Dodaj do ulubionych

Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 00:29
Czy jest bat na komisje? Jesli jest nim zdrowy rozsadek obywateli to bata nie
ma, bo nie ma rozsadku. Przed powolaniem kolejnej komisji trzeba okreslic
granice jej kompetencji. Poslowie sie nie pohamuja bo nie maja ani moralnych
ani merytorycznych kwalifikacji. I choc Polacy maja najgorsza na swiiecie
opinie o swoich parlamentarzystach - poslach ktorych sami poslali do
Warszawy - to jednoczesnie maja wieksza niz madrzejsze narody wiare, ze
skoro poomyje wylane to znaczy ze wylane slucznie. W ten sposob probowano
powalic Jana Nowaka Jezioranskiego (rekami Moskala), Bartoszewskiego, bpa
Nosola itd. Sejm powinien teoretycznie chronic nieliczne narodowe ikony ale
przeciez przy jego ilorazie inteligencji tego nie uczyni wiec trzeba mu
nalozyc kaganiec!
Obserwuj wątek
    • Gość: tentamten Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 00:34
      po raz pierwszy pierwszy:-). A do meritum - "brawa" dla komisji - Widacki w
      roli świadka to chyba największa porażka panów MGM i "ośmieszenie" uchwały
      Sejmu,ustawy o kś. Prawidziwe czekistowski duch - czyli daj mi człoweka to i
      pragraf na niego znajdziemy.
      • Gość: Karateka Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 00:37
        Głupota nie zna granic ! Widacki w roli świadka jest jak Bruce Lee wobec Bola...
        • Gość: miop Re:czy gdzies jest plik video z tego przesluchania IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 00:41
          • Gość: Robert Re:czy gdzies jest plik video z tego przesluchani IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 00:47
            Daj sobie spokój chłopie,nie chciej tego oglądać,bo zwątpisz w to,że Polską
            rządzą politycy...
            • Gość: pio Re:czy gdzies jest plik video z tego przesluchani IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 00:54
              mysle, ze ktos powinien przesluchac szanowna komisje na okolicznosc pustoglowia
              (bezmozgowia).
              • Gość: pio Re:czy gdzies jest plik video z tego przesluchani IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 00:55
                a tym powinien sie zajac szanowny p. lepper :P
                • Gość: Robert Re:czy gdzies jest plik video z tego przesluchani IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 01:01
                  Tak,oni mogą przesłuchiwać aparatczyków z SLD,a nie mózgi z UOP-e.
                  • Gość: miop Re:no i co z tym plikiem chcialem sobie obejrzec IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:04
                    po PO-PISIE z pelnomocnictwem
                    nalezy zwrocic uwage na faszystowskie ciagoty wassermana i spolki
                    w ograniczaniu praw czlowieka
                    i sojusz w tej sprawie z dawnym ubeckim ukladem
          • Gość: Robert Re:czy gdzies jest plik video z tego przesluchani IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 01:04
            Brawo Czempiński,jesteś Wielki,nawet Nowek miał pełne pampersy,A Miodek......???
        • Gość: Robert Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 00:42
          A "Gromek" pokazał jak można błysnąć w obliczu miernot. Skasował ich,jak "sąd
          chłopa"..
          • Gość: Poznaniak... Re: Przesłuchanie Czempińskiego IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 13.01.05, 01:03
            Młody Gromek „błyskał” już od czasu, gdy bezkarnie rozwalał samoloty a tatuś,
            wysokiej rangi poznański UB-ek, sprawy z Poznańskim i Leszczyńskim
            Aeroklubem „wyciszał”.
            Podobnie „prześlizgiwała się” jego (Gromka) ekonomiczna edukacja – szybka
            ścieżka- w poznańskiej AE.
            Ciekawie byłoby też aby Komisja Śledcza poruszyła wątki współpracy Gromka z
            Zacharskim. W sprawie godności PRL-owskich generałów i ich antypolskiej tresury
            wypowiedzą się za niedługo co skrupulatniejsi historycy, którzy dysponują już
            przebogatym materiałem źródłowym, do którego, na całe szczęście, nie miał
            żadnego dostępu, niszczący kartoteki nadprezydent.
            • Gość: Czlowiek_z_Blizna Re: Przesłuchanie Czempińskiego IP: *.crowley.pl 13.01.05, 11:06
              Gromek rzadzi!
              Facet ma klase i umysl, jakich Giertych czy Macierewicz nigdy posiadac nie
              beda.
              Poza tym strasznie nie lubie, jak sie wyciaga komus co robil jego tatus, bo
              bylbys pewnie jednym z pierwszych protestujacych gdyby pokazaly sie posty
              mowiace, co robil tatus Romka G. z Jaruzelskim, cwaniaku!
    • Gość: rr A mi się nawet momentami podobało IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 00:58
      A najbardziej to, że nikt nie mówił całej prawdy.
      Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jedyna droga do wielkich
      interesów wiedzie przez służby specjalne.

Młodzi bezrobotni! Wstępujcie chociaż do policji!
      • Gość: erer Re: A mi się nawet momentami podobało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:08
        RR- policja to nie slużby specjalne - żyjesz epoką gdzie SB utożsamiano z
        milicją .Inni ludzie, inne zadanie, inne cele
        • Gość: Robert Re: A mi się nawet momentami podobało IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 01:14
          Być może Ty jesteś zorientowany lepiej,ale uważam jednak,że pomyłką byłoby
          mieszanie Kościoła w te nikczemne sprawy "biznesmenów" Spec. Nadania.
        • Gość: rr Re: A mi się nawet momentami podobało IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 10:55
          Być może przeszłość przesłania mi teraźniejszość i mylę policję z milicją.
          Napisałem "wstępujcie chociaż do ..." mając na myśli ulokowanie się w resorcie
          dającym przepustkę do biznesu.

Aby skutecznie działać trzeba wiedzieć, dobrze jest też mieć trochę znajomości i
          przychylności gdzie trzeba. Przypuszczam, że planując założenie kramu na bazarze
          dobrze jest wcześniej popracować na lokalnym poterunku, natomiast dla chcących
          brać udział w prywatyzacji PKN Orlen niezbędne są koneksje na najwyższych
          szczeblach.

Jak wynikało z wczorajszego przesłuchania parasola w MSW szukali nawet
          przestępcy. Z lekkim przerażeniem słuchałem , jak łatwo docierali do szefa
          resortu, a ten do dzisiaj udaje, że miał prawo nie wiedzieć o przeszłości tych
          ludzi i słanymi za nimi listami gończymi. Nie może też nie budzić skojarzeń,
          dlaczego akurat panowie Widacki i Czempiński byli niezbędni dla pana Kulczyka.
          Czy nie potrzebował on (i potrzebuje nadal) wiedzy i przychylności?

Brawo Komisja! Brawo Pośle Macierewicz!

• Gość: miop Re: w tych czasach co jest ich plusem mozna bylo IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:13
            dotrzec latwo do urzedujacej wladzy

niestety rezultaty dotarcia jak widac po 12 latach
            zalezaly od zlozonej korupcujnej propozycji
            a nie prospolecznych intencji

zmienilo sie tylko tyle ze teraz juz wiadomo kto moze
            zlozyc korupcyjna propozycje
            wiec nie przyjmuje sie reszty motlochu
            tylko kulczyka rywina modrzejewskiego jamrozego wieczerzaka
            tuska olechowskiego itp itd
    • Gość: milo Macierewicz nie masz moralnego prawa........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:04
      Niesmak i podłość ze strony posła Macierewicza!!!!!! -jego chrześcijańskie
      "korzenie" są daleko w średniowieczu. Tu już nie chodzi o Czempińskiego ale o
      osobę Papieża .Karol Wojtyła pokazuje od początku swojego pontyfikatu jak należy
      miłować bliżniego, nawet Ali Agcy wybaczył i cały czas element miłości i
      przebaczenia był i jest przez Papieża pokreślany.
      Ale betony Narodowo-Chrześcijańskie, LPR-owskie zyją w duchu kościoła
      międzywojennego-czyli w duchu konfrontacji,ksenofobii,nietole rancji i braku
      miłości do innych, na nic nauka Papieża.Oby słowa Macierewicza nie dotarły do
      Karola Wojtyły bo zdrowia na pewno Jemu nie dodadzą. Oszołomy ,czasy inkwizycji
      są za nami, zdejmijcie fałsz i podłość z twarzy -czy macie lustra w domach
      popatrzcie czasami oczyma ludzi którzy was oglądają i co widzą ?????? Ciemność
      albo po prostu ciemnotę.

Jeśli chcemy być sprawiedliwymi sędziami wszystkich spraw,to bądżmy przede
      wszystkim przekonani o tym, że nikt z nas nie jest bez winy.

Seneka
      • Gość: Robert Re: Macierewicz nie masz moralnego prawa........ IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 01:07
        Tu nie chodzi o Papieża Matole,tylko o Służby spec.
        • Gość: milo Re: Macierewicz nie masz moralnego prawa........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:12
          Głąbie roberciku "z beciku", widze że masz monopol na wiedzę na tym forum a może
          jesteś byłym SB-kiem bo twoje krótkie wypowiedzi i riposty są w tym stylu.
          • Gość: Robert Re: Macierewicz nie masz moralnego prawa........ IP: *.pro-internet.pl 13.01.05, 01:26
            Tak,jestem byłym,a dla Ciebie aktualnym es-bekiem,tylko,że Twoja naiwność
            wykracza poza granice tego Forum,więc możesz starać się tylko o posadę
            sekretarki w IPN-ie.
    • Gość: Emeryt Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.inter / *.inter-c.pl 13.01.05, 02:41
      Przysłuchiwałem się w Radio Parlament przesłuchaniu Czempińskiego i mec.
      Widackiego. Idiotyzm i głupota wasermana, macierewicza do spółki z giertychem
      przekracza wszelkie granice dobrego smaku. Idioci nie zdają sobie sprawy, że
      transmisja idzie na cały świat. A już pytanie Widackiego o przynależność do
      PZPR, wykłady w szkole milicji to przejaw najbardziej cynicznej odmiany
      idiotyzmu. No ale cóż, idioci nie potrafią rozróżnić czasu teraźniejszego od
      przyszłego. Boki można zrywać przysłuchując się wywodom wasermana co by było
      gdyby było.Wstyd dla III RP, ze ,mamy takich posłów. Dlatego powinniśmy dobrze
      zastanowić się nad wyborem i oszołomów wykluczyć dla dobra naszej Ojczyzny.
      • Gość: M-16 SB-ckie NASIENIE+ KOMUNISTYCZNE POCHOLY!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 13.01.05, 03:00
        Drazni was MACIAREWICZ, WASSERMAN GIERTYCH i INNI- BOLI WAS PRAWDA!!
        • Gość: Toto Osoby publiczne IP: *.dyn.optonline.net 13.01.05, 03:53
          Osoby publiczne musza sie liczyc z problami tego typu. Mozna krytykowac
          Giertycha i Macierewicza, ze buduja w oparciu o komisje swoje kariery. Moze sa
          smieszni ale w gruncie rzeczy niewiele szkodza. Inna sprawa z czescia
          przesluchiwanych swiadkow, trzeba byc slepym i gluchym, zeby nie widziec
          wykretow, niescislosci, zmieniania zdan itp.

Nieodpowiedzialne osoby wpychaja sie na wysokie stanowiska. Powinni wiedziec,
          ze aby utrzymac sie na piedestale trzeba byc krysztalowo czystym. Inaczej w
          demokratycznym panstwie moze sie zdarzyc, ze ktos wyciagnie brudy. Na razie
          brudy sa wyciagane selektywnie (dwie komisje, kilka wiekszych gazet), mam
          nadzieje, ze niedlugo ignoranci beda sie bali zajmowac odpowiedzialne
          stanowiska.

We wszystkich krajach do wladzy 'pchaja' sie ludzie bez kregoslupa, w
          pejoratywnym sensie elastyczni. Moze w Polsce uda sie zmniejszyc te negatywna
          tendencje. W okresie miedzywojennym raczej wiekszosc politykow byla szczera i
          ideowa. Nie zawsze to bylo zdrowe dla kraju, ale na pewno bylo lepsze niz
          obecne zlodziejstwo i degrengolada moralno-etyczna.

Z drugiej strony poziom zycia w latach 20-30-tych byl dla przecietnego
          czlowieka znacznie nizszy niz dzisiaj a polityka zajmowali sie zwykle ludzie
          zabezpieczeni materialnie.

Pozd.
          • Gość: miop Re: wazniejsze jak komisja przesluchuje niz kogo IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:23
            niestety przesluchania pokazuja wszystkie wypaczenia
            i naduzycia wladzy bezkarne w polskich sadach
            ijak widac po pracy komisji
            nawet publiczna kompromitacja nie jest w stanie tych naduzyc
            ukrocic
            a eksperci jak byli do bani tak sa

• Gość: inżynier Re: wazniejsze jak komisja przesluchuje niz kogo IP: 213.25.29.* 13.01.05, 14:45
              Gość portalu: miop napisał(a):

> niestety przesluchania pokazuja wszystkie wypaczenia
              > i naduzycia wladzy bezkarne w polskich sadach

W jaki sposób przesłuchania przed komisją miałyby pokazywać "nadużycia władzy
              bezkarne w polskich sądach"?
        • Gość: go.go Re: SB-ckie NASIENIE+ KOMUNISTYCZNE POCHOLY!!!! IP: 81.219.126.* 13.01.05, 12:57
          Gość portalu: M-16 napisał(a):

> Drazni was MACIAREWICZ, WASSERMAN GIERTYCH i INNI- BOLI WAS PRAWDA!!

GŁUPOTA NIESTETY NIE BOLI- WIĘC JEST ZNACZNIE GORZEJ.....
        • bodo53 Re: SB-ckie NASIENIE+ KOMUNISTYCZNE POCHOLY!!!! 13.01.05, 15:10
          Prawda nigdy nie była bezbrzeżnie głupia i pusta. Pewnie miałeś na myśli były
          organ prasowy KPZR...
      • Gość: obserwator Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.lodz.mm.pl 13.01.05, 05:27
        +Bardzo przepraszam, ale powinien Pan jeszcze raz, ale tym razem w towarzystwie
        inteligentnego kompana, wysłuchać cały przebieg zeznan mecenasa Widackiego. My
        Polacy żle oceniamy nie tych, co żle działają, tylko krytykujemy, a nawet
        ubliżamy ludziom, którzy ukazuja zło na rzecz naszej Ojczyzny. Pan Widacki wraz
        jeszcze z drugim powoływali się na paragrafy, których w naszym Prawie Polskim
        nie istnieje, a więc tak postepuja profesorowie prawa? A może udałoby się ? Ja
        jestem zbulwersowana właśnie zachowaniem p. Widackiego. Komisja to nie Sąd i
        Komisja nie oskarża tylko dochodzi do prawdy, a dzialania Komisji jest
        uzależniona takze od kultury świadków. Oglądam wszystkie transmisje zeznań
        świadków i jestem przerażona tym mataczeniem, ale to jest cecha wiekszosci
        Polaków.
        • Gość: miop Re:mnie przeraza ubeckie zachowanie wassermana IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:26
          i miodowicza
          jak widac czym skorupka za mlodu nasiakla tym na starosc traci
      • Gość: Tak Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.e-wroc.com 13.01.05, 09:05
        Wyjatkowo podły komentarz EMERYTA
        • Gość: manio widacki zniszczyl te miernoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:09
          ...hehehehehehehehehehehehehehe hehe....
      • Gość: milo Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:23
        To nie tylko posłowie ale prawnicy z praktyką- wykształcili się i pracowali w
        systemie komunistycznym a więc nie ma się co dziwić że mają metody przesłuchiwań
        wyjęte jako żywo z metod UB-eckich.Świadek lub podejrzany nie jest im potrzebny
        sami zadają pytania i sami na nie odpowiadają bo jedyną odpowiedzią jest ta w
        którą oni wierzą wg. zasady -"daj mi człowieka a ja znajdę na niego artykuł"
    • Gość: xoxxox Prawnicy i inne pijawki, IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 13.01.05, 03:49
      W Stanach era lawerow sie wlasnie konczy. Dzieki Bushowi , ktory nalozyl limity
      na bezsensowne sprawy, ktore stoczyly korporacje do bankructw.
      I to widac juz golym okiem... dzieki Bogu.
      Notariusz kosztuje 1$ i jest dostepny na kazdym rogu. Dzieki temu jest wiekszy
      porzadek. W Polsce notariusz bierze krocie i strach kupic jakakolwiek
      nieruchomosc. Pan Widacki ociera sie i obmacuje z wszystkimi gangsterami w
      kraju i nic o tym nie wie. Bardzo lubie patrzec na jego nieksztaltna glowe,
      glowe hipokryty.
      Ile pieniedzy oni musza zdobyc by powiedziec juz dosc, nie korumpuje wiecej...
      kosztem ludzi, ktorzy zyja w nedzy...
      Co jest ich celem? Obszar polski gdzie beda mieli wlasny oboz i niewolnikow?

• Gość: julko Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 06:06
      Jestem przekonany po wysłuchaniu wczorajszych wypowiedzi Widackiego że nie ma
      on czystego sumienia.Pozostaje mu tylko tupet.A to niestety ohyda.
    • Gość: Toto Kto by a kto nie IP: *.dyn.optonline.net 13.01.05, 06:21
      K... mac - napiszcie moze kto byl w PZPZ a kto nie. Czy general kapowal czy
      nie. Czy mecenas byl czlonkiem czy nie. Przeciez to jest smieszne.

Zresza takze Rzeczpospolita, podaje urywki z przesluchan.

LUDZIE, MY CHCEMY FAKTOW !!!

Mowic kazdy moze co chce, ja np. jestem Diego Maradona. A Czempinski to
      Napoleon Bonaparte.
      • Gość: miop Re: chyba celowo generala dali na poczatek IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:29
        aby sie nie kompromitowac na wizji
    • Gość: czaja Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.01.05, 06:44
      Jeżeli P.Maciarewicz chce sobie nabić plusów, to się myli. On się ośmiesza i
      przy tym cały sejm. Czego dotyczy ta komisja? A może to już ostatnia, dlatego ci
      panowie chcą wyświetlić wszystkie afery w Polsce? Ale w jaki sposób?. Jak może
      takie coś , jak p.M. tak traktować świadków. To są metody zbliżone do działań UB.
      Dajcie temu panu władzę to będzie po Polsce.
    • Gość: Lex Re: Przesłuchanie Widackiego - jego refleksje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 07:17
      – Komisja po raz kolejny pokazała, że nie respektuje prawa obowiązującego w
      Polsce, a wręcz próbuje stać ponad nim. Członkowie komisji nie stosują się do
      procedur, ani do zapisu, który wyznaczył komisji do zbadania Sejm. Sposób
      traktowania świadków urąga wszelkim elementarnym zasadom cywilizowanego prawa.
      Naruszana jest ich godność. Poza tym posłowie nie zadają pytań, tylko
      wygłaszają obrzydliwe, tendencyjne oświadczenia, a potem domagają się ich
      potwierdzenia. Byłem przesłuchiwany na okoliczności, które nie mają żadnego
      związku ze sprawą Orlenu. Bo jaki związek ze sprawą ma to od kiedy znam Adama
      Michnika? Albo jaki związek ze sprawą ma to, kto mi dawał rekomendacje do PZPR
      w Ô68 roku? Jest to paskudna forma trybunału bolszewickiego, która mam nadzieję
      uzmysławia ludziom rozsądnym i myślącym, czym może być Polska po wyborach.
      Jestem przerażony nie tym, jak mnie potraktowano, czy jak traktowano innych
      świadków, tylko tym, jak będzie wyglądała Polska, kiedy ci ludzie dojdą do
      władzy. Przeraża mnie poziom i kultura prawna tych ludzi, dlatego jestem pełen
      niepokoju o Polskę i jej obywateli.
      • Gość: Marko Naiwny Widacki - minister z niby przypadku IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.01.05, 07:47
        Niekompetencja, naiwność, a może coś więcej?
        Fragment wczorajszego przesłuchania Widackiego, w którym powtarza, że jako
        wiceminister MSW przyjmujący Herszmana nie wiedział o przestępczej działalności
        założycieli fundacji, także Barańskiego, jest wart głębszej analizy.
        Zwłaszcza to, gdy tłumaczy, że przestępcza działalność Jeremiasza Barańskiego
        była znana jedynie tym jego podwładnym, którzy prowadzili jego sprawy. Była
        znana podwładnym, ale nie jemu - szefowi, który pozytywnie zaopiniował
        założenie fundacji przez przestępców. Zastanawiająca wybiórczość w
        nieprzeciętnej zwykle prywatnej i zawodowej dociekliwości pana ministra Jana
        Widackiego. Zastanawiająca tym bardziej, że sprawy agentury i tzw. podwójnego
        dna zawsze go pasjonowały, czemu dał wyraz w swojej pisarskiej twórczości.
        Pierwsza wersja Widackiego sprzed ponad miesiąca była jeszcze inna. Oświadczył
        wówczas publicznie, że w tamtych latach o przestępczej działalności Baraniny
        nie było jeszcze nic wiadomo. Teraz przyznał, że jednak było wiadomo. I to było
        wiadomo jego podwładnym.
        • Gość: polak Re: myśl IP: *.icpnet.pl 13.01.05, 09:46
          1. czy wiceminister musi przeczytać kazdy list z setek pism krazacych kazdego
          dnia pomiedzy komisriatami i komendami?
          2. jeremiasz barański nie wystepowal w zadnych dokumnetach fundacji.
          3. podejrzanych o cokolwiek lub skazanych jest w tej chwili około miliona. czy
          wiceministter musi pamietac kazde nazwisko z tego miliona?
          4. wiceminister niczego nie opiniował, bo ani nie miał takiego obowiązku, ani
          prawa. fundacje zarejstrował sąd.

5 co jeszcze chcesz analizowac? glupote i butę komunistycznego prokuratora
          wasermana, któremu marzy się powrót do państwa policyjnego? oszołomstwo
          macierewicza, który zyje od lat we własnym, wymyślonym świecie? bezczelność i
          mściwość giertycha, który próbuje zbierać punkty jako jedyny sprawiedliwy?

na kilka godzin przesluchania, pytania w jakikolwiek sposob związane z zakresem
          prac komisji (do czego została zobowiązana przez sejm uchwałą), zajeły jakieś
          2,3 minuty. czym więc było to przesłuchanie, jeśli nie "zemstą za to, że
          osmieszyłem komisję, zmuszając ją do działania w ramach obowiązującego prawa",
          jak powiedział po przesłuchaniu widacki?
          • Gość: miop Re:niestety, ditto, trzeba bylo przesluchac nozke IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:34
          • Gość: Marko Re: Naiwny Widacki - minister z niby przypadku IP: 5.2.* / *.chello.pl 13.01.05, 22:48
            Gość portalu: polak napisał(a):

> 1. czy wiceminister musi przeczytać kazdy list z setek pism krazacych kazdego
            > dnia pomiedzy komisriatami i komendami?

Ściemniasz. W sprawie fundacji "Bezpieczna Służba" nie chodziło o zwykły
            komisariat. Również nie zwykli ludzie odwiedzili w tej sprawie wiceministra
            Jana Widackiego.
            Chodzi o to, że Fundację zakładały osoby już wówczas związane ze środowiskiem
            gangsterów. Widacki potwierdza, że przyszli do niego m.in. Zdzisław Herszmann i
            Aleksander Żagiel. Problem tkwi w tym, że prokuratura już wówczas od kilku lat
            czekała na ekstradycję Herszmanna, a Żagla jeszcze w latach 70. skazano za
            narkotyki i fałszerstwo. Gang zakładał Fundację pod bokiem wiceministra
            Widackiego.
            Dziwnie naiwnego wiceministra, wiceministra niby z przypadku. Ale tak się
            składa, że jednocześnie niezwykle sprawnego adwokata.
      • Gość: go.go Re: Przesłuchanie Widackiego - jego refleksje. IP: 81.219.126.* 13.01.05, 15:45
        Gość portalu: Lex napisał(a):
        > uzmysławia ludziom rozsądnym i myślącym, czym może być Polska po wyborach.
        > Jestem przerażony nie tym, jak mnie potraktowano, czy jak traktowano innych
        > świadków, tylko tym, jak będzie wyglądała Polska, kiedy ci ludzie dojdą do
        > władzy. Przeraża mnie poziom i kultura prawna tych ludzi, dlatego jestem pełen
        > niepokoju o Polskę i jej obywateli.

no, właśnie - Czy w milczeniu białych haniebnych flag zejść z barykady
        i nadal dawac pole do popisów ludzim których poziom i kultura przeraża ?

Pana niepokój Lex'ie jest niczym wobec lęku obywateli "nieuzbrojonych"
        w dogłębną znajomość prawa. To, że obradują tego typu Komsje w Sejmie jest skutkiem złego funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości w Polsce, przecież od ok.15 lat nalezy to zmienić. Sądzi Pan,że to zrobią obecni "nasi polytycy" ?
        Pod hasłem - "Nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go.."
        na uzdrawianiu systemu sprawiedliwości pare osób robi kariery polityczne od wielu lat. Efekty słychać i czuć..

Kto ma to zrobić? Ci którzy mogą i powinni akurat od polityki, partii politycznych jak Widać uciekają.Jeszcze na polu walki z różnym skutkiem (niestety nie profesjonalnie) dziennikarze starają sie zastąpić śledczych, prokuratorów i sędziów, alarmować polityków - ale funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości to zajęcie dla orłów prawa a nie laików.
        Może to co Cię spotkało Lex'ie, to Najjaśniejsza wzywa..... pomocy! :)
    • Gość: Grzegorz Re: Tzw. kaganiec to byl juz nalozony i to IP: 204.233.240.* 13.01.05, 07:20
      nie tylko na sejm ale rownez na caly narod ( 1945 do 1980) i troche sie wydaje
      ze te "ikony" to wyrosly na gruncie tej kagancowej epoki.
      • czerwony_borsuk Re: Tzw. kaganiec to byl juz nalozony i to 13.01.05, 08:10
        A co ma piernik do wiatraka ?? Co ma Widacki i jego fundacja do sparwy Orlenu ??
        pan macierewicz pokazał o co chodzi w komisji. Zniszczyc wszystkich i wszystko
        co nie pasuje jemu i jego kolezka z tej smiesznej parti katolicznej
    • Gość: Czytelnik Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.05, 10:01

"Komisja po raz kolejny pokazała, że nie respektuje prawa obowiązującego w
      Polsce, a wręcz próbuje stać ponad nim. Członkowie komisji nie stosują się do
      procedur, ani do zapisu, który wyznaczył komisji do zbadania Sejm.

Sposób traktowania świadków urąga wszelkim elementarnym zasadom cywilizowanego
      prawa. Naruszana jest ich godność. Poza tym posłowie nie zadają pytań, tylko
      wygłaszają obrzydliwe, tendencyjne oświadczenia, a potem domagają się ich
      potwierdzenia.

Byłem przesłuchiwany na okoliczności, które nie mają żadnego związku ze sprawą
      Orlenu. Bo jaki związek ze sprawą ma to od kiedy znam Adama Michnika? Albo jaki
      związek ze sprawą ma to, kto mi dawał rekomendacje do PZPR w Ô68 roku?

Jest to paskudna forma trybunału bolszewickiego, która mam nadzieję uzmysławia
      ludziom rozsądnym i myślącym, czym może być Polska po wyborach. Jestem
      przerażony nie tym, jak mnie potraktowano, czy jak traktowano innych świadków,
      tylko tym, jak będzie wyglądała Polska, kiedy ci ludzie dojdą do władzy.

Przeraża mnie poziom i kultura prawna tych ludzi, dlatego jestem pełen
      niepokoju o Polskę i jej obywateli."

Jan Widacki dla TRYBUNY
    • Gość: magoo 5 rocznica fundacji "Semper Polonia" i Kwaśniewski IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 10:14

Serwis informacyjny strony internetowej Prezydenta RP
      http://www.prezydent.pl/ser/index.php3?tem_ID=4214&kategoria=

Uroczystość 5-lecia istnienia Fundacji "Semper Polonia"
      (2002-05-15)

15 maja 2002 roku, w Pałacu Prezydenckim, z udziałem Prezydent Rzeczypospolitej
      Polskiej Aleksandra Kwaśniewskiego odbyła się uroczystość z okazji 5 -lecia
      istnienia Fundacji "Semper Polonia".

W uroczystości uczestniczyli m.in.
      Marszałek Senatu Longin Pastusiak,
      ministrowie: edukacji narodowej i sportu - Krystyna Łybacka,
      spraw wewnętrznych i administracji - Krzysztof Janik, jednocześnie
      wiceprzewodniczący Rady Fundacji,
      kultury Andrzej Celiński,
      prezes TVP Robert Kwiatkowski,
      prezes Polskiego Radia Ryszard Miazek oraz
      ministrowie w Kancelarii Prezydenta RP.

Podczas uroczystości prezydent Aleksander Kwaśniewski wręczył akty powołania
      nowym członkom Rady Programowej Fundacji.
      Członkami zostali: Antoni Bartkiewicz, ks. Adam Boniecki, Stanisław Ciosek,
      Kazimierz Długosz, Elżbieta Dzikowska, Antoni Fałat, Jerzy Hoffman,
      Michał Jagiełło, Wacław Janas, Władysław Miodunka, Tadeusz Radzik,
      Ferdynand Ruszczyc, Elżbieta Smółkowa, Jan Widacki, Andrzej Załucki.

Prezydent RP, z okazji 5 lecia Fundacji "Semper Polonia" odznaczył:

- Marka Hauszylda, prezesa Zarządu Fundacji - Krzyżem Oficerskim Orderu
      Odrodzenia Polski
      - Mariana Anysza, przewodniczącego Rady Fundacji i Macieja Grudzińskiego,
      sekretarza Rady Fundacji - Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski

Zwracając się o uczestników uroczystości Aleksander Kwaśniewski powiedział:

Witam wszystkich bardzo serdecznie i cieszę się, że możemy się spotkać po raz
      kolejny, szczególnie w tym momencie - z okazji pięciu lat działalności Fundacji
      SEMPER POLONIA. Zapowiadam również,że w kolejnych latach mojej prezydentury, o
      czym już wspomniał pan minister Janik, ten Pałac będzie stał dla Was otworem,
      a ?????? - ministrowi Janikowi chcę przypomnieć, że wybory kolejne
      parlamentarne odbędą się pół roku przed kolejnymi wyborami prezydenckimi. Ale
      jakby na to nie patrzeć mamy kilka lat pracy przed sobą i wierzę, że będzie to
      praca równie udana jak to wszystko co do tej pory udało się osiągnąć.
      Chcę Państwu powiedzieć, że pięć lat z działalności Fundacji SEMPER POLONIA to
      są rzeczywiście osiągnięcia warte zauważenia i warte gratulacji, które składam.
      Pamiętam nasze pierwsze spotkanie - tu, w Pałacu Prezydenckim, gdy Fundacja
      została powołana do istnienia. Zgromadziliście Państwo wtedy swe siły i
      talenty, aby wspomagać pozarządowe działania na rzecz Polonii. Niewielkie były
      pieniądze na początek, ale za to ambitne zamierzenia i zapał kilku osób - to
      był ten właśnie kapitał założycielski. Ale co było wtedy bardzo ważne mieliście
      Państwo sprecyzowaną wizję: chcieliście wspierać ??????? - młodzież polskiego
      pochodzenia i chcieliście zainwestować w to, co najważniejsze - tworzenie dla
      młodzieży polskiego pochodzenia szans rozwoju i edukacji. Fundacja bardzo
      słusznie zakładała, że ???????? - poziom wykształcenia młodych Polonusów będzie
      znacząco wpływał na pozycję !!!!!! - polskiej mniejszości w różnych krajach.
      Będzie też kształtował pozytywny wizerunek Polski i Polaków w świecie. To
      przesłanie było mi bardzo bliskie i skłoniło do objęcia honorowego patronatu
      nad Fundacją.

Bardzo szybko, bo już rok później mogłem się przekonać, że to nie były tylko
      deklaracje, że były również czyny. Pamiętam i będę to zawsze pamiętał, w
      Wilnie, w szkole imienia Adama Mickiewicza, uczestniczyłem w uroczystości
      wręczenia pierwszych 27 stypendiów dla studentów polskiego pochodzenia,
      studiujących na litewskich wyższych uczelniach. Stypendia te ufundowały za
      pośrednictwem Fundacji polskie firmy. To było krokiem, czy kamieniem milowym w
      naszym działaniu. Później bardzo cennymi inicjatywami okazały się kursy
      przygotowawcze dla uczniów szkół polskich do egzaminów na studia oraz staże i
      praktyki zawodowe.

Wszyscy wspominamy z wielkim szacunkiem pierwszego przewodniczącego Rady
      Programowej Fundacji, nieodżałowanego !!!!!!! - Andrzeja Drawicza, którego
      pięciolecie śmierci także w tych dniach upływa. Stworzenie nagrody Jego imienia
      było uhonorowaniem pamięci tego człowieka. Nagroda przyznawana jest osobom,
      które - tak jak Andrzej Drawicz - w wybitny sposób ???????? - przyczyniają się
      do kultywowania polskiego dziedzictwa kulturowego w świecie, w
      duchu !!!!!!!!!!!! - tolerancji i !!!!!!!! - poszanowania odmienności. Było dla
      nas wszystkich jak sądzę, wielką satysfakcją, że !!!!!!!! - pierwszym laureatem
      Nagrody Andrzeja Drawicza był holenderski dziennikarz i !!!!!!!! - publicysta
      żydowskiego pochodzenia Milo Anstadt. To wielce zasłużona postać; człowiek,
      który zrobił wiele dobrego dla prezentacji w Europie złożonych stosunków polsko-
      żydowskich na przestrzeni dziejów; wpływowa osobistość, która potrafiła
      skutecznie przekonywać zachodnich polityków do członkostwa Polski w NATO i Unii
      Europejskiej. To imponujący dowód na to, jakiej !!!!!!!! - rangi sojuszników
      zyskują idee Fundacji SEMPER POLONIA.

Nie sposób nie docenić roli, jaką Fundacja wniosła w kształtowanie współpracy
      dzisiejszej Polski z Polonią. Rozwijała swoją działalność bez nadmiernego
      rozgłosu i co ważne bez grosza z państwowej kasy. !!!!!!!! - Nie wikłała się w
      żadne gry polityczne, a działając z wielkim poczuciem odpowiedzialności i
      zawsze starając się swoje poczynania koordynować z Ministerstwem Spraw
      Zagranicznych działała skutecznie i oby tak było dalej.

Stypendia dla studentów polskiego pochodzenia wypłacane są za pośrednictwem
      polskich ambasad i konsulatów. Plany Fundacji !!!!!!! - opiniowane są przez
      polskich dyplomatów i przedstawicieli Polonii. To właśnie dobry przykład
      mądrego współdziałania, pokazujący, że - wbrew krzywdzącym nas stereotypom -
      Polacy ( Polacy - hehehee) bardzo dobrze potrafią się organizować i zgodnie iść
      razem do celu.

Nie tak dawno debatowaliśmy na forum zorganizowanym przez Senat
      Rzeczypospolitej nad wyzwaniami, jakie Polsce i Polonii stawia nowe stulecie.
      Mówiłem wtedy, że jesteśmy ??????? - w sytuacji szczególnej, która jest dla
      nas !!!!!!!! - zobowiązaniem, ale także i szansą - żaden bowiem kraj na świecie
      nie ma tak licznej !!!!!!!! - diaspory, a zarazem nie istnieje chyba na kuli
      ziemskiej takie państwo, w którym nie można byłoby spotkać mieszkających tam
      Polonusów. Żeby jednak dobrze to wykorzystać, musimy wypracować nowy styl w
      kontaktach Macierzy z Polonią.I wierzę, że Fundacja SEMPER POLONIA w tym dziele
      wypracowania nowego stylu, nowych pomysłów projektów w kontaktach z Polonią
      będzie dla nas wsparciem.

Cieszę się, że podejmujecie Państwo zadania coraz ambitniejsze. Wiem, że plany
      Fundacji na ten rok spotkały się z życzliwym odzewem Senatu, za co dziękuję
      serdecznie Marszałkowi Longinowi Pastusiakowi, którego obecność jest tutaj
      dowodem, iż Senat i on osobiście traktuje działalność Fundacji z nie tylko
      szacunkiem ale także po partnersku. Z pewnością nowa Rada Programowa, którą
      miałem dzisiaj honor powołać, stanie się dla Fundacji motorem nowych
      przedsięwzięć, miejscem tworzenia nowych projektów.

Jednym z takich projektów mogłaby być na przykład "Internetowa Szkoła Języka
      Polskiego". Byłaby ona nie tylko znakomitą pomocą dla młodego pokolenia
      Polonii, pragnącego uczyć się i doskonalić w polskiej mowie, ale mogłaby
      również być bardzo przydatna dla wielu cudzoziemców zafascynowanych polską
      kulturą. Myślę, że tak wybitne grono, skupiające tyle autorytetów ze środowiska
      naukowego i artystycznego, ze świata kultury i mediów - jest w szczególny
      sposób zdolne do zmierzenia się z tak ambitnym wyzwaniem. Jestem przekonany, że
      taki pomysł spotkałby się z życzliwym przyjęciem Senatu, a także właściwych
      resortów Edukacji, Kultury, Spraw Zagranicznych.

Chcę również podziękować obecnym tu prezesom te
      • Gość: magoo Czy Fundacja "Semper Polonia" ma dwie nazwy? IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 10:25
        www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=kr31009_1
        W czwartek 9 pażdziernika 2003 na konferencji prasowej w rezydencji Ambasadora
        Wielkiej Brytanii w Warszawie towarzystwo ubezpieczeniowe Prudential
        powiadomiło o założeniu w Polsce Fundacji "Przezorność".
        Przezorność to nazwa polskiej firmy ubezpieczeniowej, którą towarzystwo
        ubezpieczeniowe Prudential zakupiło w 1927 roku, w ten sposób wchodząc na
        polski rynek, na ktorym pozostało do 1936 roku.

Założenie Fundacji, której celem jest upamiętnienie właścicieli polis
        ubezpieczeniowych z okresu 1927-36 lub ich spadkobierców, których Prudential
        nie może odnaleźć, jest rezultatem wielu rozważań i dyskusji, w których między
        innymi Zjednoczenie Polskie w Wielkiej Brytanii brało czynny udział.

Ponieważ mniej więcej połowa właścicieli polis była pochodzenia żydowskiego,
        połowa funduszy Fundacji przeznaczona będzie na cele charytatywne polsko-
        żydowskie, a połowa na polskie, ale wszystkie z siedzibą w Polsce.
        Oto ich lista:

Edukacja:
        Szkoła Główna Handlowa, Fundacja Semper Polonia, Fundacja Porozumienie bez
        barier, Internet w szkołach-Program Prezydenta RP, Polska Fundacja Dzieci i
        Młodzieży, Wyższa Szkoła Przedsiębierczości i Zarządzania im. Leona
        Koźmińskiego w Warszawie, Stowarzyszenie "Szkoła Liderów", Stypendia im.
        Josepha Conrada (Chevening), Muzeum Historii Żydów Polskich, Fundacja Judaica-
        Centrum Kultury Żydowskiej.

Opieka społeczna:
        Fundacja Sue Ryder, Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w Polsce.

Kultura:
        Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie, Fundacja Artystyczna Globe, Europejskie
        Centrum Bajek w Pacanowie.

Historia:
        Fundacja Rodziny Józefa Piłsudskiego, Stowarzyszenie Rodzin Katyńskich,
        Państwowe Muzeum Stutthof w Sztutowie, Muzeum hitlerowskiego obozu
        koncentracyjnego w Sobiborze.

W każdym wypadku Fundacja "Przezorność" wspierać będzie jakiś specyficzny
        program organizacji, której pomaga. I tak, w przypadku !!!!!!!!!!!!!!!!!
        Fundacji Semper Fidelis !!!!!!!! będzie to program stypendialny na pokrycie
        kosztów, związanych ze studiami podyplomowymi w Polsce dla młodych Polaków
        zamieszkałych w Rosji, na Ukrainie, Litwie, Białorusi i Łotwie.

>>>>>>>>
        a tak nawiasem mówiąc, zastanawiam się, które z w/w celów, są celami polskimi?
      • Gość: magoo Re: 5 rocznica fundacji "Semper Polonia" i Kwaśni IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 10:49
        kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1210226&KAT=237
        Czerwona fundacja

Semper Polonia - darczyńcy z cudzej kieszeni
        Eseldowska fundacja Semper Polonia systematycznie przechwytuje senackie
        fundusze, jakie przypisano izbie na wspomaganie Polaków poza granicami kraju.

Blisko 2 mln Polaków mieszkających w Niemczech nie posiada statusu mniejszości
        narodowej, nie wybiera swych reprezentantów do Bundestagu. Mniejszość niemiecka
        w Polsce cieszy się uprzywilejowaniem (dotowana oświata, prasa, media
        elektroniczne), nawet wbrew konstytucji (posłów nie obowiązuje 5-proc. próg
        wyborczy). Na Litwie czy Białorusi szkoły dla Polaków buduje się z polskiego
        budżetu. Postkomunistyczna dyplomacja nie potrafiła zmusić sąsiadów do
        przestrzegania europejskich standardów ani wprowadzić zasady wzajemności w
        traktowaniu mniejszości narodowych.

Większość Polaków, którzy pozostali poza Polską w wyniku powojennego
        przesunięcia granic, jak również Polonii w krajach emigracji, była i jest - ze
        zrozumiałych względów - odległa od sympatii lewicowych. Działalność
        postkomunistycznych placówek dyplomatycznych koncentruje się więc czasem na
        skłócaniu środowisk, indoktrynacji i bezpardonowym zjednywaniu sojuszników.
        Dyplomacja promuje asymilowanie się Polaków w miejscowym społeczeństwie, a nie
        kultywowanie tożsamości narodowej i kulturowej.

Dla Polonii i Polaków za granicą Wspólnota Polska jest od lat łącznikiem z
        Macierzą. Stowarzyszenie finansuje budowę szkół, wyposaża biblioteki i szkoły,
        rozprowadza pomoc charytatywną, paczki świąteczne, książki, czasopisma. Jedyne
        kryterium pomocy to status materialny beneficjenta. Działalność stowarzyszenia -
        sprzyjająca integracji środowisk, nawiązywaniu kontaktów z ojczyzną - nie ma
        nic wspólnego z intrygami czy indoktrynacją, prowadzonymi przez dyplomatycznych
        politruków.

Tymczasem na nich właśnie opiera swe rozeznanie w środowiskach Polaków na
        obczyźnie !!!!!!!!! - fundacja Semper Polonia.
        Systematycznie !!!!!!!!!!!!!!!!! -przechwytuje ona senackie fundusze, jakie
        przypisano izbie na wspomaganie Polaków poza granicami kraju.

Sami swoi z orderami

Fundacja Semper Polonia powstała w 1997 roku pod wysokim patronatem samego
        prezydenta Kwaśniewskiego. Prezesuje jej
        mąż Urszuli Hauszyld, pełniącej zaszczytną funkcję dyrektora prezydenckiego
        gabinetu - Marek Hauszyld, przedtem kierownik siedleckiego oddziału Trybuny
        Mazowieckiej, zresztą odznaczony przez prezydenta Krzyżem Oficerskim Orderu
        Odrodzenia Polski. Zaś radzie fundacji
        przewodniczył nie byle kto, bo we własnej osobie !!!!!! Zbigniew Wróbel, prezes
        Orlenu (do października ubiegłego roku). Zastąpił go
        !!!!!!!! Aleksander Lesz, prezes Soft-Banku, który należy do grupy Prokom, od
        lat trudniącej się (ze zmiennym szczęściem, choć zawsze z zyskiem),
        elektronizacją krajowej biurokracji, przy czym długotrwałe kłopoty ze
        zorganizowaniem centralnej ewidencji kierowców i pojazdów są tu wymownym
        przykładem.
        Wśród członków rady fundacji też nie byle kto,
        !!!!! Jerzy Adamik - wojewoda małopolski z nadania SLD, Jan Antosik -
        legitymuje się stanowiskiem PRL-owskiego ministra gospodarki materiałowej. Nie
        brakuje urzędników z prezydenckiej kancelarii.
        !!!!! Maciej Fleming był dyrektorem generalnym w Biurze Bezpieczeństwa
        Narodowego, teraz prezesuje Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych, która
        ostatnio wsławiła się eksperymentalną edycją kart dla rencistów i emerytów.
        Ściągnięto też fachowców z PRL. W radzie fundacji zasiadł
        !!!!!!!!! tow. Stanisław Kukuryka, niegdysiejszy minister budownictwa (a jakże,
        odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski), o którym
        opinia publiczna przypomniała sobie niedawno w związku z aferą w Międzylesiu.
        Spółdzielnia mieszkaniowa, której szefem rady nadzorczej jest S. Kukuryka,
        zagarnęła część działki należącej do zakładu opieki społecznej w Helenowie.
        Ponadto w radzie fundacji zasiada PRL-owski ambasador w ZSRR -
        !!!!!!!!! Stanisław Ciosek, obecnie doradca prezydenta ds. wschodnich oraz tow.
        Hieronim Kubiak (członek Biura Politycznego i sekretarz KC PZPR), obecnie
        członek komisji kultury Stowarzyszenia Ordynacka, udekorowany przez prezydenta
        Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski za zasługi w
        działalności lewicowego sprzysiężenia Kuźnica, któremu prezesuje wicepremier
        Jerzy Hausner.

Nie brakuje też postaci związanych z aferami agenturalno-biznesowymi.
        !!!!!!!!1 Leonard Praśniewski współpracował z !!!!! Ireneuszem Sekułą i jego
        spółką Polnipon oraz z !!!!! Siergiejem Gawriłowem, szefem radzieckiego wywiadu
        wojskowego GRU, związanym ze spółką Bakbut.
        !!!!!!! Jan Widacki, wiceminister resortu spraw wewnętrznych w rządzie T.
        Mazowieckiego, promował gangsterską fundację "Bezpieczna służba", obecnie jest
        pełnomocnikiem J. Kulczyka w sprawie Orlenu. I jakby tego nie dość, kapitule
        nagrody fundacji przewodniczy były prezydencki minister
        !!!!!!!! Marek Ungier, znany z długoletniej bezradności wymiaru
        sprawiedliwości wobec jego poczynań biznesowych.

Pozostając w układzie pookrągłostołowym, posiadają nadal wiele
        możliwości "perswadowania" firmom państwowym, by stawały się wspomożycielami
        fundacji, tak jak to robili urzędnicy, którzy w imieniu J. Kwaśniewskiej
        naciskali na Orlen, by współfinansował bale arystokracji, którym ona
        patronowała.
        Z racji układów nomenklaturowych fundatorzy łatwo mogą pozyskiwać donacje od
        przedsiębiorstw państwowych. Nic więc dziwnego, że w 1997 roku fundacja
        zgromadziła 420 tys. zł kapitału założycielskiego.

Jednak w porównaniu z corocznymi milionowymi dotacjami senackimi taka kwota nie
        imponuje.

Fundacja wzbogaca również zbiory biblioteczne. Jednak znając jej skład
        osobowy, !!!!!!!!! można mieć wątpliwości co do treści przekazywanych książek.
        Przecież we współczesnym piśmiennictwie polskim występuje wiele nurtów
        światopoglądowych, nie tylko opcja lewicowo-liberalna. Nie ma wątpliwości, jaka
        lektura trafia do rąk Polaków pozostających poza granicami kraju. Poza tym,
        jeżeli program stypendialny fundacji konsultują placówki dyplomatyczne
        obsadzane przez rząd SLD-UP, to niewątpliwie nie pozostaje to bez wpływu na
        krąg beneficjentów.

W tej sytuacji pytanie o apolityczny charakter działalności fundacji jest jak
        najbardziej zasadne, skoro pobiera ona budżetowe pieniądze. Wszystko bowiem
        wskazuje na to, że podatnicy finansują zagraniczne zaplecze polityczne
        rządzącej koalicji. - !!!!!!!!! Nie jest rolą rządu RP oceniać w tym zakresie
        działalność organizacji pozarządowej - mówi Jakub Wolski, podsekretarz stanu w
        resorcie spraw zagranicznych.
        - Jest taka, jaka jest. I ona odpowiada za swoją działalność, a nie polski
        rząd.

Nie sposób jednak oprzeć się wrażeniu, że zawiązana przez nomenklaturę fundacja
        to rodzaj prywatnego przedsięwzięcia, obficie korzystającego z publicznych
        pieniędzy (obsługa biurowa i redystrybucja pieniędzy budżetowych też kosztuje).
        Postkomuniści już zdążyli przyzwyczaić społeczeństwo do takich skandali. Co
        przecież nie oznacza przyzwolenia na takie poczynania. Tym bardziej, że prezes
        fundacji M. Hauszyld utrzymuje, że działa ona !!!!!!!! apolitycznie. Zaś resort
        spraw zagranicznych przekonuje, że nie ma wpływu na profil polityczny fundacji,
        która zresztą "funkcjonuje bardzo dobrze".

• Gość: magoo CEPiK IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 11:49
          > !!!!!!!! Aleksander Lesz, prezes Soft-Banku, który należy do grupy Prokom, od
          > lat trudniącej się (ze zmiennym szczęściem, choć zawsze z zyskiem),
          > elektronizacją krajowej biurokracji, przy czym długotrwałe kłopoty ze
          > zorganizowaniem centralnej ewidencji kierowców i pojazdów są tu wymownym
          > przykładem

a z dzisiejszej prasy:

NIK: Nieprawidłowości w przetargu na CEPiK
          (PAP, pr/13.01.2005, godz. 11:16)

Straty, powstałe w wyniku nieprawidłowości w przeprowadzeniu przetargu ma
          budowę systemu informatycznego Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców
          (CEPiK), wyniosły !!!!!!!!!! ponad 2,5 mln zł - ocenia Najwyższa Izba Kontroli
          (NIK).

Poinformował o tym w czwartek na konferencji prasowej dyrektor Departamentu
          Obrony Narodowej i Bezpieczeństwa Wewnętrznego NIK Marek Zająkała.

Jak zaznaczył dyrektor, nieprawidłowości dotyczyły trzech z czterech umów
          zawartych przez resort spraw wewnętrznych z firmą Infovide na przygotowanie
          dokumentacji przetargowej i nadzór nad budową i wdrożeniem systemu CEPiK.

"W ramach przygotowania do przetargu MSWiA zbyt dużo i zbyt łatwo wydawało
          publiczne pieniądze, a generalnego wykonawcę CEPiK (Softbank SA - PAP)
          wyodrębniono w sposób sprawiający wrażenie centralnego sterowania" - powiedział
          Zająkała.
      • Gość: magoo i jeszcze więcej IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 11:01
        informacje.zeszyt.pl/?newsID=1513936
        "Rzeczpospolita"-Semper SLD
        10.12.2004 00:56
        Zdominowany przez SLD Senat przekazuje miliony złotych dla Polonii za pomocą
        fundacji Semper Polonia, kontrolowanej przez działaczy SLD -
        pisze "Rzeczpospolita". Według dziennika, przed wygranymi przez Sojusz wyborami
        pomoca dla Polonii zajmowały się dwie fundacje - Wspólnota Polska i rządowa -
        Pomocy Polakom na Wschodzie. Po wyborach pieniądze popłynęły do mało wówczas
        znanej fundacji Semper Polonia.

"Rzeczpospolita" twierdzi, że w 2003 roku przychody fundacji potroiły się,
        aktywa podwoiły, a ilość przechodzących przez nią pieniędzy wzrosła
        czterokrotnie. Rocznie fundacja obraca sumami rzędu 4 i pół miliona złotych.

Według gazety, we władzach fundacji roi się od nazwisk polityków SLD i
        biznesmenów, kojarzonych z tą partią. Prezes fundacji Marek Hauszyld podkreśla,
        że jest ona apolityczna, ale przyznaje, że pomysł na nią zrodził się w otoczniu
        prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego - wymyślili ją politycy i biznesmeni,
        którzy towarzyszyli prezydentowi w zagranicznych podróżach.

"Rzeczpospolita"/krzycz
      • Gość: magoo ... jeszcze jedna cegielka IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 11:16
        www.panoramafirm.com.pl/articles/pap_kraj/371004/
        Jak powiedział wiceminister, Fundacja powstała w 1997 roku z kapitałem
        założycielskim w wysokości 420 tys. zł. Podkreślił, że wśród najlepszych
        projektów fundacji jest program stypendialny dla młodej Polonii w krajach ich
        zamieszkania. W tym roku Fundacja finansuje stypendia dla 2 tys. osób w ponad
        30 krajach.

W 2003 roku Fundacja otrzymała ponad 2,8 mln zł dotacji z Senatu na realizację
        siedmiu projektów, 12 tys. zł dotacji z MSZ na program "Austriacki mistrz
        ortografii" oraz dotację z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.

Listę darczyńców Fundacji Wolski określił jako "imponującą". Dla Radziszewskiej
        jest ona "zadziwiająca". Jak powiedziała PAP, znaczna część darczyńców to osoby
        z kierownictwa Fundacji. Ponadto, jak podkreśliła, znaczna część darczyńców i
        członków kierownictwa Fundacji współfinansowała kampanię prezydencką Aleksandra
        Kwaśniewskiego.

• Gość: magoo i dalej IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 11:18
        www.wprost.pl/ar/?O=71013&C=71
        Jak pisze "Rzeczpospolita", do wygranych przez SLD wyborów pomoc dla Polonii
        koordynowały dwie inne fundacje: Wspólnota Polska i rządowa Pomocy Polakom na
        Wschodzie. Kiedy jednak po ostatnich wyborach Sojusz zdobył bezwzględną
        większość w Senacie, izba wyższa zdecyduje o zmianie kierunku przepływu
        pieniędzy na pomoc dla Polonii.
        I strumień popłynął do mało znanej wówczas Semper Polonii. W 2003 r. przychody
        fundacji się potroiły, aktywa podwoiły, a ilość pieniędzy, które przez nią
        przeszły wzrosła aż czterokrotnie. Rocznie fundacja obraca sumami rzędu 4,5 mln
        zł.

• Gość: magoo Re: 5 rocznica fundacji "Semper Polonia" i Kwaśni IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 11:22
        www.ny.pl/index.php?o=news/kat/9
        Stypendia Fundacji SEMPER POLONIA 2004-12-09

©
        Ponad 75 tys. złotych uzyskano w wyniku aukcji dzieł sztuki na rzecz
        stypendystów polskiego pochodzenia z zagranicy. Program opieki stypendialnej
        Fundacji SEMPER POLONIA adresowany jest do młodzieży o polskich korzeniach,
        studiującej w krajach swojego zamieszkania.

Wbrew powszechnej opinii, nie jest to młodzież wyłącznie za naszej wschodniej
        granicy, ale także potomkowie Polonii w Brazylii czy Argentynie. Głównymi
        sponsorami stypendiów są: Senat i Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu.

Fundacja zawiera ze studentami, którym przyznano pomoc, umowy stypendialne na
        okres jednego semestru. Każdy stypendysta spełniający warunki regulaminu
        stypendialnego Fundacji po zaliczeniu wszystkich egzaminów i na dostaniu się na
        kolejny semestr studiów - ma prawo ubiegać się o przedłużenie otrzymywania
        stypendium.

Celem Fundacji SEMPER POLONIA jest pomoc środowiskom polonijnym na świecie,
        promowanie Polski na arenie międzynarodowej, w tym osiągnięć gospodarczych,
        naukowych i kulturalnych oraz budowanie pro polskiego lobby w świecie.

W ciągu sześciu lat realizowania programu skorzystało z niego ponad 4 tysiące
        studentów.

Szczegóły o programach stypendialnych można znaleźć na stronach internetowych
        Fundacji SEMPER POLONIA (IAR)

>>>>>>>>>>
        a polscy sportowcy nawet nie maja się w co ubrać
      • Gość: magoo drążę dalej IP: *.bielsko.msk.pl 13.01.05, 11:28
        www.polonia.org/infonr8.htm

Internetowa Szkoła nauki języka polskiego. Fundacja Semper Polonia przygotowała
        program. Preliminarz budżetowy został przedstawiony w Senacie- jest bardzo
        wysoki. W szerokiej dyskusji na powyższy temat zdania były podzielone bowiem
        brak było ustaleń projektu. Przedstawiciele ze Wschodu uważali, że ze względu
        na bardzo małą ilość komputerów, a w wielu skupiskach ich brak, korzystanie z
        tego rodzaju nauki będzie bardzo ograniczone, tylko dla wybranych osób i nie
        będzie ona spełniała zamierzonego zadania. Dowiedzieliśmy się również, że
        Fundacja ta rozszerzając swoją działalność dąży do likwidacji istniejących
        organizacji Polskich i Polonijnych i zastąpienie ich nowymi o innym kierunku
        działania. To budzi niepokój.
        • Gość: miop Re: akurat ten pomysl jest bardzo dobry IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 12:58
          moze byc realizowany wlasnie w osrodkach polskiej edukacji
          przy okazji odbioru satelitarnego i internetowego radia via satelita
          w druga strone moze byc realizowany poprzez nawet poczte
          mozliwosc powielania czytanych ksiazek na cd-romach

czytniki sa juz dosc tanie i mozna je wypozyczac za niewielka
          symboliczna oplata ewentualnie przegrywac na kasety
          to samo z e-ksiazka
    • kotek.filemon Szkoda... 13.01.05, 10:15
      ... że nie mam telewizora w pracy. Tracę najlepszy program rozrywkowy w
      telewizji. Wczoraj słuchałem tylko fragmentów od 17:30. I tak było dość
      pikantnie, Giertych zadał jakieś pytanie o opinię kogoś w sprawie śmierci
      Pyjasa. Omal nie udławiłem się fasolką (po bretońsku), co ją na obiad jadłem.
      Zastanawiałem się chwilę, co zbrodnia (niewątpliwie ohydna i domagająca się
      rozliczenia) na Pyjasie ma wspólnego z największym koncernem energetycznym
      Najjaśniejszej. Szkoda, że Romek nie spytał o opinię np. w sprawie śmierci bpa
      Św. Stanisława, byłoby równie mocno powiązane z tematem. Ech, takie kwiatki
      tracę, chyba złożę petycję o zainstalowanie w pracy odbiornika, celem
      podniesienia poziomu edukacji politycznej personelu. Poza tym wiadomo, że nic
      tak nie rozładowuje stresu w pracy, jak szczery śmiech...

• Gość: raf Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 10:36
      Do dziennikarzy GW: mam nadzieję, że zniszczycie tych zarozumiałych gnoi typu
      Maciarewicz, Wasserman, Giertych i Miodowicz.
    • Gość: Niebawem Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:02
      Jak to dobrze że jeszcze w tym roku czerwone bydło odejdzie w niebyt..
      Brawo panie Antoni!!! Będę głosował na pana...lament różnej maści
      mundurowych"emerytów" sprawia że jest nadzieja na normalność i sprawiedli-
      we osądzenie czerwonych zbirów i ich pomocników...
      • Gość: grek Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:35
        oj, oj rozum ci odebrało -zapisz sobie ten post i za 3-4 lata zrobisz rachunek
        sumienia -ciekawy otrzymasz wynik -Niebawem- będziesz tego żałował(a)
      • Gość: Zenon Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:11
        Doprawdy sadzisz, ze monsieur Macierewicz - gdyby mogl - to zafundowalby nam
        cos innego niz totalitaryzm i neobolszewizm? Tyle, ze pod innymi sztandarami
        ideologicznymi? Ten ciezko chory psychicznie czlowiek rozpoczal by od
        wieszania, wsadzania, publicznego pietnowania i tworzenia list proskrypcyjnych
        wszystkich (a nie tylko postkomunistow) majacych odmienne niz on poglady. Co
        byloby dalej mozna sobie latwo wyobrazic. Wieje zgroza.
    • Gość: joris Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.dsl.support.nl 13.01.05, 11:23
      Nie jestem fanem Kulczyka, Siemiatkowskiego, Czempinskiego, Widackiego i kogo
      tam jeszcze ale ludzie z Komisji pokazuja nastepne dno. Pan Wasserman, ktory
      nie umie zadawac pytan w sadzie, Giertych ktory ma nieczyste rece po
      spotkaniach z koronnym prawie swiadkiem, b. przecietny umyslowo Gruszka itd itp.
    • Gość: gaduła to kompromitacja !! IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 13.01.05, 11:25
      jak słucham pytań to zastanawiam się czy ktos z tej komisji myśli ?
      wyglada że rozum u nich śpi !!!
    • Gość: Zenon Re: Przesłuchanie Czempińskiego i Widackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:53
      Najwyzszy czas Maciarewicza skierowac na przymusowe badania psychiatryczne. A
      kiedys byl to nawet udzolniony historyk.
      • Gość: miop Re:akurat on jeden potrafil cos wydusic ze swiadka IP: *.broker.com.pl 13.01.05, 13:05
        szczere wyznanie sygnowane zasada grubej kreski dla generalow IIIRP
      • Gość: go.go Re: Przesłuchanie Widackiego było zemstą IP: 81.219.126.* 13.01.05, 13:40
        .. za to, że osmieszyłem komisję, zmuszając ją do działania w ramach obowiązującego prawa" -i tu niewątpliwie prof.Widacki ma rację
        Dodać rojenia intelektualnych cienisów z Komisji, że błysną w kamerach- w tym punkcie zaproszono "nośną medialnie" osobę gen.Czempińskiego...
        i już mamy oczywiście na koszt podatników ( hi hi)kolejne przedstwienie na konto kampanii wyborczej tych panów-bo, jaki był związek z zakresem prac Komisji?
        - Współczuję świadkom, no i coóżż a cieniasom tradycyjnie nie wyszło.
        • Gość: gen Re: Przesłuchanie Widackiego było zemstą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:02
          Miodowicz się strasznie napocił by upokorzyć Widackiego, któremu nie dorasta do
          pięt. Podsumowaniem jego bełkotu kierowanego do swoich wątpliwych, przyszłych
          wyborców, którym - gdyby to było możliwe - przez szklany ekran wszedłby do d...
          nawet bez mydła, niech będzie jego odpowiedź na uwagę Widackiego aby nie
          dywagował w odniesieniu do jego osoby : " Od dzisiaj nie będę uważał Pana za
          kolegę (?!). A teraz KOCHANY PANIE WIDACKI ...... (!!!!!!!!!)" xxxx PROSZĘ ,
          PROSZĘ jak szybko MIODOWICZ PRZESŁUCHIWANEGO KOLEGĘ PRAWNIKA ZROBIŁ SWOIM
          KOCHANKIEM ....I TO NA NASZYCH OCZACH I Z PRZYZWOLENIEM WYSOKIEJ I PRAWOYŚLNEJ
          IZBY. .... No,no. TAKIEJ RANGI I TAKIEGO TUPETU HOMOPODRYWACZA JAK MIODOWICZ
          POLSKA JESZCZE NIE MIAŁA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka