Dodaj do ulubionych

Uciekinierzy z PRL-u

03.06.05, 09:21
tia... to były piękne czasy, kilku szczęśliwcom którym natura nie odmówiła
odwagi się poszczęściło :)
Kto by chciał dzisiaj ( i w imię czego ) porywać samolot rejsowy LOTu na
berliński Tempelhof ( w dodatku już zamknięty :(
Obserwuj wątek
    • skipper_ Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 11:05
      wedle niektorych czasy to byly wspaniale... i faktycznie dla nich to byly
      wspaniale czasy... komunistyczni bandyci wiedli slodkie zycia na koszt calego
      spoleczenstwa... i dalej wydaje im sie, iz to jest wlasciwy sposob postepowania...
      (patrz afery, zlodziejstwo...)
      • dan3iger Oto jak wyzwoliła nas Armia Czerwona 03.06.05, 12:10
        To zdjęcie pokazujące drut pod napięciem na granicy najpepiej pokazuje jak
        wyglądała wolnośc w krajach "wyzwolonych" przez Armię Czerwoną. Niemcy budowali
        obozy koncentracyjne dzieląc je na bloki. Sowieci zrobili to prościej -
        uwięzili cały naród budując jeden wielki Blok Wschodni.
    • jola_dywity TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 11:34
      A młodzież szczególnie bo nie ma rodzin,ale wielu nawet starych ucieka do
      australi choć klimat zabójczy i nie mają żadnych praw!
      • jola_dywity Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 11:39
        Omanipulacji tej wiadomości świadczy brak statystyk.Bo statystycznie wychodzi że
        wiele więcej ucieka teraz!
        • jotembi Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 11:41
          małe sprostowanie: teraz nikt nie "ucieka" (chyba że ścigani przestępcy) bo
          teraz nie trzeba już uciekać, wystarczy wyjechać
        • danny_zwei Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 13:51
          Inną manipulacją jest to, że stwierdza się autarytatywnie, że robotnicy
          uciekali zagranicę "za wolnością" - przecież nie są przytaczane żadne
          badania /wywiady itp. Na ten temat. Moim - zaznaczam subiektywnym - zdaniem
          robotnicy uciekali głównie dlatego, że wiedzieli, że materialnie jest na
          Zachodzie lepiej a dopiero gdzieś na szarym końcu był element decyzji
          politycznej. Ale to tylko moje zdanie - oparte głównie na rozmowach z tymi ze
          znajomych, którzy "uciekali" - głównie do Stanów na zawsze nie na 3-4
          letnie "saksy".
          • jola_dywity Re: TERAZ UCIEKAJĄ WSZYSCY JAK MOGĄ 03.06.05, 15:34
            Słuszne spostrzeżenie!Bo i teraz można postawić tezę że młodzież wyjeżdza w
            posukiwaniu wolności i to proporcjonalnie dużo więcej! A chodzi o status
            materialny ,tak wtedy tak i dziś.
            • kolejar Dlaczego? 03.06.05, 17:34
              Tak względy materialne też były, ale... większość uciekinierów płci męskiej była
              raczej w tzw. wieku przedpoborowym? Też omal nie uciekłem, ale udało mi się
              uzyskać kat. E "na głowę". I nie był to żaden szwindel - po prostu z takim
              morale nikt nie powinien być przyjęty do jakiejkolwiek armii - choćby, nie wiem,
              jak chciał!
    • majual Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 13:00
      Ta wystawa powinna być czynna bez terminu jej likwidacji - ciągle. Powinno to
      być przestrogą dla tych którzy są za jakimi kolwiek ograniczyniami swobód ale w
      dobrym rozumieniu. Tępota ludzi przy korytach minionego czasu doprpwadziła ich
      do niechybnej porażki. Własnie porażki nie klęski.Tak naprawdę proszę wkazać co
      sie zmieniło? W/g mnie zmienilo sie tylko nazewnictwo niektórych czynów
      OBYWATELI tego wolnego kraju. U nas jak sięgam pamięcią, zawsze był podział na
      tych przy korytach i reszta tych mniej znaczących.Z tą tylko maleńką różnicą że
      w grupie tych przy korycie, była ostrzejsz selekcja.Jeśli ktoś był nie po linii
      na bazie to mogło go spotkac to co ś.p.WAWRZECKIEGO.I otym wiedziano i z tego
      zdawano sobie doskonale sprawę, dlatego to zostało zmieniopne.Bywajcie zdrowi
      ludziska i kto teraz chce niech sobie wyjeżdża a nie ucieka.Ale to juz nie
      takie"romantyczne".Ale heca.
      • pies_na_czarnych Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 16:27
        :))))))))))))))))
        Kurcza te wasze pismaki przeskoczyly tych z komuny. Obsmialem sie jak norka.
        Najlepsze to o tych zoltych kutrach:)))
        Po tych fotkach ponizej wnioskuje, ze dzisiaj jest jeszcze gorzej. Nawet kalaki
        na zolto wam maluja.

www.globalgourmet.com/global/destinations/art/poland03.jpg
        www.urania-reiseveranstalter.de/Polen/UstkaPort1.jpg
    • jobar Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 16:45
      Nie wiem dlaczego kutry malowano na zolto.Pierwszy raz o tym slysze,ze po to
      aby je bylo lepiej widac w czasie ucieczki.To juz przed wojna bylo modne.I juz
      przed wojna Czerwone Wierchy w Tatrach tez tak sie nazywaly.Co jeszcze
      przemalujemy?
      • pies_na_czarnych Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 17:53
        jobar napisał:

> Nie wiem dlaczego kutry malowano na zolto.Pierwszy raz o tym slysze,ze po to
        > aby je bylo lepiej widac w czasie ucieczki.To juz przed wojna bylo modne.I
        juz
        > przed wojna Czerwone Wierchy w Tatrach tez tak sie nazywaly.Co jeszcze
        > przemalujemy?

Zacznijmy od tych Czerwonych Wierchow. Fuj taki komunistyczny kolor w naszych
        narodowych gorach.
        • pies_na_czarnych Re: Uciekinierzy z PRL-u 03.06.05, 17:55
          Ten IPN to faktycznie stado idiotow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka