Dodaj do ulubionych

pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE

12.09.05, 19:32
O co Polacy tak się wśćiekają? Czy jak Rosjanie i Niemcy już se wybudują te
rure to automatycznie Rosja nie będzie nam sprzedawać gazu? Bo jak tak to czy
my wtedy nie możemy kupić np z unii,lub z azji? /czyli już teraz zabezpieczyć
się na taką ewentualność/ A może wściekamy się na to że nie możemy na tej
rurze zarobić?Bo jak tak to czy chcielibyście robić interesy z kimś kto was
ciągle obraża?, może zrobilibyście interes z kimś niwiarygodnym partnerem /co
rząd to inna polityka gospodarcza/.Przecież to są inwestytcje na lata a nie
od wyborów do wyborów.Czy my naprwdę możemy zablokować te rure co to niby po
naszym dnie ma iść? A jak rosjanie puszczą ją pod dnem Bałtyku/kiedyś chcieli
bieg rzek zawracać by ocieplić klimat tylko im się ZSRR rozpadło/.A może to
Niemcy mieli nie chcieć rury jak ropa coraz droższa - w imię solidarności
unijnej? Bo jak tak to dajmy im dobry przykład i w imię tejże podnieśmy cenę
na benzynę.Ja mam wrażenie ,że Putin ma nas w dupie/rosja to wielki kraj/ i
to najbardziej boli.
Obserwuj wątek
    • kropekuk Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zarabiac 12.09.05, 19:36
      na gazociagu ladowym, oplaty tranzytowe z przesylu gazu dalej na Zachod, ale
      AWS i inne "narodowe" przyglupy, zaczely Rosje straszyc, ze z drugiej nitki nci
      i ze sobie gaz sprowadza z Norwegii. W tej sytuacji Rosja powiedziala
      Polsce "Laski bez" i dogadala sie z Niemcami na Baltyk. A teraz nawet Rokita
      placze, ze oplaty tranzytowe uciekaja, i ze przeciez byl ten pomysl gazrurki
      ladowej, ze Rosja sie wycofala etc.
      Nb. Polska gazowo jest raczej niezalezna - zloza ogromne, choc wydobywa sie za
      malo.
      • jola_iza Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 19:56
        to tylko jeszcze; a gdzie można kupić najtaniej? I nie zrozumiałam kto kogo
        straszył z tą drugą nitką i dlaczego? dzięki za odpowiedż
        • dr.kidler Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 20:28
          jola_iza napisała:

> to tylko jeszcze; a gdzie można kupić najtaniej? I nie zrozumiałam kto kogo
          > straszył z tą drugą nitką i dlaczego? dzięki za odpowiedż

Jest niby teoria:
          Jezlei rurociag do Europy Zachodniej bedzie
          przebiegal przez Polske, i Polska z tego rurociagu tez bedzie
          zasysac rope czy gaz, to Rosja nie bedzie mogla nam
          wylaczyc dostaw, bo automatycznie wylaczylaby dostawy
          Europie.
          To jest to niby to slawne "bezpieczenstwo energetyczne" Polski wedlug
          naszych wybinych politykow.
          Tak samo, wedlug nich - jezelei Rafineria Gdanska bedzie nalezala
          na przyklad do Lukoil, to niby bezpieczenstwo energetyczne Polski
          nie bedzie wysokie, tak samo z terminalem naftowym w Porcie Polnocnym.

Politycy mysla ze bedziemy bezpieczni, majac rure rafinerie i terminal.
          Zloz ropy i gazu nie musimy miec, bo to wedlug nich nieistotne. ;-)

Moim zdaniem - w razie problemow z dostawami, w pierwszej
          kolejnosci Lukoil dostarczy rope swojej rafineri,
          a dopiero w drugiej sprzeda ja obcej.
          Ale poniewaz to jest logiczne, politycy nie przyjmuja tego do wiadomosci.

• jola_iza Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 20:59
            To jakaś do dupy chyba teoria bo niby dlaczego Rosjanie chcieliby mniej zarobić
            niż więcej /czyli nie chcieli sprzedać nam/
            • dr.kidler Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 21:28
              jola_iza napisała:

> To jakaś do dupy chyba teoria bo niby dlaczego Rosjanie chcieliby mniej
              zarobić
              >
              > niż więcej /czyli nie chcieli sprzedać nam/

Totez wlasnie.
              Jezlei Rosjanie z przyczyn politycznych beda chcieli nam
              zablokowac dostep do paliw, to zrobia to niezaleznie od przebiegu
              rur, czy wlasnosci refinerii. A jak nam zablokuja dostawy, to znaczy
              ze zablokowali je Enii Europejskiej, w koncu m. innymi po to do niej
              wstepowalismy.

Wymachiwanie szabelka przez Kaczynskiego, Rokite i po czesci Kwasniewskiego,
              musi przynosic niezla radoche Putinowi i Schroederowi.
              Jedynie co pozostalo polskim politykom, to wyliczyc efekt ekonomiczny
              jednej i dugiej wersji rury, i jezle podmorski bedzie znacznie mniej korzystny,
              po prostu obsmiac glosno ale dyskretnie, na caly swiat Putina i Schroodera jacy
              to z nich "fahofcy".

A wogole co najbardziej mnie wkurza, ze calej tej sprawie, w pierwszej
              koljnosci Putin wymierzyl kopniak Ukrainie i Bialorosci.
              My jak zwykle wysatwilismy dupe, kopniak przejelismy, a Putin sie cieszy , bo
              jego intencje ni wyszly na swiatlo dzienne.

p.S.
              Wyobraz sobie jacy bysmy byli bezpiecznii i niezalezni energetycznie, gdybysmy
              posluchali Giertycha i Korwina-Mikke, i glosowali przeciw akcesji do UE.
          • jack20 Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 22:03
            Uwazam, ze paniczne biadolenie nad "zagrozeniem energetycznym" Polski nie
            znajduje pokrycia w faktach. Ma ono ukryc i usunac na plan dalszy, wyjatkowa
            indolencje WSZYSTKICH polskich parti politycznych i ich chybionej i fatalnie
            prowadzonej polityki zagranicznej i energetycznej od lat 16-tu.
            Straty z tranzytu ropy zawdzieczamy wlasnie prowadzonej polityce.
            Jesli chodzi o bezpieczenstwo energetyczne panstwa to przeciez:
            -Umowy dostaw i ceny sa wynegocjowane na lata wprzod.
            -Dwa rurociagi z Rosji podwyzszaja bezpieczenstwo dostaw.
            Niewykluczone, ze rurociagi jako strategicznie i gospodarczo wazne drogi
            przeplywu ropy moga w przyszlosci byc celem atakow terrorystycznych.
            Im wiecej wiec rurociagow tym bezpieczenstwo dostaw wyzsze.
            -Rurociag biegnacy przez Poske bedzie w dalszym ciagu dostarczal paliwo do
            panstw uni i jego waznosc nie zmaleje.
            -Polska jest panstwem EU i bedzie korzystala tak jak inne z obrony ze strony
            uni, mozliwosci awaryjnych zasilen z calej sieci UE.

Polska w tak krotkim czasie swego unijnego czlonkowstwa wykazala sie jako
            partner z ktorym wszelkie uzgodnienia i wspolna polityka jest ciezka do
            realizowania dla obu stron a nawet nieprzewidywalna.
            Niestety wiarygodnosc Polski nie rosnie a maleje w Europie.
      • aron2004 Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 20:05
        ach kropku mało się nie popłakałem

wredna Polska chciała kupować gaz nie tylko od Rosji i tak strassznie ach
        strasznie przez to podpadła Putinowi

ach to straszne kropku straszne

nic dziwnego że car się obraził
        • jola_iza Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 20:13
          Aron a mógłbyś odpowiedzieć na moje pytania tylko poważnie .Z góry dziękuję za
          odpowiedzi
          • kropekuk Aaron nie moglby, bo aaron jest TROLL! n/t 12.09.05, 20:31

• pies_na_czarnych Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 12.09.05, 20:43
            Pazernosc ich zgubila. Nie pierwszy raz z reszta:(
          • 9111951u Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 13.09.05, 15:52
            czytaj , czytaj i pytaj kto to :
            OLIN,MINIM ,KAT TW Wolski, TW BELCH , KO CAREX to moze pojmiesz
        • kuuba Kropek w 90% pisze androny 12.09.05, 20:57
          ale w tej materii ma troche racji oczywiście w meritum rzeczy, a nie w formie
          jej przekazu.
          • kropekuk Ja ZAWSZE mam racje, ales ty do tego jeszcze 12.09.05, 22:49
            NIE DOROSL. Jak np. do info o JEDNYM ZE WSPOLZALOZYCIELI PO:
            www.abcnet.com.pl/pl/artykul.php?art_id=1542&dz_id=1&token=
            media.wp.pl/kat,9912,wid,7884970,wiadomosc.html
            Gdy tak sie robi zawodowo przeglad polskich mediow, to dochodzi sie do wniosku,
            ze lepszy ubol jawny, nizli zakamuflowany :)))))
            • kuuba SZKODA MI CIEBIE wydaje Ci sie, że wszystko wiesz? 12.09.05, 23:02
              a tak naprawde to Ci sie tylko wydaje, ze wiesz.
              A WIESZ, ŻE TAKIE BUFONY ZLE SYPIAJA, SLYSZALES O TYM?
              I co chciales pokazac tym artykulem?
            • aron2004 Re: Ja ZAWSZE mam racje, ales ty do tego jeszcze 13.09.05, 07:30
              coś ty kropku masz ostatnio ubolską obsesję czyżbyś upodobnił się do
              Macierewicza?
        • hopp Co car powinien zrobić żeby zadowolić aronka? nt 12.09.05, 22:48
      • 9111951u Re: Bo Polak i po szkodzie glupi.Polska mogla zar 13.09.05, 09:13
        kropekukowi wyprano,
        otóż do umowy jamlaskiej ,która przewidywała budowę dwóch nitek przez Polskę w
        okreslonym czasie, aneks odkładjący czas budowy tej nitki wprowadzili Rosjanie
        a zaakceptowali towarzysze z LSD ! Nic to, kropek ma wyprany mózg na czysto bo
        widzi w tym łapę agentów rosyjskich z LPRu !
    • jola_iza Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 21:11
      No to mi wyszło ,że wściekamy się sami na siebie.Chociaż liczyłam na więcej
      merytorycznych odpowiedzi.Ale cóż forumowicze widać wolą igrzyska
    • bush_w_wodzie Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 21:38
      jola_iza napisała:

> O co Polacy tak się wśćiekają?

o to ze dzieki przedwyborczemu gestowi schroedera bedziemy musieli wiecej placic
      za rosyjski (oraz turkmenski) gaz. o to ze poglebi sie zaleznosc ekonomiczna
      polski od panstwa rosyjskiego

> Czy jak Rosjanie i Niemcy już se wybudują te
      > rure to automatycznie Rosja nie będzie nam sprzedawać gazu?

beda. na jeszcze gorszych warunkach niz teraz. czyli drozej.

> Bo jak tak to czy
      > my wtedy nie możemy kupić np z unii,lub z azji?

z unii? rosyjski gaz przeslany do niemiec? z marza za przesyl baltyckim
      rurociagiem i dla niemieckiego posrednika

z azji? mozemy. jesli sobie zbudujemy rurociag przez ukraine gruzje i morze
      kaspijskie...

> /czyli już teraz zabezpieczyć
      > się na taką ewentualność/ A może wściekamy się na to że nie możemy na tej
      > rurze zarobić?Bo jak tak to czy chcielibyście robić interesy z kimś kto was
      > ciągle obraża?, może zrobilibyście interes z kimś niwiarygodnym partnerem /co
      > rząd to inna polityka gospodarcza/.Przecież to są inwestytcje na lata a nie
      > od wyborów do wyborów.Czy my naprwdę możemy zablokować te rure co to niby po
      > naszym dnie ma iść? A jak rosjanie puszczą ją pod dnem Bałtyku/kiedyś chcieli
      > bieg rzek zawracać by ocieplić klimat tylko im się ZSRR rozpadło/.A może to
      > Niemcy mieli nie chcieć rury jak ropa coraz droższa - w imię solidarności
      > unijnej? Bo jak tak to dajmy im dobry przykład i w imię tejże podnieśmy cenę
      > na benzynę.Ja mam wrażenie ,że Putin ma nas w dupie/rosja to wielki kraj/ i
      > to najbardziej boli.

ja bym sie bardzo dzieszyl gdyby rosja miala nas w .... np gdyby byla na
      antypodach. niestety historia pokazuje ze jest zupelnie inaczej -rosja chce
      miec polske w swojej strefie wplywow. a to zawsze pachnialo nedza bezprawiem
      zamordyzmem korupcja i degrengolada. przykro mi bo niektorzy rosjanie to calkiem
      rowni goscie - zwlaszcza przy kieliszku - ale takie mamy doswiadczenia
      historyczne z panstwem rosyjskim.
      • jola_iza Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 21:58
        Bush spokojnie jak to tylko przedwyborczy gest to może pani merkel się
        wycofa.Piszesz "jeszcze drożej" czyli ,że jest drogo no to gdzie jest
        taniej/dla nas/ i dlaczego nie kupujemy tam gdzie taniej? A te marże to nie
        mogły by być niższe w imię solidarności unijnej? Ja nie chcę o doświadczeniach
        historycznych tylko o interesach.A co z resztą moich wątpliwości jesteśmy
        wiarygodnym partnerem do tego gazu?
        • bush_w_wodzie Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 22:24
          jola_iza napisała:

> Bush spokojnie jak to tylko przedwyborczy gest to może pani merkel się
          > wycofa.

niestety czasami tak jest ze nie mozna sie wycofac z przedwyborczych decyzji
          nawet jesli sa decyzjami pod publike.

inwestycje realizuja koncerny a nie rzad a rzady niemiec maja w zwyczaju
          skrupulatnie pilnowac ciaglosci rzadow.

> Piszesz "jeszcze drożej" czyli ,że jest drogo no to gdzie jest
          > taniej/dla nas/ i dlaczego nie kupujemy tam gdzie taniej?

"jeszcze drozej" - to ze jest drogo wynika nie tylko z ceny gazu ale m.in. z
          faktu niepobierania przez polske zadnych oplat za tranzyt gazu na zachod...

dlaczego nie kupujemy tam gdzie taniej? dlatego ze nie ma wlasciwej
          infrastruktury. dlatego ze mamy zawarte dlugoterminowe kontrakty z gazpromem.

> A te marże to nie mogły by być niższe w imię solidarności unijnej?

w niemczech tymi sprawami zajmuja sie firmy prywatne a nie organizacje non-profit

> Ja nie chcę o doświadczeniach historycznych tylko o interesach.

niestety przy interesach o tej skali i o tym charakterze nie mozna uwolnic sie
          od dlugiej perspektywy czasowej i kwestii strategicznych.

> A co z resztą moich wątpliwości jesteśmy
          > wiarygodnym partnerem do tego gazu?

oczywiscie. dla przykladu - jamal 2 nie powstal nie z winy polski a dlatego ze
          rosjanie nie chcieli. oczekiwali ze panstwo polskie sfinansuje jego budowe - i
          tak jak w przypadku jamalu 1 - odda rosjanom kontrole nad rura na dziesiatki lat
          rezygnujac z oplat za tranzyt. chyba nie sadzisz ze to byly warunki do przyjecia?
          • hopp Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 22:45
            > oczywiscie. dla przykladu - jamal 2 nie powstal nie z winy polski a dlatego ze
            > rosjanie nie chcieli. oczekiwali ze panstwo polskie sfinansuje jego budowe - i
            > tak jak w przypadku jamalu 1 - odda rosjanom kontrole nad rura na dziesiatki
            la
            > t
            > rezygnujac z oplat za tranzyt. chyba nie sadzisz ze to byly warunki do
            przyjeci
            > a?

Z jakich źródeł masz te informacje?

J2 nie powstał dlatego, że Polska w pijanym zwidzie zobaczyła siebie jako
            rozdajacego karty w tej części (co najmniej) Europy i ZADECYDOWAŁA, że ta rura
            MUSI przejść przez Ukrainę, bo tak nam się podoba i już!

• bush_w_wodzie Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 22:59
              hopp napisał:

> > oczywiscie. dla przykladu - jamal 2 nie powstal nie z winy polski a dlate
              > go ze
              > > rosjanie nie chcieli. oczekiwali ze panstwo polskie sfinansuje jego budow
              > e - i
              > > tak jak w przypadku jamalu 1 - odda rosjanom kontrole nad rura na dziesia
              > tki
              > la
              > > t
              > > rezygnujac z oplat za tranzyt. chyba nie sadzisz ze to byly warunki do
              > przyjeci
              > > a?
              >
              > Z jakich źródeł masz te informacje?

z systematycznie czytanych gazet codziennych i tygodnikow z okresu ostatnich
              kilku lat

>
              > J2 nie powstał dlatego, że Polska w pijanym zwidzie zobaczyła siebie jako
              > rozdajacego karty w tej części (co najmniej) Europy i ZADECYDOWAŁA, że ta rura
              >
              > MUSI przejść przez Ukrainę, bo tak nam się podoba i już!
              >

pomieszales z pieriemyczka. j2 nigdy nie mial isc przez ukraine. to byloby naokolo

inna sprawa ze gdyby miller z polem przy akcpeptacji kwasniewskiego nie utracili
              gazociagu do danii to polska rozdawalby karty w kwestii tranzytu rosyjskiego
              gazu do niemiec
              • hopp Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 23:18
                > z systematycznie czytanych gazet codziennych i tygodnikow z okresu ostatnich
                > kilku lat

Możesz podać jedno konkretne źródło? Uważam, takie twierdzenia za totalną
                paranoję. Jeżeli w to naprawdę wierzysz, to jak wytłumaczysz wściekłość Rokity
                na to, że Rosjanie nie umożliwią nam realizacji inwestycji, której warunki
                były dla nas "nie do przyjęcia"?

> pomieszales z pieriemyczka

Fakt. Z pieriemyczką, którą chcieliśmy narzucić Rosjanom wbrew ich interesom.
                Nie wyszło i pretensje możemy mieć tylko do siebie.

> inna sprawa ze gdyby miller z polem przy akcpeptacji kwasniewskiego nie
                utracil
                > i
                > gazociagu do danii to polska rozdawalby karty w kwestii tranzytu rosyjskiego
                > gazu do niemiec

Przecież wiesz o tym, że rurociągi mogą się krzyżować.

• bush_w_wodzie Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 23:24
                  hopp napisał:

> > z systematycznie czytanych gazet codziennych i tygodnikow z okresu ostatn
                  > ich
                  > > kilku lat
                  >
                  >
                  > Możesz podać jedno konkretne źródło?

nie. musialbym zaczac szukac w necie starych artykulow.

> Uważam, takie twierdzenia za totalną paranoję.

to twoj problem a nie moj

> Jeżeli w to naprawdę wierzysz, to jak wytłumaczysz wściekłość Rokity
                  > na to, że Rosjanie nie umożliwią nam realizacji inwestycji, której warunki
                  > były dla nas "nie do przyjęcia"?

nie udawaj ze nie rozumiesz. wlasnie szantaz gazociagiem polnocnym umozliwial
                  narzucanie nam warunkow nie do przyjecia.

>
                  > > pomieszales z pieriemyczka
                  >
                  > Fakt. Z pieriemyczką, którą chcieliśmy narzucić Rosjanom wbrew ich interesom.
                  > Nie wyszło i pretensje możemy mieć tylko do siebie.
                  >

odwrotnie. rosjanie chcieli nas sklocic z ukraina budujac w polsce rure
                  umozliwiajaca przesyl rosyjskiego gazu na poludniowy zachod z pominieciem ukrainy

> > inna sprawa ze gdyby miller z polem przy akcpeptacji kwasniewskiego nie
                  > utracil
                  > > i
                  > > gazociagu do danii to polska rozdawalby karty w kwestii tranzytu rosyjski
                  > ego
                  > > gazu do niemiec
                  >
                  >
                  > Przecież wiesz o tym, że rurociągi mogą się krzyżować.
                  >

nie wiem na 100% ale wydaje mi sie ze nie moga bez zgody wlasciciela rurociagu
                  ktory lezy na dnie jako pierwszy
                  • hopp Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 23:55
                    Nie wiem jaką prasę czytujesz, ale Rzepy chyba nie:

"Tranzyt odbywa się też przez Białoruś i Polskę, przez które z Rosji do Niemiec
                    gaz dostarczany jest rurociągiem jamalskim. Tranzyt jest kosztowny, Gazprom
                    musi płacić firmom nadzorującym rurociągi gotówką (na przykład polsko-
                    rosyjskiej spółce EuRoPol Gaz), bądź gazem, jak to ma miejsce na Ukrainie i
                    Białorusi.
                    Jeśli powstanie bezpośrednie połączenie podmorskie między Rosją i Niemcami,
                    dotychczasowy tranzyt straci na znaczeniu, podobnie jak kraje, przez które
                    teraz się odbywa. Dla Polski, o czym wiadomo od sześciu lat, czyli gdy tylko
                    pojawił się plan drogi przez Bałtyk, oznacza to, że nie powstanie druga nitka
                    rurociągu jamalskiego. Formalnie, czyli według polsko-rosyjskiego porozumienia,
                    druga nitka miała powstać tuż po zakończeniu pierwszej, którą oddano do użytku
                    sześć lat temu. Tymczasem cztery lata trwały uzgodnienia w sprawie wybudowania
                    tłoczni, zwiększających możliwości transportowe pierwszej nitki.
                    Równocześnie strona polska zgodziła się, by decyzję o budowie drugiej nitki
                    odłożyć do końca 2004 roku. Niespodzianki nie było i grudniowe negocjacje w tej
                    sprawie w Moskwie zakończyły się fiaskiem. Polska delegacja nie usłyszała daty
                    rozpoczęcia inwestycji.
                    Chociaż miała kosztować najwyżej 1,5 mld dolarów i zapewnić dodatkowe dostawy
                    ok. 30 mld m sześc. gazu rosyjskiego dla Europy Zachodniej. Dlatego
                    przewidywane wcześniej spore wpływy z tranzytu przez Polskę nie doczekają się
                    realizacji.
                    Równocześnie zniknie ostatecznie możliwość wybudowania rurociągu z szelfu
                    norweskiego do naszego wybrzeża, co gwarantowałoby Polsce bezpośrednie
                    połączenie ze złożami innymi niż rosyjskie.
                    Szefowie Statoilu już ponad dwa lata temu zapowiedzieli, że nie mogą zdecydować
                    się na taką inwestycję, bo potrzeby polskiego rynku są zbyt małe. "

> nie wiem na 100% ale wydaje mi sie ze nie moga bez zgody wlasciciela rurociagu
                    > ktory lezy na dnie jako pierwszy

Jeśli tego nie wiesz to dlaczego piszesz ,że Miller z Kwasem coś utracili ?

• bush_w_wodzie Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 00:09
                      hopp napisał:

> Nie wiem jaką prasę czytujesz, ale Rzepy chyba nie:

skad taki wniosek?

>
                      > "Tranzyt odbywa się też przez Białoruś i Polskę, przez które z Rosji do Niemiec
                      >
                      > gaz dostarczany jest rurociągiem jamalskim. Tranzyt jest kosztowny, Gazprom
                      > musi płacić firmom nadzorującym rurociągi gotówką (na przykład polsko-
                      > rosyjskiej spółce EuRoPol Gaz), bądź gazem, jak to ma miejsce na Ukrainie i
                      > Białorusi.

polsko-rosyjska spolka europolgaz jest de facto pod kontrola gazpromu.
                      `oplaty za tranzyt' sa przeznaczane na biezaca obsluge gazociagu i na splate
                      kredytow za ktore zbudwano gazociag... zaciagnietych w banku gazpromu.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2912935.html

> Jeśli powstanie bezpośrednie połączenie podmorskie między Rosją i Niemcami,
                      > dotychczasowy tranzyt straci na znaczeniu, podobnie jak kraje, przez które
                      > teraz się odbywa. Dla Polski, o czym wiadomo od sześciu lat, czyli gdy tylko
                      > pojawił się plan drogi przez Bałtyk, oznacza to, że nie powstanie druga nitka
                      > rurociągu jamalskiego. Formalnie, czyli według polsko-rosyjskiego porozumienia,
                      >
                      > druga nitka miała powstać tuż po zakończeniu pierwszej, którą oddano do użytku
                      > sześć lat temu. Tymczasem cztery lata trwały uzgodnienia w sprawie wybudowania
                      > tłoczni, zwiększających możliwości transportowe pierwszej nitki.
                      > Równocześnie strona polska zgodziła się, by decyzję o budowie drugiej nitki
                      > odłożyć do końca 2004 roku. Niespodzianki nie było i grudniowe negocjacje w tej
                      >
                      > sprawie w Moskwie zakończyły się fiaskiem. Polska delegacja nie usłyszała daty
                      > rozpoczęcia inwestycji.

no wlasnie.

> Chociaż miała kosztować najwyżej 1,5 mld dolarów i zapewnić dodatkowe dostawy
                      > ok. 30 mld m sześc. gazu rosyjskiego dla Europy Zachodniej. Dlatego
                      > przewidywane wcześniej spore wpływy z tranzytu przez Polskę nie doczekają się
                      > realizacji.

no wlasnie. oczekiwalismy oplat za tranzyt wiec rury nie ma.

> Równocześnie zniknie ostatecznie możliwość wybudowania rurociągu z szelfu
                      > norweskiego do naszego wybrzeża, co gwarantowałoby Polsce bezpośrednie
                      > połączenie ze złożami innymi niż rosyjskie.

"zniknie mozliwosc" - czemu jesli rury moga sie wg ciebie krzyzowac?

> Szefowie Statoilu już ponad dwa lata temu zapowiedzieli, że nie mogą zdecydować
                      >
                      > się na taką inwestycję, bo potrzeby polskiego rynku są zbyt małe. "

dlatego wystarczyla rura do danii

>
                      > > nie wiem na 100% ale wydaje mi sie ze nie moga bez zgody wlasciciela ruro
                      > ciagu
                      > > ktory lezy na dnie jako pierwszy
                      >
                      >
                      > Jeśli tego nie wiesz to dlaczego piszesz ,że Miller z Kwasem coś utracili ?
                      >

nie jestem pewien na 100% ale - powiedzmy na 95% - wiec biore na siebie ryzyko
                      bledu. nawet artykul ktory przytoczyles potwierdza ze rura gazpromu uniemozliwia
                      budowe rury norweskiej
                      • hopp Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 00:37
                        > polsko-rosyjska spolka europolgaz jest de facto pod kontrola gazpromu.
                        > `oplaty za tranzyt' sa przeznaczane na biezaca obsluge gazociagu i na splate
                        > kredytow za ktore zbudwano gazociag... zaciagnietych w banku gazpromu.

No i co z tego? Mają 1 mld zysku, wiec o co chodzi?

> > Chociaż miała kosztować najwyżej 1,5 mld dolarów i zapewnić dodatkowe dos
                        > tawy
                        > > ok. 30 mld m sześc. gazu rosyjskiego dla Europy Zachodniej. Dlatego
                        > > przewidywane wcześniej spore wpływy z tranzytu przez Polskę nie doczekają
                        > się
                        > > realizacji.
                        >
                        >
                        > no wlasnie. oczekiwalismy oplat za tranzyt wiec rury nie ma.

Cóż, zwolennik spiskowej teorii mógłby rzeczywiscie tak to interpretować.
                        Wg mnie gdyby warunki Rosjan były takie jak piszesz, to te spore wpływy nie
                        byłyby przewidywane.

> "zniknie mozliwosc" - czemu jesli rury moga sie wg ciebie krzyzowac?

Może dlatego?:

" Kilka znaczących europejskich koncernów paliwowych stoi w kolejce, by
                        przyłączyć się do projektu.
                        Wśród nich, oprócz głównego partnera, koncernu BASF, są też niemiecki Ruhrgas,
                        duński Gasunie, francuski Total, brytyjska Centrica i koncern Shell. Kilka dni
                        temu także norweska firma Norsk Hydro zaproponowała Gazpromowi dostęp do
                        własnych złóż na Morzu Północnym w zamian za 15 proc. udziałów w konsorcjum.
                        Rosyjska firma potrzebuje partnerów, by dofinansowali budowę, której koszty
                        szacuje się na ok. 5 mld dolarów. "

> dlatego wystarczyla rura do danii

Nie rozumiem.
                        • hopp Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 01:05
                          "Ponadto inwestycja pod Bałtykiem przyniesie jeszcze inne konsekwencje: pozbawi
                          nas wpływów z tytułu opłat tranzytowych oraz zmniejszy przychody spółki EuRoPol
                          Gaz, która eksploatuje gazociąg jamalski. "
                          Gazeta Prawna z 8 wrześna

Czy to też czytasz jako potwierdzenie twoich teorii?

• bush_w_wodzie coz... 13.09.05, 01:10
                            temu fragmentowi przeciwstawiam taki:

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33207,2909244.html
                            • Pierwszy mit: Polska sprzeciwia się budowie gazociągu przez Bałtyk, bo może
                            stracić na opłatach za tranzyt rosyjskiego gazu. - Gdyby gazowa rura biegła
                            przez Polskę, kraj ten mógłby otrzymywać dywidendy za tranzyt rosyjskiego gazu
                            na zachód Europy - tłumaczą „Rossijskaja Gazieta”, francuska Agence France
                            Presse czy niemieccy eksperci.

To nieprawda. Polska nie pobiera żadnych opłat za tranzyt gazu. Opłaty pobiera
                            polsko-rosyjska spółka EuRoPol Gaz. Lecz już w 1994 r. ustalono, że EuRoPol Gaz
                            będzie działać na zasadzie non-profit z wykluczeniem dywidendy dla swoich
                            akcjonariuszy, w tym Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa. W porozumieniu
                            rządów Polski i Rosji z 2003 r. ustalono też harmonogram obniżki opłat za
                            przesył gazu przez EuRoPol Gaz aż do 2019 r.

Opłat za transport rosyjskiego gazu do Niemiec nie obciąża w Polsce nawet
                            podatek VAT.

Polska nie tylko nie dostaje dywidendy albo opłat za tranzyt gazu, ale nawet
                            udzieliła EuRoPol Gaz wielkiej pomocy publicznej w postaci zwolnień z ceł i ulg
                            podatkowych.
                            • hopp Re: coz... 13.09.05, 09:01
                              A co niby ten cytat ma udowadniać, bo chyba nie to, że Rosjanie uwarunkowali
                              budowę J2 od rezygnacji przez nas z opłat tranzytowych?

Jeśli wolisz źrodła GW, to proszę bardzo (ta wypowiedź jest przynajmniej
                              podpisana):

"Przecież już obecnie Rosjanie wskazują na gotowość do dalszych rozmów o
                              gazociągu jamalskim za cenę m.in. obniżenia polskich opłat tranzytowych. Czy
                              Niemcy i niemieckie firmy są pewne, że pozostawiona obecnie samej sobie Polska
                              w przyszłości nie storpeduje i tak już marnej finansowej opłacalności
                              bałtyckiego gazociągu, gwałtownie obniżając opłaty tranzytowe? Kto wtedy
                              dopłaci do bałtyckiej rury? Czy wtedy Niemcy nie przypomną sobie o europejskiej
                              solidarności? "
                              gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,2908332.html
                              • 9111951u Re: coz... 13.09.05, 09:56
                                Interesem dla Niemiec jest odzyskanie 15 % cła , które szło do budżetu Polski a
                                po wybudowaniu rury pod Bałtykiem wróci do budżetu Niemiec !,
                                • hopp Re: coz... 13.09.05, 18:30
                                  to chyba miało być pod wpisem busha?
                  • dr.kidler Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 09:11
                    bush_w_wodzie napisał:

> nie wiem na 100% ale wydaje mi sie ze nie moga bez zgody wlasciciela rurociagu
                    > ktory lezy na dnie jako pierwszy

Niby z jakiej racji?

Jezeli Polska polozy miedzy Ystad a Swinoujsciem gumowy waz
                    o srednicy 0.5 cm i nazwie te inwestycje np. "Viking Pipeline",
                    to Putin bedzie mogl se pogwizdac?
          • jola_iza Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 22:47
            No to po jaką cholere my ciągle mieszamy polityke z gospodarką.A nie można było
            ciągle zamist się czepiać Rosji o historię zacząć robić z nią interesy.Kurde i
            jeszcze mam wrażenie ,że do unii to my ciągle tyż z czymś wyskakujemy a to
            wartości chrześcijańskie a to inne pierdoły /no bo jak to sie ma do
            gospodarki/.A na koniec to se wybudujmy ten rurociąg z Norwegami i już.A niby
            dlaczego Rosjanom zależeć ma na gospodarczym uzależnieniu nas nie dajmy się.
            • bush_w_wodzie Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 23:04
              jola_iza napisała:

> No to po jaką cholere my ciągle mieszamy polityke z gospodarką.

my? a putin i schroeder?

> A nie można było ciągle zamist się czepiać Rosji o historię
              > zacząć robić z nią interesy.

handel polski z rosja sie rozwija. problem w tym ze z rosja (i w rosji)
              piekielnie trudno sie robi interesy - a poza tym w rosji handel surowcami
              energetycznymi byl zawsze uzywany do celow politycznych. ech lza sie w oku
              kreci... w 1981 roku rosjanie tez mieli wspolny projekt jakiejs rury z niemcami
              i francja i trzeba bylo pelnej determinacji reagana zeby demokratyczne niemcy i
              francja nie wspieraly sowietow przeciw narodowi poslkiemu w czasach solidarnosci
              i stanu wojennego

> Kurde i
              > jeszcze mam wrażenie ,że do unii to my ciągle tyż z czymś wyskakujemy a to
              > wartości chrześcijańskie a to inne pierdoły /no bo jak to sie ma do
              > gospodarki/.
              >A na koniec to se wybudujmy ten rurociąg z Norwegami i już.A niby
              > dlaczego Rosjanom zależeć ma na gospodarczym uzależnieniu nas nie dajmy się.

przyznam ze nie zrozumialem koncowki.
              • jola_iza Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 12.09.05, 23:24
                Może o tej porze to ja szybciej piszę niż myślę/a piszę powoli/ Chodziło mi o
                to ,że stajemy się coraz mniej wiarygodnym partnerem gospodarczym bo nam tylko
                Bóg Honor i Ojczyzna w głowie. Jeśli o Norwegię chodzi no dogadajmy się z nimi
                kupmy ten gaz/jeżeli to będzie taniej a nie złość komuś/.
              • aron2004 Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 07:30
                a ja uważam, że trzeba przestać z Rosją robić interesy w ogóle. Rosja jest
                którymśtam z kolei naszym partnerem gospodarczym. Polska bez handlu z Rosją się
                nie zawali, bo i tak na tym handlu wychodzimy jak Zabłocki na mydle.
                • 9111951u Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 10:50
                  Nic bardziej mylnego, tylko te interesy z Rosją muszą robić Polacy a nie agenci
                  moskiewskiej centrali !
    • henryk.log pytania w sprawie rury POWAŻNIE!! :-))))) 12.09.05, 22:28
      Pani Jolu!
      Wiele razy użyła Pani słowa "rura" w poście:-), sorry:-) jak nie przymierzając
      taki śmieszny pan w kapelusiku, co to wydzierał się: rury rurom na żadnej rurze
      i w rurze niePOzwolą się uwłaszcyć!
      My take rury ZNACJONALIZUJEMY!!, powtarzam ZNACJONALIZUJEMY!!
      To jednakże, pryszcz wszystko..Pani Jolu:-)
      Jak tekstem oddać, charakterystyczną dla pana kapelusznika, wymowę "RURA"...
      ..o to jest pytanie..
      Pzdr
      • jola_iza Re: pytania w sprawie rury POWAŻNIE!! :-))))) 12.09.05, 22:53
        nie będę o wymowie i kapelusikach rozmawiać-nie chcę się czepiać ludzi tylko
        ich poglądów.
    • 9111951u Re: pytania w sprawie gazrury POWAŻNIE 13.09.05, 09:35
      jolu na dodatek izo
      odpowiedz sobie na proste pytanie czy monopol na dostawy jakiegoś surowca jest
      korzystny dla ciebie, czy tez wolisz aby była konkurencja dostawców ?
      Z Twojej wypowiedzi wynika natomiast, ze ubóstwiasz jak cię okrada monopolista
      na dodatek wcale nie państwowy ale obcego państwa !!
      My nie tylko mozemy ale w naszym interesie leży zablokowanie rury !
      1. Dzięki temu nie będzie monopolu i wzrosnie bezpieczeństwo energetyczne
      2. Powstanie mozliwość , ze i Polska bedzie mogła zarabiać na handlu gazem !
      Dlaczego Niemcy chcą tej rury ?
      To proste , odzyskują do swojego budzetu 15 5 z cła jakie wędrowało do budzetu
      polski z tytułu gazu wjezdającego do UE przez naszą granicę wschodnią !
      Dlaczego Rosjanie chcą tej rury !
      Kto ci wmówił,ze to z tego powodu , ze Polska im się nie podoba ?
      Otóz oni chcą tej rury bo bedą mogli przywrócić w ten sposób na swe łono
      Ukrainę i nie pozwolić ewentualnie Białorusi na wymknięcie się Białorusi z ich
      łap( zmniejszenie przesyłu gazu )a takze dyktować Polsce warunki
      Dlatego Rosjanie realizują tę rurę. I te plany Polska moze w prosty sposób
      zablokować !! oczywiście jesli nie pozwoli mamić się pralokom tylko normalnie
      po ludzku złamie monopol dostaw realizując parafowaną umowę z Norwegami !
      Zauważ jak praelczki ci piorą mózg , twierdząc, ze podobno Norwegowie odstąpili
      od realizacji bo nie znaleźli innych odbiorćów swego gazu jak Polska > Nic
      bardziej kłamliwego, gdyż oni warunkowali realizację rury na swój koszt
      gwarancją odbioru przez Polskę w okresie 10 lat ca 80 mld m3 tego gazu !
      Ale mózgi praleczki piorą i piorą nawet z niezłym skutkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka