galba 29.09.05, 14:50 To się nawet zgadza z innymi wyliczeniami: ważną ustawę (wg kursu Rywin- Michnik) można kupić za 17,5 mln $ - to jest około 54,5 mln zł. By ją przegłosować potrzeba 230 posłów więc na 1 posła trzeba wydać ok. 240 tys. zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aschke Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 15:02 Jestem drugi:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Najwięcej kosztuje Frasyniuk; podziel 3 mln / 0 29.09.05, 22:18 Od tego drogocennego gościa powinna GW zacząć artykuł. Obliczając ile kosztuje Frasyniuk, należałoby dzielić 3 mln przez zero. To będzie bardzo wysoki koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
gondoliero Re: Najwięcej kosztuje Frasyniuk; podziel 3 mln 29.09.05, 22:29 buhaha... zanim podzielisz 3 mln przez zero, naucz sie matematyki kolku! Odpowiedz Link Zgłoś
swallow_it Re: Najwięcej kosztuje Frasyniuk; podziel 3 mln 30.09.05, 00:09 BUahaha kołku to własnie ty nie znasz matematyki. Bo taka licealna mozna powiedziec wprowadza liczenie przez 0. A czepiasz sie zartu. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn Re: Najwięcej kosztuje Frasyniuk; podziel 3 mln 30.09.05, 11:22 gondoliero napisał: > buhaha... zanim podzielisz 3 mln przez zero, naucz sie matematyki kolku! słyszałeś cepie o matematyce wyższej? Odpowiedz Link Zgłoś
reja36 Re: Najwięcej kosztuje Frasyniuk; podziel 3 mln 30.09.05, 09:28 Jednak we Wroclawiu, skad startowal dostal bardzo duzo glosow (o ile dobrze pamietam to 12.000), kilkakrotnie wiecej niz niektorzy parlamentarzysci (jak sie mialo szczescie, to w niektorych przypadkach wystarczylo 1200 glosow). Takze gdyby (!) byla inna ordynacja, Frasyniuk bylby poslem. Wroclawianka Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 ILE KOSZTOWALI GUĆWIŃSCY ? 29.09.05, 15:07 Ciekawa jestem jaką kwotę Polskie Stronnictwo Ludowe wydało na dwójkę Gućwińskich. Przecież Hanna Gućwińska sama zgłosiła się w tej partii oferując wielkie zwycięstwo, które przyniesie razem z mężem Antosiem. Ludowcy dali się chwycić na zmurszałe plewy. Zapewne myśleli, że Gućwińska powtórzy swój wyczyn sprzed czterech lat (prawie 29 tysięcy głosów!). Jednak nie wzięli pod uwagę faktu, że wtedy Gućwińskiej jej sztab zrobił fachową kampanię wyborczą za pieniądze KGHM. Teraz Gućwińscy mieli kiepską kampanię, a mierna działalność poselska Gućwińskiej w tej kadencji "otworzyła oczy" wyborcom. Ostatecznie Gućwińska musiała się zadowolić jedną dziewiątą (!!!) wcześniejszych głosów. Ponadto do lamusa odszedł jej immunitet poselski. Również Antoni Gućwiński po raz kolejny poniósł sromotną klęskę wyborczą. Czy wykorzysta to wrocławski magistrat i wyzwoli miejski ogród zoologiczny od nieudacznego zarządzania nim przez parę starców? Odpowiedz Link Zgłoś
walbrzych Re: ILE KOSZTOWALI GUĆWIŃSCY ? 29.09.05, 15:51 wroclawianka2 napisała: > Ciekawa jestem jaką kwotę Polskie Stronnictwo Ludowe wydało na dwójkę Gućwińskich. Przecież Hanna Gućwińska sama zgłosiła się w tej partii oferując wielkie zwycięstwo, które przyniesie razem z mężem Antosiem. Ludowcy dali się chwycić na zmurszałe plewy. Zapewne myśleli, że Gućwińska powtórzy swój wyczyn sprzed czterech lat (prawie 29 tysięcy głosów!). Jednak nie wzięli pod uwagę faktu, że wtedy Gućwińskiej jej sztab zrobił fachową kampanię wyborczą za pieniądze KGHM. Teraz Gućwińscy mieli kiepską kampanię, a mierna działalność poselska Gućwińskiej w tej kadencji "otworzyła oczy" wyborcom. Ostatecznie Gućwińska musiała się zadowolić jedną dziewiątą (!!!) wcześniejszych głosów. Ponadto do lamusa odszedł jej immunitet poselski. Również Antoni Gućwiński po raz kolejny poniósł sromotną klęskę wyborczą. Czy wykorzysta to wrocławski magistrat i wyzwoli miejski ogród zoologiczny od nieudacznego zarządzania nim przez parę starców? GUCWIŃSCY NIE SĄ ZMURSZAŁYMI PLEWAMI! MAJĄ DOPIERO PO 73 LATA I ŻYCIE (polityczne?) PRZED NIMI. GDYBY TAK GUCWIŃSKA WESZŁA DO SEJMU, TO BYŁABY NAJSTARSZYM POSŁEM I JAKO MARSZAŁEK SENIOR OTWIERAŁABY PIERWSZE OBRADY! ALE CI WYBORCY SA WSTRĘTNI I MUSIELI PAMIĘTAĆ, ŻE PANI HANIA NIC NIE ROBIŁA W TEJ KADENCJI. W NASTEPNEJ KADENCJI WYSTARTUJĄ W LIDZE POLSKICH RODZIN (jeszcze tam nie byli) I PRZY POPARCIU o. RYDZYKA MANDAT DOSTANĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_perfekt Gutz-winscy niedlugo zostana Jedi! 29.09.05, 19:46 I beda dozywotnio zasiadac w radzie galaktycznej. A skoro tam tak zle w tym zoo to trzeba zawiadomic animalsow! Niech ich rzuca krokodylom na pozarcie! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Jakoś poparcie Ojca Dyrektora nie pomogło ... 29.09.05, 20:30 ... kandydatom z LPR (a może zaszkodziło?). Fakt że Gucwińscy są starzy, niczego nie przesądza w sprawie ich przydatności parlamentarnej, decyduje dyspozycja intelektualna, kompetencje i zwłaszcza charakter. Pogadajmy już raczej o pieniądzach: czy w biednym kraju posłowie i senatorowie - dotąd najczęściej wielcy nieudacznicy - powinni kandydować i żyć niezwykle wystawnie na koszt podatnika? Moim zdaniem - nie, chcą się bawić w te klocki - to wyłącznie na swój koszt. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
michal04 NIE DOKUCZAJMY STARCOM 29.09.05, 16:37 wroclawianka2 napisała: > Ciekawa jestem jaką kwotę Polskie Stronnictwo Ludowe wydało na dwójkę Gućwińskich. Przecież Hanna Gućwińska sama zgłosiła się w tej partii oferując wielkie zwycięstwo, które przyniesie razem z mężem Antosiem. Ludowcy dali się chwycić na zmurszałe plewy. Zapewne myśleli, że Gućwińska powtórzy swój wyczyn sprzed czterech lat (prawie 29 tysięcy głosów!). Jednak nie wzięli pod uwagę faktu, że wtedy Gućwińskiej jej sztab zrobił fachową kampanię wyborczą za pieniądze KGHM. Teraz Gućwińscy mieli kiepską kampanię, a mierna działalność poselska Gućwińskiej w tej kadencji "otworzyła oczy" wyborcom. Ostatecznie Gućwińska musiała się zadowolić jedną dziewiątą (!!!) wcześniejszych głosów. Ponadto do lamusa odszedł jej immunitet poselski. Również Antoni Gućwiński po raz kolejny poniósł sromotną klęskę wyborczą. Czy wykorzysta to wrocławski magistrat i wyzwoli miejski ogród zoologiczny od nieudacznego zarządzania nim przez parę starców? NAWET WSRÓD PIERWOTNYCH INDIAN PANOWAŁ ZWYCZAJ, ŻE STARCOM NIE WOLNO DOKUCZAĆ. WIĘC NIE DOKUCZAJMY STARUSZKOM-GUCWIŃSKIM. NIE DOSTALI SIĘ DO SEJMU, A NA DODATEK DZIADKA ANTOSIA CHCĄ WYWALIĆ Z PRACY ZA BRUD I BAŁAGAN W OGRODZIE ZOOLOGICZNYM. WIDOCZNIE PREZYDENT WROCLAWIA CZUJE, ŻE BEZ GUCWIŃSKICH ZOO BĘDZIE CHLUBĄ MIASTA. OCZYWIŚCIE, JEŻELI GUCWIŃSCY NIE ZDĄŻĄ WYWIEŹĆ ZWIERZĄT DO SWOJEGO FOLWARKU W BUKOWICACH. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiuf Dziwny jest ten świat 29.09.05, 15:08 galba napisał: > To się nawet zgadza z innymi wyliczeniami: ważną ustawę (wg kursu Rywin- > Michnik) można kupić za 17,5 mln $ - to jest około 54,5 mln zł. By ją > przegłosować potrzeba 230 posłów więc na 1 posła trzeba wydać ok. 240 tys. zł. Wyszło na to że "rozrzutna" PO wydała najmniej w przeliczeniu na 1 posła. Ale równie mało w kwotach bezwzględnych. A z tego co pamiętam PiS który wydał o 5mln więcej miał zamiar rozliczyć PO. I jakoś zapomniał... a niech to kaczka kopnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
galba Z tego co wiem... 29.09.05, 15:45 ... to rozliczeń kosztów kampanii jeszcze nie ma. To co jest w artykule to "szacunki GW". Odpowiedz Link Zgłoś
mr_perfekt No tak "szacunki" GW... ha ha ha... 29.09.05, 19:49 ... a pozniej prawdziwe wyliczenia jakos umkna niezauwazone... GW caly czas prezentuje sondazowy podzial mandatow w sejmie mimo ze rozni sie on od oficjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dreamweaver79 Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 15:25 4lata przy pensji 10tys., to też wyjdzie podobnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 15:33 GW jak zykle nie wytrzyma, żeby nie przypie..ć w LPR. Tak napisałem brzydko PRZYPIE..Ć, bo jak inaczej nazwać te codzienne wściekłe ataki?? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 15:34 A ile wydało PD i SdPl i nie mają zadnego posła???? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiuf Czy podanie faktów może być wsciekłym atakiem ? 29.09.05, 15:40 pan.nikt napisał: > A ile wydało PD i SdPl i nie mają zadnego posła???? Więc się nie liczą i nikogo to nie interesuje. Zresztą o PD było tylko zapewne nienawiść zamgliła Ci wzrok i nie doczytałeś. PD wzięłą 3 mln kredytu, który teraz misi spłacić. Zapewne Twoje katolickie serce wypełnia teraz chrześcijańska radość z tego powodu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Czy podanie faktów może być wsciekłym atakiem 29.09.05, 15:55 Rzeczywiście przeoczyłem, ale nie ma do tego nic moja katolicka wiara, czy niewiara, a zwykłe niedopatrzenie. Tak Ci żal PD-ałków?? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiuf Nie 29.09.05, 16:09 pan.nikt napisał: > Rzeczywiście przeoczyłem, ale nie ma do tego nic moja katolicka wiara, czy > niewiara, a zwykłe niedopatrzenie. > Tak Ci żal PD-ałków?? Nie. Są zbyt mdli i niekonkretni. Ale wolałbym ich w parlamencie niż np.: PSL, SO czy LPR Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: Czy podanie faktów może być wsciekłym atakiem 29.09.05, 19:52 Ci "liberalowie" splaca kredyt z naszych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bwx Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 15:42 Faktycznie taki "nikt" - niedojda z Ciebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
zyks LPR 400tys/poseł, PO 90tys/poseł. Przeszkadza Ci w 29.09.05, 16:57 ymowa faktów? Odpowiedz Link Zgłoś
poikll A jak nazwać wściekłe ujadanie Ojca Redzia 30.09.05, 11:11 i Radia co MaPaszczę! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Czy nie taniej byloby nalapac Murzynow... 29.09.05, 15:53 ....i placic im minimalna place..... To dopiero byloby tanie panstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 15:58 "LPR ma najdroższych posłów w Polsce. Jeden jest wart ponad 400 tys. zł." Rydzyka zasponsorowal. Ma kasy jak lodu. Z $50,000,000 ukradzionych z funduszu ratowania Stocznii Gdanskiej sporo mu jeszcze zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 16:04 Przeciesz oni walczą o stołki a za tym idą duże pieniądze.Czerpią ogromne pieniądze a dobro Polski i polaków po wyborach mają gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 30.09.05, 09:09 No właśnie i teraz właśnie przyszlo mi do glowy że skoro LPR zapłacił za każdego posła 400 tys zł żeby wszedł do sejmu to jakie korzyści ma zamiar osiągnąć które zrekompensuja poniesione koszty??? To już wole tych tańszych z PO czy PiSu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ik5 Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 16:13 A my wszyscy za to zapłacimy.Jak ktoś chce być w sejmie to niech wydaje pieniądze na kampanię ale z własnej kieszeni a nie wyciąga od podatników! Jak widać wszystko co robią, robią dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 16:34 "- To niedużo. Gdybyśmy mieli więcej pieniędzy, to kupilibyśmy jeszcze więcej billboardów - mówi Krzysztof Filipek. - Wtedy i wynik może byłby lepszy." Acha. Dobrze jeszcze że jest to "może". "- Byliśmy oszczędni i dlatego zdobyliśmy mało mandatów - przyznaje Janusz Piechociński, ponownie wybrany na posła. - Już w lipcu konta partii świeciły pustkami." No a ci się nawet trochę nie kryją. Cóż, politycy ewidentnie uważają że by mieć wyborców wystarczy ich "kupić". Nie wiem, może mają rację, nie świadczyłoby to zbyt dobrze o wyborcach. Ale o politykach świadczy to jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur To juz wiem, na co są wydawane "rezerwy dewizowe", 29.09.05, 16:59 oczywiście, największe w świecie, oczywiście, najszybciej rozwijającej się gospodarki, oczywiście, wielkiego supermocarstwa, nieustannie się odbudowującego i równie nieustannie prześcigającego USA (od czasów Nikity Chruszczowa). Tylko, że - jak się okazuje - są to pieniądze wyrzucone w błoto. Pomimo sutego opłacania, faworyci nie osiągnęli dobrych wyników. A i Zarkawi kosztuje. A i konta w Szwajcarii i na Karaibach. Nic dziwnego, że w tym "mocarstwie" marnie i krótko się żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 PO zaniża koszty swojej kampanii.Niemożliwe są 29.09.05, 17:48 takie koszty. Oni wydali co najmniej 10 razy tyle co deklarują. To widać po skali ich kampanii. Odpowiedz Link Zgłoś
micro5 Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 17:50 To co napisano jest na użytek maluczkich , prawda jest znacznie inna ponieważ czść kosztów była pod stołem i w przypadku PO napewno koszt wprowadzenia wyniósł około 250 000 zł. Filipek z Samoobrony też nie mówi prawdy ponieważ część kosztów kampanii była z innych prywatnych kont które nie były z konta wyborczego. Wiecie wszyscy że politycy kłamią Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 29.09.05, 19:15 micro5 napisał: > To co napisano jest na użytek maluczkich , prawda jest znacznie inna ponieważ > czść kosztów była pod stołem i w przypadku PO napewno koszt wprowadzenia > wyniósł około 250 000 zł. Filipek z Samoobrony też nie mówi prawdy ponieważ > część kosztów kampanii była z innych prywatnych kont które nie były z konta > wyborczego. Wiecie wszyscy że politycy kłamią Mam podobne zdanie.Większość kasy poszła pod stołem.A jak donald przegra to będzie to najkosztowniejsza przegrana w któreś tam RP! Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 wyliczenia sa falszywe nie uwzgledniono prezydento 29.09.05, 20:32 bo nie uwzgledniaja wydatkow na kampanie prezydencka. obie te kampanie sie przeplataly wtym roku. Jeden bilbord z TUSKIEM promowal i jego i jego partie PO. Wyliczenia powinnop sie podawac lacznie z kampania prezydencka. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Beznadziejny artykuł 29.09.05, 22:01 I beznadziejne komentarze. Przecież wszystkie partie zgłaszały (z grubsza) maksymalną, a więc równą liczbę kandydatów. I ponosiły ( w przybliżeniu) podobny koszt. No więc cena za posła WPROWADZONEGO jest (na ogół) tym większa im partia ma gorszy wynik. Dlatego LPR -owi wychodzi najdrożej. Ale, gdyby był oszczędniejszy, mogłoby wyjść jeszcze drożej!!! W szczególności, gdyby był tak skąpy, że coś trochę by wydał i wskutek tego że za mało, nie przkroczyłby progu. Ale co to za sensacja i rewelacja? I co z tego ma wynikać???? Ciekawsze jest porównanie wydatków całkowitych, a dokładniej kwoty wydanej na jednego KANDYDATA, i czy jest korelacja między tą kwotą, a liczbą zdobytych mandatów. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 30.09.05, 07:52 Mnie to kosztuje następne zmarnowane lata życia pod rządami oszołomów, którzy mn. nie mogą dostrzec, że Niemcy to również krewni Polaków, są zwolennikami Serbii Miloszewicza jak Kamiński i mają fobie jak Kaczyńscy! Nie przyjmę chleba od oszołoma, któremu chleb żytni kojarzy się z żydnim! Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Wprowadzenie debila do sejmu kosztuje 400 tys. 30.09.05, 09:31 To chyba zrozumiała cena za taki wyczyn! Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Ciekawsze jest pytanie - ile kosztuje ... 30.09.05, 09:35 .. uzyskanie wpływów w sporym państwie w centrum Europy ? Może to opłacić bez problemu taka firma jak Eureko ! Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 30.09.05, 09:47 A może by tak za faktycznie swoje pieniadze? Dlaczego budżet, czyli ja też, mam wspierać różnej maści złodzieji, darmozjadów i nierobów, co to mają pełne, tłuste pyski, wypchane sloganami o miłości i trosce o los Ojczyzny a w tle widzą tylko koryto z którego mozna się nachapać!Ci, którzy wymyślili tę zasadę odsądzą mnie od czci i wiary, uzasadniając to potrzebami demokracji itp. pierdołami.To nie jest demokracja.To parafraza chasła z epoki " każdemu według potrzeb".Zapomniano tylko, że każdy ma inne potrzeby ( im grubszy to musi więcej zeżreć tak jak "wybrańcy Narodu") Odpowiedz Link Zgłoś
2kotunia1 Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 30.09.05, 09:51 Najlepiej świadczy o naszym, społecznym przyzwoleniu na refundację kosztów ankieta do tego artykułu, Tylko jest to wołanie na puszczy! "Wybrańcy",dla naszego dobra oczywiście, nigdy sie z tym nie zgodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
henrykm3 Re: Rozumie że to ksztuje ale co społeczenstwo z 30.09.05, 10:54 tego ma.Rozumiem bo żeby obrabować np. bank, też trzeba zainwestować. Odpowiedz Link Zgłoś
kupsztajn może nie najtansi 30.09.05, 11:20 ale nie donoszą na znajomych do prokuratury jak jakiś tam micknik Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Ile kosztowało wprowadzenie posła do Sejmu? 30.09.05, 16:56 A z czego to oni będą k..wa oddawać? Jak siędostali, to co? Pensje oddadząna spłatę? To skandal, ja pierniczę by z moich finansować takie mendy. Odpowiedz Link Zgłoś