marcus_crassus 27.10.05, 12:46 moi panstwo. dajmy temu rzadowi mniejszosciowemu szanse. Za Radka maja moje poparcie :) ale jaja :) jak arbuzy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swansea Re: Radek Sikorski szefem MSZ? :D 27.10.05, 12:48 teraz sie dogadają z Rosjanami...:) szczególnie jak radek będzie opowiadał o walkach w Afganistanie...:) atb Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Cicho. Za Radka odzyskali dzis moje poparcie 27.10.05, 12:50 nie wiem co sie dzieje. Ale wiem ze kaczory oba zniknely z widoku. Mialem dzis sen- horror. Dwie kaczki zamkniete w toalecie rozpisuja jakies mapki i plany na pisuarze. I sie podejarzanie szczerzyly. Nie wiem co sie dzieje i co bedzie. Ale na wszelki wypadek nakupilem konserw i sucharow :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: A w niemieckich ogródkach.... 27.10.05, 13:42 ...pajawią się na wiosnę krasnale z buźkami braci bliźniaków. Podobno produkcja już rusza:) Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Priorytetem dla Polski jest Unia Europejska. 27.10.05, 12:49 Sikorski to mądry człowiek, ale jednocześnie człowiek skrajnie proamerykański, zapominający na jakim kontynencie leży Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus wiesz lortea. Ty jestes podzadna osoba 27.10.05, 12:51 nie pamietam tylko czy M czy K. Radek Sikorski to nie tylko czlowiek proamerykanski ale znacznie wiecej ;) Ale to chyba tajemnica poliszynela ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miss.take Re: Priorytetem dla Polski jest Unia Europejska. 27.10.05, 13:30 lortea napisał: > Sikorski to mądry człowiek, ale jednocześnie człowiek > skrajnie proamerykański, zapominający na jakim kontynencie leży Polska. No to sie swietnie zrozumieja z Kaczynskimi, oni tez nie rozumieja na jakiej planecie lezy Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Nie przesadzaj, puki co Kaczyńscy wygrywają 27.10.05, 13:41 wszystko co jest do wygrania, planeta o nazwie Polityka jest im doskonala znana. Tylko tego Leppera im wybaczyć nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Re: Lepper to dopiero początek 27.10.05, 13:47 Lada moment zobaczysz składy drugiego szeregu- podsekretarzy stanu, rad nadzorczych etc... Nie ma nic za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Już nie Radek, a Radosław:) 27.10.05, 12:50 Ciekawe czy sie Kropek cieszy? Choc, gdyby to miał być zwrot ku Zjednoczonemu Królestwo, to bym się ucieszył, cholernie ucieszył. Polska polityka zagraniczna to tylko Rosja, Niemcy, Francja i Stany. + dla PiSu, malutki, ale zawsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:09 Masz rację, ale GB jest równie ważne - a o tym wszyscy w Polsce zapomnieli. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Re: Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:11 GB stoi w Unii na uboczu i ma totalnie odmienne priorytety niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:14 lortea napisał: > GB stoi w Unii na uboczu i ma totalnie odmienne priorytety niż my. Właśnie dlatego warto mieć i tam dobre kontakty. A priorytety: po pierwsze sie zmieniają, po drugie nie zawsze są totalnie odmienne. Raczej narzędzia jakimi dysponuje Polska, a jakimi GB Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Prawdą jest ze w UE, przy newralgicznych 27.10.05, 13:23 głosowaniach, często decydują doraźne sojusze. Niemniej generalnie dla Polski byłoby najlepiej stworzyć potrójny motor europejski, Niemcy i Framcja jako reprezentanci starej Europy i Polska jako największy kraj nowej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Prawdą jest ze w UE, przy newralgicznych 27.10.05, 13:42 lortea napisał: > głosowaniach, często decydują doraźne sojusze. Niemniej generalnie dla Polski > byłoby najlepiej stworzyć potrójny motor europejski, Niemcy i Framcja jako > reprezentanci starej Europy i Polska jako największy kraj nowej Europy To utopia. Polska jest na to zwyczajnie zbyt biedna. Nawet jeśli to ja się mylę, uważając właśnie koncepcję francusko- niemieckiego "motoru" za szczególnie groźną nie tylko dla Polski, ale i dla całej UE. Na dzień dzisiejszy zresztą niewykonalną (gospodarcza zadyszka Schrodera i polityczna klęska Chiraca sie kłaniają) Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Motor francusko-niemiecki jest faktem. Z faktami 27.10.05, 13:47 się nie dyskutuje, wiązanie się z Brytami to wiązanie się z obrzezami i marginesem Europy. Potrezbna jest nam aktywna polityka zbliżania sie do Niemiec i Francji; wiem że odstajemy gospodarczo, ale politycznie tylko my możemy reprezentować te kawał Europy jaki wszedł do UE w 2004 roku. A sikorski skupi się na USA, on przecież o UE niewiele wie, nie zajmował się tym, jest przesiąknięty Ameryką na wskroś. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Motor francusko-niemiecki jest faktem. Z fakt 27.10.05, 13:58 > Potrezbna jest nam aktywna polityka zbliżania sie do Niemiec i Francji; wiem że > odstajemy gospodarczo, ale politycznie tylko my możemy reprezentować te kawał > Europy jaki wszedł do UE w 2004 roku. Czy Polska powinna oliwić ten motor, czy dyskretnie wrzucać piasek w jego tryby? Gospodarczo jesteśmy potencjalnie konkurentem dla Niemiec i Francji w znacznie większym zakresie niż dla GB. A motor też nie pochodzi z najnowszego bolidu Formuły I, a raczej ze sredniej klasy renault czy opla sprzed 10 lat. Politycznie reprezentować? I tutaj coś nie styka, bo to właśnie Niemcom (i ledwie trochę mniej Francji) najbardziej zależy by Polska nie rościła sobie praw do bycia lokalnym "minimocarstwem". A tak ogólnie, w tym roku wydarzyło sie zbyt wiele rzeczy w UE, by plany jeszcze sprzed kilkunastu miesiecy nie straciły znacznie na aktualności. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Po prostu dogadywać się z tymi krajami przy 27.10.05, 14:01 strategicznych decyzjach. Czyli stępić nieco postawe proamerykańską, być bardziej pro przy różnych pomysłach unijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Po prostu dogadywać się z tymi krajami przy 27.10.05, 14:05 lortea napisał: > strategicznych decyzjach. Czyli stępić nieco postawe proamerykańską, === O nie, to jedyna realna polska karta przetargowa, takze w Europie To ze jest fatalnie rozgrywana, to inna sprawa. być > bardziej pro przy różnych pomysłach unijnych === A jakie są teraz "różne pomysły unijne"? Bo tego nikt aktualnie w Europie nie wie, nawet ich autorzy już sie pogubili. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Radek Sikorski szefem MSZ? :D 27.10.05, 13:12 Mam nadzieje, ze nie! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Radek Sikorski szefem MSZ? :D 27.10.05, 14:13 bladatwarz napisała: > Mam nadzieje, ze nie! Masz cos do sw. Anny? Odpowiedz Link Zgłoś
memor3 Jeden + dla PiS za Radka i 100 - dla PiS za 27.10.05, 13:43 wszystkie klamstwa kampanijne w tym m.in.: "Interesuje nas tylko koalicja z PO" Heheheheh Odpowiedz Link Zgłoś
lortea PO też mówiła tylko o koalicji z PIs-em, ale teraz 27.10.05, 13:49 wyszło szydło z worka. To miała być koalicja z zupełnie zmarginalizowanym PIS- em, gdy PIS wygrał, PO nie potrafi tego uszanować. Odpowiedz Link Zgłoś