kasiacyran2004 02.05.06, 14:36 wlasnie zmagam sie z pisaniem pracy mgr posiweconej reklamom McD's. chetnie dowiem sie czy je lubicie.czy macie jakies ulubione powiedzonka wziete z reklam McD.albo jakies kmetraez. z gory serdeczne dzieki k. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
estera.new Re: McDonal's PL 02.05.06, 18:18 ja za nimi nie przepadam... ale mogę być stronnicza, bo nie przepadam za McDonaldem... pamiętam kiedyś była taka jak to dziecko się huśta i za oknem jest logo Mc. I jak to logo widzi, to się uśmiecha, a jak nie - to się smuci. - fajna, ale mnie nie przekonała Odpowiedz Link
dziad_borowy Re: McDonal's PL 02.05.06, 20:19 Ta wlasnie reklama mi sie podobala. Innych nawet nie kojarze. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link
estera.new Re: McDonal's PL 02.05.06, 20:50 ta była taka spokojna, zmuszała do zatrzymania wzroku na TV. mam pytanie do Pani prawie-mgr - jaka agencja ją robiła? Odpowiedz Link
misiak38 Re: McDonal's PL 03.05.06, 23:27 ja nawet żadnej nie pamiętam,tylko tę melodię na końcu,samej treści którejś z nich nie jestem teraz w stanie przytoczyć. Odpowiedz Link
camel_3d taka szczera odpowiedz. 09.05.06, 18:24 lubie niektore z nich. technicznie sa swietne, merytorycznie tez super. nie ma im co zarzucic. mimo to raczej odnosza w moim przypadku kiepski efekt. mnie interesuja tylko od strochy merytoryczno technicznej. Nie wiem jak w Polsce, ale tu mc donaldowe haslo to I love it. Uzywam tego powiedzenie, ale nie dlatego ze to haslo z mc, tylko dlatego, ze to mc, wzai sobie to powiedzionko z normalnego jezyka, w ktorym funkcjonuje ono na codzien. Odpowiedz Link
michal_82 Re: McDonal's PL 10.05.06, 01:06 Mogę powiedzieć, że raczej lubię reklamy Mc Donald's i w ogólę tę markę, ale niestety są też spoty niesamowicie denerwujace. Najgorsze gnioty to "cheese" jak reklamowali jakiś ser i tak co chwilę to mówili i szczerzyli zęby. Albo z siotrami Williams "lubię to co robię, lubię to co jem" - prymitywnie im animowano twarze i w dodatku mówiły po polsku. Nieciekawa jest też reklama z grubym chłopaczkiem, która leci teraz w TV - naśmiewa się z kierowcy, który stoi za nim w korku. Tę reklamę widziałem już na stacjach niemieckich jakieś 10 lat temu. Jest tez wiele reklam z koszmarnym dubbingiem - jak były reklamowane sałatki i baby z pracy zwalały na jakiegoś ciamajdę, że zjadł, a zjadły one. Albo olimpijskie kółeczka cebulowe czy motyw z promocyjnymi słomkami. Też denne. Teraz też już są znowu reklamy z polskimi aktorami (chłopak kupuje dziewczynie ze strefy dobrych cen), ale to też takie średnie. A jakie lubię? Podobała mi się zeszłoroczna reklama na Dzień Matki. Mozliwe, że w tym roku również ją będą emitować. Także fajna jest reklama o uśmiechu, jak wszystko leci w przyspieszonym tempie od wschodu słońca i otwarcia restauracji do zmroku i jej zamknięcia. I bardzo też lubiłem jedną z pierwszych polskich reklam, była tam piosenka. W reklamie były wesołe dzieci jedzące frytki, chyba byli to sami chłopcy, którzy grali jakiś mecz i po grze poszli do restauracji. Hostessa powiedziała "Witamy w Mc Donald's", a refren piosenki brzmiał "Spotkasz mnie, jeśli tylko zechcesz, spotkasz mnie (coś tam coś tam) pysznie spędzony czas, w Mc Donald's spotkajmy się". Piosenka była super i ostatnia fraza "w Mc Donald's spotkajmy się" przez kilka następnych lat była obowiązującym sloganem emitowanym na zakończenie każdej innej reklamy (tak jak teraz "I'm loving it") - był to albo ów fragment piosenki, albo tylko zaintonowanie go muzycznie. Co do hasła "I'm loving it" to trochę dziwię się dlaczego ono nie jest po polsku np. "Uwielbiam go!". Na kubkach napojów, jakichś torebeczkach jest właśnie napisane to zdanie w wielu (co najmniej kilkunastu) językach, więc domyślam się, że w tych krajach obowiązuje ich narodowa wersja. Troszkę się rozpisałem Odpowiedz Link
kill_yourself Re: McDonal's PL 16.05.06, 23:27 Zgadzam się z michałem_82 - melodia "w McDonald's spotkajmy się" długo chodziła po głowie, gdy ją się usłyszało. Natomiast obecne hasło "I'm loving it" jest tołkowane na wszystkich kursach językowych: dlaczego "to love" jest użyte w fromie continuous? Przecież to jeden z tych czasowników, które NIGDY nie tworzą takich form. Otóż gramatycy (kilku native'ów też mi potwiedziło)twierdzą, że znaczy to tyle co "I'm enjoying it". Skąd więc na kubeczkach do coli "Ich liebe es"?!? Odpowiedz Link
michal_82 Re: McDonal's PL 17.05.06, 02:28 > Zgadzam się z michałem_82 - melodia "w McDonald's spotkajmy się" długo > chodziła > po głowie, gdy ją się usłyszało. Cieszę się, że podzielasz moje zdanie. Po niemiecku to hasło brzmiało "McDonald's ist einfach gut", co na moje oko znaczy chyba zupełnie co innego. Ale zanim zrezygnowali z tego hasła i melodii, to jeszcze przed obecnym nieszczęsnym "parapapapa I'm loving it" był slogan "Mmm... McDonald's - everytime a good time", emitowany w wersji oryginalnej. Podpis był jedynie polski - "Każdy dzień to twój dzień". Również wpadało to w ucho i było ciekawe (czasami ten takt na kocu reklamy wystukiwały np. tylko cymbałki), ale nie umywa się do "W McDonald's spotkajmy się", którego oprócz muzyki i głosu wokalistki, najważniejszym atutem był fakt, że był po polsku! Odpowiedz Link
fnoll Mc Donald? 10.05.06, 14:01 czy chodzi o te gumy do żucia z obrazkami? nie przypominam sobie, by je reklamowano... Odpowiedz Link