katolik_polski1 14.05.05, 16:49 Pan Walesa pozostal jedynym polskim politykiem, ktory zachowal zdolnosc myslenia ! Jedyny,ktory trzyma sie realiow i nie krazy w niebieskich oblokach ! Reszta politykierow sciagnie na Polske tylko nieszczescie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efka_2 Niech żywi nie tracą nadziei... 14.05.05, 16:59 Wałęsa zadziwia mnie po raz drugi w ciągu pół roku - co się stało, że ten człowiek słynący od czasów swojej prezydentury z niewyparzonej gęby i niezbyt mądrych (mówiąc delikatnie) pomysłów nagle zaczął wypowiadać się w sposób dojrzały, rozsądny, umiarkowany..? W każdym razie - brawa i oby tak dalej. I wniosek a propos naszej klasy politycznej : niech żywi nie tracą nadziei, może i np. z bliźniaków z czasem coś pozytywnego wyrośnie... może... Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Niech żywi nie tracą nadziei... 14.05.05, 19:57 To prawda, ze Walesa zaczyna madrzec. Wynika to, wg. mnie, z tego, ze zrozumial ze juz nalezy do historii i ze nie ma o co walczyc. To dalo mu odpowiednia perspektywa. I to jest raczej dla "old statesman" normalne. Normalne jest tez to, ze opozycja, taka jak Kaczynski bredzi pod publiczke. Co mnie zadziwia, to spokoj w polityce zagranicznej aktulnia rzadzacych, tzn. Rotfelda czy Kwasniewskiego. To juz tak normalne nie jest a raczej widze to jako szanse dla Polski. PF Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Niech żywi nie tracą nadziei... 14.05.05, 20:04 Obawiam się, że niedługo tę szansę stracimy - do władzy dojdzie prawica i zacznie się stroszenie piórek przez polskiego kogucika (przepraszam - kaczuszkę), której znów się zacznie wydawać, że jest łabędziem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Masz 14.05.05, 20:08 wplyw na wydarzenia. Idz do urn i zabierz ze soba cala rodzina..wyjasniajac dobrze jak maja glosowac:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Goworim "honory", podrozumiewajem "kasa" 14.05.05, 20:35 Wałęse czeka podobny los. Jasne więc, że będzie bronił Jaruzelskiego, bo w ten sposób broni również swojego uposażenia. To jest niemoralne, aby ludzie z najwyższych stanowisk, odpowiedzialni za nędzę milionów Polaków, otrzymywali tak gigantyczne gratyfikacje. Za co? Za swoją nieudolność? Za doprowadzenie do nędzy większości narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Goworim "honory", podrozumiewajem "kasa" 14.05.05, 20:42 Wolalbys, zeby, rosyjskim zwyczajem po porzadzeniu troche dawac w czape? Juz tak jest w cywmilizowanych krajach, ze sie byle symbole naroodowe utrzymuje za pieniadze podatnika. Czasem to denerwuje przyznaje ci. Pomysl raczej o "zlotych parasloach" menderow wielkich firm. Byly szef "Carrefour" zwolniony za nieudolnosc dostal 25 mln Euro. Walesa i Jaruzelskim to przy takim gigancie male piwo. PF Odpowiedz Link Zgłoś
klkak Symbole narodowe? Walesa - jeszcze tak, ale Jaruze 14.05.05, 23:36 lski? Jakie narodu symbolem jest ten pan? Radzieckiego? Moze jeszcze mamy utrzymywac potomkow Rokossowskiego i Wandy Wasilewskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Goworim "honory", podrozumiewajem "kasa" 15.05.05, 13:20 Goście od Carrefour to co innego. Ja piszę o moich pieniądzach, czyli o pieniądzach podatnika. W odróżnieniu od prywatnej firmy, politykom zasługującym na kary, wypłacane są ogromne pieniądze z budżetu państwa. Za co płacić Jaruzelskiemu czy Buzkowi czy Wałęsie czy Kwaśniewskiemu dożywotnio ogromne sumy z budżetu? Gdyby doprowadzili kraj do rozkwitu gospodarczego to owszem, mozna im płacić. Ale za rozkwit nędzy w Polsce, za upadek gospodarczy (Polska spada z 10 miejsca, na 70 miejsce w rankingu ekonomicznym, zadłużenie 400 miliardów - wzrosło kilkakrotnie.) I za szkody, które na Polskę ściągneli jeszcze im płacić? Nonsens, panie Wałęsa, bedzie pan otrzymywał szeregową emeryturę w najlepszym wypadku. Bo może być gorzej, może pan skończyć w tiurmie ! I oby. Odpowiedz Link Zgłoś
landkarte Re: Niech żywi nie tracą nadziei... 14.05.05, 20:09 gdy do wladzy dojdzie prawica moze wreszcie zacznie byc normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: efka_2 i p_f 15.05.05, 01:07 P. Wałęsa nie cieszył się moją sympatią w czasie prezydentury, ale także mnie zadziwia (i to z bardzo pozytywnym oddźwiękiem) i to po raz TRZECI - przez wskazanie miejsca polskojęzycznej rozgłośni, - wreszcie pokazanie za granicą, że polscy prezydenci potrafią razem reprezentować Polskę, - teraz przez wykazanie się lepszą znajomością procesów społecznych niż doktor (zdaje się) Kaczyński. A takie zachowanie jakie pokazuje p. Wałęsa teraz, jest chyba trudniejsze od skakania kiedyś przez mur. P.S. P. Kaczyński nie zdradza żadnych objawów pozwalających mieć nadzieję, że coś z niego jeszcze wyrośnie, raczej obawy, że coś z niego wyskoczy - jakiś pomysł na plutony egzekucyjne albo co ... Odpowiedz Link Zgłoś
kawamarago Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 17:10 Gdyby nie to sowieckie zniewolenie, to pana(?) Kaczyńskiego być może nie byłoby na świecie, albo teraz stałby w postawie "Achtung,Mytzen ab" i brał po ryju od swych idoli. Bo jaka była alternatywa? Jak nie Ruski to Niemiec. Powinien demagog jeden wziąć się za naukę historii i logicznego myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 17:15 A gdyby Mieszko nie przjal chrztu, to Ciebie tez pewnie nie byloby na swiecie, najwyzej bylbys jakims poganinem. Prawda ze glupawa interpretacja? A, teraz przyjrzyj sie swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
kawamarago Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 17:59 marek10004 napisał: > A gdyby Mieszko nie przjal chrztu, to Ciebie tez pewnie nie byloby na swiecie, > najwyzej bylbys jakims poganinem. > Prawda ze glupawa interpretacja? A, teraz przyjrzyj sie swojej. Nie zdałbyś matury w nowym wydaniu, ani nawet egzaminu koncowego w gimnazjum, gdyż masz poważne problemy ze zrozumieniem tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek10004 Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 20:02 Mysle, ze mialbys nawet klopoty ze zdaniem do drugiej klasy szkoly podstawowej. Chyba, ze tej moskiewskiej o poprawnym politycznym nastawieniu. Pewnie bys siedzial w ostatniej, oslej lawce. Razem z Jaruzelskim. Pomylily Ci sie bracie czasy. Te do ktorych wzdychasz; to se ne wratim. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: polska krajem miernot politycznych....... 14.05.05, 17:26 gen.JARUZELSKI pozostal jedynym polskim politykiem, ktory zachowal zdolnosc myslenia ! Jedyny,ktory trzyma sie realiow i nie krazy w niebieskich oblokach ! Reszta politykierow spowoduje lekceważenie Polski przez cywilizowane kraje świata! ------------------ pieprzone cywile............ PS- jesli WJ zacznie gadac w TV lub innych mediach z LW , skreslam go z listy światłych politykow a szczególnie rozumnych oficerow sztabowych i w ten sposob zasili listę miernot politycznych .... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: polska krajem miernot politycznych....... 14.05.05, 18:49 Tutaj sie mylisz ! LW i WJ mogliby razem jeszcze wiele dla Polski uczynic ! Zadnego czlowieka z wiedza czy doswiadczeniem sie nie odrzuca ! Tak czynia tylko glupcy ! Popatrzcie tylko na hitlerowskich naukowcow i technikow , ktorzy po wojnie doprowadzili ZSRR do potegi rakietowej, a USA na ksiezyc! A General i pan Walesa sluzyli i sluza, tylko Polsce kazdy na swoj sposob ! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 18:10 katolik_polski1 napisał: > Pan Walesa pozostal jedynym polskim politykiem, > ktory zachowal zdolnosc myslenia ! Żeby coś zachować, trzeba to najpierw mieć. Wałęsie nie podoba się pomysł z odbieraniem świadczeń Jaruzelskiemu, bo konsekwentnie sam mógłby ich być pozbawiony. Ten kmiot jest głupi, ale cwany. Odpowiedz Link Zgłoś
greri [...] 14.05.05, 19:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: cywile nie maja pojęcia a gadają jak opętani.. 14.05.05, 19:36 jeżeli ktoś nie kapuje co to jest wojna lub stan wojenny i chojraczy , to musi się liczyć ,ze kilka dekagramow ołowiu utknie w jego dupie... ------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 19:17 Droga Pani Ewo Pierwsza wersja: Rozumiem ze Prezydent Wałesa nie podoba sie Pani jako człowiek. Ma pani wolny wybór wszakże żyjemy w wolnym demokratycznym kraju. Druga wersja Słuchaj no lalka twoj jezyk to kawał chlewu bo gnoju to tam już niema. Wysechł jak inne komórki. ( Można ostrzej ale po co? ) Droga pani.... którą wersję pani woli ? Mniemam że pierwszą! Prosze tak samo używać cenzuralnego języka nawet w stosunku do osób które Pani nie szanuje. Z góry Dziękuję Pozdrawiam K.R. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: trzecia wersja - prawdziwa 14.05.05, 19:43 ale z pana to brudas wobec kobiet.... u mnie w garnizonie, gdyby oficer tak powiedział do damy, usłyszałby ode mnie "świnia, nie oficer"... --------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 19:44 Połuchaj dobrze K.R. może uda ci się coś zrozumieć. Odnośnie pierwszej wersji – owszem osobnik ten bardzo mi się nie podoba i nie mogę się nadziwić jak takie indywiduum mogło zasiadać na stołku prezydenckim w europejskim kraju. Wyboru moze nie mam, ale mam prawo do swoich poglądów. Odnośnie wersji drugiej – tobie również ma prawo się nie podobać co ja sądzę o twoim idolu, ale to z kolei nie upowaznia cię do ataków personalnych, bo wypowiadam się jako osoba prywatna, a nie publiczna. Nie będę się zniżać do twojego poziomu i uzywać podobnych okresleń. Nawiasem mówiąc słowo lalka jest dość nonsensowne. Jeśli określenie kmiot kojarzy ci się z kupą gnoju, to muszę przyznać, że rozumujesz całkiem sprawnie, kmiot pochodzi od słowa kmieć, więc nawet osoba o poziomie inteligencji równym Lechowi Wałęsie powinna sobie z tym poradzić. Jeśli chcesz koniecznie wyładować nieprzyjemne emocje i zaznajomić się z językiem niecenzuralnym polecam zamiast netu jakiś odpowiedni dla ciebie lokal. Z góry dziekuję za zrozumienie. Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 20:02 Poziom intelektualny odwrotnie proporcjonalny do poziomu agresji. Skoro już wysuwasz tak wysublimowane argumenty językoznawcze ("kmiot pochodzi od słowa kmieć") to powinnaś się również orientować, że określenie "kmieć" nie jest pejoratywne - o czym świadczą chocby słowa, zapewne nie znanego ci, utworu, zaczynającego się od "Adamie, ty Boży kmieciu" (nie, nie - kmiocie). A co do ataków persomalnych - to sama zaczęłaś od posługiwania się językiem rynsztoka, a czy Wałęsa jest osobą prywatną czy nie - nie ma to nic do rzeczy; określenie "kmio głupi ale cwany", bez względu na to, do kogo się odnosi, świadczy wyłącznie i chamstwie i ubóstwie intelektualnym używającego. Odpowiedz Link Zgłoś
landkarte walesa to kmiotek 14.05.05, 20:12 i tego nie da sie ukryc.mozesz sobie stroszyc piorka i nadymac sie jak balon. to niczego nie zmieni. prawda czasami boli. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: walesa to kmiotek 14.05.05, 20:38 To, co określasz jako "stroszenie piórek i nadymanie się jak balon" jest normalnym sposobem prowadzenia dyskursu, jaki obowiązuje wśród ludzi cywilizowanych (a że zawsze denerwowało to rozmaitych troglodytów, to inna sprawa). Kim jest Wałęsa - pozostaje sprawą dyskusyjną (akurat wcale nie jestem jego wielbicielem), co nie zmienia sytuacji, że publiczne poniżanie prezydenta państwa polskiego - nieważne, czy chodzi o Wałęsę czy Jaruzelskiego - jest jednocześnie obniżaniem rangi państwa. Żądamy dla Polski szacunku od innych, a nie potrafimy sami go zachować. I nie chodzi tu o bezkarność - jeśli uważamy prezydenta za zbrodniarza, niech stanie przed sądem - ale nie zakładajmy, jak to robi Kaczyński, że możemy sami wydawać jedynie słuszny wyrok, bo właściwy sąd nie zapewni wyroku odpowiadającego temuż Kaczyńskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Re: walesa to kmiotek 14.05.05, 20:49 Sluchaj no madralinska.To jest forum a nie spotkanie w klubie wzajemnej adoracji.Jesli ktos ma takie, a nie inne zdanie o polityku (choc mam w tym momencie watpliwosci co do nazwania politykiem tego k m i o t k a) to nie pouczaj, tylko przyjmij do wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: walesa to kmiotek 14.05.05, 20:57 Umiejętność zachowania kultury osobistej obowiązuje w każdej sytuacji, bez względu na to, czy znajdujesz się na forum, czy też gdzie indziej; a dyskusja może pozostać wymianą poglądów (a nie "klubem wzajemnej adoracji"), nawet jeżeli jej uczestnicy nie posługują się wyrażeniami uważanymi powszechnie za obelżywe. A tak na marginesie - skoro już użuwasz utartych związków frazeologicznych (dosyć typowe dla osób o ubogim słownictwie) - to staraj się przynajmniej przyswoić je w formie ogólnie przyjętej - nie "klub" a "kółko" wzajemnej adoracji. Polecam się na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Re: walesa to kmiotek 14.05.05, 21:08 Sluchaj no kulturalna. Wzajemna adoracja moze sie odbywac zarowno w kolku jak i klubie. Twoje kretynskie wywody ciotko sa irytujace. Pouczenia zostaw sobie dla bliznich. Zeby juz totalnie cie zniesmaczyc - powiem ci krotko : spadaj. A tak na marginesie - Walesa to kmiotek. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: walesa to kmiotek 14.05.05, 21:31 Tylko tyle? Rozczarowujesz mnie coraz bardziej. Jednak nie tylko zasób słów masz ubogi; określenie "kulturalna" (chociaż nie do końca rozumiem, co cię skłoniła do użycia akurat tej formy rodzajowej) nie jest, wbrew temu, co zapewne myślisz (o ile w ogóle...) określeniem pejoratywnym. Chyba że do swoich idoli zaliczysz autora powiedzenia "Kiedy słyszę słowo kultura, odbezpieczam rewolwer". Wybacz, ale dyskusja z tobą przestaje być nawet zabawna. A skoro już odwołujesz się do bliźnich, to muszę cię zmartwić: czy sobie tego życzę czy nie (nie ukrywam, że nie) to jesteś moim bliźnim - przykre, ale prawdziwe. Co do Wałęsy - naprawdę nie jest on moim idolem; jakie społeczeństwo, taki i prezydent. Wybrało go społeczeństwo, w którym minione rządy rozprawiły się z inteligencją, a do władzy dopuściły rozmaitych ... kmieci, to niech sobie ... kmiecie wybierają innych ... kmieci - na tym polega demokracja. Ale skoro już został wybrany (nie przez mnie), to w naszym własnym dobrze pojętym interesie narodowym powinniśmy zadbać, aby Polski nie traktowano wyłącznie jako kraju ... kmieci. Ale cóż - jak ktoś się urodził pod ławą, to już tam zostanie. Wybacz, że kończę tę wysoce pouczającą dyskusję, ale twoje ubóstwo językowe i intelektualne, nie wspominając już o prymitywnych środkach ekspresji, na dłuższą metą są trudne do wytrzymania. PS. A tak na poważnie - na przyszłość nie bądź tak strasznie naiwny i nie daj się prowokować; czyżby jakieś antyinteligenckie urazy? Używanie przez przeciwnika zdań złożonych nie powinno wywoływać takich reakcji. Wałęsa może sobie być kmiotem i kim tylko chcesz, natomiast z mojego punktu widzenia prowokowanie rozmaitych prymitywów jest rzeczywiście zabawne. Niestety, nie mam czasu, żeby to dalej ciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Ubawilas mnie ciotuchna 14.05.05, 21:41 Twoj napuszony ton i tendencje do pouczania sa przezabawne. Musisz byc jakas niezle zakompleksiona, prymitywna kretynka. Gdybys byla nieco bystrzejsza nie zadawalbys glupich pytan o forme rodzajowa. A teraz nie zawracaj mi glowy,musze potraktowac cie jak natretna muche - spadaj i zabieraj glosu w dyskusjach, ktore cie przerastaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: ar.co 15.05.05, 00:45 ar.co, dziękuję za pokazanie klasy w wypowiedziach, przyłączam się do Twoich spostrzeżeń, żałuję, że wydają sie trafiać o ścianę. Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Re: walesa to kmiotek 14.05.05, 21:15 Jeszcze jedno - napisalem : >spotkanie w klubie wzajemnej adoracji. wymiana pogladow jest w klubie, a nie jest klubem. Czytaj ze zrozumieniem i nie nadymaj sie, bo pekniesz zanim zauwazysz, ze cos z toba nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_w2 Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 20:39 dominacja plebejskiego nurtu w polityce pewnego kraju , czyli rozdział w którym dowiadujemy się , jak to nieznajomość języka polskiego przez politykow i intelektualistow świata , pozwoliła uratować godność części społeczenstwa kraju , który w politycznym amoku wybrał na prezydenta intelektualnego nielota...czyli kmiota... PS – o precyzji i trafnosci spostrzeżeń nicka „ ewa8” dowodzi slownik jez.polskiego : kmieć -«w okresie kolonizacji: chłop mający własne gospodarstwo na prawie czynszowym; w czasach nowożytnych, chłop, wieśniak» kmiot - od kmieć (dziś z odcieniem ironicznym) Nieokrzesany kmiotek. Zachował się jak kmiotek. Traktować kogoś jak kmiotka. ergo: nic dodać , nic ująć - trafiony,zatopiony.... Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 19:19 Jak można zachować coś, czego się nigdy nie miało? P. Odpowiedz Link Zgłoś
enemy-at-the-gate Re: w weekend lubię na wesoło.... 14.05.05, 19:27 katolik_polski1 napisał: LW i WJ mogliby razem jeszcze wiele dla Polski uczynic ! Zadnego czlowieka z wiedza czy doswiadczeniem sie nie odrzuca ! Popatrzcie tylko na hitlerowskich naukowcow i technikow , ktorzy po wojnie doprowadzili ZSRR do potegi rakietowej, a USA na ksiezyc! A General i pan Walesa sluzyli i sluza, tylko Polsce kazdy na swoj sposob ! ----------------------------------------------------------------- taaak mój drogi katoliku, ale yankesi brali niemieckich superspecjalistow (min.Verner von Braun)(ivany gen.von paulusa - super of.sztabowy ktory wyksztalcil niejednego ivana na rasowego sztab-soldata) i paralela z wałesą jest , nie , no nie, katoliku coś ci się musiało popierdulic ,doprowadza mnie to do paroksyzmu śmiechu.... toż, lesio z trudem odrożnia prąd elektryczny od prądu rzecznego , tak przynajmniej chlopaki ze stoczni gadali... No w polityce tom sam go widzial i słyszał, a ileż ten facet wyrządził mi szkody na zdrowiu, mein Gott , do dzis latam po kardiospecach...gdyby nie jurek urban , dawnom bym zmarł na Herzinfarkt , czyli zawał serca... nie pisze dalej bo mnie admin wywali a na usta cisną się „brzydkie” słowa , chociaz w germanii byłyby przez cenzurę uznane ... no coz jestesmy , pruderyjni i hipokryci....i nie chcem ale muszem dostosowac się do nadwislanskiego media- ordnungu, choć jurek popierdula „brzydkim” słowem i trzęsienia nawet na podworku nie uświadczysz... Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Honor dla bylego Prezydenta RP 14.05.05, 19:56 to i honor dla historii calej Polski, taki Kaczonski to spik i szczeniak historyczny, przyjdzie i na niego czas, gdy z podwinieta noga i czapka w rece bedzie siedzial na ulicy. Dla oszolomow tylko taczka, wyborcy o tym nie zapomna. Odpowiedz Link Zgłoś
retrofood Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 20:14 O Panie! Po co ja wlazlem na ta strone, w towarzystwo wybitnych znawcow jezykowych, profesorow filozofii, dobrego zachowania i szefow komisji egzaminacyjnych. Juz uciekam. Bo jesce Kaczor (albo kto drugi) wpadnie na pomysl zeby mi odebrac rentunie! Odpowiedz Link Zgłoś
coitusik to jaruzel tez jeszcze zus doi................. 14.05.05, 20:16 nie dziwie sie kaczorowi, ze chce ratowac ubezpieczenia spoleczne, bo ma taki glupi program wyborczy, Odpowiedz Link Zgłoś
pat_i_kot Wałęsa nie ma szans na współpracę z obecną 14.05.05, 20:20 polską prawicą, a jako że ma ambicje niewiarygodne, zaczyna się kumać z postkomunistami, byle tylko być na pierwszych stronach gazet, byle tylko jakos zaznaczyć swoją obecność. Mam dla niego jeszcze trochę szacunku i sporo wdzięczności, wielu innych również. Ale to się wyczerpuje z każdą jego wypowiedzią i głupawymi inicjatywami politycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoniepis szacun L.W. 14.05.05, 20:23 popieram Pana poglądy Panie Prezydencie!! Pamiętam jeszcze dobrze czasy bitew z policja każdego 13 '82 roku ale teraz bardziej boję sie pomysłów "prawicy" (w "" bo gospodarczo to są jacys farbowańcy a tylko przywiązanie do KK daje im etykietę prawicy) niż komuny. Jak ma być prawica to proszę bardzo: Balcerowicz - ale nie, pan Leszek był byt kapitalistyczny jak na ten kraj a za mało katolicki więc "musiał odejść". Więc teraz prawicą nazywa sie narodowych socjalistów o odcieniu chadeckim bo łatwiej grać ludziom na uczuciach patriotycznych i religijnych niż wprowadzać sensowne prawa i gospodarkę. Zawsze wiecej poklasku znajdzie w Polsce "huzia na Józia" niż "bądźmy rozsądni" niestety - dokąd tak będzie możemy swobodnie zaliczać sie do krajów 3 świata a nie do cywilizowanych nacji Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
hatra Wina walesy 14.05.05, 21:19 Od ponad trzech lat walcze, tlumacze, podaje fakty, pomagam analizowac rzeczywistosc, oczekuje wnioskow, reakcji, by wszyscy w Polsce podjeli dzialania ratunku chocby w imie przyszlosci dla wlasnych dzieci. I nic. Po przeczytaniu ponizszego wywodu mozna zrzucic cala wine na - totalne skretynienie. "Bede mogla sobie w ciszy i spokoju" obserwowac, jak wieko trumny zamyka sie na Polska ! zaprasza.net/a_y.php?mid=6576& Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 14.05.05, 23:32 - To jest propozycja, że potem przyjdą inni i będą rozliczać tych, którzy rozliczają. Jak służby wolnego państwa będą rozliczać, to one mają do tego prawo; policja, prokuratura i sądy. Natomiast jak politycy za to się biorą, to powodują odreagowanie w następnym rozdaniu. Ja nie jestem za taką drogą - powiedział w sobotę w Gdańsku były prezydent. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pan Prezydent Wałęsa to sobie raz tak, a raz inaczej pozwala dywagować. O jakie "odreagowanie w następnym rozdaniu" idzie Panu Wałęsie? Jako globalista Pan Wałęsa powinien być bardziej "twórczy" i mniej strachliwy. Komedia jakaś, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
klkak Wałęsa zabiera glos tylko wtedy, gdy jest zagrozon 14.05.05, 23:38 y jego osobisty interes. Tak bylo w przypadku RM, tak jest i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Czego sie boi Walesa? 14.05.05, 23:57 Co sie stanie jak Jaruzelski powie prawde, ze Walesa to Bolek? Co sie stanie z Walesy "honorami"? Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Czego sie boi Walesa? 15.05.05, 10:46 lolo11 napisa?a: > Co sie stanie jak Jaruzelski powie prawde, ze Walesa to Bolek? Co sie stanie z > Walesy "honorami"? =============================================================================== Bolek zostal wymyslony dla glupcow, to jest swego rodzaju test na inteligencje. Agent Bolek mial niby obalac komune i caly blok sowiecki przy pomocy UB???Puknij sie w leb baranie i zacznij myslec!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: Czego sie boi Walesa? 16.05.05, 23:00 Puknij sie w swoj leb! Inteligencie! To czyja to zasluga ze UB nadal przy korycie? Walesy czy UB? Odpowiedz Link Zgłoś
tdkot [...] 15.05.05, 01:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lvlarynat a co, gdy prawo dopuszcza co honor zabrania ?... 15.05.05, 02:31 tdkot napisała: > Politycy moga Pana Jaruzelskiego pocalowac w dupeeeeeeeeeee To też, ale mogą zrobić więcej, dać mu zaznać "mniejszego zła".... W stanie wojennym wyglądało to prosto. Tu prawda i wolność, tam komuna i sowieckie zniewolenie. Tam Jaruzel z WRON-ą, tu Wałęsa z Solidarnością, tam ZOMO z pałami - tu MY. A jakby co - to chodu do najbliższego kościoła. W miarę upływu czasu nie tylko wychodzi na jaw coraz więcej faktów, które przydają głębi owemu dwuwymiarowemu obrazowi sprzed 25 lat, ale też nawarstwia się coraz więcej łgarstw i krętactw. Ponieważ tematem dnia stała się straszliwa "krzywda Jaruzelskiego" (jaką byłoby, zdaniem jego obrońców, odebranie przywilejów wywyższających go ponad rówieśników, którzy uczciwie przepracowali całe życie w PRL-u) - zajrzałem do opublikowanej w 1992 roku jego książki "Stan wojenny - dlaczego...". Na stronie 420 i następnych p. Jaruzelski opisuje jak to się nie interesował skalą internowań. Potem był zdziwiony, ze dotknęły one 10 554 osób... Pisze z rozbrajającym cynizmem dyktatora obojętnego na traumę ludzkich jednostek, dramaty rodzin i środowisk społecznych: "Skutki błędnych internowań miały, powiedziałbym, wymiar podwójny. Z jednej strony było to zbyteczne. Wiele osób odizolowanych, zwłaszcza z grona intelektualistów, nie zagrażało przecież spokojowi społeczeństwa. A więc kompletny idiotyzm. Już nie mówiąc, że było to wręcz niemoralne. Po drugie, było to w konsekwencji szkodliwe dla władzy. Bowiem teraz kombatantów, męczenników jest ponad wszelką racjonalną miarę." Dalej czytamy: "O ile nie zainteresowałem się tym, kto będzie internowany z ówczesnych przeciwników, to miałem wpływ na to, kto będzie internowany z poprzednich władz. Ta sprawa nie jest prosta... Widzę ją też w kategoriach mniejszego zła. Chodziło w szczególności o to, aby zamortyzować ewentualne reakcje społeczne na wprowadzenie stanu wojennego. Mogły być one znacznie ostrzejsze, gdyby internowani zostali tylko działacze "Solidarności", a inni - odpowiedzialni również za powstała sytuację - nie ponieśliby żadnych konsekwencji. Tym bardziej, ze ogromny nacisk na rozliczenie Gierka, Jaroszewicza i innych pochodził w znacznym stopniu z szeregów partii... Myślę więc, że internowanie uchroniło ich od znacznie większych przykrości." A wszystko to po to, żeby, jak określa swe motywy gen. Jaruzelski: "Wykazać, że nie będzie politycznej rehabilitacji dla tych ludzi władzy i aparatu, którzy zawiedli zaufanie, przyczynili sie do kryzysu. Miała to być również przestroga dla różnych kacyków i bufonów". Tak się zastanawiam - czemu p. Wałęsa (jako przywódca owych "ówczesnych przeciwników" partyjno-wojskowo-esbeckiego reżymu) od 15 z górą lat tak broni gen. Jaruzelskiego przed jego ulubionym "mniejszym złem", które (być może) mogłoby eks dyktatora uchronić od hipotetycznych "znacznie większych przykrości", a zarazem być przestrogą "dla różnych kacyków i bufonów"? Przecież, skoro sam p. Jaruzelski uważa, że naciski polityczne i gra pod publiczkę były dla niego wystarczającym powodem nawet do bezterminowego uwięzienia bez wyroku sądu, (czyli tzw. "internowania") byłych: I sekretarza i premiera - to czy pozbawienie jego samego, z podobnych przyczyn, nadmiernych przywilejów nie jest O WIELE MNIEJSZYM ZŁEM? Problem nie w tym kim był ON, a kim jesteśmy MY dzisiaj. Czy tylko o 25 lat starsi, czy również mądrzejsi? I czy "zero tolerancji" to to samo co małostkowość? Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Wa?e˛sa: politycy nie moga˛ odbierac´ honorów 15.05.05, 03:18 katolik_polski1 napisa?: > Pan Walesa pozostal jedynym polskim politykiem, > ktory zachowal zdolnosc myslenia ! > Jedyny,ktory trzyma sie realiow > i nie krazy w niebieskich oblokach ! > Reszta politykierow sciagnie na Polske > tylko nieszczescie ! ============================================================ Jeszcze Polska nie zginela poki sa tacy ludzie jak Ty. Dziekuje ze myslisz jak normalny czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: Wa?e˛sa: politycy nie moga˛ odbierac´ honorów 15.05.05, 03:21 18261826www napisa?: > katolik_polski1 napisa?: > > > Pan Walesa pozostal jedynym polskim politykiem, > > ktory zachowal zdolnosc myslenia ! > > Jedyny,ktory trzyma sie realiow > > i nie krazy w niebieskich oblokach ! > > Reszta politykierow sciagnie na Polske > > tylko nieszczescie ! > ============================================================ > Jeszcze Polska nie zginela poki sa tacy ludzie jak Ty. > Dziekuje ze myslisz jak normalny czlowiek. ============================================================== Nie sprawdzilem wczesniej kto to napisal, ale podtrzymuje to co powiedzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Walesa i Jaruzelski zasluguja na szacunek. 15.05.05, 03:31 Wlasciwie nie ma o czym pisac, bo glupi i tak pozostanie glupim, a madremu i tak nic nie potrzeba tlumaczyc , bo wszystko jest jasne. Mysle , ze rozumiemy sie bez slow. Odpowiedz Link Zgłoś
parle.parle A Michnik i Kwaśniewski to nie? Też zasługują 15.05.05, 03:52 W równym stopniu, albo w jeszcze równiejszym! Odpowiedz Link Zgłoś
m.marle Nie zapominajcie o Kiszczaku, miał wsio na oku 15.05.05, 04:23 www.afery.prx.pl/pijany-walesa-kiszczak-mazowiecki.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: A Michnik i Kwas´niewski to nie? Tez˙ zas?uguj 15.05.05, 04:41 Oczywiscie ze zasluguja!Reprezentuja zapewne inne swiatopoglady, ale sa to niewatpliwie ludzie godni naszego szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: A Rydzyk i Jankowski to nie? Tez˙zas?uguja! 15.05.05, 04:46 > Oczywiscie ze zasluguja!Na porzadnego kopa w D... zasluguja! Te szmaty niczego ani nikogo nie reprezentuja, oglupiajac biedote robia szmal i kariere Najwiekszy wstyd dla Polakow calego swiata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
okarol59 Re: A Rydzyk i Jankowski to nie? Tez˙zas?uguja! 15.05.05, 09:51 Mocne slowa, ale trudno nie przyznac ci racji. Odpowiedz Link Zgłoś
jola69 Re: BRAWO LECHU !!!! 15.05.05, 05:27 Walesa bardzo mi zaimponowal. Pokazal nam wszystkim, ze jest madrym, dojrzalym i umiarkowanym politykiem. [ o wiele madrzejszym od Kaczorow] Czy potrzebne nam awantury poltyczne? Czy nie mamy wiekszych problemow? W kazdym razie, LECHU trzymaj tak dalej, [ to kto wie?] Poki co, to dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: BRAWO LECHU !!!! 15.05.05, 08:49 Tak, megaloman to rzeczywiście jedyny "polityk", który jest dojrzały, umiarkowany i nie wszczynający nigdy jakichkolwiek awantur politycznych. I zgadzam się z tobą: większych niż on problemów nie mamy, bo gdy wróg jest postrzegany jako wróg, to jego zwalczanie jest łatwiejsze. Jeśli natomioast przyoblekł sie w piórka przyjaciela, to zaczyna się problem. A imię jego Megaloman. P. Odpowiedz Link Zgłoś
18261826www Re: BRAWO LECHU !!!! 15.05.05, 10:36 I ja dolaczam sie do zyczen.Dziekujemy Ci Lechu za wszystko co zrobiles dla nas.W Polsce jest wystarczajaca ilosc ludzi swiatlych, rozumnych , znajacych realia rzeczywistosci.Ci ludzie Cie szanuja i popieraja.Glupi pozostana glupimi im nikt niczego nie wytlumaczy ani nie pomoze, taki los. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremiaszpolak Boi sie, ze jemu tez odbiora 15.05.05, 10:05 jak sie potwierdzi, ze on to jednak TW Bolek. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Re: Boi sie, ze jemu tez odbiora 15.05.05, 10:11 Ale strachu pełne gacie. P. Odpowiedz Link Zgłoś
adam46 Re: Wałęsa: politycy nie mogą odbierać honorów Ja 15.05.05, 12:58 Panie Prezydencie Wałęsa zawsze Pana ceniłem cenię i będę cenił Bo jest Pan człowiekiem prawym, mądrym i trzeźwo zatroskanym losem Polski Proszę Pana niech Pan nigdy nie staje po stronie Ludzi PiS, PO, LPR jako tych co nie mają wizji przyszłości Polski i biednie żyjących Polaków A może by tak jeszcze raz Panie Prezydencie rozbudzić nadzieje Polaków Swoją Charyzmą Zawsze wierny Pana ideałom Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Wałęso! Politykom należy odbierać "honory" ... 15.05.05, 13:30 Wałęso! Politykom należy odbierać "honory" ...jeśli na te "honory" nie zasługują. Odpowiedz Link Zgłoś