Dodaj do ulubionych

Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny?

16.05.26, 15:47
Pioruny są przyciągane przez najwyższe punkty w terenie, obiekty o dobrej przewodności elektrycznej (np. metal) oraz obszary o dużej wilgotności. Ładunki szukają najkrótszej drogi między chmurą a ziemią.
Wiedza, którą mamy od szkoły podstawowej. Wyraźnie nie mieli jej ci, którzy wtargali to żelastwo na szczyt.
Obserwuj wątek
    • rysiek15 Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 16.05.26, 16:12
      Wiedza jest w opozycji do wiary. Ci, co go tam umieścili mieli tylko wiarę, że piorun nie zostanie "przyciągnięty" przez metalowy krzyż.
      • opa34 Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 16.05.26, 16:26
        7 turystow ucierpialo dlatego watek,pewno
        • manhu Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 18.05.26, 13:22
          Tyle co nic: www.bankier.pl/wiadomosc/Turysci-na-Giewoncie-razeni-przez-piorun-7725786.html
          wiadomosci.onet.pl/kraj/giewont-piorun-uderzyl-w-turystow-sa-ofiary-burze-w-tatrach/kpe9p7q
          1. Jak widać 7 lat temu fani burz trzymali się metalowego łańcucha.
          2. Kaczyński ścigał synoptyka do więzienia (na tyle skutecznie, że paru odeszło, a pozostali zawyżają zagrożenie), mimo że synoptyk przewidywał tam małe burze (ale przy tak żałosnym CAPE jak 200 to se można obejmować zagrożeniem całą Polskę niemal codziennie w lato)

To się nie kwalifikowało na ostrzeżenie! Może w stylu amerykańskim, że się z ich śmiejemy. Tu też można imbecylom zaznaczyć by nie szli tam w burze i się nie trzymali metalu i że istnieją mapy radarowe w tym IMGW.
      • no-popis Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 18.05.26, 06:51
        rysiek15 napisał:

> Wiedza jest w opozycji do wiary. Ci, co go tam umieścili mieli tylko wiarę, że
        > piorun nie zostanie "przyciągnięty" przez metalowy krzyż.
        Nie wiem co mialeś na myśli pisząc tu "wiara" ale to bardziej dylemat między gnostycyzmem a agnostycyzmem.
        Współczesna fizyka akurat zbliża się do czegoś co ogólnie określa się wiara i nie jest w opozycji oczywiście jeżeli "wiara" nie mamy na myśli konkretnej religii ale wiarę byt nadrzędny.
    • j-k Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? - TAK :) 16.05.26, 16:17
      i powinien.

Po to on tam stoi - by te PIERUNY neutralizowal.

• rysiek15 Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? - T 16.05.26, 16:37
        j-k napisał:

> i powinien.
        >
        > Po to on tam stoi - by te PIERUNY neutralizowal.
        >
        >

Ale żeby pioruny musiały być neutralizowane przez krzyż ?
        Do tego służą odpowiednie systemy odgromowe.
        • dunajec1 Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? - T 16.05.26, 17:01
          To Jezus to robi aby zniszczyc znak na ktorym Go usmiercili. Jednak ci co zrobili ten znak zrobili taki aby i Jezus go nie zniszczyl.

Robi sie mamone na tym znaku tak ze....
        • j-k ale, ale... 16.05.26, 17:17
          rysiek15 napisał:
          > Ale żeby pioruny musiały być neutralizowane przez krzyż ?
          > Do tego służą odpowiednie systemy odgromowe.

Alez to jest przeciez piorunochron.

Przeszkadza Ci to, ze jest w formie krzyża ?

- bo mnie nie.
          • stasi1 Re: ale, ale... 16.05.26, 17:29
            No nie, skoro są poszkodowani to jest to marny piorunochron. Właśnie piorunochron ma temu zapogiegać
          • rysiek15 Re: ale, ale... 16.05.26, 17:30
            j-k napisał:

> rysiek15 napisał:
            > > Ale żeby pioruny musiały być neutralizowane przez krzyż ?
            > > Do tego służą odpowiednie systemy odgromowe.
            >
            >
            >
            > Alez to jest przeciez piorunochron.
            >
            > Przeszkadza Ci to, ze jest w formie krzyża ?
            >
            >
            > - bo mnie nie.

Mnie nie przeszkadza, ale żeby pioruny biły w wizerunek Boga?

Mogli tam ustawić żelazny pomnik Lenina, Stalina, Dzierżyńskiego albo w ostateczności Czarzastego.
            Wtedy pioruny mogłyby sobie ochoczo pofolgować.
            • taziuta Re: ale, ale... 16.05.26, 19:21
              rysiek15 napisał:

> Mnie nie przeszkadza, ale żeby pioruny biły w wizerunek Boga?
              >
              > Mogli tam ustawić żelazny pomnik Lenina, Stalina, Dzierżyńskiego albo w ostatec
              > zności Czarzastego.
              > Wtedy pioruny mogłyby sobie ochoczo pofolgować.

Bluźnisz! Toż to wszystko dzieci Boga. A poza tym krzyż nie jest wizerunkiem Boga.
              • rysiek15 Re: ale, ale... 16.05.26, 20:55

Bluźnisz! Toż to wszystko dzieci Boga. A poza tym krzyż nie jest wizerunkiem Boga.

Ziutek rozumiem.że tych zbrodniarzy uważasz, że dzieci Boga ja mam inne zdanie.
                Natomiast wydaje mi się, że mam rację, że Jezus Chrystus na krzyżu to Bóg.

W chrześcijaństwie Jezus wiszący na krzyżu jest uznawany za prawdziwego Boga i prawdziwego człowieka (dwie natury w jednej osobie). Wynika to z dogmatu o Trójcy Świętej, który mówi, że Bóg istnieje w trzech osobach: Ojca, Syna (Jezusa) i Ducha Świętego

• negativum Taki Lenin czy Stalin… 16.05.26, 20:48
              rysiek15 napisał:

> Mnie nie przeszkadza, ale żeby pioruny biły w wizerunek Boga?
              >
              > Mogli tam ustawić żelazny pomnik Lenina, Stalina, Dzierżyńskiego albo w ostatec
              > zności Czarzastego.
              > Wtedy pioruny mogłyby sobie ochoczo pofolgować.

To byłyby genialne odgromniki.

Jak kasy za mało, to wystarczy Breżniew. Też się nada.
              Ale teraz mamy SAFE więc i na Gomułkę nawet wystarczy. Herr Donald kazał podpisać. Tylko nie wiadomo, na jaki procent.
    • hordol Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 16.05.26, 19:10
      To Tatry przyciągają wielu idiotów
    • negativum Zlikwidować piorunochrony 16.05.26, 19:18
      l.george.l napisał:

> Pioruny są przyciągane

Wtedy żadna chałupa się nie spali…
    • czciborwielki Tak jak PiS przyciąga idiotów 16.05.26, 20:34
      l.george.l napisał:

> Pioruny są przyciągane przez najwyższe punkty w terenie, obiekty o dobrej przew
      > odności elektrycznej (np. metal) oraz obszary o dużej wilgotności. Ładunki szuk
      > ają najkrótszej drogi między chmurą a ziemią.
      > Wiedza, którą mamy od szkoły podstawowej. Wyraźnie nie mieli jej ci, którzy wta
      > rgali to żelastwo na szczyt.

Dokładnie tak jak PiS przyciąga idiotów.
    • bobislaw.borboje Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 16.05.26, 21:57
      Przyciąga jak xuj.
      Dlatego niech tam stoi aż zardzewieje. Co przyciągnie to nie pierdyknie w chałupy Goralenvolk.
      A ci, co się tam pod ten piorunochron pchają, przypominają mi kredytowych frankensteinów, ambergoldmanów i zondakrypciarzy.
      Niech im wszystkim ziemia lekką będzie.
      Najlepsze czarno-białe foty piorunów ustrzeliłem z mojej Prakticy MTL5B ze statywu, kierując obiektyw na ten cały Giewont i czas naświetlania 20 min. Kiedy jeszcze mnie to rajcowało.
      Od lat tam już nie jeżdżę. Wolę od słowackiej strony.

• stefan4 Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 18.05.26, 09:37
      l.george.l:
      > Pioruny są przyciągane przez najwyższe punkty w terenie, obiekty o dobrej przewodności
      > elektrycznej (np. metal) oraz obszary o dużej wilgotności.
      [...]
      > Wiedza, którą mamy od szkoły podstawowej. Wyraźnie nie mieli jej ci, którzy wtargali to
      > żelastwo na szczyt.

Brakowało im wiedzy nie tyle o piorunach i elektryczności, co o PTS (Psychologii Turystyki Stadnej). Było dla nich jasne, że ustawiony przez nich piorunochron będzie ściągał pioruny. Ale nie przewidzieli, że ktoś będzie chciał w czasie burzy tak się przybliżyć do przewodu, żeby gołym okiem zaobserwować elektrony spływające do ziemi. Gdyby w czasie burzy wlazł na dach własnej chałupy i dotknął palcem ostrza piorunochronu, to też mogłoby go trafić.

Gdyby ci, którzy wtargali to żelastwo, lepiej znali się na PTS, to odczekaliby te kilkadziesiąt lat na wynalezienie materiałów trwałych, ale nieprzewodzących prądu. I mielibyśmy na Giewoncie krzyż z plastiku.

- Stefan
    • ukos Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 18.05.26, 14:08
      Perun tam strzela w konkurencyjny symbol.
      • bobislaw.borboje Re: Czy krzyż na Giewoncie przyciąga pioruny? 18.05.26, 19:13
        Albo sam Zeus Gromowładny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka