ma obowiązek zaproponować utworzenie rządu największej partii, która weszła do sejmu, ale znalazłem tylko ten artykuł, a tu nic na ten temat nie ma.
Czy w takim razie rzeczywiście rację mają politycy koalicji, którzy twierdzą, że Prezydent może jak najbardziej zaproponować utworzenie rządu Tuskowi/Hołowni/Kosiniakowi-Kamyszowi?

Art. 154.

1. Prezydent Rzeczypospolitej desygnuje Prezesa Rady Ministrów, który proponuje skład Rady Ministrów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje Prezesa Rady Ministrów wraz z pozostałymi członkami Rady Ministrów w ciągu 14 dni od dnia pierwszego posiedzenia Sejmu lub przyjęcia dymisji poprzedniej Rady Ministrów i odbiera przysięgę od członków nowo powołanej Rady Ministrów.

2. Prezes Rady Ministrów, w ciągu 14 dni od dnia powołania przez Prezydenta Rzeczypospolitej, przedstawia Sejmowi program działania Rady Ministrów z wnioskiem o udzielenie jej wotum zaufania. Wotum zaufania Sejm uchwala bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów.

3. W razie niepowołania Rady Ministrów w trybie ust. 1 lub nieudzielenia jej wotum zaufania w trybie ust. 2 Sejm w ciągu 14 dni od upływu terminów określonych w ust. 1 lub ust. 2 wybiera Prezesa Rady Ministrów oraz proponowanych przez niego członków Rady Ministrów bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Prezydent Rzeczypospolitej powołuje tak wybraną Radę Ministrów i odbiera przysięgę od jej członków.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Zna ktoś Konstytucję? 17.10.23, 22:46
      Bo nie ma. To obyczaj i/lub racjonalność, nie obowiązek, inaczej mógłby w kółko desygnować kota prezesa. Twórcy Konstytucji to jednak byli bardzo mądrzy ludzie...
      • manhu Wiadomości :) 18.10.23, 01:25
        Po prostu oglądał Wiadomości TVPiS (wczoraj 17.10 o 19:30 tak kłamali).

Prezydent powinien szybko zaproponować premiera Hołownię :) Ale raczej będzie szykować rząd pod choinkę od Mikołaja przeciągając na maxa. Póki co liczą, że kogoś kupią za miliardy, czego nie można wykluczyć. Za miliard niemal każdy wróg PIS stanie się jego wielkim zwolennikiem, ale tu trzeba też gwarancji bezkarności.
        • tapatik Re: Wiadomości :) 18.10.23, 08:22
          manhu napisał:

> Po prostu oglądał Wiadomości TVPiS (wczoraj 17.10 o 19:30 tak kłamali).

Prezydent nie powinien opierać się na wiadomościach w telewizji, bo mogą być błędne.
          Powinien mieć własnych doradców, którzy są obcykani w prawie.

> Prezydent powinien szybko zaproponować premiera Hołownię :)
          > Ale raczej będzie szykować rząd pod choinkę od Mikołaja
          > przeciągając na maxa. Póki co liczą, że kogoś kupią za miliardy,
          > czego nie można wykluczyć. Za miliard niemal każdy wróg PIS
          > stanie się jego wielkim zwolennikiem, ale tu trzeba też gwarancji
          > bezkarności.

Z tym się zgodzę, stąd moje pytanie w tym wątku.
        • pies.na.czarnych Re: Wiadomości :) 18.10.23, 16:03
          > ale tu trzeba też gwarancji bezkarności

Takich gwarancji in blanco Duda ma pełną szufladę.
    • stefan4 Re: Zna ktoś Konstytucję? 17.10.23, 23:43
      tapatik:
      > Czy w takim razie rzeczywiście rację mają politycy koalicji, którzy twierdzą, że Prezydent
      > może jak najbardziej zaproponować utworzenie rządu Tuskowi/Hołowni/Kosiniakowi-Kamyszowi?

Formalnie — może zaproponować komu chce. Dla dobra Państwa powinien zaproponować to temu, kto ma najlepsze szanse sformować taki rząd, który możliwie szybko uzyska wotum zaufania Sejmu. Dla ułatwienia wykonania tego zadania ma do dyspozycji 1 miesiąc na różne konsultacje i narady. Ale legalnego obowiązku nie ma, może przez miesiąc jeździć na nartach i dmuchać kraba, a potem zaproponować tworzenie rządu swojej Agacie.

- Stefan
    • negativum Re: Zna ktoś Konstytucję? 17.10.23, 23:59
      tapatik napisał:

> Szukam informacji, że Prezydent ma obowiązek zaproponować utworzenie rzą
      > du największej partii, która weszła do sejmu, ale znalazłem tylko ten artykuł,
      > a tu nic na ten temat nie ma.
      > Czy w takim razie rzeczywiście rację mają politycy koalicji, którzy twierdzą, ż
      > e Prezydent może jak najbardziej zaproponować utworzenie rządu Tuskowi/Hołowni/
      > Kosiniakowi-Kamyszowi?

Może to być nawet Kowalski.
      Gdzie jest zapisek, że premier i inni ministrowie muszą być nawet posłami?
      Typowo przyjęło się, że pierwsza misja przypada komuś kto wygrał wybory. Wybory wygrał PiS, któremu zaufało najwięcej wyborców.
      • pies.na.czarnych Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 00:24
        > Wybory wygrał PiS, któremu zaufało najwięcej wyborców. 😝

Tylko 1/3 zaufała złodziejom z PiS.
        • negativum Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 00:42
          pies.na.czarnych napisała:

> > Wybory wygrał PiS, któremu zaufało najwięcej wyborców. 😝
          >
          > Tylko 1/3 zaufała złodziejom z PiS.

Jeszcze mniej innym.
          Będą wybory na wiosnę, lub późną zimę.
          KO nie wygrzebie już więcej. PiS może. Do czasu nowego rządu rządzi PiS, a jeśli się nie uda prób powołania następnego rządu po kolejnych wyborach. A temu jest na rękę takie zachowanie.
          Nie sądzę, by następne wybory były o tej samej frekwencji.
          Zresztą znasz to z Belgii, gdzie powoływano rząd latami.

Ja np. nie głosuję nigdy na jedynkę partyjną. Szukam swego kandydata. 1nek unikam.
          Co do referendum można zmienić tylko nieznacznie treść pytań. I będzie to już nowe referendum.

• pies.na.czarnych Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 00:47
            > Będą wybory na wiosnę, lub późną zimę.
            > KO nie wygrzebie już więcej. PiS może.

PiS już nic nie może. Amerykanie zatwierdzili już nowy rząd, właśnie :).
            • negativum Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 01:13

> > Będą wybory na wiosnę, lub późną zimę.
              > > KO nie wygrzebie już więcej. PiS może.
              >
              > PiS już nic nie może. Amerykanie zatwierdzili już nowy rząd, właśnie :).

Możesz podać skład ministerstw? :)
        • yoma Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 00:44
          Pisowi nie zaufało 65%+25% = 90% wyborców, więc ktokolwiek się tam cieszy powyżej, może już przestać 🤣
          • negativum A PO 70% 18.10.23, 01:12
            yoma napisała:

> Pisowi nie zaufało 65% wyborców, więc ktokolwiek się tam cieszy powyż
            > ej, może już przestać 🤣

Długo tak zamierzasz się licytować? 70% nie zaufało PO.
            Czas jest powoli dojrzeć do systemu 2-3 partyjnego. Inaczej będziemy mieli to co jakiś czas przeżywała Belgia.
            Odwieczne rządy PiS do czasu powołania następnego rządu. Obecnie sytuacja jest taka, że PiS składa dymisję ale rządzi do czasów nowego rządu.
            Prezydent ma czas do 17 listopada na wyznaczenie Kowalskiego. Kowalskiemu nie uda się powołać rządu w 14 dni od nominacji. Czyli mamy 1 grudnia. Następnie przejmuje inicjatywę Sejm. Potem Sejm prezydent wyznacza arbitralnie premiera na okres 14 dni. Mamy już 15 grudnia. Jak mu się nie uda powołać rządu to mamy już 29 grudnia. Prezydent na nowo wybiera Kowalskiego do 12 grudnia po czym zwołuje wybory. Rusza nowa kampania, a PiS dalej rządzi. I z powrotem to samo. Aż do skutku. Jeśli się nie uda to dalej rządzi PiS. I tak można rządzić przez lata - Belgia. PiS ma zapewnionego prezydenta mu przychylnego przez 2 lata jeszcze. Co będzie potem nie wiadomo.
            Chyba, że PO uda się powołać rząd.
            • negativum Re: A PO 70% 18.10.23, 01:39
              negativum napisał:

> yoma napisała:
              >
              > > Pisowi nie zaufało 65% wyborców, więc ktokolwiek się tam cieszy powyż
              > > ej, może już przestać 🤣
              >
              > Długo tak zamierzasz się licytować? 70% nie zaufało PO.

Miało być stycznia. Ale prawda jest taka, że PiS może się jeszcze długo bawić totalnym. A co wybory będzie spadać totalnym. Nie da się długo utrzymać obywateli na "nie".
              Polska zdąża do modelu 2 partyjnego. W systemie 2 partyjnym prezydent nie ma nic do gadania. Może sobie wyznaczyć Kowalskiego, a Sejm i tak wybierze tego, którego chce. Bez żadnych umów koalicyjnych. Chyba, że wyniki wyborów będą 230 na 230.

Na naszych oczach dzieje się transformacja polskiej sceny politycznej.
            • snajper55 Re: A PO 70% 18.10.23, 04:47
              negativum napisał:

> Prezydent ma czas do 17 listopada na wyznaczenie Kowalskiego. Kowalskiemu nie u
              > da się powołać rządu w 14 dni od nominacji. Czyli mamy 1 grudnia. Następnie prz
              > ejmuje inicjatywę Sejm.

Sejm, czyli KO + 3D + Lewica wybierają premiera i RM.

S.
              • oby.watel Re: A PO 70% 18.10.23, 10:46
                snajper55 napisał:

> Sejm, czyli KO + 3D + Lewica wybierają premiera i RM.

Według Twojej, autorskiej konstytucji?

> S.

Oh yes!
          • ukos Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:33
            yoma napisała:

> Pisowi nie zaufało 65%+25% = 90%

Oj, nie, nie. PiSowi zaufało 35,38 x 0,739 = 26,14582% wyborców, czyli nie ufa mu 73,85418% wyborców.
            • yoma Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:46
              No i po co to robisz? ;)
              • j-k po to zeby wykazac ci 18.10.23, 16:16
                yoma napisała:
                > No i po co to robisz? ;)

robi to po to, by wykazac ci twoje matematyczne nieuctwo - bo przeciez o propagande nikt cie nie posadza.
      • antypis1945 Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 19:11
        Tak, zdecydowanie wygrał PiS, głosowało na niego aż 7,6 mln ludzi, a na opozycje tylko 11,6 mln.
        Na pewno utworzą rząd koalicyjny z kotami prezesa i krabem Dudy.
        • yoma Re: Zna ktoś Konstytucję? 19.10.23, 00:15
          Z krabem, tylko z krabem! Zapomniałam o krabie! Krab na premiera! 😆
      • vivak01 Re: Zna ktoś Konstytucję? 19.10.23, 08:37
        "Typowo przyjęło się, że pierwsza misja przypada komuś kto wygrał wybory. Wybory wygrał PiS, któremu zaufało najwięcej wyborców."

Desygnowanie Prezesa Rady Ministrów przez Prezydenta RP to bardzo ważna kompetencja Prezydenta RP, mająca ogromny wpływ na funkcjonowanie państwa. To nie jest kwestia tradycji, czy zwyczaju, że Prezydent desygnuje przedstawiciela zwycięskiej partii, tylko pragmatyzmu - zwycięska partia zazwyczaj rozdaje karty. Choć niczego nie przesądzam w tej materii (także tego,że ostatecznie rząd będzie pisowski), to jednak na chwilę obecną PiS może tyle samo, co Konfederacja, czyli nic. Upór, że Prezydent powinien desygnować pisowca tylko z powodu jakiegoś zwyczaju, to kpiny z konstytucyjnych uprawnień Prezydenta RP. Ale czego spodziewać się po pisowcach?
    • pies.na.czarnych Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 00:22
      > Szukam informacji, że Prezydent ma obowiązek zaproponować utworzenie rządu największej partii

Nie ma takiego obowiązku.
    • yoma Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 00:50
      Ale to fajne jest. Na pytanie obywatela, czy ktoś zna zasady, na jakich jego kraj działa, odpowiedziało półtora współobywatela. Procentowo to ile to daje? 😂
      • snajper55 Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 04:51
        yoma napisała:

> Ale to fajne jest. Na pytanie obywatela, czy ktoś zna zasady, na jakich jego kr
        > aj działa, odpowiedziało półtora współobywatela. Procentowo to ile to daje? 😂

Nie każdemu chce się odpowiadać na oczywiste pytania. Często dopiero iinteligentni inaczej wypisujący brednie prowokują do odpowiedzi.

S.
        • tapatik Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 09:15
          snajper55 napisał:

> Nie każdemu chce się odpowiadać na oczywiste pytania.

Być może dla prawnika jest to pytanie oczywiste, ja nim nie jestem.
          Co więcej w poniedziałek oglądałem program telewizyjny, w którym jeden z uczestników (poseł od Kukiza) wyraźnie twierdził, że Prezydent ma obowiązek najpierw zaprosić partię, która ma najwięcej posłów, o stworzenie rządu.
          To zacząłem sprawdzać jak jest naprawdę.

> Często dopiero iinteligentni inaczej wypisujący brednie prowokują do odpowiedzi.

Dziękuję bardzo za określenie mnie "inteligentnym inaczej".
          • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 09:21
            tapatik napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            >
            > > Nie każdemu chce się odpowiadać na oczywiste pytania.
            >
            > Być może dla prawnika jest to pytanie oczywiste, ja nim nie jestem.
            > Co więcej w poniedziałek oglądałem program telewizyjny, w którym jeden z uczest
            > ników (poseł od Kukiza) wyraźnie twierdził, że Prezydent ma obowiązek najpierw
            > zaprosić partię, która ma najwięcej posłów, o stworzenie rządu.
            > To zacząłem sprawdzać jak jest naprawdę.
            >
            > > Często dopiero iinteligentni inaczej wypisujący brednie prowokują do odpo
            > wiedzi.
            >
            > Dziękuję bardzo za określenie mnie "inteligentnym inaczej".
            +++++++
            Lubię podziękowania i przyłączam się do takiego określenia, a przy okazji dorzucę iż Kukiz też jest inteligentnym inaczej tak jak wszyscy w tej partii inteligentnego szrotu.
            Powtórzę to co zawarłem w komentarzu - o co temu tumanowi chodzi z tym rozmawianiem z 212 glosami gdy minimum to 231. Idiotyzm do potęgi.
          • snajper55 Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 13:21
            tapatik napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            >
            > > Nie każdemu chce się odpowiadać na oczywiste pytania.
            >
            > Być może dla prawnika jest to pytanie oczywiste, ja nim nie jestem.
            > Co więcej w poniedziałek oglądałem program telewizyjny, w którym jeden z uczest
            > ników (poseł od Kukiza) wyraźnie twierdził, że Prezydent ma obowiązek najpierw
            > zaprosić partię, która ma najwięcej posłów, o stworzenie rządu.
            > To zacząłem sprawdzać jak jest naprawdę.
            >
            > > Często dopiero iinteligentni inaczej wypisujący brednie prowokują do odpo
            > wiedzi.
            >
            > Dziękuję bardzo za określenie mnie "inteligentnym inaczej".

Nie ciebie miałem na myśli, nie zadajacych pytania, tylko tych, którzy nie wiedzą a odpowiadają.

S.
        • oby.watel Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 11:11
          snajper55 napisał:

> Nie każdemu chce się odpowiadać na oczywiste pytania. Często dopiero iinteligen
          > tni inaczej wypisujący brednie prowokują do odpowiedzi.

Snajper, jesteś wielki! Takiego coming-outu nikt się zapewne po Tobie nie spodziewał. Wreszcie staje się zrozumiały powód znikania postów i idiotyzm niektórych komentarzy.

> S.

Oh yes!
    • wariant_b Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 01:30
      Majstersztykiem było utworzenie mniejszościowego rządu Jana Olszewskiego w 1991.
      Braciom Kaczyńskim do tego stopnia udało się skłócić stronę Solidarnościową,
      że rząd tworzył należący do ich ówczesnej partii o nazwie "Porozumienie Centrum"
      mec. Olszewski, mimo iż PC osiągnęło 6 wynik w wyborach.
    • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 09:13
      tapatik napisał:
      .
      > Czy w takim razie rzeczywiście rację mają politycy koalicji, którzy twierdzą, ż
      > e Prezydent może jak najbardziej zaproponować utworzenie rządu Tuskowi/Hołowni/
      > Kosiniakowi-Kamyszowi?
      +++++++
      Rozsądnym jest wnioskiwanie ze jeśli nie jest napisane iż nie mają racji, to zbaczy, ze rację mają. A jest ustęp że nie może?
      Konstytucja była pisana pod prezydenta, przynajmniej ze średnim ilorazem a nie pod ideologię a to przecież ideologia a nie prezydent.
      Ideologia nie potrafi zrozumueć istoty aktu desygnowania premiera, którą jest zdolność wyłonienia większości. Idiotyzmem byl
      łoby pisać w konstytucji że dwa i dwa to cztery, prawda? Gdyby kto prxewidzuał takiego żyrandolowego, to kto wie czy nie byloby tak napisane.
      Co do twojego pytania, czy w konstytucji jest zapisane że kota nie można desygnować na premiera?
      • tapatik Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 09:26
        ireneo napisał:

> Co do twojego pytania, czy w konstytucji jest zapisane
        > że kota nie można desygnować na premiera?

Nie widziałem, aczkolwiek przyznam, że nie czytałem całej Konstytucji, tylko fragmenty.
        Kot premierem. W sumie czemu nie. Na pewno nie przepisywałby działek na żonę.
        • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 09:33
          tapatik napisał:

> ireneo napisał:
          >
          >
          > > Co do twojego pytania, czy w konstytucji jest zapisane
          > > że kota nie można desygnować na premiera?

>
          > Nie widziałem, aczkolwiek przyznam, że nie czytałem całej Konstytucji, tylko fr
          > agmenty.
          > Kot premierem. W sumie czemu nie. Na pewno nie przepisywałby działek na żonę.
          ++++++++
          Pozytywny taki dystans do siebie jaki zaprezentowałeś. A co do kota to jest tylko jedno co tę polską pyzę przed tym powstrzymuje ( bo te dojne miernoty faktycznie gotowi taki argument - a czy konstytucja zabrania?! - zaprezentować), konieczność uprzedniego nauczenia kota podPISania się, nawet gdy lewą łapą i formułki - tak mi dopomósz buk.
          . Gdyby, to mogłaby zostać desygnowana premierem i bura suka, wyszczekana jak Szydłowa
        • yoma Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 10:27
          Historyczny precedens już jest :D
          • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:32
            yoma napisała:

> Historyczny precedens już jest :D
            >
            +++++++
            Incitatus? Jeśli mógł być, a był, kapłanem to może i byłby konsulem. A kaplanem to i wieprz może być i niektórzy tak tam równają.
      • stefan4 Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 09:32
        ireneo:
        > Co do twojego pytania, czy w konstytucji jest zapisane że kota nie można
        > desygnować na premiera?

Kota jak kota, ale czy jest tam napisane, że to musi być obywatel Polski? Czy prezydent może w zgodzie z Konstytucją zaproponować formowanie rządu RP na przykład swojemu patronowi, towarzyszowi Putinowi Władymirowi Władymirowiczowi?

- Stefan
        • hordol Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 10:40
          zgłoś się stefek, to może tobie zaproponuje
          .demokratyczny jesteś, proplatformiany i rozum swój masz.
          • oby.watel Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 10:51
            hordol napisała:

> zgłoś się stefek, to może tobie zaproponuje
            > .demokratyczny jesteś, proplatformiany i rozum swój masz.

Propisowski prezydent mianuje nie tego, kto się zgłosi, tylko tego, kogo mu wskazano. Dlatego zaproponuje
            niedemokratycznemu, propisiowemu, posłusznemu, miernemu, biernemu, bezrozumnemu. Nawet Sasin nie spełnia tych kryteriów, a Duda nie może siebie desygnować na premiera. Dlatego proces będzie długi i skomplikowany.
        • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 10:54
          stefan4 napisał:

> ireneo:
          > > Co do twojego pytania, czy w konstytucji jest zapisane że kota nie moż
          > na
          > > desygnować na premiera?

>
          > Kota jak kota, ale czy jest tam napisane, że to musi być obywatel Polski?
          +++++++++
          Jest napisane, zapisane:
          ""3. Na Prezydenta może być wybrany obywatel polski,..."

"2. Prezes Rady Ministrów tymczasowo, do czasu wyboru nowego Prezydenta,
          wykonuje obowiązki Prezydenta w razie:......"

rObowiązki prezydenta, co wynika z p.3 może wypełniać tylko.obywatel polski. Putin musiałby najpierw uzyskać obywatelstwo.

• oby.watel Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 11:08
            ireneo napisał:

> Jest napisane, zapisane:
            > ""3. Na Prezydenta może być wybrany obywatel polski,..."
            >
            > "2. Prezes Rady Ministrów tymczasowo, do czasu wyboru nowego Prezydenta,
            > wykonuje obowiązki Prezydenta w razie:......"
            >
            > rObowiązki prezydenta, co wynika z p.3 może wypełniać [b]tylko.obywatel[
            > /b] polski. Putin musiałby najpierw uzyskać obywatelstwo.

A jaki to problem? Przecież firma kupcząca polskimi wizami ma jego błogosławieństwo. Wiza kosztowała 5000 to ile może kosztować obywatelstwo? 10? 15? 123?
          • tapatik Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:09
            Nie do końca, bo wtedy Premier pełni obowiązki Prezydenta. Czyli teoretycznie Premier może być cudzoziemcem.
            Konstytucja wymaga doszlifowania pewnych drobiazgów.
            • negativum Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:12
              tapatik napisał:

> Nie do końca, bo wtedy Premier pełni obowiązki Prezydenta. Czyli teoretycznie P
              > remier może być cudzoziemcem.
              > Konstytucja wymaga doszlifowania pewnych drobiazgów.

Minister finansów od PO jest cudzoziemcem.
            • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:19
              tapatik napisał:

> Nie do końca, bo wtedy Premier pełni obowiązki Prezydenta. Czyli teoretycznie P
              > remier może być cudzoziemcem.
              > Konstytucja wymaga doszlifowania pewnych drobiazgów.
              +++++++
              Gościu, z koniem to kopał się nie będę. Jaki cudzoziemiec bez obywatelstwa. Już z chwilą powolania uwzględnia się co taki powołany będzie robił. Weź i zlituj sie choć nad rodzicami, bo mogą podejrzliwie na siebie patrzeć. Takie chłopko-roztropkowe podejście prosi o politowanie nad interlokurorem, co robię, kończąc tę rozmowę.
              Z litości dopiszę - nie może cudzoziemiec przejąć obowiązków wymagających od je wykonywującego obywatelstwa polskiego.
              Podkreśl to wężykiem zanim zaczniesz bałwanić.

• snajper55 Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 23:56
            ireneo napisał:

> rObowiązki prezydenta, co wynika z p.3 może wypełniać [b]tylko.obywatel[
            > /b] polski. Putin musiałby najpierw uzyskać obywatelstwo.

Skąd wiesz, że już nie ma?

S.
          • vivak01 Re: Zna ktoś Konstytucję? 19.10.23, 08:40
            "rObowiązki prezydenta, co wynika z p.3 może wypełniać tylko.obywatel polski. Putin musiałby najpierw uzyskać obywatelstwo"

Wykonuje obowiązki prezydenta, a nie jest prezydentem, więc ograniczenia dotyczące prezydenta go nie dotyczą. Dla przykładu Prezydent musi mieć skończone 35 lat, podczas gdy Prezes Rady Ministrów takich ograniczeń nie ma.
            • ireneo Re: Zna ktoś Konstytucję? 19.10.23, 09:49
              vivak01 napisał(a):

> "rObowiązki prezydenta, co wynika z p.3 może wypełniać tylko.obywatel polski. P
              > utin musiałby najpierw uzyskać obywatelstwo"
              >
              > Wykonuje obowiązki prezydenta, a nie jest prezydentem, więc ograniczenia dotycz
              > ące prezydenta go nie dotyczą. Dla przykładu Prezydent musi mieć skończone 35 l
              > at, podczas gdy Prezes Rady Ministrów takich ograniczeń nie ma.
              +++++++
              Z tego nie wynika iż wymóg bycia obywatelem polskim może być pomijany.
              Poza tym inny bezpiecznik to koniecznosć posiadania praw wyborczych do sejmu, których w Polsce cudzoziemcy nie posiadają.
              Ostatecznie, aby nie ciągnąć dyletancko jałowej sofistycznej przepychanki to art 60.
              "Obywatele polscy korzystający z pełni praw publicznych mają prawo dostępu do służby publicznej". Jeśli to tak zapisano to cudzoziemcy do służby publicznej prawa nie mają.
    • pies.na.czarnych Re: Zna ktoś Konstytucję? 18.10.23, 15:53
      Na pierwszym posiedzeniu sejmu Dudę postawi się przed TS i to będzie najlepszy prezent dla suwerena w Dniu Niepodległości.
    • j-k Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 16:13
      tapatik napisał:

> Kosiniakowi-Kamyszowi?

- oczywiscie, ze moze.

po odbyciu konsultacji z liderami partii politycznych i upewnieniu sie, ze z PISem nikt nie chce wejsc w koalicje

jako maz stanu powinien nawet popierzyc misje utwoorzenia Rzadu osobie wskazanej przez przyszla kooalicje.
      • pies.na.czarnych Re: Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 16:17
        > jako maz stanu

Musiałby najpierw nim zostać. Jak na razie jest pajacem, któremu suweren tymczasowo wynajął lokum w Pałacu.
        • j-k Re: Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 16:18

> > jako maz stanu
          >
          > Musiałby najpierw nim zostać.

- ma wlasnie taka historyczna szanse.

nie mnie oceniac, jako kto chce przejsc do Historii.
          • pies.na.czarnych Re: Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 16:22
            Pogrzebał się na wieki wieków, AMEN! Właśnie:)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30317105,nieoficjalnie-wiadomo-komu-andrzej-duda-powierzy-misje-stworzenia.html#s=BoxMMtCzol2
            • tapatik Re: Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 18:59
              Czyli zdecydował się pozostać pajacem i dać pisim więcej czasu na niszczenie teczek.
              • yoma Re: Oczywiscie, ze moze 19.10.23, 00:14
                On chyba ma nadzieję, że państwo go wybronią.

* państwo jak właściciele pieseczka
      • ireneo Re: Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 19:05
        j-k napisał:

> tapatik napisał:
        >
        > > Czy w takim razie rzeczywiście rację mają politycy koalicji, którzy twier
        > dzą, ż
        > > e Prezydent może jak najbardziej zaproponować utworzenie rządu Tuskowi/Ho
        > łowni/
        > > Kosiniakowi-Kamyszowi?
        >
        >
        > - oczywiscie, ze moze.
        >
        > po odbyciu konsultacji z liderami partii politycznych i upewnieniu sie, ze z PI
        > Sem nikt nie chce wejsc w koalicje
        >
        > jako maz stanu powinien nawet popierzyc misje utwoorzenia Rzadu osobie wskazane
        > j przez przyszla kooalicje.
        ++++++++++
        Janeczko, babciu koronkowa, sadzisz tu oksymoromy. Mąż stanu i polska pyza...chyba sie zleje, jak napisała koloratka do uczennicy. Poza tym, jedenaście milionów namarzło się za tym, aby ta miernota już zapytała o decydenta. A jak to on niby ma sie upewnić - kazać im powiedzieć - jak boga kocham. Znowu się wam koronko bałwani.
        • j-k nadal Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 19:15
          irenko napisało:
          Wielce Szanowny Panie Doctorze, sadzisz tu oksymoromy.

Irenko, od oksymoronow - to byl niejaki Ireneusz Iredynski w powiesci "Czlowiek Epoki"

- ktora ci serdecznie polecam.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• ireneo Re: nadal Oczywiscie, ze moze 18.10.23, 19:29
            j-k napisał:

> irenko napisało:
            > Wielce Szanowny Panie Doctorze, sadzisz tu oksymoromy.
            >
            >
            > Irenko, od oksymoronow - to byl niejaki Ireneusz Iredynski w powiesci "Czlowiek
            > Epoki"
            >
            > - ktora ci serdecznie polecam.
            >
            > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            >
            +++++(+
            Aleś sie babciu wykopyrtnęła z tą literackością. Ja ci tu dam kawałek a ty se te oksymorony jakoś poskładasz:
            "Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu"
            Nie utop się, ćwierćanalfabetko. I tak ci dopomósz buk😀😂😀 (babciu Janko, rząd to nie imie własne tow. geJarka, ortografie)
            • j-k i nadal, irenko, nadal Oczywiste, ze i ty mozesz. 19.10.23, 00:17
              irenko napisac chciało:

I tak ci dopomósz buk Wielce Szanowny Panie Doctorze,

dziekuje, irenko za tego buka, liczac, ze i tobie on nieco rozgrzany sloncem muzdzek ochlodzi...

www.leroymerlin.pl/ogrod/swiat-roslin/buk-pospolity,e7369,l2724.html
    • j-k "ktos" Zna - to opcja wygodna dla wszyskich 18.10.23, 19:05
      (a najmniej dla samego Dudy)

1. PiSi maja czas na spakowanie teczek.

2. Koalicja ma czas na ustalenie wspolnego programu (ktorego nie ma)
      • ireneo Re: "ktos" Zna - to opcja wygodna dla wszyskich 18.10.23, 19:37
        j-k napisała:

> (a najmniej dla samego Dudy)
        >
        > 1. PiSi maja czas na spakowanie teczek.
        >
        > 2. Koalicja ma czas na ustalenie wspolnego programu (ktorego nie ma)
        +++++++++++
        Janeczko, sadzisz farmazony. G....tę miernotę obchodzi program desygnowanego na premiera czy koalicji. Myślałaś, że on to ma zatwierdzać, oceniać?
        No ja cie nie mogę. Dej ty se spokój z myśleniem, bo ci to coraz bardziej szkodzi.
        • j-k Re: "ktos" Zna - to opcja wygodna dla wszyskich 19.10.23, 02:45
          irenko napisało:
          Dej ty se spokój z myśleniem, bo ci to coraz bardziej szkodzi.

Irenko - dej sobie piva, bo nie tylko myslenie ci nie wychodzi, ale i pisanie tesz...

Skop babciny ogrodek i bedziesz szczesliwe.
          • ireneo Re: "ktos" Zna - to opcja wygodna dla wszyskich 19.10.23, 03:44
            j-k napisała:

Szanowny Panie Ireneuszu.
            ..ble ble ble ble. Ortograf na ortografie.
            +++++++++++
            Ortografko, człowiek to brzmi dumnie, ale babka Janka już tylko prostacko i żałośnie.
            --------------
            babka, która dużo ryczy jedynie do tego się nadaje
            (ireneo, Listy do debilki, 19;3)
            • j-k Re: "ktos" Zna - to opcja wygodna dla wszyskich 19.10.23, 04:00
              irenko napisac chciało:

Wielce Szanowny Panie Doctorze

... człowiek to brzmi dumnie,

ale nie dla wszystkich irenko,

pochyl sie nad sfoimi ulomnosciami - w koncu (prawie) kazdy je ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka