Dodaj do ulubionych

Rosyjski zakątek

01.12.23, 21:11
www.youtube.com/watch?v=uqP9jLwHW5c
Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 01.12.23, 21:19
      Dla Swiblowosmile

www.youtube.com/watch?v=F4cE3Ksca8w
      • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 01.12.23, 21:30
        www.youtube.com/watch?v=FnGw5pV6ivM
      • swiblowo Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 05:39
        No, no, co Cię skłoniło zakładać taki wątek w czasie kiedy RF ma tak niskie notowania w PL?
        - odnośnie tekstu to mamy chłodnyyy brrr świt, zaraz zakładam dwie kurtki i idę z psem.
        Ps. W jakim mieście tu studiowałaś?
        • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 05:48
          K-------R
          KGU
          • swiblowo Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 06:22
            Mam tu kolegę, który tak się "zastudiował" w Leningradzie, że został na stałe. - tylko miasto zmienił.
            Z drugiej strony kilka lat temu tu był prawdziwy exodus Polaków i wielu znajomych wyjechało, jeszcze do tej zawieruchy na Ukrainie. Także "paczka" znajomych Polaków skurczyła się do paru osób - tym cenniejszych, że jesteśmy dla siebie "kurierami" z towarem do i z Polski.
            • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 10:01
              Krasnodarsmile
              • swiblowo Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 12:29
                Wiem, wiem, zgadłam.
                Widocznie nie było tak fajosko jak w Leningradzie, skoro nie zostałaś na stałe.
                Aż dziwne, że jakiś przebojowy Wania się nie trafił ))
                • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 14:57
                  Było fajnie, ale Aleksiej Nikołajewicz chciał " pazenitsja" i musiałam uciekać. Był młodszy ode mnie kilka lat, ale zakochany po uszysmile
    • stefan4 Re: Rosyjski zakątek 01.12.23, 22:39
      kochamzapachfrezji:
      > www.youtube.com/watch?v=uqP9jLwHW5c

O czym on śpiewa?... O czym on śpiewa?... Chyba o tym:

Gruzińska zza stołu

Winną pestkę zakopię, by w ziemi nagrzanej ożyła,
      pocałuję pęd, rękę podstawię, by owoc w nią wpadł.
      Zwołam druhów za stół, moje serce nastroję na miłość --
      bo inaczej, to po co w ogóle przyszedłem na świat?
      • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 06:04
        Dzięki, nie każdy zna biegle język rosyjski.
        • negativum Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 15:14
          kochamzapachfrezji napisała:

> Dzięki, nie każdy zna biegle język rosyjski.

Ja kiedyś znałem, tak samo jak każde dziecko z much czasów.

Ale opowiem ci historię pewnego Japończyka.
          Jest wieczór przy ognisku na konferencji i ten do mnie mówi tak. Musiałem się na uczyć rosyjskiego, bo cała literatura z jego działki wychodziła wtedy po rosyjsku. A potem jak się nauczyłem rosyjskiego, to zaczęła wychodzić po angielsku. Ogólny śmiech osób zgromadzonych przy ognisku.
          Po pewnym czasie pyta się jak nazywa się po polsku ten patyk na którym piecze sobie kiełbaskę.
          Ja mu prosto między oczy - kij. Jak to usłyszeli Japończycy to zaczęli się rechotać.
          No to ja się ich pytam z czego się śmieją. A oni do mnie. Japończyk zapytał cię o coś i tym mu odpowiedziałeś, że drewno to jest drewno. Czy jakoś tak.
      • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 16:29
        www.youtube.com/watch?v=xjUR26pLKOo
        • stefan4 Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 17:57
          kochamzapachfrezji:
          > www.youtube.com/watch?v=xjUR26pLKOo

O, dzięki, nie znałem tego przekładu.

- Stefan
      • kochamzapachfrezji Re: Miszka 02.12.23, 10:04
        Lubię go, ale tej piosenki nie znałam, dzięki.
    • stefan4 Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 09:03
      Булат Окуджава - Старинная Солдатская Песня:

Pieśni nasze szumne już odśpiewał pułk,
      oddudniły koła i kopyta,
      o kociołek z zupą bębni werbel kul,
      młoda markietantka śpi zabita.

Mało nas zostało
    • oby.watel Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 12:41
      Znającym rosyjski polecam książkę, która nie ukazała się w języku polskim, a szkoda.
      • stefan4 Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 20:40
        oby.watel:
        > Znającym rosyjski polecam książkę, która nie ukazała się w języku polskim, a szkoda.

Ponieważ tu jest link do linku, więc najpierw ustalmy, o jakiej książce mowa. Czy chodzi Ci o to?

Антон Первушин
            Кто угрожает России? Вызовы будущего

To teraz: czytałeś i możesz powiedzieć o niej kilka słów? Czy rekomendujesz, żebyśmy zamówili w rosyjskiej księgarni? Czy ta książka podoba Ci się jako dobra fantastyka, czy jako dająca do myślenia analizą stojących przed nami zagrożeń (wg notki redakcyjnej autor parał się i jednym i drugim)?

- Stefan
        • oby.watel Re: Rosyjski zakątek 02.12.23, 20:55
          stefan4 napisał:

> Ponieważ tu jest link do linku, więc najpierw ustalmy, o jakiej książce mowa.
          > Czy chodzi Ci o to?
          >
          >
          >     Антон Первушин
          >     Кто угрожает России? Вызовы будущего

>
          > To teraz: czytałeś i możesz powiedzieć o niej kilka słów? Czy rekomendujesz, ż
          > ebyśmy zamówili w rosyjskiej księgarni? Czy ta książka podoba Ci się jako dobr
          > a fantastyka, czy jako dająca do myślenia analizą stojących przed nami zagrożeń
          > (wg notki redakcyjnej autor parał się i jednym i drugim)?

Nie czytałem. Nie znam tak dobrze rosyjskiego. O książce opowiadała i streściła ją osoba, która ją czytała. Przetłumaczyła także dla mnie te dwa fragmenty. Mówiła, że warto ją przeczytać. Pewnie gdyby nie wojna bym ją zamówił, bo żona zna rosyjski. Niestety nie chciała jej pożyczyć. Link prowadzi do rosyjskiej strony, bo w Polsce już nie ma rosyjskich księgarni. Przynajmniej w mojej okolicy. Ostatnia jaką znałem padła klika lat temu.
    • negativum Nie wiem czy to dobre na ten wątek 02.12.23, 13:11

• kochamzapachfrezji Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 02.12.23, 16:31
        Piękne
        • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 02.12.23, 17:46
          Ale kojarzy się niepięknie.
        • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 02:48

> Piękne

Raczej smutne...
          • kochamzapachfrezji Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 08:29
            Smutne piosenki też są piękne, jedna z moich ulubionych:

www.youtube.com/watch?v=NaO3S_L0qT4
            • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 10:02

> Smutne piosenki też są piękne, jedna z moich ulubionych:

Najśmieszniejsze, że piosenkę o jakiejś roślince to faszyzm.
              Niemcy Niemcy ponad wszystko to pieśń pokojowa. Bo nie jest po rosyjsku.
              Kalina grzała Rosjan.
              Mój praprzodek zwykł mawiać.
              "Raz wzbudzonego ducha, nawet car nie zatrzyma".

• stefan4 Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 10:49
                negativum:
                > Najśmieszniejsze, że piosenkę o jakiejś roślince to faszyzm.

Wszystko poplątałeś...

Po pierwsze nie o roślince, bo to tak, jakbyś mówił, że
                    W gwiazdę Polski orzeł biały
                    Patrząc lot swój w niebo wzbił.

to piosenka o jakimś ptaszku.

Po drugie dlaczego akurat faszyzm? Faszyzmu w słowach tej pieśni nie ma ani miligrama. Jest sławienie wojska i zbrojne odbieranie swojego u Moskali. I rytm jest marszowy. Ale mimo tej militarności całość jest znacznie lepsza artystycznie niż nasz święty gniot ,,dał nam przykład Bonaparte''.

negativum:
                > Kalina grzała Rosjan.

Grzała Rosjan?! Chyba tylko w sensie ,,dawała popalić''... Czy Ty w ogóle znasz jej słowa osobiście, czy tylko z opowieści osób trzecich, czwartych, piątych... itd.? Tam przecież grzmi sława Ukrainie, a Rosjanie występują wyłącznie w roli wrogów. Dla ułatwienia: dwa różne warianty słów możesz znaleźć na przykład tu.

A oto, co tam jest o ,,grzaniu Rosjan'':

Марширують наші добровольці у кривавий тан,
                    Визволяти братів-українців з московських кайдан.

Kumasz, czy potrzebujesz przekładu? Dobra, nie odpowiadaj, pomogę przy niedzieli: ,,maszerują nasi ochotnicy w krwawy taniec, żeby wyzwalać braci Ukraińców z moskiewskich kajdanów''.

Ой у полі ярої пшениці золотистий лан,
                    Розпочали стрільці українські з москалями тан

,,Oj, w polu stoi złocisty łan jarej pszenicy, rozpoczęli ukraińscy strzelcy taniec z Moskalami''.

Як повіє буйнесенький вітер з широких степів,
                    То прославить по всій Україні січових стрільців.

,,Kiedy powieje silny wiatr z szerokich stepów, to rozsławi po całej Ukrainie siczowych strzelców''.

negativum:
                > Mój praprzodek zwykł mawiać.
                > "Raz wzbudzonego ducha, nawet car nie zatrzyma".

A Putin zatrzymał. Car był cienias...

- Stefan
                • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 13:17
                  stefan4 napisał:

> negativum:
                  > > Najśmieszniejsze, że piosenkę o jakiejś roślince to faszyzm.
                  >
                  > Wszystko poplątałeś...
                  >
                  > Po pierwsze nie o roślince, bo to tak, jakbyś mówił, że
                  >     W gwiazdę Polski orzeł biały
                  >     Patrząc lot swój w niebo wzbił.

> to piosenka o jakimś ptaszku.

Bajek nie czytałaś?
                  Chodzi lisek koło drogi nie ma ręki ani nogi...

> Po drugie dlaczego akurat faszyzm? Faszyzmu w słowach tej pieśni nie ma ani mi
                  > ligrama. Jest sławienie wojska i zbrojne odbieranie swojego u Moskali. I rytm
                  > jest marszowy. Ale mimo tej militarności całość jest znacznie lepsza artystyc
                  > znie niż nasz święty gniot ,,dał nam przykład Bonaparte''.

Bonaparte się przysłużył Polakom, Mazurek miał jeszcze i 2 dodatkowe zwrotki, które Bonaparte kazał usunąć.

> negativum:
                  > > Kalina grzała Rosjan.
                  >
                  > Grzała Rosjan?! Chyba tylko w sensie ,,dawała popalić''... Czy Ty w ogóle zna
                  > sz jej słowa osobiście, czy tylko z opowieści osób trzecich, czwartych, piątych
                  > ... itd.? Tam przecież grzmi sława Ukrainie, a Rosjanie występują wyłącznie w
                  > roli wrogów. Dla ułatwienia: dwa różne warianty słów możesz znaleźć na przykład tu.
                  >
                  > A oto, co tam jest o ,,grzaniu Rosjan'':
                  >
                  >     Марширують наші добровольці у кривавий тан,
                  >     Визволяти братів-українців з московських кайдан.

> Kumasz, czy potrzebujesz przekładu? Dobra, nie odpowiadaj, pomogę przy niedzie
                  > li: ,,maszerują nasi ochotnicy w krwawy taniec, żeby wyzwalać braci Ukraińców z
                  > moskiewskich kajdanów''.
                  > [i]

No tak, ty lubisz zamiast na łące być pod butem.

Całe moje dzieciństwo to lipa smile
                  Zrobiłem sobie na niej legowisko. To był mój teren. Moje drzewo. Nie łaziłem po wsi i nie próbowałem wyciąć innych drzewek.

W piosence strzelców siczowskich nie ma słowa o agresji. Są słowa o wyzwoleniu, a nie podbiciu innych.

Tu masz wersję z Warszawy
              • kochamzapachfrezji Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 12:02
                Nie upolityczniaj tego wątku, Negativie.
                • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 13:40

> Nie upolityczniaj tego wątku, Negativie.

Jaki kolor jest kwiatów kaliny,
                  a jaki jej owoców?
                  • kochamzapachfrezji Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 14:26
                    Wiem, ale nie powiemsmile
                      • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 15:36
                        negativum napisał:

> kochamzapachfrezji napisała:
                        >
                        > > Wiem, ale nie powiemsmile
                        >
                        > Z UA łączy nas więcej niż nam się to wydaje.

Andrzej kazał zapalić światełka to zapalili.
                        Ale nie zrozumieli nawet dla czego i po co.
                        Mordy na widowni granatem od pługa oderwane.

A przecież to piosenka o nich. To oni mają przed sobą całe życie. Nie Andrzej.
              • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 18:11
                Dlaczego nie śpiewamy Heili Heilo?
                To też miła ludowa piosenka. Nie ma w niej nic o zabijaniu, nie ma faszyzmu.
                Jednak nie śpiewamy.

Pewne utwory nie są dla Polaków po prostu utworami, ale są nimi w kontekście.
                • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 18:49
                  swiblowo napisała:

> Dlaczego nie śpiewamy Heili Heilo?
                  > To też miła ludowa piosenka. Nie ma w niej nic o zabijaniu, nie ma faszyzmu.
                  > Jednak nie śpiewamy.
                  >
                  > Pewne utwory nie są dla Polaków po prostu utworami, ale są nimi w kontekści
                  > e.

Większość Europy mdlała na "Jezus, Maria"
                  Np. pod Chocimiem.
                  • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 21:55
                    I co? Dzisiaj w Stambule po wyjściu z samolotu też tak krzyczysz na powitanie Turków?
                    • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:19
                      swiblowo napisała:

> I co? Dzisiaj w Stambule po wyjściu z samolotu też tak krzyczysz na powitanie T
                      > urków?

Nie zamierzam ich roznosić. W liniach tureckich dają niezłe wino.
                      demotywatory.pl/4117951/HUSARIA
                      Sprzedaż konia karana była gardłem. Serio.
                      A "Jezus, Maria" to było ostatnie co słyszeli intruzi.
                      Okrzyk bojowy husarii.
                      Teraz jest to "uwaga zakręt".
                      • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:36
                        Co ma wino do tego? Jak sobie golniesz nie mówisz w Turcji " Jezus, Maria" ?
                        Czy nikt z żyjących nie pamięta kontekstu ?
                        • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:42
                          swiblowo napisała:

> Co ma wino do tego? Jak sobie golniesz nie mówisz w Turcji " Jezus, Maria" ?
                          > Czy nikt z żyjących nie pamięta kontekstu ?

Nie. Ci co to słyszeli nie żyją.
                          • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:54
                            Acha, a w Polsce żyją .
                            A nawet jeśli by nie żyli, to dlaczego ofiary faszyzmu są szanowane przez Polaków i nikt ludowej niemieckiej piosenki nie śpiewa, a ofiary UPA nie są szanowane i ukraińskie piosenki śpiewają nawet w kościele? Kretyni.

To jest ta delikatna różnica oparta na wartościach.
                            Jak tam w Polsce z niemieckimi ludowymi piosenkami? Śpiewasz je i biją ci brawo?
                            • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 23:11
                              swiblowo napisała:

> Acha, a w Polsce żyją .
                              > A nawet jeśli by nie żyli, to dlaczego ofiary faszyzmu są szanowane przez Polak
                              > ów i nikt ludowej niemieckiej piosenki nie śpiewa, a ofiary UPA nie są szanowan
                              > e i ukraińskie piosenki śpiewają nawet w kościele? Kretyni.
                              >
                              > To jest ta delikatna różnica oparta na wartościach.
                              > Jak tam w Polsce z niemieckimi ludowymi piosenkami? Śpiewasz je i biją ci brawo
                              > ?

Bez czerwonej kaliny nie byłoby Cudu nad Wisłą. UA wzięła na siebie cały południowy front Moskali. A północy dał się łatwo rozbić Piłsudskiemu.
                  • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:03
                    Albo może oni chcą ci się przypodobać i tak krzyczą?
                    Mamy z nimi jakieś porachunki w postaci polskich trupów na sztachetach?
                    Erdogan prosi o Kraby lub nie możemy się doprosić o ekshumacje, może żyją jeszcze koledzy ze szkolnej ławki Sobieskiego, do których Erdogan ma żal?
                    • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:39
                      swiblowo napisała:

> Albo może oni chcą ci się przypodobać i tak krzyczą?
                      > Mamy z nimi jakieś porachunki w postaci polskich trupów na sztachetach?
                      > Erdogan prosi o Kraby lub nie możemy się doprosić o ekshumacje, może żyją jeszc
                      > ze koledzy ze szkolnej ławki Sobieskiego, do których Erdogan ma żal?

Od północy Szwecja, która spolegliwa nie była. Od wchodu Moskal, od południa Otoman, z zachodu Niemiec.
                      To naprawdę cud, że nie mówisz po turecku.
                      • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 22:56
                        Za to z takim podejściem ty masz szansę nauczyć się nie tylko piosenek o ukraińskiej roślinności, ale i samej ukraińskiej mowy. Jeśli nie ty, to twoje dzieci na pewno.
                        • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 23:08
                          swiblowo napisała:

> Za to z takim podejściem ty masz szansę nauczyć się nie tylko piosenek o ukraiń
                          > skiej roślinności, ale i samej ukraińskiej mowy. Jeśli nie ty, to twoje dzieci
                          > na pewno.

Jestem wnukiem Ukrainki.
                          Coś jeszcze dodać?
                          • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 03.12.23, 23:35
                            negativum napisał:

> swiblowo napisała:
                            >
                            > > Za to z takim podejściem ty masz szansę nauczyć się nie tylko piosenek o
                            > ukraiń
                            > > skiej roślinności, ale i samej ukraińskiej mowy. Jeśli nie ty, to twoje d
                            > zieci
                            > > na pewno.
                            >
                            > Jestem wnukiem Ukrainki.
                            > Coś jeszcze dodać?

Dodam, że o Czerwonej Kalinie śpiewano wcześniej niż powstała UPA.
                            W języku, który według Moskali nie istnieje smile

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie Ukraińcy to 1/10 społeczeństwa. Prywatnie gadają po swojemu, chodzą do polskich szkół. Nic złego się nie dzieje.
                            Ale pamiętam Małą Moskwę.

Pamiętam, jak całe południe Wrocławia było zajęte przez Moskali.
                            Ludzie też pamiętają o grobie
                            https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/12/b0/4e68679b8a907_o_large.jpg

Zginęła z miłości.
                            • swiblowo Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 04.12.23, 09:20
                              Heli Heilo jest jeszcze starsza. Też ludowa, też niewinna pioseneczka.
                              Czy mający niemieckie korzenie śpiewają ją w Polsce?

Nie mam potrzeby wygranej w sporze z człowiekiem, którego wartości diametralnie różnią się od moich.
                              Chcesz.mieć rację? - no to ją masz.
                              • negativum Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 04.12.23, 10:21
                                swiblowo napisała:

> Heli Heilo jest jeszcze starsza. Też ludowa, też niewinna pioseneczka.
                                > Czy mający niemieckie korzenie śpiewają ją w Polsce?
                                >
                                > Nie mam potrzeby wygranej w sporze z człowiekiem, którego wartości diametralnie
                                > różnią się od moich.
                                > Chcesz.mieć rację? - no to ją masz.

Mi nie przeszkadza Heli Heilo.
                                Tak samo jak nie mam nic do sierpów czy młotów, albo swastyki.
                                Liczy się wykorzystanie danego symbolu tu i teraz.
                                Pastuchy sobie śpiewały w Alpach od wieków, tak samo ot tysiącleci używano sierpa i młota. A cała Ślęża pokryta jest swastykami. Bodajże z 5 w p.n.e.
        • buldog2 Re: Nie wiem czy to dobre na ten wątek 23.12.23, 11:34
          Znalazłem. "Залізна сотня" (2005).

youtu.be/ptYRFOhMFwE?t=344
    • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 03.12.23, 08:34
      www.youtube.com/watch?v=pP2fqDZoaKk
      • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 03.12.23, 08:42
        www.youtube.com/watch?v=b_SFJ_lnwtM
    • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 03.12.23, 08:48
      Dla Swiblowo:

www.youtube.com/watch?v=5RAcZwi_CRY

Udanej niedzieli!
    • negativum Re: Rosyjski zakątek 04.12.23, 00:20
      Pomiędzy RP a UA nigdy nie było granicy

Czasami mordowaliśmy my, czasami UA. We Lwowie wojska siczowe ochroniły Żydów od pogromu polskiego w czasie I wojny światowej.
    • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 02.02.24, 23:31
      www.youtube.com/watch?v=24nQpEQyZ94
    • oby.watel Re: Rosyjski zakątek 03.02.24, 16:46
      iz.ru/1644462/2024-02-03/prezident-polshi-ukazal-na-istoricheskuiu-prinadlezhnost-kryma-rossii
    • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 14.02.24, 14:34
      www.youtube.com/watch?v=47AFmgik4_E
    • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 14.02.24, 14:42
      www.youtube.com/watch?v=4yEeT6Swh5s
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Rosyjski zakątek 15.02.24, 12:23
        Klasyk... A Lube już ktoś grał?
        • kochamzapachfrezji Re: Rosyjski zakątek 15.02.24, 13:17
          Chyba nie
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Rosyjski zakątek 15.02.24, 13:29
            To ja dam tak. Tutaj ewidentnie widać, że chodzi o II WW - gdzie zostali napadnięci. Ale też, co obecnie ma zrobić sałdat, którego posłali na Ukrainę?

• hell-raiser1 Re: Rosyjski zakątek 15.02.24, 14:38
              asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> To ja dam tak. Tutaj ewidentnie widać, że chodzi o II WW - gdzie zostali napadn
              > ięci. Ale też, co obecnie ma zrobić sałdat, którego posłali na Ukrainę?
              >
              Panicz wrócił na podwoje. Nici były z tego grania. Teraz znowu trzeba na kolanach się prosić. Takie to jest granie mój panie😆
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Rosyjski zakątek 15.02.24, 14:43
                Cześć mój wielbicielu big_grin
                Pamiętasz jeszcze po naszych setkach maili - że nie jestem Twoim wrogiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka