Dodaj do ulubionych

Radek Sikorski szefem MSZ? :D

27.10.05, 12:46
moi panstwo. dajmy temu rzadowi mniejszosciowemu szanse. Za Radka maja moje poparcie :)

ale jaja :) jak arbuzy :)
Obserwuj wątek
    • swansea Re: Radek Sikorski szefem MSZ? :D 27.10.05, 12:48
      teraz sie dogadają z Rosjanami...:)

szczególnie jak radek będzie opowiadał o walkach w Afganistanie...:)

atb
      • marcus_crassus Cicho. Za Radka odzyskali dzis moje poparcie 27.10.05, 12:50
        nie wiem co sie dzieje. Ale wiem ze kaczory oba zniknely z widoku. Mialem dzis sen- horror. Dwie kaczki zamkniete w toalecie rozpisuja jakies mapki i plany na pisuarze. I sie podejarzanie szczerzyly.

Nie wiem co sie dzieje i co bedzie. Ale na wszelki wypadek nakupilem konserw i sucharow :)
        • jaa_ga Re: A w niemieckich ogródkach.... 27.10.05, 13:42
          ...pajawią się na wiosnę krasnale
          z buźkami braci bliźniaków. Podobno produkcja już rusza:)
    • lortea Priorytetem dla Polski jest Unia Europejska. 27.10.05, 12:49
      Sikorski to mądry człowiek, ale jednocześnie człowiek skrajnie proamerykański,
      zapominający na jakim kontynencie leży Polska.
      • marcus_crassus wiesz lortea. Ty jestes podzadna osoba 27.10.05, 12:51
        nie pamietam tylko czy M czy K.

Radek Sikorski to nie tylko czlowiek proamerykanski ale znacznie wiecej ;) Ale to chyba tajemnica poliszynela ;)
        • marcus_crassus "porzadna" 27.10.05, 12:52

• miss.take Re: Priorytetem dla Polski jest Unia Europejska. 27.10.05, 13:30
        lortea napisał:

> Sikorski to mądry człowiek, ale jednocześnie człowiek
        > skrajnie proamerykański, zapominający na jakim kontynencie leży Polska.

No to sie swietnie zrozumieja z Kaczynskimi, oni tez nie rozumieja na jakiej
        planecie lezy Polska.
        • lortea Nie przesadzaj, puki co Kaczyńscy wygrywają 27.10.05, 13:41
          wszystko co jest do wygrania, planeta o nazwie Polityka jest im doskonala znana.
          Tylko tego Leppera im wybaczyć nie mogę.
          • jaa_ga Re: Lepper to dopiero początek 27.10.05, 13:47
            Lada moment zobaczysz składy drugiego szeregu-
            podsekretarzy stanu, rad nadzorczych etc...
            Nie ma nic za darmo...
    • a.adas Już nie Radek, a Radosław:) 27.10.05, 12:50
      Ciekawe czy sie Kropek cieszy?
      Choc, gdyby to miał być zwrot ku Zjednoczonemu Królestwo, to bym się ucieszył,
      cholernie ucieszył. Polska polityka zagraniczna to tylko Rosja, Niemcy, Francja
      i Stany.

+ dla PiSu, malutki, ale zawsze:)
      • lortea Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:08

• a.adas Re: Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:09
          Masz rację, ale GB jest równie ważne - a o tym wszyscy w Polsce zapomnieli.
          • lortea Re: Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:11
            GB stoi w Unii na uboczu i ma totalnie odmienne priorytety niż my.
            • a.adas Re: Bo te 4 kraje są najważniejsze. 27.10.05, 13:14
              lortea napisał:

> GB stoi w Unii na uboczu i ma totalnie odmienne priorytety niż my.

Właśnie dlatego warto mieć i tam dobre kontakty. A priorytety: po pierwsze sie
              zmieniają, po drugie nie zawsze są totalnie odmienne. Raczej narzędzia jakimi
              dysponuje Polska, a jakimi GB
              • lortea Prawdą jest ze w UE, przy newralgicznych 27.10.05, 13:23
                głosowaniach, często decydują doraźne sojusze. Niemniej generalnie dla Polski
                byłoby najlepiej stworzyć potrójny motor europejski, Niemcy i Framcja jako
                reprezentanci starej Europy i Polska jako największy kraj nowej Europy.
                • a.adas Re: Prawdą jest ze w UE, przy newralgicznych 27.10.05, 13:42
                  lortea napisał:
                  > głosowaniach, często decydują doraźne sojusze. Niemniej generalnie dla Polski
                  > byłoby najlepiej stworzyć potrójny motor europejski, Niemcy i Framcja jako
                  > reprezentanci starej Europy i Polska jako największy kraj nowej Europy

To utopia.
                  Polska jest na to zwyczajnie zbyt biedna.
                  Nawet jeśli to ja się mylę, uważając właśnie koncepcję francusko-
                  niemieckiego "motoru" za szczególnie groźną nie tylko dla Polski, ale i dla
                  całej UE. Na dzień dzisiejszy zresztą niewykonalną (gospodarcza zadyszka
                  Schrodera i polityczna klęska Chiraca sie kłaniają)
                  • lortea Motor francusko-niemiecki jest faktem. Z faktami 27.10.05, 13:47
                    się nie dyskutuje, wiązanie się z Brytami to wiązanie się z obrzezami i
                    marginesem Europy.
                    Potrezbna jest nam aktywna polityka zbliżania sie do Niemiec i Francji; wiem że
                    odstajemy gospodarczo, ale politycznie tylko my możemy reprezentować te kawał
                    Europy jaki wszedł do UE w 2004 roku.
                    A sikorski skupi się na USA, on przecież o UE niewiele wie, nie zajmował się
                    tym, jest przesiąknięty Ameryką na wskroś.
                    • a.adas Re: Motor francusko-niemiecki jest faktem. Z fakt 27.10.05, 13:58
                      > Potrezbna jest nam aktywna polityka zbliżania sie do Niemiec i Francji; wiem
                      że
                      > odstajemy gospodarczo, ale politycznie tylko my możemy reprezentować te kawał
                      > Europy jaki wszedł do UE w 2004 roku.

Czy Polska powinna oliwić ten motor, czy dyskretnie wrzucać piasek w jego tryby?
                      Gospodarczo jesteśmy potencjalnie konkurentem dla Niemiec i Francji w znacznie
                      większym zakresie niż dla GB.
                      A motor też nie pochodzi z najnowszego bolidu Formuły I, a raczej ze sredniej
                      klasy renault czy opla sprzed 10 lat.

Politycznie reprezentować? I tutaj coś nie styka, bo to właśnie Niemcom (i
                      ledwie trochę mniej Francji) najbardziej zależy by Polska nie rościła sobie
                      praw do bycia lokalnym "minimocarstwem".

A tak ogólnie, w tym roku wydarzyło sie zbyt wiele rzeczy w UE, by plany
                      jeszcze sprzed kilkunastu miesiecy nie straciły znacznie na aktualności.
                      • lortea Po prostu dogadywać się z tymi krajami przy 27.10.05, 14:01
                        strategicznych decyzjach. Czyli stępić nieco postawe proamerykańską, być
                        bardziej pro przy różnych pomysłach unijnych.
                        • a.adas Re: Po prostu dogadywać się z tymi krajami przy 27.10.05, 14:05
                          lortea napisał:

> strategicznych decyzjach. Czyli stępić nieco postawe proamerykańską,
                          === O nie, to jedyna realna polska karta przetargowa, takze w Europie
                          To ze jest fatalnie rozgrywana, to inna sprawa.
                          być
                          > bardziej pro przy różnych pomysłach unijnych

=== A jakie są teraz "różne pomysły unijne"? Bo tego nikt aktualnie w Europie
                          nie wie, nawet ich autorzy już sie pogubili.
    • bladatwarz Re: Radek Sikorski szefem MSZ? :D 27.10.05, 13:12
      Mam nadzieje, ze nie!
      • dr.szfajcner Re: Radek Sikorski szefem MSZ? :D 27.10.05, 14:13
        bladatwarz napisała:

> Mam nadzieje, ze nie!

Masz cos do sw. Anny?
    • memor3 Jeden + dla PiS za Radka i 100 - dla PiS za 27.10.05, 13:43
      wszystkie klamstwa kampanijne w tym m.in.:
      "Interesuje nas tylko koalicja z PO"
      Heheheheh
      • lortea PO też mówiła tylko o koalicji z PIs-em, ale teraz 27.10.05, 13:49
        wyszło szydło z worka. To miała być koalicja z zupełnie zmarginalizowanym PIS-
        em, gdy PIS wygrał, PO nie potrafi tego uszanować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka