mikmik 03.06.05, 09:21 tia... to były piękne czasy, kilku szczęśliwcom którym natura nie odmówiła odwagi się poszczęściło :) Kto by chciał dzisiaj ( i w imię czego ) porywać samolot rejsowy LOTu na berliński Tempelhof ( w dodatku już zamknięty :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skipper_ Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 11:05 wedle niektorych czasy to byly wspaniale... i faktycznie dla nich to byly wspaniale czasy... komunistyczni bandyci wiedli slodkie zycia na koszt calego spoleczenstwa... i dalej wydaje im sie, iz to jest wlasciwy sposob postepowania... (patrz afery, zlodziejstwo...) Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Oto jak wyzwoliła nas Armia Czerwona 03.06.05, 12:10 To zdjęcie pokazujące drut pod napięciem na granicy najpepiej pokazuje jak wyglądała wolnośc w krajach "wyzwolonych" przez Armię Czerwoną. Niemcy budowali obozy koncentracyjne dzieląc je na bloki. Sowieci zrobili to prościej - uwięzili cały naród budując jeden wielki Blok Wschodni. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 11:34 A młodzież szczególnie bo nie ma rodzin,ale wielu nawet starych ucieka do australi choć klimat zabójczy i nie mają żadnych praw! Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 11:39 Omanipulacji tej wiadomości świadczy brak statystyk.Bo statystycznie wychodzi że wiele więcej ucieka teraz! Odpowiedz Link Zgłoś
jotembi Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 11:41 małe sprostowanie: teraz nikt nie "ucieka" (chyba że ścigani przestępcy) bo teraz nie trzeba już uciekać, wystarczy wyjechać Odpowiedz Link Zgłoś
danny_zwei Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 13:51 Inną manipulacją jest to, że stwierdza się autarytatywnie, że robotnicy uciekali zagranicę "za wolnością" - przecież nie są przytaczane żadne badania /wywiady itp. Na ten temat. Moim - zaznaczam subiektywnym - zdaniem robotnicy uciekali głównie dlatego, że wiedzieli, że materialnie jest na Zachodzie lepiej a dopiero gdzieś na szarym końcu był element decyzji politycznej. Ale to tylko moje zdanie - oparte głównie na rozmowach z tymi ze znajomych, którzy "uciekali" - głównie do Stanów na zawsze nie na 3-4 letnie "saksy". Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 15:34 Słuszne spostrzeżenie!Bo i teraz można postawić tezę że młodzież wyjeżdza w posukiwaniu wolności i to proporcjonalnie dużo więcej! A chodzi o status materialny ,tak wtedy tak i dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Dlaczego? 03.06.05, 17:34 Tak względy materialne też były, ale... większość uciekinierów płci męskiej była raczej w tzw. wieku przedpoborowym? Też omal nie uciekłem, ale udało mi się uzyskać kat. E "na głowę". I nie był to żaden szwindel - po prostu z takim morale nikt nie powinien być przyjęty do jakiejkolwiek armii - choćby, nie wiem, jak chciał! Odpowiedz Link Zgłoś
majual Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 13:00 Ta wystawa powinna być czynna bez terminu jej likwidacji - ciągle. Powinno to być przestrogą dla tych którzy są za jakimi kolwiek ograniczyniami swobód ale w dobrym rozumieniu. Tępota ludzi przy korytach minionego czasu doprpwadziła ich do niechybnej porażki. Własnie porażki nie klęski.Tak naprawdę proszę wkazać co sie zmieniło? W/g mnie zmienilo sie tylko nazewnictwo niektórych czynów OBYWATELI tego wolnego kraju. U nas jak sięgam pamięcią, zawsze był podział na tych przy korytach i reszta tych mniej znaczących.Z tą tylko maleńką różnicą że w grupie tych przy korycie, była ostrzejsz selekcja.Jeśli ktoś był nie po linii na bazie to mogło go spotkac to co ś.p.WAWRZECKIEGO.I otym wiedziano i z tego zdawano sobie doskonale sprawę, dlatego to zostało zmieniopne.Bywajcie zdrowi ludziska i kto teraz chce niech sobie wyjeżdża a nie ucieka.Ale to juz nie takie"romantyczne".Ale heca. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 16:27 :)))))))))))))))) Kurcza te wasze pismaki przeskoczyly tych z komuny. Obsmialem sie jak norka. Najlepsze to o tych zoltych kutrach:))) Po tych fotkach ponizej wnioskuje, ze dzisiaj jest jeszcze gorzej. Nawet kalaki na zolto wam maluja. www.globalgourmet.com/global/destinations/art/poland03.jpg www.urania-reiseveranstalter.de/Polen/UstkaPort1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jobar Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 16:45 Nie wiem dlaczego kutry malowano na zolto.Pierwszy raz o tym slysze,ze po to aby je bylo lepiej widac w czasie ucieczki.To juz przed wojna bylo modne.I juz przed wojna Czerwone Wierchy w Tatrach tez tak sie nazywaly.Co jeszcze przemalujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 17:53 jobar napisał: > Nie wiem dlaczego kutry malowano na zolto.Pierwszy raz o tym slysze,ze po to > aby je bylo lepiej widac w czasie ucieczki.To juz przed wojna bylo modne.I juz > przed wojna Czerwone Wierchy w Tatrach tez tak sie nazywaly.Co jeszcze > przemalujemy? Zacznijmy od tych Czerwonych Wierchow. Fuj taki komunistyczny kolor w naszych narodowych gorach. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 17:55 Ten IPN to faktycznie stado idiotow. Odpowiedz Link Zgłoś