Dodaj do ulubionych

Morawiecki i jego poparcie

06.08.26, 09:52
Morawiecki zdołał wyciągnąć z PiSu mniej więcej co czwartego posła
A czy zdolal wyciągnąć też co czwartego wyborcę PiSu? Jak na razie nie słyszałem o żadnym znajomym coby odszedł od Kaczyńskiego
Obserwuj wątek
    • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 13:39
      stasi1 napisał:

> Morawiecki zdołał wyciągnąć z PiSu mniej więcej co czwartego posła
      > A czy zdolal wyciągnąć też co czwartego wyborcę PiSu? Jak na razie nie słyszał
      > em o żadnym znajomym coby odszedł od Kaczyńskiego
      Moi znajomi nie głosują ani na PiS, ani na PO a patrz Pan, razem mają większość w parlamencie.
      Taka to Twoja analiza.
      tysol.pl/wiadomosci/nowa-formacja-morawieckiego-sprawdzona-w-sondazu-jest-zaskoczenie,192972
      • pies.na.czarnych Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 15:00
        > Moi znajomi nie głosują ani na PiS,

Pro-popisie to z kim ty się zadajesz, a może ty z polecenia ….. infiltrujesz to środowisko? Tak jak to robiłeś w czasach PRL infiltrując środowisko Tuska. 😎
        • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 17:22
          pies.na.czarnych napisała:

> > Moi znajomi nie głosują ani na PiS,
          >
          > Pro-popisie to z kim ty się zadajesz, a może ty z polecenia ….. infiltrujesz to
          > środowisko? Tak jak to robiłeś w czasach PRL infiltrując środowisko Tuska. 😎
          Zupełnie Ci od$#@!ło. U Was w Rosji też są takie upały?
    • taziuta Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 13:49
      stasi1 napisał:

> /... / Jak na razie nie słyszałem o żadnym znajomym coby odszedł od Kaczyńskiego

Ja zaś nie słyszałem o żadnym znajomym coby głosował na PiS. Nie moje klimaty, więc ci nie pomogę.
      • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 17:23
        taziuta napisał:

> stasi1 napisał:
        >
        > > /... / Jak na razie nie słyszałem o żadnym znajomym coby odszedł od Kaczy
        > ńskiego
        >
        > Ja zaś nie słyszałem o żadnym znajomym coby głosował na PiS. Nie moje klimaty,
        > więc ci nie pomogę.
        Fakt, WY komuniści macie dosyć zamknięte środowisko formalnie jak i intelektualnie.
      • tapatik Re: Morawiecki i jego poparcie 07.08.26, 17:18
        A ja mam w swoim otoczeniu kilka takich osób, co więcej mam kolegę, który nawet startował z list PiS.
        Widziałem się z nim wczoraj, ale profilaktycznie pokierowałem rozmowę na inne tory.
        • stasi1 Re: Morawiecki i jego poparcie 12.08.26, 08:23
          Ja mam ,, kolegę " który jest posłem. Nawet w ubiegłym roku podrzucilem go z warsztatu do domu
    • sverir Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 14:21
      "A czy zdolal wyciągnąć też co czwartego wyborcę PiSu? Jak na razie nie słyszałem o żadnym znajomym coby odszedł od Kaczyńskiego"

Wśród moich znajomych od PiS to wygląda po prostu na kłótnie w rodzinie i nie widzą powodów, by zmieniać "zaufany" szyld:)
      • opa34 Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 14:54
        Czyli bez paniki u ciebie,pisior?
        • sverir Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 15:39
          "Czyli bez paniki u ciebie,pisior? "

Pewnie, że bez paniki. Co ja się mam przejmować - nawet jakby mnie coś miało martwić, to zabierasz głos i widzę, że zawsze można być w twojej sytuacji. To mnie pociesza i przypomina, że dno jest naprawdę głęboko.
        • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 06.08.26, 17:24
          opa34 napisał(a):

> Czyli bez paniki u ciebie,pisior?
          Sverir pisor :)))))))))))))))
          Zmień dealera bo to co bierzesz jest bardzo zatrute.
        • stasi1 Re: Morawiecki i jego poparcie 07.08.26, 16:58
          Akurat on w miarę symetrycznie pisze, czasami dostaje mu się z jednej, czasami z drugiej strony.
          • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 07.08.26, 17:35
            stasi1 napisał:

> Akurat on w miarę symetrycznie pisze, czasami dostaje mu się z jednej, czasami
            > z drugiej strony.
            Symetrycznie, to określenie lewackiej PrOpagandy, która Tobą zawładnęła.
            On jest po prostu sobą i jest niezależny.
            Nie uważa tak jak Ty, że jedna grupa to uosobienie dobra a druga zła.
            • tapatik Re: Morawiecki i jego poparcie 07.08.26, 19:37
              Symetryzm nie jest lewackim określeniem. I nie wiem czemu łączysz KO z lewicą.
              • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 07.08.26, 20:02
                tapatik napisał:

> Symetryzm nie jest lewackim określeniem. je lewackie media, lewaccy politycy i lewackie trolle na tym forum.
                A czyim? Stosują

>I nie wiem czemu łączysz KO z lewicą.
                Wybacz ale to nie moja wina, że nie wiesz tego.
                Będę uprzejmy i podam Ci trop.
                Po raz pierwszy takiego kreślenia użyli publicyści tygodnika Polityka. Tygodnik „Polityka” w czasach PRL (za czasów redaktora Mieczysława Rakowskiego a Polityka została założona przez Komitet Centralny PZPR) był pismem silnie związanym z aparatem władzy komunistycznej.
                red. Władyka z Polityki, który jako pierwszy zastosował to określenia był członkiem PZPR i dziennikarzem pism komunistycznych jak np Tu i Teraz powołanego przez władze komunistycznego stanu wojennego. Praca w „Tu i Teraz”: W okresie stanu wojennego pracował w tygodniku społeczno-kulturalnym „Tu i Teraz”.
                • tapatik Re: Morawiecki i jego poparcie 07.08.26, 20:18
                  no-popis napisała:

> tapatik napisał:
                  >
                  > > Symetryzm nie jest lewackim określeniem. je lewackie media, lewaccy polit
                  > ycy i lewackie trolle na tym forum.
                  > A czyim? Stosują

pl.wikipedia.org/wiki/Symetryzm
                  Według Wiki jednak nie jest.

> >I nie wiem czemu łączysz KO z lewicą.
                  > Wybacz ale to nie moja wina, że nie wiesz tego.
                  > Będę uprzejmy i podam Ci trop.
                  > Po raz pierwszy takiego kreślenia użyli publicyści tygodnika Polityka. Tygodnik
                  > „Polityka” w czasach PRL (za czasów redaktora Mieczysława Rakowskiego a Polity
                  > ka została założona przez Komitet Centralny PZPR) był pismem silnie związanym z
                  > aparatem władzy komunistycznej.
                  > red. Władyka z Polityki, który jako pierwszy zastosował to określenia był czło
                  > nkiem PZPR i dziennikarzem pism komunistycznych jak np Tu i Teraz powołanego pr
                  > zez władze komunistycznego stanu wojennego. Praca w „Tu i Teraz”: W okresie sta
                  > nu wojennego pracował w tygodniku społeczno-kulturalnym „Tu i Teraz”.

Bzdury, które nic nie wyjaśniają.
                  Określenia lewica-prawica możemy rozpatrywać na płaszczyźnie zarówno gospodarczej jak i społecznej.
                  Lewica jest za państwem opiekuńczym i kontrolującym na płaszczyźnie gospodarczej, a jednocześnie jest za swobodą obyczajową na płaszczyźnie społecznej.
                  Prawica jest za swobodą gospodarczą, czyli gospodarką wolnorynkową, w jak najmniejszym stopniu regulowaną przez państwo, ale na płaszczyźnie społecznej jest bardzo konserwatywne.
                  Oczywiście do tego dochodzi centrum.

Natomiast można sobie wyobrazić kogoś, kto jest za państwem opiekuńczym z dużym socjalem, ale jednocześnie jest bardzo konserwatywny.

Czyli nie mamy linii lewica-prawica. Mamy dwuwymiarową przestrzeń. I na przykład taka Nowa Lewica nie jest lewicą, ale bardziej liberałami. Lewicą jest u nas RAZEM.

KO nie jest lewicą, jest bardziej partią w centrum, a jeżeli by się dobrze przyjrzeć działaniom to PiS jest bardziej na lewo niż KO pod względem gospodarczym ze względu na swoje podejście do gospodarki, kontrolowanie jej, nakazy i zakazy plus rozdawnictwo zasiłków socjalnych.
                  • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 09.08.26, 04:44
                    tapatik napisał:

> no-popis napisała:> > tapatik napisał:
                    > >
                    > > > Symetryzm nie jest lewackim określeniem. je lewackie media, lewaccy
                    > polit
                    > > ycy i lewackie trolle na tym forum.
                    > > A czyim? Stosują
                    >
                    > pl.wikipedia.org/wiki/Symetryzm
                    > Według Wiki jednak nie jest.
                    Znajdź mi takie stwierdzenie, że nie jest, w tym opisie Wikipedii. Znowu nie zrozumiałeś tekstu, tym razem Wikipedii?
                    Książka, wspomnianym przeze mnie wcześniej autorów, ukazała się w 2016 roku pt "Symetryzm" w środowisku czysto lewackim:
                    przegladpolityczny.pl/symetrysci-jak-sie-pomaga-autokratycznej-wladzy-mariusz-janicki-wieslaw-wladyka-ksiazka-tygodnia/

> Lewica jest za państwem opiekuńczym i kontrolującym na płaszczyźnie gospodarcze
                    > j, a jednocześnie jest za swobodą obyczajową na płaszczyźnie społecznej.
                    > Prawica jest za swobodą gospodarczą, czyli gospodarką wolnorynkową, w jak najmn
                    > iejszym stopniu regulowaną przez państwo, ale na płaszczyźnie społecznej jest b
                    > ardzo konserwatywne.
                    To nieaktualne definicje sprzed ponad 25 lat. Tak samo jak nieaktualny jest konserwatyzm PO. i jej były liberalizm. w gospodarce.Partia liberalna nie podnosiłaby 500 + w górę.

> Czyli nie mamy linii lewica-prawica.
                    Tu zgoda!

>Mamy dwuwymiarową przestrzeń. I na przykła
                    > d taka Nowa Lewica nie jest lewicą, ale bardziej liberałami. Lewicą jest u nas
                    > RAZEM.

> KO nie jest lewicą, jest bardziej partią w centrum, a jeżeli by się dobrze przy
                    > jrzeć działaniom to PiS jest bardziej na lewo niż KO pod względem gospod
                    > arczym ze względu na swoje podejście do gospodarki, kontrolowanie jej, nakazy i
                    > zakazy plus rozdawnictwo zasiłków socjalnych.
                    Niewiele tu się różnią między sobą.
                    Wskaż jakiś motyw liberalizmu PO. Podatki :) Likwidacja ograniczeń urzędowych w gospodarce.
                    Obecnie, za wyjątkiem Konfy i jej środowiska, nie ma liberałów i PO nie jest partią liberalną. Dawno, dawno temu była.
                    • tapatik Re: Morawiecki i jego poparcie 09.08.26, 22:33
                      no-popis napisała:

> Znajdź mi takie stwierdzenie, że nie jest, w tym opisie Wikipedii.

Nie, to Ty znajdź mi miejsce gdzie jest to napisane. Udowadniamy istnienie czegoś, a nie nieistnienie.

> Znowu nie zrozumiałeś tekstu, tym razem Wikipedii?

Jak to znowu? Ja rozumiem co czytam. To Ty nie zrozumiałeś tych kilku zdań.

> Książka, wspomnianym przeze mnie wcześniej autorów, ukazała się w 2016 roku pt
                      > "Symetryzm" w środowisku czysto lewackim:
                      > przegladpolityczny.pl/symetrysci-jak-sie-pomaga-autokratycznej-wladzy-mariusz-janicki-wieslaw-wladyka-ksiazka-tygodnia/

No i co z tego, że tę książkę napisali przedstawiciele lewicy?

> To nieaktualne definicje sprzed ponad 25 lat. Tak samo jak nieaktualny jest
                      > konserwatyzm PO. i jej były liberalizm. w gospodarce.Partia liberalna nie
                      > podnosiłaby 500 + w górę.

To ja poproszę "obecną" definicję.

> > Czyli nie mamy linii lewica-prawica.
                      > Tu zgoda!
                      >
                      > >Mamy dwuwymiarową przestrzeń. I na przykła
                      > > d taka Nowa Lewica nie jest lewicą, ale bardziej liberałami. Lewicą jest
                      > u nas
                      > > RAZEM.
                      >
                      > > KO nie jest lewicą, jest bardziej partią w centrum, a jeżeli by się dobrz
                      > e przy
                      > > jrzeć działaniom to PiS jest bardziej na lewo niż KO pod względem
                      > gospod
                      > > arczym ze względu na swoje podejście do gospodarki, kontrolowanie jej, na
                      > kazy i
                      > > zakazy plus rozdawnictwo zasiłków socjalnych.
                      > Niewiele tu się różnią między sobą.
                      > Wskaż jakiś motyw liberalizmu PO. Podatki :) Likwidacja ograniczeń urzędowych
                      > w gospodarce.

PiS zwiększał rolę państwa, a ograniczał rolę samorządów, taki powrót do socjalizmu sterowanego centralnie.
                      PO jednak pozwala jednak na większą rolę samorządów.
                      PiS odwalił bubel w postaci Nowego Ładu, zwanego złośliwie "Nowym Wałem", którego nie rozumieli nawet posłowie, którzy za nim głosowali. Powinniśmy upraszczać podatki, a nie je komplikować.

Masz rację, że PO podniosło 500+ do 800+. Moim zdaniem powinniśmy z niego zrezygnować. Tylko, że 500+ wprowadził PiS. Jakby tego nie wprowadzili, to by nie wyhodowali homo sovietukusa, który tylko wyciąga rękę po świadczenia, a nie chce pracować.

PO zdecydowało się na bardzo niepopularne podniesienie wieku emerytalnego. Nie podoba mi się, że musiałbym pracować 2 lata dłużej, ale staram się zrozumieć sytuację gospodarczą kraju i co kierowało politykami PO.
                      PiS radośnie ten wiek obniżył.

> Obecnie, za wyjątkiem Konfy i jej środowiska, nie ma liberałów i PO nie jest partią
                      > liberalną. Dawno, dawno temu była.

Moim zdaniem nadal jest.
                      Natomiast ciekawą koalicją byłaby KO i Konfa.
                      • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 10.08.26, 18:25
                        tapatik napisał:

> > Książka, wspomnianym przeze mnie wcześniej autorów, ukazała się w 2016 ro
                        > ku pt
                        > > "Symetryzm" w środowisku czysto lewackim:
                        > > przegladpolityczny.pl/symetrysci-jak-sie-pomaga-autokratycznej-wladzy-mariusz-janicki-wieslaw-wladyka-ksiazka-tygodnia/
                        >
                        > No i co z tego, że tę książkę napisali przedstawiciele lewicy?
                        Tyle tylko, o tym dyskutujemy, że to oni właśnie wprowadzili to pojęcie do obiegu w Polsce w tyn znaczeniu w jakim Ty go używasz.

> > Wskaż jakiś motyw liberalizmu PO. Podatki :) Likwidacja ograniczeń urzęd
                        > owych
                        > > w gospodarce.
                        No i żadnego przykładu nie podaleś.
                        Może jednak znajdziesz jakiś przykłąd obniżania podatków czy deselekturyzacja rynku poprzez ograniczanie biurokracji, regulacji państwowych i monopoli - tutaj zapytaj o zdanie Balcerowicza lub Rafała Brzoski. Kiedyś, dawno temu PO była liberalna ale to zamierzchłą historia.
                        Przykłąd:
                        uznanie (blokada) stacji telewizyjnych jako podmiotów strategicznych dotyczyło metod np Orbana ale na pewno nie ma nic wspólnego z liberalizmem i wskazuje, to co twierdzę, że PiS i PO to dzisiaj dwie populistyczne partue władzy bardzo zbliżone do siebie w rzeczywistym działaniu a PO/KO na pewno nie jest liberalna.
                        • tapatik Re: Morawiecki i jego poparcie 10.08.26, 20:31
                          Z tego co kojarzę to pakiet deregulacyjny Brzoski został częściowo przyjęty do realizacji:
                          Moi Drodzy 14 pakiet deregulacyjny ujrzał światło dzienne dziś ‼️
                          Łącznie opublikowaliśmy już ponad 400 projektów deregulacyjnych i cyfryzacyjnych a 314 przekazano stronie rządowej. Z tej liczby ponad 100 otrzymało już ścieżkę legislacyjną‼️
                          W dzisiejszym pakiecie również projekty ponownie ułatwiające nam wszystkim obywatelom codzienne funkcjonowanie w zakresie zgłoszeń paszportowych, wniosków 800+,cyfryzacji ksiąg wieczystych (koniec z długim czekaniem na wpis) czy łatwiejszym dostępie do tele-porad lekarskich.
                          Sami zobaczcie:)❤️

Źródło:
                          www.linkedin.com/posts/rafa%C5%82-brzoska-6a360334_sprawdzamy-deregulacja-activity-7333427288157384707-sXoN/
                          Do rządu trafiło blisko 500 propozycji deregulacyjnych. Z tego 205 już zostało zaakceptowanych, a na 11 podpis złożył prezydent. Tak wynika z raportu inicjatywy SprawdzaMY Rafała Brzoski podsumowującego pierwszą fazę deregulacji. Jak mówi szef inPostu, ten 100-dniowy sprint przyniósł konkretne zmiany, które mają ułatwić funkcjonowanie przedsiębiorcom, a także administracji i urzędnikom. To jednak nie koniec prac.
                          businessinsider.com.pl/prawo/zespol-rafala-brzoski-podsumowuje-deregulacje-tyle-zrobili-w-100-dni-oto-szczegoly/czv8lwr
                          Czyli jednak coś zrobili dla przedsiębiorców.
                          W obecnej sytuacji gospodarczej kraju nie oczekuję obniżenia podatków. Chciałbym, ale skoro mamy duże zadłużenie, to nie sądzę, aby ktokolwiek podatki obniżał.
                          Jedyne na co bym liczył to podniesienie kwoty wolnej od podatku.

Jeśli chodzi o działanie, to przypominam, że PiS zakupił program szpiegujący Pegasus, ale zamiast wykorzystywać go przeciwko przestępcom, to wykorzystał go do podsłuchiwania opozycji lub osób niewygodnych, na przykład kobiety-żołnierza, która poskarżyła się na molestowanie w jednostce. Do tej pory żaden rząd nie odwalił podobnego numeru.

Więc o ile PO jest partią polityczną, o tyle PiS jest organizacją przestępczą.
            • stasi1 Re: Morawiecki i jego poparcie 10.08.26, 13:13
              A czym różni się bycie sobą swrreira od bycia sobą ciebie? Chyba że ci płacą za to bycie sobą. Jemu chyba nikt nie płaci bo kto na tym by zyskiwał? Oczywiście na twoich wpisach zyskuje PiS więc może oni ci płacą?
              • no-popis Re: Morawiecki i jego poparcie 10.08.26, 18:43
                stasi1 napisał:

> A czym różni się bycie sobą swrreira od bycia sobą ciebie? Chyba że ci płacą za
                > to bycie sobą. Jemu chyba nikt nie płaci bo kto na tym by zyskiwał? Oczywiście
                > na twoich wpisach zyskuje PiS
                więc może oni ci płacą?
                Sposób rozumowania, wybacz, kibola.
                • no-popis abyś się nie obraził... 10.08.26, 18:47
                  no-popis napisała:

> stasi1 napisał:
                  >
                  > > A czym różni się bycie sobą swrreira od bycia sobą ciebie? Chyba że ci pł
                  > acą za
                  > > to bycie sobą. Jemu chyba nikt nie płaci bo kto na tym by zyskiwał? O
                  > czywiście
                  > > na twoich wpisach zyskuje PiS
                  więc może oni ci płacą?
                  > Sposób rozumowania, wybacz, kibola.
                  Wyjaśnię dodatkowo. Jak moje posty osłabiają PO to nie znaczy, że popieram/zyskuje Lech Poznań.
                  Podobnie to działa odwrotnie.
                • stasi1 Re: Morawiecki i jego poparcie 11.08.26, 18:10
                  Skoro zyskuje na twoich wpisach PiS to znaczy że płaci ci Tusk? Tak już kibol by nie wytłumaczył
    • j-k Jarek jeszcze jakas glupote palnie... 07.08.26, 19:59
      przed wyborami...

i Mateuszowi nawet niechcacy poparcie moze skoczyc... - zobaczymy...

Sytuacja jest plynna - bo i Donek stapa po sliskim gruncie :)))
    • hana2 Re: Morawiecki i jego poparcie 08.08.26, 10:54
      W końcu jakaś sensowna partia na prawicy. Prawicowy wyborca już nie musi wybierać spośród trzech oszołomów. Jak widać część posłów z PISu nie potrafiła zaakceptować dalszego oszołomowacania PISu. Ciekawy rok do wyborów nas czeka.
    • no-popis Kwaśniewski wysoko ocenia potencjał Morawieckiego 09.08.26, 04:30
      stasi1 napisał:

> Morawiecki zdołał wyciągnąć z PiSu mniej więcej co czwartego posła
      > A czy zdolal wyciągnąć też co czwartego wyborcę PiSu? Jak na razie nie słyszał
      > em o żadnym znajomym coby odszedł od Kaczyńskiego
      Znajdziesz taką ocenę, jak w tytule, w wywiadzie Kwaśniewskiego dla Baczyńskiego:
      youtu.be/pB6pJHd5x2E?t=1223
      Kwaśniewski nie popiera przecież Morawieckiego ale wysoko ocenia potencjał w tym szczególnie zdolności i pracowitość 40ki Morawieckiego. Nie wyklucza współpracy z PSL oraz części ekipy Hołowni.
    • ukos Re: Morawiecki i jego poparcie 11.08.26, 21:48
      Najlepsze byłoby 4,999%. Albo 4,9999%.
    • pies.na.czarnych Re: Morawiecki i jego poparcie 11.08.26, 22:23
      https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.99422-6/772378997_1720696769219498_6126701910101118380_n.png?stp=dst-jpg_tt6&cstp=mx1079x921&ctp=s1079x921&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=f0pD_NpkPCAQ7kNvwFPjZ9X&_nc_oc=AdrGB9wTt_vFwy7UluEfP-dGe_cCteQC_BN_Va5yKaEadzmPhJymD0QLGhMEjvrIjriixDqvwGHf4-TtXuix71ON&_nc_zt=14&_nc_ht=scontent-ams2-1.xx&_nc_gid=25jHMuuqSurMqOEMw_HBaA&_nc_ss=7b2a8&oh=00_AQEbKVX1lCh8FFST5zh1TUJ9Q4qtQ_lLbtuGfcOET92QSw&oe=6A815D28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka