Dodaj do ulubionych

1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ?

24.02.26, 17:49
Dostałem nowy rachunek za prąd. Miesiące grudzień i styczeń (3 dni lutego) kosztowały mnie średnio 1.30 zł za kWh. W rachunkach za 2025 r wychodziło mi ok 1.00 - 1.05 zł. Oczywiście nie bawię się w rozliczanie skłądowych. Dzielę haracz przez kilowaty i mam cenę. Muszę dodać, że rząd zastosował sprytny trik - podniósł w styczniu cenę do ok 1,50 po to by ją opuścić w lutym. Średnia cena obejmuje "tani" grudzień więc sytuacja jest rozwojowa. Podwyżka jak łatwo policzyć ok 25-30 %. Zadzwoniłem do kuzyna, który ma G12 (ja G12W) i jemu wyszło tyle samo. Chciałbym z tego miejsca pozdrowić "ministrę", której zdolności matematyczne pozwoliły wyliczyć podwyżkę rzędu "kilku groszy za kilowat".
Obserwuj wątek
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 17:54
      > rząd zastosował sprytny trik - podniósł w styczniu cenę do ok 1,50 po to by ją opuścić w lutym

No faktycznie, zajebiście silny jest ten rząd.

nl.investing.com/commodities/dutch-ttf-gas-c1-futures
      • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 17:56
        Silny ? hmmm. Pomysleli, że tani grudzień zakamufluje drogi styczeń i sobie pozwolili.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 17:59
          Raczej władny skoro dyktuje ceny i terminy podwyżek/spadków cen na europejskich giełdach.
          • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:16
            Może mi łaskawie wyjaśnisz jaki związek maja ceny na moim rachunku z europejskimi giełdami ?
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:29
              planeta_plonie napisał:

> Może mi łaskawie wyjaśnisz jaki związek maja ceny na moim rachunku z europejski
              > mi giełdami ?

Komuna już dawno minęła i teraz ceny ropy, gazu są regulowane w zależności od cen na rynkach światowych. Oczywiście każde państwo może dodatkowo ustalać akcyzy i podatki, ale cena bazowa to jest inna bajka.
              • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:36
                Zapominasz o tym, że państwa dopłacają do elektryczności, żeby nie denerwować odbiorców i ratować przemysł. Tak więc cena energii zależy bardziej od kondycji finansowej budżetu a nasz jest nad przepaścią i dlatego płacimy i płaczemy (nie wspomnę o szaleństwie ETS)
                • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:46
                  Mylisz pojęcia ponieważ jak sam napisałeś włożyłeś wszystko do jednego worka. Na cenę jaką płaci odbiorca składa się wiele czynników.

> Zapominasz o tym, że państwa dopłacają do elektryczności

O tym napisałem niżej w innej odpowiedzi.
                  • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 21:20
                    Właśnie wyczytałem w Obserwatorze finansowym, że Hiszpania się rozwija bo ma tańszy prąd. Jest też stronka gdzie podane są ceny prądu w Europie i są one bardzo różne. Myśle, że cena rynkowa obowiązuje w rozliczeniach międzypaństwowych ale ceny wewnętrzne .. . Nie będę się mądrzył bo mam metne pojęcie.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 18:02
          Dodam jeszcze jedno. Porównując ceny gazu w Polsce i na Zachodzie to wy chyba nadal macie tani rosyjski gaz 😎
          • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:20
            Tani rosyjski gaz to mają Niemcy, którzy ciągle importują z Rosji lng. To, że z chciwości nie zapełnili magazynów i teraz muszą kupować drogi gaz ( to podbija ceny rynkowe dla całej Europy !!) to zasługa przebiegłości kanclerza.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:32
              planeta_plonie napisał:

> Tani rosyjski gaz to mają Niemcy,

Średnia cena gazu w Holandii wynosi 17,8 centa za kilowatogodzinę (kWh), wliczając podatki i opłaty sieciowe. W porównaniu z krajami sąsiednimi, Holendrzy płacą znacznie więcej: w Belgii cena wynosi 9,3 centa za kWh, a w Niemczech 11,9 centa za kWh.
              • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 21:24
                No właśnie cena rynkowa (chyba coś ok 30 euro za MWh) a cena krajowa. (Holandia rekord świata mają swój gaz ale zamykają własne odwierty ...)
                • stefan4 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 00:24
                  planeta_plonie:
                  > No właśnie cena rynkowa (chyba coś ok 30 euro za MWh) a cena krajowa.

Sprawdź jeszcze raz, czy 30 euro za MWh, czy za 100kWh. Nie wiem dlaczego ekonomiści lubią takie dziwaczenie.

Jeśli to drugie, to mamy ceny w normie.
                      30€/100kWh = 0.3€/kWh ≈ 1.26PLN/kWh
                  To ja właśnie tyle płacę.

- Stefan
                  • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 08:11
                    Sprawdziłem 30-35 euro z MWh na poczatku 2026 r. Cena skoczyła gdy Niemiaszki w lutym ogłosili że ich zapas spadły do poziomu bliskiego 30%.
                    • stefan4 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 08:19
                      planeta_plonie:
                      > Sprawdziłem 30-35 euro z MWh na poczatku 2026 r.

To jest tak tanio, że aż nie do uwierzenia. Dlaczego ukrywasz źródło tej ,,sensacji''?

- Stefan
                      • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 10:50
                        Zepsuł mi się prawoklik i dlatego nie kopiuję adresu. Jednak wystarczy wpisać w wyszukiwarkę i już. Tam pełno źródeł.
                • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 12:37
                  planeta_plonie napisał:

> (Holandia
                  > rekord świata mają swój gaz ale zamykają własne odwierty ...)

To jest skutek wieloletnich protestów mieszkańców prowincji Groningen i zaniedbań ze strony rządu. Mieszkańcy tej części Holandii już od dekad narzekali na częste trzęsienia ziemi, wywołane wydobyciem tego surowca. W wyniku tych niewielkich wstrząsów dochodzi do uszkodzeń domów i innych budynków.

Więcej tu: www.niedziela.nl/holandia/47198-holandia-po-60-latach-holandia-rezygnuje-z-wydobycia-gazu
          • j-k pere saldo - jeden diabel. 24.02.26, 19:21
            to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Dodam jeszcze jedno. Porównując ceny gazu w Polsce i na Zachodzie to wy chyba n
            > adal macie tani rosyjski gaz 😎

gaz w PL jest tanszy, energia elektr. - drozsza...

per saldo - jeden diabel.

• j-k Zglos sie z pretensja do bandy bruxelskiej 24.02.26, 18:06
      i jej oplat "klimatycznych" za emisje CO2

w przyszlym roku 2027 bedziesz placil jeszcze wiecej

a w roku 2028 bedzie cie stac juz tylko na palenie w piecu (w przybudowce) chrustem.

• planeta_plonie Re: Zglos sie z pretensja do bandy bruxelskiej 24.02.26, 19:23
        To nawet nie problem ets. Moim zdaniem budżet się nie spina genialnemu Andrei i nie stać nas na dopłacanie do prądu. Że będzie drożej to nieuniknione ale niech politycy raz poniosą odpowiedzialność polityczną i na szczaw z nimi.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Zglos sie z pretensja do bandy bruxelskiej 24.02.26, 19:36
          Wystarczy podwyższyć podatki na gaz i równowartość obniżyć dla elektryczności. Bilans będzie na zero, a przyniesie to korzyści w rozliczeniach emisji.
          • planeta_plonie Re: Zglos sie z pretensja do bandy bruxelskiej 24.02.26, 21:27
            Gaz to też np nawozy mineralne i dużo innych rzeczy ale to już polityka.
      • boggi_dan Re: Zglos sie z pretensja do bandy bruxelskiej 24.02.26, 20:04
        j-k napisał:

> i jej oplat "klimatycznych" za emisje CO2
        >
        > w przyszlym roku 2027 bedziesz placil jeszcze wiecej
        >
        > a w roku 2028 bedzie cie stac juz tylko na palenie w piecu (w przybudowce) chru
        > stem.
        >
        Żeby jeszcze wjechał do lasu. Cóż szkodzi obiecać... Organizacja obywatela Motyki osiągnęła w tej dziedzinie wicemistrzostwo, ścigając się zawodowym magiem który obiecywał "lepiej, taniej i więcej w gospodarstwach domowych". Na księżycowych obietnicach polega cały reformatorski program gospodarczo - społeczny ferajny spod ciemnej gwiazdy z przyległościami. Skoro to uśmiechniętej publiczności odpowiada i dalej pozostaje w euforycznym nastroju, to będą tworzyć nowe, ale już marsjańskie obietnice.
    • stasi1 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 18:37
      Ja dzisiaj też, ilość kWh wyrzuciłem, więc musiałem szukać. U mnie wyszło że mam cenę 2.5, więc mogę ci zazdrościć. Doszły mi odsetki bo zapomniałem raz zapłacić a później konto mi zablokowali, a przecież na pocztę nie będę chodził .
      Ale jaka była poprzednia cena to nie wiem
      • stefan4 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 18:43
        stasi1:
        > U mnie wyszło że mam cenę 2.5, więc mogę ci zazdrościć.

???
        A u mnie: 1.26zł/kWh — to Ty płacisz prawie dwukrotnie więcej. Czy jesteś pewien, że to za czyste kilowatogodziny, a nie za jakieś jeszcze doliczone usługi?

- Stefan
        • stasi1 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 17:48
          Tyle mi wychodzi po podliczeniu sumą podzielona przez kWh. Można trochę odjąć bo w poprzednim półroczu miałem nadpłatę, ale i tak pewnie będzie 2 zł
      • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:25
        Mam lokatorów i rozliczam się z nimi więc cenę mam cały czas na bieżąco. Trochę zależy od taryfy ale 2.50 to już rachunki grozy.
        • stasi1 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 27.02.26, 17:27
          Faktycznie pewnie przepłacam ale co mogę zrobić? Trochę na plus wychodzę z tym że mam licznik dwutaryfowy a ostatnio zegar działa jak chce i mam drugą taryfę wieczorem, albo rano. A nie w nocy
          • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 01.03.26, 13:46
            teoretycznie to lepiej - wieczorem najwięcej się prądu zużywa :)). Ja podłączyłem duże odbiorniki prądu pod zegar.
            • stasi1 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 07.03.26, 21:44
              u mnie kiedys był taki stycznik sterowany zegarem, ale zabrali mi go kiedyś jak zmieniali tablicę
    • perla.roztocza Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:42
      moje faktury grudzień - styczeń

gaz - 4401 zł
      prąd - 2663 zł

ja sobie jakoś tam radzę ale co z tymi zakutymi łbami co mają 3 tys. zł emerytury właśnie?
      • perla.roztocza Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 19:51
        perla.roztocza napisał(a):

> moje faktury grudzień - styczeń

bardziej od moich faktur martwi mnie sytuacja w przemyśle.
        Przy takich cenach energii produkcja nie ma konkurencyjności z innymi krajami właśnie.
        • boggi_dan Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 20:24
          perla.roztocza napisał(a):

> perla.roztocza napisał(a):
          >
          > > moje faktury grudzień - styczeń
          >
          > bardziej od moich faktur martwi mnie sytuacja w przemyśle.
          > Przy takich cenach energii produkcja nie ma konkurencyjności z innymi krajami w
          > łaśnie.
          Przeca emeryty zadowolone z Tuska. Te Peowsko- Kaowskie.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 20:38
          > bardziej od moich faktur martwi mnie sytuacja w przemyśle.

Przemysł ma inne ceny specjalisto, właśnie 🤪
        • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 08:13
          Rząd zawsze może wyemitować obligacje i wziąć kredyt z którego pokryje dokładkę do prądu .
          • wariant_b Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 12:32
            pl/aneta_plonie napisał:

> Rząd zawsze może wyemitować obligacje i wziąć kredyt z którego pokryje dokładkę do prądu.

I pewnie tak robi, by spłacić kredyty i odsetki oraz wykupić obligacje.
            Nie dziw, że musi zawyżać ceny energii, żeby mieć na dopłaty do niej.
            Dostawcy muszą generować coraz większy zysk, by odbiorcom zapewnić dopłaty.
            • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 11:02
              Wysokie ceny energii są skutkiem wprowadzenia ETS i odchodzenia od najtańszej energii z węgla. Nie jestem pewien ale dostawcy raczej płacą małe podatki, które nie pokryją żadnym sposobem dopłat do prądu.
              • wariant_b Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 11:59
                planeta_plonie napisał:

> Wysokie ceny energii są skutkiem wprowadzenia ETS i odchodzenia od najtańszej energii z węgla.

Czy węgiel w Polsce jest najtańszy? Porównaj ceny światowe i krajowe.
                Jak można mieć najtańszą energię elektryczną spalając najdroższy węgiel
                i jeszcze dopłacając do mimo to nierentownych i zadłużonych kopalń?

> Nie jestem pewien ale dostawcy raczej płacą małe podatki, które nie pokryją żadnym
                > sposobem dopłat do prądu.

Kto pobiera opłaty ETS za emisję zanieczyszczeń? Czy przypadkiem nie jest to Skarb Państwa?
                Kto jest większościowym właścicielem głównych dostawców energii elektrycznej w Polsce?
                Ile wynosi podstawowa stawka podatku VAT na węgiel kamienny i brunatny w Polsce?
                • negativum Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 12:22
                  wariant_b napisał:

> Czy węgiel w Polsce jest najtańszy? Porównaj ceny światowe i krajowe.
                  > Jak można mieć najtańszą energię elektryczną spalając najdroższy węgiel
                  > i jeszcze dopłacając do mimo to nierentownych i zadłużonych kopalń?

Sytuacja jaka będzie miała miejsce z SAFE. Dług zostanie. Trzeba będzie do niego dopłacać.

> > Nie jestem pewien ale dostawcy raczej płacą małe podatki, które nie pokry
                  > ją żadnym
                  > > sposobem dopłat do prądu.
                  >
                  > Kto pobiera opłaty ETS za emisję zanieczyszczeń? Czy przypadkiem nie jest to Sk
                  > arb Państwa?
                  > Kto jest większościowym właścicielem głównych dostawców energii elektrycznej w
                  > Polsce?
                  > Ile wynosi podstawowa stawka podatku VAT na węgiel kamienny i brunatny w Polsce
                  > ?

Nie, są już plany by ETS płacić do Brukseli. Polak ma być tylko poborcą podatkowym.
                  • wariant_b Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 13:14
                    negativum napisał:

> Sytuacja jaka będzie miała miejsce z SAFE. Dług zostanie. Trzeba będzie do niego dopłacać.

Ale przynajmniej będziemy mieli własną amunicję do amerykańskich i koreańskich czołgów.
                    Więc będzie je można wykorzystać nie tylko do pokazywania na defiladach.
                    A to, co w tej chwili najważniejsze, czyli drony, może nawet będziemy sami produkować.

Oczywiście, że kredyty należy spłacać. Ale który polski bank da nam tańszy kredyt?
                    A własna produkcja uzbrojenia to (przynajmniej potencjalnie) tańsze zakupy dla MON
                    i jeszcze możliwość korzystnego eksportu, choćby na Ukrainę za pieniądze z UE.
                    W razie wojny w jeden dzień nie wybudujemy i nie wyposażymy nowych fabryk.

> Nie, są już plany by ETS płacić do Brukseli. Polak ma być tylko poborcą podatkowym.

I adresatem środków na modernizację i potanienie energetyki, zamiast na system dopłat do cen.
                    Środki z ETS nie są przeznaczone na pomoc społeczną, a na rozwój.
                    • negativum Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 13:40
                      Dajmy na to za 15 lat zostaniemy ze stertą dornów, już przestarzałych, które będziemy jeszcze spłacać przez co najmniej 30 lat…
                      Wartburg czy Trabant, nie wspominając o Syrence, to były rozwiązania epokowe.
                      • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 13:52
                        > Dajmy na to za 15 lat zostaniemy ze stertą dornów, już przestarzałych

Nie bądź taki negatyw. Obserwując zachowanie pisich jest szansa na to, ze wypowiedzą wojnę Niemcom i wówczas te dorny będą jak znalazł 🤡
                    • negativum Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 13:51
                      Załóżmy jest rok 1995. Jest Windows 3.0. Pakujemy się w niego. Teraz mamy rok 2026. zostało nam jeszcze ca. 15 lat spłaty kredytu, a licząc wakacje kredytowe 25 lat. Nr 0202122 działa jak należy. Cała łączność jest oparta na modemach…
                • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 01.03.26, 13:50
                  W cenę węgla wliczone są koszty likwidacji kopalń to 1. Pomimo tego, że nasz węgiel jest relatywnie drogi to koszt KWh z węgla to ok 0,40 zł. OZE to ok 80 gr to 2. Nie chce mi się pisać więcej ale polecam klub przyjaciół metali ziem rzadkich w radiu wnet. Tam fachowcy się wypowiadają.
                  • negativum Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 01.03.26, 14:59
                    planeta_plonie napisał:

> W cenę węgla wliczone są koszty likwidacji kopalń to 1. Pomimo tego, że nasz wę
                    > giel jest relatywnie drogi to koszt KWh z węgla to ok 0,40 zł. OZE to ok 80 gr
                    > to 2. Nie chce mi się pisać więcej ale polecam klub przyjaciół metali ziem rzad
                    > kich w radiu wnet. Tam fachowcy się wypowiadają.

Problem z węglem jest taki, że Herr Donald likwiduje kopalnie na amen, zamiast je zabezpieczyć. Podobny los spotkał szyb Kopernik. Najpierw wydano 20 mld zł, a potem go zasypano tuż przed otwarciem.
                    Antracyt to nie zwykły węgiel. Jest droższy, ale na nim opiera się cały przemysł chemiczny i metalurgiczny. Palenie nim to zbrodnia.

O ile w czasie II RP u władzy byli inżynierowie i chemicy, to w III RP są to historycy i prawnicy. Tacy ludzie nie są wstanie czegoś zaplanować. Przemysł jest im obcy.
                  • manhu Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 01.03.26, 15:13
                    OZE nie jest drogie, drogie jest ustalanie ceny bazujące na najwyższej.

W uproszczeniu:
                    -mamy bańkę bitcoin w 2020 w efekcie bańki GPU i konsol
                    -mamy Playstation 5 za 3500, 5000, 6000 i 30 000 (od świra)
                    -za cenę rynkową uznajemy 30 000 - absurd.

1. Na normalnym rynku choć spekulacyjnym te absurdalne ceny zostały odrzucone przez ludzi i czekali miesiącami na dostawy po 2300-2999, napaleńcy brali to po 4-5 tys.
                    2. W przypadku prądu liczy się cena najwyższa więc jak kiedyś we Francji potrafiła osiągnąć 14 zł za 1 kWh (gdy chwilowo zabrakło odrobinkę prądu z elektrowni atomowych).
                    3. Na normalnym rynku gdy masz chętnych na 101 bochenków chleba a masz tylko 100 to cena rośnie minimalnie, żadne tam 50 zł za 1, a nawet gdyby to ludzie tego nie kupią i niech spleśnieje.
                    W przypadku prądu ludzie tego nie widzą więc kupują, gdyby widzieli to by włączyli pralkę czy zmywarkę poza godzinami szczytu.
                    • negativum Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 01.03.26, 15:54
                      manhu napisał:

> W przypadku prądu ludzie tego nie widzą więc kupują, gdyby widzieli to by włącz
                      > yli pralkę czy zmywarkę poza godzinami szczytu.

Nie jesteś wstanie przewidzieć ceny energii po 15-60 minutach. A co tyle się zmieniają.
                      tge.pl/energia-elektryczna-rdn?dateShow=01-03-2026&dateAction=next
                      Dziś między 10 a 13 cena wynosiła ~0 zł.
                      pstryk.pl/ceny
                      O ile cenę z atomu i paliw kopalnych idzie przewidzieć o tyle ceny z OZE już nie. Oczywiście do tego masz doliczone x pozycji. Poszczenie pralki czy zmywarki to nie 10 minut. W 2 minuty to możesz sobie zagotować wodę na herbatę, czy kawę. Wystarczy, że pojawią się chmurki i kicha z przewidywaniami.
    • m.c.hrabia Re: schab po 9,90- dotarło zakute łby ? 24.02.26, 20:05
      a nóżki po 5,20
    • moingeal Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 20:09
      Ja pozostałem przy węglu i drewnie bo mam minimalną krajową i nie stać mnie na wysokie rachunki.
      • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 18:12
        Węgiel i drewno w polskich warunkach to najbardziej sensowne źródło ciepła (niezależność energetyczna). Polecam ten z PGG.
    • moingeal Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 24.02.26, 21:41
      w Polsce prąd jest najdroższy
      • negativum Prawie 100€ za miliwatogodzinę? 24.02.26, 21:45
        moingeal napisała:

> w Polsce prąd jest najdroższy
      • taki-sobie-nick Moingeal, patrzysz co wklejasz 24.02.26, 22:32
        czy nie umiesz czytać mapy?

Z tej mapy ewidentnie wynika, że NIE W POLSCE prąd jest najdroższy.
      • stefan4 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 00:35
        moingeal:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/pi/re/zwxg/aFqnKq7mw1EU7ojIX.jpg

Nie wiem (nie podajesz), skąd wziąłeś tą zmyłkę, ani z jakiego roku. W każdym razie, gdyby jej autor wiedział cokolwiek o czymkolwiek, to na oznaczenie ilości prądu używałby oznaczenia ,,MWh'' (megawatogodzina) a nie ,,mWh'' (miliwatogodzina).

Poza tym z Twojej mapki wynika, że najdrożej jest nie w Polsce, tylko w Irlandii i we Włoszech.

A po trzecie te ceny są chyba z sufitu. Porównaj choćby z z mapką podaną tutaj:

https://wysokienapiecie.pl/wp-content/uploads/2026/01/ceny_energii_elektrycznej_europa_2025-1024x587.png

- Stefan
        • stasi1 Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 17:53
          Może to miała być MegaWh?
      • boggi_dan Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 25.02.26, 02:36
        moingeal napisała:

Żartujesz. Który minister tego reżimu nie mija się z prawdą? Salon osobliwości pod przewodem pierwszego Malarza Kominów.
      • planeta_plonie Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 26.02.26, 18:04
        Łatwo znaleźć dane, że cena prądu dla konsumentów w Europie jest wyższa tylko w Czechach. Te mapki to mogą być ceny rynkowe prądu, które się zmieniają i nie mają wiele wspólnego z rachunkami za prąd.
    • hordol ogólnie rachunki zauważalnie wzrosły 24.02.26, 22:06
      i to bardziej niż zapowiadały ministry , ministery. czy jakieś tam ichnie inne.
      a czy wynika to z opłat za energię, przesyłowych, mocowych czy innych to przeciętnego polaka mało obchodzi.
      • boggi_dan Re: ogólnie rachunki zauważalnie wzrosły 25.02.26, 09:16
        hordol napisała:

> i to bardziej niż zapowiadały ministry , ministery. czy jakieś tam ichnie inne.
        > a czy wynika to z opłat za energię, przesyłowych, mocowych czy innych to przec
        > iętnego polaka mało obchodzi.
        No raczej obchodzi jak przy tym samym zużyciu place więcej o 80 dych.
        • hordol Re: ogólnie rachunki zauważalnie wzrosły 25.02.26, 09:29
          Mnie interesuje końcowa kwota jaką mam do zapłacenia, a nie składowe tej kwoty. Jest zauważalnie wyższa niż w ubiegłym roku przy podobnym zużyciu prądu.
          • m.c.hrabia Re: od jutra schab po 7,99 25.02.26, 09:42
            we Francji 9 €
            • planeta_plonie Re: od jutra schab po 7,99 26.02.26, 18:10
              Scab schabowi nie równy. Ten po 7,99 to ze świń szprycowanych anabolikami i hormonami wzrostu , żeby szybciej rosły.
              • wariant_b Re: od jutra schab po 7,99 26.02.26, 23:12
                planeta_plonie napisał:

> Scab schabowi nie równy. Ten po 7,99 to ze świń szprycowanych anabolikami
                > i hormonami wzrostu , żeby szybciej rosły.

Ale to prawdziwe polskie świnie, a nie jakiś podejrzany Mercosur.
                Czasem w Biedronce można dostać schab z Niemiec czy Danii i widać różnicę.
                Niestety, nasz system kontroli żywności jest słabiutki, wręcz iluzoryczny.
                • planeta_plonie Re: od jutra schab po 7,99 01.03.26, 13:53
                  Włąśnie wyczytałem, że w Hiszpanii pojawił się ASF (nie jest choroba odzwierzęcą) i Hiszpanie wyrzucili na rynek całe swoje zapasy mięsa dlatego ten tani schab.
                  • negativum Re: od jutra schab po 7,99 01.03.26, 14:43
                    planeta_plonie napisał:

> Włąśnie wyczytałem, że w Hiszpanii pojawił się ASF (nie jest choroba odzwierzęc
                    > ą) i Hiszpanie wyrzucili na rynek całe swoje zapasy mięsa dlatego ten tani scha
                    > b.

Kwestią czasu jest powstanie mutacji wirusa atakującego ludzi. Podobieństwo genomu to ca. 90%.
          • planeta_plonie Re: ogólnie rachunki zauważalnie wzrosły 26.02.26, 18:01
            Zdecydowanie rządzący idą we wzrost opłat stałych. Gość z fotowoltaiką (na starych zasadach) powiedział, że płacił 100 zł a teraz 160. Po drugie opłaty stałe zapobiegają spadkowi wpływów od oszczędnych skner, które wolą wyłączyć żarówkę zamiast wspomagać OZE i ukochaną partię uśmiechniętych.
      • planeta_plonie Re: ogólnie rachunki zauważalnie wzrosły 26.02.26, 18:08
        Wzrost opłat stałych promuje dużych konsumentów (wtedy tańszy kilowat) a kopie małych emerytów czy takich co po 200 - 400 kWh na 2 miesiące zużywają.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: 1.30 zł za prąd - dotarło zakute łby ? 01.03.26, 14:51
      Dziewczyna w niesamowity sposób ora słabiutką prezydenturę ..... x.com/Nexom_Maciej/status/2028065997949714926?s=20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka