Dodaj do ulubionych

Wałęsa chce dochodzenia, które go oczyści

08.03.05, 13:36
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • nieo Re: Wałęsa chce dochodzenia, które go oczyści 08.03.05, 13:47
      i ja mu sie nie dziwie
    • wielki.inkwizytor To smutne, 08.03.05, 13:56
      ze Lech Walesa jest zmuszony do takiego dzialania.
      Czlowiek, dzieki ktoremu mozemy dzis spokojnie wypisywac na tym forum to co
      myslimy jest opluwany przez gnidy w rodzaju Rydzyka.

A tego podszywacza "lw-prezydent" powinno sie zabanowac!
      • wicek.wacek Ten matol podpisuje sie "twprezydent" 08.03.05, 19:10
        wielki.inkwizytor napisał:

> ze Lech Walesa jest zmuszony do takiego dzialania.
        > Czlowiek, dzieki ktoremu mozemy dzis spokojnie wypisywac na tym forum to co
        > myslimy jest opluwany przez gnidy w rodzaju Rydzyka.
        >
        > A tego podszywacza "lw-prezydent" powinno sie zabanowac!
        • davidmorst Re: Wałęsa się spieszy, chce zdążyć w tej kadencji 08.03.05, 22:01
    • mikitwist Lechu Lechu nie daj sie !!! 08.03.05, 13:58
      Panie Prezydencie! Jestem mlodym czlowiekiem , mam 25 lat , jestem na studiach
      w DAnii. Wczoraj odeszla moja ukochana Babcia. Nie chce tu epatowac
      cierpieniem , ale wyrazic swoja wdziecznosc za to co Pan zrobil dla Ojczyzny.
      Piszac slowo Ojczyzna mysle o najblizszych memu sercu ludziach i miejscach, od
      ktorych jestem z dala. Odczuwam smutek wiedzac ze utracilem cos najcenniejszego
      w moim zyciu. Moj dom juz nie bedzie ten sam co dawniej , gdy wroce tam na
      swieta. Ale wroce do ludzi, ktorzy pomimo bolu nie utracili nadziei , bo swiat
      wokol nich, Polska daje nadzieje na lepsze jutro. Duch zstapil na te ziemie i
      do naszych serc... Nikt nam nie zabierze tego ducha odnowy , nadziei i
      przemiany z naszych serc i Tej Ziemi ! Polskiej ziemi ! dziekuje PAnu !
      • stef11 Re: Lechu Lechu nie daj sie !!! 08.03.05, 15:08
        dDołącz akt zgonu - będziesz bardziej wiarygodny.
    • wmaker Od Niezabitowskiej zaczeli na Pr. Wałęsie skończą 08.03.05, 14:06
      I po co było czekać tyle latek , teraz jak Oleksego zlustrowali , kłamcą lustracyjnym nazwali , to i tak
      bedzie mał super wakacje na Martinice zaklepane , będzie tam popijał martini z lodem :) . A mógł Oleksy robić kariere w Biedronce ehhh .
    • tequila57 PRZECZYTAJCIE i osądźcie sami : 08.03.05, 14:10
      Lech Wałęsa: Jak chcieli zrobić ze mnie esbeka

Rozmawiali Marek Wąs, Marek Sterlingow 23-02-2005, ostatnia aktualizacja 23-02-
      2005 07:55
      - Dlaczego milczą i biskup Orszulik, i arcybiskup Gocłowski, przecież oni
      wiedzą, jak było. Byli przy Okrągłym Stole świadkami, gwarantami porozumienia.
      Teraz powinni się odezwać, kiedy tamci krzyczą, że polska rewolucja to był
      spisek agentów. Bo jak był spisek, to rozumiem, że Kościół też był w spisku,
      tak? - mówi b. prezydent w rozmowie z "Gazetą"

Marek Sterlingow, Marek Wąs: Czy w latach 70. był Pan tajnym współpracownikiem
      SB?

Lech Wałęsa: - Nie byłem.

To skąd ta cała historia z agentem Bolkiem?

- Wszystko zaczęło się w grudniu 1970 roku, kiedy byłem przywódcą w strajku w
      stoczni. W styczniu przyjechał Gierek i pytał: "Pomożecie?"

A stoczniowcy odkrzyknęli: "Pomożemy!"

- Otóż ja nie krzyczałem. I dzień później zaczęli mnie i innych, co nie
      krzyczeli, odwiedzać esbecy. Przychodzili, ściągali do dyrekcji i pojedynczo z
      nami przeprowadzali rozmowy. Przedstawiali się jako kontrwywiad. Rozmawiałem z
      nimi, ale tylko pod kątem polityki, żadnych spraw personalnych. Oni mówią: -
      Gierek, odnowa, otwarcie na Zachód. To będzie pan przeszkadzał, burzył czy
      raczej wspierał? - pytali. No to jaką ja odpowiedź mogłem w tamtych czasach dać?

Będę wspierał...

- Ale i tak byłem chytrzejszy, bo odpowiadałem im mniej więcej tak: - Będę
      pomagał we wszystkim tym, z czym będę się zgadzał. Oni sobie z tych rozmów
      robili zapiski i tak się zaczęła tworzyć ta słynna teczka.

Potem, w końcu lat 70., właśnie na podstawie tych papierów, co tam zebrali,
      Hodysz rozpowiedział, że jestem agentem.

Kapitan SB Adam Hodysz ostrzegał gdańską opozycję przed szpiclami. Ostrzegł
      m.in. przed Edwinem Myszkiem i - jak dobrze rozumiemy - przed Panem. Czy
      dlatego w 1993 r. jako prezydent poprosił Pan szefa ówczesnego szefa MSW o
      zwolnienie Hodysza ze służby? Dlatego zablokował Pan wtedy lustrację?

- Ja zablokowałem lustrację?!

Tak mówią Pańscy przeciwnicy. Był Pan prezydentem, miał Pan
      swoje "prezydenckie" resorty - między innymi MSW - i mógł Pan do lustracji
      doprowadzić.

- Wtedy patrzyłem na to trochę inaczej niż dziś. Wiedziałem, że fuksem udało
      się przyprzeć komunę do muru. Ale oni wciąż są silni, dużo ugrać się tu nie da.
      Nie wierzyłem, że się lustrację da szybko zrobić. Ale w przyszłości tak.

Byłem przekonany, że kiedyś dokumenty same przemówią, nie przejmowałem się tym,
      że czas leci. A potem dowiedziałem się, że dokumenty poniszczono. To jak robić
      lustrację, gdy na przykład z mojej teczki, gdzie było 85 tomów, dziesięć kartek
      A4 zostało.

W tym takie kartki, na których widnieje pański podpis...

- Zaraz po grudniu '70 przez kilka dni siedziałem w więzieniu. Byłem młody,
      przestraszony. Nie wiem, czy jakby mi coś podsunęli, tobym nie podpisał. Mówię
      szczerze. Ale nic mi nie zaproponowano.

To co Pan podpisał?

- Normalnie, jak to po przesłuchaniu. Że nie będę prowokował akcji, opowiadał o
      zatrzymaniu. To był taki dokument, jak przy wyjściu z więzienia podpisują, że
      odbiera się swoje sznurowadła. Teraz wiem, że to też trafiło do mojej teczki.
      Ale wtedy kompletnie na to nie zwracałem uwagi. Bo przecież nie była to zgoda
      na współpracę z SB.

A kiedy zaproponowali Panu współpracę?

- Panowie! Ja w 1974 r. zostałem wyrzucony ze stoczni. Wyleciałem za polityczne
      sprawy. Czemu nikt się nad tym nie zastanawia?! Po co ze stoczni mieliby
      wyrzucać swojego agenta? Przecież to bez sensu.

Ale pytamy, kiedy zaproponowali....

- No w 1976 r., przed demonstracjami w Radomiu jeszcze, znalazłem w końcu
      robotę, przyjęli mnie do Zrembu, do fabryki. I tam przychodzi ten facet z SB...

Kto?

- Ze trzech ich było. Jeden główny...

Jak się nazywał?

- On już nie żyje. W każdym razie w tym Zrembie przyszli, kierownik mnie woła,
      na szczęście ta rozmowa odbyła się przy świadkach. namawiali do współpracy. A
      ja mówię: panie kierowniku, ja tu pracuję, jestem zajęty, proszę mnie nie
      wołać, bo ja z tymi panami rozmawiać nie chcę. Oni nie mają żadnego pomysłu na
      Polskę. A protesty robotników będą, są nieuniknione.

Tak Pan podskakiwał szefowi przy oficerze bezpieki?

- Nie bałem się i tyle. Zawsze miałem szczęście. W tym 1976 roku nie wiem, czy
      by mnie za te podskakiwanie nie wsadzili, ale zaraz po tej naszej rozmowie u
      kierownika zaczął się Radom. To już ci panowie smutni mieli co robić i dali mi
      spokój.

Ale już mieli teczkę, w niej dokumenty z Pana podpisem... Więc może Hodysz
      opowiadał o Panu jako o domniemanym agencie w dobrej wierze?

- Mogło tak być, mógł mieć dostęp do niektórych papierów dotyczących mojej
      osoby, a nie widział tych, z których jasno wynikało, że nigdy nie poszedłem na
      współpracę. Może on z powodów patriotycznych to wszystko zrobił... Przypominam
      sobie taką rzecz: przed 1980 r. Bogdan Borusewicz namówił mnie, żebym
      opowiedział wszystko, co pamiętam z grudnia 1970: z detalami, kto jak się
      zachowywał, no prawie książka z tego powstała. A potem się ta relacja w
      papierach SB znalazła jako mój donos!

Jakim cudem?

- Podejrzewam, że na rewizji u Bogdana zabrali albo Borusewiczowi podebrał to
      jakiś agent, co się wokół niego kręcił. Sam Borusewicz mówił wam w ostatnim
      wywiadzie, że kręcili się wokół niego agenci ["Major Bąbel miał rację", "Duży
      Format", 7 lutego - red.]. A może ci, którzy chcieli się mnie w 1980 roku
      pozbyć, sami to esbecji podrzucili?

Kto się Pana chciał pozbyć i skąd?

- W sierpniu 1980, trzeciego dnia strajku, moi koledzy z opozycji: Borusewicz,
      Krzysztof Wyszkowski, Andrzej Gwiazda i jego żona, chcieli mnie zrzucić.
      Chcieli zastąpić mnie chyba Gwiazdą.

Pytaliśmy już o to Bogdana Borusewicza, nie potwierdza niczego takiego. Jest
      natomiast wiele relacji mówiących, że Pan chciał w trzecim dniu zakończyć
      strajk, a oni się przeciw temu...

- Słuchajcie mnie, jak było! Tego trzeciego dnia, już w nocy, Gwiazdowa
      wywołała mnie i poprosiła: - Słuchaj, musimy pogadać. I ciągnie, za stocznię,
      gdzieś w krzaki. Idziemy, ja myślę: cholera, gdzie ona mnie prowadzi? Coś tu mi
      nie gra, domyśliłem się i wyrwałem się kobiecie, wracam do kolegów. A ona za
      mną wraca i w krzyk: - Uważajcie, to agent! Myślę: zwariowała. Na moje
      szczęście rzeczywiście musiała zaraz jechać do szpitala, jakieś choróbska, jak
      się okazało, miała i już nie uczestniczyła w reszcie strajku. Wtedy po raz
      pierwszy ona krzyknęła publicznie, że jestem agentem. To było przygotowane
      usunięcie mnie. Miała wyprowadzić mnie ze stoczni. Prawdopodobnie była
      przygotowana grupa, żeby mnie wywieźć gdzieś.

Może naprawdę wierzyli, że jest Pan agentem, przecież pańska teczka w SB
      leżała, Hodysz o niej opowiedział Aleksandrowi Hallowi, Borusewiczowi. Sam Pan
      się zgadza, że mógł w dobrej wierze...

- No i ja o to wszystko nie mam do nich pretensji. Ja wtedy byłem mało znany.
      Hodysz im naopowiadał o moich rozmowach z bezpieką w latach 70. i zaczęli się
      zastanawiać, czy to dobrze będzie dla Polski, że ja będę strajkiem kierował.
      Może trzeba wymienić tego Wałęsę na kogoś swojego?

Może ja bym też tak zrobił, jakbym nie znał faceta. Powiem wam, że taka sama
      próba odsunięcia mnie miała miejsce już po strajku. 3 września, na spotkaniu u
      Jacka Taylora, w którym uczestniczyli Gwiazdowie, Wyszkowski, Borusewicz i
      Kuroń. Ktoś powiedział tak: sierżanci wygrali wojnę, teraz jest czas generałów.
      Sierżant to znaczy Lech Wałęsa. Ma odejść. A ja więc pomyślałem sobie: Aha!
      Znowu wracają do starej historii z 70. lat. Wraca moja rzekoma agentura.

I ona znów wraca! Grupa gdańskich radnych prawicy właśnie przygotowała projekt
      uchwały, która ma pozbawić honorowego obywatelstwa miasta tajnych
      współpracowników SB. W korytarzu radni plotkują, że to pod Pana uszyte. A
      Gwiazda i Walentynowicz, ostatnio Wyszkowski w Radiu Maryja otwarcie oskarżają
      Pana.

- Kiedyś chc
      • jankbh Re: PRZECZYTAJCIE i osądźcie sami : 08.03.05, 17:59
        Nikt nie bedzie wierzyl w zadne wyniki dochodzen, ustalen sadowych, zeznania
        swiadków, zwlaszcza, ze material dowodowy jezeli nie zostal zniszczony w
        calosci, to jest tak niekompletny i watpliwy, ze nie pozwala na zadne wnioski.
        Nie lepiej to zostawic historykom, a nie politykom? Przeciez przez ponad 50 lat
        wierzono, ze Niemcy robili mydlo na Akademii,a teraz to znowu nieprawda.
        Ile "prawd" o komunie, dysydentach, Solidarnosci za lat piecdziesiat zostanie
        zanegowanych, a ile wyjdzie dopiero na jaw? Naprawde szkoda energii i pieniedzy
        polskich podatników gdy dzieci nie maja co jesc a chorych nie stac na leczenie.
        Cyrk odbywa sie na wszystkich plaszczyznach, tylko dla zaspokojenia prywatnych
        ambicji polityków.
    • erpe Panie Prezydencie. Tak trzymać 08.03.05, 14:20
      Panie Prezydencie.Nareszcie ktoś to zrobił.Znów pokazał Pan swoją siłę
      argumentów.I bardzo dobrze.Tylko błagam niech to będzie zrobione do końca.Niech
      Ci co kłamią poniosą karę.Niech nikt nie poda im ręki.Modlę się,żeby to się
      Panu udało Panie Prezydencie.Bo jeżeli nie Pan to kto??
    • bedulek BOLEK NA KOŁYMĘ!! 08.03.05, 14:23
      • wicek.wacek Re: BOLEK NA KOŁYMĘ!! 08.03.05, 19:14
        A ty do Korei Polnocnej
    • 7uop Wałęsa daj spokój - z koniem będziesz się kopał ?? 08.03.05, 14:26
      .....tu jest potrzebny czas (dużo czasu), a nie sprecjalne dochodzenie na
      temat - kto ma rację
    • koneser10 Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 14:28
      "Były prezydent chce też "udowodnienia, że przy Okrągłym Stole, ani w innym
      czasie nie było żadnych tajnych porozumień i umów", i że "nie prowadził żadnych
      rozmów z ówczesnymi władzami bez udziału duchowieństwa"."
      Alez calym swoim postepowaniem po 1989 roku udowadnial iz takie porozumienia
      byly:
      1. bronil przywilejow emerytowanych UBekow i SBekow wetujac propozycje
      obnizenia emerytur dla tych bandytow
      2. kumal sie z czerwona generalicja - vide obiad drawski i te jego pajacowanie
      w mundurkach
      3. kapciowy Wachowski, agent Kwiatkowski i inne indywidua z jego otoczenia
      4. Lewa Noga - bardzo sie tym przejal i przejawial wiele zainteresowania jej
      wzmacnianiem
      5. odwolanie rzadu Olszewskiego - zwalczanie ideii lustracji
      6. NATO Bis - i inne rownie pokraczne propozycje odsuwajace nas od intergacji z
      Zachodem
      7. propozycja usadzenia ruskich spolek w opuszczanych bazach radzieckich
      8. slynne stwierdzenie - "pierwszy milion trzeba ukrasc"
      9. falandyzacja prawa - pomrocznosc jasna - kompromitacja polskiego sadownictwa
      10. magiczne znikniecie teczki Bolka
      11. zwolnienie Hodysza (z czystej chrzescijanskiej msciwosci naszego nic nie
      rozmiejacego eks-prezydenta)
      Po czynach ich poznacie, dorobek Walesy jest doprawdy imponujacy.....
      Jak ten czlowiek ma jeszcze czelnosc wystepowac publicznie.
      • krzysiek62 Re: Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 15:01
        w pełni popieram autora artykołu dlaczego dopiero teraz się domaga oczyszczenia
        liczy że ludzie zpomnieli ze ich ogarnęła pomrocznosc jasna jak jego synalka
        przez ktorego cierpią niewinni ludzie
      • dami25 Re: Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 15:02
        Między innymi dzięki temu człowiekowi możesz pisać takie brednie, koneserze10 -
        należy to powtarzać jak mantrę, może wtedy do niektórych niepełnych makowek coś
        dojdzie
        • koneser10 Re: Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 15:09
          huhuhu powalily mnie twoje "merytoryczne" argumenty.
          Walesa jako prezydent to totalna KOMPROMITACJA. Nie zamierzam padac przed
          Walesa na kolana tak jak to ty masz w zwyczaju. Nie uwazam iz cos Walesie
          zawdzieczam. To nie Walesa wywalczyl nam wolnosc ale wiele milionow ludzi,
          ktorzy opowiedzieli sie przeciwko komunie. Walesa bez zaplecza, ktore go
          wypchnelo do przodu JEST NIKIM i pokazal to w sposob dobitny piastujac funkcje
          prezydenta - TOTALNA KOMPROMITACJA.
          • dami25 Re: Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 15:20
            Pokaż mi choć jeden przykład z historii świata, aby wiele milionów ludzi (może
            być tysięcy) bez organizacji, bez przywódcy/ów i bez choćby wstępnego
            przygotowania zrobiło jakąś zmianę ustrojową, zainicjowało zmianę biegu
            historii. Bardzo proszę wskaż mi taki przykład - lub uzasadnij tych "wiele
            milionów". Ja się nie odnoszę do okresu prezydentury L.W., ale wymagam
            elementarnego szacunku, szczególnie od ludzi, którzy sami nic nie zrobili, a
            tylko narzekać i obrażać potrafią.
            P.S. O moich zwyczajach się nie wypowiadaj, ponieważ ich nie znasz
            • koneser10 Re: Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 15:36
              Odpowiem ci w ten oto sposob:
              odnosze sie do okresu prezydentury Walesy a nie do tego co robil przed 1989
              rokiem. Okres gdy Walesa byl prezydentem jest doskonalym wskazaniem jakie byly
              jego prawdziwe intencje. Czy uwazasz iz w wyliczance, ktora zamiescilem w swoim
              pierwszym poscie rozminalem sie z prawda ? Po czynach ich poznacie - fakty na
              dzis sa takie:
              1. Stocznia Gdanska - zbankrutowala
              2. zabojcy gornikow z kopalni Wujek nadal na wolnosci
              3. Jaruzelski, Kiszczak - ludzmi honoru - dobrzy znajomi Michnika
              4. Walesa zamiast isc do przodu po wygranych wyborach 1989 roku wzywa do
              glosowania na Jaruzelskiego
              5. przyzwolenie ze strony Walesy i Mazowieckiego na niszczenie teczek w okresie
              1989/1990.
              6. uwlaszczenie nomenklatury
              Mozna by jeszcze dlugo pisac. Co do Walesy - toz to zupelny ignorant i nadety
              buc. Poczytaj sobie ostatnie wywiady z Borusewiczem - symtomatyczna byla na nie
              reakcja Walesy - proba szantazu by Borusewicz zamknal usta. A z ciekawostek -
              ten twoj Walesa nawet na strajk w Stoczni Gdanskiej w sierpniu 1980 roku od
              ktorego wszystko sie zaczelo spoznil sie kilka godzin - z prozaicznej
              przyczyny - zaspal. Wczesniej probowal robic strajk w swoim zakladzie to go
              dyrekcja zamknela w stolowce i nic ze strajku nie wyszlo. Taki to wlasnie z
              niego dzialacz - zwykly krzykacz i tyle. Walesa to ignorant i zadufany w sobie
              pajac. Gdy zniknelo zza jego plecow zaplecze pokazal, ze jest prostym
              elektrykiem - nic ponadto.
              • dami25 Re: Wałęsa - 08.03.05, 16:05
                Odpowiem Ci w ten oto sposób:
                Nie odnoszę się do jego prezydentury, lecz do roli jaką odegrał w procesie,
                który rozwalił komunę - na szczęście
                1. Co ma Wałęsa do bankructwa Stoczni Gdańskiej? Nie potrafię zrozumieć - a z
                wykształcenia jestem ekonomistą
                2. Co ma Wałęsa do tego, że mordercy z Wujka są na wolności? Problemem jest
                niewydolność prokuratury czy sądów - Wałęsa mial tak jak za komuny sędziemu
                kazać skazać winnych? Chyba nie o to chodzi w demokracji
                3.To jest problem różowego redaktora Michnika, nie Wałęsy
                4. Nie pamiętam, aby wzywał do tego. Pamiętam, że Jaruzelski wygrał w
                Parlamencie ledwie co.
                5. Jak miał nie przyzwalać, jak nie miał wpływu na to. Wałęsa został wybrany na
                Prezydenta - o ile pamiętam - na jesieni 1990 roku. Więc okres 89-90 jest
                nietrafnym argumentem. O Panu różowym Mazowieckim się nie wypowiadam
                6. Uwłaszczenie nomenklatury - tu było dużo błędów, a cały proces był bardzo
                skomplikowany, a nomenklatura świetnie na to przygotowana
                Na razie tyle
                • koneser10 Re: Wałęsa - 08.03.05, 16:19
                  Coz, na wstepie jeszcze raz przypomne iz Walesa w pojedynke nie rozwalil
                  komunizmu w Polsce. Solidarnosc liczyla 10 milionow czlonkow. Zalosne sa te
                  poszczekiwania Walesy iz to on wszystko zrobil a inni mu przeszkadzali.
                  Re 1. co do stoczni w Gdansku - ano Walesa zachowal sie w stosunku do
                  stoczniowcow jak sowiecki dygnitarz - tak dlugo jak byl prezydentem nikt nie
                  odwazyl sie stoczni zamknac - nikt rowniez nie probowal jej reformowac. Gdy
                  Walesa przegral wybory - komunisci mieli prosta sytuacje - stocznia z dlugami,
                  nie restrukturyzowana byla latwym celem - to i ja zamkneli.
                  Re 2. Co do praworzadnosci w Polsce Walesa zrobil sporo zlego przypomne jedynie
                  trzy kwestie:
                  * pierwszy milion trzeba ukrasc
                  * pomrocznosc jasna
                  * falandyzacja
                  Re 3. Lewa Noga, lustracja, dekomunizacja
                  Re 4. A ja pamietam, nie zrobil niczego aby zablokowac wybor Jaruzelskiego
                  Re 5. Jasne nie mial wtedy na nic wplywu
                  Re 6. Wyglada na to, ze przynajmniej w jedym sie zgadzamy.

• dami25 Re: Wałęsa - 08.03.05, 16:25
                    Jeszcze raz wspomnę, że nigdy nie twierdziłem, że Wałęsa sam rozwalił komunę.
                    Przyczyn rozpadu bloku komunistycznego było bardzo wiele, między innymi komuna
                    sama się rozwalała, próbując się ścigać z Zachodem - w tym miejscu WIELKI
                    POKŁON dla polityki ś.p. Prezydenta Reagana.
              • wicek.wacek [...] 08.03.05, 19:18
            • desspo40 Re: tysiace razy, nie ma zmiany bez zgody ludzi 08.03.05, 15:59
              inna sprawa jest wielokrotna zdrada tych ktorych
              obdarzono zaufaniem

a najlatwiej oszukiwac ludzi gdy nastepuja przemiany rewolucyjne
              gdy spoleczenstwo bylo najbardziej zniewolone
              i pozbawione informacji na temat dzialan w przeszlosci
              wylonionych liderow
              mimo wszystko wczesniej czy pozniej rachunki sa wystawione a czyny ocenione

w mysl starej zasady
              po owocach drzewo poznacie

kampania PDfilii pokazuje jakie to korzenie karmily i karmia
              cale dzisiejsze polskie zlo i lajdactwo biurwokratyczne
              • dami25 Re: tysiace razy, nie ma zmiany bez zgody ludzi 08.03.05, 16:19
                Przeczytaj jeszcze raz mój post, proszę i spróbuj go zrozumieć. Wtedy zastanów
                się, czy odpowiedziałeś na moje pytanie
          • wicek.wacek [...] 08.03.05, 19:17
      • zebba [...] 08.03.05, 15:47
        • koneser10 [...] 08.03.05, 15:55
          • wicek.wacek [...] 08.03.05, 19:23
            • koneser10 Re: Koneser smierdzacego gowna? 08.03.05, 21:01
              sluchaj wacku - nie dostrzeglem w pytaniu poprzednika zadnego pytania, podobnie
              z twoim postem - same obelgi. Jestes kolejnym chamem, z ktorym nie mam ochoty
              polemizowac. I jeszcze jedno - nie pochlebiaj sobie - "mysle" w twoich ustach
              to daleko idaca przesada.....
        • lolo11 Re: Wałęsa - żałosny pajac 08.03.05, 16:01
          Pewnie te "nastawianie "dupy sprawialo mu przyjemnosc.
      • wicek.wacek [...] 08.03.05, 19:15
    • xabc123 Niech żyje Lech Wałęsa ! 08.03.05, 14:31
      Szanowny Panie Prezydencie,

jesteśmy Pana dłużnikami.
      To dzięki Panu Polska jest dziś wolna.
      Nie damy się nabrać oszczercom, których skręca zawiść,
      że to nie oni wygrali, tylko Pan.
      Gdyby Polską pokierowali Gwiazda i Walentynowicz,
      to albo dalej tkwilibyśmy w komunistycznym zadupiu,
      albo transformacja znacznie więcej by nas kosztowała.

Niech Pan walczy dalej i nie ustępuje.

Pozdrawiam

xabc

• czyzunia Re: Niech żyje Lech Wałęsa ! 08.03.05, 14:56
        ileż bufonady w tym,przepraszam za wyrażenie,prezydencie.
      • plik00 Re: Niech żyje Lech Wałęsa !POPIERAM!!!!!!!!!!!!!! 08.03.05, 15:14
        POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!!!!LECHU NIE DAJ SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!
    • mirkakulik Wspolczuje panu! 08.03.05, 15:19
      Panie prezydencie,wspolczuje panu.Polska to taki narod,ktory zniszczy kazdy
      autorytet.Ale to o panu beda sie uczyc dzieci na lekcjach historii,a nie
      o "psycholach z RM".Ale niech pan sie nie poddaje.To pan ma racje a nie ci co
      wtedy siedzieli cicho a teraz wrzeszcza.To dzieki pana odwadze moze teraz
      istniec to radio.Wstydze sie tylko,ze nazywa sie ono katolickie.
      • deszczyk1 Re: Wspolczuje panu! 08.03.05, 15:36
        To pan ma racje a nie ci co
        > wtedy siedzieli cicho a teraz wrzeszcza.To dzieki pana odwadze moze teraz
        > istniec to radio.Wstydze sie tylko,ze nazywa sie ono katolickie.

Nie zabieram głosu w sporze Wałesa-RM, ale odniose sie do tego zdania , ktore
        napisał moj poprzednik.Tak sie składa ze nikt nie siedział cicho bo Solidarnosc
        liczyła 10 milionow członkow.A po wprowadzeniu stanu wojennego to własnie
        tysiace bezimienych bohaterow walczyła z komuna.Wielu z nich zgineła w
        niewyjasnionych okolicznosciach.Łatwo sie grało opozycjoniste z nazwiskiem ,
        gdzie kazde aresztowanie było juz w tym samym dniu na falach Wolnej Europy, ale
        ludzie na prowincji przezywali koszmar w rekach SB bo nikt za nimi nie
        krzyczał.To tak dla wyjasnienia dla młodych ludzi.Co do samego sporu , jak mowi
        pismo "po owocach go poznacie".
        • czyzunia Re: Wspolczuje panu! 08.03.05, 15:41
          tak dla wyjaśnienia młodemu pokoleniu. w czasach operetkowego stanu wojennego,
          w rz-plitej wałęsa izolowanycała reszta izolowana,żeby nie zrobili sobie
          krzywdy. te ofiary to paru paru bohaterów którzy zapili się. coś tam rokita
          maryśka miała jakąś komisje i szukała tych zamordowanych przez sb, i
          cholera,nic nie znalazła.
      • koneser10 Re: Wspolczuje panu! 08.03.05, 15:42
        toz to wlasnie Walesa sam swoj autorytet rozmienil na drobne pelniac z takim
        zaangazowaniem urzad prezydenta:
        1. wspieral lewa noge
        2. otaczal sie roznymi podejrzanymi typami - sluzby specjalne, kapciowy
        Wachowski, mec. Kwiatkowski (agent SB)
        3. obiad drawski - uklon w strone przewrotu wojskowego....
        4. pomrocznosc jasna, falandyzacja prawa
        5. ochrona UBekow i SBekow
        6. tajemnicze znikniecie teczki Bolka
        7. zemsta na Hodyszu, ktorego zwolnil z pracy
        8. NATO bis.....
        9. zwalczanie lustracji
        10. slawne "pierwszy milion trzeba ukrasc"...
        11. nie placenie podatkow od pieniedzy jakie otrzymywal z zagranicy

z takim dorobkiem Walesa powinien lowic ryby i nie pokazywac sie publicznie.
        Najwiekszym wrogiem Walesy jest sam Walesa - teraz zbiera owoce swojej
        dzialalnosci jako prezydenta.
      • desspo40 Re: przynajmniej troche logiki ubecki tluku 08.03.05, 16:02
        wtedy protesty tak
        dzisiaj nie
        bo tobie ta wladza skorumpowana i udecka pasuje
        tak jak wowczas pasowala pzprowskim kanaliom
        • zhk [...] 08.03.05, 17:03
      • jukot Re: Wspolczuje panu! 08.03.05, 16:55
        ......a moze powinienes sie wstydzic za swoj katolicyzm...a nie za katolicyzm
        katolickiego radia....... proponuje wiecej modlitwy,,,,najlepiej na kolanach,to
        pomaga wyjac belke ze swojego oka.
    • tadluzny To niepotrzebne! 08.03.05, 15:39
      Mysle, ze Walesa powinien wziazc to cale Rydzykowstwo do sadu z powodztwa
      cywilnego za obraze i niech oni probuja udowodnic ze maja racje, a jak nie to
      niech placa. No i co z tego ze sad oglosi rzecz oczywista, ze Walesa jest
      czysty? Czy te rozne leppery, rydzyki i giertychy nagle przestana bluzgac?
      Przeciez oni z tego zyja?
    • 9111951u Czego tu dochodzić ? 08.03.05, 15:39
      Sam Lech Wałęsa publicznie zapodał ".. podpisałem im trzy czy cztery
      papierki.." , to po co do tego mieszać ministra sprawiedliwości ?
      To że Wałęsa nie wie co mowi, nie oznacza, że inni nie rozumieją tego co on sam
      mówi !
    • maciejusa Lwow 08.03.05, 15:52
      Jak moze jeden czlowiek decydowac o tym czy Lwow bedzie na Ukrainie czy w
      Polsce. Jak to jest mozliwe ze Walesa nie upomnial sie o to tak Polskie miasto
      i Polakow tam mieszkajacych majac Matke Boska w klapie marynarki.
      • dami25 Re: Lwow 08.03.05, 16:09
        Niestety Lwów i Wilno jest tak samo polskie, jak Wrocław i Szczecin niemieckie
    • lolo11 Walesa i skok przez mur! 08.03.05, 16:05
      Kochani! Nie robcie z SB idotow! Walesa na oczach SB skoczyl przez mur?
      Cos sie wydaje, ze SB bylo tam po to aby czasem Walesa murow nie pomylil w
      razie czego podsadzic.
      • wicek.wacek A moze ty im pomagales, co? 08.03.05, 19:39
        Bo tak dobrze jestes poinformowany
    • p.e.d.r.o Co to za pan Tadeusz Rydzyk? 08.03.05, 16:21
      O co tu chodzi z tymi Rydzykami, to jest ich wiecej (nie daj Boże!!!) Czy ktoś
      mi wyjaśni, co Wałesa miał na myśli, krytykując pana T. Rydzyka i podziwiając
      ojca T. Rydzyka?
      • zhk Chyba.. 08.03.05, 16:42
        Chyba mu chodzi o ojca (rodzonego - staruszka, co go spłodził i teraz się musi
        trzymać wstydząc się za syna) tego pseudozakonnika.
    • zhk To radio to szatański pomiot. 08.03.05, 16:39
      To radio to szatański pomiot. Z oczu niejekiego Rydzyka bije pycha, buta,
      pewność siebie. Jedzie na tym, że podczepił się pod zakon, który ośmiesza, a
      raczej poniżam, ale niestety i pod Pana Boga. I jedzie na
      prostackim "pseidokatolicyźmie" toruńskim. Dewoty i dewotki oraz inne oszołomy
      są w tej sekcie. Obraza Boska. Guru się k.. znalazł.
      • zambro Re: To radio to szatański pomiot. 08.03.05, 16:54
        Zgadzam się z tytułem. Odpowiada za to i kardynał Glemb i reszta episkopatu.
        Sądzę, że ludzie w Polsce tracą wiarę głównie przez osobników typu Rydzyk czy
        jego zakonny szef.
        Wałesy nigdy nie lubiłem ,ale doceniam jego największe zasługi dla Polski.
        I całkiwicie stoję po jego stronie.
        • zhk ZGADZAM SIĘ, ALE 08.03.05, 17:00
          O Wałęsie pewnbie mamy takie samo zdanie. A glemp tu za dużo nie może, tylko
          generał tych Redemptorystów lub Papież bardziej. Tu biurokracja też jak cholera.
          Ale jak totalnie przegnie pałę to go ukrócą. Tyle, że inteligentnie,
          przyhamowuje i siedzi cicho jakiś czas (niby to modląć siężarliwie) i znowu
          przy jakijś dobrej okazji sru! Bez tego powoli radyjo by wygasło.
    • talking_head DO WSZYSTKICH WROGÓW RADIA MARYJA 08.03.05, 17:13
      SZ. PAŃSTWO, ODPOWIEDZCIE PRZED SAMYM SOBĄ, Z RĘKĄ NA SERCU,
      CZY CHOCIAŻ RAZ W ŻYCIU SŁUCHALIŚCIE RADIA MARYJA, CZY PRZYPADKIEM
      CAŁA WASZA "WIEDZA" NA TEMAT TEGO RADIA NIE JEST ZBUDOWANA NA
      LEKTURZE KŁAMLIWYCH ARTYKUŁÓW W "WYBORCZEJ" I DONOSACH P. WAŁĘSY ?
      "WYBORCZA" PISAŁA MN. O NOWEJ LIMUZYNIE - MAYBACHU OJCA RYDZYKA,
      O UTWORZENIU NOWEJ PARTII WOKÓŁ RADIA MARYJA ITP.ITD, WSZYSTKO
      TO OKAZAŁO SIĘ KŁAMSTWEM, CZEKAM TERAZ NA DONIESIENIE O MOLESTOWANIU
      SEKSUALNYM PRZEZ OJCA RYDZYKA. ILE PIRAMIDALNYCH ŁGARSTW MUSI OPUBLIKOWAĆ
      "WYBORCZA", JAK NP O MORDOWANIU ŻYDÓW PRZEZ AKOWCÓW W POWSTANIU WARSZAWSKIM,
      ŻEBYŚCIE PRZEJRZELI NA OCZY.
      • sclavus Re: DO WSZYSTKICH WROGÓW RADIA MARYJA 08.03.05, 17:18
        Zdrowo nawiedzony ty jesteś, kochaś
      • zhk No właśnie 08.03.05, 17:48
        Nigdy nie piszę opierając się o czyjeś opinie. Słuchałem tego radia parę (chyba
        z 8) lat temu i zohydziłem się. Parę razy z ciekaowości przez te lata
        włączyłem tę stację, ale na krótko bo nie dało się słuchać. Teraz śledziłem
        dość dokładnie niejakiego Króla no i Rydzyka i te niby głosy słuchaczów
        (prostacko filtrowane). Nic się nie zmieniło. Tuba szatańska...
      • wicek.wacek Ja sluchalem 08.03.05, 19:42
        w tym paranoika Wyszkowskiego. Noz sie w kieszeni otwiera
    • sclavus prezydent Wałęsa 08.03.05, 17:15
      Osobiście w dupie mam to czy był bolkiem czy nie!
      Osobiście uważam, że to RADIO co MA RYJA powinno zamilknąć
      Do Wałęsy zaś, mam jedną jedyną prośbę ale gorącą: ŻEBY PUBLICZNIE PRZEPROSIŁ
      POLSKĘ I POLAKÓW ZA TO, ŻE BYŁ PREZYDENTEM III RP
      Inne jego problemy, których wagę ma dowolność oceniać - są tylko jego i
      wyłącznie jego problemami (jak ma fanów, to ci mogą się poużalać razem z nim)
    • adamczajka Wałęsa chce dochodzenia, które go oczyści 08.03.05, 17:33
      Prezydent Lech Walesa jest osoba o najwiekszej wiarygodnosci jako czlowiek,
      jako dzialacz i jako polityk.
      Nalezy mu sie ogromny szacunek.
      Niektorzy wyraznie nie poradzili sobie z sila charakteru, efektywnym dzialaniem
      i charyzma pozniejszego Prezydenta.
      • as75 Wałęsa chce dochodzenia, które go PRZECZYSCI!! 08.03.05, 18:45
    • eres2 Próżność, pycha i 08.03.05, 18:02
      niezaspokojone ambicje powodują tym człowiekiem. Jego awanturnictwo sprawiło
      (patrz inicjowanie "wojny na górze", podlizywanie się "lewej nodze"), że został
      zepchnięty na boczny tor. Brak chętnych do nawiązania z nim jakiejkolwiek
      współpracy na płaszczyźnie politycznej pcha go do szukania rozgłosu przez
      inicjowanie jakichś nonsensownych procesów sądowych.
      • ali55 Re: Próżność, pycha i głupota oraz strach 08.03.05, 18:40
        jeszcze jedno -
        miał siłe i odwage zdjąć rząd Olszewskiego dlaczego
        nie miał odwagi dać kilka dekretów porządkowych uwłaszczeniowych i
        lustracyjnych jak miał rozwiązany sejm , na które wszyscy czekali?
        dlaczego rozwalił Komitety Obywatelskie które pilnowały aby złodziejstwa nie
        było?
    • klemens7 www.parafie.com.pl 08.03.05, 18:12
      pełna treść listu Wałęsy na tej stronie
    • kaszub11 Wałęsa - przegrałeś 08.03.05, 18:44
      To już nie ma żadnego znaczenia, czy Wałęsa był kapusiem, czy nie. Teraz stanął
      w jednym szeregu z tchórzliwym Aleksandrem K., ten atakuje RM, a ten Wprost. A
      chodzi o to samo – mali, niekompetentni ludzie wyniesieni do władzy przez
      historię ( z małą pomocą sbecji), zostali dopadnięci przez Prawdę. A już
      wydawało się, że wszystko tak posprzątali. Episkopat już się chyba nie do
      nabrać, więc Pieronek musi poszukać wsparcia w Fundacji Batorego, gdzie jest w
      Radzie Programowej. Pan Prezes Fundacji – Aleksander Smolar, korzystając z
      dobrych, „postępowych” tradycji rodzinnych, pospieszy z kompetentną pomocą.
      • wicek.wacek Wprost i RM finansowane przez Kreml! 08.03.05, 19:46
    • radar35 Korupcja w todze 08.03.05, 19:11
      Porządki w Polsce powinno się zacząć od wymiaru sprawiedliwości!
      Wnioski z badania społecznego przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu
      Jagiellońskiego są jednoznaczne: sędziowie są najbardziej skorumpowanymi
      przedstawicielami polskiego wymiaru sprawiedliwości.
      Należy poddać lustracji i społecznej ocenie działalność tego środowiska.
      Sprawa opisana na stronie : radar35.webpark.pl/
      będzie moim wkładem w tym działaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka