zibi1010 14.03.05, 07:53 Chroń nas Boże przed Janem i Marią od Rokitów!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
villac Re: Rokita, "eksperci" i BGŻ w tle 14.03.05, 08:02 No jak tej miary "eksperci" co p Jarosław Kochaniak doradzają p Rokicie to ja przestaję cokolwiek rozumieć. Ten "ekspert" z nadania SLD - wsadzony na stołek Wiceprezesa BGŻ po kilku miesiącach został zwolniony przez Zarząd gdyż się zwyczajnie nie nadawał ....do tej roboty.Skręcający coraz bardziej na prawo p Rokita korzystający z usług SLD-owskich "ekspertów". Czy w naszym kraju nie potrzeba rewolucji podobnej do zrywu solidarnościowego. Rewolucji która zmiecie obecne "elyty" układające się po cichu z "wieczną wadzą" ? I niech p Rokita nie próbuje zaprzeczać że np nie wie o przeszłości swoich doradców. Odpowiedz Link Zgłoś
puba Dyktatorka sobie fundujemy... 14.03.05, 08:48 ... historia nas nie nauczyla ze podobni Rokicie niezly wycisk naszemu krajowi dawali?? i juz słonko nie liczy sie z nikim... a jak dojdzie do wladzy? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Dyktatorka sobie fundujemy... 14.03.05, 08:55 Z można podać jakieś przykłady owych podobnych? Jakiego rodzaju podobieństwo masz na myśli i jakie przykłady owego wycisku? Odpowiedz Link Zgłoś
komentator44801 Re: Dyktatorka sobie fundujemy... 14.03.05, 09:43 No chocby Mueller. A tak w ogole to ja tez sie troche boje zeby ten polinteligent zostal premierem. Juz wole Belke. Prawdziwego ekonomiste. Tylko co moze ekonomista bez zaplecza politycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Dyktatorka sobie fundujemy... 14.03.05, 10:16 A w czym Miller przypomina Rokitę? Odpowiedz Link Zgłoś
signal Platforma - jedyna partia, która może coś zrobić 14.03.05, 15:02 dla Polski. Szkoda. że nie może utworzyć rządu samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
bella.pupa Re: Platforma - jedyna partia, która może coś zro 14.03.05, 21:09 moze, jak wiele innych,ale podobnie jak tamte nie zrobi, bo nie umie. U nas jest dosc kiepsko wiec kazdy moze cos zrobic, tylko jakos nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gm Re: a co nam szykuje GW 14.03.05, 09:08 kiedys kupowalem i czytalem to to to a teraz tego bym nawet nie kupil do podtarcia w dobie kryzysu papieru toaletowego Odpowiedz Link Zgłoś
jot10 Re: a co nam szykuje GW 14.03.05, 11:24 Jednak czytasz, podetrzyj sobie wirtualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zdunman Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 10:15 Moim zdaniem nie jest źle! Ryszard Petru to mój autorytet w dziedzinie ekonomii, człowiek wie co mówi. A kolesie od emerytur nieźle sie spisali za AWSu i za to im powinniśmy dziękować! Dzięki nim złodzijski zus kradnie nam tylko 12% składki! I pamiętajmy że AWS chciał obniżać podatki, ale komuniści sie nie godzili i blokowali reformy, jak np. sławną reforme PIT. Ludzi z AWS sie nie boje. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz31 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 10:31 Pamiętaj, że zazwyczaj wyborcy pamiętają niefortunne pociągnięcia i wszelkie wpadki, a nie to, co ktokolwiek zrobił z sensem i dla dobra ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaxx100 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 13:18 zdunman napisał: > Moim zdaniem nie jest źle! Ryszard Petru to mój autorytet w dziedzinie ekonomii > , człowiek wie co mówi. A kolesie od emerytur nieźle sie spisali za AWSu i za t > o im powinniśmy dziękować! Dzięki nim złodzijski zus kradnie nam tylko 12% skła > dki! I pamiętajmy że AWS chciał obniżać podatki, ale komuniści sie nie godzili > i blokowali reformy, jak np. sławną reforme PIT. > > Ludzi z AWS sie nie boje. Może znowu zafundują nam zerowy wzrost gospodarczy i dziurę w budżecie oraz rosnące bezrobocie ( z tym bezrobociem to przesadziłem bo CHYBA już bardziej nie może?). Odpowiedz Link Zgłoś
kargul4 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 10:19 Wreszcie ktos kto tworzy jakis dlugookresowy plan dla kraju oparty o rzetelne analizy, a nie patrzy jak by tutaj ukrasc tak zeby nikt nie zauwazyl. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_horn Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 10:23 jeżeli jest to kolejny Plan Czteroletni to ja już wiem jak to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaxx100 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 13:20 kargul4 napisał: > Wreszcie ktos kto tworzy jakis dlugookresowy plan dla kraju oparty o rzetelne a > nalizy, a nie patrzy jak by tutaj ukrasc tak zeby nikt nie zauwazyl. Brawo. To że Brawo to oczywiste, ale coś mi się przypomina że Miler i SLD też mieli plan i to całkiem sensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
12x1 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 10:26 no i jestem w domu toz to ci sami eksperci co dzialali przedtem obojetne czy z prawej czy z lewej strony obcinajac wszystko co sie da zrobia tylko coraz biedniejsze spoleczenstwo ciekawe a gdyby odebrac te pieniadze z przekretow na gorze codziennie slyszymy ile kto ukradl w milionach zl to bylyby pieniadze dla budzetu a nie sciagaloby sie z uczciwych ludzi moim marzeniem jest taka ustawa ze ukradles to oddaj nawet gdybys musial spac pod plotem wiezienie to nie bo znowu zlodzieje siadzieliby za nasze pieniadze z podatku chodzi mi o tych co kradna na gorze w milionach bo jak zwykle uczepia sie malutkich a tym na gorze nic nie bedzie komisje niech sie nie wyglupiaja a DAja TE PIENIADZE ktore ida na ich rozgrywki partyjne glodnym dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
gm Re: a co nam szykuja inne partie 14.03.05, 10:43 czy ktos wie i te twory ktore powstaly porzez ostatni weekend Odpowiedz Link Zgłoś
bella.pupa Re: a co nam szykuja inne partie 14.03.05, 11:17 Uwaa trzeba sie logowac, znaczy jest ryzyko, ze ktos obrazi ekpertow haha. Rysiu Petru ekspert wspolpracujacy do dawna z Cudownym dzieckiem podtorunskich pagorkow. W srodowisku bankowych ekonomistow uchodzi za czlowieka gotowego wypowiedziec sie na kazdym temat. Poczawszy od przyczyn opadow sniegu w lipcu w kazachstanie (to po leszku, ktory wilokrotenie doradzal tym rozwinietym gospodakom), a skonczywszy na przyczynach perspektywach planu 3X15, o ktorym wiadomo tylko, ze istnieje. W wewnetrznych rankingach srodowiskowych konkuruje w braku profesjonalizmu z jaknowiakiem i zuberem. Tego na K opisal jeden z moich poprzednikow. Tanski - pogrzebcie w internecie jakie przewaly byly w Agencji kiedy rzadzil niej Tanski, jego ulubiony numerek to uwlaszczenie atrakcyjnymi gruntami popegeerowskimi spolki, w ktorej Agencja miala mniejszosc. Ktos ode mnie z rodziny kto pracowal w Ministerstwie Rolnictwa za komuny i po komunie mowile, ze ten koles jest jak g... przyklei sie do kazdego, jak tylko poczuje, ze moze na tym cos zyskac. Reformator Gora to tez lepszy gosc, znajomosc ekonomii na poziomie podrecznika MAkro wyplosza - to gdzies tak drugi rok studiow. A reforma zostala wdrozona w taki sposob, ze firmy zarzadzajacej wiekszosc kasy dostaja z prowizji od wplaty do systemy, zas premia za sukces ma marginalne znaczenie. Moze i ZUS nam zabierze mniej, tylko jaka zarzadzajacy nasza kase w prywatnym systemie maja motywacje by dobrze inwestowac??? O to trzeba popytac ludzi co w tym robia, w tym srodowisku tajemnica poliszynela jest, ze duzi gracze robia czesto deale na gieldzie pod swoje pozyjce. A wyniki ... poczekajmy 20 lat, to wtedy powiem. Ja optymista nie jestem widzac ich dotychczasowe osiagniecia. Zreszta w USA tez maja watpliwosci, czy prywatyzacja systemu jest lepsza czy wprowadzenie systemu motywacyjnych dla zarzadzajacych panstwowym system nie byloby lepsze i tansze. Jak to dobrze, ze nie bede ogladal wyczynow naszych ekspertow, choc na pociesze wam powiem, ze Ci tutejsi niewiele lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:21 Co by o Platformie nie sądzić, to chyba jest jedyną partią przygotowującą w miarę czytelny program polityczny, gospodarczy i społeczny. Reszta jak na razie albo bajdurzy o IV RP, albo jałowo ujada na III. Odpowiedz Link Zgłoś
bella.pupa Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:24 hehe, program przygotowywany przez Petru - pogadamy za 3 lata o programie, zobaczymy co wtedy powiesz. Ja juz milem do czynienia z tymi ciolkami i wiem jakiego programu sie spodziewac po zapleczu intelektualnym na poziomie sklepikary Zyty Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:29 Twoja polemika z programem PO jest natomiast bardzo rzeczowa - to ciołki, Zyta to sklepikara, a Petru nie pamiętam, bo nie chce mi się otwierac poprzedniego wpisu. Rozumiem, że bez trudu wskażesz partię z lepszym programem. Odpowiedz Link Zgłoś
bella.pupa Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:53 z kim merytoryczna dyskusja??? z lidzmi, ktorzy tego nie zrozumieja? To nie jest moja pogarda, ale ja nie oczekuje, ze ze mna odbedzie merytoryczna dyskusje specjalista genetyk, bo sie na genetyce ni znam i nic nie zrozumiem z tego co bedzie do mnie mowil na poziomie zaawansowanym. Jak chcesz argumentow na poziomie zrozumialym dla publiki to prosze. Zebaranie niezbednych danych i przygotowanie jednego modelu ekonometrzycznego dajacego odpowiedz na to jak zadziala uzycie okreslonego instrumentu polityki gospodarczej w danycm otoczeniu ekonomiczno-instytucjonalnym zajmuje osobie obytej z tematem 3-6 miesiecy. Z tego samo chodzeni za danymi to kwestia miesiecy - dla osoby ustosunkowanej w miejscach gdzie te dane sa i takiej, ktora wie gdzie szukac. Dla przykladu moj kolega w NBP, potrzebowal na to miesiaca - choc tam pracowal, bo to kwestai balaganu i "konkurencji" miedzydepartamentowej. Ci ludzie sa z zewnatrz, moze i jakies stosunki, ale sa zewnatrz (od siebie dodam komentarz, ze dwoch sposrod wymienionych w zyciu tego nie robilo, no ale oni sa eksperci gazetowi haha). Czytanie literatury i wyszukiwanie to - jesli niczym innym sie nie zajmujesz - jakies 2-3 tygodnie. Potem wystarczy juz tylko obrobic dane - w sensie zrobienia bazy danych, wyspecyfikowac model, wycignac wnioski, optymistycznie liczac kolejne 2-3 tygodnie. Oczywiscie mozna zalozyc, ze maja kolegow, ktorzy pomoga, ze maja relacje, ktore pewne procesy przyspiesza, ze maja wspolpracownikow, ze maja cos juz zrobione. Tyle, ze to skroci nam czas do trzech miesiecy (jak nie wierzysz to zobaczy ile czasu zajelo NBP przygotowanie pierwszej prognozy inflacyjnej). Mozna tez zalozyc, ze zrobia to szybko, bo to mozna tez zrobic w pared dni, tyle, ze superpobieznie - czytaj byle jak. To teraz pytanie za 100000000000000000000000000 punktow na kiedy rokita obiecal przedstawic program i jaki mamy teraz miesiac??? Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:57 A na czym polega Twoja krytyka programu PO? Zasadniczo na mało wyszukanym bluzganiu na osoby związane z jego tworzeniem, podważaniu ich kompetencji za pomocą stwierdzeń "wszyscy w bankowości mówią o nim, że..." oraz używaniu argumentów ad personam z najniższej półki w piwnicy. Przy okazji wprowadzasz do dyskusji jakieś dośc mgliste i zawoalowane sugestie, że Ty na tematach programowych znasz się świetnie. Wybacz, ale z Twoich wpisów w żadnym razie tego się nie na wyczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
wuj.ci.w.zupe Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 12:05 > z kim merytoryczna dyskusja??? z lidzmi, ktorzy tego nie zrozumieja? taaa, jasne, sami debile tu są tylko jeden mądry się znalazł i nas oświecił. człowieku, o ekonometrii to ty go'wno wiesz. nie podałeś żadnych "argumentów" tylko uzasadniłeś dlaczego ty byś nie potrafił napisać programu, co znaczy tylko tyle, że po prostu ty się do tego nie nadajesz. i jeszcze ten bełkot: "uzycie okreslonego instrumentu polityki gospodarczej w danycm otoczeniu ekonomiczno-instytucjonalnym". jesteś żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
bella.pupa Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 12:55 za to moi interlokutorzy to hoho, ustawy przed, program przed, miesiac przed, 6 miesiecy przed, no to hoho Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw.rewerski Czy istnieją tylko ujadający i bajdurzący? 14.03.05, 12:52 b.krakus napisał: > Co by o Platformie nie sądzić, to chyba jest jedyną partią przygotowującą w > miarę czytelny program polityczny, gospodarczy i społeczny. Reszta jak na > razie albo bajdurzy o IV RP, albo jałowo ujada na III. Możliwe, że PO jest jedyną partią, która PRZYGOTOWUJE taki całościowy program. Warto jednak zaznaczyć, że istnieje partia, która taki program JUŻ MA. Od grubo ponad roku. Bardzo gruntownie przygotowany. Tą partią jest Inicjatywa dla Polski. Obie partie - PO oraz IDP - prowadzą rozmowy o wystawieniu wspólnej listy wyborczej. Opinie podobne do zacytowanej mają sens w odniesieniu do partii obecnych dziś w parlamencie. Na szczęście nie tylko one istnieją. Warto uświadomić sobie to przed zbliżającymi się wyborami. Bez tego niepotrzebnie skazywalibyśmy się na wybieranie między ujadającymi i bajdurzącymi... Odpowiedz Link Zgłoś
jakztymwalczyc Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:24 Jestem bardzo ciekaw tego programu. mam nadzieję, że bdzie profesjonalny bez specjalnych ozdobników i słów bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:47 Platforma szykuje super nowy program oparty o "obiecanki cacanki a głupiemu radość"Kiedy skończy się mydlenie oczu,obiecanki,nowe odwrócone założenia itp.Działacze tej parti skaczą jak pchełki z jednej partii do drugiej ,zmieniają sie jak kameleony i idą tam gdzie ich wiatr zawieje.Myślę że zostanie wysłuchane błaganie do niebios panskich napisane przez mojego poprzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
gringi Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:57 a co nam szykuja inne partie? jezeli slysze takie opinie to co mozna powiedziec o reszcie Odpowiedz Link Zgłoś
rpts Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 11:57 Nareszcie projekty ustaw przygotowywane będą przed utworzeniem rządu. To daje nadzieję, że w miarę szybko zostaną dokonane zmiany. Dotyczczas wszyscy koncentrowali się na przejęciu władzy a ustawy pisano po kilku miesiącach na kolanie - stąd taki bałagan prawny jaki mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Szeregowy poseł jest bezwolnym narzędziem 14.03.05, 13:43 Nie rozumiem zdziwienia szeregowych posłów. To oni nie znają podstawowej zasady obowiązującej przy ordynacji proporcjonalnej? Znany filozof Karol Popper sformułował tę zasadę następująco: "System wyborczy ordynacji proporcjonalnej odziera posła z osobistej odpowiedzialności. Czyni zeń maszynkę do głosowania, a nie myślącego i czującego człowieka." Panowie posłowie nie sadźcie się na znaczących jeśli nie znaczycie nic. Dostaniecie program do zaakceptowania od p. Rokity a jak go nie zaakceptujecie to nie miejcie pretensji że takich sabotażystów p. Rokita na listy nie wstawi. Jeśli chcemy aby poseł który nas reprezentuje rzeczywiście głosował tak jak my wyborcy w większosci sobie tego życzymy to należy wprowadzić jednomandatowe okręgi wyborcze (JOW), bo poseł z JOW nie zależy od partyjnych wodzów tylko właśnie od wyborców. Podpisz oświadczenie Ruchu na rzecz JOW. Ruch na rzecz JOW jest ruchem otwartym i niesformalizowanym, każdy kto popiera wybory Sejmu w JOW może się uważać za członka Ruchu. www.jow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....Najprawdopodobniej 14.03.05, 13:44 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....w 14.03.05, 13:44 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....kwietniu 14.03.05, 13:45 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....Platforma 14.03.05, 13:46 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....Obywatelska 14.03.05, 13:46 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....przedstawi 14.03.05, 13:47 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....manifest 14.03.05, 13:48 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Acha dopiero go szykuje....programowy 14.03.05, 13:48 Najprawdopodobniej w kwietniu Platforma Obywatelska przedstawi manifest programowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakztymwalczyc Re: Acha dopiero go szykuje....programowy 14.03.05, 14:01 Lepiej wcześniej, niż później. Np Pan Premier Jerzy Hausner wciąż przygotowuje program SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez DEJA VU i tyle a Polacy znow wybiora tych samych 14.03.05, 13:58 ktorym zawdzieczaja spadek pkb,wzrost bezrobocia,afery.Nie mowie ze SLD jest dobre ale AWS/UW napewno lepsze nie sa,ba mozna powiedziec ze gorsze bo jescze ida po wladze z misja i przeswiadczeniem ze sa wspaniali ----- LEGIA MISTRZ MISTRZ MISTRZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 14:41 To pieknie, że Platforma szykuje program. Ale kto bedzie jej koalicjantem ? Fakt że poseł J. Kaczyński „cieszy się” z wytoczonego mu przez lidera SdPl, za obrazę urzędującego Prezydenta RP procesu, wskazuje, że rzeczywiście mamy do czynienia ze zjawiskiem nazwanym przez M. Borowskiego „zdziczeniem obyczajów”. Ale odkąd Sejm zdominowany jest przez hołotę - postawa J. Kaczyńskiego nie może dziwić. Moim zdaniem niebezpieczne jest to, że kandydat na prezydenta RP i przewodniczący, drugiej w rankingach partii - wykazuje się „0” znajomością sfery polityki zagranicznej. Kaczyński już raz namawiał nas na wojnę z Niemcami. Teraz, ten fizyczny i intelektualny ratler, mamiąc wyborców koniecznością obrony „honoru Polski” namawia nas na „wojnę” z Rosją. Po co Kaczyński to robi ? Kaczyński, podobnie jak Giertych, strojąc się w piórka patrioty, łechcze „mocarstwowe ciągoty” tej części naszego społeczeństwa której wydaje się, że Polska to .......europejska potęga. Kraj, który może zagrać na nosie wszystkim, a i tak Ojciec Święty, go obroni. Niestety, skoro obaj cieszą się tak znacznym społecznym poparciem, nie wszystkim Polakom jest czytelne, że zarówno Kaczyński, jak i Giertych gotowi są popełnić każdą niegodziwość, nawet położyć na szali interes państwa, aby tylko zdobyć większe poparcie, i dorwać się do władzy. Popierając ich, Polacy będą mieli takich przywódców na jakich zasługują Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1962_1962 Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 16:14 Rokita powinien mić przydomek diabeł,dla mnie Platforma może nie układać programu bo ta partia mnie nie interesuje,ci ludzie już byli i nic dla ludzi nie zrobili oczywiście dobrego,bo złego zbyt wiele Odpowiedz Link Zgłoś
borbali Re: Platforma szykuje program 14.03.05, 21:16 Jeżeli Platforma to ci co "już byli" to może mnie uświadomisz którzy jeszcze "nie byli". Odpowiedz Link Zgłoś
dzyndzelbaum TYLKO SAMOOBRONA MA RZETELNY PROGRAM 14.03.05, 18:31 Platforma ma program co najwyżej dalszej eksterminacji gospodarczej,dane gus nie pozostawiają złudzeń. Zresztą działania AWS potwierdzają tę tezę w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś