Dodaj do ulubionych

Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców?.

04.06.25, 21:54
Coraz częściej słyszy się o ochronie łbów wariujących z dużymi szybkościami po chodnikach jeżdżących na rowerach i hulajnogach a nie o tych na których na chodnikach wpadają. Może też powinni pomysłodawcy dla bezpieczeństwa pieszych wprowadzić obowiązek chodzenia w kaskach i przypomnienia kierownictwu policji i straży , żeby zmniejszono ilość wycieczek samochodami a zwiększono ilość patroli pieszych?.
Obserwuj wątek
    • don.kulawy Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 04.06.25, 23:27
      Nie lepiej jest zakazać jazdy rowerem po chodnikach i deptakach.
      Hulajnogi tak jak mają te z wypożyczalni obowiązkowo wyposażyć w ograniczniki prędkości reagujące na jazdę wśród pieszych, lup przez GPS.
      • manhu Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 01:19
        don.kulawy napisał:
        > Nie lepiej jest zakazać jazdy rowerem po chodnikach i deptakach.
        Czyli którędy mają jeździć? Po ruchliwej ulicy? Nawet na pustawej jak jadę nie czuję się bezpiecznie, bo bandyci za kierownicą lubią mijać na 10 cm.

Jeśli czegoś zakazać to samochodziarzy na chodnikach. Wczoraj 3 jechało na mnie na czołowe zderzenie na ścieżce. Samochody won z chodników, a już szczególnie won z wyłącznością, że mają pewność że chodnik jest w 100% dla samochodów i trzeba między nimi lawirować, to tam mam najwięcej problemów z pieszymi. Np. chodnik 3 metry - super, niestety 2 (czasem 3) zajęte przez samochody, cały sznur.

A te "ogromne prędkości" osiągają pojazdy elektryczne, które nie powinny się nazywać ani rowerem ani hulajnogą. I te mogą mieć ogranicznik nakazany prawem na 20 km/h, kara za zdjęcie - konfiskata i grzywna.
        • don.kulawy Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 11:31
          > Czyli którędy mają jeździć? Po ruchliwej ulicy?

Po pasach dla rowerów.

> Nawet na pustawej jak jadę nie czuję się bezpiecznie, bo bandyci za kierownicą lubią mijać na 10 cm.

Są przepisy, które trzeba respektować. Jeździłem na rowerze/hulajnodze w bardzo zatłoczonych miastach dla przykładu Paryż, Bruksela i wszędzie tam udzielają pierwszeństwa rowerom i hulajnogom. Nie powiem, ze w ruchu miejskim czułem się na 100% bezpieczny, ale nigdzie nie mialem problemów z kierowcami bandytami.
          Są przepisy i wysokie kary dla obu stron, jest policja, która powinna tego pilnować. Raz zapłacisz to się nauczysz kultury na drodze.

> Jeśli czegoś zakazać to samochodziarzy na chodnikach.

100% zgoda. W PL w niektórych miastach jest nawet nakaz parkowania na chodniku, czego nie potrafię zrozumieć. Kiedyś zaparkowałem na szerokiej ulicy, podszedł do mnie jakiś strażnik i kazał mi wjechać na chodnik. Po zaparkowaniu według jego wskazówek na chodniku został 1,5 metrowy prześwit dla pieszych, a ulica szeroka na trzy pasma :)))
          • storima Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 06.06.25, 08:10
            don.kulawy napisał:

> Są przepisy, które trzeba respektować. Jeździłem na rowerze/hulajnodze w bardzo
            > zatłoczonych miastach dla przykładu Paryż, Bruksela i wszędzie tam udzielają p
            > ierwszeństwa rowerom i hulajnogom.

Nieprawda.
            Typowe dla pies.na.czarnych.
            Publikowanie fałszywych informacji.

Ani we Francji, ani w Belgii rowery i hulajnogi nie mają „udzielonych pierszeństw”.

A na chodnikach absolutne pierszeństwo mają piesi.

Widać, że wypisując te brednie w tym o przepisach ruchu drogowego we Francji i Belgii pies.na.czarnych nie ma o nich zielonego pojęcia. Czyli nie miał i nie ma ani francuskiego, ani belgijskiego prawa jazdy. I nie jeździł ani nie jeździ żadnym środkiem lokomocji na codzień w tych krajach.

PS
            Mimo systematycznego od lat wypisywania bzdur o życiu codziennym czy to w Belgii czy w PRL, są tu na FK tacy którzy w te kłamstwa NADAL wierzą.

Mimo dowodów, że pies.na.czarnych ustawicznie publikuje tu fałszywe informacje i manipuluje forumowiczami:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,178977535,178977535,Polska_jest_jednak_wyjatkowa_.html?p=179017162
            • storima Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 08.08.26, 23:46
              storima napisał:

> don.kulawy napisał:
              >
              >
              > > Są przepisy, które trzeba respektować. Jeździłem na rowerze/hulajnodze w
              > bardzo
              > > zatłoczonych miastach dla przykładu Paryż, Bruksela i wszędzie tam udzie
              > lają p
              > > ierwszeństwa rowerom i hulajnogom.
              >
              >
              > Nieprawda.
              > Typowe dla pies.na.czarnych.
              > Publikowanie fałszywych informacji.
              >
              > Ani we Francji, ani w Belgii rowery i hulajnogi nie mają „udzielonych pierszeńs
              > tw”.
              >
              > A na chodnikach absolutne pierszeństwo mają piesi.
              >
              > Widać, że wypisując te brednie w tym o przepisach ruchu drogowego we Francji i
              > Belgii pies.na.czarnych nie ma o nich zielonego pojęcia. Czyli nie miał i nie m
              > a ani francuskiego, ani belgijskiego prawa jazdy. I nie jeździł ani nie jeździ
              > żadnym środkiem lokomocji na codzień w tych krajach.
              >
              > PS
              > Mimo systematycznego od lat wypisywania bzdur o życiu codziennym czy to w Belgi
              > i czy w PRL, są tu na FK tacy którzy w te kłamstwa NADAL wierzą.
              >
              > Mimo dowodów, że pies.na.czarnych ustawicznie publikuje tu fałszywe informacje
              > i manipuluje forumowiczami:
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,178977535,178977535,Polska_jest_jednak_wyjatkowa_.html?p=179017162
              >

Dla uzupełnienia mojego merytorycznego wykazania publikowania przez pies.na.czarnych fałszywych informacji zamieszczam linkowane dowody na ujawnienie jego kłamstw:

Selon l'article 43.3 du Code de la route belge, le cycliste n'a pas la priorité absolue : il n'a aucun droit de priorité légal d'engagement face à une voiture qui s'approche.

„Według artykułu 43.3 belgijskiego kodeksu drogowego rowerzysta nie posiada bezwzględnego pierwszeństwa: nie istnieje żaden przepis, który dawałby mu prawo do wjechania na przejazd bezpośrednio przed nadjeżdżający samochód.”
              (tłumaczenie moje)

Code de la route belge – Article 43. Conducteurs de cycles et d'engins de déplacement

www.google.com/search?q=https://www.code-de-la-route.be/fr/reglementation/1975120109~deuxma68a7
              Rosjanin pisał też na ten temat:

> Jeżeli jadę samochodem i widzę rowerzystę to zawsze stosuję zasadę 100%
              > nieufności
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,180060933,180060933,Rowerzysci_lamia_przepisy_.html?p=180082713

Twierdzenia o „wszechobecnym pierwszeństwie rowerzystów” i wymyślonych „zasadach 100% nieufności” jednoznacznie wykazują, że Rosjanin, mimo deklaracji, nie mieszka na stałe w Belgii, (o czym wiadomo od dawna) nie posiada belgijskiego prawa jazdy i oblałby tamtejszy egzamin prawa jazdy.

Każdy, kto przechodził oficjalny kurs i egzamin w Belgii (np. w centrach GOCA), zna wymagane zapisy belgijskiego kodeksu drogowego (Code de la route).

• ministrant1-pl Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 07.06.25, 00:29
          No nie można odbierać praw dziczy czującej się już "we własnym domu", bo mógłby wystąpić zgodnie z demokracją, czyli większością protest społeczny a nikt kto pilnuje swój fotel nie będzie ryzykował jego odebrania. Tu JEST POLSKA.!!!.
      • no-popis Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 05:26
        don.kulawy napisał:

> Nie lepiej jest zakazać jazdy rowerem po chodnikach i deptakach.
        Tobie jak zwykle mylą się ruskie przepisy z polskimi.
        Jazda po chodnikach jest zakazana w terenie zabudowanym. Wyjątkiem jest taki obszar gdzie w terenie zabudowanym samochody mogą się poruszać z prędkością większą niż 50 km/h.
        należych do typów, którzy zabierają głos w sprawach, o których nie masz pojęcia.
        • storima Chamski atak. Kłamał że jest autorem 09.08.26, 07:50
          no-popis napisała:

> don.kulawy napisał:
          >
          > > Nie lepiej jest zakazać jazdy rowerem po chodnikach i deptakach.
          > Tobie jak zwykle mylą się ruskie przepisy z polskimi.
          > Jazda po chodnikach jest zakazana w terenie zabudowanym. Wyjątkiem jest taki ob
          > szar gdzie w terenie zabudowanym samochody mogą się poruszać z prędkością więks
          > zą niż 50 km/h.
          > należych do typów, którzy zabierają głos w sprawach, o których nie masz pojęcia
          > .

Odnośnie nicku don.kulawy.

Ostatnio, aby zatuszować fakt, że nigdy nie latał pasażerskimi liniami lotniczymi, wyzwał mnie jak zwykle gdy ukazuje jego kłamstwa i wyparł się samego siebie.

storima Re: Miejscówki w samolotach 08.07.26, 13:34
          storima napisał:

> czciborwielki Re: Opłata za aktywację biletu 19.07.25, 20:50
          > don.kulawy napisał:
          >
          >
          > Rosjanin pies.na.czarnych wprowadził Ciebie w błąd twierdząc że „aktualizacja biletu” nie istnieje. Podczas gdy ten etap podróży przed wejściem na pok
          > ład samolotu istnieje od zarania komercyjnych lotów pasażerskich.
          > A obecnie w tanich liniach lotniczych może być płatny w przypadku „aktualizacji
          > biletu” na lotnisku.
          >

Wprowadził Ciebie w błąd.

Ktoś kto korzysta z przelotów pasażerskich zna doskonale procedury rezerwacji biletów jak i lotniskowe.

Tutaj ewidentnie pies.na.czarnych wykazując się kompletnym brakiem znajomości „aktywacji biletu” potwierdził, że nigdy nie latał pasażerską linią lotniczą.

Aktywacja biletu” znana jest od zarania istnienia pasażerskich przelotów.
          Ewoluuje jedynie jej forma.

Co uczynił pies.na.czarnych?

pies.na.czarnych Re: Miejscówki w samolotach 08.07.26, 16:06

Niedorozwoju widzisz w tym wątku nick don.kulawy? Szkoda, ze na kursach j.polskiego nie uważałeś tak pilnie jak na kursach szerzenia manipulacji i kłamstw.

Po chamskim ataku, pies.na.czarnych stwierdził, że to nie on jest autorem publikacji, z której wynika że nigdy nie latał komercyjnymi liniami pasażerskimi.
    • bobislaw.borboje Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 04.06.25, 23:31
      Patrole piesze policji zniknęły od początku 2016 roku.
      W Warszawie patrolują tzw. "pachołcy miejscy" i kilka razy widziałem, jak temperowali wyczyny hulajnogowych szwoleżerów.
      • ministrant1-pl Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 00:56
        Policja, jak zwykle jest niewidoczna, bo pewnie jak zawsze ma ważniejsze zadania?.
        • bobislaw.borboje Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 08:37
          Tak. Te zadania to wypisywanie sterty nikomu nie potrzebnych papierów, których jedynym celem jest chronienie dup policmajstrów.

Tu też miało się coś zmienić i się nie zmieniło. Ale co się dziwić, jeśli przestępca Granatnik Szymczych jeszcze nie jest tymczasowo aresztowany.
          • no-popis Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 05:27
            bobislaw.borboje napisała:

> Tak. Te zadania to wypisywanie sterty nikomu nie potrzebnych papierów, których
            > jedynym celem jest chronienie dup policmajstrów.
            >
            > Tu też miało się coś zmienić i się nie zmieniło. Ale co się dziwić, jeśli przes
            > tępca Granatnik Szymczych jeszcze nie jest tymczasowo aresztowany.
            ...ale Kacprzyk i Król już Ciebie nie martwią :). Partyjny trollu.
            • bobislaw.borboje Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 19:33
              Ani dr Kasprzyk, ani Pan Król nie sa przestępcami. W przeciwieństwie do granatnika Szymczycha, rosyjski trollu.
              • storima Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 10.08.26, 10:23
                bobislaw.borboje napisała:

> Ani dr Kasprzyk, ani Pan Król nie sa przestępcami. W przeciwieństwie do granatn
                > ika Szymczycha, rosyjski trollu.

Można się nie zgadzać z Nopopis. Ale jest Polakiem.
                I doskonale punktuje Rosjanina, który szerzy tu putinowską i neonazistowską propagandę.
                Udowadniając (o czym wiadomo od dawna), że Rosjanin nie jest żadnym absolwentem wyższej szkoły morskiej:

no-popis Ty to jednak ruski " naukowiec" jesteś. 01.08.26, 09:27
                pies.na.czarnych napisała:

> Ile energii produkuje Holandia?
                > Około 6,5 miliona kWh, co stanowi mniej więcej jedną czwartą tego, co teoretycz
                > nie mogłaby wyprodukować.
                ...czyli każdy Holender może sobie raz w roku zagrzać jeden czajnik w miesiącu wody na herbatę:) . Jak chce więcej to na kuchence węglowej:)
                Ty to jednak klasyczny, ruski naukowiec jesteś :)

• bobislaw.borboje Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 15.08.26, 11:56
                  Chyba większość rosyjskich trolli nie jest rodowitymi kacapami.
                  Pierwszy z brzegu przykład: ten mecenas w szaliczku od Ziobra i Romanescu.
    • obrotowy Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodnikach! 05.06.25, 02:19
      Bardzo wazna uwaga - lac po lbach rowerzystow jezdzacych po chodnikach!

miejsce roweru jest na sciezce rowerowej - a jak jej nie ma - to niestety - na jezdni.

- sam jestem rowerzysta i po chodnikach nie jezdze.

a hulajnogi powinny miec ograniczenie do 10 km/h - jesli chca jezdzic po chodnikach

• bobislaw.borboje Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 05.06.25, 08:40
        Największym problemem z hulajnogistami i rowerzystami elektrycznymi i mięśniowymi jest ich ANONIMOWOŚC, dzięki której po spowodowaniu wypadku zazwyczaj spiedralają, a o udzieleniu pomocy ofierze nie ma mowy.
      • don.kulawy Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 05.06.25, 11:46
        > a hulajnogi powinny miec ograniczenie do 10 km/h - jesli chca jezdzic po chodnikach

Te z wypożyczalni mają takie ograniczenia sterowane przez GPS. Teraz wprowadzane są również systemy sterowane przez kamerkę umieszczona na kierownicy hulajnogi/roweru. Cos w rodzaju "forward collision warning system". Może wkrótce będzie również obowiązek montowania takich zabezpieczeń na wszystkich nowych rowerach i hulajnogach.

> - sam jestem rowerzysta i po chodnikach nie jezdze. 👏👏👏

Innym problemem jest nieznajomość przepisów drogowych przez rowerzystów. Wymuszanie przez nich pierwszeństwa to jest największy problem. Nauczony doświadczeniem daję im pierwszeństwo nawet tam gdzie jego nie mają. W TV zamiast reklam powinni nadawać krótkie filmiki wyjaśniające przepisy drogowe, to na pewno pomogłoby zmniejszyć ilość wypadkow na drogach.
        • ministrant1-pl Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 07.06.25, 00:44
          Posiadaczom nierejestrowanej broni palnej też w TV zamiast reklam powinni nadawać krótkie filmiki wyjaśniające przepisy bezpieczeństwa i używanie jej bezpiecznie w miejscach publicznych. FILMIKI?, ty też jesteś idiotą?. A dlaczego nie widać policji na stałe zagrożenie bezpieczeństwa pieszych na chodnikach przez rowerohulajnogistów?.
          • don.kulawy Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 07.06.25, 02:23
            > A dlaczego nie widać policji

Pytaj się milicji, a nie mnie. Wpieprzyliby jednemu i drugiemu mandat 120€ to by się szybko nauczyli.

> żywanie jej bezpiecznie w miejscach publicznych. FILMIKI?, ty też jesteś idiotą?.

Uwierz mi, ale takie filmiki naprawdę dużo dają, a zwłaszcza gdy wchodzi jakiś nowy przepis drogowy. U mnie zawsze gdy jest cos nowego drogówka na kilka minut w TV na krótkie filmiki wyjaśniające co i jak się zmieniło.
      • manhu Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 05.06.25, 17:10
        > - sam jestem rowerzysta i po chodnikach nie jezdze.
        Bzdury. To znaczy, że nie żyjesz. Poczytaj sobie prawo, bo w intenecie pełno bzdur o art. 26, realnie to 33:
        "5. Korzystanie z drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
        1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;
        2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje drogi dla rowerów, drogi dla pieszych i rowerów lub pasa ruchu dla rowerów;
        3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust. 6.
        6. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachować szczególną ostrożność, ustępować pierwszeństwa pieszemu oraz nie utrudniać jego ruchu".

Tak więc wolno niemal zawsze, choćby z powodu wiatru czy >50 km/h. Jestem gotów jeździć ulicami jeśli policja wymusi:
        -by 50 km/h to nie było 70-80 typowo, ale 50
        -by kierowcy mijali mnie w odległości >1 metra (jest nakaz).
        Inaczej wolę zapłacić mandat 50 zł niż wylądować na cmentarzu.

Nawet dzisiaj jadąc po chodniku samochód niemal mnie zdmuchnął (100 km/h to wiatr 30 m/s - niemal huragan, wyrywający okna). Ponadto zawsze stosuję punkt 6. i daję pierwszeństwo pieszym, mijam ich powoli na 1 metr (nie to co kierowcy: chodnik, ścieżka, brak przejazdu a kierowca wpada na mnie 20 km/h by zaparkować itp). Przypominam, że szczególną ostrożność zachowują tylko rowerzyści i piesi, kierowcy rzadko (np. musi przed pasami, ścieżką, drogą nadrzędną, ścieżką, pasami czyli 5x, a i tak wymusza na mnie pierwszeństwo ok. 10-20%).
        • don.kulawy Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 05.06.25, 18:18
          > "5. Korzystanie z drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
          Zapomniałeś.
          https://media.s-bol.com/Jlk1xByRlZKo/BNPn0lk/550x550.jpg

> śnieg, silny wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła

Powinno to być zakazane. Ulżyłoby to ortopedom i dentystom.
          Jak widzę tych debili zimą podczas gołoledzi i śnieżyć to chętnie nakopałbym im do dupy ile wlezie. Nie dość, ze narażają siebie na poważne uszkodzenia ciała to są potencjalnymi sprawcami wypadkow, w których biorą udział niewinne postronne osoby.

> Przypominam, że szczególną ostrożność zachowują tylko rowerzyści i piesi 😂
          • manhu Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 07.06.25, 14:22
            don.kulawy napisał:
            > Jak widzę tych debili zimą podczas gołoledzi i śnieżyć to chętnie nakopałbym im
            A globalne ocieplenie to co? Wiesz, że średnia temp lutego to -0,1 stopnia z 30 lat?

Jeździłem rowerem całą zimę, te śnieżyce i gołoledzie to chyba widziałeś w TV (w filmach z czasów PRL przed GO). Ani razu mi to nie przeszkodziło, bo śnieg nie pada jak kiedyś że leży przez 3/4 zimy, ale ze 2-5 razy na rok (gdy spadnie cudem 2 cm to gdy rano wstanę to już po nim nie ma śladu, w dodatku jeżdżą odśnieżarki solarki).
            • don.kulawy Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 07.06.25, 14:28
              > Ani razu mi to nie przeszkodziło

Sprawdź statystyki SOR.
              • storima Re: Bardzo wazna uwaga -lac rowerzystow na chodni 07.06.25, 20:46
                storima napisał:

> don.kulawy napisał:
                >
                >
                > bardzo
                > lają p
                >
                >
                > Nieprawda.
                >
                > Ani we Francji, ani w Belgii rowery i hulajnogi nie mają „udzielonych pierszeńs
                > tw”.
                >
                > A na chodnikach absolutne pierwszeństwo mają piesi.
                >
                > Widać, że wypisując te brednie w tym o przepisach ruchu drogowego we Francji i
                > Belgii pies.na.czarnych nie ma o nich zielonego pojęcia. Czyli nie miał i nie m
                > a ani francuskiego, ani belgijskiego prawa jazdy. I nie jeździł ani nie jeździ
                > żadnym środkiem lokomocji na co dzień w tych krajach.

>
                > PS
                > Mimo systematycznego od lat wypisywania bzdur o życiu codziennym czy to w Belgii
                > czy w PRL, są tu na FK tacy którzy w te kłamstwa NADAL wierzą.

>
                > Mimo dowodów, że pies.na.czarnych ustawicznie publikuje tu fałszywe informacje
                >
                forum.gazeta.pl/forum/w,28,178977535,178977535,Polska_jest_jednak_wyjatkowa_.html?p=179017162
                don.kulawy napisał:
                > Uwierz mi, ale takie filmiki naprawdę dużo dają, a zwłaszcza gdy wchodzi jakiś
                > nowy przepis drogowy. U mnie zawsze gdy jest cos nowego drogówka na kilka minut
                > w TV na krótkie filmiki wyjaśniające co i jak się zmieniło.

Kampanie informacyjne o istotnych zmianach w życiu codziennym w Belgii są prowadzane nie tylko w środkach masowego przekazu, ale i w dostępnych mediach informacyjnych we wszelkich możliwych miejscach: tablice ekranowe, plakaty uliczne, w środkach komunikacji publicznej, stacje kolejowe, metra itd.

Nie sposób tego przeoczyć.

Taką miedzy innymi kampanię informacyjną prowadzono w Belgii dodatkowo rozsyłając informacje pocztą i mailem do wszystkich rezydentów Królestwa o wprowadzanych istotnych zmianach w dowodach osobistych.
                Do pies.na.czarnych nie tylko informacja kampanijna nie dotarła, ale nie był on w ogóle świadom, że zmiany te zostały wprowadzone. Nic dziwnego.

Nie pierwszy raz jak tu rowerach i hulajnogach pies.na.czarnych udowadnia, że nie przebywa i nie mieszkał nigdy w Belgii na stałe:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,178858597,178858597,Polski_BLIK_dostepny_na_calym_swiecie_.html?p=178963438

PS

Nie będę pisał o Paryżu.
                Ale w Belgii jazda hulajnogą elektryczną na chodnikach jest zabroniona.
                I to od kilku lat.
                Jazda rowerem na chodnikach czy to klasycznym czy elektrycznym w aglomeracjach belgijskich jest również zabroniona. Jest dozwolona jedynie dla rowerzystów do 10 roku życia. I o tym, gdy się mieszka w Belgii o tym po prostu też się wie.

Na zdjęciu uliczna kampania informacyjna w Belgii. O wprowadzeniu istotnych zmian w dowodach osobistych.
                Więcej o jednej z nagminnie popełnianych megawpadek pies.na.czarnych tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179016821,179016821,Kiedy_kaski_na_puste_lby_rowerohulajnigowcow_.html?p=179021143
    • weteran-czasu Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 12:07
      Już raz dziewoja na rozpędzonej hulajnodze wpadła na mnie i wyrznąłem orła na chodnik.
      Teraz zamówiłem metalową laskę i jak coś takiego się zdarzy odpowiem z nawiązką.
      Kierowca samochodu musi stosować się do przepisów ruchu drogowego, a przede wszystkim musi mieć prawo jazdy.
      Rowerzystów nikt nie sprawdza, jeżdżą drogami nie znając elementarnych zasad i stanowią olbrzymie zagrożenie w ruchu drogowym, praktycznie są poza jakąkolwiek kontrolą. Wpadają na przejścia dla pieszych znikąd, skręcają w lewo z prawego pasa, obijają się o lusterka samochodów. Im wszystko wolno. Jak wpadnie pod samochód to jest biedny a kierowca jest ciągany po przesłuchaniach i oczywiście powinien wszystko widzieć i przewidzieć!
      • don.kulawy Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 13:23
        Święte krowy.
    • no-popis Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 14:08
      ministrant1-pl napisał:

> Coraz częściej słyszy się o ochronie łbów wariujących z dużymi szybkościami po
      > chodnikach jeżdżących na rowerach i hulajnogach a nie o tych na których na cho
      > dnikach wpadają. Może też powinni pomysłodawcy dla bezpieczeństwa pieszych wpro
      > wadzić obowiązek chodzenia w kaskach i przypomnienia kierownictwu policji i str
      > aży , żeby zmniejszono ilość wycieczek samochodami a zwiększono ilość patroli p
      > ieszych?.
      Całkowicie popieram ale Kiewiński nie ma na to czasu bo policja ściga Zorro.
      • enaw11 Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 05.06.25, 14:56
        .
        "Całkowicie popieram ale Kiewiński nie ma na to czasu bo policja ściga Zorro."

Co wspólnego ma obecnie Kierwiński policją?
        • no-popis Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 05:30
          enaw11 napisała:

> .
          > "Całkowicie popieram ale Kiewiński nie ma na to czasu bo policja ściga Zorro."
          >
          > Co wspólnego ma obecnie Kierwiński policją?
          Służę informacją :)
          Kierwiński jest ministrem, któremu podlega policja.
          Czy ma jeszcze jakiś problem do wyjaśnienia, kosmito?
          • asia-loi Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 15:55
            no-popis napisała:

> Kierwiński jest ministrem, któremu podlega policja.
            > Czy ma jeszcze jakiś problem do wyjaśnienia, kosmito >

Odpowiadasz na post z 5.06.2025. Ktoś wywlókł stary wątek. Wtedy Kierwiński nie był ministrem.
            • pies.na.czarnych Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 16:03
              Cieszmy się, ze pro-pis nie obwinił Tuska :)
            • storima Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 10.08.26, 19:31
              asia-loi napisała:

> no-popis napisała:
              >
              > > Kierwiński jest ministrem, któremu podlega policja.
              > > Czy ma jeszcze jakiś problem do wyjaśnienia, kosmito >
              >
              > Odpowiadasz na post z 5.06.2025. Ktoś wywlókł stary wątek. Wtedy Kierwiński nie
              > był ministrem.
              >
              >

Bardzo ładnie poprosił mnie o link do tego wpisu pies.na.czarnych:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,180195494,180195494,We_Wrocku_jest_zimno_jak_cholera_a_Wegrzy.html?p=180209424
              To uprzejmie mu go otworzyłem. I z tej wdzięczności, że tak ładnie zawsze do mnie się zwraca to jeszcze napisałem coś dla niego w uzupełnieniu:

storima Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 08.08.26, 23:46
              storima napisał:

> don.kulawy napisał:
              >
              >
              > bardzo
              > lają p
              >
              >
              > Nieprawda.
              >
              > tw”.
              >
              > A na chodnikach absolutne pierszeństwo mają piesi.
              >
              > żadnym środkiem lokomocji na codzień w tych krajach.
              >
              > PS
              > Mimo systematycznego od lat wypisywania bzdur o życiu codziennym czy to w Belgi
              > i czy w PRL, są tu na FK tacy którzy w te kłamstwa NADAL wierzą.
              >
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,178977535,178977535,Polska_jest_jednak_wyjatkowa_.html?p=179017162
              >

Dla uzupełnienia mojego merytorycznego wykazania publikowania przez pies.na.czarnych fałszywych informacji zamieszczam linkowane dowody na ujawnienie jego kłamstw:

Selon l'article 43.3 du Code de la route belge, le cycliste n'a pas la priorité absolue : il n'a aucun droit de priorité légal d'engagement face à une voiture qui s'approche.

„Według artykułu 43.3 belgijskiego kodeksu drogowego rowerzysta nie posiada bezwzględnego pierwszeństwa: nie istnieje żaden przepis, który dawałby mu prawo do wjechania na przejazd bezpośrednio przed nadjeżdżający samochód.”
              (tłumaczenie moje)

Code de la route belge – Article 43. Conducteurs de cycles et d'engins de déplacement

www.google.com/search?q=https://www.code-de-la-route.be/fr/reglementation/1975120109~deuxma68a7
              Rosjanin pisał też na ten temat:

> Jeżeli jadę samochodem i widzę rowerzystę to zawsze stosuję zasadę 100%
              > nieufności

forum.gazeta.pl/forum/w,28,180060933,180060933,Rowerzysci_lamia_przepisy_.html?p=180082713
              Twierdzenia o „wszechobecnym pierwszeństwie rowerzystów” i wymyślonych „zasadach 100% nieufności” jednoznacznie wykazują, że Rosjanin, mimo deklaracji, nie mieszka na stałe w Belgii, (o czym wiadomo od dawna) nie posiada belgijskiego prawa jazdy i oblałby tamtejszy egzamin prawa jazdy.

Każdy, kto przechodził oficjalny kurs i egzamin w Belgii (np. w centrach GOCA), zna wymagane zapisy belgijskiego kodeksu drogowego (Code de la route).

forum.gazeta.pl/forum/w,28,179016821,179016821,Kiedy_kaski_na_puste_lby_rowerohulajnigowcow_.html?p=180209487
      • bobislaw.borboje Zorro 09.08.26, 23:54
        ma zarzutów sporro.
    • kawa_poranna11 Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 09.08.26, 22:17
      Należy również rozważyć konieczność noszenia szaliczków zimą.(w trosce o obywateli)
      Kto bez szaliczka - mandat!
      Podobnie z tymi żywiiącymi się w Fast Foodach - wychodzi ci taki pożeracz a przy wyjściu policjant z mandatem.
    • tapatik Re: Kiedy kaski na puste łby rowerohulajnigowców? 01.09.26, 20:37
      Patrol pieszy nie dogoni smarka na hulajnodze.
      joemonster.org/filmy/139387/Kolejny_mlodociany_przestepca_na_hulajnodze_elektrycznej_prowokujacy_policje
      I wersja z Niemiec:
      joemonster.org/filmy/139388/Bez_zbednej_zabawy_
      Niedawno w jakimś mieście zrobiono kontrolę hulajnóg, na skontrolowanych 20, 5 smarków będzie mieć sprawę w sądzie rodzinnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka