Dodaj do ulubionych

Klapa podlej propagandy PiS ?

15.10.05, 11:32
Dziadek Donalda Tuska został wcielony do Wehrmachtu latem 1944 r. Niedługo
potem prawdopodobnie zbiegł i zgłosił się do polskiej armii.
Fakty" oraz "Wiadomości" podały w piątek, że w niemieckim archiwum Wehrmachtu
odnalazły się dokumenty wskazujące na to, iż Józef Tusk krótko był żołnierzem
w jednostce pomocniczej tej formacji.
(..)
Wstąpił do polskiego wojska
Sztab Tuska jeszcze przed podaniem przez telewizje nowych faktów ujawnił
dokument, wskazujący, że już w listopadzie 1944 r. dziadek Tuska zgłosił się
do Brytyjczyków, bo chciał służyć w polskiej armii na Zachodzie. Dokument ten
był w niemieckim archiwum w tej samej teczce, co informacja o służbie dziadka
Tuska w Wehrmachcie. Brytyjczycy przekazali go tam po wojnie.Maciej Grabowski
ze sztabu Tuska: - Dokument brytyjski świadczy o tym, że Józef Tusk poprosił
o wcielenie do polskiego wojska na Zachodzie i 24 listopada 1944 r. został
polskim żołnierzem. Być może przy nadarzającej się okazji uciekł Niemcom,
żeby wstąpić do polskiej armii na Zachodzie.
Według relacji bliskich współpracowników Donalda Tuska ani on, ani jego
najbliższa rodzina nie znali wojennych losów dziadka
(..)
Historyk prof. Tomasz Szarota przekonuje, że wcielanie do Wehrmachtu
mieszkańców terenów włączonych podczas II wojny światowej do Rzeszy nie było
niczym nadzwyczajnym. - Nie ma powodów robić problemu ze służby w
Wehrmachcie - uważa profesor. - Tym bardziej że wszystko wskazuje, iż dziadek
Donalda Tuska szybko zdezerterował do polskiego wojska na Zachodzie.
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek1_051015/dodatek1_a_1.html
Szambo propagandowe PiS powinno zostac ukarane przez wyborcow chociazby.
Obserwuj wątek
    • gosia_chello Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 11:36
      Zbiegl PRAWDOPODOBNIE. Zauwazyles to slowo ?
      Tryb warunkowy przydalby sie w tych relacjach, bo wiele spraw jest tylko
      mozliwa, ale nie konieczna.
      Fakty sa takie oparte na dokumentach:
      - byl w obozie
      - znalazl sie w Wermahcie
      - znalazl sie w PSZ

Reszta to tylko spekulacje.
      W jaki sposob wyszedl z obozu, dlaczego i w jaki sposob znalazl sie w
      Wermahcie, dlaczego i n w jaki sposob znalazl sie w PSZ - to z dokumentow NIe
      WYNIKA.
      • gorby a to ci ucieklo,podla PiSuaro ? 15.10.05, 11:46
        Dokument brytyjski świadczy o tym, że Józef Tusk poprosił o wcielenie do
        polskiego wojska na Zachodzie i 24 listopada 1944 r. został polskim żołnierzem.

Taplacie sie w szambie, male kanalie i w tym szambie utoniecie razem z waszym
        idiolem.
        • gosia_chello Nie obrazaj jak nie masz racji. 15.10.05, 11:53
          Kto tu jest podly ?

wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2969023.html
          Cytat z Gazety: fragment
          "Brytyjczycy poinformowali, że 24 listopada 1944 r. Józef Tusk wstąpił do
          Polskich Sił Zbrojnych.
          Jak to się stało, nie wiadomo. Możliwe, że Józef Tusk trafił do niewoli, a
          stamtąd do polskiego wojska, ale w listopadzie 1944 r. alianci stali jeszcze za
          Renem. Bardziej prawdopodobne, że dziadek Tuska jesienią 1944 r. zdezerterował
          z Wehrmachtu i przeszedł na drugą stronę."

A wiec jest tu tryb warunkowy.

Ja nikogo nie obrazam i to jest podstawowa miedzy nami roznica.
          • jaa_ga Re: Nie obrazaj jak nie masz racji. 15.10.05, 11:58
            Wstąpił (dok. bryt.) vs wcielony (arch. niem.)
            Rozumiesz różnicę?
          • gorby czy ty wiesz,idiotko co to byla wojna i dezercja ? 15.10.05, 12:05
            Okupanci sowieccy i niemieccy wcielali na sile Polakow do wojska, bo
            potrzebowali miesa armatniego.Ten komu udalo sie uciec mial wyjatkowe
            szczescie. Krwiozercza gawiedz chcialaby aby ci nieszczesni ludzie mieli
            przynajmniej po trzech swiadkow dezercji i to "prawdziwych katolikow" oraz
            stos dokumentow potwierdzonych przez ksiedza proboszcza zwolennika Rydzyka, w
            dodatku.
            Na takich padalcow jak wy niewarto nawet splunac.
            • gosia_chello Re: czy ty wiesz,idiotko co to byla wojna i dezer 15.10.05, 12:15
              Znow obrazasz innych, czy to twoj zwykly sposob bycia ?

Ja twierdze ze z dokumentow wynikaja tylko fakty:
              1. Byl w obozie
              2. Byl w Wermahcie
              3. Byl w PSZ
              Pokazano tylko karty z przydzialem do tych oddzialow.
              Reszta to tylko spekulacja.
              Moglo byc tak albo tak, pewnosci zadnej nie ma.

Zreszta problem nie polega na pogmatwanych losach dziadka Tuska, ale na
              postawie samego Tuska calej sprawy.
              • incognitto Re: czy ty wiesz,idiotko co to byla wojna i dezer 15.10.05, 12:24
                gosia_chello napisała:

> Znow obrazasz innych, czy to twoj zwykly sposob bycia ?
                >
                > Ja twierdze ze z dokumentow wynikaja tylko fakty:
                > 1. Byl w obozie
                > 2. Byl w Wermahcie
                > 3. Byl w PSZ
                > Pokazano tylko karty z przydzialem do tych oddzialow.
                > Reszta to tylko spekulacja.
                > Moglo byc tak albo tak, pewnosci zadnej nie ma.
                >
                > Zreszta problem nie polega na pogmatwanych losach dziadka Tuska, ale na
                > postawie samego Tuska calej sprawy.

oczywiście:)
                i to wlasnie Tusk i jego ludzie najbardziej dziadkowi zaszkodzili
                dlaczego tak kategorycznie zaprzeczali, skoro dziadek był prawym czlowiekiem ,
                patriotą?
                dlaczego ew. 'bycie' w wermachcie to taka plama na honorze wg Tuska??
                przecież elektorat Kaczysnkiego i tak Tuska nie lubi,
                a elektoratowi Tuska moze to jest na rękę, przeciez wielu ludzi po prostu
                kocha, lubi, szanuje Niemcow i nie widzieliby nic zdrożnego w tym zeby
                porządzili nami trochę w przyszłości
                wszyscy pamietamy jak ochoczo tysiące Polakow przyznawalo się do niemieckich
                korzeni i wyjechalo na zachod dla lepszego samochodu, jednego pokoju więcej:)
              • gorby podanie J.Tuska do Himmlera 15.10.05, 12:31
                Szanowny Panie Himmler,
                Niniejszym zwracam sie z uprzejma prosba o zwolnienie mnie z sluzby w
                Werhtmachcie, poniewaz zdecydowalem sie wstapic do Polskich Sil Zbrojnych.

Na to Himmler odpowiedzial p. J.Tuskowi
                Szanowny Panie Tusk,
                Oczywiscie, ze sie zgadzam.Jako dobry zolnierz powinien pan natychhmiast
                zasilic aemie naszych przyjaciol broni.
                Dziekuje Panu rownoczesnie za oddana sluzbe w Wehrtmachcie.

Tak to wygladalo mniej wiecej, moja ty inteligentna fanko PïSiackiej propagandy.
        • mariner4 mózg! 15.10.05, 12:21
          M.
    • petrokles Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 12:33
      Łżesz, sukinsynu. Tusk nie służył w jednostkach "pomocniczych", tylko w
      zapasowych a to drobna różnica. Ale wy, tuskowcy, łgarstwo macie we krwi.
      • gorby Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 12:37
        Masz racje,kaczy sukinsynu,Tusk sam zadecydowal do jakiej formacji Wehrmacht go
        raczy przyjac.
        • petrokles Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 12:40
          No i po co się pieklisz baranie? Łżesz jak twój idol i nie potrafisz przyznać
          się do tego? To normalne dla was, palantów, złodziei, aferałów i TKM-istów z
          placformy. Ale i tak wasz ken przerżnie. Człowieka z gó.na Polacy nie wybiorą.
          • gorby Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 12:43
            PiSiackich bandziorow z Bogiem na parchwych gebach stac tylko na oszczrstwa i
            inwektywy. Pisiacki elektorat to degeneraci i bezmozgowcy, jakl ty,smieciu.
            • petrokles Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 12:51
              A skąd wiesz, ficie, że jestem PiSiackim bandziorem z Bogiem na parchwej
              (ciekawe słowo) gębie? Żałosny palancie.
          • pan-cerfaust Re: Klapa podlej propagandy PiS ? 15.10.05, 12:44
            Szanowny Petroklesie nie zapomnij o jednym : za czas jakiś będzie tak, że jakim
            sądem sądziłeś to takim sam zastaniesz osądzony.
    • travel_wawa Metody PiS to metody hitlerowskie. 15.10.05, 12:44
      To hitlerowcy kazali przedstawiac dokumenty o pochodzeniu do kilku pokoleń
      wstecz. Tak musieli czynic moi Dziadkowie, ktorzy okupacje przezyli na Pomorzu.

A po wojnie musieli znow udowadniac swoja niewinnosc przed roznymi GNIDAMI i
      KARŁAMI bo, jako, ze nie trafili do Stutthofu, w ich oczach byli podejrzani.

PiS i Kaczynski utopnią się w tym łajnie.
      Jest mi wstyd za mój kraj, że tu takie argumenty, jak to, co robił dziadek,
      nadal mają takie znaczenie. Kochamy taplać się w błocie.
      • gorby stalinowcy stosowali odpowiedzialnosc zbiorowa 15.10.05, 12:50
        Cala rodzina za jednego ladowala na Lubiance lub w gumlagu.
      • petrokles Re: Metody PiS to metody hitlerowskie. 15.10.05, 12:52
        Durniu! W tym przypadku nie chodzi o dziadka i jego służbę dla Hitlera, tylko o
        łgarstwa donalda.
        • gorby Re: Metody PiS to metody hitlerowskie. 15.10.05, 12:54
          Co on takiego powiedzial,PiSiacki smieciu ?
          • petrokles Re: Metody PO to metody hitlerowskie. 15.10.05, 13:05
            Umyj uszy, durniu. Twierdził, ze jego dziadek nie służył Hitlerowi. A swoją
            drogą to ty menda godna tuska jesteś.
            • travel_wawa Ty jestes menda 15.10.05, 13:07
              Nie chce, zeby takie mendy i gnidy decydowaly w tym kraju o czymkolwiek, co
              mnie dotyczy.
              • petrokles Re: Ty jestes menda 15.10.05, 13:19
                Możesz sobie nie chcieć...
        • travel_wawa Re: Metody PiS to metody hitlerowskie. 15.10.05, 13:04
          Ja też nie znam losów swojego drugiego Dziadka, którego nawet nigdy nie
          poznałem osobiście.

I co ty na to PODŁA GNIDO?
          • petrokles Re: Metody PiS to metody hitlerowskie. 15.10.05, 13:06
            Gó.no mnie obchodzi twój dziadek i ty też mnie gó.no obchodzisz.
            • travel_wawa A mnie obchodzi 15.10.05, 13:08
              zeby w moim kraju, takie kołtuńskie wredne typy nie decydowały o jakichkolwiek
              sprawach publicznych.

Wstyd mi za mój kraj.
              • petrokles [...] 15.10.05, 13:12
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • travel_wawa Tusk wygra, bo wasza płyta jest już zdarta. 15.10.05, 13:43
                  Co powiesz kmiotku na wyniki w Warszawie?
                  Warszawiacy podziekowali swemu preziowi...
                  Budowa Ronda Kaczyńskiego (jak się nazywa żartobliwie rondo przy Galerii
                  Mokotów) jest tego dowoedem. Ale to była "premia" za nieudolność.

Teraz dojdzie jeszcze jedna "premia".

ZA PODŁOŚĆ.

"Ręce za lud walczące, lud sam poobcina"
                  • petrokles Re: Tusk wygra, bo wasza płyta jest już zdarta. 15.10.05, 13:53
                    Głupku, nie jestem kmiotkiem. Lepiej przypomnij sobie gdzie sie rodzili twoi
                    rodzice i dziadkowie. Czy nadal pasają krówki? Ja mam rodzinne groby na
                    Powązkach z połowy XIX wieku. I kto tu jest kmiotkiem? A Kaczor brat dostał o
                    dwadzieścia pięć tysięcy głosów wiecej niz Kaczor - prezydent, więc najpierw
                    pomyśl (wiesz, jak to sie robi?) a potem zabieraj głos, matołku z Koziej Wólki.
                    • travel_wawa Zdarta płyta kolego! Mocno zdarta! 15.10.05, 13:59
                      Donald Tusk dostał prawie DWA RAZY więcej głosów niż Kaczor w stolicy.
                      Zaprzeczysz?

A na Ursynowie, gdzie mieszkają ludzie najmłodsi i najlepiej wyszkatłceni
                      Donald Tusk zdobył 57%. Co ty na to?

Moi rodzice pochodzą z rodzin inteligenckich, wychowali sie w Gdańsku, gdzie i
                      ja się urodziłem. Na szczęśnie nie wszyscy mieszkańcy Warszawy cierpią na
                      warszwkocentryzm w twoim stylu.

PiS, Kaczyński i jego otoczenie siegnęli po metody z gatunku najpodlejszych.
                      Zniżyli się do poziomu rynsztoku.
                      Oby nie skończyło sie to jeszcze większą emigracją ludzi o szerszych
                      horyzontach i doskonałym wykształceniu, bo jak na razie wieja gdzie popadnie i
                      pakują walizy az furczy, byle dalej od tego grajdołu.
                      A co, może PiS się tym nie przejmuje, bo sabotując wejście Polski do Schengen
                      zamierza zatrzymać najwartościowszych tutaj siłą?

Hahahahahaha!
                      • petrokles Re: Zdarta płyta kolego! Mocno zdarta! 15.10.05, 14:05
                        Pierdu pierdu. A Skąd twoja rodzina znalazła się w Gdańsku? Z Krakowa, czy z
                        jakiejś wschodniej wiochy? A Ursynów, wybacz, to nie jest dzielnica
                        inteligencka, raczej czworaki napływowego ludu roboczego miast i wsi. Nie kpij...
                        • travel_wawa Re: Zdarta płyta kolego! Mocno zdarta! 15.10.05, 14:35
                          Może jeszcze mam ci mailem przesłac metryki do czwartego pokolenia wstecz?
                          • travel_wawa Petroklesa boli, że Kaczor w stolicy przerżnął. 15.10.05, 14:36

• petrokles Re: Petroklesa boli, że Kaczor w stolicy przerżną 15.10.05, 14:40
                              Nie denewuj się tak, synu. Ponosi cię, bo masz perspektywę przegranej kłamczucha
                              z g... plasteliny
                              • travel_wawa Re: Petroklesa boli, oj boli... 15.10.05, 14:46
                                Po pierwsze:

www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/146501.htm
                                Po drugie:

Nie ponosi mnie, tylko wreszcie Polska ma szanse, pozbywszy się układu
                                postkomunistycznego dołączyć, stać się w miarę normalnym krajem.

Mam już dość wstydu za nasze zacofanie umysłowe i ciemnogród.
                                • petrokles Re: Petroklesa boli, oj boli... 15.10.05, 14:49
                                  No faktycznie, nie ponosi cię, skoro odpowiadasz sam na swoje posty. Chyba
                                  wszyscy tuskoidalni dostali sraczki ze strachum że kłamczuch z g... plasteliny
                                  przerżnie...
                                  • travel_wawa Re: Petroklesa boli, oj boli... 15.10.05, 14:54
                                    Skomentuj lepiej link, zamiast powtarzać w kółko ten bełkot.

Nie bój się, wśród nas nikt nie panikuje. To tylko żal, że mogłoby być
                                    normalnie, a nie jest. W najgorszym wypadku Kaczora się przezyje. W końcu
                                    zawsze stąd mozna wyjechac, jak już naprawdę się nie da wytrzymac, a poniewaz
                                    Polska jest w UE nikogo na sile nie zatrzymacie.

Tylko żal..bo chciałoby się mieszkać TU, ale w normalnym kraju, tolerancyjnym a
                                    nie w zaścianku ciemnogrodu.
                                    • petrokles Re: Petroklesa boli, oj boli... 15.10.05, 14:58
                                      Mentalność bolszewicka - tylko MY wiemy co dla motłovhu dobre, tylko MY mozemy
                                      zapewnić mu lepszą przyszłość. A konkrety?
                                      • travel_wawa Skomentuj link! 15.10.05, 15:06
                                        www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/146501.htm
                                        • petrokles Re: Skomentuj link! 15.10.05, 15:16
                                          No wporzo. Warsiawa to największa wieś w Polsce. Element napływowy, oderwany od
                                          korzeni, głosuje za nijakim tuskiem. Podobnie jak zachodniopomorskie,
                                          województwo pegieerów. Podobnie więzienia - 90% za tuskiem 1 -1,5 za Kaczorem.
                                          Elyta...
                                          • travel_wawa Re: Skomentuj link! 15.10.05, 15:19
                                            Uśmiałem się do łez z twojej interpretacji....

A jeździsz czasami samochodem po mieście i widzisz co sie dzieje na budowach?
                                            Chociazby na słynnym Rondzie Kaczyńskiego?
                                            • petrokles Re: Skomentuj link! 15.10.05, 15:27
                                              Jeżdżę czasem tunelem Piskorskiego...
    • jakeww tylko widzisz, gdyby dziadek był taki patriota 15.10.05, 13:55
      to by Tuskowi opowiedział jak to on do polskiego wojska się przebijał
      • gorby Modlmy sie za dusze pana Jozefa. Amen 15.10.05, 14:04
    • neceser Dzieki PiS za prawde o kolaboracji! 15.10.05, 15:28
      • lubiepolske Józef Piłsudski zapewne by powiedział 15.10.05, 15:38
        do tzw patryjotów z PiS

Wam kury szcz.. prowadzić, a nie politykę robić.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka